|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Mikroekonomia
Hej Dziewuszki
mam do Was pytanie, czy któraś z Was jest mi w stanie podać jakiś wzór lub powiedzieć jak się liczy wartości cen granicznych dla popytów indywidualnych?Podaje tabelkę. P - cena Q - ilość dobra Szukałam tego już chyba wszędzie i nie ma nigdzie a wykładów jeszcze z tego nie miałam;/
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mikroekonomia
to raczej pytanie na podforum "szkolna ławka" http://www.wizaz.pl/forum/forumdisplay.php?f=132
właściwie to mam jutro kolosa z mikroekonomii i zauwam juz od 2 dni ale niestety nie znam odpowiedzi na to pytanie
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kurczę, to skoro ja to mam na 1 roku to chyba nikt mi nie pomoże ;(
|
|
|
#4 |
|
Zakorzenienie
|
też jestem na 1 roku
Ale dlaczego chcesz to już teraz wiedzieć skoro (jak pisałaś) nie miałaś jeszcze wykładów? Jakieś zadanie masz czy cuś? |
|
|
|
|
#5 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a to zadanie mam na jutro
|
|
|
#6 |
|
.
|
popytaj ludzi z grupy/roku
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
książek już w bibliotekach nie macie?
nie żeby coś ale generalnie to ja w czasie studiów sobie czasem korzystam z książek
|
|
|
#8 |
|
Zakorzenienie
|
Stwierdziłam, że jeśli po szukaniu parę dni w necie nie znalazłam żadnego wzoru czy coś co mogłoby mi pomóc, pomyślałam, że zwrócę się do Wizażanek. Nie proszę o rozwiązanie zadania, tylko pomoc jak zacząć.
|
|
#9 |
|
Raczkowanie
|
cześć, mam kilka pytań odnośnie zadania z mikroekonomii.
Najlepiej najpierw napiszę całą treść: ' Tom ma 160$ które chce wydać na 2 dobra: X i Y. Przyjmijmy, że cena Y jest stała i równa 16$. Narysuj linie budżetową odpowiednio do cen Px=10$, Px=20$, Px=40$. Teraz przedstaw jak wiele X będzie skonsumowane w każdej cenie. Z tego stwórz ścieżkę cen. Użyj tych informacji do stworzenia krzywej popytu Toma dla dobra X. ' I=160$ Px1=10$ Py=16 Px2=20$ Px3=40$ Dzięki tym danym rysuję 3 linie budżetowe. I teraz nie jestem pewna, aby obliczyć ilość X mam podzielić 160$ przez każdą z cen?? czyli wtedy Q1=16 Q2=8 i Q3= 4 ? Żeby stworzyć ścieżkę cen potrzebuje obliczyć ilość dobra Y (Qy), tylko nie wiem jak.. próbowałam ze wzoru I=Px*Qx + Py*Qy ale wychodzą same zera więc na pewno jest to źle. Czy mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać to zadanie ? chociażby jakieś wskazówki Pozdrawiam =)
|
|
#10 |
|
Raczkowanie
|
ponawiam prośbę o próbę pomocy
|
|
#11 |
|
Zakorzenienie
|
musisz obliczyć ilość dobra y tak samo jak dobra x. W tym przypadku za 160$ możesz kupić 10 sztuk dobra y.
3 ścieżki cen - oś x i y - łączysz punkty (0,10) z (16,0), (8,0) i (4,0). Wychodzą Ci 3 linie które pokazują Twoje możliwości zakupu tych produktów przy różnych cenach.
|
|
#12 |
|
Raczkowanie
|
Serdecznie dziękuję Ci za pomoc, nawet nie wiesz jak bardzo mi pomogłaś
Mam jeszcze jedną bardzo ogromną prośbę, muszę rozwiązać jeszcze dziś takie zadanie, proszę Was z całego serducha o pomoc gdyż zależy mi niezmiernie aby jeszcze dziś je rozwiązać, ViLLeMko czy znałabyś odpowiedź i na to zadanie lu b może jeszcze ktoś inny? Będę niesamowicie wdzięczna za pomoc ![]() zad. Mam wskazać który z dwóch zaznaczonych poziomów optymalnych Q1 i Q2 (tych najlepszych) jest poprawny czy jest to Q1 czy Q2 i dlaczego?? Wydaje mi się że będzie to Q1 jednak nie potrafię tego uzasadnić... Załączam obrazek i przepraszam, za jego jakość ![]() dodam jeszcze, że Q1: MR=SMC Q2:MR=SMC
od 12.01.2010r. jestem (nie głupią) ![]() ![]() blondyną![]() Edytowane przez serpentynka14 Czas edycji: 2011-01-24 o 21:26 |
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
jeśli MC=TC to jest to short-run break even point, czyli zerowy zysk ekonomiczny, natomiast normalny, pozytywny zysk księgowy [czyli firma pokrywa swoje koszty]
natomiast w punkcie MC=VC firma ledwo pokrywa koszty zmienne i jest to punkt zamknięcia firmy w krótkim okresie ALE: tak jest w konkurencji doskonałej. Ty nie podałaś jaki to rynek. Z rysunku wnioskuje, że monopol. Więc ilość monopolowa powinna być w punkcie SMC=SMR, czyli w punkcie Q2. Sprawdź jeśli możesz, czy MR, SMC i SVC przecinają się w jednym punkcie (w punkcie Q2)? wszystkie trzy?
|
|
#14 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Twoim zdaniem to Q2 bedzie optymalne tak? prosiłabym tylko bardzo o chociaz jedno zdanie uzasadnienia =)
|
|
|
#15 | |
|
Zakorzenienie
|
tak po prostu wynika z teorii, że maksymalizacja zysków jest zawsze dla Q odpowiadającemu punktowi przecięcia MR i MC
Cytat:
|
|
|
#16 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:36.

mam do Was pytanie, czy któraś z Was jest mi w stanie podać jakiś wzór lub powiedzieć jak się liczy wartości cen granicznych dla popytów indywidualnych?
a wykładów jeszcze z tego nie miałam;/