|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#601 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010
mysle,ze tak , nie musisz wylewac.
|
|
|
|
#602 |
|
Wtajemniczenie
|
u mnie nadal bonanza z laktacją
kurde, już NIE WIEM co robic- pije 4 herbaty laktacyjne dziennie, min 1,5l wody niegazowanej, Karmi, cycki cay czas na wierzchu- jak nie Hania to laktator. I DUPA
|
#603 | |
|
Dragonfly
|
Cytat:
Ja mam za to inny problem-bylam z mala u mojej poloznej z SR(od razu szwy zdjete) i juz wiem czemu az tak ona poranila mi brodawki na poczatku i czemu jest w ogole problem ze karmienie jednak troche mnie boli-zbyt krotkie wedzidelko pod jezyczkiem dziecka,nieprawidlowo ssie i przez najblizszy tydzien musze z nia pocwiczyc bo inaczej trzeba bedzie to wedzidelko podciac jakby bylo mi malo to ma jeszcze wielkie plesniawki na jezyku,a ja myslalam ze to osad od mleka albo cos-ale wstyd,choc skad mialam to wiedziec jak jestem calkiem sama w domu i nie ma zadnej doswiadczonej osoby przy mnie ---------- Dopisano o 18:15 ---------- Poprzedni post napisano o 17:40 ---------- No i na razie tak duzo spi,bo ma jeszcze zoltaczke..na szczescie taka ze nie trzeba leczyc lampami-a ja myslalam ze mam takie grzeczne dziecko,oj naiwnosci
|
|
|
#604 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny ktore karmia mlekiem sztucznym a jak na noc przygotowujecie sobie mleko? bo nie wiem czy moze stać w lodówce takie mleczko i jak tak to ile czasu? dzis np na noc zrobilam pare buteleczek i wstawilam do lodówki, bo jakby miala rozrabiać w nocy to maly by sie zaplakał z głodu.
---------- Dopisano o 19:04 ---------- Poprzedni post napisano o 19:02 ---------- Możecie polecic mi jakis gorset poporodowy, jakiś link z allegro, i po jakim czasie po cc mozna zacząc go nosic?
|
#605 |
|
Zadomowienie
|
Witam mamusie
![]() My mamy małą poprawe mały zaczął troszke sypiać w czasie dnia (ciekawe ile to potrwa) wczesniej nie spał nic za dnia (miał tak juz od tygodnia) teraz prześpi w sumie jakieś 6 godzin no i noc całą wstając tylko na jedzenie 2 razy no i co najważniejsze z przymusu musieliśmy wziasc do naszego auta gore z wozka ale spacerowke bo z tymi wszystkimi tobołami nie zmieścilibysmy sie w naszym małym autku i co dziwne w spacerowce zaczął normalnie spać po odłozeniu (oparcie jest ciut pod ukosem) i widocznie mu sie lepiej śpi jak jest lekko pod ukosem a ni na płasko bo wczesniej po odłozeniu do gondoli zaraz sie rozbudzał...tak wiec narazie w czasie dnia bedzie spać sobie w spacerowce a na wyjscie bedziemy zakladac jak zawsze gondole heh troche skomplikowane ale jak nie idzie inaczej to trudno ![]() I dostalismy mate bardzo fajną z niemiec i jutro ja rozloze i zobaczymy jaka zrobi minke bo ostatnio on bardzo bardzo ciekawy ![]() aha i zastanawiamy sie nad kupnem chusty...wole miec małego przy sobie w ten sposob niz nosic go na rekach bo wtedy i rece i plecy mnie k.... bolą I teraz pytanie do mam ktore uzywaja chust jakie są najlepsze prosze o porade ![]() i z gory dziekuje za odpowiedzi ![]() Vikicullen no my robimy mleczko na swierzo i na dodatek musze czekać ok 10 minut az sie rozpuści dokladnie bo i naczej nie ma sily zeby przeleciało przez smoka takze troche oszukuje małego smokiem albo troche popłacze niestety nic na to nie poradze Mały pije takie mleczko ze akurat dluzej trwa przygotowanie ![]() A czy w lodowce mozna przetrzymywac rozrobione mleczko to nie wiem ale wydaje mi sie ze chyba nie ale nie jestem pewna. Mozna w lodowce przetrzymywac chyba do 24 godzin ale mleko z piersi.
Tomuś ![]() Edytowane przez Ishka Czas edycji: 2010-11-21 o 19:10 |
|
|
|
#606 |
|
Kici kici miau miau
|
ja mam podgrzewacz do wody - wiec wstawiam sobie wode na noc w butelce i tylko wsypuje proszek bezposrednio przed podaniem.
ja nie znam gorsetow ale ja smaruje sobie brzuch mustela - zel poporodowy, i moge juz zapiac stare spodnie
|
|
|
|
#607 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#608 |
|
Wtajemniczenie
|
Moja mała już śpi od 16. Kurde, czyżby bojkotowała w ten sposob kąpanie?
|
#609 |
|
Zakorzenienie
|
viki bron boze nie dawaj takiego mleka co juz stało, mozesz niezle nabroic, trzeba podac zaraz po przygotowaniu, ja robie tak jak ranka, wode w butelce mam w podgrzewaczu na pierwszym stpniu nastawione, i przychodze wsypuje proszek i gotowe, jak nie masz podgrzewacza to tak jak mela zrob, wieczorem sobie w termosie wode przygotuj
|
|
|
|
#610 |
|
Zakorzenienie
|
Ishka ja właśnie dziś kupiłąm chustę na allegro. słyszałam rózne opinie ale chyba ogólnie największym powodzeniem cieszą sie te na wiązanie 5 metrowe, ja wzięłam tkaną bo są też elastyczne ale jednak ta tkana to 100% bawełna. nie wiem jeszcze jak odważe się włożyc małego w to ustrojstwo ale też zależy mi żeby był blisko mnie. w ogóle to zazdroszczę Ci tego że Junior przesypia ładnie noc - u mnie prawie cały dzień mały śpi za to w nocy ani myśli. miałam dziś szczwany plan że nie pozwolę małemu spac po popołudniowym karmieniu - zajmę go czymś , zabawię żeby się zmęczył i przespał choc częsc nocy
. eee gdzie tam zjadł beknął ulał - czyli standard - i w kime. i na nic moje próby - umyłam mu oczka buźkę obcięłam paznokcie uczesałam nawet przebrałam i na nic. Czyli nie ma szans przestawić go z trybu noc na dzień? nie przeszkadzałoby mi gdyby nie spał w dzień w każdym razie nie aż tyle - zwykle zasypia około 11 - 12 w południe i potrafi tak do 23. a w nocy balanga
|
|
|
|
#611 |
|
Wtajemniczenie
|
Tyle godzin?Powaznie? To ja bym w dzien sobie pospala.Szkoda, ze nie mozesz.
|
|
|
|
#612 | |
|
Dragonfly
|
Cytat:
![]() Jestem zalamana swoim brzuchem wiem ze tydzien po porodzie cudow nie ma-ale paskudnie to wyglada
|
|
|
#613 |
|
Zakorzenienie
|
ishka a w gondoli nie masz podnoszonego oparcja na 3 poziomy? bo w mojej gondoli sie da
|
|
|
|
#614 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja tez mam,ale srednio:/ |
|
|
|
|
#615 |
|
Zadomowienie
|
Kliwia jasne że mam regulowane oparcie w gondoli i to nawet na 5 pozycji ale sęk w tym że tam te oparcie jest za krótkie i jakbym go połozyła na tym oparciu to by jego plecki byly w pol krzywe...kurcze nie wiem jak to wytłumaczyć...hmm w spacerówce te oparcie jest dłuzsze i mieści sie w całosci na tym oparciu wiec nie ma załamania na pleckach i mysle ze tak jest lepiej
nie wiem czy zrozumiałaś o co mi chodzi ![]() Sereniti mogłabys mi wysłać linka jaka chuste kupiłaś? Ja tez chce taka w 100% z bawełny i dlugą i powiedz jak sie sprawdza i czy wiesz jak to małe dzieciątko w nią zawinąć? ![]() Mi brzuszek na szczescie sie wchłania i musze powiedziec ze gdyby nie te rostępy to byloby lepiej niz przed ciążą jesli chodzi o jego wielkosc ![]() A ja dzis dostałam....okres....masa kra heh no ale liczylam sie z tym bo niestety nie karmie piersią ![]() A nizej załączam fotke Juniora z przed paru dni
|
#616 |
|
Dragonfly
|
Ale fajny malec
ishka,a z tym podcieciem wedzidelka to pediatra Was skierowal?Chyba czeka mnie zarwana noc-mala nie chce spac ---------- Dopisano o 04:05 ---------- Poprzedni post napisano o 03:54 ---------- No i moj tz tez w sumie to "r" dziwnie mowi-tak sie zastanawiam czy tez to wedzidelko mial za krotkie czy to przez jego zycie w Grecji ma taki akcent ![]() puscilam jej kolysanki,moze to ja ulula bo ja juz nie moge
|
|
#617 |
|
Zadomowienie
|
vikicullen- ja daję sztuczne w nocy i robię je tak- nalewam porcji zimnej wody z czajnika i uzupełniam gorącą więc nie muszę już czekać aż ostygnie, w tym czasie biedny mąż musi zabawiać małą i dawać smoka. jeżeli nie zje całej porcji to przy następnym karmieniu je podaje.
Kiedyś moja teściowa robiła swoim dzieciom zwykle mleko w proszku na cały dzień i trzymała w podgrzewaczu i nic im nie było więc może przez te 3 godz to tez sie nie zepsuje... Moja królewna ma od kilku dni nowy zwyczaj- pobudka o 5 i nie chce juz spać.... Mamuśki jakie polecacie chusteczki do przemywania pupy? Chodzi mi o to, żeby były mocno wilgotne. Miałam huggisy pure i są super, teraz mam babydream i są dla mnie za suche- wycieram nimi kupkę ale efektu czystości nie ma... Edytowane przez Beata_Batumi Czas edycji: 2010-11-22 o 08:02 |
|
|
|
#618 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
mój i starszy i teraz Szymon mieli podcinane na drugi dzień po porodzie. |
|
|
|
|
#619 |
|
Dragonfly
|
palucha sie wsadza az po drugi paliczek i opuszkiem naciska sie najpierw gorne podniebienie,a potem przesuwa po jezyku formujac haczyk,serce mi sie kraje jak ona przy tym wyje
|
|
#620 |
|
Zakorzenienie
|
isha rozumiem. ale czy na pierwszym poziomie na ktorym jest jeszcze spiwor czy cos tam i dziecko w kombinezonie bedzie to dla dziecka szkodliwe? bo mi sie wydaje ze te warstwy to wyrownaja, i bedzie lekki skosik akurat by mu sie dobrze lezalo i brzusio nie bolal.
|
|
|
|
#621 |
|
Rozeznanie
|
a ja mam tyle mleka,że SZOK
co zrobic zeby było mniej??? |
|
|
|
#622 |
|
Wtajemniczenie
|
Okłady z kapusty hamują laktację. Ale ja polecam wykorzystać czas i pomrozić mleko, bo zawsze warto mieć w razie braku mleka (np. przy stresie).
|
|
|
|
#623 |
|
Raczkowanie
|
Ishka- ale duzy ten Twoj Junior, a jaki fajniutki
![]() Beata_Batuni- ja tez juz kilka chusteczek wyprobowalam, bo tez mi sie za suche wydawaly i jak na razie zadowolona jestem z chusteczek HIPPA, sa dosc mokre i ladnie pachna ![]() Weronisia- lezaczek kupilam, z Chicco. Podoba mi sie, a Filipek nawet lubi w nim lezec, byle nie za dlugo ![]() U nas znowu nie za wesolo, wrocily bole brzuszka, a juz tak sie cieszylam... Biedaczek prezy sie nie moze sobie baczka puscic i kupki zrobic, probuje wszystkiego i klapa |
|
|
|
#624 |
|
Zadomowienie
|
Ishka ale słodki twoj malec
A nie mozna podgrzewac w mikrofalowce mleczka? bo slyszlam, ze niektore kobiety tak robia tzn.maja przegotowana wode w czajniku i np w nocy wlewaja ta wode ,dodaja mleczka i podgrzewaja w mikrofali, fakt szybki sposob to jest ale czy tak mozna?
|
#625 | |
|
Dragonfly
|
Cytat:
|
|
|
#626 |
|
Zakorzenienie
|
Vikiculen ja już pisałam o pasach poporodowych.
Musi mieć przynajmniej 30 cm szerokości i powinien być zrobiony ze sztywnej gumy. Te miękkie są do dupy. Można zamówić w aptece. Ale oni przeważnie mają badziewiaste. Poproś o szeroki w rozmiarze S, bo musisz się mocno ściskać. Ja mam taki jak na zdjęciu. A co do przechowywania mleka, to nie radzę trzymać gotowego mleka w podgrzewaczu. Ja tak robiłam Thomasowi i parę razy mi skisło. Najlepiej trzymać gorącą wodę w termosie lub podgrzewaczu. Tak jest szybciej niż podgrzewać zimne mleko trzymane w lodówce I to by było tyle. Mały znowu mnie wzywa. Nie da mi dziś popisać chyba... |
|
|
|
#627 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#628 |
|
Wtajemniczenie
|
A co niby taki pas ma dawac?Efekt sauny? Bo jakos ciezko mi uwierzyc w efekt.
|
|
|
|
#629 |
|
Zadomowienie
|
chyba brzuch sie szybciej wchlania.
|
#630 |
|
Wtajemniczenie
|
No tak, ale niby co ma w tym pasie to przyspieszyc? Scisniecie? Nie za bardzo rozumiem co ma w tym pasie powodowac, ze brzuch sie szybciej wchlania
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:20.