|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#151 |
|
nyan nyan ^^
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Powtórzę moje pytanie: skąd Wolontariusz wie, że w rodzinie jest tylko jeden alkoholik który się leczy?
|
|
|
|
#152 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
titinko, nie rozumiesz nas. a my naprawdę nie chcemy źle... do księdza po naukę, modlitwę, poradę, wsparcie materialne. nie po prezerwatywy... któraś z dziewczyn wspomniała o podwiązaniu - nielegalne.
|
|
|
#153 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
I tylko tych dzieci żal. Wiec co robić, dawać te rowery i uczyć te dzieci ze przez zycie można sobie przelecieć bez odowiązku a zawsze znajdzie sie ktoś kto da,czy nie dawać i karać za bezmózgich rodziców? |
|
|
|
|
#154 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fakt, że niektóre życzenia, są moze infantylne ale nie mnie to oceniać. Różne dzieci marzą o różnych rzeczach. Ja tam doskonale, naprawdę doskonale, rozumiem nastolatkę, która chce raz wreszcie wyglądać jak koleżanki i avon jest dla niej szczytem marzeń. Rozumiem dziecko, które raz, raz wreszcie chce miec taka komórę, żeby nie wyglądała jak cegłówka. No marzą dzieci o tym czego wiedzą, że za boga w domu nie dostaną, ogólnie smutne te marzenia.
|
|
#155 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak wyżej. Po pierwsze z dokumentacji i wywiadu środowiskowego ośrodka który się opiekuje daną rodziną i ją sprawdza, po drugie z własnej obserwacji.
I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks. Edytowane przez titina Czas edycji: 2010-12-02 o 19:09 |
|
|
|
|
#156 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zgłosic matkę opiece społecznej i każdej możliwej instytucji. Zgłaszac do skutku, interesowac się sprawą, wtedy opieka też się interesuje. Może jak mamusia poczuje, że może dzieci stracic to się ogarnie i pójdzie do pracy, i zamiast z facetem kolejne płodzic czymś innym się w życiu zajmie. A jeśli nie to lepiej dla tych dzieci. Im młodsze tym większa szansa, że znajdą szczęśliwe schronienie gdzie indziej. ---------- Dopisano o 19:10 ---------- Poprzedni post napisano o 19:07 ---------- Cytat:
Chociażby tutaj czytam- dochód 275zł na osobę PO opłaceniu rachunków i innych zobowiązań. To jest mało? Na samo jedzenie i ciuchy? Dla mnie nie. Dochód 400zł na osobę się nawet tutaj przewinął z tego co widziałam. Wypłaty 2600zł z innymi dokładkami 3,5 wychodzi (chociaż tutaj w większosci brakuje bo dzieci płodzą jak idioci). Dla mnie to nie jest mało. Coś ta wasza selekcja zarówno roszczeniowych rodzin jak i tych z naprawdę dramatyczna sytuacją materialną kiepska jest i funkcjonuje tylko w teorii. |
||
|
|
|
#157 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie mozna byc chorym na Hiv lub Aids -- jak cos to zakazonym <hiv> a Aids to sa współtowarzyszace choroby Nie maja sprzetu do nowego domu < Jesli bylo ich stac na dom lub na mieszkanie to nie rozumiem dlaczego na lodowke nie starczylo Niestety tez zauwazylam, ze bardziej jest to nastawione aby cos firmowego, drogiego dostac... Titina- z tym sprawdzaniem przez MOPS to mnie rozbawilas-- Polowa z tych osob ma dodatkowe dochody np. praca na czarno-- polowa kombinuje jak moze, aby nie przekroczyc progu 350 zł na osobe < pracuja niby na 1/2 ale ciagna caly etat> Czasami maja wicej anizeli malzenstwo ktore pracuje na caly etat .. Duzo jest cwaniakow, ktorzy wiedza jak doic krowe by jeszcze wiecej mleka dawala--- takim osobom stanowczo mowie NIE < to samo tyczy sie rodzin alkoholickich .
http://www.youtube.com/watch?v=v7WON...eature=related 22.08.2012 Seoul, Kr (one way ticket) Edytowane przez enii Czas edycji: 2010-12-02 o 19:17 |
|
|
|
|
#158 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I to już uczy czegos te dzieciaki, może to jest ta "wędka" która dostają. I dałabym dzieciom te rowery czy tusze do rzęs, nie dlatego, że oni tacy biedni ale dlatego, że te dzieci się uczą, że im się po prostu chce. Dlatego pytam, czy szlachetna paczka obejmuje tez te rodziny w których dzieci są douczane przez wolontariuszy.
|
|
#159 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po tym wątku widac, że wiele osób żyje w przekonaniu, iż ubodzy są biedni na własne życzenie ('jak ktoś biedny, to niech dzieci nie robi'). Natomiast niewiele osób bierze po uwagę, że warunki życia mogą pogorszyc się diametralnie bardzo szybko- wystarczy, by jedno z rodziców straciło pracę lub tragedia rodzinna, która odbiera chęc do życia. Poza tym często alkoholizm nie jest powodem biedy, a jej efektem. Co do firmowych butów, każdy w szkole był i wie jak dokuczliwe potrafią byc dzieci. Dzieci nie chcą byc widziane jako 'te biedne' i czuc sie gorsze. Nie oczekuję, by Ci, którzy biedy nie zasmakowali, byli w stanie postawic się w sytuacji potrzebujących. A tak na koniec. Nie chcesz- nie pomagaj! Ale też pochopnie nie oceniaj..
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
|
|
|
#160 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Luba, ja jestem rozdarta, bo to faktycznie są smutne marzenia. na swoim przykladzie jednak wiem, ze kiedy trafiłam do liceum, gdzie szpanem było wszystko co najdroższe, to na lepszy telefon musiałam sobie sama zarobić.. a pierwsze drogie perfumy kupiłam sobie po maturze (a też o nich marzyłam, jednak do 19 roku życia musiałam się zadowalać tym na co mnie było stać...). o ile sama chętnie spełniłabym większość dziecięcych marzeń, to nie byłabym taka chętna w stosunku do marzeń ich rodziców. moim rodzicom też nikt nic nie dał... na kabinę prysznicową zarobili sami, ciężką pracą
|
|
|
#161 |
|
Zakorzenienie
|
I nie neguję, takie akcje są potrzebne bo czasami ludzie potrzebują pomocy. Tak w punktach Ci tylko wymienię co ludzi bardzo zniechęca do takich akcji:
1. Opisy części rodzin tutaj przytoczonych-wielodzietnośc mimo kiepskich dochodów... I każdy sobie myśli tak: no spoko, zamiast zapieprzac do pracy codziennie na 8-10h też sobie dzieci narobię (wszak w sumie przyjemna robota) a potem wyciągnę łapkę po pieniądze no bo przecież nie mam a na dzieci potrzebuję. 2. Dzieci plus problem alkoholowy a więc brak roboty. I sobie człowiek myśli tak: po co im cokolwiek dawac? Albo przepiją, albo sprzedadzą żeby alkohol był, dzieci i tak nic z tego nie zobaczą. W takich wypadkach jedyne co to odwyk i poszukiwania pracy, inne działania są bezcelowe. 3. Rodziny z postawą roszczeniową. Wiesz ilu rodziców NIE STAC na plej stejszyn dla dziecka, na najnowszą barbi, na markowe kosmetyki czy ciuchy? Wiesz ile rodzin ma równie ŚREDNIĄ sytuację jak opisane tutaj co niektóre przypadki? Mnóstwo. Jednak nie wyciągają rączki, nie piszą oj bo mój jarek to marzy o plej stejszyn a mnie nie stac, a ja to suszarkę bym chciała. Każdy ma coś o czym marzy ja np chciałabym zestaw profesjonalnych kosmetyków do włosów z kerastese, ale mnie na to nie stac. Trudno. Mój Tż chciałby auto. Też go na nie na razie nie stac. Moi rodzice chcieliby w końcu otynkowac dom, bo mieszkamy w nim juz tyle czasu a on niewykończony, ale ich nie stac. I co? I jakoś wielka częsc społeczeństwa rezygnuje z tych rzeczy, odkłada na potem a nie pisze: bo my mamy tylko 300zł na osobę po opłaceniu rachunków a chcielibyśmy to i to i to.... Jak się widzi nawał takich "potrzebujących" jak opisałam w tych 3 przykładach to niektórym ludziom ciężko dostrzec, że na to 50 rodzin znajdzie się jedna, której naprawdę pomoc potrzebna bo choroba, wypadek, czy pożar domu, czy powódź czy coś. |
|
|
|
#162 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://superw.pl/ Szlachetna paczka obejmuje rodziny wielodzietne ale też osoby starsze, niepełnosprawne, chore itp.
|
|
#163 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Przykład: miałam potrzebę zakupienia rolet do pokoju. Poszłam do opieki społecznej? Nie, znalazłam pracę na nocki i jeździłam przez 3 tygodnie (15 dni) na 9 godzin, wracałam do domu, szybki prysznic i jechałam na zajęcia. A, zapomniałabym napisać - jestem studentką. Dałam radę. Swoje marzenie spełniłam. Gdybym była analogicznej sytuacji (gdzie wiem, że mama nie ma kasy na moje marzenie) i potrzebowała nowych butów na zimę (jak owy, zdrowy 20-kilku latek, o którym pisano wczesniej) to poszłabym do pracy, nawet dorywczej, żeby zarobić na marzenie, ale nie wyciągałabym ręki do ludzi, bo byłoby mi najnormalniej w świecie wstyd. Bo postawa "Mogę pracować, ale mi się nie chce" jest powodem do wstydu.
"from delusion lead me to the truth.." mam orta w poście? daj znać, nie obrażę się ![]() Edytowane przez ankasz Czas edycji: 2010-12-02 o 19:27 |
||
|
|
|
#164 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko że mówię, kilka kwiatków się trafiło, mianowicie zegarek na rękę, suszarka do włosów i łoże małżeńskie... Po prostu bardzo mi się to kłóci z wizerunkiem schorowanej biednej osoby. No rozumiem każdy ma marzenia, ale to nie jest koncert życzeń polaków tylko pomoc potrzebującym. Po prostu mam mieszane uczucia. O ile rozumiem doskonale dzieci, bo po prostu nie chcą odstawać, o tyle nie rozumiem dorosłych ludzi... Widuję skromne propozycje "biblia" "radio na baterie dla osoby starszej" i... "LAPTOP" |
|
|
|
|
#165 | ||
|
Zakorzenienie
|
Kto chce pomagać niech pomaga, a kto nie chce to niech nie pomaga.
Cytat:
Cytat:
Ale. Święta to powinno być przeżycie duchowe a nie wyczekiwanie cały rok na 24 grudnia, żeby Gwiazdor odwiedził (gdzieś się ten cały sens BN zagubił miedzy lataniem ze ścierką, staniem przy garach i szałem zakupów prezentowych, a nie o to w tych Świętach przecież tak naprawdę chodzi i ci naprawdę "potrzebujący" zamiast prosić mikołaja o komputer i firmowe buty narciarskie powinni prosić Boga o pracę )
|
|
#166 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks. Edytowane przez titina Czas edycji: 2010-12-02 o 19:25 |
||
|
|
|
#167 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dochód rodziny to ok. 2600 zł miesięcznie (renta, praca na pół etatu Pani Haliny, dorywcza praca Pana Władysława, praca Zbigniewa), czyli ok. 520 zł na osobę, jednak z tego ok. 400 zł miesięcznie zostaje przeznaczone na leki, a ok. 700 zł na utrzymanie domu i stancję Eweliny, która studiuje dziennie [...] zwłaszcza z artykułów spożywczych i środków czystości, a także suszarki do włosów. Cytat:
|
||
|
|
|
#168 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co to, suszarka do włosów oznaką jakiegoś luksusu strasznego? Ot, rzecz przydatna.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
|
|
|
#169 | |
|
Konto usunięte
|
Ja pamiętam, że jak miałam naście lat (okres gimnazjalny bardziej niż licealny) to też chciałam mieć to co inni. W podstawówce też. No i nie miałam. Pracowała tylko mama, dodatkowo mieszkała z nami moja ciężko chora babcia. Do tej pory rodzice nie wyszli z długów, które pozaciągali w tym okresie.
No i? Mi jakoś rodzicie potrafili wyjaśnić dlaczego nie mam i nie będę na razie miała. Dostawałam buty Nike na urodziny. Albo jakieś dobre ocieplane. I nie od rodziców a od rodziców i dziadków jednocześnie, składali się. Ale ja wiedziałam, dlaczego jest tak a nie inaczej i się z tym pogodziłam. Nie ruszały mnie przytyki koleżanek. Dzieci to nie są bezrozumne istoty... Ale tak jak dzieci potrafię jeszcze zrozumieć to dorosłych już nie. Cytat:
Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2010-12-02 o 19:31 |
|
|
|
|
#170 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
acha, nie no, oczywiście że chodzi mi tylko o suszarkę. |
|
|
|
|
#171 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do osób starszych, niepełnosprawnych czy chorych to nikt nie przeczy, że pomoc jest im potrzebna. Cytat:
Cała nadzieja w tych douczanych dzieciach, że sie wyrwą, że będą umiały same sobie pomóc. Cytat:
Cytat:
A mimo wszystko pomarzyc fajna rzecz
|
|
#172 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dobre podsumowanie problemu. Może gdyby selekcja lepiej działała, to i Ci NAPRAWDĘ najbardziej potrzebujący, dla których los najłaskawszy nie jest dostawaliby pomoc częściej, a i ludzie chętniej by w takich akcjach uczestniczyli. |
|
|
|
|
#173 |
|
Konto usunięte
|
titino widzę, że jesetś wolontariuszką. A mam pytanie. Co prawda zadałam je na innym wątku dot. szlachetnej paczki ale chyba nikt tam nie zagląda.
Czy możesz mi powiedzieć jak wybrać rodzinę, której chciałabym pomóc na stronie szlachetnej paczki? Postępuje zgodsnie z instrukcją, ale pokazuje mi tylko magazyny do których mogę dostarczyć paczkę. Edytowane przez 201606210931 Czas edycji: 2010-12-02 o 19:40 |
|
|
|
#174 |
|
Wtajemniczenie
|
Zdecydowanie bardziej pomoge osobie starszej, ktora ma malutka rencinke, wiadomo leki kosztuja i wogole - anizeli nastolatkowi ktory chce gry na PC, firmowe ciuchy . A jego rodzina posiada dochody wieksze niz ta starsza osoba itd.....
|
#175 |
|
Zakorzenienie
|
Oczywiście
(tylko ja bym marzenia dopasowywała jednak do realiów własnych i także własnych możliwości przede wszystkim
|
#176 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co prawda nie mówię o tym nikomu i nie oczekuje, że ktoś mi ją da ale jednak marzeń nie dostosowuję do realiów, bo jakoś wtedy nie byłyby marzeniami tylko takimi sobie zwykłymi potrzebami. Naprawdę rozumiem, ze ktoś sobie wodze fantazji wypuścił z łapek i pomaaaarzył. A że z drugiej strony te marzenia wyglądają kuriozalnie czasem, to inna sprawa.
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2010-12-02 o 19:41 |
|
|
|
|
#177 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczynka.. dochód na rodzinę wyszedł 2230 (1400 pensja+150+680) eche, no cóż. |
|
|
|
|
#178 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co roku akcja się trochę rozszerza i dochodzi więcej rodzin które należy sprawdzić i odwiedzić. Wolontariusze są zazwyczaj z tej samej miejscowości co ubogie rodziny więc mają możliwość zorientowania się w ich sytuacji. I nie rozumiem postawy że ja byłam biedna i nikt mi nie dał to ja też nikomu nie pomogę....No ale cóż...
|
|
#179 |
|
Zakorzenienie
|
Każdy z nas może się kiedyś znaleźć w sytuacji, że będzie potrzebował pomocy od ludzi dobrej woli.
Ale litości, jeśli ktoś ma kilkoro dzieci, którym nie ma co do garnka włożyć to niech poprosi o wór ziemniaków, zapasy mięsa do zamrożenia, olej, cukier... a nie o komputer, lepszy model komórki, czy inne tego typu artykuły, bo one są tak naprawdę do życia niepotrzebne. Zwłaszcza jak żołądek przyrasta do kręgosłupa
|
#180 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez muszynianka Czas edycji: 2010-12-02 o 19:45 |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:46.

Fakt, że niektóre życzenia, są moze infantylne ale nie mnie to oceniać. 

)