|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#31 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Cytat:
Moim zdaniem dziecku alkoholika też należy się ciepła zimowa kurtka, bo ono nie jest winne temu że ojciec pije. (ale możesz się ze mną nie zgadzać). Cytat:
Cytat:
Gdybyś zadała sobie trud i przeczytałabyś na czym polega akcja to wiedziałabyś że paczki mogą składać się z rzeczy używanych. Rodziny wcale nie proszą o nowe, więc nie wymyślaj.
![]() |
#32 |
Zadomowienie
|
Nie, nie będę wchodzić i czytać, bo się wkurzę - serio.
O powodzian SPYTAŁAM, nie stwierdziłam że nie ma - sory. Profile widziałam 2 lata temu i były takie, którym się chciało pomóc, takie którym się chciało zaufać, ale WIĘKSZOŚĆ to jakaś kpina. Nikt nie poprosi o narzędzia do pracy (nie wiem, zestaw nożyczek fryzjerskich czy suszarki do paznokci, opłacenie kursu językowego czy zawodowego, możliwość przyuczenia do zawodu w sensie stażu), czemu? Czemu, skoro te rodziny (nie wszystkie, podkreślam!) nie robią nic (co wynika z opisów), żeby polepszyć swoje warunki życiowe? Czemu jeśli mają mieszkania do remontu, coś do naprawy - nie poproszą o środki remontowe i/lub ekipę przynajmniej dla tych najpilniejszych spraw? Jasne, że akcja jest dobrowolna, ale pomyśl przez chwilę - jeśli widzi się takie profile jak wyżej pokazane, to się ludziom nóż w kieszeni otwiera i UPRZEDZAJĄ się do wielu innych akcji charytatywnych, a to już niesie za sobą smutne konsekwencje. Sam pomysł akcji jest ok, ale moim zdaniem niedopracowany i często niewzbudzający zaufania. I to jest moje zdanie (od razu dodam, że byłam wolontariuszem wielu instytucji i akcji, byłam też zwykłym uczestnikiem takowych). |
![]() ![]() |
![]() |
#33 |
Zakorzenienie
|
Weź pod uwagę że opisy robią wolontariusze. Czasem nie potrafią ładnie sformułować zdania. Głównie chodzi o to żeby przedstawić wszystkie osoby, które zamieszkują dane mieszkanie.
#34 |
Zakorzenienie
|
oczywiście, że mi szkoda takiego dziecka, chodzi mi o to że ten facet nie powinien być ojcem tego dziecka, skoro nie potrafi zapewnić dziecku najbardziej potrzebnych do życia rzeczy bo wolał/woli alkohol.
Po prostu Gośka ![]() Edytowane przez gsk Czas edycji: 2010-12-02 o 13:50 |
![]() ![]() |
![]() |
#35 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Myślisz, że wszystkie tutaj jak jeden mąż stwierdzimy 'uuu to wszystko wyłudzacze buuu na ulice z nimi'? Tyle razy już dziewczyny pisały, że są rodziny na prawdę potrzebujące a są i takie, które są w złej sytuacji na własne życzenie. Co to może oznaczać? Hm... może to, że jesteśmy w stanie odróżnić jedne od drugich, włączamy proces myślowy a nie wrzucamy wszystkich do jednego wora, czy to 'ojej jacy biedni' czy 'ojej wyłudzacze i lenie'. Ludzie MYŚLĄ, używają mózgu, zastanawiają się. Moim zdaniem takie wątki jak ten, sprawią, że inni 4x zastanowią się komu i co wysłać. I bardzo dobrze. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Akurat 3 rodziny u których byłam osobiście prosiły tylko o żywność, środki higieny, ewentualnie ciepłe obuwie dla dzieci. Czy to aż tak wiele?
I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks. Edytowane przez titina Czas edycji: 2010-12-02 o 13:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#37 |
Wtajemniczenie
|
To dlaczego nie pisze ile wynosi zasiłek okresowy, bo celówke na pewno dostali < przynajmniej 300 zł. na buty lub ubrania- na buty fakturka, na odziez nie.> Skoro korzytaja z MOPSu to na pewno obiady w szkolach, lub dofinansowanie do przedszkola< wyrzywienie + opłata stała za przedszkole > tez maja
Raczej nigdzie nie przeczytałam ze ciuchy moga byc uzywane Czyli wychodzi na to ,ze maja wiecej anizeli jest to napisane w profilach ![]()
http://www.youtube.com/watch?v=v7WON...eature=related ![]() ![]() 22.08.2012 Seoul, Kr (one way ticket) ![]() Edytowane przez enii Czas edycji: 2010-12-02 o 13:51 Powód: literówka |
![]() ![]() |
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wolontariusze przeprowadzają dwie ankiety w tym szczegółową ankietę uwzględniającą wszystkie dochody i wydatki rodziny (mieszkanie, opłaty leki). Opis jest tylko bardzo skrótowy, jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o danej rodzinie i jej dochodach to możesz wypytać wolontariusza opiekującego się nią.
I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks. Edytowane przez titina Czas edycji: 2010-12-02 o 13:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#39 |
Zakorzenienie
|
a ja mam do Ciebie - autorko, pytanie. kim jest dla Ciebie osoba potrzebująca? jakimi kryteriami ją zdefiniujesz?
miałam do czynienia z osobami domagającymi się pomocy (tak, to właściwie użyte słowo). nauczyłam się, że patologia rodzi patologię. że bieda rodzi biedę. niestety... niektórym jest wygodnie żyć w tym stanie. udają pogodzonych z własnym losem, ale wciąż wyciągają ręce. i teraz zastanawiam się, dlaczego moi rodzice, moja dalsza rodzina, ja - możemy zakasać rękawy i pójść do uczciwej pracy (nawet poniżej naszych kwalifikacji). dlaczego mamy głowę na karku i nie wracamy z brzuchem w wieku 15 lat, dlaczego nie bierzemy ślubów jeśli jesteśmy niesamodzielni? dla mnie osobą potrzebującą może być niepełnosprawny, albo dziecko. o ile pierwszemu trzeba autentycznie pomóc - czy to przez przekazanie pieniędzy, czy realne wsparcie (psycho-fizyczne), o tyle drugiemu należy wskazać drogę i wychować je. jestem przeciwniczką państwa socjalnego, bo ludzie się za bardzo przyzwyczajają. jestem natomiast ZA systemem wspierania, udzielania "rozruchowej" pomocy, wskazywaniem kierunku rozwoju. wychodzę z założenia, że przecież nie każdy miał w życiu lekko, nie każdy ma pieniądze na wykształcenie, ani warunki do tego żeby się rozwijać. od groma jest rodziców, którzy traktują dzieci jak dodatkowe źródło dochodów. jeśli w porę uświadomi sie te dzieci, to choć w pewnym stopniu można zahamować rozwój kolejnego pokolenia patologii...
![]() |
#40 |
Wtajemniczenie
|
O ile dobrze kojarze to w tamtym roku. w TV bylo mówione, ze ubrania, buty MUSZA BYC NOWE
Odnosnie dochodu Nigdzie nie doczytałam sie , ze ''maja zasiłek z Mopsu w wysokosci xxx'' , Zasilek na niepelnosprawne dziecko tak < ale sa to sporadyczne sprawy, tak samo koszty leczenia > A wszedzie pisze zarabia xxx, rodzinne xxx -- i tyle, wiec uwazam, ze POWINNA byc adnotacja odnoscie zasilku okresowego lub stalego, jezeli takowy pobieraja < doskonale chyba wiesz, ze moga to byc kwoty nawet w wysokosci 700 - 800 zł.miesięcznie edit- juz nie wnikam, ze co niektórzy to zapewne na czarno pracuja
http://www.youtube.com/watch?v=v7WON...eature=related ![]() ![]() 22.08.2012 Seoul, Kr (one way ticket) ![]() Edytowane przez enii Czas edycji: 2010-12-02 o 14:05 Powód: literówka |
![]() ![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Do akcji "szlachetna paczka" rodziny nie mogą zgłaszać się same. Wszystkie rodziny są pod opieką Mopsu, opieki społecznej lub na wsiach parafii i tego typu instytucji. To one wstępnie zgłaszają wolontariuszom ich zdaniem najbardziej potrzebujące rodziny.
Później każdy wolontariusz sam weryfikuje czy dana rodzina faktycznie potrzebuje pomocy czy tez nie. Mogę podać przykład że w mojej niewielkiej miejscowości zgłoszonych rodzin było 46 a zakwalifikowanych 40. Te 6 rodzin pomimo że MOPS uważał że pomoc im się należy to wolontariusze zauważyli że jednak nie mają aż tak źle i nie zostały zakwalifikowane do akcji.
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tyle że ja wychodzę z założenia, że czasem pomoc pojmowana jako właśnie taka szlachetna paczka wyrządza więcej szkody niż niepomaganie. Założmy że jest rodzina, gdzie jest 3 dzieci, matka pracuje na kasie w sklepie, zarabia 1200 zł na rękę. Ojciec był kierowcą, ale miał wypadek i teraz ma 500 zł renty. Rodzinie jest trudno utrzymać się, dodatkowo powiedzmy 300 zł miesięcznie pochłania rehibilitacja ojca. Takiej rodzinie nalezy się pomoc w postaci właśnie w postaci paczki z żywnością, ubraniami, ale także pomoc w postaci szkolenia dla ojca w celu nauczenia go innego zawodu, na przykład spawacza. Bo to jest wypadek losowy, rodzina normalna, nie żadne chlejusy czy dziecioroby. Gdyby im nie pomóc, ojciec może się załamać, poczuć niepotrzebny, matka nie dać sobie rady i popaść w depresję. Ale gdyby w wyżej opisanej sytuacji matka siedziała w domu i zajmowała się dziećmi, a ojciec przebywał na bezrobociu z powodu utraty pracy za nadużywanie alkoholu, to moim zdaniem g... da pomoc w postaci szlachetnej paczki, bo część towarów pójdzie zapewne na sprzedaż na chlanie dla ojca, za częśc będzie zorganizowana zagrycha pod wódeczkę na imprezie, a po pijaku zmajstrowany kolejny dzieciak. Tylko znowu - dzieci szkoda, prawda? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
Jeśli pracują na czarno to wolontariusz też to wlicza. Mam taką rodzinę pod opieką w której mąż stracił pracę legalną a teraz pracuje na czarno.
#44 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dlatego ludzie powinni bardzo uwaznie wybierac, czytac... Moim zdaniem jest za malo konkretów Titina - skoro pracuja na czrno to zapewne i tak sie nie przyznaja, bo musieli by celówke, zasilek okresowy i inne. oddac co do grosza Wydaje mi sie ze wolontariusze albo bardzo sa naiwni lub za malo zycia znaja
http://www.youtube.com/watch?v=v7WON...eature=related ![]() ![]() 22.08.2012 Seoul, Kr (one way ticket) ![]() Edytowane przez enii Czas edycji: 2010-12-02 o 14:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#45 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może problem tkwi właśnie w doborze wolontariuszy? Może nie powinni być to studenci, tylko osoby starsze, bardziej doświadczone życiowo? |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#46 |
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=_vixen_;23530926]Enii chodziło zapewne o to, że pracujący na czarno się zapewne nie przyzna do tego wolontariuszowi...
Może problem tkwi właśnie w doborze wolontariuszy? Może nie powinni być to studenci, tylko osoby starsze, bardziej doświadczone życiowo?[/QUOTE] Bardzo ładnie to ujełas
#47 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Zapraszam również i Ciebie. zostań wolontariuszką i sama się przekonaj czy warto danej rodzinie pomóc czy też nie. Wolontariusze też mogą przygotowywać paczkę dla wybranej rodziny. Obydwie zakładacie że rodziny ubogie to jacyś krętacze, oszuści. Nie powiedzą że pracują na czarno tip. itd., będą chować cenne rzeczy. A uwierzcie mi że są rodziny które ze łzami w oczach proszą o pomoc bo nie spodziewały się nigdy że znajdą się w takie sytuacji .Widać po nich że są szczerzy. Często wcześniej nie korzystali z żadnych środków pomocy bo jakoś sobie radzili. Każda osoba która zrobiła paczkę dla potrzebującej rodziny może poprosić wolontariusza i pojechać z nim do tej rodziny i samemu się przekonać jak jest naprawdę.
I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks. Edytowane przez titina Czas edycji: 2010-12-02 o 14:31 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#48 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
#49 |
Zakorzenienie
|
To jest zaledwie 275 zł na osobę. Czasem same lekarstwa dla jednej osoby lub dziecka miesięcznie kosztują 300 zł.
#50 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiem, że są rodziny autentycznie potrzebujące pomocy, nikt przecież tego nie neguje. Ale jest mnóstwo krętaczy, wyćwiczonych własnie w odstawianiu scenek ze łzami w oczach, bo widać, że to działa. A gdzie są wolontariusze nauczający kobiety, że jest takie coś jak pigułka antykoncepcyjna, można kupić najtańsze za bodajże kilka złotych miesięcznie? Wypowiedź z forum kafeterii: Cytat:
Co na przykład sądzić o takiej rodzinie? Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#51 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ponieważ twardo ignorujesz to co napisałam wkleję to tutaj. Myślisz, że wszystkie tutaj jak jeden mąż stwierdzimy 'uuu to wszystko wyłudzacze buuu na ulice z nimi'? Tyle razy już dziewczyny pisały, że są rodziny na prawdę potrzebujące a są i takie, które są w złej sytuacji na własne życzenie. Co to może oznaczać? Hm... może to, że jesteśmy w stanie odróżnić jedne od drugich, włączamy proces myślowy a nie wrzucamy wszystkich do jednego wora, czy to 'ojej jacy biedni' czy 'ojej wyłudzacze i lenie'. Ludzie MYŚLĄ, używają mózgu, zastanawiają się. Moim zdaniem takie wątki jak ten, sprawią, że inni 4x zastanowią się komu i co wysłać. I bardzo dobrze. Co ci przeszkadza, że ludzie myślą, zastanawiają się? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#52 |
Zakorzenienie
|
A tak trudno pojąć, że są różne przyczyny biedy? Ubodzy to też ludzie często z patologicznych środowisk, kompletnie niezaradni życiowo. Taka bieda pokoleniowa, po co robic jak mało płacą, nie mam pieniędzy na czynsz i tyle i co na to poradzić. Ci ludzie nie potrafia i nie są w stanie sami zmienic swojej sytuacji. To taka dysfuncja społeczna.
I co? Skoro tacy są to ich dzieci powinny w trampkach przez śniegi do szkoły chodzić? Albo przymierać głodem? Nalezy ich karać, za patologie , że sam se dzieciaki robiłes to sobie radz. Toż to po prostu słabsi ludzie, ale tez ludzie.
#53 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Świetny pomysł. Załóż taką fundację !
![]() |
#54 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Skoro bylas przeszkolona to wiesz rowniez to, ze zbiera sie FAKTURY ZA LEKI a pozniej zanosi sie do pracownika socjalnego w MOPSie i Mops zwraca ponad 60-70 % pieniedzy za leki Akurat to na mnie nie działa BioIvo - to takim nieodpowiedzialnym ludziom powinno odbierac sie dzieci.. Skoro nie chca isc do pracy, wola na zasilkach i machaja dzieci jedno po drugim--
http://www.youtube.com/watch?v=v7WON...eature=related ![]() ![]() 22.08.2012 Seoul, Kr (one way ticket) ![]() Edytowane przez enii Czas edycji: 2010-12-02 o 14:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#55 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Tacy ludzie to często zwykłe lenie, wychowujące inne lenie. Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2010-12-02 o 14:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#56 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jestem zdania, że tylko taką droga unikniemy powielania biedy, tylko pomoc w zdobyciu wykształcenia i/lub zawodu jest dla tych dzieci ratunkiem. Takie Szlachetne paczki bardziej są akcjami, które poprawiają samopoczucie darczyńcy ![]() Fajnie jest wywołać usmiech na twarzy dziecka, ale jeszcze fajniej popatrzeć w przyszłość i pomóc temu dziecku nie doraźnie a długofalowo. Taka Szlachetna paczka miałaby sens (może inaczej: większy sens) w momencie, kiedy te dzieci byłyby objęte pomocą przez cały rok a na Święta dostawałyby dodatkowo paczkę z prezentem.
![]() |
#57 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
amen |
|
![]() ![]() |
![]() |
#58 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przecież wiele piszących tutaj dziewczyn pomaga lub pomogło komuś jak mogło. A Ty uznajesz nas za osoby, które nic nie robią, a tylko szkodliwie krytykują i oczerniają. Tyle razy pisałam, że właśnie chodzi o to, żeby ta kobieta dostała pieluchomajtki, a nie zamiast niej również płaczący i utyskujący na niezawionioną biedę alkoholik i nierób pan Zdzisiu dostał towar do sprzedania z przeznaczeniem na zakup flaszki Starogardzkiej! A przecież 1000days napisała, co mamy na myśli: Cytat:
Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2010-12-02 o 14:53 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#59 |
Zakorzenienie
|
No tak, ale co po Świętach? Czy ona ma czekać znowu cały rok aż dostanie pieluchomajtki?
#60 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ok, nie ma problemu nie musi na ciebie działać. Akcja jest dobrowolna.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:40.