|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4411 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Nasze brzuszki coraz większe a Maleństwa coraz cięższe - Styczeń/Luty 2011 cz.I
Dziewczyny, ale mi smutno z powodu Agrafki... ona miała tp. na 8 luty, dlaczego tak wcześnie ta cesarka???
#4412 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze brzuszki coraz większe a Maleństwa coraz cięższe - Styczeń/Luty 2011 cz.I
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4413 |
Raczkowanie
|
w 30 tyg.
maluchy waza 1200 i 1100kg i mają jakos 33-35cm, z tego co pamietam,co czytałam. Drugi synek był duzo mniejszy,od początku to martwilo wszystkich. CC z postanowienia lekarzy. Ważne że pozostała 2 ma się dobrze i Agrafka również.
Aparatka: góra i dół-system DAMON od 23.12.2009 SLEEP WITH ME, SLEEP WITH MY PIT BULL !!! http://www.suwaczki.com/tickers/ug37k6nlp0b0isba.png Edytowane przez Chantalle Czas edycji: 2010-11-28 o 19:15 |
![]() ![]() |
![]() |
#4414 |
Zakorzenienie
|
jutro jadę na te badania, ehhhh mam nadzieję, że w nocy nie będę głodna...... do tego piję drinka z glukozy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4415 |
Wtajemniczenie
|
Agrafko przykro mi z powodu Twojej straty, mam nadzieje ze pozostała dwójka bedzie miala sie bardzo dobrze a z czasem będzie Ci lżej
![]()
#4416 |
Zadomowienie
|
No i Was nadrobilam
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() No nie wierze....Marika gratuluje Ci ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Justine nie martw sie, sama widzisz, ze termin to jedno, a data porodu to drugie :P ja tez jestem z tych ostatnich, ale traktuje to z przymruzeniem oka ![]() ![]() Co do wagi to moj TZ byl przenoszony i wazyl 2700 jak sie urodzil, za to ja w terminie i wazylam 3400 ![]() ![]() Zaczynam Wam troche zazdroscic tych skroconych szyjek i rozwarcia, bo ja tez bym chciala tak krotko rodzic :P a teraz nawet jak wczesniak, to i tak z maluszkiem jest wszystko ok ![]() Kiedy Marika wyjdzie z szpitala??? ![]() A w ogole to mam kolejny 'problem', bo ja nie zarabiam, TŻ tak, ale on nie chce za duzo wydawac na dziecko...tzn.jak trzeba to kupi butelki, lozko, nowe ciuszki, etc. ale jesli ktos nam chce cos dac uzywanego to czemu nie? A ja jakos tak wole miec wszystko nowe...no ok...jesli chodzi o ciuszki to rozumiem, ze taki maluch szybko rosnie, wiec nawet te lumpkowe ciuszki sa prawie nieuzywane...wiec to mi nie przeszkadza... No i dochodze do sedna o co mi chodzi... Ostatnio przyszly butelki...sa swietne, takie czyste, blyszczace i w ogole ![]() Mam pytanie... Czy Wasze Malenstwa tez maja tak czesto czkawke? Bo moja mala ostatnio ma jakies 4x dziennie ;/ i zauwazylam, ze prawie zawsze jak zjem mandarynke lub pomarancz :P Co do porodu z TŻ to moj byl zawsze na nie...ale ostatnio widze, ze juz ze mna rozmawia tak, ze to oczywiste, ze bedziemy wtedy razem... Poza tym obiecal mi, ze bedzie mi robic caly czas masaz plecow ![]() ![]() Biedna Agrafka... ![]() ![]() ![]()
#4417 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wera dobrze ze u Ciebie juz lepiej ![]() ![]() ja przed Amelka tez byłam troche taka ze nic używanego, ale "dorosłam" do innego rozumowania ![]() a tak wogóle to chyba juz ide od kompa bo tych smutnych wiadomości mam juz dosc.. ![]() dobranoc i spokojnej nocy
![]() |
#4418 |
Zadomowienie
|
ja nawet nie mam od kogo dostać
![]() ![]()
#4419 |
Zadomowienie
|
ja czytałam, że dwóch rzeczy nie można używać dla dziecka po kimś: materacyka (bo każde dziecko odgniata - pod siebie) i fotelika do samochodu. bo często powstają mikrozłamania, któe mogą być grożne przy zwykłej kolizji.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4420 |
Zadomowienie
|
No tylko ze ja i TŻ pod tym wzgledem to 2 rozne swiaty...bo ja nigdy nie mialam nic uzywanego...a on od kiedy zarabia, to tez kupuje sobie drogie rzeczy i o uzywanych nie mysli...wiec dlaczego nasze dziecko ma miec wszystko po kims... Tym bardziej, ze dzieci czesto robia siusiu, to srednio mi sie widzi, zeby miec taki materac... Byloby mi po porstu wstyd, ze jam sobie latam w nowych ubraniach, do kosmetyczki, do fryzjera, a moje dziecko spi na zasiusianym materacu...
Chociaz nie powiem, tez jestem bardzo oszczedna, ale wole osiagnac oszczednosci w jakis inny sposob ![]() Wiec na materac mowie 'nie' ale tez chca nam dac przewijak, wanienke, reczniki z kapturkiem, posciele wiec moze cos z tego wybiore ![]() Tylko te butelki mnie przerazily...bo sa naprawde okropne...cale zolte, nawet smierdza :P podrapane, pogryzione... Ale powiedzieli, ze butelek nigdy nie za wiele, wiec te mozna zostawic u innych jakby byla potrzebna ![]() No i chce mi tez dac wkladki do stanika, bo mowila, ze lepiej zebym juz teraz zaczela je przy sobie nosic, zebym kiedys gdzies nie siedziala i nagle mi sie zrobi plama na ubraniu ![]()
#4421 | |
Zakorzenienie
|
wyrazy współczucia dla agrafki i dla koleżanki Wery
![]() no i koniec weekendu - upłynął u mnie pod znakiem opierd***** sie ;D przed chwilą zjadłam pseudo-chiński rosołek [ale samemu robiony, nie gotowiec z vifona :P ] i czas iść spać ![]() ![]() Cytat:
![]() wera - materacyk to faktycznie dość "osobista" rzecz (tym bardziej ze nowy g-k kosztuje coś koło 80 zł chyba), ale te pozostałe rzeczy to czemu nie (niektóre rzeczy, sama mam uzywane, typu ciuszki, jakąś tam pościel - oczywiście w stanie idealnym, podgrzewacz, leżaczek planuję kupić). A butelek chyba też bym nie brała, to akurat dla mnie by było dość niehigieniczne ![]()
Edytowane przez LadySith Czas edycji: 2010-11-28 o 20:46 |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4422 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4423 |
Zakorzenienie
|
moim zdaniem takie rzeczy jak materac, buciki, butelki nie dałabym dziecku wiedząc, że to było używane przez kogoś. Takie samo zdanie mam na temat laktatora, zdaje mi się to rzeczą dość osobistą.
---------- Dopisano o 22:16 ---------- Poprzedni post napisano o 22:13 ---------- cieszę się Weraa, że jakoś się pozbierałaś no i w końcu się odezwałaś od nas ![]() Myślę, że jak wszystko będzie w porządku z Sarą i Mariką to może jutro najdalej po jutrze wyjdą do domu. Ale nie wiem jak to jest z wcześniakami. |
![]() ![]() |
![]() |
#4424 |
Wtajemniczenie
|
Wera-ja bym materacyka nie brala, bo to jest tak samo jak z materacami dla doroslych-uzytkowane przez jedna osobe wygniataja sie, poza tym zbiera sie kurz, roztocza, a u dzieci dodatkowo jeszcze siuski. Tak samo nie bralabym butelek-jakos tak niezbyt mi sie to kojarzy. Ja z uzywanych rzeczy mam tylko czesc ciuszkow i malutkie buciki[ale one nie sa do chodzenia jeszcze]-choc sie tez zarzekalam, ze musza wszystkie byc nowe, a reszta rzeczy nowa. Mam jeszcze obiecany lezaczek, laktator i kolko poporodowe-ale po to musze sie usmiechnac do kumpeli...
Agrafka-szkoda, ze tak szybko sie urodzily, ale goraco witamy na swiecie wasza 2-eczke. Widocznie Bog uznal, ze trzeciemu aniolkowi bedzie lepiej u niego i poczeka jeszcze troche...Trzymam kciuki by rosly zdrowo... Muron-moze to pogoda taka, a nie humory ciazowe. Na dobry humor ci podaje: http://www.alegro.wabi.pl/smieszne_aukcje,009.php - Niektóre kobiety nie szczytują - w czym tkwi problem? - Otóż to, problem tkwi co prawda tam gdzie powinien, ale trzeba go jeszcze zdecydowanie poruszać! ......................... W samolocie obok pewnej damy zajął miejsce pewien zażywny jegomość. Kiedy samolot wystartował, jegomość kichnął, po czym rozpiął rozporek, wyjął fujarę i przetarł ją sobie chusteczką. Minęło kilkanascie minut, jegomość znowu kichnął, rozpiął rozporek, wyjął chusteczkę i przetarł sobie nią fujarę. Siedząca obok dama zaczęła się poważnie gorszyć. Kiedy historia powtórzyła się ponownie, dama nie wytrzymała i zagroziła, że następnym razem poprosi o interwencję obsługę samolotu. - Przepraszam - zaczął się usprawiedliwiać jegomość. - Cierpię na pewną bardzo rzadką przypadłość, wobec której jestem bezsilny... Otóż, szanowna pani, kiedy kicham, zawsze doznaję orgazmu i popuszczam w spodnie... Bardzo mi przykro... - Przepraszam, nie wiedziałam... - dama poczuła się głupio, że tak na niewinnego jegomościa napadła, po czym zapytała: - Ale bierze pan coś na to kichanie? - Ależ oczywiście, szanowna pani. Wciągam zazwyczaj do nosa odrobinkę pieprzu. ......................... ...... Mężczyzna przychodzi do doktora i mówi: - Doktorze, bardzo mnie niepokoi fakt, że mój syn przespał się z taką jedną dziewczyną... i ona zaraziła go taką jedną, wstydliwą chorobą... - Niech przyjdzie do mnie, coś poradzimy - odpowiedział doktor. - Ale to jeszcze nie wszystko... Syn zaraził służącą! - Nieprzyjemna sytuacja... - I to jeszcze nie wszystko, doktorze. Ja zaraziłem żonę... - No patrz pan - wykrzyknął z oburzeniem doktor. - Jedna dziwka, a zaraziła tylu przyzwoitych ludzi!!! ......................... ......... Johnny miał ochotę na seks z koleżanką pracy, wiedział jednak, że ona jest związana z kimś innym... Johnny był coraz bardziej sfrustrowany, aż w końcu pewnego dnia podszedł do niej i powiedział: - Dam ci 100 dolarów, jeśli pozwolisz, żebym wziął cię od tyłu. Ale dziewczyna powiedziała NIE. Johnny odpowiedział: - Będę szybki, rzucę pieniądze na podłogę, ty się pochylisz, a ja skończę zanim zdążysz je podnieść! Ona pomyślała chwilę i w końcu stwierdziła, że musi skonsultować się ze swoim chłopakiem. Zadzwoniła do niego i opowiedziała mu, o co chodzi. Jej chłopak odpowiedział: - Zażądaj od niego 200 dolarów. Podnieś je szybko, on nawet nie zdąży ściągnąć spodni. Dziewczyna się zgodziła. Pół godziny później jej chłopak ciągle czekał na telefon. W końcu po 45 minutach sam do niej zadzwonił i spytał co się stało. - Ten sukinsyn użył monet!!!
#4425 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4426 |
Zadomowienie
|
Czyli jestem normalna pod tym wzgledem, ze nie chce wszystkiego uzywanego
![]() Powiem TŻowi o tym odginaniu sie materaca, chociaz on chyba myslal ze zwykly materac to kosztuje kilkaset zlotych, bo jak mu powiedzialam ze to kwestia ok.60zl to byl lekko zdziwiony ![]() lilijko ja tez tesknilam za Wami ![]() ![]() magdaka dobre dowcipy ![]()
#4427 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mój się zarzeka swojej mamie, że łóżeczko kupi sam ![]() ![]() mi się spodobał ten ostatni dowcip ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4428 | |
Zadomowienie
|
Wiecie jak dlugo trzeba czekac na wyniki badania grupy krwi??
Bo oczywiscie ten moj TŻ robi to w ostatniej chwili ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#4429 | |
Zadomowienie
|
Wizaż znowu działa
![]() Przede wszystkim Agrafka...smutno mi strasznie, z jednej strony się cieszę, że dwójka maluszków ma się dobrze - 3mam kciuki, żeby lekarze bardzo dbali o Twoje Maleństwa, żeby wszystko skończyło się dobrze i obyś wkrótce wróciła z nimi do domu...z drugiej strony współczuję straty Maluszka, nie potrafię nawet znaleźć odpowiednich słów... Cytat:
![]() Co do nowych/starych rzeczy dla dziecka...my wychodzimy z tego założenia, że ciuszki chętnie przyjmujemy od znajomych, kupuję je na lumpkach, a nie tylko w firmowych sklepach, z tego względu, że Maluchy tak szybko rosną, że nawet nie wiem, czy połowę z nich zdążę mu ubrać. Co do całej reszty wyprawki to zdecydowaliśmy, że to nasze pierwsze, wyczekane dziecko i chcemy dla niego nowe rzeczy, takie, jak sobie wymarzyliśmy. Stąd remont pokoiku, wybieranie mebelków, łóżeczka, na drobiazgach typu butelka kończąc. Z drugiej strony nam nikt nie proponował np. łóżeczka czy kołyski, więc nie mieliśmy niejako innego wyjścia. Co do czkawki - mój ma ją przynajmniej raz dziennie, ale przeważnie częściej. Czytałam, że to normalne i pożądane zjawisko, dziecko w ten sposób trenuje ![]() Co do grupy krwi u mnie czeka się standardowo - rano badanie, popołudniu wyniki. Sądzę, że góra na 2 dzień po badaniu można je odebrać. Edytowane przez cytrynka3002 Czas edycji: 2010-12-01 o 09:52 |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4430 |
Zakorzenienie
|
Witam się po przerwie środowo,
nareszcie działa, ale ta zima jest mało łaskawa ![]() weraa11 na wynik czeka się (u mnie) ok 1 dnia, więc spokojnie nie przejmuj się, mój też nie zrobił tego badania........jeszcze, bo boi się pobierania krwi ![]() dogodziłam sobie w zakupach przez internet na allegro u jednego sprzedawcy (prawie miał wszystko w przyzwoitych cenach). W przyszłym tygodniu zaczynam pomału pranie, bo do piątku powinnam dostać paczkę ![]() Ciekawe, jak się czuje Sarunia i Marika.S oraz Agrafka........ POZDRAWIAM WAS słodziaczki moje ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4431 |
Zadomowienie
|
w końcu forum działa!!!!
|
![]() ![]() |
![]() |
#4432 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A mój mąż od jutra do środy bierze sobie wolne i robimy nalot na galerie handlowe w poszukiwaniu prezentów świątecznych. W tym roku chcemy to zrobić jak najszybciej, bo nie mam siły ani ochoty stać potem w tych niekończących się kolejkach...dobrze, że premia świąteczna już do portfela zawitała ![]() Też jestem ciekawa, co u Mariki i Sarki...czy są już w domku, czy jeszcze na oddziale. Możliwe, że Sarka będzie musiała poleżeć troszkę dłużej na obserwacji w szpitalu, chociaż jeśli wszystko okej będzie, to nie powinni ich długo trzymać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4433 |
Zakorzenienie
|
wizaz dziala
![]() dzis jade do ginka zobaczyc o co chodzilo z tym plamieniem. od tammtego czasu nic nie mialam, poza napinaniem sie brzucha. licze ze szyjkka sie nie skraca bo musze jeszc etroche za zakupami pojezdzic. dostalismy tyen kredyt ale styracilismy na nim ponad 30 tysiecy ze wzgledu na kurs franka. Byl jak na zlosc coraz wyzej, a po wyplaceniu kasy zmalał. caly bank o nas gadał, jakiego to mielismy pecha. juz drugi raz taka sama sytuacja tyle ze teraz poplyneliismy baaaardzo duzo ![]() ale kase na zakupy dla malego mam, dzis moze kupie koszule bo bede w mothercare. ja jestem gapa straszna, wyobrazcie sobie, ze chowam gdzies rozne rzeczy a potem nie wiem gdzie są ![]() ![]() tez takie gapowate jestescie? dodatkowo czasem mam takie...jakby .... nie zrozumcuie mnie zle ![]() ![]() ![]() lece, zaraz maz po mnie przyjedzie. drug raz w ciagu calej ciazy jedzie ze mna do lekarza. pewnie nie bede miec usg bo od ostatniej wizyty minelo 2 tyg. trzymajcie sie laski, nie klikajcie za duzo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4434 |
Raczkowanie
|
ale sie ciesze ze wizaz wrócił
![]() lilijko napisz co kupowałas... bo ja tez z tyłu bardzo ![]() nie pisałam jeszcze wam, ale ja zakupy robie w podwójnej ilosci razem z moją sis ![]() ![]() nawet wozki sie nam te same podobaja ![]()
29.06.2007 nareszcie mamy Mateuszka ![]() Edytowane przez Madzia:)) Czas edycji: 2010-12-01 o 10:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#4435 |
Zakorzenienie
|
ja to od poniedziałku bez Was jak bez ręki chodziłam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4436 |
Raczkowanie
|
Nareszcie działa
![]() ![]() ![]() Ja na początku ciąży robiłam badanie na grupę krwi + przeciwciała i wyniki mogłam prawdopodobnie odebrać tego samego dnia, po południu, ale panie nie były pewne, więc odebrałam je następnego dnia. Także raczej bez problemów. A my w poniedziałek byłyśmy u ginekologa ![]() Mała jest już prawidłowo ułożona, położenie główkowe, lewostronne, czyli leży jak ma leżeć, po lewej stronie ![]() Klaudia rośnie, wszystkie narządy wewnętrzne się odpowiednio rozwijają, zmierzył kość udową i stwierdził, że mała będzie należała do tych wyższych (po tatusiu). Wczoraj zaczęłyśmy 34tc, Klaudia waży 2300g. ![]() ![]() Na obniżoną hemoglobinę dostałam żelazo, mam łykać po tabletce dziennie. Edytowane przez Katarina89 Czas edycji: 2010-12-01 o 10:12 |
![]() ![]() |
![]() |
#4437 |
Zadomowienie
|
No w końcu działa wizaż
![]() A to jest pewne że to nasza Agrafka? Bardzo mi przykro z powodu Adrianka - na pewno mu lepiej z aniołkami. Ważne żeby teraz pozostała dwójeczka się zdrowo chowała i szybko przybierała na wadze. Trzymaj się. Jeżeli chodzi o używane rzeczy to ja ubranka kupuję w lumpeksie. Jeżeli bym mogła odkupić używane łóżeczko to na pewno bym to zrobiła. Wózek również jak dla mnie może być używany. Laktator raczej nowy, choć akurat ja będę mieć po szwagierce i prawie nie używany więc ujdzie - od obcej osoby bym nie kupiła używanego. Jednakże sam materacyk bym nowy kupiła, podobnie jak pieluchy, pościel i butelki - te rzeczy muszą być jednak nowe jak dla mnie. Co do badań, można również zapytać czy w danym laboratorium robią na cito - czyli wynik byłby tego samego dnia. A i ja właśnei prasowanie dzisiaj zaczęłam. Dwa dni mi się pranie suszyło i teraz powoli prasuję i wieszam nowe mokre. Już 4 pralki wyprałam - jeszcze mi zostały rzeczy na 5 pralek. No i wszystko prasować - masakra. Ale nie cczekam az mi wszystko wyschnie i na raz poprasuję tylko tak sukcesywnie - co wysycha to prasuję. Na razie wkładam do woreczków foliowych te rzeczy żeby przed kurzem ochronić. A i ostatnio byłam na USg - wszystko w porządku tylko młoda jest młodsza o 2 tygodnie. na razie termin się nie zmienia ale gin powiedziała, że jakby akcja zaczęła się 2 tygodnie wcześniej /9 czyli niby normalnie do tego terminu) to trzeba akcję stopować. Najlepiej jak by się zaczął poród dokładnie w terminie - bo wtedy by zachodził na oba terminy z usg i z @. A tak boję sie, ze jak przejdzie termin z @ to mi będą chcieli poród przyśpieszać a mała normalnie urodziłaby się później. muszę to dokładnie obgadać z ginką.
http://www.suwaczki.com/tickers/km5svcqg1ypxf42u.png kliknij: http://polskieserce.pl/ http://pajacyk.pl/ http://okruszek.org.pl/ http://www.pustamiska.pl/ Edytowane przez vilya Czas edycji: 2010-12-01 o 10:17 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4438 |
Rozeznanie
|
Achhhh dziewczynki witam po przerwie, jak dobrze, że nasze forum znów działa
![]() W poniedziałek byliśmy na pierwszych zajęciach w SR. Położna zrobiła na mnie całkiem dobre wrażenie, choć przyznam, że zmroziły mnie trochę niektóre jej wypowiedzi, typu: „(...)bo chyba KAŻDA z was nastawia się na karmienie piersią, PRAWDA???”, albo „Ja to bym się nie odważyła powiedzieć swojej położnej żeby mnie nie nacinała”. Ale generalnie wydała się miłą kobietą, zobaczymy później, jak to wszystko będzie wygladać ![]() Pierwsze spotkanie było bardziej organizacyjne, babka opowiadała, jakie tematy zamierza z nami zrealizować, opowiedziała trochę o gimnastyce i ćwiczeniach, które będziemy wykonywać. O specjalistach, którzy mają nas odwiedzić, ma przyjść do nas ginekolog, psycholog, neonatolog. Oczywiście będziemy oglądać porodówkę i sale poporodowe. Połozna dala nam listę, co zabrać ze sobą do szpitala w Zg – Kma Ciebie to pewnie zainteresuje – nie trzeba brać żadnych pieluszek, ani tetry, ani pampersów, tam na miejscu wszystko dają, niepotrzebne są ubranka dla dziecka, jedynie na wyjście. Nie brać też żadnych kosmetyków dla dziecka, ewentualnie chusteczki nawilżające, te do pupy dziecka, chociaz generalnie pupa będzie myta tylko wodą, te chusteczki to tylko w jakichś sytuacjach wyjątkowych. A na wyjście każda mama dostaje dla swojego dzidziusia reklamówkę z mini produktami, aby sama mogła dobrać najbardziej odpowiadające dzidziusiowi kosmetyki. Aaaa no i na liście znalazła się czekolada, dla mamy, aby podgryzała ją w momentach nagłego spadku sił przy porodzie ![]() Dziś mamy pierwsze zajęcia na sali gimnastycznej, muszę swój dres przymierzyć, czy się w ogóle w niego zmieszczę ![]()
![]() |
#4439 |
Zakorzenienie
|
dostałam delirki z braku wizażu... a teraz zaczynam czytać i coś widzę nieciekawie...
![]() |
#4440 |
Rozeznanie
|
witam po przymusowej przerwie
![]() Dzisiaj jadę do lekarza z wynikami. Mam nadzieję, że wszystko będzie OK. We Wrocławiu -9 ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:13.