Czym karmicie swoje zwierzaki? :D - Strona 20 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-11-24, 18:01   #571
lapinne
Zadomowienie

Dot.: Czym karmicie swoje zwierzaki? :D

moj pies nigdy nie dostaje gotowanego jedzenia, bo wydaje mi sie to skrajnie nienaturalne.

jesli dostaje do miski cos innego niz DOBRA sucha karma to jest to surowe mieso lub kosci.

to prawda: weterynarze srednio znaja sie na zywieniu zwierzat. i ci uczciwi sami to przyznaja.
lapinne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-27, 00:04   #572
201804100943
Konto usunięte

Mój kot ma problemy z piaskiem na nerkach, więc dostaje RC Urinary oraz saszetki. Ostatnio się dużo nacierpiał (cewnikowanie) dlatego dodatkowo podaje mu UrinoVet w proszku

---------- Dopisano o 00:04 ---------- Poprzedni post napisano o 00:03 ----------

Cytat:
Napisane przez lapinne Pokaż wiadomość
moj pies nigdy nie dostaje gotowanego jedzenia, bo wydaje mi sie to skrajnie nienaturalne.

jesli dostaje do miski cos innego niz DOBRA sucha karma to jest to surowe mieso lub kosci.

to prawda: weterynarze srednio znaja sie na zywieniu zwierzat. i ci uczciwi sami to przyznaja.
Z tym to akurat się nie zgodzę
201804100943 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-27, 00:29   #573
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aanneett Pokaż wiadomość
...

Z tym to akurat się nie zgodzę
a dlaczego sądzisz inaczej ... na studiach lizneli teamt z jak komuś się chciało to zapoznal sie z tym co mówi przedstawiciel danej firmy - dziwnym i oczywiściem przypadkowym zbiegiem okoliczności jest to firma RC

to skoro veci tacy znawcy to dlaczego większość z nich poleca RC a jak usłyszła kot kastrowany to juz wciskaja karme dla "klastratów" ... a od kiedy kastracja to choroba "żywieniowy fachowcy po byku" - a zapytaj się takiego "fachowca" o BARF ... tu dopiero ciekawostki powiedzą

taka jest prawda większośc vetów ma mglisty pojęcie o żywieniu

Edytowane przez sunshain
Czas edycji: 2010-11-27 o 00:31
sunshain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-27, 00:44   #574
Stellanova
BAN stały

Cytat:
a widzisz-a ja do tej pory.....
....w sumie dalej mam wrazenie, ze namoczona karma jest lepsza wiem, ze to dziwne i bez sensu.
I bardzo dobrze robisz Ja swoim całe zycie namaczam karme i dodatkowo - oprócz karmy jedzą mięso, biały ser, gotowaną marchew plus olej budwigowy. A o karmie suchej - wiadomo są różne opinie... Jednąz nich przedstawiłam : https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=483685
Stellanova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-27, 00:50   #575
201804100943
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez sunshain Pokaż wiadomość
a dlaczego sądzisz inaczej ... na studiach lizneli teamt z jak komuś się chciało to zapoznal sie z tym co mówi przedstawiciel danej firmy - dziwnym i oczywiściem przypadkowym zbiegiem okoliczności jest to firma RC

to skoro veci tacy znawcy to dlaczego większość z nich poleca RC a jak usłyszła kot kastrowany to juz wciskaja karme dla "klastratów" ... a od kiedy kastracja to choroba "żywieniowy fachowcy po byku" - a zapytaj się takiego "fachowca" o BARF ... tu dopiero ciekawostki powiedzą

może źle to napisałam.
Chodzi mi o wetów z pasją. Nie każdy może wiedzieć co najlepiej podawać chomikowi, żółwiowi itp., ale zna się bardzo dobrze na psach i kotach. Ostatnio się o tym przekonałam.
Co do RC. Nigdzie nie napisałam, że kastracja to choroba. MÓJ kot ma problemy urologiczne, dlatego wybrałam dla niego taką a nie inna karmę. Mnie lekarz nie wciskał na chama RC, dał możliwosć wyboru. Niestety w tamtym momencie mieli do wyboru tylko 2 marki, wiec wybrałam RC, ale mają katalogi i opisy więc zawsze można zamówić.
Nie piszę też że zostanę przy tej akurat karmie. Na razie jestem na etapie poszerzania swojej wiedzy na temat składów itd

Edytowane przez 201804100943
Czas edycji: 2010-11-27 o 02:50
201804100943 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-27, 08:36   #576
lapinne
Zadomowienie

Cytat:

zgadzam sie w zupelnosci.

od zywienia zwierzat sa zootechnicy.

szczesliwie mam w bardzo bliskiej rodzinie i ufam w 100%. naprawde: zootechnik mowiacy o zywieniu psa brzmi zupelnie inaczej niz weterynarz.

Cytat:
Napisane przez Stellanova Pokaż wiadomość
I bardzo dobrze robisz Ja swoim całe zycie namaczam karme i dodatkowo - oprócz karmy jedzą mięso, biały ser, gotowaną marchew plus olej budwigowy. A o karmie suchej - wiadomo są różne opinie... Jednąz nich przedstawiłam : https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=483685
juz tak nie robie-skoro pies motylka taki slodki i malutki je suche i sobie radzi, to mowie sobie, ze mojemu potworowi tez nic nie bedzie.

bialy ser podaje tylko czasem, ale bardzo rzadko-to tak naprawde sredni dodatek wapniowy, dla psa bezuzyteczny. mloda lubi, wiec czasem dostaje np. do konga.

olej podaje z lososia.

mieso surowe jako przysmak...jako posilek wtedy, gdy np zabraknie karmy. z surowymi warzywami i bez wypelniaczy.

orocz tego je normalnie kosci i rozne suszone gryzaki.

Cytat:
może źle to napisałam.
Chodzi mi o wetów z pasją. Nie każdy może wiedzieć co najlepiej podawać chomikowi, żółwiowi itp., ale zna się bardzo dobrze na psach i kotach. Ostatnio się o tym przekonałam.
nasz weterynarz bhezwatpienia jest czlowiekiem z pasja. do tego jeszcze naszym dobrym znajomym i jesli chodzi o karmy: CZYTA SKLADY, a czytac sklad ja tez potrafie.
Stary 2010-11-27, 08:43   #577
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:

juz tak nie robie-skoro pies motylka taki slodki i malutki je suche i sobie radzi, to mowie sobie, ze mojemu potworowi tez nic nie bedzie.

je,chrupie i nic mu nie jest
dla mnie bez sensu jest namaczanie zdrowemu psu jedzenia.

Lapinne możesz przechodzić stopniowo na suche, tak pół na pół namaczać, jesli on nigdy tak nie jadł

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-27, 08:53   #578
lapinne
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez motylek1007 Pokaż wiadomość

Lapinne możesz przechodzić stopniowo na suche, tak pół na pół namaczać, jesli on nigdy tak nie jadł
je suche i wszystko jest ok.
ona sobie ladnie radzi z gryzieniem.
i teraz juz miski nie oproznia w tak szybkim tempie, bo juz samo lykanie nie wystarcza
Stary 2010-11-27, 08:54   #579
motylek1007
Zakorzenienie

Cytat:
je suche i wszystko jest ok.
ona sobie ladnie radzi z gryzieniem.
i teraz juz miski nie oproznia w tak szybkim tempie, bo juz samo lykanie nie wystarcza

super

[*] 11.09.2012
jeszcze się kiedyś spotkamy...
motylek1007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-27, 08:58   #580
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
.... MÓJ kot ma problemy urologiczne, dlatego wybrałam dla niego taką a nie inna karmę. Mnie lekarz nie wciskał na chama RC, dał możliwosć wyboru. Niestety w tamtym momencie mieli do wyboru tylko 2 marki, wiec wybrałam RC, ale mają katalogi i opisy więc zawsze można zamówić.
Nie piszę też że zostanę przy tej akurat karmie. Na razie jestem na etapie poszerzania swojej wiedzy na temat składów itd
a net a TROVET lepszy od RC ... nawet w składzie

poszukaj mój post https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=115965&page=13 ODRADZAM i zapoznaj się z durnotami experta i weterynarza

poinformowałam o tym Dolnośląską Izbę Lekarsko-Weterynaryjną
Stary 2010-11-27, 13:06   #581
lapinne
Zadomowienie

Cytat:
a net a TROVET lepszy od RC ... nawet w składzie

poszukaj mój post https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=115965&page=13 ODRADZAM i zapoznaj się z durnotami experta i weterynarza

poinformowałam o tym Dolnośląską Izbę Lekarsko-Weterynaryjną

dobry zart z tym przebialczeniem kota, ktory jest przeciez drapieznikiem i mieso to podstawa jego zywienia.
Stary 2010-11-27, 14:24   #582
JuicyBlack
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agusiajnw Pokaż wiadomość
najbardziej podoba mi się wrzucanie do jednego worka wszystkich suchych karm...
Jak Twój kolega karmił zwierzaka świństwem to bardzo prawdopodobne że ma problemy z wnętrznościami...
Co do gotowania - to też dużo zależy, bo jeden gotowanym nazwie ciepłą wodę z chlebem, a inny odpowiednio zsuplementowane jedzonko.
Więc sama odpowiedź gotowane jest lepsze niz suche to troszke za mało
nie wiem jaka karma karmil i nie wrzucam wszystkich suchych karm do jednego worka, po prostu moje psiaki dostawaly suche moze ze 3 razy bo ogolnie dostaja gotowane i nie jest to woda z chlebem a raczej miesko z kasza albo ryzem, czasami z makaronem ale i tak najbardziej lubia dojadac resztki z obiadow jak zupy czy jakiegos sznycelka

без злости и без ропота, но с пониманием к тем, кто подвергал меня терзаниям, к тем, кто подставлял меня под испытания, к тем, кто преподнес разочарование.

nadałeś memu życiu sens... K.
JuicyBlack jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-27, 14:40   #583
Veredise
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez JuicyBlack Pokaż wiadomość
ale i tak najbardziej lubia dojadac resztki z obiadow jak zupy czy jakiegos sznycelka
Oczywiście z przyprawami? Bo nic tak psu nie służy jak czosnek, cebulka, sól, pieprz albo jeszcze inne "wspomagacze" typu maggi, kucharek czy wegeta. Nie ma to jak psa traktować jak młynek na odpadki...

Veredise jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-27, 14:44   #584
JuicyBlack
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Veredise Pokaż wiadomość
Oczywiście z przyprawami? Bo nic tak psu nie służy jak czosnek, cebulka, sól, pieprz albo jeszcze inne "wspomagacze" typu maggi, kucharek czy wegeta. Nie ma to jak psa traktować jak młynek na odpadki...
dla Twojej wiadomosci w moim domu nie uzywa sie takich rzeczy z powodow zdrowotnych mojego taty................ a nawet jesli to znikome ilosci a nie jestem na tyle debilem, ze nie wiem, ze psu takich rzeczy sie nie daje majace je w domu od 20 lat. zanim cos napiszesz na drugi raz sie zastanow.

без злости и без ропота, но с пониманием к тем, кто подвергал меня терзаниям, к тем, кто подставлял меня под испытания, к тем, кто преподнес разочарование.

Stary 2010-11-27, 14:50   #585
Veredise
Zakorzenienie

I wszystko gotujecie bez użycia jakichkolwiek przypraw, nawet bez soli? Łącznie z zupami? A sznycelki to z mięsa wołowego czy wieprzowego? Bo to pierwsze pies może jeść, a tego drugiego nie powinien. I smażonego też nie powinien, a sznycle się smaży. I pewnie robicie je też bez soli i bez np. cebuli? I tak dalej, i tak dalej. Sorry, ale nie przekonasz mnie, że nie szkodzisz psu dając mu jedzenie przygotowane dla ludzi. To, że Twojemu tacie ono służy, nie znaczy, że będzie służyć psu.
I Ty się lepiej zastanów czym karmisz psa. Bo lepiej już chyba dawać suchy chleb niż resztki ze stołu.

Stary 2010-11-27, 14:56   #586
JuicyBlack
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Veredise Pokaż wiadomość
I wszystko gotujecie bez użycia jakichkolwiek przypraw, nawet bez soli? Łącznie z zupami? A sznycelki to z mięsa wołowego czy wieprzowego? Bo to pierwsze pies może jeść, a tego drugiego nie powinien. I smażonego też nie powinien, a sznycle się smaży. I pewnie robicie je też bez soli i bez np. cebuli? I tak dalej, i tak dalej. Sorry, ale nie przekonasz mnie, że nie szkodzisz psu dając mu jedzenie przygotowane dla ludzi. To, że Twojemu tacie ono służy, nie znaczy, że będzie służyć psu.
I Ty się lepiej zastanów czym karmisz psa. Bo lepiej już chyba dawać suchy chleb niż resztki ze stołu.
po 1: pierwsze slysze, zeby robic sznycle z cebula...
po 2: wiem co pies moze jesc a czego nie i mu tego nie daje jesli nie wolno
po 3: mysle, ze skoro zupa na samych warzywach mu sluzy to i psu rowniez, wystarczylo przeczytac ze zrozumieniem moja wypowiedz
po 4: nie musze cie przekonywac bo nie zalezy mi na zdaniu osoby, ktora nic o mnie oraz karmieniu moich psow nie wie a z gory osadza

pozdrawiam....

Stary 2010-11-27, 15:01   #587
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
dobry zart z tym przebialczeniem kota, ktory jest przeciez drapieznikiem i mieso to podstawa jego zywienia.
wpisz jego nazwisko w google to ciag dalszy w tym zaleca karmienie kota wieprzwoiną

---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 15:00 ----------

Cytat:
zgadzam sie w zupelnosci.

od zywienia zwierzat sa zootechnicy.

szczesliwie mam w bardzo bliskiej rodzinie i ufam w 100%. naprawde: zootechnik mowiacy o zywieniu psa brzmi zupelnie inaczej niz weterynarz.
.....
"jam ci" zootechnik
Stary 2010-11-27, 15:09   #588
lapinne
Zadomowienie

Cytat:
wpisz jego nazwisko w google to ciag dalszy w tym zaleca karmienie kota wieprzwoiną

---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 15:00 ----------

"jam ci" zootechnik

ja tylko zoolog, ale nie pracujacy w zawodzie.

ja tam czasem daje mlodej troche wieprzowiny, ale ona jest psem.
i nie mowie tu o podrobach wieprzowych.

tylko np. troche surowej poledwicy na smaka.

Cytat:
dla Twojej wiadomosci w moim domu nie uzywa sie takich rzeczy z powodow zdrowotnych mojego taty................ a nawet jesli to znikome ilosci a nie jestem na tyle debilem, ze nie wiem, ze psu takich rzeczy sie nie daje majace je w domu od 20 lat. zanim cos napiszesz na drugi raz sie zastanow.
skoro ktos je bez przypraw, to bardzo wspolczuje.

Edytowane przez lapinne
Czas edycji: 2010-11-27 o 15:12
Stary 2010-11-27, 15:11   #589
Veredise
Zakorzenienie

Cytat:
po 1: pierwsze slysze, zeby robic sznycle z cebula...
po 2: wiem co pies moze jesc a czego nie i mu tego nie daje jesli nie wolno
po 3: mysle, ze skoro zupa na samych warzywach mu sluzy to i psu rowniez, wystarczylo przeczytac ze zrozumieniem moja wypowiedz
po 4: nie musze cie przekonywac bo nie zalezy mi na zdaniu osoby, ktora nic o mnie oraz karmieniu moich psow nie wie a z gory osadza

pozdrawiam....
Szkoda, że nie odniosłaś się do tego, że jest to mięso wieprzowe i do tego smażone. Faktycznie, w porównaniu z tym, zupa na warzywach to akurat "małe piwo".
Fakt, ja się nie znam na żywieniu zwierząt, więc proponuję, żebyś przy pierwszej wizycie u weterynarza pochwaliła mu się czym karmisz pieski. Na pewno będzie zachwycony...
Jakby nie było to Twoje psy, a mnie i tak nie przekonasz, że jest to dla psa odpowiednia dieta i mu nie szkodzi, więc możesz przestać próbować.
A sznycel w niektórych częściach Polski jest synonimem kotleta mielonego, którego robi się właśnie z cebulą. http://pl.wikipedia.org/wiki/Kotlet_mielony
Ale to już poboczna kwestia.

Stary 2010-11-27, 15:14   #590
lapinne
Zadomowienie

pewnie tylko na parze gotowane miesko

ja tam psu podaje surowe mieso, jajka, warzywa.
w koncu to nie "tata na diecie", zeby mu dawac przetworzone zarcie.
Stary 2010-11-27, 23:00   #591
JuicyBlack
Raczkowanie

skoro przetworzonym zarciem nazywasz gotowana kasze z miesem to gratuluje zrozumienia czytania ze zrozumieniem do tego jak sie juz starasz wtracic w rozmowe to moze czytaj poprzednie posty bo napisalam wyraznie, ze CZASEM A NIE CALY CZAS a poza tym zapomnialam, ze tutaj same specjalistki i lekarze weterynarii kazdy moj pies zyl od 8 do 14 lat a mialam ich 6 i nigdy nie chorowal na nic wiec wybaczcie, ze karmie je takim "gownem" w waszym mniemaniu, ze zyja cale, zdrowe i szczesliwe przez dlugie lata tyle na ten temat mam do powiedzenia zegnam

Stary 2010-11-28, 09:49   #592
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
skoro przetworzonym zarciem nazywasz gotowana kasze z miesem to gratuluje zrozumienia czytania ze zrozumieniem do tego jak sie juz starasz wtracic w rozmowe to moze czytaj poprzednie posty bo napisalam wyraznie, ze CZASEM A NIE CALY CZAS a poza tym zapomnialam, ze tutaj same specjalistki i lekarze weterynarii kazdy moj pies zyl od 8 do 14 lat a mialam ich 6 i nigdy nie chorowal na nic wiec wybaczcie, ze karmie je takim "gownem" w waszym mniemaniu, ze zyja cale, zdrowe i szczesliwe przez dlugie lata tyle na ten temat mam do powiedzenia zegnam
ale człowiek powinien rozwijać się przez całe życie a nie stać w miejscu (nauka i myślenie nie boli)
Stary 2010-11-29, 01:14   #593
Stellanova
BAN stały

Cytat:
Napisane przez motylek1007 Pokaż wiadomość
He, he to zupełnie jak z dzieckiem: po co płatki zalewać mlekiem czy sokiem? Przecież to bez sensu - może chrupać płatki i popijać mleczkiem. Zalewane= niezdrowe - szczególnie dla zdrowych dzieci czy psiaków?. Tylko dlaczego za wszelką cenę ? . A może lepiej dać komuś "wolny" wybór do tego jak będzie żywił swoich podopiecznych? .

Pozdrawiam serdecznie motylku i życzę więcej wyrozumiałości a mniej apodyktyczności

---------- Dopisano o 01:14 ---------- Poprzedni post napisano o 01:05 ----------

Cytat:
....

od zywienia zwierzat sa zootechnicy....
A tutaj sie z Toba zgodzę w 100%. Mam przyjaciólkę zootechnika od wielu lat. Cenioną hodowczynię, kynologa, która to własnie jako pierwsza delikatnie mówić "zwróciła mi uwagę na zywienie sucha, nienamaczaną karmą psów. było to ok. 20 lat temu gdy na rynki polskie weszły karmy w granulacie a ja bardzo sie ucieszyłam, że skończy sie "era gotowania" dla psiaków . Wiec od razu stanęły miseczki z sucha karmą do jedzenia a obok z wodą. A jednak po sporym czasie takiego "łatwego" żywienia i za namową - tłumaczeniem co "jak jak" zootechnika zrezygnowałam z dużej wygody i mocze pokarm do dziś dnia . Ale nie namawiam tutaj nikogo do żywienia w taki czy inny sposób na siłę - bo to jest sprawą danej osoby jak i czym żywi siebie czy swojego psiaka .
Stary 2010-12-01, 14:41   #594
aaby
Zakorzenienie

Nasze kocisko wcina RC Sterilised 37 - suche.
A z mokrych Animondę, Bozitę i Gourmeta.

Odtąd MY - już nigdy JA.
W duecie siła.

aaby jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-01, 15:14   #595
agusiajnw
Zakorzenienie

Cytat:
rozumiem, że pożegnanie to już brak argumentów?
Nie odniosłaś się w ogóle do suplementacji jedzenia dla psa, a po przeczytaniu że pies je to samo co Wy podejrzewam że raczej zwierzak nie ma dostarczanych witamin...

Nikt tu nie jest specjalistą (no moze poza sunshain) ale wiedza na prawdę nie jest ukryta pod ziemią, można by było troszkę poczytać zanim się powie że suche karmy są złe a gotowane dobre...
Dobre będzie i suche i gotowane i barf jeżeli tylko człowiek umie daną metodę żywienia odpowiednio wykorzystać.

Cytat:
Napisane przez Stellanova Pokaż wiadomość
He, he to zupełnie jak z dzieckiem: po co płatki zalewać mlekiem czy sokiem? Przecież to bez sensu - może chrupać płatki i popijać mleczkiem. Zalewane= niezdrowe - szczególnie dla zdrowych dzieci czy psiaków?. Tylko dlaczego za wszelką cenę ? . A może lepiej dać komuś "wolny" wybór do tego jak będzie żywił swoich podopiecznych? .

Pozdrawiam serdecznie motylku i życzę więcej wyrozumiałości a mniej apodyktyczności
Nie sądzę żeby motylek była apodyktyczna, akurat ja się z nią w pełni zgadzam
Żeby pies nie miał kamienia na zębach powinien go ścierać, a sucha nienamaczana karma mu na to pozwala.
A porównanie psiej karmy do płatków dla dziecka jest strasznie zabawne, ale niestety niewiele ma ze soba wspólnego
Ale za wolnym wyborem dotyczącym sposobu karmienia jestem jak najbardziej, tylko dobrze by było żeby każdy zanim wprowadzi daną metodę rozważył wszystkie "za" i "przeciw"
agusiajnw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-01, 17:34   #596
Stellanova
BAN stały

Cytat:
rozumiem, ze pozegnanie to juz brak argumentów?
...myśle, że tu nie chodzi o argumenty tylko o zwykłe zrozumienie człowieka i to o czym on pisze . Jeśli ktoś ma swoje zdanie to zaraz mu sie co? zarzuca. A skoro ta dziewczyna karmi tak psy, są one zdrowe, długowieczne , szczęśliwe - to znaczy ze jest wszystko ok. A to ze nie ma witamin -skąd wiesz. Być może o innych dodatkach do jedzenia po prostu nie napisała z prostego powodu, ze skupiła sie na tych podstawowych, że tak ujmę daniach .

Cytat:
Nikt tu nie jest specjalistą ...
...nie ma z prostego powodu bo nie ma specjalizacji w zywieniu psów

Cytat:
...
żebypies nie miał kamienia na zębach powinien go ścierać, a sucha nienamaczana karma mu na to pozwala....
W wiekszości psy jedzą tak jak ich przodkowie czyli łapczywie. Żadna Karma sucha nie zetrze kamienia nazębnego u psa do tego potrzebna sa kości specjalistyczne- bo z kośćmi pies sobie "wojuje" a nie połyka ( tak jak pokarm)

Cytat:
... dobrze by by?o zeby ka?dy zanim wprowadzi dan? metod? rozwa?y? wszystkie "za" i "przeciw"
Z tym sie zgadzam w zupełności. Tylko zaretem dodam, ze to co dla jednego jest "za" dla innego może by?"przeciw"

Edytowane przez Stellanova
Czas edycji: 2010-12-01 o 19:22
Stary 2010-12-01, 18:45   #597
Gregorynka
Zakorzenienie

To i ja proszę o radę posiadaczki persów.
Czy to normalne,że o tej porze roku futro się tak elektryzuje? Karmię Orijenem, nie wiem, może karma jest zbyt sucha?

Gregorynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-02, 08:03   #598
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Gregorynka Pokaż wiadomość
To i ja proszę o radę posiadaczki persów.
Czy to normalne,że o tej porze roku futro się tak elektryzuje? Karmię Orijenem, nie wiem, może karma jest zbyt sucha?
raczej wina centralnego ogrzewania
Stary 2010-12-02, 08:30   #599
effcia82
Zakorzenienie

Moj kotas - nie pers, też strasznie się elektryzuje i kopie
effcia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-12-02, 11:04   #600
sunshain
Wtajemniczenie

mozna kupić antystatyk i pryskac np. 1 alls system

lub podawac na wzmocnienie futra: gammolen, omegan itd
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości