|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4081 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
kurna, zważyłam sie sama a pózniej z młodym i wychodzi na to, że Wiktor wazy 7,5kg
MASAKRA!!! a je co 3-3,5h 120ml czasem oszukam go woda... w nocy ma przerwe 5-6h ja juz nie wiem.. CHODUJE MŁODEGO ZAWODNIKA SUMO ;(( |
|
|
|
#4082 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy :
Cytat:
|
|
#4083 | |
|
Wtajemniczenie
|
mszu traumatyczne przeżycie z porodu? to ja chyba nie doczytałam. Wiem tylko, że jechałaś na wywołanie w piątek czy sobotę, ale że ja w niedzielę urodziłam i 10 dni kursowałam między domem i szpitalem to pewnie nie doczytałam...
Cytat:
Jak miała mocno zaognione policzki to kilka razy posmarowałam kremem z hydrokortyzonem- Locoid. A tak poza tym to kilka razy dziennie smaruję buźkę taką maścią robioną -euceryna+wazelina, żeby natłuścić buźkę i zlikwidować tę szorstkość. pod koniec października - za część września i październik nasz pediatra też mówił, że D ok. 2 lat (ew. latem będzie można pomyśleć o zmniejszeniu dawki). Dziwię się, że któraś dziewczyna (elenka?) pisała, że lekarz zalecił im brać D tylko 3 m-ce) Ale ze mnie niedobra matka. Oczywiście ciągle zapominałam kłaść małą na brzuszku (pewnie dlatego, że ona tego nie lubiła). I co- wczoraj próbowałam ją położyć i nawet minuty nie wytrzymała tylko ryk. Dzisiaj to samo. Główkę podnosi, ale raczej kieruje tylko w jedną stronę i niećwiczone łapki mają mniej siły niż miały Od kilku dni Ola bardzo często ssie sobie rączkę, a właściwie przegub dłoni. Chciałabym ją tego oduczyć ale nie mam pomysłu. Smoczkiem nie da się oszukać- nie chce go ssać a jak już załapie to i tak smok zaraz wypada przy przekręceniu główki na bok. Odpuścić sobie czy próbować jakoś ją odzwyczaić? |
|
|
|
|
#4084 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:35 ---------- Poprzedni post napisano o 14:32 ---------- Cytat:
a moze jest glodna jak ssie raczki moja tak robi albo dziaslaja swedza, chociaz to chyba za wczesnie na zabki
|
|
#4085 |
|
Zakorzenienie
|
Ninaad z tymi rączkami to normalne
|
|
|
|
#4086 | ||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dziecko w 2msc nie powinno za mocno podnosic glowy tylko "dziobac" glowa w podloże. Teraz Olo dzwiga sie na rekach i jest dobrze. Pomogl tez u nas bardzo duzo- ZAKAZ PIONIZOWANIA! Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
ale dobrze z krotkimi wygladalam. Gabi moze tez sprobuj?Cytat:
![]() Kurcze, a moze ja bym sobie jeszcze jakis kolor na tego jeża walnęła, co? To by byla afera (w zyciu sie nie farbowalam) Mąż to pewnie widzialby mnie w rudym .Nie, Na kolor to chyba jeszcze nie pora. Sama nie wiem. ![]() Cytat:
Fajnie by wygladal z takimi kasztanowymi kedziorami ![]() Olek jest jakny odrobine grzeczniejszy ostatnio. Wiecej guga ten moj Gugatek i usmiecha sie ale w nocy po raz pierwszy wytrzymal od karmienia do karmienia 4,5h ![]() Znajac zycie i moje szczescie to pewnie jendorazowy wybryk. Zle sie dzis czuje, glowa mi peka i nie przechodzi nawet po 2 apapach. No i u nas snieg pada.
|
||||||
|
|
|
#4087 |
|
Zadomowienie
|
|
#4088 |
|
Zakorzenienie
|
MisQa tifio IlonaN2 dziękuję,
gabisun no to będziemy dawać do 2 roku, fakt słońca u nas za wiele nie ma Zuziczka może będzie rudy, po farbowanej mamie ![]() cieszę się że Oluś wygrzeczniał mam nadzieję że to nie jednorazowy wybryk
|
|
#4089 | |||
|
Zadomowienie
|
Hej Mamusie.
Dzisiaj pogoda kiepska więc nici ze spacerku. Mam prośbę- Marta kiedyś wklejała linka z jakimś artykułem o kupkach. Ma to któraś? Malwina, Tifio, Marta- super dzieciaczki Cytat:
Zuziczka- to normalne że mluszek będzie teraz przybierał mniej, tylko przez pierwsze 2-3 miesiące jest przyrost ok. 1 kg miesięcznie, później tempo maleje. Ja normalnie w dniu wypłaty, bo u nas zakład pracy większy niż 20 pracowników więc zakład sam wypłaca. Urodziłam 23-go września i już 30go miałam wypłatę za pierwsze 7 dni macierzyńskiego. Cytat:
Cytat:
![]() Może waga się myli? Takie ważenie się z dzieckiem czasami oszukuje troszkę. I ja wklejam moją niuńkę. Mszu czy Ty masz jakieś zdjęcie Dagmary do nowego kolażu?
|
|
#4090 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4091 |
|
Zadomowienie
|
Szczęsliwa... nie mam
wezme drugie a tak w ogole to tez radze zmniejszyc ISO, bo strasznie ziarniste wychodza Ci te zdjecia... a nie zawsze takie ziarno sie dobrze prezentuje![]() MisQa... chyba moja aluzja byla malo czytelna dziękuje za uwage!
|
#4092 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
gratuluje pomyslu i umiejetnosci
|
|
#4093 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4094 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ja poprostu uwielbiam być w ciąży ![]() serio![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Szczesliwa..ale ta Twoja Dagusia ma fryz.... A może by tak stwozyc kolaż z naszymi dzieciaczkami strzelającymi bezzębne uśmieszki??? fajny by był
|
|
|
#4095 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4096 |
|
Raczkowanie
|
elenka1 tylko mm od urodzenia kupujemy NAN Pro, próbowalismy przejsc na bebilon ale mlody dostal wysypki.
|
|
|
|
#4097 |
|
Zakorzenienie
|
proszę
![]() nie mam ani zdolności do robienia fotek ani super sprzętu więc zdjęcia jakie są takie są
|
#4098 |
|
Rozeznanie
|
Mszu- piknie Mamusiu Nadiii!
Jestem z Ciebie dumna. Duzy plus za fajne foty, choc na jednym to Mała jak ufok wyglada, hihi ---------- Dopisano o 14:18 ---------- Poprzedni post napisano o 14:14 ---------- A ja w ogole nie tesknie za brzuchem a juz w ogole nie za ciążą w ostatnim trymestrze. ANI TROCHE! ani za porodem masakrą... |
|
|
|
#4099 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szczęśliwa wowww ale ma boskie włosy ![]() nie wiem który link wtedy dawałam ale zobacz może to któryś z tych http://www.osesek.pl/zdrowie-i-piele...iemowlaka.html https://mamotoja.pl/niemowle_noworod...ykul,3158.html aaneczka synuś cudny
|
|
|
#4100 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4101 |
|
Raczkowanie
|
mszu blog poprostu Boski, masz kobieto talent
|
|
|
|
#4102 | |
|
Rozeznanie
|
szczesliwa Urocza
---------- Dopisano o 14:24 ---------- Poprzedni post napisano o 14:22 ---------- Cytat:
aaneczka-extra chłopiec,extra mama
|
|
|
|
|
#4103 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mała księżniczka kolejne dziecie ze smoczkiem,a mój na smoka reaguje jakbym mu g...dawała ![]() Cytat:
Cytat:
jaki byczek, z Niego to juz chłop super wygląda w tych dzinsachCytat:
|
||||
|
|
|
#4104 |
|
Zadomowienie
|
Mszu- blog rewelka! zdjęcia super!
Ja postaram się pstryknąć coś lepszego, ale u nas od wielu dni od rana szaro i buro. Brak dobrego światła ![]() [U]Misqa[U]- słodka ![]() Marta- dzięki za linka
Pozdrawiam, Ewcia Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r. Edytowane przez Szczęśliwa Czas edycji: 2010-11-24 o 14:31 |
|
|
|
#4105 |
|
Zakorzenienie
|
Zuziczka-mój też robi dzięcioła
a najlepiej jest jak leży mi na piersi i tym dziobaniem przechodzi sobie do cycka i chce jeść przez bluzkę![]() ---------- Dopisano o 14:38 ---------- Poprzedni post napisano o 14:35 ---------- mszu blog jest rewelacyjny, a zdjęcia przednie! super ujęcia Małej |
|
|
|
#4106 | ||
|
Rozeznanie
|
Hej dziewuszki,ale żeście naprodukowały tych postów już dzisiaj
![]() Ja mam od wczoraj wieczora jakiegoś doła. Kocham tę moją "czarną perłę" ale jejku...ileż mozna ograniczać się do mówienia aaguuu, złap misia za nogę i ...no to teraz zmieniamy pampersa....czasem jeszcze się zdarzy...Marta nie rycz już ci mama jeść robi tylko daj mamie szansę... Normalnie nie mam siły,całymi dniami sama w domu siedzę,a jak wyszłam dziś na spacer,pomyślałam.... wdepnę do warzywniaka to przynajmniej z ekspedientką pogadam....to śnieg zaczął sypać i coś tam jeszcze,wiatr się zerwał i tyle było tego spaceru...MArta wylądowała na balkonie No jeszcze w październiku tak było,ale od listopada są jakieś zmiany i na eucerynę biorę receptę od pediatry, za 0,5kg płacę 10 zł i starczy na 5-6 tygodni. U nas pomógł płyb Rivanol do kupienia w aptece. Moczyłam w nim patyczek do czyszczenia uszu i smarowałam te pęcherzyki. Marta była cała w żółte kropki,ale pomogło. Cytat:
No i marta też ładuje sobie rączki i rękawki do buźki,a jak ją ubieram to i bluzkę uda jej się obślinić. Cytat:
![]() Dziewczyny oczywiście wszystkie focie dzieciaków przesłodkie mszu właśnie zauważyłam link...blog cudny A mam pytanie ...w sumie dwa.. piszecie,ze jak dzieci macie poinowo na rękach to one trzymają już główki. Marta też ...niby trzyma,ale muszę ją asekutować na wysokości barków....rozgląda się na boki,a potem na chwilkę "pada" dłówką na mnie i znów podnosi...to ok? I jeszcze od kiedy dzieciaki zaczynają chwytać przedmioty do rączek? A no i jeszcze o najważniejszym zapomniałam...czy mnie się wydaje czy tu już jakieś rezerwacje na "narzeczonych" się odbywają? To ja rezerwuję Filusia Naked jakby się ktoś pytał...bo większa część to już widzę zaangażowana
Niegrzeczna Mamuśka Edytowane przez cellaris Czas edycji: 2010-11-24 o 14:51 |
||
|
|
|
#4107 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Także zaraz po jedzeniuCytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
#4108 |
|
Zakorzenienie
|
Moje biedne maleństwo tak bolała noga po wczorajszej szczepionce na pneumokoki, że płakał żałośnie cały wieczór
Na szczęście czopki przeciwbólowe pomogły i dziś już przywitał mamę uśmiechem ![]() Zuza, Tymkowi nie zmienił się kolor oczu - ma szaro-niebieskie. Ciekawe po kim, bo ja mam zielone, a mąż brązowe ![]() Czita gratuluję pierwszego świadomego uśmiechu! Ilona, ja czekam na zdjęcia po metamorfozie Powodzenia na usg i u dentysty!Anilkadro, ale twoja mała fajne uśmieszki puszcza Słodka truskaweczka!Elenko, nie dziwię ci się, że czujesz się samotna i masz żal. Ja to byłam wściekła na początku na męża, ze on do pracy wychodzi, a ja w domu muszę siedzieć - a przecież nie mógł z pracy zrezygnować Eveliouses, no ja zauważyłam, że Pampersy S&P taniej wychodzą. A co do rozmiaru - my właśnie w trójeczkach siedzimy, więc na pewno takie dostaniesz Kaska, odnośnie podnoszenia główki przy ciagnięciu dziecka za rączki - rozmawiałam o tym z rehabilitantką i to jest bzdura, ze nasze dzieci powinny już podnosić główkę. Do 6 mc życia mogą nie podnosić i jest to prawidłowe. Wręcz jeżeli podnoszą za każdym razem i mocno trzymają, może to świadczyć o zwiększonym napięciu mięśniowym. A lekarze, którzy to sprawdzają, podobno często się na tym nei znają i robią to tylko dlatego, ze wszyscy to roibią. A jakie powinny być efekty tego badania to sami nie wiedzą Także nie martw się (ja się przed rozmową z rehabilitantką własnie martwiłam), na wszystk0o przyjdzie czas.Ninaad, jak tam Ola na macie? Zainteresowana czy olała sprawę? A co do ssania przegubu, a nwet całej rączki - z tego co ja się orientuję to nie warto oduczać, bo dziecko w ten sposób poznaje swoje ciało. Nam nawet w szpitalu zabronili zakladać niedrapek, bo to izoluje dziecko od bodźców. Odpuść sobie oduczanie i ciesz się, ze trafia do buzi ![]() Falbana, słodkie zdjęcia! Jakie rumiane to twoje dziecko Widzę, ze u was już światecznie, a tu jeszcze listopad za oknami straszy ![]() Ycnan, no zakochana jestem w tym twoim Borysku, nie tylko w imieniu ale i w uśmiechu Klarissa, Tymek podnosi głóówkę wysoko oparty na łokciach dopiero od jakiś 3 tygodni, a jest starszy o miesiąc od Natalki, więc spokojnie jeszcze możecie poczekać. super, z eprzekłada główkę na wszystkie strony, to już coś Mszu, piękny blog, sliczne zdjęcia! Zapisałam do ulubionych Mamy te same leżaczki A ja jakieś zdjęcie Tymka wynajde do kolażu, pewnie takie z mojego albumu, bo mi się podobają te golaskowe. Tylko wykadruję, zeby nie świecił biedak golizną ![]() Tifio, ty mnie tutaj nie strasz produkcją drugiego dziecka, bo ja się do stażu na mianowanego chcę zabrać, a dopiero potem pomyślę ![]() Szczesliwa, ja wprawdzie nie odciągam pokarmu, ale Bordowa robi to już prawie 3 mc i jakoś się nie skarży na zanik laktacji ![]() Nika, myślałam ostatnio o tym samym, jak przytulałam Tymcia - że niedługo będa się wstydzić naszych czułości, to trzeba te maleństwa przytulaczkowo wykorzystywać ile wlezie Ja to nawet w nocy jak go nakarmię i on przy odbijaniu zaśnie, to zamiast iść spać, zeby odpoczywać, to zdarza mi się tak siedzieć i go przytulać, i wąchać ten piękny zapach niemowlaka Nie poznałam Hermiony! Marta, pewnie, że na Mikołaja będzie prezencik, a nie rózga Pudzianika masz słodkiego!Jak tym dzieciaczkom twarz się zmienia, "dorośleje"! Na ostatnim zdjęciu cudownie ubrany ![]() Malwina, fajne zdjęcia Amelki - ona ma brązowe ślepka? Aaneczko, Patryk śliczny śmiecholec A ty wyglądasz kwitnąco!MisQa, jaki Julka ma fajny kolor włosków Cellaris, rozumiem tęsknotę do dorosłej rozmowy. A nie masz możliwości spotkania się z jakąś koleżanką czy coś? Ja to staram się często z kimś spotykać, bo inaczej bym chyba się zagugała z małym, a potem w szkole to bym lekcji nie potrafiła poprawnie poprowadzić Uwsteczniam się polonistycznie - czytam sagę Ludzi Lodu... i mi się podoba Pisałyście o pionizowaniu - my dostaliśmy zakaz pionizowania małego, nawet podnosić powinnam go poziomo, ale to jedyna rzecz, która nam nie wychodzi... Trudno mi to wprowadzać, bo młody drze się jak opętany w poziomie. |
|
|
|
#4109 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć
Dziękuję za rady Będziemy kąpać małego w krochmalu lub nadmanganianie potasu, a rano będę mu przemywać skórę wodą z sodą i zasypywać zasypką alantan. Jutro muszę zmobilizować się do spaceru. Czy przy ok.5-8 stopniach ciepła wystarczy jak ubiorę małego w pajacyk bawełniany a na to kombinezon ocieplany (nie ortalionowy) i osłonka na wózek czy jeszcze trzeba kocyk? Wcześniej nakrywałam kocem i pewnie stad te potówki.... Do tego czapeczka bawełniana i kaptur od kombinezonu. mszu - piękny blog!
|
#4110 |
|
Zadomowienie
|
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:27.

ale za to mam teraz największy skarb na świecie

i jestem skazana na długie włosy 
.
dziwna baba i tyle, moze okres jakis albo co miala 

wezme drugie