Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010 - Strona 22 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-11-22, 12:22   #631
vikicullen
Zadomowienie

Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010

od porodu mam strasznie spuchniete nogi:/ mowilam w szpitlau i dawlai mi jakis lek ale dalej tak mam, mam duzo sikac ale nie pomaga to, mysle ze to rpzez cewnik tak bo wogole po cc nie mialam czucia w pecherzu, nie czulam ze chce mi sie siku, nie popuszczalam tylko chodzi o to ze szlam do kibelka to lecialo siku z 5 minut tyle sie nazbieralo a ja wogole przez caly dzien nie czulam ze mi sie chce.

http://www.suwaczki.com/tickers/atdc2n0askflsw50.png

PAULINKA ur. 01.10.2015 r.

http://www.suwaczki.com/tickers/ug37tv739lp63vo5.png
vikicullen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-22, 12:40   #632
Ishka
Zadomowienie

Witam mamuśki

Artystka my mamy z wędzidełkiem wszystko ok

Beata mysmy uzywali najpierw chusteczek pampersa sensitive (bardzo fajne byly i bardzo wilgotne i zcierały wszystko ) ale dosyc drogie. Potem mielismy Huggiesa pure tez fajnie scierały a teraz mamy Pampersa Clean&Play bo byly w bardzo fajnej promocji w kauflandzie 4ropak po 14 zł i mamy zapasik chyba na 2 miesiące heh tez sa super mokre i super sie sciera

Kliwia jasne wczoraj sprawdzałam jakby to bylo i rzeczywiscie troche krotsze to oparcie ale dałoby sie gdybym mu cos podłozyła i wyrownała pod pleckami

Ona dzieki no mały szybko rośnie bardzo wczoraj go mierzyliśmy i ma juz prawie 60cm heh

Vikicullen Ja bym sie bała podgrzewać w mikrofalówce mleczko. Ja na poczatku podgrzewałam tylko wode i potem wsypywałam mleczko ale inaczej bym nie robiła.

A z tymi opuchnięciami i z tym siusianiem to miałam identycznie. Opuchnięcia zeszły po jakis 2 tygodniach ale siusiać dopiero czułam ze chce isc po jakiś 3-4 tygodniach tak to nie czułam ze mi sie chce a jak juz po pół dnia poszłam do kibelka to siusiałam jak krowa z 5 minut nie miałam czucia przez ten cewnik własnie ale teraz juz jest wszystko ok. Moze to tez u Ciebie tak potrwa?
Ishka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-22, 12:42   #633
irsin
Zakorzenienie

GG do irsin

Moja Jagoda juz wazy 4100
irsin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-22, 12:45   #634
Weronisia
Zakorzenienie

De28 sciskanie sie pasem powoduje szybsze kurczenie sie rozciagnietej skory, bo sciskajac sie scisniete sa tez organy wewnetrzne, ktore w trakcie ciazy sie porozpychaly. Obumieraja niepotrzebne komorki tluszczowe.
No i przy sciskaniu sie mniej sie je , bo sie po prostu nie miesci

Ja ten pas nosilam po obu ciazach i bardzo sobie chwale
Teraz tez juz zaczelam nosic, ale jednak jeszcze mnie boli blizna na brzuchu, wiec rzadko zakladam. Ale mzsle ze niedlugo bede mogla juz regularnie go zakladac.

Beata ja uzywalam roznych husteczek: Penaten sensitive, Pampers sensitive, BabyDream z Rossmanna, Hipp i jak na razie wszystkie sa super

Irsin gratuluje klopsika Widac, ze sluzy jej mleczko

Edytowane przez Weronisia
Czas edycji: 2010-11-22 o 12:48
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-22, 12:53   #635
ona1010
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez irsin Pokaż wiadomość
u mnie to samo i tez nic nie pomaga
i co wtedy robicie ??? Bo ja juz chyba wszstko wyprobowalam i nic...
Moze jedynie masaz brzuszka troszke pomaga, bo po nim puszcza sobie baczki.

A moj Filus ma dzisiaj 5 tyg i 4500 i jakies 57 cm. A byl taki malutki... teraz juz powoli zaczynaja raczki od noszenia bolec.

Edytowane przez ona1010
Czas edycji: 2010-11-22 o 12:55
ona1010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-22, 12:56   #636
Beata_Batumi
Zadomowienie

Weronisia i Ishka- dzięki za porady, wyślę męża do kauflandu po te chusteczki

Lilianka już z nami!
http://www.suwaczki.com/tickers/ijpbjw4zsby4rlk8.png
Beata_Batumi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-22, 13:04   #637
sylwia01485
Zadomowienie

Witajcie,

proszę dziś o kciuki, bo idziemy z Helenką dziś do pediatry na wizytę kontrolną i już mam stresa, bo na pewno będzie płakać, jak ja będą tarmosić i mierzyć- a ja na samą myśl o tym mam ciarki. Najchętniej bym męża wysłała, ale dziś nie może. Ja nie nadaję sie na takie wizyty- za bardzo mnie serce boli, jak coś robią mojemu dziecku. W szpitalu łzy mi same leciały ciurkiem, jak jej pobrali krew z rączki, a ona płakała. Wstyd mi było, ale to było silniejsze ode mnie.
sylwia01485 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-22, 13:05   #638
Ishka
Zadomowienie

Beata ale myśmy kupowali jakies 2 tygodnie temu te chusteczki w kauflandzie i teraz tej promocji moze nie byc juz ale trzeba ogladac gazetki na necie z roznych sklepow upolowac jakas fajna promocje i wtedy kupic

Sylwia ja przed pierwsza wizyta tez sie bałam ze bedzie plakac ale odziwo nie plakał wogole jak go wazyli tylko jak go potem ubieralam to pomarudził A moze nie bedzie tak źle? Byc dobrej myśli

Edytowane przez Ishka
Czas edycji: 2010-11-22 o 13:08
Ishka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-22, 13:13   #639
Martinixxx
Zadomowienie

Cześć mamuśki!
Teraz już moge do was dołączyć. Starałam się przed porodem troche was poczytywać i postaram sie nadrobić ten tydzień co byłam w szpitalu. Co dwie głowy to nie jedna, zawsze czegoś nowego sie dowiesz. Ide sie połozyć bo mała płakała całą noc na brzuszek i teraz troszke śpi. Musze jeszcze do przychodni zadzwonić a czekałam bo maja przerwę na lunch
Moja gwiazda skończyła dzisiaj pierwszy tydzień

Martinixxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-22, 13:24   #640
sereniti
Zakorzenienie

http://allegro.pl/chusta-tkana-kazda...313226367.html
Ishka to ta aukcja - a w dodatku wysyłka za 0 zł ja będę wkładac tak jak na filmiku z youtube który tu na wątku jedna dziewczyna zamieściła

u nas koszmar od 3 do teraz mały ciągle płacze dobrze że jest moja mama bo bym padła. jedziemy do lekarza dziś bo mały spał tylko 3 godziny nic tylko krzyk i prężenie aż żal patrzeć
sereniti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-22, 14:33   #641
irsin
Zakorzenienie

GG do irsin

nic nie robimy jak ja tak boli konkretnego - tulimy, kolyszemy, rozmawiamy, masujemy...czasami uda sie jej zasnac, czasami trwa to bardzo dlugo
irsin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-22, 16:09   #642
ranka
Kici kici miau miau

my juz po wizycie u pediatry

Milenka wazy 2840 czyli z 2190 przytyla do tej wagi z czegos ie cieszymy

dostalismy na pepuszek masc z antybiotykiem a na jelitko wspomagajaco Enterol 250 i mam stosowac Sab simplex

---------- Dopisano o 16:05 ---------- Poprzedni post napisano o 15:57 ----------

aha ja polecam chusteczki Bella Happy

---------- Dopisano o 16:09 ---------- Poprzedni post napisano o 16:05 ----------

Cytat:
Napisane przez irsin Pokaż wiadomość
widzisz poprawe po musteli?

ja tez mam,ale srednio:/
nie wime w sumie czy to Mustela czy nie ale fakt fsktem szybko gubie brzuchol.. a po cesarce to kuzyn jak mnie zobaczyl to powiedzial ze chyba jeszcze jedno urodze zaraz.. a teraz zapinam sie w spodniach.

a kupilam Mustele bo kolezanka strasznie ( no wlasnie strasznie ) zachwalala

Instagram mój
ranka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-22, 16:34   #643
M25
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sereniti Pokaż wiadomość
http://allegro.pl/chusta-tkana-kazda...313226367.html
Ishka to ta aukcja - a w dodatku wysyłka za 0 zł ja będę wkładac tak jak na filmiku z youtube który tu na wątku jedna dziewczyna zamieściła

u nas koszmar od 3 do teraz mały ciągle płacze dobrze że jest moja mama bo bym padła. jedziemy do lekarza dziś bo mały spał tylko 3 godziny nic tylko krzyk i prężenie aż żal patrzeć
sereniti a jak się taką chustę zakłada, jak się tam dziecko umieszcza i jak się je wyjmuje ??
Stary 2010-11-22, 16:57   #644
czita18
Raczkowanie

GG do czita18

Witajcie dziewczyny,
jestem mamą wrześniową Z przyczyn od nas niezależnych mój syncio nie pije już maminego mleczka Dlatego mam na sprzedaż laktator Medela Mini Electric, wszystko sprawne i bez uszkodzeń. Sprzedaję go obecnie na Allegro. Jeśli któraś bylaby zainteresowana zakupem to dla Wizażowych Mam zrobię jakiś rabacik i napewno się dogadamy.
Wrazie co piszcie proszę na priv
Link do aukcji
http://allegro.pl/laktator-medela-mi...332983529.html

Pozdrawiamy Kinga i synek Daniel
czita18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-22, 19:36   #645
sereniti
Zakorzenienie

M25 http://www.youtube.com/watch?v=qYdI7HH9PW0 ten filmik wygląda zachęcająco - co do praktyki to zobaczymy jak dostanę chustę, mam nadzieję że się uda

po wizycie u lekarza - mały zdrów osłuchała mu jelita, pracuję więc kupka na dniach się pojawi, powiedziała żeby dać dziecku smoczek jak zobaczymy że ssie np kciuk ( to akurat lekko kontrowersyjne dla mnie ale ok); najlepsze było jak mi ścisnęła mocną tą chorą pierś myślałam że ją kopnę ale choć mlekiem ją oblałam hehe. no i kazał po każdym karmieniu opróżniać ręką pierś do końca żeby zastój się nie powtórzył i co ciekawe mam na jedno karmienie dawać tylko jedną pierś bo skoro mam tak dużo mleka to jedna mu starczy na raz - czyli ze teraz mały kombinował coś skoro podawałam mu też drugą

i wreszcie nie mam gorączki!!! ale padam na pysk 3 godziny snu to troszkę mało nawet jak dla mnie
Stary 2010-11-22, 20:18   #646
miskowa22
Raczkowanie

Czesc Mamusie!
Mam problem moja mala przybiera na wadze tylko 11og tygodniowo, czy ktoras tak miala? lekarz kaze dokarmiac:/

http://www.suwaczki.com/tickers/bl9ce6ydqrk7b23m.png
miskowa22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-22, 20:32   #647
Artystka23
Dragonfly

Cytat:
M25 http://www.youtube.com/watch?v=qYdI7HH9PW0 ten filmik wygląda zachęcająco - co do praktyki to zobaczymy jak dostanę chustę, mam nadzieję że się uda

po wizycie u lekarza - mały zdrów osłuchała mu jelita, pracuję więc kupka na dniach się pojawi, powiedziała żeby dać dziecku smoczek jak zobaczymy że ssie np kciuk ( to akurat lekko kontrowersyjne dla mnie ale ok); najlepsze było jak mi ścisnęła mocną tą chorą pierś myślałam że ją kopnę ale choć mlekiem ją oblałam hehe. no i kazał po każdym karmieniu opróżniać ręką pierś do końca żeby zastój się nie powtórzył i co ciekawe mam na jedno karmienie dawać tylko jedną pierś bo skoro mam tak dużo mleka to jedna mu starczy na raz - czyli ze teraz mały kombinował coś skoro podawałam mu też drugą

i wreszcie nie mam gorączki!!! ale padam na pysk 3 godziny snu to troszkę mało nawet jak dla mnie
to super ze lepiej sie czujesz i nie masz goraczki,tez mojej probuje dawac piers do konca

Sypnijcie sposobami na obudzenie dziecka bo moja to dentka,dobudzic na karmienie jej nie moge
Stary 2010-11-22, 21:49   #648
pelnia1980
Zadomowienie

GG do pelnia1980

Cytat:
Napisane przez Artystka23 Pokaż wiadomość
to super ze lepiej sie czujesz i nie masz goraczki,tez mojej probuje dawac piers do konca

Sypnijcie sposobami na obudzenie dziecka bo moja to dentka,dobudzic na karmienie jej nie moge
doczytałam tutaj o co chodzi hehe

prosze:
- np. głaskanie po nosku, pod brodą, łaskotanie po stópkach czy wewnętrznej strony dłoni, stópki masażyk paluszków okrężny, ruch ósemkowy na stópkach delikatny lekko przyciskający od pięty w górę w lewo i zawijać jak ósemkę - nei odrywać palcy
- podczas karmienia przekręcaj brodawkę w ustach lub delikatnie "klepną - potarmosić kizi mizi " w policzek...

Jeśli to nie pomaga to:
- podnieś dziecko do odbicia, zmienić pozycję leżenia (a przuy karmieniu najlepiej jest z pod pachy)
-odkryj kołderkę lub kocyk, jeśli nie pomoże to rozbierz kolejne części garderoby i przytul go do siebie
-przewiń nawet jeśli nie wymaga tego pielucha,ale sama czynność bywa drażniąca i powinna obudzić (99%) przy zapalonym świetle
-pomasuj raczki,plecki, ramionka, zrób rowerek jego nóżkami
-zaśpiewaj piosenkę , mów do dz.,jak się obudzi nawiąż kontakt wzrokowy blizej wyzej glowe swa pochylajac, czasem w brzuszek lechczas wlosami broda swoja etc...
-światło ktore zapalisz nie moze byc ostre bo powoduje silne zamykanie oczu
-podnieś do pozycji półsiedzącej lub wyprostowanej i klepnij delikatnie w plecki
- wlacz muzyke ktora i ciebie rozbudza
pelnia1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-22, 22:56   #649
Artystka23
Dragonfly

pelnia,dzieki
Stary 2010-11-23, 07:44   #650
79 Marta
Wtajemniczenie

dziewczyny, czy to normalnie, że noworodek chce spać całą noc? Hania na poważnie zasnęła ok północy i obudziła się po 5. Przyznam, że sama zasnęłam i nie obudziłam jej w nocy na jedzenie. Ale może gdyby była naprawdę głodna to by sie obudziła? karmiłam ją o 5, ale w sumie na szczególnie głodną nie wyglądała.
Stary 2010-11-23, 09:20   #651
sylwia01485
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez 79 Marta Pokaż wiadomość
dziewczyny, czy to normalnie, że noworodek chce spać całą noc? Hania na poważnie zasnęła ok północy i obudziła się po 5. Przyznam, że sama zasnęłam i nie obudziłam jej w nocy na jedzenie. Ale może gdyby była naprawdę głodna to by sie obudziła? karmiłam ją o 5, ale w sumie na szczególnie głodną nie wyglądała.
Moja dziś zasnęła ok 23 i wstała do karmienia ok 4 - myślę, że to normalne. Moja starsza corka mniej wiecej od 3 tyg zycia budzila sie w nocy tylko raz na karmienie, a byla tylko na piersi.
Jesli dobrze przybiera na wadze- to tylko sie ciesz i spi slodko, kiedy Hania tez spi.
sylwia01485 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-23, 09:39   #652
sereniti
Zakorzenienie

to zazdroszczę mój co 2 godziny się budzi na jedzenie - zaczyna mnie to wkurzać jakby się nie mógł porządnie najeść tylko ciągle na cycku by wisiał. teraz też - od 7 non stop ryk i szuka piersi a przecież dopiero co zjadł i sprawdzam czy nie chce to wypluwa a 5 minut później znów szuka. i tak cały czas

zaczęłam siwiec ... teraz to tylko czekam aż oszaleje
Stary 2010-11-23, 09:48   #653
Artystka23
Dragonfly

Moja mala tez obudzila sie kolo polnocy,bo brzuszek ja chyba bolal i chciala jesc..Kolo 1-wszej zasnela a przed szosta szybkie jedzonko i dalej spanie...
Ale mamy tez gorsze dni tak jak przedwczoraj-od polnocy do 5 oczy jak piec zlotych i spac nie chce w wozku...

Serenity to ja wczoraj tak mialamwyplula,pr zysypiac mi na rekach zaczynala,a co ja odkladalam do spania to po chwili juz oczy otwarte i znowu szuka

chyba sie wlasnie glodomor mi budzi
Stary 2010-11-23, 09:51   #654
79 Marta
Wtajemniczenie

ja oduczam ssania kapturka, podaje jej cyca bez osłonki, bo sutki w miarę mi się wygoiły. Na razie łapie bez problemu, więc może będzie ok Hania w nocy spi, ale wieczorem wojuje - spać nie, łozeczko be, udaje, że glodna, pociągnie 2 razy i spi przy piersi. Już w drodze do łóżeczka włącza się tryb czuwania.
Stary 2010-11-23, 09:55   #655
KarolinaB
Raczkowanie

Cytat:
to zazdroszczę mój co 2 godziny się budzi na jedzenie - zaczyna mnie to wkurzać jakby się nie mógł porządnie najeść tylko ciągle na cycku by wisiał. teraz też - od 7 non stop ryk i szuka piersi a przecież dopiero co zjadł i sprawdzam czy nie chce to wypluwa a 5 minut później znów szuka. i tak cały czas

zaczęłam siwiec ... teraz to tylko czekam aż oszaleje
No mój ma też takie okresy, potrafi czasami 4 godz pospać a czasami co dwie...

w ogóle śpi w łóżeczku, nawet nie było większego problemu, ale... nauczył się przy cycku stosuję łatwy plan z "języka niemowląt" tylko bez godzin, bo z młodym się nie da, i najpierw ładnie je, potem sam macha łapkami albo zmiana pieluchy, potem czas na panie... i tu jest problem, bo po odłożeniu do łóżeczka jest kwik oraz otwieranie paszczy, ssie, co mu wpadnie do buzi, muszę go wyjąć, dać cyca, possie dosłownie 3 razy, wypluje i można go znów do łóżeczka wtedy pogłaskany w miarę zasypia. Muszę doczytać te książę do konca, może coś poradzi... chyba, że wy dziewczyny wiecie co zrobić?

Cytat:
Napisane przez 79 Marta Pokaż wiadomość
Też bym się cieszyła z takiej ilości snu skoro mała nie narzeka, to nie denerwuj sie

Sereniti - dzielnaś! No i cieszę się, że już gorączki nie masz. Mi położna mówiła, że najlepszym sposobem na uniknięcie zastojów a w konsekwencji zapalenia, jest karmienie spod pachy. Ja tak karmię dośc często i póki co (odpukać - puk, puk) nie mam żadnych grudek.

A dzisiaj pogoda u nas paskudna... a my mamy wizytę kontrolną u pediatry. Swoją drogą, Janek wczoraj skończył dwa tygodnie i wydaje mi sie, że to szybko jak na taką wizytę?
KarolinaB jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-23, 10:07   #656
sereniti
Zakorzenienie

my byliśmy z Robercikiem jak skończył właśnie 2 tygodnie więc myślę że ok
a mój leży właśnie w łóżeczko i znów ryczy - ja już siły nie mam go ciągle brać głaskanie i mówienie nie pomaga a na rękach od razu cyca szuka... to jakaś paranoja po prostu
Stary 2010-11-23, 10:28   #657
Artystka23
Dragonfly

moja po karmieniu ulala na mnie,na przewijaku prawie obsrala a teraz lezy mi na brzuchu z czkawka gigantem wlasnie nie umiem karmic spod pachychyba cwiczenia na wedzidelko cos daja bo przestala mnie tak gryzc w lewa piers...
Stary 2010-11-23, 10:51   #658
ranka
Kici kici miau miau

20 grudnia biegniemy juz na szczepienie

lekarka kusi mnie szczepionka Pentaxim czyli mniej 5 wkluc ale cena :/

chyba sie jednak nie zdecyduje, wole to przeznaczyc na szczepienie na rotawirusa ktorego cena tez mnie przeraz bo to 600 zl za cala szczepoionke

Instagram mój
ranka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-23, 11:03   #659
79 Marta
Wtajemniczenie

brała juz któraś becikowe? jest nadal ten wymóg, że trzeba mieć zaświadczenie od lekarza, że się chodziło do niego w ciązy? bo ponoć mieli to znieść?
Stary 2010-11-23, 11:14   #660
bela14
Rozeznanie

moj też wisi ciągle na cycu aj trace cierpliwość
kurcze mam strach pobolewa mnie jakby prawy jajnik
to znaczy nie wiem czy to jajnik ale w tym miejscu
a ból taki jakby mięśnie mnie bolały bo czuję tylko wtedy jak
podnosze małego albo wstaje z łózka,kurcze oby to ni jakieś komplikacje
po porodzie.
bela14 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości