Zapomniałam, zwymiotowałam, pomyliłam kolejność, tabletki a biegunka - Strona 123 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-11-12, 09:24   #3661
kamila2006
Zakorzenienie

Dot.: Zapomniałam,zwymiowałam,z gubiłam tabletki,wzięte za dużo,tabletki a biegunka-z

Cytat:
Napisane przez moniek09 Pokaż wiadomość
Dostałam dzisiaj miesiączke i wzięłam swoja pierwsza w zyciu tabletke o godzinie 23.19. Czy jak jutro wezme tabletke o godzinie 18 to nie bede zabezpieczona? Musze dodatkowo sie zabezpieczac? Niektorzy mowia ze najlepiej zabezpieczac sie dodatkowo przy pierwszym opakowaniu caly miesiac?
1. dlaczego mialabys nie byc zabezpieczona? tabletki bierze sie co 24h z mozliwoscią 12h poslizgu.a ty wezmiesz tabletke wczesniej niz 24h wiec to logiczne ze antykoncepcja bedzie dzialala.

2. niektorzy mowia i mowic beda. w razie jakichkolwiek watpliwosci zagladaj do ulotki tam nie klamią!

Biegam tydz: 2/10
Motywacja 100%

http://s7.suwaczek.com/200804173235.png

kamila2006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-12, 18:18   #3662
asia665
Wtajemniczenie

Dot.: Zapomniałam,zwymiowałam,z gubiłam tabletki,wzięte za dużo,tabletki a biegunka-z

Dziewczyny i ja mam pytanko:
Yaz biorę od ponad 2 lat, tabletkę wzięłam 15 minut temu i zwymiotowałam,jest to 3 tabletka z 2 tygodnia i nie wiem co robić. Mam opakowanie dodatkowe i zastanawiam się czy nie wziąć tabletki z tamtego opakowania na dzisiejszy dzień. Tylko co wówczas jak będę chciała korzystać z tamtego opakowania? Mam przyjąć zamiast 24 różowych taletek tylko 23 i jak okres dostaje w środe, to dostane dzień wcześniej?? Czy nie kombinować i iść po dodatkową recepte i tamto opakowanie zachować jako awaryjne??

"...i jesteś już mym świadomym tak wolnym w niewoli."

Jestem mamą

asia665 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-12, 20:29   #3663
Black Rainbow
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez asia665 Pokaż wiadomość
Dziewczyny i ja mam pytanko:
Yaz biorę od ponad 2 lat, tabletkę wzięłam 15 minut temu i zwymiotowałam,jest to 3 tabletka z 2 tygodnia i nie wiem co robić. Mam opakowanie dodatkowe i zastanawiam się czy nie wziąć tabletki z tamtego opakowania na dzisiejszy dzień. Tylko co wówczas jak będę chciała korzystać z tamtego opakowania? Mam przyjąć zamiast 24 różowych taletek tylko 23 i jak okres dostaje w środe, to dostane dzień wcześniej?? Czy nie kombinować i iść po dodatkową recepte i tamto opakowanie zachować jako awaryjne??
Z tabletką możesz się spóźnić maksymalne 12 godzin, tak? Weź następną pigułkę z tego blistra, gdy będziesz pewna, że nie zwymiotujesz już. Skrócisz sobie to opakowanie o jeden dzień. To nic takiego. Jak dla mnie kombinowaniem jest chodzenie po dodatkowe recepty, albo otwieranie niepotrzebnie kolejnego blistra i dobieranie z niego tabletki.
Black Rainbow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-14, 10:09   #3664
asia665
Wtajemniczenie

Dziękuje za odpowiedź

"...i jesteś już mym świadomym tak wolnym w niewoli."

Jestem mamą

asia665 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-16, 02:17   #3665
es_agnieszka
Przyczajenie

Dziewczyny mam takie pytanko- jestem teraz w trakcie brania tabletek (19 tabletka). I któregoś pięknego dnia zapomniałam wziąć tabletki- nie pamiętam który to był tydzień- ale wzięłam ją z opóźnieniem większym niż 12 h- robiłam w pracy nadgodziny byłam zmęczona i nie myśląc po prostu wzięłam połkęłąm, następnego dnia tą pominiętą tabletkę, nie patrząc który to tydzień i dopiero teraz tak sobie pomyślałam o konsekwencjach. Do końca tego opakowania mam zamiar się dodatkowo zabezpieczać. Tak więc skończę brać tabletki z tego blistra, zrobię 7 dniową przerwę. I pytanie czy od następnego opakowania zabezpieczenia będzie działać znów w 100%? Dodam, że to jest moje piąte opakowanie tabletek.
es_agnieszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-16, 02:55   #3666
monius9
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez es_agnieszka Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam takie pytanko- jestem teraz w trakcie brania tabletek (19 tabletka). I któregoś pięknego dnia zapomniałam wziąć tabletki- nie pamiętam który to był tydzień- ale wzięłam ją z opóźnieniem większym niż 12 h- robiłam w pracy nadgodziny byłam zmęczona i nie myśląc po prostu wzięłam połkęłąm, następnego dnia tą pominiętą tabletkę, nie patrząc który to tydzień i dopiero teraz tak sobie pomyślałam o konsekwencjach. Do końca tego opakowania mam zamiar się dodatkowo zabezpieczać. Tak więc skończę brać tabletki z tego blistra, zrobię 7 dniową przerwę. I pytanie czy od następnego opakowania zabezpieczenia będzie działać znów w 100%? Dodam, że to jest moje piąte opakowanie tabletek.
nie uważałaś jak robisz to rób jak uważasz

przed rozpoczęciem nowego blistra zrób test ciążowy żeby nie zaszkodzić ewentualnemu dziecku.
jak ciąży nie będzie to od nowego blistra powinnaś być zabezpieczona [jak będzie to w sumie też ]
monius9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-16, 11:28   #3667
es_agnieszka
Przyczajenie

Pisząc o konsekwencjach miałam na myśli tylko to czy będę zabezpieczona tak jak powinnam być przy rozpoczęciu następnego blistra aż tak lekkomyślna nie jestem, mojego partnera nie było przez prawie miesiąc dopiero teraz wrócił zza granicy, tak więc w ciąży na pewno nie jestem tylko teraz martwi mnie ta jedna zapomniana tabletka czy ona nie wpłynie na przyszły blister- wiem jak postępować gdy zapomni się tabletki w poszczególnych tygodniach, tylko nie wiem co mi odbiło, że nie zwróciłam uwagi, którą tabletkę wzięłam z opóźnieniem(który tydzień). chcę dobrać ten blister do końca zrobić 7 dniową przerwę, tylko mnie właśnie zastanawia czy przy następnym opakowaniu będzie 100% zabezpieczenie;p Do gina jestem umówiona dopiero za tydzień, bo nie było wcześniejszych terminów, tak więc jak narazie on nie rozwieje moich wątpliwości
es_agnieszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-16, 12:08   #3668
dowi25
Przyczajenie

czesc dziewczyny wiem ze ten temat pojawil sie juz z milion razy ale wiecie same jak to jest )
opisuje moj przypadek:
biore cilest od roku
w sobote pominelam 13 tabletke z opakowania rano kochalam sie ze swoim facetem ok 10.00 przypomnialam sobie o tabletce, zawsze biore ok 20.00 no wiec wzielam ta pominieta i o zgrozo po 2 godzinach wymiotowalam....caly dzien czulam sie strasznie dopiero wieczorem wzielam normalna niedzielna 14 tabletke....

no i pytanie jak myslicie czy cos mi grozi...

mieszkam zagranica bylam tu u gina przepisal mi od razu ta tabletke do 72 godzin...i siedze i mysle czy to brac...bo oni tu to daja tak ooo kazdemu...

dzwonilam do mojej ginekolog w polsce powiedziala ze nie mam sie martwic i brac dalej i bedzie ok...

a wy co radzicie??

ni ejestem przekonana do brania tej tablety po...zawsze to duza ingerencja w organizm??
dowi25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-17, 14:27   #3669
marbre
Raczkowanie

GG do marbre

dzień dobry : )

potrzebuję Waszej porady... na początek naświetlę sytuację:

ostatnią z pierwszego listka wzięłam w niedzielę, więc powinnam była zacząć nowy w poniedziałek, ale coś mnie naszło, mimo, ze wielkokrotnie czytałam ulotkę, spanikowałam, ze to miała być jednak niedziela i ze zapomniałam (przyjmuję o 21). no i rano w poniedziałek cała chora wziełam pigułkę, niby tę pominiętą, i o 21 kolejną, już normalnie. czyli upraszczając - pierwszego dnia drugiego opakowania wzięłam dwie tabletki. czytałam, że poza tym, że skrócę cykl nie powinno mieć to żadnego wpływu na zabezpieczenie, czy tak?

dalej: raz zdarzyło mi się spóźnić z tabletką o prawie 2 godziny. wiem, że to nic, że to jeszcze bezpieczne. poza tym brałam "przepisowo".

ale: w sobotę skończyłam drugi listek (dzień wcześniej niz pierwszy, przez tą pomyłkę na początku opakowania). dziś jest już 4 dzień przerwy, krwawienie jeszcze się nie pojawiło... teoretycznie wiem, że moze się pojawic zarówno drugiego, jak i siódmego dnia, jednak fakt, że zdarzyła mi się ta pomyłka na początku i ze w tym miesiącu wyjątkowo intensywnie szaleliśmy z TŻtem sprawił, że mocno się martwię... pomóżcie!
Stary 2010-11-17, 14:43   #3670
Ewelinka_00
Raczkowanie

Hmm. Jeżeli pierwszego dnia tego listka wzięłaś dwie tabletki, to nie problem. Antykoncepcja zostaje zachowana, ale mogą w takich sytuacjach wystąpić skutki uboczne, takie jak krwawienie itd. Ale rozumiem, ze tego u ciebie nie było, czyli po prostu skróciłaś sobie cykl o jeden dzień ;]
2h opóźnienia, to nie opóźnienia. Te pow. 12h mogą zaburzyć skuteczność antykoncepcji.
Krwawienie powinno wystąpić w tym samym dniu przerwy, co w poprzednim cyklu. Nie wiem który to u ciebie jest.
Jeżeli regularnie przyjmowałaś tabletki przez ten miesiąc, to nie musisz się martwić ciążą ;]

Edytowane przez Ewelinka_00
Czas edycji: 2010-11-17 o 14:45
Ewelinka_00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-17, 14:51   #3671
marbre
Raczkowanie

GG do marbre

wtedy dostałam trzeciego dnia, dziś jest już czwarty.
Stary 2010-11-17, 14:58   #3672
Ewelinka_00
Raczkowanie

Hmm... najważniejsze byś się nie stresowała, bo to nie pomoże ;]
Ja niestety nie jestem na tyle obeznana w tabsach, wiec więcej nie wiem, co napisać, ale ktoś tu na pewno będzie wiedział co poradzic ;]
Stary 2010-11-17, 15:08   #3673
marbre
Raczkowanie

GG do marbre

dziękuję za to, czym się podzieliłaś, no i czekam dalej ... na odpowiedzi i okres ; )

Edytowane przez marbre
Czas edycji: 2010-11-17 o 16:54
marbre jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-17, 18:18   #3674
marbre
Raczkowanie

GG do marbre

ech no naprawdę zaczynam się już solidnie martwić ; (
Stary 2010-11-17, 19:03   #3675
KarolinaMarcelina
Raczkowanie

Moim zdaniem nie ma co się martwić, ponieważ troche mogłaś namieszać tymi tabletkami i okres mógł ci się przesatwić ( tzn uważam tak z własnego doświadczenia, bo miałam tak samo , okres dostalam 6 dnia rano.) Pamiętaj tylko,że skoro skróciłaś tabletkę o 1 to nie mozesz wydluzyc okresu do 8 dni .
KarolinaMarcelina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-18, 19:17   #3676
paolyn
Rozeznanie

Dziewczyny co robic.,.
0 14 jets moja pora brania tabletek (Novynette, 1 tydzien, 4 dzien). wzięłam. ok. 16 wymiotowalam, silnie. zgodnie z ulotka, wzielam nastepna. chwile przed 19 , znowu wymioty ale jeszcze 'silniejsze'. mam wziac 3 tabletke? co robic..
dzisiaj rano- sotsunek do konca.

50 kg
75B -> 65E/F
paolyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-18, 19:48   #3677
Ewelinka_00
Raczkowanie

Jeżeli już nie wymiotujesz, to od razu bierz tabletkę.
Dobrze by było zmieścić się w max. 12h opóźnieniu.
Pytanie tylko, czy wymioty są spowodowane wzięciem tabletki, czy jest inny ku temu powód?
Stary 2010-11-18, 20:26   #3678
paolyn
Rozeznanie

wzielam 3 tabletke. nie wiem co jest przyczyna. czesto przechodze jelitowki moze to.. a moze to zatrucie. jutro ide do lekarza, ale cos czuje, ze moge zwymiotowac i ta 3. brac 4? do skutku?

50 kg
75B -> 65E/F
Stary 2010-11-18, 23:32   #3679
Ewelinka_00
Raczkowanie

Trzymam kciuki, byś wytrzymała z ta tabletka te 3-4h ;]
Jeżeli jednak tą też zwymiotujesz, to wydaje mi się, że lepiej nie brać kolejnej, skoro obstawiasz, że to może być jelitówka...
Lepiej poczekać do rana. Wtedy wymioty na pewno powinny ustąpić.
Stary 2010-11-19, 09:37   #3680
doroti1125
Przyczajenie

Biore tabletki yaz (aktualnie 19-sta), wczoraj zazylam tabletke o 21, a o 23 mialam 1-razowa biegunke. Czy na pewno mogę przejsc do białych tabletek placebo (tak jak w przypadku pominięcia tabletki) skoro wczoraj troche poszalelismy z moim TŻ?
doroti1125 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-19, 09:46   #3681
paolyn
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ewelinka_00 Pokaż wiadomość
Trzymam kciuki, byś wytrzymała z ta tabletka te 3-4h ;]
Jeżeli jednak tą też zwymiotujesz, to wydaje mi się, że lepiej nie brać kolejnej, skoro obstawiasz, że to może być jelitówka...
Lepiej poczekać do rana. Wtedy wymioty na pewno powinny ustąpić.
zwymiotowalam 3, ok 21.30. 4 nie wzielam . isc po tabletke 'po'? wymiotry- raczej to bylo zatrucie, goraczki brak, innych objawow tez ale do lekarza ide.

50 kg
75B -> 65E/F
Stary 2010-11-19, 13:11   #3682
adorable
Raczkowanie

a ja mam taki problem: w drugim tygodniu zdarzyły mi się silne wymioty równo po 4 godzinach od przyjęcia tabletki (yaz). Wg ulotki powinna się ona była wchłonąć, więc nie zażywałam dodatkowej tabletki tylko normalnie kolejne z blistra. Niestety, i więcej o tym myślę tym bardziej się zastanawiam czy dobrze zrobiłam ( to było ponad tydzień temu). No bo co jeśli ona się jednak nie wchłonęła? Jak myślicie, zrezygnować z 4 tabletek placebo i przejść do kolejnego opakowania czy dalej normalnie przyjmować ? z góry bardzo dziękuję za wszelkie rady
adorable jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-19, 16:56   #3683
doroti1125
Przyczajenie

Jeśli masz wątpliwości po tygodniu to zrób sobie test ciążowy i tyle
doroti1125 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-21, 08:49   #3684
Moolla
Raczkowanie

Dziewczyny proszę o radę - wczoraj o 20 wzięłam 1 tabletkę z nowego opakowania (po 7-dniowej przerwie). Położyłam się spać ok. 00.30 i wtedy czułam się dobrze. O 3.17 obudziła mnie potrzeba wyjścia do łazienki - biegunka. Drugi raz musiałam skorzystać z toalety ok. 6 rano i jeszcze 2-3 razy do tej pory.

Czy mogę być spokojna? Tabletka niby powinna wchłonąć się w ciągu 3-4 godzin i tyle czasu mineło do momentu kiedy się kładłam, ale zastanawiam się czy jej działanie będzie normalnie zachowane. Czy zastosowałybyście dodatkową metodę zabezpieczenia?
Moolla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-21, 09:55   #3685
Ewelinka_00
Raczkowanie

A czy ulotka mówi coś o biegunce po 3-4h od wzięcia tabletki?
+ W twoim przypadku to nie była silna biegunka.
Stary 2010-11-21, 16:13   #3686
Moolla
Raczkowanie

Dziękuję
Moolla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-25, 09:40   #3687
Karolcia593
Raczkowanie

Hej dziewczyny biore tabletki Novynette i zapomnialam 15 tabletki czyli pierwszej z 3 tygodnia I co mam teraz zrobic ? tą zapomniana zażyłam najszybciej jak sie dalo ale oczywiscie juz po 12 godzinach. I teraz mam kontynuować i potem brać tabletki odrazu z nastepnego opakowania bez przerwy? tylko ze to jest moje pierwsze opakowanie dopiero tych tabletek, jest to jakas róznica? pomózcie!

Edytowane przez Karolcia593
Czas edycji: 2010-11-25 o 09:42
Karolcia593 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-25, 11:42   #3688
Ewelinka_00
Raczkowanie

A czytałaś w ulotce jak się powinno postępować w przypadku pominięcia tabletki w 3 tygodniu?
Przecież my napiszemy ci to samo, co masz w swojej ulotce.
Stary 2010-11-25, 12:08   #3689
Karolcia593
Raczkowanie

No jest napisane ze mam kolejne opakowanie brać bez zadnej przerwy... ale skoro to moje pierwsze opakowanie to nie ma to jakiegos wiekszego znaczenia? I nie wiem czy trzeba sie teraz zabezpieczac przez kolejne 7 dni bo to tam nie zrozumiale pisze..

Edytowane przez Karolcia593
Czas edycji: 2010-11-25 o 12:10
Karolcia593 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-25, 12:13   #3690
luffka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karolcia593 Pokaż wiadomość
No jest napisane ze mam kolejne opakowanie brać bez zadnej przerwy... ale skoro to moje pierwsze opakowanie to nie ma to jakiegos wiekszego znaczenia? I nie wiem czy trzeba sie teraz zabezpieczac przez kolejne 7 dni bo to tam nie zrozumiale pisze..
Skoro tak jest napisane- to tak trzeba zrobić.... Nie ma znaczenia czy to Twoje pierwsze, czy trzydzieste opakowanie. Dodatkowe zabezpieczenie niby nie jest konieczne, ale ja na Twoim miejscu, bym się zabezpieczała dodatkowo przez te 7 dni- dla świętego spokoju.

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości