|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#361 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Nektaryna jak na razie to ja widzę zaczepki od ciebie...
I ja cię bardzo, baaaaardzo proszę, przeczytaj uważnie ten wątek. U titiny moje prośby nie poskutkowały ale może tobie uda się pojąć o co nam chodzi. ---------- Dopisano o 00:26 ---------- Poprzedni post napisano o 00:22 ---------- Hehehehe praca sprzątaczki lekką pracą. To się uśmiałam. |
|
|
|
#362 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No tak , wystarczy znow isc do MOPSU, napisac, ze kazdy z dwóch ma osobne gosp. domowe ( dokladaja sie do rachunków, lub nie ) i nastepne zasiłki są !!!! Widze, ze co niektorzy nic nie znaja sie na przepisach, a dyskutuja <jakcy oni biedni i trzeba <powinno> sie nad nimi litowac>
http://www.youtube.com/watch?v=v7WON...eature=related 22.08.2012 Seoul, Kr (one way ticket) Edytowane przez enii Czas edycji: 2010-12-04 o 10:53 |
|
|
|
|
#363 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziewczyno opanuj sie...
|
|
|
#364 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale zapomniala, ze tez jest Wizazanka i jej kozaczki tez sie brudza
|
|
#365 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przeczytaj dwie strony wstecz a przekonasz się że to niektóre wizażanki zrobiły z ubogich osób jakieś potwory, którym nie warto dać pracy bo myślą tylko o tym jak by tu kogoś okraść i nadają się tylko do charytatywnego odśnieżania. Osobiście wcale nie jestem zwolenniczką państwa opiekuńczego. Wręcz przeciwnie. Uważam że opiekę nad ubogimi i potrzebującymi należy przekazać lokalnym fundacjom, które będą w stanie indywidualnie zająć się każdą z rodzin. Stowarzyszenie Wiosna, które robi między innymi akcję szlachetna paczka jest właśnie pierwszą jaskółką tego typu pomocy. Stara się pomóc kompleksowo a paczka jest tylko jedną z form pomocy. Być może czasem paczkę otrzyma rodzina która dostać jej nie powinna, bo jakoś omamiła Mops, opiekę a następnie wolontariuszy. Ale i tak selekcja rodzin jest w tym przypadku większa niż u wszystkich innych fundacji. Bywa tak że rodziny które otrzymały paczkę w zeszłym roku, w tym roku już wzbudziły podejrzenia wolontariusza, lub polepszyło im się na tyle że jej nie otrzymały. Natomiast z własnego doświadczenia wiem (ponieważ byłam u kilku rodzin i widziałam) że pomimo wszystko paczka trafia do rodzin które naprawdę potrzebują tej pomocy. Do tego każdy darczyńca ma swój rozum i może wybrać jego zdaniem te rodziny, które pomocy najbardziej potrzebują.
I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks. Edytowane przez titina Czas edycji: 2010-12-04 o 12:32 |
|
|
|
|
#366 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Czesto jest tez taka sytuacja, ze kobieta "samotnie' wychowuje 5 dzieci, a jakims dziwnym trafem najmlodsze ma 2 miesiace - to ja sie pytam, kto tej samotnej matce to dziecko zrobił, przez in vitro się zapłodniła? ![]() Usprawiedliwiasz bezmyślność tych ludzi, oj biedaczki narobili sobie dzieciaków bez środków do życia, a przecież wcale nie chcieli... Tym ludziom jest potrzebna w pierwszy rzedzie skuteczna antykoncepcja, najlepiej w postaci spirali, bo to prawda, ze zdarzaja sie zgwalcenia, ale przeciez wiadomo, ze katolicka organizacja tego nie zalatwi, tylko beda mamic tych ludzi paczkami na święta. Znam osoby z wyksztalconych, zamoznych rodzin, ktore w wakacje czyscily kible gdzies za granica. Jakos ich ta praca nie pohańbiła. Sama tez tak pracowalam. I co, teraz mam współczuć 24letniej pani Agnieszce, ktora zajmuje sie 5 dzieci i z tego powodu nie moze isc do pracy? GŁUPOTY MAM LUDZIOM WSPÓŁCZUĆ? Wedug mnie na siedzenie na bezrobociu i szukanie lepszej pracy moga sobie pozwolic osoby, ktore sa z rodzin dobrze sytuowanych i nie musza rok do panstwa wyciagac po zapomogi. Reszta niestety musi brac co popadnie, odsniezanie czy sprzątanie. Niestety, zycie nie jest sprawiedliwe i nie bedzie. Cytat:
Jasne, ze te rodziny potrzebują pomocy, bo sa w nich często głodne i zabiedzone dzieci. Ale taka pomoc w gruncie rzeczy nic nie daje, a często jeszcze utwierdza w przekonaniu, ze można tych dzieciaków nastukac, ile wlezie, bo lepiej 10 dzieci niz 5, bo to większe zasiłki i większa szansa na wyhaczenie szlachetnej paczki ![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
#367 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#368 | |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
A nie jest może tak? Kto będzie biedniej żył? Rodzice z dwojgiem czy z 10 dzieci? Przecież to właśnie o dzieci najbardziej chodzi, że jest szkoda, że są niewinne temu co rodzice wyprawiają. Żal Ci jak widzisz miesięcznego malucha który już teraz nie ma pieluch, a obok biega starsze głodne. Tacy ludzie są bez jakichkolwiek uczuć - wyciągają ręce po pomoc i obarczają Cię "jak nie dasz to niewinne dzieci świąt nie będą miały". |
|
|
|
|
#369 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co innego 1500 zl podzielić na 3 osoby, a co innego na 10... Moze wreszcie zrozumiesz, ze myślących i pracujących na swój los ludzi irytuje wyciąganie lap po zasiłki i szlachetne paczki ludzi, którzy ewidentnie bezmyślnie sami spowodowali swoja sytuacje życiowa? Zeby sporządzić taka paczkę, trzeba wydać kilkaset złotych - dla wielu osób to kilka dni pracy od rana do późnego popołudnia, żeby oddać ten czas i pieniądze ludziom, którzy juz do tej pracy isc nie racza, bo przecież juz od 17 roku życia "wychowują" systematycznie powiększające sie przedszkole dzieci... |
|
|
|
|
#370 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale widzę że wy i tak wiecie najlepiej. Cytat:
Istnieją na tym świecie fundacje które zajmują się propagowaniem antykoncepcji. Nic nie stoi na przeszkodzie abyście z ramienia takiej organizacji jeździły do tych rodzin i je uświadamiały, skoro macie takie pragnienie.
I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks. Edytowane przez titina Czas edycji: 2010-12-04 o 13:05 |
||
|
|
|
#371 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale tu nie chodzi o to co my możemy sobie wybrać w tej akcji tylko chodzi o sam jej sens, sposób prowadzenia i 'mądrość', które to poddajemy wątpliwości! Rozumiesz? Edytowane przez 201604190949 Czas edycji: 2010-12-04 o 14:11 |
|
|
|
|
#372 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozumiem. Nie widzisz sensu w tej akcji, to nie bierz w niej udziału wcale. Nie ma takiego obowiązku.
|
|
#373 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#374 |
|
Zakorzenienie
|
Bardzo sceptycznie podchodzę do takich akcji.
Są oczywiście osoby starsze, samotne, chore lub takie,które znalazły się w trudnej sytuacji życiowej i takim należy pomóc, ale te osoby giną w gąszczu całej masy pasożytów. Jest okres przedświąteczny i stado pasożytów żeruje na naszym współczuciu i na naszej naiwności. Przepraszam bardzo, ale nie zamierzam pomagać wielodzietnej rodzinie złożonej z dorosłych, którzy ledwo stali się pełnoletni mają już piątkę czy szóstkę dzieci,oczywiście żadne z nich nie pracuje. Z resztą wg mnie pomaganie takim osobom tylko pogłębia ich patologię- bo nie starają się zmienić swojej sytuacji tylko wyciągają rękę, no i dalej beztrosko się rozmnażają.Dzieci stanowią dla nich znakomitą wymówkę sytuacji,w której się znaleźli. A przecież one same się na świat nie pchały. Skoro ich rodzicom nie żal własnych dzieci, dlaczego obca osoba ma się tym przejmować? Zamiast pomagać takim osobom wolę pomagać zwierzętom, bo one nie są winne sytuacji, w której się znalazły. Swoja drogą powinien być jednak przesiew takich cwaniaczków bo to tylko źle wpływa na tego rodzaju akcje. |
|
|
|
#375 | |
|
nyan nyan ^^
|
Cytat:
Takie akcje naprawdę z założenia są słuszne, ale boli mnie gdy na 15 wielodzietnych, niezaradnych i po prostu leniwych rodzin przypada jedna, która naprawdę tej pomocy potrzebuje.
|
|
|
|
|
#376 | |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
Dokładnie - z przeczytanych około 200 opisów wyłapałam TYLKO dwie którym mogłabym pomóc od zaraz. Jak wczesniej pisałam - to były babcie, które przygarniają gromadkę wnuków, bo rodzice piją. A one z tych emerytur i rent starają się utrzymać dzieci żeby tamte nie poszły do domu dziecka. ![]() W nastepnym roku pomyślę nad tym, teraz niestety jeszcze nie mogę sobie pozwolić. |
|
|
|
|
#377 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Dlatego właśnie ostateczny odsiew i decyzję o tym komu chcemy pomóc a komu nie pozostawia się darczyńcom. Weźcie też pod uwagę że akcja trwa już jakiś czas i bardzo wiele osób starszych, niepełnosprawnych, powodzian itp. itd. już zostało wybranych i zniknęły z bazy. Pozostały również te rodziny co do których darczyńcy mieli wątpliwości podobne do was lub uznali że nie powodzi im się aż tak źle.
I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks. Edytowane przez titina Czas edycji: 2010-12-04 o 16:21 |
||
|
|
|
#378 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No tak, ale wg. tego co piszesz najpierw się wg jakichś kryteriów trzeba do owej szlachetnej paczki zakwalifikować. I z czytanych opisów wynika, że albo kwalifikacje marne, albo kryteria dziwne. |
|
|
|
|
#379 |
|
Zakorzenienie
|
A nie lepiej tym biednym dzieciom z patologicznych rodzin wykupić obiady na cały rok, żeby zjadły przynajmniej raz dziennie porządny i ciepły posiłek? zamiast wydawać masę kasy na komputery i komórki, którymi pocieszą się przez tydzień a przez 365 dni i tak dalej będzie w brzuchach burczeć
|
#380 |
|
Zakorzenienie
|
Kryteria są takie że rodzina musi być pod opieka jakiejś instytucji Mops, opieka społeczna itp. której pracownicy socjalni regularnie odwiedzają daną rodzinę. Jeśli dana instytucja uzna że dana rodzina się kwalifikuje według nich (np. nie jest to melina, nie przepiją tej żywności i środków czystości itp.) to zgłasza ich do szlachetnej paczki. Potem wolontariusz idzie z ankietami i sam sprawdza. Jeśli widzi że nie jest to rodzina z postawą roszczeniową ("należy mi się") pyta jakiej pomocy potrzebują. Stara się tez dokładnie rozejrzeć, poznać warunki mieszkaniowe, wypytać o wszelkie niuanse typu szukanie pracy, ewentualne choroby itp. itd. Dopiero kolejnym krokiem jest liczenie dochodów i wydatków. I dochód nie jest jedynym ani też podstawowym kryterium, bo do paczki może być zakwalifikowana np. starsza osobą z dużą emeryturą, ale większą część jej emerytury pochłaniają leki itp.
|
#381 |
|
Wtajemniczenie
|
Titina- Mops a opieka spoleczna-- to to samo < super jestes wyszkolona wolontariuszka> I nie pisz bzdur, ze nie przepijaja,
cyt.. ''...Jeśli dana instytucja uzna że dana rodzina się kwalifikuje według nich (np. nie jest to melina, nie przepiją tej żywności i środków czystości itp.) to zgłasza ich do szlachetnej paczki....'' To jakim cvudem jest tylu alkoholikow ???? Fresa- Jesli , tak jak pisze Titina biora zasilki z Mopsu to i celowke na obiady w szkole <przedszkolu> napewno wypelniaja.. Albo ida w druga strone nie wnosza o zasilek celowy na wyrzywienie, za to zasilek okresowy maja wikekszy..
|
#382 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jakakolwiek forma pomocy jest zawsze ważna.Owszem,nigdy nie wiadomo do końca, czy trafi do rodziny naprawdę potrzebującej,ale gdyby jej zaniechać, to może ktoś w prawdziwej potrzebie nie uzyskałby żadnej pomocy.I co jest gorsze?? W tej konkretnie akcji dobre jest to, że darczyńca sam może się przekonać do kogo trafi jego pomoc i jest to jego wybór. Jeśli komuś nie podoba się szlachetna paczka, to niech pomaga w inny sposób lub w ogóle, ale niech nie wrzuca ludzi biednych do jednego wora, bo życie naprawdę pisze różne scenariusze i oby żadna/żaden z Was nie była kiedyś zmuszona zweryfikować (boleśnie) swoich poglądów
|
|
|
|
|
#383 |
|
Zakorzenienie
|
W tym kontekście niekoniecznie. MOPS jak nazwa wskazuje to miejski osrodek pomocy społecznej. We wsiach ich nie ma, choć opieka społeczna istnieje tam w innej formie (np. GOPS).
I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks. Edytowane przez titina Czas edycji: 2010-12-04 o 21:51 |
|
|
|
#384 |
|
Wtajemniczenie
|
To jest jedno i to samo... Mops- Miejski, Gops - Gminny...Logiczne, ze na wsi nie bedzie to miejski
Dlaczego nie odpowiesz mi na moje pytanie?????????
http://www.youtube.com/watch?v=v7WON...eature=related 22.08.2012 Seoul, Kr (one way ticket) Edytowane przez enii Czas edycji: 2010-12-05 o 10:53 |
|
|
|
#385 |
|
Zakorzenienie
|
titina piszesz, że kwalifikują się rodziny, które darów nie przepiją- jakim cudem w opisach rodzin jest tylu alkoholików? Wiesz jak działa alkoholizm? Sprzedaje się wszystko, czasami nawet siebie, byle było na picie.
Piszesz, że brak rodzin z postawą roszczeniową... To jak wytłumaczysz sytuację, że rodzina 4 osobowa, dochód na osobę 470zł, i chłopak chce laptopa? Jaka to postawa jak nie roszczeniowa? Jak mówię, kwalifikacja rodzin jest marna, a zasady kwalifikacji chyba tylko teoretyczne. |
|
|
|
#386 |
|
Zakorzenienie
|
A ja jestem na tak za tą akcją. Znam akcję od dawna i przeczytałam wątek w całości.
1. Co do rodzin alkoholików i rodzin w programie: postawcie się w rodzinie wolontariusza: taka osoba idzie i widzi, że jak jest potencjalna możliwość, że alkoholik (ojciec czy matka) rozprzeda paczkę, to nie wdraża się takiej osoby do programu 2. Co do prezentów o jakich marzą: to nie mogą już dzieci z wielodzietnej rodziny marzyć o laptopie?????? A o co mają prosić, tylko o chleb i ciepłe buty? Kto w dzisiejszych czasach nie ma komputera??? W wielu rodzinach są już po 2, 3 często wymieniane co kilka lat na nowsze. Ten stary można oddać rodzinie. 3. Czy ktoś był i sprawdził rodzinę w której jest np. 3 dorosłych na utrzymaniu rodziców? Dlaczego są? Może są to osoby niepełnosprawne, upośledzone, które fakt faktem mają swoją rentę, ale są one tak niskie, że na leczenie, rehabilitację nie wystarczy 4. Coście się tak przyczepili do rodzin alkoholików? Macie jakieś ale, poszukajcie innych rodzin: u mnie jest np. babcia z Alzheimera, samotny ojciec, matka i ojciec przewlekle chorzy (jedno ma raka) i 3 dzieci. A poza tym moi drodzy, trochę wiary w te rodziny, trochę mniej tego analizowania, a poprostu pójścia za głosem serca Ja mam wybraną już rodzinę w swoim rejonie. Kupno paki dla nich jest obrzydliwą przyjemnością Sama znam rodzinę, gdzie jest 3 dzieci (wszystkie dorosłe). 2 synów upośledzonych, dziewczyna (moja koleżanka) zdrowa i zaradna. Każdy z chłopców (mężczyzn - są po 30 ) ma swoją rentę, chodzą w dzień do DPS, pracy nie mają I głupie pytania zawsze: to po co rodziła tyle dzieci, skoro miała już 1 upośledzone? A po to, że miała nadzieje cieszyć się choć raz macierzyństwem zdrowego dziecka. I ten jeden raz się udał. Nigdy nie usłyszałam, aby żałowała, że ma chore dzieci. Kocha ich i chce dla nich jak najlepiej. |
|
|
|
#387 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Nie kwalifikują się rodziny patologiczne alkoholowe. Istnieją też niepijący alkoholicy, alkoholicy w trakcie leczenia itp. itd. Mogą kwalifikować się rodziny w których jedna osoba jest alkoholikiem, ale przecież reszta rodziny i dzieci nie są temu winne. Wcale nie ma takich rodzin wiele, w moim okręgu na niecałe 50 rodzin tylko w jednej była sytuacja że starsze małżeństwo mieszkało z synem który pije. Natomiast paczka oczywiście będzie dla tych starszych ludzi, nie dla tego syna. Cytat:
Jeśli chodzi o konkretny przypadek komputerów są one wpisywane jeśli dzieci ich nie mają. W szlachetnej paczce często biorą udział firmy które pozbywają się starego sprzętu. Dla takich firm to złom, dla dzieciaków często skarby.
|
|
#388 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Seona, Ty i Carolinascotties macie chyba dwa największe serca na całym Wizażu. Gdy komuś dzieje się krzywda albo ktoś potrzebuje pomocy mogę być pewna, że pojawi się także któraś z Was. I to jest cudowne
|
|
|
|
|
#389 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
|
#390 |
|
Konto usunięte
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:54.

Takie akcje naprawdę z założenia są słuszne, ale boli mnie gdy na 15 wielodzietnych, niezaradnych i po prostu leniwych rodzin przypada jedna, która naprawdę tej pomocy potrzebuje.