Aparaty ortodontyczne cz. X - Strona 70 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-11-28, 15:23   #2071
Kayokox3
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X

Oo widze że tu są niektóre weteranki w noszeniu aparatów Ja niestety też muszę bo mam za bardzo wysunięte górne jedynki Miałam się zdecydować na aparat już jakieś 4-5 lat temu xD No ale cóż . Tak to jest z upartymi osobami . Ile może kosztować taki aparat na stałe ? Nie będzie to śmiesznie wyglądało tylko na górnych zębach ?

Gdzieś na dnie serca ,
Jesteśmy tacy sami .
Jeśli tylko spojrzysz głębiej ,
Ujrzysz całą prawdę .
Kayokox3 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-28, 15:26   #2072
Oglyik_
Raczkowanie

GG do Oglyik_

ja mam wizytę jutro, ale no , że nie jestem jeszcze zadrutowana, raczej się ona nie liczy jako odpowiedź ;p

co do pana "doktora", to popieram dziewczyny, nie każdego stać na taki aparat za 4-5 tys. poza tym, to zależy od gustu,wady i potrzeb, jak tutaj ktoś napisał,że ma mniej podatne kości, dlatego bezligaturowy będzie bardziej odpowiedni.

poza tym, popieram zdanie dziewczyn, że przechodząc przez ból i niedogodności, wydając tyle kasy i przechodząc przez to wszystko można sobie umilić czas chociażby wybieraniem, mieszaniem itd. gumek.

w moim przypadku jest tak, że wybrałam metalowy bo mi się najbardziej podoba poza tym, bez sensu jest u mnie wydawać kilka tysięcy, jak mam do wyrównania raptem 2 żeby plus potem dopasowanie góry do dołu, ortodontka powiedziała,że to kwestia maksymalnie roku, albo i mniej. także, to wszystko zależy..

a co do 8, to też "zależy", ja mam wszystkie i nie muszę mieć wyrywanych. orto powiedziała,że nie ma co się ich czepiać.

Adaa_ masz ciekawą mamę ;p
możesz wziąć biało czerwone, jak mikołaj [tudzież patriotka] no ale mikołaj bardziej ;d

zadrutowana:
góra: 7.12.2010r.
doł: ?
dotychczasowy koszt leczenia: 1840 zł + leczenie
Oglyik_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-28, 15:34   #2073
girl-from-poland
Raczkowanie

kasia_no87 dostałaś już gumeczki??
girl-from-poland jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-28, 15:56   #2074
paulina18021995
Zakorzenienie

GG do paulina18021995

Cytat:
Napisane przez anitusica Pokaż wiadomość
10 grudnia! dziewczyny.. a tak nawiasem jak wyglądają/ co ile macie wizyty? bo np. moje są co 8 tygodniu na zmianę drutu i ligatur, ktore dodatkowo zmieniam sobie sama. wiem, ze wiekszosc z Was ma co miesiąc i macie podkręcany drut..? ja mam tylko zmieniany. Jak to u Was wygląda?
ja mam tak co miesiąc, teraz trochę dłuższa przerwa będzie.
mam zmieniany drut (na górze to już chyba mam maksa ) i gumki.

Cytat:
Napisane przez Kayokox3 Pokaż wiadomość
Oo widze że tu są niektóre weteranki w noszeniu aparatów Ja niestety też muszę bo mam za bardzo wysunięte górne jedynki Miałam się zdecydować na aparat już jakieś 4-5 lat temu xD No ale cóż . Tak to jest z upartymi osobami . Ile może kosztować taki aparat na stałe ? Nie będzie to śmiesznie wyglądało tylko na górnych zębach ?
ok 1500zł. + wizyty i leczenie zębów do aparatu.
nie. dolne będzie widać dopiero jak będziesz się jakoś bardziej śmiała albo mówiła jakoś tak, że je będzie widać. sama miałam od czerwca do września tylko górę i było ok

"Wierz w siebie, wiara czyni cuda, wielu się nie udało, ale Tobie się uda..."
/Drużyna Mistrzów - RDW, RPS, Dobrzan - "Wierz w Siebie"/
paulina18021995 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-28, 16:03   #2075
kasia_no87
Zakorzenienie

GG do kasia_no87 Send a message via Skype™ to kasia_no87

Cytat:
Napisane przez girl-from-poland Pokaż wiadomość
kasia_no87 dostałaś już gumeczki??
Tak, dostalam juz w piatek

exAparatka
góra: 30.06.2010 - 8.04.2013
dół: 4.08.2011 - 8.04.2013
kasia_no87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-28, 16:08   #2076
Nusia_15
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kayokox3 Pokaż wiadomość
proponuje cofnąć się z postami lub po prostu przeczytać FAQ https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=302074

ciuchy: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=45634451 #post45634451

Nusia_15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-28, 16:33   #2077
Adaa_
Zakorzenienie

GG do Adaa_

anitusica- ja narazie 1 kontrolną miałam i jak się nie mylę to 6 tygodni, gumeczki co wizyte zmieniane, ale nie wiem jak z drutem, teraz miałam zmieniany

Kayokox3- ale bez paniki, koszty zależą od ortodonty, nie wiem czemu miałby wyglądać śmiesznie aparat tylko na górnych zębach i dlaczego "niestety musisz" go nosić, przecież to nie takie straszne?
A poza tym odsyłam do tego linku co Niusia

Aparatka:

Góra-21.09.10r
Dół-16.06.11r

Dbam o włosy
Adaa_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-28, 16:33   #2078
orthodoctor
Przyczajenie

Ponieważ mój post wywołał trochę zamieszania to postanowiłem wyjaśnić kilka rzeczy:
1. Nie jestem lekarzem (czasem nick może być mylący ), więc nikt z forum nie zostanie moim pacjentem, nie zareklamuję także żadnych konkretnych zamków ani swoich usług.
2. Wbrew temu co piszecie, przeczytałem kilkanaście stron tego wątku na forum i dlatego, że piszecie o bólu i ekstrakcjach postanowiłem napisać, że może być inaczej. Skąd wiem ....
3. W czerwcu tego roku moja córka (13 lat) miała zakładany aparat. Ja więc odrobiłem swoje lekcje i przez kilka tygodni prześledziłem wszystko co jest o aparatach i ortodoncji w necie. Dlatego też dziwi mnie, że osoby młode z których większość tu pisze nie szukają nic na ten temat a jeśli szukają to nie do końca dogłębnie.
4. Jeśli chodzi o porównanie z motoryzacją, to mimo, że jest to forum raczej sfeminizowane, nie znalazłem lepszego. Przepraszam, jeśli kogoś to uraziło
5. Ceny .... Aparaty samoligaturujące są droższe. Ale jeśli weźmiecie pod uwagę całość leczenia - już nie. Dlaczego? Bo mając aparat SL wizyty kontrolne macie co 6-10 tygodni a nie co 4 jak przy zamkach tradycyjnych. A każda wizyta to pieniądze Ja miałem szczęście bo trafiłem na ortodontę, który chciał leczyć a nie kasować pieniądze.
6. Zęby numer 8 - w zasadzie wszędzie jest napisane, że nie są brane pod uwagę przy leczeniu ortodontycznym. To lekarz musi zdecydować czy je usunąć czy nie (moja córka miała usunięte w tym 2 w formie zawiązków).
7. Aparaty SL v. te z ligaturkami. Ortodonta dał mi wybór 3 aparatów (Insigni wtedy jeszcze w Polsce nie było) . Po tygodniu zastanowienia wybralismy SL (córka na początku chciała kolorowe ligaturki). Koszt planowanego leczenia jak napisałem wyżej był taki sam (całościowy koszt leczenia: apart + wizyty). Zobaczymy jak będzie w praktyce. Na razie od czerca córka była na 2 wizytach kontrolnych. Za wyborem SL przemówiło do nas jedno. Na modelu lekarz pokazał nam oba aparaty. W tym z gumkami drut jest dociśnięty mocno do zamka i się nie rusza. W SL drut przesuwa się swobodnie w zamkach. Nie ma siły - leczenie aparatem tradycyjnym to na pewno większy ból i dyskomfort.
8. Aparaty SL to aparaty działające niskimi siłami. Lekarz powiedział, że przesuwając zęby wolniej jest to bardziej naturalne dla organizmu i stabilność wyników leczenia jest większa (czyli jeśli już retainer to w postaci cienkiego drutu od wewnętrznej strony zębów).
9. Aparaty SL w większości przypadków nie wymagają stosowania żadnych innych dodatkowych aparatów montowanych na podniebieniu czy gdzie tam jeszcze się da.
I to już koniec tego długiego przynudzania. Podzieliłem się w tym przez co sam przechodziłem przed leczeniem córki. A w jaki sposób trafiłem na top forum? Znajomy zakłada aparat córce (15 lat) i prosił mnie o radę. Chciałem sprawdzić co z Insignią i Google wyrzuciło między innymi właśnie to miejsce. I wierzcie mi dosyć uważnie przeczytałem kilkanaści stron postów. Tyle i aż tyle.
Jeszcze raz życzę sukcesów w prostowaniu zębów. I mnie bólu i ekstrakcji. Da się tak. Poszukajcie w necie
orthodoctor jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-28, 17:14   #2079
betti_888
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez orthodoctor Pokaż wiadomość
5. Ceny .... Aparaty samoligaturujące są droższe. Ale jeśli weźmiecie pod uwagę całość leczenia - już nie. Dlaczego? Bo mając aparat SL wizyty kontrolne macie co 6-10 tygodni a nie co 4 jak przy zamkach tradycyjnych. A każda wizyta to pieniądze Ja miałem szczęście bo trafiłem na ortodontę, który chciał leczyć a nie kasować pieniądze.
ja mam zwykle zamki i wizyty co 8 tyg

betti_888 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-28, 17:26   #2080
201707171013
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez karnaaa Pokaż wiadomość
To że nie wszystkie z nas stać na supernowoczesne aparaty nie znaczy, że nie mamy się cieszyć ze świetnych aparatów z kolorowymi gumeczkami, które w moim wieku (gimnazjum) wydają mi się duzo lepsze niż zwykly metal na zębach.
Ja np. chciałam metalowy, chociaż stać mnie na jaki chcę, to uważam, że wynik leczenia będzie taki sam, więc po co przepłacać? A metalowy z kolorowymi gumkami wg. mnie wygląda estetycznie.
Cytat:
Napisane przez Adaa_ Pokaż wiadomość
ja sobie do 16 zaczekam a mama mnie namawia na czerwone gumki bo powiedziała, że takie świąteczne i jak reniferek będę wyglądać
Moja mama zawsze, jak tylko zejdę z fotela każe mi się uśmiechać i zafascynowana ogląda jakie kolory wybrałam
Cytat:
Jakoś z aparatem metalowym mam wizyty co 7-8 tygodni Chyba internet nie był dokładnie przejrzany
201707171013 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-28, 17:41   #2081
karnaaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Literka96 Pokaż wiadomość
Ja np. chciałam metalowy, chociaż stać mnie na jaki chcę, to uważam, że wynik leczenia będzie taki sam, więc po co przepłacać? A metalowy z kolorowymi gumkami wg. mnie wygląda estetycznie.

Moja mama zawsze, jak tylko zejdę z fotela każe mi się uśmiechać i zafascynowana ogląda jakie kolory wybrałam

Jakoś z aparatem metalowym mam wizyty co 7-8 tygodni Chyba internet nie był dokładnie przejrzany

orthodoctor chyba jednak nie jesteś takim znawcą jak ci się wydaje i nie w wielu sprawach jesteś w błedzie np. co do częstości wizyt . a aparaty nosimy nie dlatego żeby nosić kolorowe ligaturki, tylko aby mieć proste zęby. moi rodzice nie byliby w stanie zapłacić za mój kaprysik. dlatego, proszę nie wypowiadaj się o nas o jako dziewczynach, które mają to co chcą . dziękuję

Edytowane przez karnaaa
Czas edycji: 2010-11-28 o 17:42
karnaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-28, 17:48   #2082
Oglyik_
Raczkowanie

GG do Oglyik_

mi co do wizyt ortodontka powiedziała już,że początkowo co 4-5 tygodni a potem co 6-8. także to nie jest reguła.

doktorku, sądzę ,że każda z nas przed założeniem szukała wielu informacji, dowiadywała się jak najwięcej ze stron i możliwie od ortodonty, także nie jesteś wszechwiedzącym i mylisz się co do niektórych spraw, bo skoro ja jeszcze nie mam aparatu a potrafię stwierdzić na podstawie tego co mówiła moja orto i przeżyć dziewczyn [ sumiennie przeczytałam całe 10 wątków xd ],że niektóre rzeczy, które piszesz są niedorzeczne.

Literka96 zgadzam się i miałam podobnie ;p

zadrutowana:

Edytowane przez Oglyik_
Czas edycji: 2010-11-28 o 17:53
Stary 2010-11-28, 18:07   #2083
Adaa_
Zakorzenienie

GG do Adaa_

orthodoctor- mam normalny aparat i chodzę co 6-7 tygodni, widać źle pan doinformowany...
Co do przeliczania kosztów to wszystko zależy od ortodonty, i nie zauważyłam żeby mi drut latał między zamkami. W każdym bądź razie, ma pan swoje wysnute teorie, za dużo się pan chyba naczytał, a aparatu nie nosił. To nie to samo znac kogoś kto nosił aparat, a nosić go samemu. I nic nowego pan nie wniósł do naszego wątku. Każda z nas ma swojego ortodontę, z nim się kontaktuje, wybiera odpowiedni aparat etc.

Literka-
moja mama nie tyle w gabinecie co od razu po zamknięciu drzwi

Aparatka:

Góra-21.09.10r
Dół-16.06.11r

Dbam o włosy
Stary 2010-11-28, 18:28   #2084
madzieeek
Wtajemniczenie

Ehhh, ja miałam wogóle nie komentować, bo nie znoszę wypowiedzi w takim tonie, jaki prezentuje orthodoctor - nie cierpię, gdy ktoś uważa, że pozjadał wszystkie rozumy i swój wybór uważa za jedynie słuszny, a każdego, kto wybrał inaczej traktuje jak niedouczonego małolata...wrrrr...
To, że Ty dla swojej córki wybrałeś taki a nie inny aparat nie daje Ci prawa do krytykowania tego, co my mamy w ustach.
Musisz też wiedzieć, że każdy inaczej reaguje na ból.
Dla mnie aparat zwykły, metalowy (i o z grozo: BEZ kolorowych ligaturek - mój ortodonta preferuje metalowe! gumki ewentualnie pod koniec leczenia, ale to też nie u każdego...) wiąże się z minimalnym bólem.
Nastawiałam się na niewiadomo jakie cierpienie - bo wyobraź sobie, że przed założeniem też przegrzebałam internet wzdłuż i wszerz, chociaż jeszcze ważniejsze były dla mnie opinie znajomych, mających już przygodę aparatową za sobą, lub będących w trakcie, bo też z zamiarem założenia aparatu nosiłam się od 18-stki conajmniej (a mam spoooro więcej lat aktualnie ).
Nawet przed założeniem zaopatrzyłam się w zapasy "papkowatego" jedzenia i okazało się, że było to zupełnie zbędne.
Noszę aparat dopiero 3 miesiące co prawda, ale poza obtarciami w pierwszym tygodniu nie czuję żadnego dyskomfortu.
Czasami po zmianie druta lekko "ciągną" mnie niektóre zęby - dosłownie przez 1-2 dni..
A i efekty są widoczne po tych 3 miesiącach.
Wizyty mam co 5-7 tygodni.
Wyobrażasz sobie, że i tak może być przy zwykłym "trabancie"???

Aaaa, i ekstrakcji też u mnie żadnej nie przewidziano. A mam komplet uzębienia, mimo "podeszłego" wieku

Edytowane przez madzieeek
Czas edycji: 2010-11-28 o 18:32
madzieeek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-28, 18:36   #2085
201707171013
Konto usunięte

Cytat:
i nie zauważyłam żeby mi drut latał między zamkami
Właśnie, przyznawać się, że Wam lata drut między zamkami! (skąd ta teoria? )
Cytat:
Napisane przez madzieeek Pokaż wiadomość
Padłam
201707171013 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-28, 18:38   #2086
Nusia_15
Zakorzenienie

Cytat:
Ehhh, ja miałam wogóle nie komentować, bo nie znoszę wypowiedzi w takim tonie, jaki prezentuje orthodoctor - nie cierpię, gdy ktoś uważa, że pozjadał wszystkie rozumy i swój wybór uważa za jedynie słuszny, a każdego, kto wybrał inaczej traktuje jak niedouczonego małolata...wrrrr...
To, że Ty dla swojej córki wybrałeś taki a nie inny aparat nie daje Ci prawa do krytykowania tego, co my mamy w ustach.
Musisz też wiedzieć, że każdy inaczej reaguje na ból.
Dla mnie aparat zwykły, metalowy (i o z grozo: BEZ kolorowych ligaturek - mój ortodonta preferuje metalowe! gumki ewentualnie pod koniec leczenia, ale to też nie u każdego...) wiąże się z minimalnym bólem.
Nastawiałam się na niewiadomo jakie cierpienie - bo wyobraź sobie, że przed założeniem też przegrzebałam internet wzdłuż i wszerz, chociaż jeszcze ważniejsze były dla mnie opinie znajomych, mających już przygodę aparatową za sobą, lub będących w trakcie, bo też z zamiarem założenia aparatu nosiłam się od 18-stki conajmniej (a mam spoooro więcej lat aktualnie ).
Nawet przed założeniem zaopatrzyłam się w zapasy "papkowatego" jedzenia i okazało się, że było to zupełnie zbędne.
Noszę aparat dopiero 3 miesiące co prawda, ale poza obtarciami w pierwszym tygodniu nie czuję żadnego dyskomfortu.
Czasami po zmianie druta lekko "ciągną" mnie niektóre zęby - dosłownie przez 1-2 dni..
A i efekty są widoczne po tych 3 miesiącach.
Wizyty mam co 5-7 tygodni.

Aaaa, i ekstrakcji też u mnie żadnej nie przewidziano. A mam komplet uzębienia, mimo "podeszłego" wieku
zgadzam się

Cytat:
Napisane przez Literka96 Pokaż wiadomość
Właśnie, przyznawać się, że Wam lata drut między zamkami! (skąd ta teoria? )
wisi, lata i powiewa

ciuchy: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=45634451 #post45634451

Nusia_15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-28, 18:43   #2087
roksad
Raczkowanie

Cytat:
3. W czerwcu tego roku moja córka (13 lat) miała zakładany aparat. Ja więc odrobiłem swoje lekcje i przez kilka tygodni prześledziłem wszystko co jest o aparatach i ortodoncji w necie. Dlatego też dziwi mnie, że osoby młode z których większość tu pisze nie szukają nic na ten temat a jeśli szukają to nie do końca dogłębnie.

8. Aparaty SL to aparaty działające niskimi siłami. Lekarz powiedział, że przesuwając zęby wolniej jest to bardziej naturalne dla organizmu i stabilność wyników leczenia jest większa (czyli jeśli już retainer to w postaci cienkiego drutu od wewnętrznej strony zębów).
3. Każda z nas bardzo dogłębnie analizowała założenie aparatu. A ja na pewno. Przeczytałam wszystko co było możliwe i wypytałam wszystkich, którzy noszą, nosili aparaty. Po za tym dziwi mnie troszeczkę podejście osoby, która uważa, że wie wszystko o aparatach, mimo, że go nie nosił, a leczenie córki dopiero się rozpoczęło.

Wiem, że w tej chwili kilka z dziewczyn może powiedzieć, że nie mam racji, ale dziwię się osobie, która zakłada swojemu 13-letniemu dziecku aparat stały. Mam kilka koleżanek na studiach ( nosiły różne rodzaje, w tym SL), które założyły aparat w wieku 14 lat i ściągnęły mając 16-17. Co się okazuje po kilku latach zęby znów zaczynają się krzywić.
Zapytałam o to moją ortodontkę. A ona w odpowiedzi powiedziała, że nie powinno się zakładać aparatu w tak młodym wieku, ponieważ kości rozrastają się nawet do 21 roku życia. Przez to po ściągnięciu aparatu zmiany dalej następują i mogą prowadzić do ponownych skrzywień.

5. Mi orto powiedziała, że wizyty mam co 6-8 tyg

8. Po leczeniu SL jedna z moich wyżej wymienionych koleżanek będzie nosić ten drucik do końca życia, bo inaczej zęby jej się znowu pokrzywią.

Przepraszam, że się tak rozpisałam. Ale nie lubię, kiedy ktoś uważa, że wie wszystko i podważa umiejętności wyszukiwania informacji u innych osób, tylko dlatego, że są młodsze i noszą "tańsze" i z tego co rozumiem z Pana wypowiedzi "gorsze" aparaty.
Ja mam porcelanowo-metalowy i nie zamieniłabym go na żaden inny

roksad jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-28, 19:47   #2088
sincarne
Raczkowanie

Cytat:
i tu jest pies pogrzebany. toż to zwykły konflikt pokoleń się ujawnił otóż szanowny tatku, tak sobie myślę, że ty i owszem czytałeś i się szkoliłeś ale twoja córka zastanawia się wyłącznie jakie by tu ligatury wybrać...

Jeśli czegoś mocno pragniesz, to cały świat potajemnie... robi ci na złość...

sincarne jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-28, 19:53   #2089
wesola84
Rozeznanie

Pan orthodoctor ewidentnie chciał się popisać, a troszkę nie wyszło... hmm.
Sama noszę aparat SL, ale nie potępiam innych... po prostu w moim przypadku aparat tego typu był najlepszym rozwiązaniem. Chciałabym jednak przyznać, że pan miał rację mówiąc, że w aparacie SL drut "lata" w zamku, nie jest na maxa ściśnięty - czytałam o tym:
http://www.polorto.com.pl/pl/index.p...dla+lekarza#P1

Ale komfort leczenia i ból to sprawa indywidualna - mam SL, a po zmianie druta przez 4 dni nie mogłam normalnie jeść

Miłość to jedyny sens tego szalonego snu, w którym jesteśmy uwięzieni.
wesola84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-28, 20:35   #2090
Oglyik_
Raczkowanie

GG do Oglyik_

Cytat:
Napisane przez sincarne Pokaż wiadomość
i tu jest pies pogrzebany. toż to zwykły konflikt pokoleń się ujawnił otóż szanowny tatku, tak sobie myślę, że ty i owszem czytałeś i się szkoliłeś ale twoja córka zastanawia się wyłącznie jakie by tu ligatury wybrać...

mocne!
i bardzo trafne!

zadrutowana:
Stary 2010-11-28, 20:44   #2091
Adaa_
Zakorzenienie

GG do Adaa_

co do latających drutów myślałam, że o normalne chodzi srr nie doczytałam. Ale moim zdaniem to i tak bez różnicy. On będzie uparcie wbijał nam do głowy, że ma rację, bo to co on ma to najlepsze.
A my i tak wiemy dziewczyny swoje i miejmy go gdzieś, bo ileż można się urzerać z takim typem...
Swoją drogą ostatnio mocno się przyjrzałam swojej szczęce ( mam przesuniętą dolną w prawo -.-) i myślałam, że tego nie widać. Jak się uśmiechnę to widać jak broda idzie dość w drugą stronę o.0 oby mi się to poprawiło, jak założę dolny aparat...

Aparatka:

Góra-21.09.10r
Dół-16.06.11r

Dbam o włosy
Stary 2010-11-28, 20:50   #2092
marryme21
Zakorzenienie

Dziewczyny,jak oceniacie białe,kosmetyczne łuki?Te pokryte warstwą silikonu czy innego ustrojstwa?
Niedługo mam wizytę i po raz pierwszy chcę sobie zafundować takie łuki.
Kolezanka mi odradza,podobno sie mocno przebarwiają i ścierają.
marryme21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-28, 21:03   #2093
adziulka1509
Przyczajenie

jeśli wyrywanie ósemek jest bolesne to przezyje, miałam podcinane węzidło pod językiem i miałam tydzien szwy bolało okropnie.! i do czasu az mi tego nie zrobi chirurg nie mogłam nosić dolnego aparatu, dopiero jak sie zagoiło to mi orto załozyła dolny. To było okropne, nic nie mogłam jeść, same papki i herbata przez słomke . ale żyje a moj aparacik ma sie dobrze

ja mam wizyte 2 grudnia spytam sie o te ósemki bo troche sie tego obawiam, co 6 tyg podkrecaja mi drucik z dolnym aparatem to bedzie dopiero moja pierwsza wizyta, bo mam go dopiero miesiac górny mam juz pol roku wiec z tego co wyczytałam bedzie zmieniany drucik.? pogubiłam sie w tym jak to z tymi waszymi drutami jest.?
adziulka1509 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-28, 21:58   #2094
paradiso
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez marryme21 Pokaż wiadomość
Dziewczyny,jak oceniacie białe,kosmetyczne łuki?Te pokryte warstwą silikonu czy innego ustrojstwa?
Niedługo mam wizytę i po raz pierwszy chcę sobie zafundować takie łuki.
Kolezanka mi odradza,podobno sie mocno przebarwiają i ścierają.
Masz na myśli emaliowany na biało drut? ja go chciałam,ale odradziła mi zarówno znajoma jak i sama orto. Przy mojej częstotliwości mycia zębów,4-5 razy dziennie,to podobno po tygodniu byłyby okropne odpryski. Podobno ten drut zakłada się na ślub czy inne okazje,np.do zdjęć.

Chudniemy...?
paradiso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-28, 22:06   #2095
Oglyik_
Raczkowanie

GG do Oglyik_
Smile Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X

Cytat:
co do latających drutów myślałam, że o normalne chodzi srr nie doczytałam. Ale moim zdaniem to i tak bez różnicy. On będzie uparcie wbijał nam do głowy, że ma rację, bo to co on ma to najlepsze.
A my i tak wiemy dziewczyny swoje i miejmy go gdzieś, bo ileż można się urzerać z takim typem...
Swoją drogą ostatnio mocno się przyjrzałam swojej szczęce ( mam przesuniętą dolną w prawo -.-) i myślałam, że tego nie widać. Jak się uśmiechnę to widać jak broda idzie dość w drugą stronę o.0 oby mi się to poprawiło, jak założę dolny aparat...
ja miałam podobnie przez jakiś czas, ale to było od plomby, bo była świeża i wystawała trochę, więc może Tobie też coś wystaje, ale nie jest to odczuwalne , ale nie wiem, nie znam się ;d

zadrutowana:
Stary 2010-11-28, 22:25   #2096
Adaa_
Zakorzenienie

GG do Adaa_

nie nie :P mam przesuniętą szczękę w bok orto to jakoś nazwała fachowo ale zapomniałam :P

adziulka1509- niektórzy co wizytę zmieniają drut..

Aparatka:

Góra-21.09.10r
Dół-16.06.11r

Dbam o włosy
Stary 2010-11-28, 22:31   #2097
madzieeek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez adziulka1509 Pokaż wiadomość
jak to z tymi waszymi drutami jest.?
Ja miałam póki co dwie wizyty kontrolne i na każdej zmieniany drut
madzieeek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-28, 22:40   #2098
adziulka1509
Przyczajenie

Cytat:
Ja miałam póki co dwie wizyty kontrolne i na każdej zmieniany drut
hmm... to pewnie zalezy od wady.. no nie wiem jak to ze mna bedzie, narazie nie miałam ani razu, zobaczymy w czwartek
adziulka1509 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-11-28, 22:54   #2099
1magda1
Raczkowanie

Ja przez 1,5 roku leczenia tylko 2 razy nie miałam zmienianego łuku, więc prawie po każdej wizycie wracałam do domu z innym łukiem
Stary 2010-11-28, 22:56   #2100
Oglyik_
Raczkowanie

GG do Oglyik_

Cytat:
nie nie :P mam przesuniętą szczękę w bok orto to jakoś nazwała fachowo ale zapomniałam :P
no chyba,że tak ;d

a czy wizyta ze zmianą drutu jest zawsze droższa? bo jak byłam na pierwszej wizycie, jak moja orto podeszła z poprzednią pacjentką do recepcji, to słyszałam jak mówiła o wizytach i że 100 zł kosztują zawsze. ;d

zadrutowana:

Edytowane przez Oglyik_
Czas edycji: 2010-11-28 o 22:59
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości