|
|
#2131 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. X
Cytat:
![]() Cytat:
Także cyknę fotkę jak uporam się z bałaganem wydziałowo-uczelnianym i od razu się pochwalę tym co mam teraz Mam nadzieję, że nie opluję aparatu przez przypadek
|
|
|
#2132 | ||
|
Zakorzenienie
|
Yoshka88
może weź czerwono-zielone? jak choinka ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
to się ogarnij szybko i wstaw zdjęcia
|
|
|
#2133 |
|
Raczkowanie
|
U mnie znów się trochę działo. pisałam wcześniej że kiwa mi się pierścień. nic z tym nei zrobiłam bo siedizła na swoim miejscu i chciałam poczekać do następnej wizyty. w szkole w środę jedząc bułkę pierścień "wyszedł". poszłam do łazienki i jakoś go wcisnęłam na swoje miejsce. wczoraj byłam u orto żeby przykleić go, ale zaraz po tym wzięła się za moją górę. sprężynka już nie działała i wymieniła ją na nową, dłuższą. trochę boli mnie ta szóstka. zdjęć na razie nie chce mi się robić, bo trochę źle się czuję.. aa i czerwone gumki mam
|
#2134 |
|
Zakorzenienie
|
a ja myslałam czy wziąść niebieskie, albo różowo zielone :P
no ale to jeszcze 2 tygodnie
|
#2135 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2136 |
|
Zakorzenienie
|
ja też mam nadzieję na wybór gumek ;D
właściwie to moje żólte chyba nie zblakły, może troszeczkę. Ale naprawdę nieźle się kolor trzyma
|
#2137 |
|
Raczkowanie
|
czesc mam do was pytanie
![]() jestem już pół roku z aparatem u góry i 2 miesiące z dolnym. mam wieksze jedynki i malutką dwójeczkę z prawej strony. z lewej nie mam wcale (brak zawiązka ech) i aparat ma mi zrobić na nią miejsce. pozniej bede ją miala dostawianą. co myslicie o tej roznicy w wielkosci? czy to dziwnie wyglada? moze jesli sie da jakos "dobudować" tą dwójkę zeby była większa? załączam fotke
|
|
#2138 |
|
Zakorzenienie
|
idzie dobudować
słyszyałam już o tym kiedyś, ale czy to aż tak źle wygląda, to bym nie powiedziała
|
#2139 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
tylko ja jeszcze miałam mleczną trójkę po stronie gdzie nie mam w ogóle dwójki. teraz mam aparat i kła przesuwam w miejsce wyrwanej mlecznej trójki, aby móc wstawić zęba-dwójkę oprócz tego robię troszkę miejsca aby móc dobudować malutką dwójkę
|
|
|
|
|
#2140 |
|
Raczkowanie
|
kompaktowa, jestem w bardzo podobnej sytuacji, też mam malutką dwójeczkę w porównaniu z jedynkami, oraz również będę miała dostawioną nową lewą. Ortodontka powiedziała mi, że obecna trzyma się bardzo słabo (korona- kiedy byłam mała wybiłam swoją 'prawdziwą', pisałam już o tym wcześniej), więc prawdopodobnie w trakcie leczenia sama może wypaść. Wymiana i tak będzie konieczna, bo zniszczy ją klej, także różnicy mi to nie robi.
Osobiście uważam, że Twoja wygląda całkiem przyzwoicie, ale jeśli jest szansa, żeby dobudować, to ją rozważ, chyba, że chcesz mieć coś a'la Kristen Stewart. Ona ma dłuższe jedynki od pozostałych zębów, średnio mi się to podoba. Myślę, ze w Twoim wypadku większa dwójeczka nie skiepści efektu leczenia, tylko wpłynie na nie pozytywnie ![]() A co do moich, to zostawiam je takie, jakie są
|
|
|
|
#2141 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a moja kolezanka wlasnie bedzie miala wstawiana chirurgicznie dwojke, bo tez jej nie urosla. oczywiscie jak wstawią, to bedzie tej samej wielkosci co ta pierwsza dwojka. teraz tylko zalezy co Twoja orto powie. czy dobudowujemy czy zostawiamy jak jest. nie martw sie wazne, zeby bylo symetrycznie
|
|
#2142 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć
Podglądam Was tak już od jakiegoś czasu i powiem Wam, że zmotywowałyście mnie do zrobienia czegoś ze swoimi ząbkami Długo się zbierałam ale w końcu coś idzie do przodu! Jak zapewne większość z Was walczyłam z aparatem ruchomym w czasach podstawówki, ale nie przykładałam się do noszenia go i nie skorygował mojej wady. Mam zgryz krzyżowy i lekką asymetrię. Na podjęcie się leczenia ortodontycznego zdecydowałam się bardziej ze względu na lepsze samopoczucie, wada nie była aż tak widoczna, przynajmniej na pierwszy rzut oka w normalnych okolicznościach czy rozmowie. Od 10.11 noszę hyraxa, początkowo miałam go rozkręcać przez miesiąc, a później 2 miesiące nosić dla podtrzymania efektów, ale 15.12 będę miała zdejmowanego hyraxa i zakładany aparat na górę i dół, a do tego dodatkowy drucik na podniebienie, nie wiem czy to ekspander? Ogólnie spodziewałam się czegoś dużo gorszego po tym hyraxie, ale zostałam miło zaskoczona ![]() Mam nadzieję, że przyjmiecie mnie do swojego grona I niebawem załączę jakieś zdjęcia
|
|
#2143 |
|
Raczkowanie
|
Witam!
Czy moglaby ktoras z Was polecic mi dobrego ortodonte w Bydgoszczy? W ogole to czy ktoras z Was zmieniala ortodonte w trakcie leczenia? Bo w tym roku zaczelam studia daleko od swojego miejsca zamieszkania i pojawianie sie na wizytach kontrolnych stalo sie uciazliwe, czasami wrecz niemozliwe. Mialam 3 przetrwale mleczne kly, jeden wyszedl samoistnie i udalo sie go sciagnac aparatem wyjmowanym, niestety druga gorna trojeczka wykrzywia mi paskudnie dwojke i teraz nic nie da sie tym zrobic poki trojki sie nie sciagnie lub poki nie wyjdzie z podniebienia. Tak wiec ostatnio wizyty z apartem ruchomym staly sie dla mnie bezefektowne i myslalam o zalozeniu stalego aparatu. Zapytalam dzisiaj orto o niego i wrecz musialam ciagnac kobiete za jezyk i w ogole odnioslam wrazenie jakby sugerowala mi,ze mnie na to nie stac, gdyz od razu krzyknela astronomiczna kwote, ale ja przeciez zdaje sobie sprawe, iz to tanie rzeczy nie sa. Nie mowila nic o ratach itp. Ale 1800 zlotych za zwykly metalowy wydalo mi sie duzo, gdyz czytalam,iz ceny wahaja sie miedzy 1200-1600, no bo przeciez nie mowila o damonie, czy bezligaturowym. Myslalam,ze chociaz zostanie mi przedstawiony cennik albo cos. Powiedzcie,czy u innych tez tak jest? I czy warto jest szukac tanszych ofert?Bardzo prosze o pomoc!
|
#2144 |
|
Raczkowanie
|
ok dzieki za odpowiedzi
kolejną wizytę mam w styczniu to zapytam jeszcze otro co o tym sądzi
|
|
#2145 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
ja mam metal za 1000zł, wizyta 1 łuk-50zł, z dwoma bedzie 80zl. Dugi zakaldam za pare dni. WIzyty co 7-8 tygodni. Mam naprawdę tanio, z tym,z e musze dojezdzac , ale te 40zl w obie strony raz na dwa miesiące to nic w porownaniu do tgo, ile niektórzy placą w miesiac
|
|
|
|
|
#2146 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Zastanawiam sie od czego to zalezy. Czy wielkosc miasta, a co za tym idzie wiekszy wybor przychodni ortodontycznych i wieksza konkurencja w tej branzy ma wplyw na ceny? Bo do tej pory jezdzilam do orto w niewielkiej wielkosci miasteczku, gdzie byly z 3 takie przychodnie, a w samej bydgoszczy po wpisaniu w google wyswietlilo mi 30 adresow... Bo do tej pory sadzilam ze w duzych miastach ceny sa,ze tak powiem "miejskie", czyli zwyczajnie jest drogo,a tu jestem w kropce...
|
|
#2147 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja w Warszawie za aparat płaciłam 1350 zł a za wizyty 150zł (za 2 łuki)... wizyty co 7-8 tygodni
|
|
#2148 |
|
Raczkowanie
|
To tez nie jest drogo. Bo nie wiem czym sie kierowac przy wyborze, bo jesli cena to wole troche doplacic i miec pewnosc,ze leczenie bedzie dobrze przebiegac. I myslicie,ze nie bedzie problemu jesli chce kontynuowac leczenie u inngeo orto?
Mase pytan zadaje i pomecze Was troche
|
#2149 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny w związku z tym, że na następnej wizycie mam mieć ściągany aparat postanowiłam zaszaleć i wzięłam każdą gumkę innego koloru
wyglądam jak choinka hihiOgólnie z efektów jestem zadowolona, tylko mam niestety nierówno pościerane zęby (od tego że były krzywe )podobno orto ma mi to na następnej wizycie troche wyrównać, ale zobaczymy na ile to poprawi efekt.
|
#2150 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
fajne
|
|
#2151 |
|
Zakorzenienie
|
słodko wyglądają te gumeczki
, ja też chce juz takie proste
|
#2152 |
|
Raczkowanie
|
wrzucam zdjęcia z osttniej wizyty. górę mam od roku i miesiąca, a dół prawie 8miesięcy. nie mogę uwierzyć że już tyle czasu minęło
|
#2153 |
|
Zakorzenienie
|
ładnie już masz
i pierwszy raz widzę, że ktoś ma 3 w tyle a nie w górze hehe
|
#2154 |
|
Raczkowanie
|
a ja cierpię duchowe katusze, bo już we wtorek zakładanie aparatu na górę, a ja mam na 4, czarną plombę, jeszcze z czasów podstawówki, a ortodontka powiedziała, że nie ma sensu tam grzebać, jak nic się nie dzieje. I jestem zła, bo będę z takową chodzić, i nawet głupio zrobić zdjęcie do pokazania.
|
|
#2155 |
|
Przyczajenie
|
a czy ktoś nosi może aparat ortodontyczny 'insignia'?
![]() jestem ciekawa opini i wrażeń wynikających z jego posiadania
|
|
|
|
#2156 |
|
Zakorzenienie
|
z tego co pamiętam pare stron wcześniej była na jego temat dyskusja więc radzę poszukać, ale chyba żadna z nas go nie nosi
(chyba, że nie doczytałam)
|
#2157 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co tam ![]() ale i tak masz ładne, proste Cytat:
, a dół 2 miesiące, to masakra. przecież 'przed chwilą' mi je zakładali ![]() ![]() ale ładne już masz Cytat:
|
|
|
#2158 |
|
Raczkowanie
|
Witam Wszystkie Aparatki!
W czwartek stałam się jedną z Was z czego początkowo strasznie się cieszyłam. narazie mam założony górny łuk i ekspander na podniebieniu. Niestety mam problem. Ekspander znajduje się bardzo daleko od podniebienia, nisko, co strasznie utrudnia mi mowę. Ortodonta zapewniał mnie, że będę seplenić przez ok 3 dni. Dziś mija 4 a moja wymowa nie poprawiła się ani trochę. Po prostu mam tak mało miejsca na język w buzi, że zamiast mówić niezrozumiale bulgoczę;/ Jestem tym mocno zaniepokojona, ponieważ mam pracę wymagającą nienagannej wymowy. Jutro poniedziałek, a ja nie moge pracować. Nie mogę brać w nieskończoność urlopu ![]() Pytanie do dziewczyn, które również nosiły ekspander: Czy on jakoś z czasem zmienia swoje położenie względem podniebienia? Czy udało Wam się nauczyć normalnie w tym mówić, jeśli tak to ile to trwało? |
|
|
|
#2159 |
|
Raczkowanie
|
Hebe5 bardzo ładne masz już zęby
chciałam tylko zapytać, czy nie masz przypadkiem różniących się od siebie dwójek? bo na zdjęciu tak to trochę wygląda. zwracam teraz uwagę na takie rzeczy, bo moje po wyprostowaniu prawdopodobnie bedą inne
|
#2160 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
i jednej 2jki nie bedzie mi wyciagac, bowiem bylaby nieksztaltna tylko obydwa zabki, bedzie dosztukowywac, a wiec smiesznie to teraz wyglada
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:16.

Mialam 3 przetrwale mleczne kly, jeden wyszedl samoistnie i udalo sie go sciagnac aparatem wyjmowanym, niestety druga gorna trojeczka wykrzywia mi paskudnie dwojke i teraz nic nie da sie tym zrobic poki trojki sie nie sciagnie lub poki nie wyjdzie z podniebienia. Tak wiec ostatnio wizyty z apartem ruchomym staly sie dla mnie bezefektowne i myslalam o zalozeniu stalego aparatu. Zapytalam dzisiaj orto o niego i wrecz musialam ciagnac kobiete za jezyk i w ogole odnioslam wrazenie jakby sugerowala mi,ze mnie na to nie stac, gdyz od razu krzyknela astronomiczna kwote, ale ja przeciez zdaje sobie sprawe, iz to tanie rzeczy nie sa. Nie mowila nic o ratach itp. Ale 1800 zlotych za zwykly metalowy wydalo mi sie duzo, gdyz czytalam,iz ceny wahaja sie miedzy 1200-1600, no bo przeciez nie mowila o damonie, czy bezligaturowym. Myslalam,ze chociaz zostanie mi przedstawiony cennik albo cos. Powiedzcie,czy u innych tez tak jest? I czy warto jest szukac tanszych ofert?