|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#991 |
Raczkowanie
|
Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010
A my dzisiaj musiałyśmy iśś rano na badanie krwi (morfologia i bilirubina) , a że było zimno -16 , to nałozyłam Alicji body, śpiochy, spodnie ciepłe i bluze, kombinezon, czapka i szalik, w tym do fotelika i na to kocyk
Wkurzyłam się totalnie na babke, co jej krew pobierała, bo wcześniej jak byłam na badaniach, to taka inna położna mówi, niech ją pani przystawi, a my w tym czasie pobierzemy krew z paluszka, to tak zrobiłam, Ala nawet nie poczuła nic tylko smacznie sobie jadła, a ta dzisiaj powiedziała, żebym nawet jej z fotelika nie wyjmowała tylko rekawiczkę zdjęła.... Mała jak się rozdarła, to wogóle nie mogłam jej uspokoić i mowię tej babce , że przystawię ją to sie od razu uspokoi , a ona na to, że przecież to normalne, że dzieci płaczą , a ja jej ,że no tak płaczą, ale ona tak sie drze, że zaraz bezdechu dostanie, poza tym muszę ją rozebrać, bo strasznie się zgrzeje i jak ja z nia n atki mróz wyjdę , no w końcu po kilku minutach męczarni i wycia dała mi dojśc do niej, ja ja przystawiłam i nagle wszystko się zagoiło.... ale ta babę to normalnie miałam ochotę udusić.... ![]() Karolina nam tez w 9 dniu odpadł, właśnie przy używaniu Octeniseptu Witam Kotka i śliczną Izunię ![]()
Urodziłam się 13ego w piątek ![]() Nasz Skarb ![]() Nasze nadchodzące Szczęście ![]() Edytowane przez essence30 Czas edycji: 2010-12-01 o 13:43 |
![]() ![]() |
![]() |
#992 |
Zakorzenienie
|
To może i ja w końcu się zamelduję na odchowalni
![]() Witam wszystkie ![]()
![]() |
#993 |
Dragonfly
|
no i klops,mala po tylu nieprzespanych dniach spi mi jak zabita i jej na jedzonko obudzic nie moge
![]() ![]()
#994 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#995 |
Raczkowanie
|
Podziwiam Was dziewczyny, ze macie tyle czasu, zeby tak duzo tu pisac
![]() ![]() Weronisia- jako ekspertkę w karmieniu ![]() We wtorek mamy w firmie kolacje przedswiateczna, myslalam ze sie wykrece i nie bede musiala isc, ale niestety musimy wszyscy....ja, maz i Filipek, a najgorsze jest to, ze nie mam co na siebie wlozyc ![]() A w dodatku to jeszcze pryszcze ciazowe mi pozostaly, bylam pewna ze po porodzie znikna, a tu nic... chyba hormony jeszcze szaleja. |
![]() ![]() |
![]() |
#996 |
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny.Poki co to was podczytuje
![]() ![]() Edytowane przez zenia2211 Czas edycji: 2010-12-01 o 14:38 |
![]() ![]() |
![]() |
#997 |
Rozeznanie
|
ja zuzyłam ze 20 opakowań absorygenu,
mam pytanieczy u Was w szpitalu robili grupe krwi noworodkowi? bo u mnie nie.
#998 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ona, a może mogłabyś odciągnąć mleko? Lepiej by było dać odciągnięte, niż wprowadzać zamieszanie z mm gdy rozchodzi się o sporadyczne karmienie butelką. Ja bym przynajmniej wolała takie rozwiązanie. Pamiętaj, że nawet jednorazowe podanie mm może spowodować problemy z kupką czy brzuszkiem. A jeśli nie chcesz ociągać, to jako takie sporadyczne dokarmianie to najlepsze będzie mleko z symbolem PRE, bo jest najbardziej zbliżone do mleka kobiecego. Jest rzadsze niż inne mleka. A jakiej firmy wybierzesz, to już zależy od ciebie. Jednym służy takie, innym ono szkodzi. A więc musisz sama zdecydować. Ja dawałam moim dzieciom mleko Humana, Bebilon, i obecnie Nan. A w smaku chyba najlepsze jest Humana. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#999 |
Zakorzenienie
|
tak robili, ale chyba dlatego,ze mamy z TZ calkiem inne, tzn ja minu a on plus
|
![]() ![]() |
![]() |
#1000 |
Raczkowanie
|
U mnie też robili, ale chyba dlatego, ze Mała miała nasiloną żółtaczke i miałyśmy konflikt serologiczny w grupach, to znaczy ja O a Ala A
#1001 |
Raczkowanie
|
Essence30 w ktorej przychodni jezeli mozna wiedziec zarejestrowalas mala? gdzie byla taka " cudowna" Pani?
jak w ogole wrazenia po Staszica, jak opieka? czytalam Twoje wypowiedzi wiec wiem ze musialas dojezdzac do malej... ja nadal w w dwupaku |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1002 |
Zakorzenienie
|
Weronisia, dzieki za podpowiedz o herbatkach - kupilam takie w torebkach i koperek i laktacyjna i sa o wiele lepsze niz te sypkie, granulowane
![]() i pokarmu jakby wiecej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1003 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() A po Staszica .... opieka jak najbardziej na tak, naprawde jeśli chodzi o lekarzy neonatologów i położne są do rany przyłóż i wszystko dokładnie, cierpliwie wyjasniają. Gdyby nie ten remont to w skali od 1 do 10 oceniałbym na 10, ALE...... jak się dzieje coś z dzidzią , jakies zakażenie, albo żółtaczka to jest masakra pod względem rozłąki z dzieckiem , bo matki wypisuja szybko, a dziecko zostaje i jeszcze jedna rzecz mało miejsca dla kobiet, które dojeżdżały do karmienia. Ale tak to jest jak się klinikę zmniejsza do rozmiarów 1 korytarza z 3 salami dla matek i 1 salą dla noworodków ...... a remont ma podobno rok potrwać.... także masakra Pani "sympatyczna" była na Junoszy w laboratorium, bo w moje na Zana nie chcieli Małej ukłuć........ to wogóle jest jakaś paranoja - ten wybór przychodni, ja musze zmienić przychodnię i mocno zastanawiam się na jaką.... a Ty masz jakąś na oku?
![]() |
#1004 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale na sam koperek uważaj, bo niektóre dzieci źle reagują na sam koperek: okropne gazy, a przy tym ból. Pascalek mi się strasznie prężył przed każdym puszczeniem bąka właśnie po herbatce koperkowej. Za to koperek w mieszankach czyli tych herbatkach laktacyjnych mojemu Pascalowi nie szkodzi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1005 |
Raczkowanie
|
Essence30 hehe w poniedzialek zazdwonilam do meza jak juz sie podnioslam i powiedzialam mu ze mam nadzieje ze nasze dziecko dzis na swiat sie nie wybierze...i mam taka nadzieje do konca tego tygodnia.. a jak odwilz przyjdzie dopiero po Swietach?
![]() Przychodnia do ktorej naleze do Farmed na Koryznowej w ktorej nigdy nie bylam, bo 2 lata mieszkam tu gdzie teraz...jak cos zlego sie ze mna dzialo to zazwyczaj ladowalam w Luxmedzie ze wzg na pakiet pracowniczy... juz teraz slyszalam zle opinie o pediatrii w Farmedzie, ale mam takie postanowienie: zobaczymy po pierwszych wizytach, zobaczymy jak polozna do mnie przyjdzie itp., itd....Maz zabiera samochod wiec ciezko bedzie mi z dzidka ruszyc sie gdzies w dzien do innej przychodni, jeszcze gdyby bylo lato a nie -10 C i zaspy po kolana... mam jeszcze mozliwosc korzystania z Luxmedu, tam na pewno nie jeden dobry pediatra sie znajdzie slyszalam dobre opinie o przychodni na Junoszy, wiem ze dziewczyny z Farmedu uciekly wlasnie tam... moze akurat trafilyscie na jakas zolze... dobrze ze jestes zadowolona ze Staszica, pociesze Cie moja rodzona siostra dojezdzala do synka 3 tyg, bo byl na antybiotyku po Zachlystowym Zapaleniu Pluc, wiec slyszalam ze ilosc miejsca dla takich mam jest kompletnie " bez pomyslunku" |
![]() ![]() |
![]() |
#1006 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
moze to od tego kopru wlasnie, odstawie go na jakis czas. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1007 |
Zadomowienie
|
A Michałkowi wczoraj odpadl pepuszek
![]() ![]() A dzis juz dostalismy pesel małego, podobno sie meisiac czeka a my czekalismy tylko 8 dni. a to ulubione zajęcie misia- spanie ![]()
#1008 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#1009 |
Zakorzenienie
|
Artystka dzięki za pocieszenie ale wątpię żeby te kg szybko zniknęło...o ile w ogóle znikną kurde ważę 73 kg!!!! a moja wymarzona waga to 50 ciekawe jak to osiągnę hehe
![]() Ranka powiedz mi proszę skąd wzięłaś sab simplex? my używamy bobotica niby podobny skład ale nie działa póki co ![]() Weronisia frytki? ![]() Lutien a jaki dajesz rumianek? zwykły czy specjalny dla dzidziołków? słodzisz ten zwykły? bo postanowiłam odstawić koper skoro nie pomagał a mały cierpiał przy puszczaniu bączków |
![]() ![]() |
![]() |
#1010 |
Zakorzenienie
|
mam pytanko
Czy jak waszym maluszkom odpadły kikuty od pępka to sączyła się delikatnie taka czerwona wydzielina???? Bo ja troszkę zauważyłam na bodziakach i się kurde nieco niepokoję - niby wyczytałam, ze jak śmierdzi ta wydzielina albo jak pępek jest zaczerwieniony to dopiero jest powodem do zmartwienia (u nas nic takiego nie ma miejsca) ale i tak się niepokoję... |
![]() ![]() |
![]() |
#1011 |
Dragonfly
|
Sereniti,ja chcialabym wazyc 58 kilo i kto wie...w ciazy przytylam 20 kilogramow-do idealu brak spadku 6 kilo..jak sie uda to sie uda,jak bedzie problem to bede kombinowac..Na razie ciesze sie tym rewelacyjnym uczuciem zycia bez wielkiego i ciezkiego ciazowego brzuszka czyli skacze na swojej pilce az pod sufit(a w ciazy sie tak nie dalo),bez problemu sie schylam i ogolnie teraz to ja smigam
![]() ![]()
#1012 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:39 ---------- Poprzedni post napisano o 19:37 ---------- Cytat:
chcialabym pare kilo zrzucic, na razie spada mi pol kilo tygodniowo jakos chociaz dzisiaj i wczoraj mialam mega apetyt, strasznie chce mi sie jesc- moze Jagoda wyciaga ze mni tyle ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1013 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() kurde wam normalnie te pepki odpadły a nam już tyle czasu. TŻ kupił dzisiaj octenisept może on cos pomoże, bo leko niewiele dało ![]() spokojnej nocy dziewczyny! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1014 |
Dragonfly
|
ja w trzy tygodnie zlecialam 10kg po porodzie plus 5 potem i mi sie rozstepy na brzuchu zrobily...musze kupic ten krem na blizny,contratubex czy jakos tam...a na udach mam takie ze masakra
#1015 |
Kici kici miau miau
|
sereniti - mamy Sab od dobrej duszy czyli kolezanki
![]() a moze zwieksz liczbe kropel boboticu? |
![]() ![]() |
![]() |
#1016 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny nasunęło mi się kilka pytań :
![]() 1. Używacie pieluch 2 czy jeszcze 1 ? 2. Kąpiecie maluszki codziennie? 3. Czy dajecie dzieciakom witaminę K+D? 4. Czy bierzecie witamy i jakie i czy brałyście też w ciąży, bo ja w ciąży nie brałam i zastanawiam się czy teraz powinnam..... 5. Czy stosujecie jakiś płyn do płukania rzeczy dziecięcych? i jeśli tak to jaki ![]() No to chyba tyle ![]() ![]() ![]() ![]()
#1017 |
Zadomowienie
|
Hej Mamusie
![]() ciężko bez forum było, no nie? ![]() śliczne Wasze Maluszki ![]() ![]() ale pokoik już skończony, ubranka wyprasowane i ułożone a dziś odebrałam zamówione kosmetyki i mam pytanie: czy trzeba jakiś specjalny krem do buźki na te mrozy? bo np. jak trzeba do lekarza itp.. mam penaten do buzi-wystarczy? a poza tym mam jeszcze z kosmetyków: żel hipp penaten do pupy bepanten-jakby się cos odparzyło marimer-czy coś w ten desń do noska i to wszystko ![]() nie wiem co do pępka-żeby szybko odpadł... i co do masażu-moja oliwka wystarczy ![]() ![]() jutro zaczynam pić liście malin-w końcu je mam ![]() ![]() pozdrawiam Was gorąco i non stop podczytuję ![]()
#1018 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() a co kosmetyków, ja smarowałam buźkę "nivea baby - krem na każdą pogodę", co do skóry to sie przekonasz jak tylko maleństwo przyjdzie na świat, bo ja np. stosowałam nivea płyn do kąpieli i zaczela sie jej wysuszac skóra na brzuszku , więc zaczełam stosowac oliwke nivea - którą ją strasznie podrażniła - miała czerwone krostki , więc zaczęłam ją kapać w balneum i wszystko minęło ..... a do pupy i na stopki stosuje małej też nivea krem pielęgnacyjny i jest ok ....... więc wszystko wyjdzie w praniu a , a do pępka octenisept - rewelacja , odpadł pępek w 9 dniu
Urodziłam się 13ego w piątek ![]() Nasz Skarb ![]() Nasze nadchodzące Szczęście ![]() Edytowane przez essence30 Czas edycji: 2010-12-01 o 20:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1019 |
Wtajemniczenie
|
ja do kąpania polecam zwykłe mydełko Bobas, potem nacieram małą oliwką Bambino, skora super, zero podrażnień. polecone przez mamusie, których dzieci płyny i żele uczulały. My od razu zaczeliśmy od tego, a płyny czekają w szafce aż mala troche podrosnie
#1020 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Faktycznie za dużo tych ciuszków i kocyka w ogóle nie wzięłam, a i tak było jej trochę za ciepło ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:43.