|
|||||||
| Notka |
|
| Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2131 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Amatorki - czyli mam prawo jazdy i co dalej? - cz. II
Cytat:
no to świetny prezydent, nie ma co... ![]() Ja dzisiaj bylam w trasie, ale prowadził TŻ. Musieliśmy kupić płyn do spryskiwaczy na stacji i nie dosć że śmierdzi, to drogi... a miałam taki świetny z tesco, pięknie pachniał, niebieski w przezroczystej butelce, chyba najtanszy zimowy zreszta, polecam auto brudne, że masakra, ale chyba go nie myje, bo w piątek znowu trasa się szykuje ok 300km...
|
|
|
|
|
|
#2132 |
|
Zakorzenienie
|
przed mrozami nie zdążyłam zużyć całego płynu letniego, zimowego nie dolewałam i szyby czyszczę śniegiem
Zimowy płyn już w zbiorniku, ale musiałaby by być plusowa temperatura aby to wszystko pięknie się pomieszało. Cóż, mówi się trudno. Jutro zaś tankowanie i pewnie dwie stówki na stacji pękną (gaz i benzyna do pełna bo w takie mrozy na rozgrzanie auta idą hektolitry paliwa).
|
|
#2133 |
|
Zadomowienie
|
Witam wszystkich!
Postanowiłam się odezwać, bo i ja jestem amatorką- jak w temacie Samochodu jak na razie nie posiadam, ale mam zamiar kupić i to jeszcze przed Świętami ![]() Pozdrawiam gorąco pomimo tak mroźnej aury!
![]() Edytowane przez kar0link4 Czas edycji: 2010-12-05 o 18:28 |
|
|
|
|
#2134 |
|
Wtajemniczenie
|
karolink4, ja Corsą jeździłam podczas kursu na prawo jazdy. Jeździłam C, a zdawałam D. Wygodniej mi było w tej nowszej chociaż długo się nie najeździłam
, ale to może ze względu na to, że samochodu w tym WORDzie są dość nowe, nie zajeżdżone przez co wiadomo, że wszystko lżej chodzi itp. Ogólnie bym poleciła ten samochód, bo jest niewielki i wygodnie się nim poruszać po mieście
|
|
#2135 |
|
Zadomowienie
|
Miałam się odezwać czy w końcu odbyłam pierwszą zimową jazdę..więc udało się
tym razem nawet w miarę sprawnie wyjechałam z zaspy w której stałam od prawie tygodnia na osiedlowej uliczce raz mi lekko tyłkiem zakręciło a na głównych ulicach w porządku odśnieżone więc normalnie się jechało. Tylko z parkowaniem znowu problem bo pod blokiem miejsca ze świecą szukać a w takich warunkach to już w ogóle masakra. Znowu stoję koło tych nieszczęsnych schodów(pisałam o mojej przygodzie z mandatem )ale tym razem nie na przeciwko schodów a z boku więc wydaje mi się że jest ok..jak na moje oko 1,5m dla pieszych jest ehh
|
|
|
#2136 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2137 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Zresztą najważniejsze, żeby Tobie się nim dobrze jeździło, a to wyjdzie jak nim pojeździsz. Ja w każdym razie tamte dwie chwalę
. "Pragnienia łamią nam serce, męczą nas. Pożądanie rujnuje nam życie. Ale jeśli chodzi o pragnienia, najbardziej cierpią ci, którzy nie wiedzą, czego chcą." . Edytowane przez mrytka Czas edycji: 2010-12-05 o 19:57 |
|
|
|
|
|
#2138 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Corsa B to roczniki od 1993-2000, ja myślę, że kupię coś w granicach 95-98 Ale na pierwszy samochód nie chcę przeznaczyć więcej niż 4 tys.
|
|
|
|
#2139 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
ja właśnie jako pierwsze autko kupiłam sobie opla corse B i bardzo dobrze się nim jeździ - mimo tego, że na kursie mówiłam zawsze jak do niej wsiadałam "nigdy więcej" ale teraz jak już mam swoje.. to jest super no gdyby jeszcze wszystko w porządku było pod maską.. to by była bomba ![]() wróciła już do mnie więc jutro pierwsza w tej zimie jazda..
|
|
|
#2140 |
|
Zadomowienie
|
Hej, kupowalyscie kiedyś na tej stronie http://www.zapachydoauta.pl/ ? Polecacie jakieś zapachy ?
|
|
|
#2141 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, moja toyka postanowiła spłatać mi figla. To chyba kara za to, że w taki mróz trzymam ją pod chmurką
![]() Od czasu kiedy szczypie mróz czyli dokładnie od poprzedniego poniedziałku, nie mogę jej zamknąć i otworzyć z pilota bo wyje alarm. Zamykam więc z kluczyka i nie było by problemu gdyby nie to, że w ten sposób alarm się nie uzbraja.Czy któraś z Was miała jakieś doświadczenie w tej kwestii? Mój tata mówi że to wina mrozu i że jak odpuści to wszystko wróci do normy ale to znaczy że ja mam czekać do marca? ![]() Będę wdzieczna za wszystkie wskazówki. Może znacie jakiś sposób na upewnienie się czy to napewno jest mróz, moze któryś czujnik zamarzł, ale jak to sprawdzić? A może to nie jest kwestia mrozu ? P.S. Wczorajbym się zakopała, juz po raz drugi tej zimy
|
|
|
|
|
#2142 |
|
Zakorzenienie
|
Ja dzis do pracy przyjechałam autobusem. Choć jak na złość dziś nie pada, drogi suche i nie zanosi się na opady, a ostrzegali przed marznącym deszczem No, ale podjęłam decyzję, że póki nie założę zimówek na tył (mają przyjechać do mnie we środę-czwartek) to nie wyjeżdżam autem nigdzie. Może w sobotę jak już mi je założą pojadę na małą przejażdżkę w okolice, gdzie leży trochę śniegu albo błota pośniegowego i sprawdzę czy mi dalej tyłem zarzuca. Jeśli tak, to chyba odstawię Colta aż do wiosny, bo drugi raz w poślizg wpaść nie chcę ![]()
|
|
#2143 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moi rodzice też przymierzają się do kupna drugiego samochodu głównie bym jeździła nim ja i mama, też w podobnej cenie, bo planują wydać ok. 5 tysięcy. Najważniejsze to mieć kogoś kto się zna i sprawdzić czy warto kupić.
|
|
|
#2144 |
|
Zadomowienie
|
Powiedzcie mi czym się różni Hatchback od Sedan/Limuzyna? Co to w ogóle jest i co jest lepsze? Więcej ofert widzę z Hatchback'iem. Pisałam, że chcę kupić Opla Corsę, ale w grę wchodzi też jednak Fiat Punto i właśnie dzisiaj spodobała mi się oferta na Daewoo Lanos'a- właśnie Sedan/Limuzyna. Ehh, ciężko
|
|
|
#2145 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Co lepsze? To już zależy od Ciebie co Ci się bardziej podoba i w jakim samochodzie będzie Ci wygodniej.
|
|
|
#2146 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Faktycznie, da się to zauważyć. Pewnie na sam początek zdecydowanie lepszy byłby Hatchback A możecie coś powiedzieć o Daewoo Lanos? Macie jakieś doświadczenia z tym autem?
|
|
|
|
#2147 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() poza tym, żę bardzo dużo pali to złego słowa powiedzieć nie mogę, chociaż zawsze znajdzie się ktoś czepiający się różnych rzeczy. Mam akurat sedana, widoczność przez tylną szybę - fatalna, ale w hatchbacku tego problemu nie ma. Silnik, szczególnie 1,5 (100KM) lub 1.6 z setką kucyków zapewni ci bardzo komfortową jazdę, zrywny, dynamiczny. Części tanie i bardzo dostępne. W silniku 1,5 86 KM rozrząd masz bezkolizyjny, pierwsza wymiana dopiero po 100 000 km Jeśli będziesz chciała kupić lanosa zwróć uwagę czy na silniku nie ma miejsca gdzie się poci - ulubione miejsce to gdzieś w okolicy pokrywy zaworów i w okolicy filtra oleju. Nic groźnego, te silniki mają czasem taki urok. Wyciszenie samochodu jest średnie, ale w pierwszej generacji clio było głośniej. Zawieszenie bardzo miękkie. Wspomaganie bardzo dobre ale w zestawieniu z bardzo miękkim zawieszeniem nie czuje się samochodu w zakrętach i przy znikomym doświadczeniu łatwo wylecieć. Generalnie Daewoo to prawie Opel, ale robiony częściowo w Polsce a częściowo w Korei
|
|
|
#2148 |
|
Zadomowienie
|
karolca, dziękuję bardzo za wypowiedź odnośnie Lanosa
Ciężko mi jest, bo się nie znam, a chciałabym zakupić coś fajnego Chociaż w sumie prawda jest taka, że ja po prostu chcę jeździć, obojętnie czym
|
|
|
#2149 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Daewoo owszem, odradziłabym, ale pod warunkiem, że to matiz lub tico. Lanos i większa Nubira to dobre samochody. Bezpieczeństwem nie grzeszy, wyposażenie też nie jest powalające, ale gdy kupiliśmy lanosa, okazało się, że większość znajomych takim jeździło ![]() Tylko gdyby nie ta paliwożerność
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2150 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#2151 |
|
Raczkowanie
|
Dawno mnie tu nie było. Ja mam Tik taka:P No właśnie co w nim złego? Mimo że jako auto mi się nie widzi to fajnie mi się nim jeździ no nie mówiąc o zimie bez zimówek. Niestety kasy na zimowe opony nie mam i w czasie zamieci nie jeździłam nim bo po prostu się bałam. Nie no jechałam raz 30km/h a i tak czułam co chwilę że mi tylek jakoś za bardzo znosi w lewo
|
|
#2152 |
|
BAN stały
|
Tico bardzo słabe jest... podobno. Ale czy to źle dla Nas? I tak - przynajmniej ja - jeżdże po to, aby dojechać na miejsce, a nie, żeby się z kimś ścigać.
|
|
|
|
|
#2153 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
4300zł., rocznik 1999', z instalacją gazową, jak na moje całkiem ok. Tylko kolor mi się zbytnio nie podoba, no ale to akurat najmniejszy problem
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2154 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
I mnie się ogólnie bardzo podoba,takie malutkie pudełeczko ![]() Co do zakupu 2 opon zimowych,to sama nie wiem... Ja mam 2,ale z tyłu ( powinnam mieć teoretycznie z przodu, ale z powodu niesprawnego reduktora siły hamowania to mam na tyle ) . Więc niestety i problem z wyjechaniem z zaspy jest ( ale od czego są łopaty ) , no i czasem tyłeczek odjeżdża trochę ![]() Cytat:
A wiem co mówię
|
||
|
|
|
|
#2155 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a może znajdziesz kogoś, kto chętnie odda swoje ewentualnie doradzą na co patrzeć
|
|
|
#2156 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#2157 |
|
Zakorzenienie
|
karolink4 ja Ci polecam stronkę http://www.autocentrum.pl/, czytałam o każdym aucie którym się interesowałam, zarówno opinie ogólne, jak i raporty spalania
ja się nie znam zbytnio, ale Lanosa w życiu bym nie kupiła :P TŻta rodzice mieli od nowości kiedyś i z tego co wiem, to niepochlebnie się o nim wypowiadają.Ja też emocjonalnie pochodziłam bardzo do zakupu auta i jedyna moja rada jest taka, żeby pod wpływem tych emocji nie działać kupując auto
|
|
|
|
|
#2158 |
|
Wtajemniczenie
|
kar0link4, ja bym radziła o ile miałabyś taką możliwość sprawdzić samochód w warsztacie samochodowym jakimś, w którym będziesz miała pewność, że zrobią to dobrze i można im ufać. Chyba, że Twój kolega zna się na rzeczy i też wiesz, że dobrze Ci doradzi.
Ja mam znajomego mechanika, który sam zaproponował, że przy kupnie pojedzie z nami i weźmiemy ten samochód na warsztat obejrzeć co w nim siedzi. Opowiadał, że raz przyjechała do nich kobieta po kupnie auta . Mówił, że auto chyba 5 letnie, ładne, zadbane. A okazało się, że było po stłuczce (o czym sprzedający nie poinformował), olej wyciekał, coś tam z płynem hamulcowym też coś nie tak i ogółem nie pamiętam wszystkieco co wymieniał, ale było jeszcze trochę usterek. Kobieta się cieszyła, że kupiła taki ładny samochód i po świetnej cenie, miał być w 100% sprawny, a okazało się, że nie był i jeszcze trochę kasy musiała w niego inwestować.Także lepiej sprawdzić jak tylko można to auto, nie spieszyć się, jak nie to to inne, żeby potem nie żałować.
|
|
#2159 | |
|
Zakorzenienie
|
Hmmm... ja ci powiem tak. Owszem pali dużo, ale lanek z silnikiem 1,5 86 KM (czyli ten słabszy) w mieście (głównie korki) spala mi około 9-11 litrów gazu. Poprzednie clio z silnikiem 1,2 spalało 10.
Na trasie pali około 8 litrów. Tak więc nie wiem czy to jest bardzo dużo, chociaż benzynę pije jak wariat, chociaż na ssaniu do dogrzania silnika (przed przełączeniem na gaz) to norma, szczególnie teraz. Cytat:
Mam przykład w domu. Mieliśmy z TŻ octavię. W ciągu roku pochłonęła wszystkie nasze oszczędności przeznaczone na wesele, dodatkowo musieliśmy zadłużyć się na trochę aby ją naprawić i sprzedać (wymieniliśmy wszystko - skrzynię biegów, sprzęgło, kompletne zawieszenie, kompletny układ hamulcowy i silnik). I powiedzieliśmy, że nigdy więcej przygody z tym samochodem... i kupiliśmy następną octavię ![]() Ja mojego lanka lubię bardzo, ale chciałam mieć megankę pierwszej generacji po lifcie z silnikiem 1,6 16V w kombi, w kolorze wiśniowy metalik
|
|
|
#2160 |
|
Zakorzenienie
|
karolca ale od nowości tą octavię mieliście? Napisałam, że się nie znam, wiadomo czasami ludzie maja jakieś swoje uprzedzenia bez większego powodu i ja mam takie uprzedzenia do Deawoo
inna sprawa że mi się zwyczajnie Lanos nie podoba, 100 razy bardziej wolałabym Corsę
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Auto Marianna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:09.

no to świetny prezydent, nie ma co... 
auto brudne, że masakra, ale chyba go nie myje, bo w piątek znowu trasa się szykuje ok 300km...

)ale tym razem nie na przeciwko schodów a z boku więc wydaje mi się że jest ok..jak na moje oko 1,5m dla pieszych jest ehh

Corsa B to roczniki od 1993-2000, ja myślę, że kupię coś w granicach 95-98

Ciężko mi jest, bo się nie znam, a chciałabym zakupić coś fajnego