|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#811 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010
Cytat:
A tak na poważnie, to od początku tak spała, bo trochę boję się z nią spać (że może się coś jej stać).
|
|
|
|
|
#812 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#813 | ||
|
Dragonfly
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#814 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ile czasu trwa krwawienie po cc?
|
|
#815 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
My na spacerze byliśmy, jak Hania miała równe 2 tygodnie, akurat byla fajna, słoneczna pogoda. Teraz to nie wiem. MNie się nie chce wychodzić, jeśli mam byc szczera
|
|
#816 |
|
Zakorzenienie
|
Po pierwszym cc krwawiłam 2 tygodnie, a teraz krwawiłam tydzień, a potem aż do 6 tygodnia plamiłam brązowo-różowo-żółto
Dziś byłam na przeglądzie poporodowym u gina i sie dowiedziałam, że w trakcie cc usuwali mi cystę z jajnika Nie wiedziałam, że mam cystę i w szpitalu też mi nie mówili, tylko tyle, że miałam bardzo skomplikowane cc Może przez to dłużej plamiłam?... U mnie wszystko OK. Gin zadowolony z zagojonej rany itp. Mogę już ćwiczyć i inne cuda na kiju robic ![]() A z antykoncepcji przekonywała mnie, że najlepsza obecnie jest Mirena - wkładka domaciczna z hormonem. Jeśli się zdecyduję to najpóźniej za tydzień musi mi założyć, bo po porodzie do 2 m-cy nic nie boli, a potem musiałaby, czekać na pierwszy okres. No i można karmić, bo ten hormon działa tylko w macicy i nie krąży w organizmie. Zdecyduję się na 100% tylko nie wiem kiedy, czy teraz czy troche później, bo to jest spory koszt jednak ![]() Przed wyjściem do gina nakarmiłam młodego mlekiem mm AR, było to o 13.30 i ... on jeszcze śpi Kurde, czemu on tak w nocy nie śpi? ![]() Irsin współczuję ci kochana A w dzień dała ci odespać? No bo w końcu ona tez musi kiedyś spać, to może chociaż w dzień? Buziaczek ja z dziećmi zawsze wychodziłam już w pierwszym tygodniu. Z Thomasem to w dzień, w którym wychodziłam z nim ze szpitala, a miał wtedy 3 dni było to 25 grudnia. Wtedy spadł u nas pierwszy raz w życiu śnieg (bo tu rzadko mamy zimę), więc z tej radości od razu poszliśmy na spacer kilkugodzinny. Najważniejsze, żeby dziecko miało ciepło. Serenti ja bym kupiła herbatkę dla niemowląt. Takie apteczne mogą być zbyt silne dla takich maleństw. A te typowo dzieciowe mają na pewno odpowiednią dawkę ziół. Ja tylko nie kupuję tych rozpuszczalnych, bo te są słodzone, a mało w nich ziół. Wolę te w saszetkach. To są tylko same ziółka |
|
|
|
#817 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dzisiaj też wytrzymała 30 min a potem zaczyna płakać... ![]() ---------- Dopisano o 18:03 ---------- Poprzedni post napisano o 17:48 ---------- Widzę, że piszecie o spaniu. Moja Madzia na szczęście ładnie śpi w nocy. Kąpiemy ją pomiędzy 21-22:00, potem co najmniej godzina przy cycku i już ładnie śpi, na karmienie budzi się między 3-4:00 a potem między 6-7:00. Kupiłam Sopelek do oczyszczania noska, ale nie mogę się przełamać aby to wreszcie zrobić :/
|
|
#818 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale ja wolalabym w nocy zeby to robila. Kupilam te kropelki , czekam tez na Sab Simplex- siostra mi kupi w DE i wysle trzymajcie dziewczyny kciuki za dzisiejsza noc! |
|
|
|
|
#819 |
|
Dragonfly
|
Powiedzialam Emilce ze babcia z niemiec przyjedzie o 18 by ja poznac i od 16,po karmieniu i przewinieciu mala miala oczy jak 5 zl(to sie zdarzylo pierwszy raz)
ale nie plakala tylko sie ciekawie rozgladala dookola a ja w tym czasie: zrobilam obiad,odkurzylam mieszkanie,zrobilam makijaz,wypilam herbate i mala dalej nie spala tylko cichutko lezala w wozku i robila smieszne miny...teraz niestety zaczyna przysypiac a babcia sie spoznia![]()
|
|
#820 |
|
Zakorzenienie
|
Irsin trzymam kciuki
![]() A może przed nocą jeszcze ją wybudź i nie daj zasnąć ze 2 godziny, to może ci potem lepiej pośpi? Mi tak Pascalek nie spał więc ok. 19.00 nie dawałam mu już spać i przytrzymywałam do 21-22.00 i jakoś w końcu zaskoczył, że tak ma być codziennie i już nie robi mi takich przerw w spaniu w nocy. |
|
|
|
#821 |
|
Dragonfly
|
hmmm z tym wybudzaniem i przetrzymywaniem to wcale nieglupi pomysl
jeszcze dzis ja kapiel czeka..Musze kupic lozeczko,zeby mogla nas widziec,bo sie coraz bardziej aktywna robi
|
|
#822 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Kuzynka mi mówiła że dzieci maja jakieś głodne tygodnie, non stop na cycku by wisiały. Jutro pierwsze ważenie od wyjscia ze szpitala. Ciekawe ile przybrała. |
||
|
|
|
#823 |
|
Zakorzenienie
|
ma na pierwszy spacer wyszliśmy 2 dni po wyjściu ze szpitala. staram się codziennie wychodzić, dziś byliśmy już 2 godzinki - mały i ja uwielbiamy spacery więc korzystamy. Weronisia ma rację najważniejsze żeby dziecku było ciepło
![]() oj z tymi nocami to gdyby nie kolki byłoby ok mały się budził zjadał dosyć szybko i uderzał w kimę - a teraz nawet zjeść nie może bo go boli i się pręży stęka i płacze, ja już serio nie wiem co robić wysłałam teraz tżta do apteki po herbatkę koperkową dla małego i ewentualnie te wodę koperkową - serio wykorzystujemy już wszystkie znane nam możliwości |
|
|
|
#824 |
|
Raczkowanie
|
dzień dobry
my już po zmaganiach żółtaczkowych, teraz tylko kontrola przed nami, takze trzymajcie kciuki, żeby było dobrze no i własnie dlatego tak późno do Was dołaczyłyśmy pępek już nam odpadł, na laktacje ja akurat nie piję nic, bo musze odciągać pokarm, ale w szpitalu położne polecały też picie kawy inki, no i tak jak pisałyście też herbatka hipp, jak chcecie mogę Którejś sprezentować... a jak czyścicie uszka swoim Maluchom?
|
#825 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
nawet pare lykow kopru powodowalo kolki bol brzucha a nawet zatwardzenie, placz alb ryk kwik nie z tej ziemi! na jednych dziala na drugich negatywnie, ale nawet z tylu wopisie jest zaznaczoen ze u niektorych moze powodowac odmienny stan""Cytat:
ja bym wyszla jakby nie bylo wiatru jesli masz godnole rzecz jasna ale na 15 min na poczatek i pozniej bym zwiekszala, jesli byloby wietrznie nawet werndowanie moze sie zle skonczyc mimo ze maluszek opatulony, jak nie lubisz spacerow to na balkon na 15-20 min na poczatek byle od wiatru daleko ![]() Cytat:
BEATA BATUMI 1. po kropelkach trzeba odczekac 10-15 min by rozpuscila wydzieline - jak malenstwo to znioslo?? 2. jesli dalej wyplywa po tym czasie sama woda wpuszczona trzeba do lekarza i powiedziec mu o tym, najwyrazniej wydzielina jest za gesta i za gleboko siedzi, nie splywa nic ani nie wyplywa po nawilzeniu! wtedy moze dojsc po 3 dniach do stanu zapalnego bakterii i powaznych konsekwencji typu zap. zatok, ucha, gardla, krtani, potem na oskrzela pojsc... spytaj w rejestracji czy z noworodkiem bez kolejki mozesz wejsc mam nadzieje ze mala nie ma temp. podwyzszonej - zdrowka dla was
|
||||||
|
|
|
#826 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć Mamuski
![]() U nas leci - mała jest słodka - pepuszek odpadł po 5 dniach Narazie noce mamy przespane bo spi jak aniołek. Karmie ja o 24 , 3 i 7 . Mamy tylko mały problem z karminiem bo nie chce jesc z cyca i musze ja oszukiwac Ssciagam mleko do butli daje jej ciutke a potem cyca i sie udaje ale sporo roboty przy tym. Moja gwiazdeczka żółtaczki nie miała
|
#827 |
|
Kici kici miau miau
|
ja nie kupie Fridy bo brzydze sie tym odciaganiem gilek z noska ustami .. bleee. wiem ze tam jest zastawka i gilki ni przedostana sie do buzi ale jednak.
a gruszke mam z szersza koncowka i tez mi odciaga gilki
|
|
|
|
#829 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja nie mogę mieć wkładki wewnątrzmacicznej a bardzo bym chciała
|
|
|
|
#830 |
|
Zadomowienie
|
Witam kobietki
![]() Ja tak wczesnie bo miałam dzis super noc heh niedawno tez karmiłam Juniora i teraz jeszcze kima ja tez ide za chwile jeszcze w kimono ![]() Dzisiaj przespał dosłownie całą noc heh Jadł o 23:00 poszlismy spac o 24:00 bo mial ochote sie porozglądac i pogadac sobie heh no i obudzil sie dopiero o 6:00 na jedzonko ![]() Oby bylo tak czesciej ![]() Z naszych osiągnięć ostatnich to wczoraj przezylam szok...przy przewijaniu (babcia oglądała jak mama przewija ) maly podniosl dupke odbil sie nogami i znalazł sie na skraju wersalki bo na niej go przewijałam....teraz wiem ze juz trzeba na niego uwazac...drugie osiagniecie to takie ze sie rzuca dosc sporo na rekach i czasem trudno utyrzymać trzecie to takie ze sie prawie juz przewraca z pleckow na brzuszek (wczoraj tez byl szok jak to zobaczylam bo probowal to z 3 razy , czwarte to takie ze sobie śmiesznie gaworzy oczywiscie jak ma humor do gadania ![]() no i glowke trzyma juz pewnie ale to chyba norma w tym wieku heh U nas tak zimno ze wczoraj jak bylismy na spacerku to zmarzlismy jak sopelki a raczej ja...lepiej nosa za drzwi nie wystawiac ![]() Pytanie do mam ktore uzywaja podgrzewaczy...Kootek chyba uzywa jak sie nie myle ![]() Bo wczoraj dostalismy podgrzewacz Nuka ten nowszy model...i kurcze Wy tez tak macie ze trzeba co chwile tzn co podgrzanie lac tam odpowiednia ilosc wody?? Co do antykoncepcji to mnie czeka jeszcze przeglad po porodzie...ciekawe jak to tak wygląda bo @ dzien 5 i nie widac konca...eh ;/
Tomuś ![]() Edytowane przez Ishka Czas edycji: 2010-11-26 o 07:22 |
|
|
|
#831 |
|
Zakorzenienie
|
Hej, mam pilne pytanie do mam po cc. Co się dzieje, jeśli kobieta nie jest na czczo? Zdarzają się przecież sytuacje, że poród zaczyna się dosyć nagle, a trzeba go ukończyć cc... Czy to determinuje jakoś np. wybór rodzaju znieczulenia?
Dziwnie się czuję od rana, w ciągu 40 minut już 3 silne bóle mnie złapały, zastanawiam się, czy coś się będzie rozkręcać... I nie wiem, czy mogę zjeść śniadanie...
|
#832 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja ide spac, moje dziecko zamienilo pory dnia - wiec dobranoc dziewczyny |
|
|
|
|
#833 |
|
Zakorzenienie
|
Już zjadłam i czekam, co się będzie działo. Bóle pojawiają się nadal (już prawie 2 godziny), ale są bardzo nieregularne i mają różną długość trwania. Wejdę sobie zaraz do wanny i zobaczę, czy się wyciszą...
|
#834 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#835 |
|
Raczkowanie
|
Ishka same postępy
u mnie dziś też wyjatkowo od 24ej do 7ej rano .... normalnie aż w szoku jestem, Alicja jak ją kłade na brzuszku to dźwiga główkę i sama przekręca z boku na bok , także jestem troche przerażona, że na dwa tygodnie tak się siłuje My niestety musimy nosic ort-gatki no ale lepiej zapobiegac niż potem ma mieć jakieś operacje na bioderka tak jak ja miałamNo i co z tymi uszkami? Czyścicie płatkiem zmoczonym wodą, czy patyczkiem takim dla dzieci? Co do czyszczenia noska to ja mam aspirator ale firmy Marimer , nie trzeba dokupować filtrów tak jak u Fridy, tylko wymienia się taki malutki wacik, zapuszczam po kropelce soli fizjologicznej i łatwo się wyciąga
Urodziłam się 13ego w piątek Nasz Skarb Nasze nadchodzące Szczęście Edytowane przez essence30 Czas edycji: 2010-11-26 o 09:12 |
|
|
|
#836 | ||
|
Kici kici miau miau
|
Cytat:
![]() co do antykoncecpji - zalezy jaka wkladka. te zwykle miedziane nie sa rewelacyjnym rozwizaniem ale Mirena posiada progesteron, wiec nie wiem o jakich niedoborach tu mowul gin? ---------- Dopisano o 09:48 ---------- Poprzedni post napisano o 09:46 ---------- Cytat:
lekarze anestezjolodzy jednak wiedza jak sobie radzic z tym i podaje sie kobietom metoclopramid przed zeby zapobiec wymiotom
|
||
|
|
|
#837 |
|
Dragonfly
|
ja tez mysle o wkladce,bo tabletki nigdy mi nie sluzyly
o mirenie slyszalam wiele pozytywow ale jest strasznie droga...Ja sie dzis wyspalam-zrobilam malej kapiel o 22,nakarmilam i obudzila sie tylko o 4 w nocy a potem o 9 rano Moja slabo dzwigala glowke,ale z nia cwiczylam po kazdym przewijaniu i problem zniknal
|
|
#838 |
|
Kici kici miau miau
|
no droga nestety choc ma wiele pozytywow - przede wszystkim bardziej skape miesiaczki albo nawet moga nie wystepowac
![]() ja zaczelam brac Cerazette na razie ok
|
|
|
|
#839 |
|
Dragonfly
|
Mi po tabletkach spada tragicznie libido,no i mocno tyje..Nie wiem kiedy w ogole wroce do jakiegos wspolzycia,na razie mam tyle kompleksow,ze musze popracowac nad samoakceptacja najpierw by cos z tego wyszlo..biedny tz
|
|
#840 |
|
Raczkowanie
|
Artystka nie wiem czy czytałaś na na wcześniejszym watku , ale gratulowalam Ci szczególnie serdecznie, bo ja tez urodziłam się 13ego listopada
także przekaż buziaki słodkie!!a ja nie myślę o antykoncepcji, tylko raczej o braciszku dla Alicji oczywiście jak juz będzie można
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:53.

A tak na poważnie, to od początku tak spała, bo trochę boję się z nią spać (że może się coś jej stać).

Dzisiaj też wytrzymała 30 min a potem zaczyna płakać... 

jeszcze dzis ja kapiel czeka..Musze kupic lozeczko,zeby mogla nas widziec,bo sie coraz bardziej aktywna robi

ja bym wyszla jakby nie bylo wiatru jesli masz godnole rzecz jasna ale na 15 min na poczatek i pozniej bym zwiekszala, jesli byloby wietrznie nawet werndowanie moze sie zle skonczyc mimo ze maluszek opatulony, jak nie lubisz spacerow to na balkon na 15-20 min na poczatek