|
|
#361 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: szare plamy na upranych ubraniach???
to zasypac sam calgon i reszta jak normalne pranie?
|
|
|
|
|
#362 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#363 |
|
Zakorzenienie
|
A widzisz,wyjaśniło się
.Ale tak-od czasu do czasu można przeczyścić samą pralkę.
|
|
#364 |
|
Raczkowanie
|
powiem Ci że tak też uczyniłam poszło pranie z samym calgonem
dzięki teraz będę raz na jakis czas ją czyścic
|
|
|
|
|
#365 |
|
Zakorzenienie
|
Nie ma za co ,ja też tak robię od czasu do czasu.Bo kamień się osadza i jego drobinki mogą nieraz przedostać się do bębna.A takie przeczyszczenie na pewno nie zaszkodzi.
|
|
#366 |
|
Przyczajenie
|
Plama z żywicy
Mam prośbe:czy ktoś wie jak usunąć plamę z żywicy??? Pobrudziłam moje ulubione spodnie i nie wiem co teraz z tym zrobić.Prosze o pomoc
|
|
|
|
|
#367 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Plama z żywicy
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ght=%BFywic%B1
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ma+po+%BFywicy
|
|
#368 |
|
Zakorzenienie
|
jak pozbyc sie plamy z herbaty, ktora jest na bluzeczce?? ktos wie...?:>
j.w. bardzo prosze o pomoc. wylala mi sie herbata na taka fajniutka bluzeczke i nie chce zejsc. co zrobic??
![]() z gory dziekuje za pomoc
|
|
|
|
|
#369 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: jak pozbyc sie plamy z herbaty, ktora jest na bluzeczce?? ktos wie...?:>
Sprubuj moze plynem do mycia naczyn
|
|
|
#370 |
|
KWC
|
albo spirytus ( może być też wodka czysta)a potem zaprać proszkiem, albo sok z cytryny ( tylko z białych rzeczy)
na jakiejś stronie przeczytałam też o roztworze soli, ale tego nigdy nie próbowałam |
|
|
|
|
#371 |
|
Rozeznanie
|
porada z wątku: http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ight=wywabi%E6
Herbata - plamę namoczyć w ciepłym roztworze detergentu. Następnie wyczyścić alkoholem metylowym. Pozostałe plamy usunąć rozcieńczonym perhydrolem. Herbata na białym obrusie zniknie bez śladu jeśli szybko polejesz plamę sokiem z cytryny, a potem spłuczesz letnią wodą. |
|
|
|
|
#372 |
|
Zakorzenienie
|
ja na trudne do usunięcia plamy stosuje Vanish, ten w proszku dodaje do prania, ale jesli plama wygląda na uporczywą to polewam ją wcześniej płynem Vanish, jestem fanka tego środka, nie niszczy ani tkaniny ani koloru
mam tez taki środek w sprayu, kosztuje on ok. 50zł, ale chyba nie ma plamy z która sobie nie poradzi, olej, smar, rdza, na opakowaniu napisane jest: Amway, SA8 Solutions, PreWash, Spray ![]() świetny na wszystkie plamy
|
|
|
#373 |
|
Zakorzenienie
|
okej, dziekuje za pomoc
, cosik sprobuje wykombinowac
|
|
|
|
|
#374 |
|
Raczkowanie
|
Kiedyś jak malowałam paznokcie niechcący kropelka lakieru kapnęła mi na moje brązowe spodnie sztruksowe
trochę boję się zmywaczem do paznokci, bo mogę uszkodzić materiał i będzie katastrofa - zamiast polepszyć sytuację to...wiadomo lakier by zszedł ale razem z nim trochę koloru i powstanie rozjaśnione miejsce na BRĄZOWYCH sztruksach!!! czy jest na to jakiś sposób?? Proszę o pomoc Drogie Wizażanki
|
|
#375 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny ratujcie plamy na zafarbowanej odzieży
Nie wiem co mi strzeliło, żeby do jasnej spódniczki i spodni dorzucić różowe majtki. Pranie było krótkie,opcja ręcznego, ale mam teraz plamy na spodniach i spódnicy ;/ Zamoczyłam w Vanishu, wlałam chyba z pół butelki. Czy to jest do uratowania?????? Tak mi szkoda ;///////
|
|
#376 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Dziewczyny ratujcie plamy na zafarbowanej odzieży
Ja uprałam śnieżnobiałe spodnie z czarną bluzką (zaplątała się w jasne pranie, nie zauważyłam). Wszystko moczyłam dość długo w odplamiaczu/wybielaczu z Lidla (taka seledynowa butelka z niebieską zakrętką, 2 litry, Doussy - czerwony napis na etykiecie). Moczyłam w tym i prałam kilka razy - ale nie zostało ani śladu i moje spodnie znowu są bialutkie
Od tamtej pory używam tylko tego płynu - tani, wydajny, odplamia kolorowe tkaniny bez odbarwień, wybiela białe, nie śmierdzi chlorem, jest o wiele tańszy od Vanisha (ja płacę ok. 7 zł za butlę). Polecam. Jesli używasz Vanisha, to też kilka razy namocz, a potem upierz - myślę, że plamy powinny zejść. Tylko trochę roboty z namaczaniam i praniem
|
|
|
|
|
#377 |
|
Raczkowanie
|
Wymoczyłam w połowie butelki Vanisha i ponownie wyprałam. Wszystko zeszło, odzież jest beżowa
Nie ma jak szybka i sprawna interwencja
|
|
#378 |
|
Zakorzenienie
|
Przenosze na Plotkowe
|
|
|
|
|
#379 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: plamy na ubraniach po praniu, pomóżcie!!!
Właśnie mam ten sam problem, echhh. Jakies spodnie zafarbowały mi moje dwie ulubione bluzki ;( I zadnego ratunku juz dla nich nie ma łeee ;(
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#380 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: co mam zrobić??
Hej podlasianko
JA jak by już nic nie skutkowało zrobilabym sobie tak dziurkę (takie co modne teraz) albo naszyła jakąś naszywkę pzdr
|
|
#381 |
|
Raczkowanie
|
o witam w końcu ktoś z moich stron !!!
a jesli chodzi o twoją radę to niezbyt mi pasuje bo ta plama jest..hmm...na kroku ...no wiesz dziure sobie robić w tym miejscu....to nie byłoby ciekawe...no chyba,że moda zaszła aż tak daleko a ja na topie nie jestema spodni szkoda.....nowiuśkie porteczki
|
|
#382 |
|
Zadomowienie
|
spróbuj benzyną apteczną
ona wszystko zmyje
|
|
|
|
|
#383 |
|
Zadomowienie
|
Wydaje mi się że zmywacz nie powinien wybielić tkaniny. Ja zawsze pocieram tak delikatnie patyczkiem kosm. umoczonym w zmywaczu dźinsy (ciemne) jak mi kapnie lakier i nic się nie dzieje. Nie wolno tylko zbyt mocno trzeć bo materiał się zmechaci. Na wszelki wypadek spróbuj użyć zmywacza na jakimś małym niewidocznym obszarze, np. wewnątrz kieszeni. Będzie dobrze
"Jednocześnie muszę prać skarpetki i zastanawiać się nad Zagadką Wszechbytu. Rozpiętość, skala i wielość planów jest doprawdy wielka. Odbija mi się po jedzeniu oraz podobno mam duszę nieśmiertelną" Widzisz błąd w mojej wypowiedzi? Proszę popraw mnie na PW, będę wdzięczna
![]() |
|
|
|
|
#384 |
|
Raczkowanie
|
Hehe
to gdzie Ty malowałaś, że masz plamke w kroku ? hehehe
|
|
#385 |
|
Rozeznanie
|
plama z jodyny
szukalam i nie znalazlam
Wiecie moze czym usunac plame z jodyny? ale nie chodzi tu bynajmniej o ubranie jodyna wylala mi sie na białą cerate na stole w kuchni, zafarbowala troche stół, wylala sie na podłoge i na mmoje rece. Z podlogi juz troche zeszlo (płytki są), ale cerata i stol dalej zafarbowane a mi rece smierdza i nie wiem czym to wywabic (i jak sie pozbyc tego 'zapachu' z rak). pomozecie?
|
|
#386 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: plama z jodyny
oj to moze byc ciezko sproboj CIF-em on dobrze czysci, jesli stol masz bialy to radze uzyc w wersji zielonej-z wybielaczem
|
|
#387 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: plamy z lakieru do paznokci :(
A ja pobrudizlam moj ukochane adidaski... tzn no z adidasow zeszlo ale jeszcz esznurowaldla;[ Tyle, że lakierem samochodowym;[ probwalam rozpuszczlanikiem, wszystkim.... Juz naprawde nei wiem....
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#388 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#389 |
|
Zakorzenienie
|
jotemka, pomijając, że jest to wątek z 2003 (!) roku, to zauważ, że parę postów później mala-czarna napisała, że pomógł Jej Vanish
.
|
|
|
|
|
#390 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zdążyłam tylko zamoczyc je w wodzie, zaprać delikatnie z płynem i musiałam leciec do salonu nie wiem czy jeansy wytrzymają zmywacz do paznokci czy się nie odbarwią mam spray do czyszczenia ubrań, ale wolałam na początek je zamoczyć żeby nie doprowadzić do zaschnięcia lakieru, mam Vanish w płynie i w proszku, ale nie wiem co zaryzykować żeby nie zniszczyć spodni, bo jeansy jednak mogą się odbarwić
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:07.

.Ale tak-od czasu do czasu można przeczyścić samą pralkę.

trochę boję się zmywaczem do paznokci, bo mogę uszkodzić materiał i będzie katastrofa - zamiast polepszyć sytuację to...wiadomo lakier by zszedł ale razem z nim trochę koloru i powstanie rozjaśnione miejsce na BRĄZOWYCH sztruksach!!! czy jest na to jakiś sposób?? Proszę o pomoc Drogie Wizażanki

jodyna wylala mi sie na białą cerate na stole w kuchni, zafarbowala troche stół, wylala sie na podłoge i na mmoje rece. Z podlogi juz troche zeszlo (płytki są), ale cerata i stol dalej zafarbowane a mi rece smierdza i nie wiem czym to wywabic (i jak sie pozbyc tego 'zapachu' z rak). pomozecie?