|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#931 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010
Cytat:
![]() Moja mala wazy juz 4400 kg ![]() dzisiaj w nocy troche pospala, ale w dzien krzyczala bardzo bo dostala pol mililitra zelaza (ma slaba hemoglobine)- placz straszny wiec odtawiam na razie ![]() teraz spi po kapaniu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#932 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:54 ---------- Poprzedni post napisano o 20:52 ---------- Hania równe 4 kg, wczoraj miała 3 tygodnie. Jak się liczy, ile przybrała od urodzenia: od wagi urodzeniowej czy wyjścia ze szpitala ![]()
![]() |
#933 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Wpadajcie i dzielcie się doświadczeniami! Cytat:
![]() Cytat:
Trzymaj sie bidulko! |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#934 |
Zakorzenienie
|
Moja mala dzis caly dzien robi wodniste zolte kupki z grudkami mleka, co 3 h przebieram pampka i zawsze jest kupa wieksza lub mniejsza, zdarza sie tez czesciej ja przebierac pomiedzy karmieniami, nie wiem co robic
![]() ![]() Naczytalam sie ze to moze byc biegunka i ze natychmiast do lekarza, tylko gdzie ja bede z noworodkiem po nocach jeździc Edytowane przez buziaczekk Czas edycji: 2010-11-27 o 21:27 |
![]() ![]() |
![]() |
#935 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#936 |
Zakorzenienie
|
Ursull no wreszcie do nas dołączyłaś
![]() ![]() No i syncia masz klopsika, a nawet klopsa ![]() ![]() Należą ci sie oklaski ![]() Paulinka współczuję nawału. Powinno przejść dość szybko. Prysznic to dobry sposób ![]() Dodatkowo możesz robić okłady ze schłodzonego w lodówce twarogu. Dobrze też robić okłady z liści kapusty, ale muszą być rozgniecione, tak żeby puściły sok. To właściwie powinno wystarczyć ![]() Jeśli masz laktator, to odciągaj , ale nie do końca, bo wtedy znowu będzie się produkować. Odciągnij tylko tyle, żeby odczuć ulgę. A jak nie masz laktatora, to ... masz męża ![]() Mój mi pomagał przy pierwszym dziecku, jak i przy drugim. Ale ja wtedy umierałam z bólu. Myślałam, że będę po ścianach skakać. Biedak się poświęcił i odciągał, ale wypluwał. Od razu poczułam ulgę. ![]() Przy trzecim dziecku miałam już laktator ![]() Buziaczek jak się tak bardzo martwisz, to może pojedź z nią do lekarza na pogotowie? Z maleństwami nie ma żartów, szybko się odwadniają. Mój Pascalek silnie ulewał/chlustał i też się odwodnił i musiał być w szpitalu pod kroplówką. My akurat mamy odwrotny problem, bo kupka jest raz dziennie, a dziś to nawet nie mógł zrobić i się strasznie męczył. Chyba zmiana mleka mu nie służy. Zrobiłam mu masaż olejkiem Weledy, dałam czopka z kminku, włączyłam farelka i skierowałam powietrze na brzuszek... no i w końcu sie udało. Kupa a cieszy ![]() Serenti a jak u ciebie? Lepiej troszkę? Czy nadal bez zmian? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#937 |
Dragonfly
|
Ja nawalu nie mialam
![]() ![]() ![]() No i kupilismy jej w hurtowni lozeczko i materac piankowo kokosowy-cena jak na allegro,wiec tragedii nie ma ![]() ![]() Zjadlam dzis wiecej sera niz zwykle,platki na mleku i tragedia-mala miala wieczorem kolke mimo tego ze pije herbatke na laktacje ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#938 |
Zakorzenienie
|
witam
my znowu 2 koszmarne dni mamy za soba, w piatek byliśmy znowu w katowicach :/ przed nami 14 dzieci ,naczekaliśmy sie poł dnia, maly jak przyjechal do domu byl taki padnięty że nie mógł zasnąc i płakał cała noc i całą sobote, dzisiaj noc super przespł. znowu tam musimy na kontrole za 3 mies jechac ale na szczescie jest wszystko ok z oczkami ![]() pisałyście o szczepionkach, ja juz pisałam ze wzieliśmy te skojarzone, 180zł czy jakos tak nas to wyszło ale nie chciałam zeby go 6 razy kłuli ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#939 |
Zakorzenienie
|
A my bierzemy Bobotic, druga noc przespana, mala nie placze z powodu brzuszka juz, codziennie mamy kupe.
Mam nadzieje,ze ten lek jej nie przeczyszcza , w sumie kupa jest normalna wiec moze niemam sie co martwic. tak sie ciesze, ze pomoglo! ![]() Co do wagi, mi do wagi sprzed ciazy zostaly 3 kilogramy...ale chcialabym wiecej zrzucic bo przed ciaza sie spaslam troche ![]() Kotek, ciesze sie,ze wszystko ok z oczkami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#940 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
#941 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() mam laktator, ale właśnie nie wiedziałam czy ściągać dużo, czy nie... Mam kapustę i pod prysznic też wskoczę.... Weronisia, właśnie wczoraj użyłam tżta ![]() ![]() ![]() Karolinko a jak Ty się czujesz jako świeżo upieczona mama? ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#942 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, wy juz po. Jak sie odczuwa te wlasciwe skurcze? Czym sie roznia od przepowiadajacych?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#943 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:37 ---------- Poprzedni post napisano o 12:31 ---------- Cytat:
Polecam cieplutki prysznic, polewanie ciepłą wodą piersi (ale nie brodawki) a potem odciągnąć laktatorem, po odciągnięciu zimny okład tylko trzeba pamiętać żeby nie na brodawki ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:38 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:41 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ---------- Moja Madzia jak nie śpi to non stop domaga się uwagi, najlepiej żeby ją nosić na rękach...
![]() |
#944 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Zakochana jestem w bablu, tylko bywają chwile, kiedy n ie wiem o co mu chodzi, a płakunia i mam ochote, jak to ktoraś tu ostatnio napisała "schować go do szafy" ![]() A jak ty sie czujesz? Lepiej dzisiaj z nawałem? Powinno sie unormować do jutra. A jak po CC? Jak rana? Dobrze sie goi? I jak mała? Jak sypia i jada? ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#945 |
Zadomowienie
|
Gustawek, Beata - dzięki za odpowiedź o stawach- mała to dla Was pociecha, ale dobrze, ze nie tylko ja mam tak- bo się zaczęłam bać, że coś ze mna sie zle porobiło- a tak, jest nadzieja, ze to minie
![]() Weronisia- śliczne te Twoje chłopaki, a duży jest bardzo fotogeniczny- przystojny będzie facet niedługo Ursull- dużego urodziłaś klocuszka, a włosów też ma sporo ![]() Paulinka- ja podobnie jak dziewczyny - masowałam cycki, mi pomagała ścierka zamrożona i przyłożona na te zgrubienia, a przed odciągnieciem lub karmieniem- na ciepło, żeby lekko leciało. |
![]() ![]() |
![]() |
#946 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() http://www.suwaczki.com/tickers/atdc2n0askflsw50.png ![]() ![]() http://www.suwaczki.com/tickers/ug37tv739lp63vo5.png Edytowane przez vikicullen Czas edycji: 2010-11-28 o 13:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#947 | |
Dragonfly
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:23 ---------- Poprzedni post napisano o 15:01 ---------- Moja mala w nocy miala kolke chyba,bo w zaden sposob nie dala sie uspokoic i strasznie marudzila,a kupy ni widu ni slychu-za to rano z takim wielkim odglosem zrobila-cud, pielucha wytrzymala takie kupsko ![]() No i potem sciemniala ze spaniem..zadowoleni, ze mala w koncu zasnela,na zmiane skradalismy sie z nia do lozeczka,a w lozeczku oczy jak 5 zlotych i chce do mamy lub taty ![]() ![]() Moja pilka "ciazowa" sie przydaje-mala ma niezla frajde,jak sie z nia na rekach usiadzie na tej pilce i delikatnie podskakuje,usmiech od ucha do ucha ![]() ![]()
![]() |
#948 |
Zakorzenienie
|
Weronisiu jest już troszkę lepiej choć noc to był koszmar dobrze że tż wziął małego nad ranem to 3 godzinki spałam ale mam straszne wyrzuty bo on sam nie śpi. daliśmy dziś wodę koperkową i wreszcie troszkę się uspokoił - może to wreszcie jest TO. bo już skończyły nam się pomysły i możliwości
|
![]() ![]() |
![]() |
#949 |
Raczkowanie
|
a u nas dni lepsze i gorsze
![]() ![]() Daje maluszkowi tez herbatke do popijania i moze to tez po tej herbatce??? Zaczynam sie martwic... Dzisiaj zmienilam garderobe Filipka z 56 bo juz troche za mala byla na 62, troszke jeszcze nogawki za dlugie, ale lepsze niz za male ![]() A ja dzisiaj stanelam na wadze i znowu pozytywne zazskoczenie ![]() Weronisia- widac, ze Pascalkowi przybywa kilogramow, taka fajna pyzulka sie robi ![]() sereniti- fajnie, ze u Ciebie juz lepiej. Chyba kazda z nas przechodzi mniejszy lub wiekszy kryzys. Moze juz bedzie u Was dobrze... ![]() Paulinka- ja tez po CC mialam bole kregoslupa, ze przy przewijaku nie moglam ustac, ale z czasem zniknely ![]() kootek- co to sa te rotawirusy ???? Bo powiem szczerze, ze pierwszy raz slysze o tym??? |
![]() ![]() |
![]() |
#950 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny karmiace piersią co wy tak naprawde jecie ????
Bo ja wpadam w depresje z tego tytułu jak sobie pomysle ze nic mi nie wolno. Ja jem rybe z folii , nózki z folii , ziemniaki , ryż , pomidora , buraczki zasmazane , marchewke duszona , zupy to prawie wszystkie , chleb , szynke , ser, mleko nie wiem co jeszcze moge zeby mała nie dostała kolki. Jak narazie mała spi w nocy bardzo ładnie . Tylko ze mamy nadal problem z cycem bo jak je bezposrednio to starsznie sie jej ulewa a jak je z butelki to jej dozuje i wtedy nic jej nie jest - wiec sie meczymy i odciagamy laktatorem.
#951 |
Zadomowienie
|
Ciężko jest napisać co się je
![]() ---------- Dopisano o 19:18 ---------- Poprzedni post napisano o 19:16 ---------- Dziewczyny czy któraś z was odciąga pokarm ??? Ile trzeba odciągnąć na jeden posiłek dla dziecka??? I jak go potem przygotować do zjedzenia tzn. jak np podgrzać ???
#952 |
Wtajemniczenie
|
ja dziś wysiadam
![]() ![]()
#953 |
Zakorzenienie
|
Irsin mam do Ciebie kilka pytań
![]() u nas troszkę lepiej co nie oznacza że jest super ale dopiero 2 razy podałam te wodę koperkową i mniej niż pisze na opakowaniu więc może jeszcze powinnam poczekać na jakieś wstrząsające rezultaty? kurcze jakbym chciała żeby mały przespał noc wreszcie bo się zamęczymy. a w ciągu dnia też jest problem bo mały przez ten ból brzucha się nie najada potem śpi godzinę - półtora i znów jest głodny ![]() co jem - prawie nic ehh. rybę/kurczaka na parze, ziemniaki, marchewkę pieczarki na parze, ryż, kasze jęczmienną i gryczaną, z zup rosół i krupnik, poza tym graham, chude wędliny, sucharki z dżemem z czarnej porzeczki, dużo ryżowego chlebka i kukurydzianych chrupków, ryby wędzone z puszki, jajka na twardo. Zastanawiam się czy wrócić do nabiału - jadłam dotąd i małemu wcześniej nic nie było, teraz od tygodnia nic nabiałowego nie jem a kolki ma nadal więc może niepotrzebnie ich unikam |
![]() ![]() |
![]() |
#954 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziewczyny... ja znów z pytaniem, bo oczywiście już myślę, że coś źle robiłam i robię... u nas w poniedziałek minie 3 tyg od narodzin a małemu jeszcze pępuszek nie odpadł. Dzisiaj przeczytałam w książeczce zdrowia dziecka, że po 3. tyg. pępek powinien odpaść, jeżeli nie, konieczna konsultacja lekarska. Dodam, że w szpitalu stosowali starą metodę i zalewali mu pępuszek tym filoetowym paskudztwem. Czy to mogło mieć wpływ, że tak długo to u nas trwa? Bo ja przy każdej zmianie pieluszki smaruję mu pępek Leko 0 tymi wacikami nasączonymi spirytusem. Nie wiem, czy to za mało? Może źle to robię?Choć staram się dotrzeć wszędzie... Mam jeszcze pytanie do Artystki: Twoja mała też ma plesniawki z tego co pamiętam? U nas tez niestety to paskudztwo sie przypałętało, ale na samym tyle języka... ![]() Jak ty sobie radzisz? Masz może jakiś fajny sposób? Może jakaś mama doświadczona mogłaby też pomóc? I mam jeszcze pytanie o szwy. Ile czasu miałyście? Jestem po SN i mam niby te rozpuszczalne, ale ile one tam będą siedzieć??? ![]() My dzisiaj wróciliśmy do naszego mieszkanka... Ufffff... w końcu na swoim. U mamy dobrze, ale.... ![]() Spokojnej nocy dziewczyny! Bez bóli brzuszka i kolek. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#955 |
Zadomowienie
|
Witam mamusie
![]() My od 2 dni mamy lepsze dni...mały lepiej śpi przez dzień no i w nocy jak zawsze spi dobrze...nie płacze juz tyle i jest jak narazie lepiej... My tez powymienialismy garderobe na rozmiarek 62 ![]() ![]() ![]() A jeszcze z miłych zaskoczen to tyle ze dzisiaj pierwszy raz od CC sie zwazyłam ![]() No ale teraz jeszcze zostaly mi kilogramy sprzed ciąży ![]()
#956 |
Zakorzenienie
|
ooo brawo ładny spadek. ja nie wiem ile schudłam - kurde muszę zakupić wagę
a to mój malutki w stylu - wyginam śmiało ciało |
![]() ![]() |
![]() |
#958 |
Kici kici miau miau
|
Irsin to super
![]() my dajemy sab simplex i tez jest lepiej ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#959 |
Rozeznanie
|
Mam takie nietypowe pytanie
![]() ![]() Edytowane przez zenia2211 Czas edycji: 2010-11-28 o 20:08 |
![]() ![]() |
![]() |
#960 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() kupe robila raz na trzy dni! teraz odkad daje krople robi codziennie i ma malo albo prawie wcale wzdeć. Dalej w wiekszosci karmie na lezaco, pozniej ja podnosze do gory, ale czasami jak mocno spi to jej nie ruszam wcale - chociaz wiem,ze powinnam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:39.