|
|
#2101 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X
Cytat:
|
|
|
|
|
#2102 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny muszę się wygadać, bo inaczej wybuchnę
a na dodatek miałam w piątek jechać z moim mężczyzną na week do krakowa i nic z tego eh przepraszam, że przynudzam, ale musiałam komuś się wyżalić...
Skoro nie można się cofnąć, trzeba znaleźć najlepszy sposób, by pójść naprzód. <Paulo Coelho> APARATKA :17.09.2010r. - dół metalowy, góra Hass + maska 17.03.2011r. - zdjęcie Hassa ![]() 18.03.2011r. - góra metalowa + ekspander |
|
|
|
#2103 |
|
Konto usunięte
|
a co ile miałas wizyte? co dwa miesiące czy co miesiąc??
|
|
|
|
#2104 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny co zrobiłybyście na moim miejscu:
pękły mi dwie ligatury na kle i na 5zębie. Zadzwoniłam do orto, a ona na to, że jeszcze 4tyg do wizyty i nic nie szkodzi że ich nie ma. No to byłam uspokojona, ale wczoraj pękła mi ligaturka na jedynce oO no i nie wiem co robić bo moja orto ma urlop, więc nie odbiera teleonu, a ja wyglądam dziwnie, bo mam błekitne ligatury i na jedynce brak, strasznie to wygląda... |
|
|
|
#2105 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2106 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jakby ligatury miały jedynie funkcję ozdobną to ja bym pozdejmowała resztę. a ze względu na to że są lecznicze to albo kup nowe i załóż albo przefarbuj jakoś tamte żeby się nie wyróżniały |
|
|
|
|
#2107 |
|
Zadomowienie
|
najgorsze jest to, że mieszkam aktualnie w gdańsku i nie wiem gdzie mogę szukać tych ligaturek... a jak zamówię na allegro to penwie za tydzień dopieor dojdzie...
|
|
|
|
#2108 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:35 ---------- Poprzedni post napisano o 15:34 ---------- Cytat:
Idz do jakiegokolwiek orto, poweidz ze tylko musisz ligaturki zmienic, przyjmie cie od razu, a majatku mysle, ze tez nie wezmie.
|
|
#2109 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2110 |
|
Raczkowanie
|
ja jestem przed decyzja o zalozeniu aparatu, ale slyszalam, ze po zdjeciu np po noszeniu aparatu po 2 latach zeby sie potrafia zjechac z powrotem. ktoras z was miala takie przejscia z zebami?
Dlatego sie zastanawiam czy jest sens wydawac tyle kasy skoro po jakims czasie wszystko moze wrocic do stanu przed... |
|
|
|
#2111 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2112 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
)Po za tym po ściągnięciu aparatu nosi się retencje, która utrwala efekty leczenia. Nie zastanawiaj się tylko zakładaj aparat, bo jeśli odpowiednio zadbasz o zęby na pewno Ci się nie skrzywią!
|
|
#2113 |
|
Konto usunięte
|
A ja mam (infantylne) pytanie. Niebawem będę miał zakładany aparat (góra i dół) i tak się zastanawiam czy to boli? do czego możecie porównać? Pytam z czystaj ciekawości.
|
|
|
|
#2114 |
|
Zakorzenienie
|
samo zakładanie nie boli :P ale potem owszem. Ale to kwestia osobista, czasem mniej czas mocniej, ale ten ból nie jest nie miły
|
#2115 |
|
Raczkowanie
|
Hura! Ja idę 7.12 na zakładanie aparatu. Jestem ciekawa, jak bardzo będzie mnie bolało. Ostatnio, dokładnie w poniedziałek orto założyła mi gumki separacyjne, samych gumek nie czuję, i w żaden sposób mi to nie przeszkadza i nie boli, przy nagryzaniu tylko, ból nieopisany. Nic twardego nie mogę zjeść, boję się,że jak już przy gumkach tak jest, to co dopiero będzie z aparatem. Raz się zapomniałam i zjadłam żelka, to potem mnie tak bolało, że miałam ochotę je wyciągnąć!
Ale będę dzielna, czego się nie robi dla pięknego uśmiechu! ![]() A poniżej zdjęcia moich krzywulców, trochę mi wstyd, no ale, wiele z Was publikowało tu zdjęcia, także, mam nadzięję,że fali śmiechu nie będzie, niestety nie mam chwilowo aparatu, bo pożyczyłam i dysponowałam komórką. w mojej wadzie chodzi głównie i w zasadzie tylko o nie. Ale dolny aparat też będę miała , bo jak góra się rozszerzy , to nie będzie się dogryzać. Czy na prawdę jest aż tak strasznie jak mi się wydaje ? ;x
zadrutowana: góra: 7.12.2010r. doł: ? dotychczasowy koszt leczenia: 1840 zł + leczenie Edytowane przez Oglyik_ Czas edycji: 2010-12-01 o 19:35 |
|
|
|
#2116 |
|
Rozeznanie
|
[1=3eef048cd73ce499df76a24 f71dd01843bb9a910_6066507 21e0c8;23514801]A ja mam (infantylne) pytanie. Niebawem będę miał zakładany aparat (góra i dół) i tak się zastanawiam czy to boli? do czego możecie porównać? Pytam z czystaj ciekawości.[/QUOTE]
Jak już pisała Adaa_ zakładanie aparatu nie boli - zresztą przeczytasz to na każdej stronie o ortodoncji. Po założeniu boli... hehe... czasem jest to taki ból ,że żyć się nie chce, bo jeść się chce a ty nic nie pogryziesz... a czasem to jest taki "przyjemny" ból Zresztą... ból jest kwestią indywidualną - mnie zęby zaczęły boleć dopiero dzień po założeniu aparatu i tak ok. 3 dni. Nie było tragedii. Tylko już od razu - od założenia aparatu czułam "ciągniecie" zębów, jakby coś je ściskało (czytaj: drut) ![]() Natomiast po zmianie druta zęby bolały mnie jak nigdy - masakra... i do bólu zębów doszedł ból głowy - i tak ok. tygodnia, później stopniowo ból ustępował i teraz jest super ![]() Oglyik_ nie masz takich krzywych zębów... ja mam o wiele gorsze Jak tak na nie patrzę, to widzę, że szybciutko Ci się wyprostują
|
#2117 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja mam 20 grudnia! i jak zwykle już nie mogę się doczekać ![]() ale pewnie szybko mi minie bo kolejne 2 tyg mam totalnie zawalone klasówkami i tym podobnymi sprawami
|
|
#2118 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2119 |
|
Raczkowanie
|
EX-APARATKI! DO TABLICY! macie tu linka i proszę się wypowiedzieć o komentarzach. bo wynika z nich, że zęby po leczeniu są w fatalnym stanie, wymowa kuleje, człowiek się ślini i ma głupi uśmiech..http://www.logo24.pl/Logo24/1,86375,..._jak_drut.html co wy na to?? kto kłamie??
|
#2120 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=3eef048cd73ce499df76a24 f71dd01843bb9a910_6066507 21e0c8;23514801]A ja mam (infantylne) pytanie. Niebawem będę miał zakładany aparat (góra i dół) i tak się zastanawiam czy to boli? do czego możecie porównać? Pytam z czystaj ciekawości.[/QUOTE]
Nic nie boli, ale troche trwa i pozniej smiesznie jest jak sie zamyka buzie pierwszy raz z aparatem, bo wszystko takie wyschniete i przeszkadza strasznie ![]() ---------- Dopisano o 22:49 ---------- Poprzedni post napisano o 22:46 ---------- Cytat:
Tzn te tylnie zeby mnie nie bolaly, przednie juz tak. Gumki sa jednak troche grubsze od pierscieni, mozniej pchaja zeby.
|
|
#2121 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jeśli aparat psuje wymowę, to używanie klawiatury niszczy ortografię, a przynajmniej takie odnoszę wrażenie czytając 80% komentarzy pod artykułem. Po założeniu aparatu miałam fobię i pytałam wszystkich, czy seplenię. I każdy odpowiadał, że nie, a mój TŻ nawet zauważył, że przez to, że się staram poprawiła mi się dykcja
|
|
#2122 |
|
Raczkowanie
|
nie no. ja mówię mniej wyraźnie i się ślinię
ale teraz mam to w pompie, pytanie co będzie potem??
|
#2123 |
|
Zadomowienie
|
Ej,przeczytalam te komenatrze i najbardziej mnie ciekawi,jak Ci ludzie poznaja,ze ktos ma "naturalnie proste" lub "nienaturalnie proste zeby"?:P Toż to jakaś ciekawostka przyrodnicza. I w ogóle co to za głupota,połowa moich znajomych nosiła aparaty i nikt nie zaczął odsłaniać dziąseł przy uśmiechu,pluć na innych czy mieć wadę wymowy. Zacytuję Lema"Dopóki skorzystałem z interntu,nie wiedziałem,że na świecie jest tylu idiotów"
|
|
#2124 |
|
Zakorzenienie
|
mam pytanie odnośnie aparatu damon. czy jesgo działanie jest 'słabsze' od zwykłego metalowego?
umówiłam się z orto na zwykły metal, jednak dzisiaj ogarnęło mnie przerażenie, jak będę wyglądać z tymi gumkami.. mam małe zęby, małą szczękę. boje sie efektu 'brzyduli'..
|
|
|
|
#2125 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Straszne to są moje Na szczęście zdjęcia wrzucałam jeszcze w poprzednim wątku i mam nadzieję, że nikt ich nie widział ![]() A co do retencji, to ja będę ją do końca życia (zębów ;P) nosić, ale myślę, że się zaprzyjaźnimy. Jakie gumki bierzecie na święta? Mam wizytę 13.12 i nie mogę się zdecydować. Chyba jeszcze kilka kolorków na allegro kupię o ile nie wykupiłyście już wszystkich
|
|
|
#2126 |
|
Raczkowanie
|
girl-from-poland, roksad dzięki za uspokojenie
Wlasciwie jestem zdecydowana bo moj problem dotyczy tylko dolnej szczczeki. Nie jest duzo, bo zsunely mi sie jedynki przez rosnace osemki (juz usuniete na szczescie). na szczescie istnieja te retencje, bede pilnie je nosic po aparaciku. Wiec mam nadzieje, ze zainwestowane pieniadze i czas nie pojda na marne i zabki sie nie zsuna z powrotem heh.
|
|
|
|
#2127 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dla mnie bzdura kompletna ![]() Ja nie mam górnego łuku od miesiąca prawie i pomijając kwestię tego, że zaraz po zdjęciu zęby wydawały mi się wielgachne jak u konia (co jest normalną reakcją) i sepleniłam dopóki nie przyzwyczaiłam się do druta retencyjnego, to mówiłam/mówię i wyglądałam/wyglądam najnormalniej w świecie, tyle że dużo ładniej - bo zęby są już proste i usta wróciły na swoje miejsce. Nie odsłaniają mi się dziąsła ani nic mi się nie kruszy.
|
|
|
#2128 |
|
Raczkowanie
|
o, Laity, gdzie te twoje fotki heeeeeee???????
|
#2129 |
|
Raczkowanie
|
Laity pisała, że wstawi fotki dopiero jak licówkę (-i?) zrobi żeby był pełny efekt.
Ja prawdopodobnie będę musiała mieć aż dwie, ale nie wiem jeszcze dokładnie. Mam nadzieję, że efekt będzie super, więc jak zrobisz to wrzucaj zdjęcia, bo muszę zobaczyć jak to wygląda
|
|
#2130 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:45.

a na dodatek miałam w piątek jechać z moim mężczyzną na week do krakowa i nic z tego
eh przepraszam, że przynudzam, ale musiałam komuś się wyżalić...
APARATKA