|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1081 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze mamusie to MĄDRE babeczki, jednak nie damy im przejąć pałeczki - III/ IV
P0P, kochana
po tym, co przeszlas pani do sprzatania i prasowania NALEZY Ci sie (conajmniej!) Wy tu o tych budyniach, to sobie zrobilam budyn o smaku krowki (tzn. tego cukierka krowki - zeby nie bylo... )i pochlonelam caly ![]() ---------- Dopisano o 22:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:18 ---------- P0P a co do uroczystosci, to nigdy nie mow nigdy, bo nie znasz dnia i godziny |
|
|
|
#1082 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze mamusie to MĄDRE babeczki, jednak nie damy im przejąć pałeczki - III/ IV
Cytat:
Mój TZ ma fioła na punkcie kwiatów jak kupi jeszcze jednego to go wywale razem z nimi bo już za dużo tego mamy. Pop - ano niesprawiedliwe żebyś wiedziała , do tego my mamy okres np wwrrr fasolka - miałam niedawno ten budyń , mi nie smakował , Szymek też nie chcial
|
|
#1083 |
|
Rozeznanie
|
Kobitki; nie chwalilam sie jeszcze, ze i moja niunia zaczela wolac mama..
Sluchajcie, mam tutaj taki produkt dla dzieci; bio; taki sok przecierowy; sklad- truskawki, jablko, banan, porzeczki; bez cukru; to nie jest dla dzidziusia... Czy moge jednak dzidziusiowi dac? Chyba tak. I smaczne, sama wchlonelam. Co ja chcialam; acha PoP, ja wiesz niby tez mam taka "mloda" urode, ale zmeczenie, stres zrobily swoje, wiec wygladam jak nastolatka ze zmarszczkami i workami pod oczami. Brzydka sie normalnie zrobilam, zmeczona... Cos jeszcze chcialam, ale skleroza. Ferrou, fajnie, ze z Kubusiem troche lepiej ---------- Dopisano o 22:32 ---------- Poprzedni post napisano o 22:28 ---------- powiedzcie mi jeszcze prosze, jak te budynie sie robi, bo nie mam sily szukac; co sie rozmieszowuje z woda i do czego mleko dodaje? Chyba musze kupic mojej niunce mleko mod. bo tak procz cyca tylko dwa posilki, albo jeden, czyli obiadek i deser na ogol- owocki (owocki z ryzem); w ogole nie wiem jakimi potrawami mam jej z czasem zastepowac cyca. Ale nie spieszy mi sie; niech je na zdrowko. A ona i inaczej nie usnie teraz za bardzo jak tylko przy cycu. Edytowane przez cigi Czas edycji: 2010-11-20 o 23:46 |
|
|
|
#1084 |
|
Zakorzenienie
|
wiecie, chyba każda z nas na samym początku macierzyństwa miała takie chwile, ze niestety to TZ obrywał - tak jak pisałyście spotkałyśmy się z nową sytuacją, mimo że przez ten cały czas ciąży przygotowywałyśmy się do nowej roli, to jednak już będąc matkami spotkałyśmy się z czymś nowym, do tego doszły wahania hormonów i pewnie jeszcze z 1000 innych rzeczy... U nas było podobnie.. ale hmm.. jakoś daliśmy radę mimo że w pewnym momencie tż chciał mnie do psychiatry wysyłać bo nie potrafiłam już panowac nad swoimi emocjami
Buziaki dla Was wszystkich mamuśki
|
#1085 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
NIESPRAWIEDLIWE!!!!
|
|
#1086 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Anakazar, fasolka- widzę, że Wy też samo...dzielne, żeby nie pisać samotne mamuśki. A ostatnie 4 dni i 3 noce tak mi dały do wiwatu, że nawet niespecjalnie miałam siły się cieszyć że TZ wrócił, jakoś tak .... Cytat:
i u mnie sen to tez podstawa, dlatego dzisiaj ja spie w drugim pokoju, zatykam uszy i racze pojawic sie jedynie na karmieniu Cytat:
w czwartek jak miała przyjechać mama TZta koło 10 to ja już od 8 śledziłam zegarek i nie mogłam się doczekać aż wejdzie i będę mogła jej oddać Gabryśke! Czułam się z tym podle, że tak wyczekuję, ale to było silniejsze ode mnie- po prostu nie mogłam już wyrobić! Poszły na spacer, a ja miałam się zdrzemnąć- leżę, leżę, leżę, nic, leżę, leżę, serce zaczęło mi walić, biorę validol, leżę, leżę, przeleżałam pól godziny, zasnęłam na 25 minut i więcej nie mogłam, a ich nie było 2 godziny i mogłam się porządnie przespać-guzik! Nerwy mnie zżarły. Cytat:
Jeszcze moja wspaniała mama dzisiaj dołożyła do pieca tekstami w stylu: "oj, powinna już raczkować", "zimne ma rączki, przeziębi się", "a tu to by się przydała zamykana szafka na buty", "oj chłodno tu, podkręć kaloryfery" nienawidzę! sama sobie podręć, sama sobie raczkuj, sama sobie szafkę postaw i odczep się od mojego kaloryfera, szafki itd KURDE
|
|
#1087 |
|
Rozeznanie
|
libra, co przeczytalam;
Gdzie jeszcze szukać wapnia? poza produktami mlecznymi na uwagę zasługują: żółtko jaja oraz ryby, szczególnie morskie. Jeśli dziecko ma więcej niż trzy latka można podawać podwędzane sardynki, szprotki, w których znajduje się szkielet rybi - takie ryby zawierają najwięcej wapnia. Warzywa, które są bogate w wapń to: brokuły, kiełki brokuła, brukselka, boćwina, buraki, nasiona roślin strączkowych, a z owoców: suszone figi. Dostępne są również produkty sojowe (mleka sojowe, deserki sojowe), które też mogą być dodatkowym źródłem wapnia w diecie dziecka. |
|
|
|
#1088 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ja na szczescie mialam wielka pomoc od tezeta , to on mi powtarzal ze oboje znalezlismy sie w nowej roli nie mozemy sie klocic tylko dogadywac zawsze a dziecko musi czuc nasza wzajemna milosc do siebie. On w ogole strasznie rodzinny jest i to dobrze, ja kiedys taka nie bylam ale juz widze po porodzie zmiane tez na lepsze![]() Moj tz mimo ze nie ma czasu na sen nie wyobraza sobie nie zajmowac sie mala, nieraz spi 2 godziny na dobe nieraz 3 ale z nia sie bawi zawsze, zalezy na jakie zmiany pracuje, jak moze przy kapieli jest zawsze bawi sie z nia zabawkami, a jak po pracy wraca do domu i otwiera drzwi to z ramionami rozlozonymi do nas leci. Ja ciezki dzien dzis, jutro takze czasu na sen brak od 8 w szkole, potem prosto na myjke-komplet, ubierac auto, zawiesc pare mloda, wrocilam napisalam referaty mala plakala dzis brzuszek ja bolal;/ nie wiem po czym bo nic nowego nie jadla ale tak z godzinke marudzila;/ Teraz skonczylam pisac kolejna prace do szkoly i zajrzalam do was. Jeszcze musze po mlodych pojechac, na 8 do szkoly na 13 obiad u tesciowej pozniej od 15 w komisji wyborczej do sameg konca ( moze byc tak ze do rana, jak ostatnio byly wybory skonczyli liczyc glosy o 7) ---------- Dopisano o 01:47 ---------- Poprzedni post napisano o 00:27 ---------- Dziewczyny czy któraś z was ma moze znajomego czy kogoś w jakims domu malego dziecka? potrzebuje pewnych informacji ale w tym gdzie ja dawalam ciuszki nie moge ich uzyskac.
|
|
|
#1089 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry! Czyżbym dzisiaj byłam pierwsza
?Syn mi się zepsuł i od ponad tygodnia budzi się 1-3 razy w nocy A ja później zombi w pracy buuuuuuuuuuuuuIdę Was czytać Miłego dnia mamuśki!
|
#1090 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczyny tych dzieciaczków co jeszcze nocek nie przesypiają pocieszające jest to,że nasze dzieci są na tyle już duże,że pewnie jeszcze chwila i wszystkie tu napisac będziemy mogły cieszyc się z przespanych nocy. Ja nawet jak mi mała daje w kość w dzień to i tak myślę sobie"nie narzekaj babo,bo masz całe noce przespane"i wtedy jakoś potrafie się uzbroic w większą cierpliwość. Dla mnie w tym całym dzieciowym świecie najbardziej znienawidzone są właśnie nocki-gdybym ja miała wstawać tak niektóre z was muszą to ja nie wiem,wyskoczyłabym chyba z okna dachowego.
|
|
#1091 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:23 ---------- Poprzedni post napisano o 10:05 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 10:26 ---------- Poprzedni post napisano o 10:23 ---------- Cytat:
|
|
#1092 |
|
Zakorzenienie
|
hehe no tak,bo jakieś 3/4 kobiet,ktore zostają matkami powinny byc objęte chociaż pół roczną opieką psychologa
|
#1093 |
|
Zakorzenienie
|
cześć babolki
trzymam kciuki obyś coś znalazłaGmyrełka - kryształowe ozdoby ja mam tak daleko do każdej z WasWspółczuję Wam wszystkim tego zmęczenia dzieciakami, brakiem pomocy i wogóle...ja nie mam co narzekać na moje dziecko . Zazdroszczę talentu do gotowania maluszom - ja nie mam ani motywacji ani talentu do jakichś budyni, kisielów (czy kiślów ) zupek...parę raz zupki mu robiłam, ale pluł nimi dalej niż widział, za to słoiczek owszem ale tylko z kluseczkami, ryżem i innymi grudkami My dzisiaj idziemy na obiad do teściów... tyle w tym temacie Później na wybory i może na spacer - jak śniegiem nie sypnie bo strasznie zimno u nas
|
#1094 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
był cycowy i jak przestałam karmić zaczął przesypiać, po paru miesiącach znowu zaczął sie budzić, i najlepiej działało, brak kontaktu wzrokowego i słownego,i taka nauka trwała z dwa tyg, i znowu spał.Koleżanka córcie butelkową miała, to do ukończenia przez nią 3 lat ani jednej nocki nie miala przespanej a potem dorobili się drugiej córci i to samo. Heh, że z tym spaniem może być różnie![]() Pulpeciki z ziemniaczkami i marchewka z groszkiem bardzo Erwinowi smakowało. Zjadł dwa pulpeciki z dwoma ziemniaczkami i marchewka z groszkiem.Więc smakowało. Dzisiaj ma odmrażany krupnik, a że już zapasy się skończyły, to od jutra kulka dni gotuję żeby zapełnić zamrażalkę i słoiki na pare tygodni ![]() Za ile można wystawić karuzele FP tą z misiami? chcę zanieść do komisu i nie wiem ile wycenić
|
|
|
#1095 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Witam mamusie
co do spania to Daniel mi przesypia noc budzi się ok 6 na mleczko aleco z tego jak ja nie przesypiam Ja zrobiłam wczoraj krupniczek ryżowy,wyszło mi 5 porcji więc 4 zamrożone,kupiłam w rossmanie torebki do mrożenia(ktoś tupisał o nic)ale one są taaakie wielkie. mam jeszcze te po mleko i w nich mrożę. gryzie jak stary ![]() Gmyrelka tez sobie zapisałam info o tłuszczach Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
ja dzisiaj robię pulpety ale mam mielone wieprzowo wołowe myślicie ,że mogę mu dać? wczoraj byliśmy w gościach i z dzieci była jeszczedziewczynka 3 m-ce i dwoje ok 8 lat ale Daniel był nimi zainteresowany a już najbardziej się cieszył z pieska jamniczka ![]() acha juz się obudził,starczyło mi tylko na wizaż spał zawsze 1,5-2h a teraz od kilku dni godzinka i nie więcej.
Edytowane przez tylkooliwka Czas edycji: 2010-11-21 o 12:22 |
|||
|
|
|
#1096 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja się dziś chyba wyspałam .. hmmm z Olką to nie wiem jak będzie z tym spaniem całe noce ale ja jakoś czarno to widze
|
|
#1097 |
|
Zakorzenienie
|
oliwka ja zawsze kupuję mielone wołowo-wieprzowe i zamierzam dać,a zamierzam,bo miałam lenia i nie chciało mi się zrobić
|
#1098 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() słuchajcie, tak pomyślałam-może byście te wszelkie Wasze przezpisy na jedzonko dla maluchów powrzucały w jeden wątek np. w KLUBIE? Bo jak mi się przypomniało, że któraś kiedyś coś fajnego podawała i miałam szukać gdzie to było to.... sięgnęłam po kolejny słoiczek, a tak to chociaż wiadomo będzie gdzie to jest- jakiś podział na zupki, desery, drugie dania zrobić w klubie co? MADZIWNIA??? wczoraj przeniosłam się na noc do drugiego pokoju, stopery w uszach i nie było mnie do....8 rano (budziłam się kilka razy sprawdzając ktra godzina, ale nie musiałam wstawać ani razu i nic nie słyszałam-od razu inaczej się czuję i wyglądam już nie jak 5 zombie, tylko jak 4,5)
http://lb4f.lilypie.com/WKoyp2.png Edytowane przez mrowak Czas edycji: 2010-11-21 o 12:38 |
||
|
|
|
#1099 |
|
Zakorzenienie
|
Ja od czasu kiedy zamieszkało z nami nasze dziecko jestem "ofiarą"zegarka,zawsz e co noc zabieram ze sobą swoją komórkę i wkładam pod poduszke,żeby w razie czego wiedzieć,która jest godzina;/
miałam próbke kaszki z bebilonu tej owocowej i dałam teraz małej i zjadła cała-muszę jej jutro kupić jakaś kaszkę.
Mój najpiękniejszy uśmiech "Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley Edytowane przez anakazar Czas edycji: 2010-11-21 o 12:57 |
|
|
|
#1100 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cieszę się że się wyspałaś Jak tak dalej pójdzie to za tydzien nie bedziesz już zombie
|
|
#1101 |
|
Zakorzenienie
|
Oliwka moja mała jak jest z moimi siostrami to ma raj-wszystkie nad nią skaczą,gadają do niej,pokazuja zabawki,uczą kosi-kosi i papa i to dzięki nim Nina robi papa.Jak jest z nimi to fruwa ze szczęścia.A ze mną w domu biedna jest,bo tylko mama i kot.I gdyby nie cały dzień włączony telewizor to szło by poumierac z ogarniajacej nas ciszy.
|
#1102 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny a może na odchowalni poptrostu założyć nowy watek . mam przeciez dużo i nie jedna nawet z innego wątku coś ciekawego może nam wpisac
|
#1103 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
(ja bym w połowie wymiękła, zwłaszcza przy finansach Cytat:
![]() My kupiliśmy małej te klocki z Ikei Cytat:
Przepisy dla dziecka, kuchnia /dania/ niemowlaka- zbiorczy I jeszcze przesyłam kciuki dla mamy, która nie chce się ujawnić ![]() Bardzo dziękujemy za kciuki za wyniki Holtera Oli - wyszło, że u Olci z serduszkiem nie jest tak źle - tych skurczów co to ich nie powinno być jest ok 5% w ogóle i mamy małej podawać Magne B6 przez parę miesięcy i mieć nadzieję, że ich liczba się jeszcze zmniejszy A nas czeka jutro wizyta w Centrum Zdrowia Dziecka - zobaczymy, co nam tam powiedzą. Jak ja nie lubię lekarzy |
||||
|
|
|
#1104 |
|
Zakorzenienie
|
Catro - super wiadomości
Mi nie bardzo podoba się taki otwart wątek bo wtedy więcej się pisze jakiś komentarzy a mało przepisów i trzeba się do nich długo dokopywać. A fajnie byłoby aby były to SAME przepisy pogrumowane tematycznie i sprawdzone. A może zrobimy sobie jutro dzień wolny od dzieci . Tzn. będziemy pisały na inne tematy ale nie te związane z dziećmi. Np. Ciekawa książka, fajnny film, co chcemy dostać od Mikołaja, Jaka jest najlepsza pozycja w łóżku, wyniki dzisiejszych wyborów. Co Wy na to?Oj trudne to będzie ale może oderwniemy się od dzieci na jeden dzień?? ![]() ![]() Chciałam Wam przypomnieć o Obowiązku obyatelskim ale sama niestety nie mogę go spełnić ![]() . Więc nie będę Wam tu truła na ten temat.
|
#1105 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja wymiekalam....To moj tz byl silny, mowil, ze "co, ma sie zalamywac? Glowe pod koldre chowac? Jakby ktos za to placil to tak. Trzeba pracowac i tyle.Bedzie dobrze powtarzal itp." Ale mi nie bylo latwo tak patrzyc i to do mnie banki dzwonily Czasami szlam na spacer z mala i ryczalam...Ale juz jest lepiej, tz opanowal sytuacje jestesmy prawie na prostej ![]() I zadne z nas nie zakladalo takiej syt, jak zaszlam, to finanse bardzo ladnie szly, nie bylo problemow, dopiero potem... Tak wyszlo... Ale ciesze sie, ze "zdalismy egzamin" jako para" i mam nadzieje nigdy wiecej nie byc w takiej syt. Super, ze serduszko Oli tak ladnie bije! Oby wszystko wrocilo do normy! Powodzenia w CZD! Musze konczyc, bo drzemka Hani sie zbliza i marudzi
Edytowane przez fasolka73 Czas edycji: 2010-11-21 o 15:38 |
|
|
|
|
#1106 |
|
Zakorzenienie
|
Ja też chce jutro dzień bez dziecka! Ja chcę.
A wczoraj byłam BEZ DZIECKA na zakupach. Zostałam zaproszona na imprezę Barbórkową przez mojego byłego dyrektora i 4 grudnia bawię się i piję (mam 2 tygodnie do przekonania Igora, że w nocy butelka jest tak samo dobra jak cycek) Ale... kupiłam sobie kieckę na imprezę - tż stwierdził, że mnie samej w niej nie puści, więc jest ładna. Babcia skomentowała: wygląda jak halka, te koronki Taaak... liczę na cieknącą ślinę tłumu facetów. I przez moment czułam się jak kobieta, a nie matka. Zrobię Wam fotkę później
|
#1107 |
|
Rozeznanie
|
Megi, pokaz kiecke, bo jak czytam to mi samej slina cieknie
|
|
|
|
#1108 |
|
Zakorzenienie
|
megi no pokaż się nam i baw się dobrze i niech faceci na Twój widok ślinią się ile wlezie.A tż no pięknie,że tak powiedział
![]() ja też jestem za dniem bez dziecka catro bardzo się cieszę z tych dobrych wiadomości ![]() ale była u nas piękna pogoda-niebo jasne,różowe,aż chciało się wyjść a od czwartku kobietki zime mamy brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr rrr
|
#1109 |
|
Zakorzenienie
|
Wieczorem, jak nie padnę, to zrobię fotki
A tż... ostatnio jak mu uświadomiłam różnymi sposobami, że jak on mnie nie będzie doceniał, to znajdę takiego, co to zrobi... nieco spokorniał. I raptem znów jestem szczupła (dla niego) Świnia - i tak.
|
#1110 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ostatnio mnie denerwuje że nie mogę nigdy sobie wyjścia zaplanować, bo jak już coś, to on mi wyskakuje że ma fuchę, a przy obecnej sytuacji to na pierwszym miejscu ![]() A co do poczucia się kobietą, to ja ostatnio wczoraj poczułam się jak kobieta, bo mialam pół godziny czasu dla siebie w łazience i moglam sobie francuza na pazurkach zrobić, i nogi i paszki wydepilować. To takie straszne że czlowieka takie rzeczy uszczęśliwiają ![]() Też chciałabym ubrać sukienkę, lub choć do wycierasów buty na obcasie, bo to humor poprawia, ale same powiedzcie że wyglądałoby to komicznie matka pchająca wózek z dziecięcym tornistrem na ramieniu i jedną ręką pcham wózek w drugiej ręce mam dłoń starszego dziecka. Normalnie moje życie ostatnio to porażka. Jeszcze mi to chodzenie na siłownie pomagało bo sama, i z ludzmi można pogadać, poflirtować, a ostatnio byłam we wrześniu bo albo już sił nie mam, albo tz nie zajmie się dziećmi bo wychodzi pewnie to przez pełnię taka deprecha.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:07.

po tym, co przeszlas pani do sprzatania i prasowania NALEZY Ci sie (conajmniej!)
- zeby nie bylo...
)

), na spacerze z nia SAM to moze byl z 4 razy. Ale ja nie mam pretensji do niego, bo widze, ze stara sie bardzo, tylko on jeden pracuje i musi nas utrzymac . A mielismy niewesola syt. finansowa niedawno i musial praktycznie 24 na dobe ciagnac (spal co 2 noc). A ja nie mam NIKOGO do pomocy, robie obiady, sprzatam, piore, prasuje itp. I przyznam, ze takie macierzynstwo to ciezka harowa! Zadnej babci, cioci do pomocy....Ciezko jest, a jak mam noce, takie jak Ty ostatnio to depreche lapie... 

tez na lepsze
A ja później zombi w pracy

trzymam kciuki obyś coś znalazła

Oby wszystko wrocilo do normy!