Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka" - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-12-05, 20:59   #421
Seona
Zakorzenienie

Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
przytaczasz to chyba tylko i wyłącznie żeby podbudować swoje ego i siebie jako białej lilijki o złotym sercu, błagam, skończ waść
Dokładnie tak

---------- Dopisano o 21:59 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ----------

Cytat:
"pan Roman stracił pracę z powodu alkoholu"

tja, oni tacy biedni przecie.
No proszę Cię! Szukasz specjalnie takich rodzin Oczywiście, że są takie. To pomóż innej, z innym problemem.

Cytat:
Napisane przez Seona Pokaż wiadomość
Jak świat długi i szeroki każda akcja charytatywna wzbudza podejrzenia
Jak pomożesz koniom, to Ci zarzucą, że nie dzieciom. Jak dzieciom, to dlaczego tym ze świetlicy, przecież one mają rodziców alkoholików, nie wolno im. Jak pomożesz dzieciom ze wschodu, to dlaczego nie dzieciom z Polski?

Błędne koło.

To mówiłam ja biała lilija.

Ślub
Pati
Lili
Seona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-05, 21:00   #422
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Bo jak to tak: lepiej rzućmy pracę, nie uczmy się i chodźmy po paczkę raz do roku Aha i jeszcze po zasiłki bo tak łatwo i przyjemnie jest kombinować i oszukiwać i żyć za pieniądze z socjalnego.

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-05, 21:03   #423
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
Jak pomożesz koniom, to Ci zarzucą, że nie dzieciom. Jak dzieciom, to dlaczego tym ze świetlicy, przecież one mają rodziców alkoholików, nie wolno im. Jak pomożesz dzieciom ze wschodu, to dlaczego nie dzieciom z Polski?
Z tego co wiem, zwierzęta nie są w złej sytuacji dlatego że zaczęły pić i nie skończyły żadnej szkoły a potem świadomie narodziły sobie 15 dzieci które wychowują na koszt państwa
No błagam, pomagać - zależy. Pomagać mądrze - owszem.
temat brzmi SENS POMOCY UBOGIM NA WŁASNE ŻYCZENIE (?)
więc nie wiem czego się spodziewałaś wchodząc tu
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-05, 21:03   #424
Seona
Zakorzenienie

Jak pomagasz w okresie świątecznym, to dlaczego w święta, jak cały rok jesteś w coś zaangażowana i pomagasz, to też źle

Ślub
Pati
Lili
Stary 2010-12-05, 21:05   #425
***luna
Zakorzenienie

Jasne, że trzeba umiec pomagać

Nie zawsze jednak mamy kontrole nad całym procesem pomagania. (swego czasu we Wrocławiu odbyla sie akcja by niedawac pieniedzy osobom zebrajacym, zwłaszcza tym, które zebrały razem zdziećmi, tylko pomagac przez sprawdzone organizacje charytatywne).

warto wiec uważac, by swoją dobrą wolą, swoją pomoca nie wyrzadzić niedźwiedziej przysługi i nie rozwijac uzaleznienia u ludzi od organizacji pomocowych, nie wspierać ich lenistwa, a odwrotnie, pokazać, ze mogą coś osiągnąć korzystając z czyjejś pomocy (jednoczesnie robiąc coś dla siebie.

istnieją rodziny głęboko niewydolne, nie zaradne,takie których zycie sie nie zmieni nigdylub przez bardzo długi czas. (biedę i nie tylko biedę się dziedziczy).
Z drugiej jednak strony dzieci z tychrodzin otrzymując pomoc z organizacji charytatywnych doświadczają czasami tego, czego nigdy nie doświadczyłyby;mogą wyjechac na wakacje, zjeść ciepły posiłek, przezyć spokojnie świeta w cieple.
I to może zmienić zycie.

Sytemu cięzko zrozumieć głodnego.

Akcje pomocowe nie zatrzęsa swiatem biednych, bezdomnych, nie spowodują, że nagle oni zrewolucjoniują swoje zycie.
Tka pomoc to często kropla drążąca kamien.

Wg niektórych wartopomagać, wg innych nie.

Wg mnie zawsze warto pomagać mądrze.
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-05, 21:05   #426
muszynianka
Zakorzenienie

Pięknie to wszystko uprościłaś, gratki.
Stary 2010-12-05, 21:08   #427
Seona
Zakorzenienie

Cytat:
Z tego co wiem, zwierzęta nie są w złej sytuacji dlatego że zaczęły pić i nie skończyły żadnej szkoły a potem świadomie narodziły sobie 15 dzieci które wychowują na koszt państwa

No błagam, pomagać - zależy. Pomagać mądrze - owszem.
temat brzmi SENS POMOCY UBOGIM NA WŁASNE ŻYCZENIE (?)
więc nie wiem czego się spodziewałaś wchodząc tu
Ad.1. To tych najlepiej rozstrzelać, albo pozamykać w więzieniu? Bo darmozjady wrrr.... Nie ma miejsca dla nich na świecie.

Ad.2. Na własne życzenie to mogę pomóc właśnie tym ubogim, którzy "zaczęli pić i nie skończyli żadnej szkoły a potem świadomie narodzili sobie 15 dzieci które wychowują na koszt państwa". I jeszcze chcą szlachetnej paczki!!!

Ślub
Pati
Lili

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-12-05, 21:10   #428
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
Ad.1. To tych najlepiej rozstrzelać, albo pozamykać w więzieniu? Bo darmozjady wrrr.... Nie ma miejsca dla nich na świecie.
Jezu Chryste, dziewczyny trzymajcie mnie, proszę.

Cytat:
Ad.2. Na własne życzenie to mogę pomóc właśnie tym ubogim, którzy "zaczęli pić i nie skończyli żadnej szkoły a potem świadomie narodzili sobie 15 dzieci które wychowują na koszt państwa". I jeszcze chcą szlachetnej paczki!!!
Mi nawet nie chodzi o twoje własne życzenie i własne pieniążki, może weź trochę pod uwagę że mówimy o całości pomocy socjalnej w tym temacie, OKEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE EEEEEEJ?
Stary 2010-12-05, 21:15   #429
Fresa
Zakorzenienie

Dziewczyny, nie przekrzykujcie się, bo to nic nie da.

Przede wszystkim to się powinno zastanowić skąd się ta cała bieda bierze i z tym źródłem nędzy walczyć a nie z jej skutkami...

Stary 2010-12-05, 21:16   #430
Seona
Zakorzenienie

Cytat:
Mi nawet nie chodzi o twoje własne życzenie i własne pieniążki, może weź trochę pod uwagę że mówimy o całości pomocy socjalnej w tym temacie, OKEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE EEEEEEJ?
Bo pomoc socjalna nie należy się osobom "którzy zaczęli pić i nie skończyli żadnej szkoły a potem świadomie narodzili sobie 15 dzieci które wychowują na koszt państwa". Mają żyć w biedzie bo na to zasłużyli?

Czy ja do Ciebie krzyczę?

Ślub
Pati
Lili
Stary 2010-12-05, 21:18   #431
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Cytat:
A

Ad.2. Tylko, że non stop wymienia się rodziny z problemem alkoholowym i z niskim wykształceniem, bezrobociem i wielodzietne, że im wręcz nie wolno pomóc Bo jak to tak: lepiej rzućmy pracę, nie uczmy się i chodźmy po paczkę raz do roku Aha i jeszcze po zasiłki bo tak łatwo i przyjemnie jest kombinować i oszukiwać i żyć za pieniądze z socjalnego.

Takim rodzinom też jest potrzebna pomoc, ale zupełnie inna. Nie taka, co jak im dasz trochę cukru i mąki to dzieci ciasta raczej nie uświadczą, ale kolejną pijacką balangę w domu.

Myślałam że mnie normalnie rozniesie, jak MOPS nadawał ludziom tego typu artykuły, w paczkach po 10 kg (bo w domu dużo dzieci) a oni się pod płotem rozłożyli i sprzedawali za połowę ceny sklepowej. no i ludzie brali - była okazja przed świętami.

Tak, bezdyskusyjnie to na alkohol było.

A tak szczerze - kto się odważy zaadoptować dzieci z Domu Dziecka. Przecież jedyną rzeczą jaka się wydaje sensowna to odebrać takim ludziom dzieci (a raczej odbierać po koleji bo oni ciągle się mnożą) i samemu wyżywić i wyszkolić. Rodzicom alkoholikom dobrze jest i za nic nie zmienią postepowania. A teraz jak im zabrać dzieci, jak DD są już masakrycznie przepełnione i nikt tymi dziećmi zająć się nie chce.

Ja po cichutku mam w planach zaadoptować jedno. Tak żeby się wychowało równo z moimi. Może się uda...
Gdyby w polskich rodzinach normą było zaadoptowanie jednego dziecka - problem cudownie byłby rozwiązany.

Przecież bieda w opisywanych rodzinach sięgała czasami do 4 pokoleń - seniorka rodu, jej dzieci (mniej więcej pokolenie moich rodziców), ludzie z mojego pokolenia, które radośnie produkuje kolejne pokolenie w wieku 17 lat.

Edytowane przez mikia20
Czas edycji: 2010-12-05 o 21:21
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-05, 21:19   #432
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Bo pomoc socjalna nie należy się osobom "którzy zaczęli pić i nie skończyli żadnej szkoły a potem świadomie narodzili sobie 15 dzieci które wychowują na koszt państwa". Mają żyć w biedzie bo na to zasłużyli?

Czy ktoś tak twierdzi?
Nie.
Powinni zrobić coś - no mówmy wprost: pójść do pracy, żeby z tej biedy wyjść, gdy są zdolni do pracy a co za tym idzie do samodzielnego utrzymywania rodziny, którą założyli (tylko o to chodzi).

Stary 2010-12-05, 21:20   #433
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
<facepalm>
"mają żyć w biedzie bo na to zasłużyli"
TAK, mają żyć w biedzie skoro sobie na to zapracowali.
Odpowiedź na to pytanie wydaje mi się tak oczywiste że aż mam wrażenie że to ironia
Generalnie powiało komuną
Stary 2010-12-05, 21:21   #434
_vixen_
Zakorzenienie

Seona, ja czegoś jednak nie rozumiem. Nie czepiam się Ciebie, że pomagasz, bo na pewno dobry z Ciebie człowiek.

Ale jak sądzisz, czego nauczy szlachetna paczka opisywaną tutaj 24letnią kobietę z 5 (!) dzieci? Jak do myślenia dadzą jej liczne zasiłki czy inne zapomogi? Zauważ, że ona ma DOPIERO 24 lata, w jej wieku większość znanych mi kobiet nie pomyśli o dziecku, bo kończy studia i chce znaleźć prace, żeby za kilka lat dziecku zapewnić godziwe warunki życia. Chociaż gdyby zaszły w ciążę, to z pomocy opieki społecznej i tak by nie musiały korzystać. Kobieta ma 24 lata, więc jest u szczytu możliwości rozrodczych, może się rozmnażać jeszcze spokojnie przez jakieś 20 lat. Powiększając systematycznie liczbę nieszczęśliwych i zaniedbanych dzieci, których tatuś czy tatusiowie po świecie hulają i zapylą może od czasu do czasu mamusię.
JA NIE WIEM, co na 100% powinno się zrobić. Ale myślę, że właśnie jakiekolwiek szlachetne paczki tylko pogorszą sytuację, bo jeszcze zwiększają roszczeniową postawę. I zapewne wszystkim piszącym w tym wątku żal jest dzieci, tyle że zdajemy sobie sprawę, że za kilkanaście lat 16letnia córka tej pani sama zajdzie w ciążę, bo takie są zwykle scenariusze w tych przypadkach. I będą kolejni beneficjenci szlachetnych paczek; studnia bez dna, rozmnażanie się przez pączkowanie i dla społeczeństwa kolejne gęby do wykarmienia. Według mnie prawdziwa pomoc powinna polegać na przerwaniu tego zaklętego kręgu. Nie wiem, może metody radykalne jak zabranie dzieci do domu dziecka, umieszczenie w rodzinie zastępczej dadzą tej kobiecie do myślenia? Czy finansowanie spirali przez organizację charytatywną - koszt pewnie podobny do paczki...

Edytowane przez _vixen_
Czas edycji: 2010-12-05 o 21:23
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-05, 21:22   #435
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
Powinni zrobić coś - no mówmy wprost: pójść do pracy, żeby z tej biedy wyjść, gdy są zdolni do pracy a co za tym idzie do samodzielnego utrzymywania rodziny, którą założyli (tylko o to chodzi).
To że normalni ludzie idą do pracy, nie znaczy że osoby cierpiące na chorobę alkoholową też mogą. Powinny dostawać zasiłek chorobowy i zwolnienie lekarskie od pracy na stałe.

Prawdę mówiąc to wolałabym sobie pospać dzisiaj do 12 wstać zjeść czipsy wypić trzy piwka i siedzieć cały dzień przy komputerze.
Może jak wynajdą chorobę (i zatwierdzą) typu zespół chronicznego lenistwa, to zacznę się ubiegać o zapomogę jak mnie zwolnią.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-12-05, 21:23   #436
Seona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
Dziewczyny, nie przekrzykujcie się, bo to nic nie da.

Przede wszystkim to się powinno zastanowić skąd się ta cała bieda bierze i z tym źródłem nędzy walczyć a nie z jej skutkami...
Czy ja do kogoś krzyczę???

Ad.2. Jak świat długi i szeroki, zawsze znajdą się ludzie, którzy przyjdą, często z lenistwa po pieniądze. Opieka socjalna stara się walczyć, zmuszać te osoby do pracy, dawać wędkę zamiast ryb, ale w wielu przypadkach się to nie udaje. W wielu natomiast pozwala odbić od dna i wyjść na prostą.

Np. dziecko z takiej pijackiej rodziny z 14-giem rodzeństwa otrzyma taką szlachetną paczkę. Będzie tam książka ze zwierzętami. Resztę rzeczy przepiją. Poczyta ją. Dostanie 5 z biologii. Dziecko się podbuduje, zacznie się uczyć biologii, chodzić po bibliotekach, czytelniach. Zda maturę, pójdzie na studia, znajdzie prace

Nie może być taki sens pomocy tym, którzy "zaczęli pić i nie skończyli żadnej szkoły a potem świadomie narodzili sobie 15 dzieci które wychowują na koszt państwa"?

Ślub
Pati
Lili
Stary 2010-12-05, 21:26   #437
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
Opieka socjalna stara się walczyć, zmuszać te osoby do pracy, dawać wędkę zamiast ryb, ale w wielu przypadkach się to nie udaje. W wielu natomiast pozwala odbić od dna i wyjść na prostą.
Zapomogi pieniężne pozwalają odbić się od dna i wyjść na prostą? Eche, dobre sobie.

Cytat:
Np. dziecko z takiej pijackiej rodziny z 14-giem rodzeństwa otrzyma taką szlachetną paczkę. Będzie tam książka ze zwierzętami. Resztę rzeczy przepiją. Poczyta ją. Dostanie 5 z biologii. Dziecko się podbuduje, zacznie się uczyć biologii, chodzić po bibliotekach, czytelniach. Zda maturę, pójdzie na studia, znajdzie prace
przepraszam, muszę przyznać że się zaśmiałam.

O tak, dziecko które ma 14 rodzeństwa dostanie laptopa na święta, zacznie się uczyć, czytać wikipedię, skończy szkołę pójdzie na studia, zdobędzie doktora, potem nagrodę nobla, potem wynajdzie lek na raka, o tak!
Stary 2010-12-05, 21:27   #438
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Jak świat długi i szeroki, zawsze znajdą się ludzie, którzy przyjdą, często z lenistwa po pieniądze.
No widzisz, czyli jednak...

Stary 2010-12-05, 21:28   #439
***luna
Zakorzenienie

Niektórzy nie potrafią iść do pracy: jakkolwiek durnowato to brzmi.

niektórzy dziedziczą swoją nieudolność, w domach, w których nie znają niczego innego.
Jak się dzieciakom z takich domów nie pomoże, to zapewne powtórzą schemat zycia rodziców.

Niektórzy kiedyś świetnie sobie radzili, coś się stało, jakiś krach zyciowy, z którego cięzko im sie podnieść. I wyglądają jak podrzędny bezdomny z centralnego, a są lekarzami, prawnikami, biznesmenami; a moze byli w przeszłości.
blogowo:
aktywnie

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-12-05, 21:29   #440
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Cytat:
Czy ja do kogoś krzyczę???

Nie może być taki sens pomocy tym, którzy "zaczęli pić i nie skończyli żadnej szkoły a potem świadomie narodzili sobie 15 dzieci które wychowują na koszt państwa"?

Fajna rzecz... ale chyba kompletnie nierealna. Dziecko w skrajnym ubóstwie, głodne i brudne stanie się geniuszem jak mu ktoś podrzuci pod choinkę książkę o zwierzętach?

Ja bym dodała. Dziecko ma opłacone całoroczne obiady w szkole, w domu ma spokój poprzez eksmisję ojca alkoholika, ktoś mu dorzuca karnet na basem oraz systematycznie co roku wyposaża go we wrześniu do szkoły.

Tak więc trochę więcej tego potrzeba niż paczka od święta.
Stary 2010-12-05, 21:30   #441
Seona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Ale jak sądzisz, czego nauczy szlachetna paczka opisywaną tutaj 24letnią kobietę z 5 (!) .
Czego nauczy? Może niczego, ale dzieci będą miały z tego przyjemność, bo matka "zawaliła sprawę" i nie jest w stanie im zapewnić im takiej paki na święta?

Ślub
Pati
Lili
Stary 2010-12-05, 21:30   #442
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ***luna Pokaż wiadomość
niektórzy dziedziczą swoją nieudolność, w domach, w których nie znają niczego innego.
Jak się dzieciakom z takich domów nie pomoże, to zapewne powtórzą schemat zycia rodziców.
A jak tym dzieciom pomóc?

Stary 2010-12-05, 21:30   #443
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
Niektórzy kiedyś świetnie sobie radzili, coś się stało, jakiś krach zyciowy, z którego cięzko im sie podnieść. I wyglądają jak podrzędny bezdomny z centralnego, a są lekarzami, prawnikami, biznesmenami; a moze byli w przeszłości.
Paczka cukierków, tuńczyk w puszce i kilkaset złotych miesięcznie mu pomoże?
Prędzej terapeuta i bodziec do podniesienia się z dna, podjęcia pracy, doradca zawodowy.
Stary 2010-12-05, 21:31   #444
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Cytat:
JAk wyżej napisałam. Wersja hard moje dwa posty temu
Stary 2010-12-05, 21:33   #445
muszynianka
Zakorzenienie

Acha i powiem co mnie ujęło, jak czytałam o rodzinach, znalazłam prośbę dzieci o wyjście do kina czy teatru, bo nigdy nie były. Gdybym mogła, sfinansowałabym teatr dla rodziny. To akurat mnie ujęło.

---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:32 ----------

Cytat:
Czego nauczy? Może niczego, ale dzieci będą miały z tego przyjemność, bo matka "zawaliła sprawę" i nie jest w stanie im zapewnić im takiej paki na święta?
Proste. Może dzieci się nauczą że kasa nie spada z nieba a w życiu do wielu rzeczy trzeba dojść ciężką pracą, wysiłkiem i wyrzeczeniami. I może kiedyś jak zamiast paczki na święta ktoś sprezentuje im właśnie teatr, basen czy kurs językowy, zainteresują się czymś szerzej niż kosmetykami z avonu, cukierkami, nowym modelem komórki i będą mamę wspierać na stare lata.
Stary 2010-12-05, 21:35   #446
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mikia20 Pokaż wiadomość
JAk wyżej napisałam. Wersja hard moje dwa posty temu
Aha (ja uważam, że z patologii to trzeba te dzieci wyrwać jednak, to by była bardziej skuteczna forma pomocy)

Stary 2010-12-05, 21:46   #447
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Ale ile tej przyjemności? Dzień, dwa?
A co z resztą roku? Wyczekiwanie na kolejną paczkę?

Dla mnie już sensowniejsze są kolonie, ale nie gdzieś na zadupiu nad jeziorem, ale na przykład dla dzieci ze wsi w wielkim mieście: pokazanie dzieciom, jak zyją inni ludzie, że są inne modele życia niż ich rodziców, nauka zachowania się i obycia w takich przybytkach jak kino, teatr, restauracja czy nawet głupia galeria handlowa. Spotkania z ludźmi wywodzącymi się też z nieciekawych środowisk, którzy jednak do czegoś w życiu doszli, niekoniecznie są lekarzami czy prawnikami, ale na chociażby otworzyli swój zakład stolarski i uczciwie w nim pracują. Pogadanki z lekarzami, z naciskiem na ginekologów, o antykoncepcji - no ale to już nie przejdzie oczywiście w katolickiej organizacji

Jeśli Szlachetna Paczka ma taki potencjał w postaci bazy rodzin, to czemu nie wykorzysta tego też w taki sposób?
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-05, 21:48   #448
***luna
Zakorzenienie

Cytat:

Na poczatek, że istnieje inny niz prezentowany przez rodzine swiat.
Czasami to, że mogą coś zjeść, nie być głodne; że sa po prostu ważne dla dorosłych którzy się nimi zajmują; pokazać, ze święta to nie musi być zawsze smutny czas; po którym po powrocie ze szkoły trzeba wymyslać odpowiedzi na pytanie nauczyciela co Mikołaj przyniósl itd.

Świetlice srodowiskowe czesto tak dzialaja. Dają posiłek dziennie, poczucie bezpieczenstwa, miejsce do odrobienia lekcji w spokoju, a święta paczki.

A w paczkach?
W paczkach trochę slodyczcy, zabawek, książeczek, a prócz tego kwestie podstawowe: mydło, płyny do kapieli, szczoteczki do zębów itd.

Czasami to wystarczaa czasami nie.

Cytat:
Paczka cukierków, tuńczyk w puszce i kilkaset złotych miesięcznie mu pomoże?
Prędzej terapeuta i bodziec do podniesienia się z dna, podjęcia pracy, doradca zawodowy.
jak masz pusto w zolądku, nie masz gdzie spać, wszystko ci runęło to terapia nie pomoże.
Najpierw trzeba coś zjeść.
Zwykła piramida potrzeb Maslowa
blogowo:
aktywnie
Stary 2010-12-05, 21:49   #449
muszynianka
Zakorzenienie

No dokładnie, vixen masz rację... Jakieś ciekawe warsztaty dla dzieci w trudnej sytuacji, nie na zasadzie "ajku ajku bedzie dobrze my wam pomożemy my załatwimy"... Nie można całe życie głaskać po głowie dzieci z rodzin o złej sytuacji materialnej.
Będziesz głaskać jak będzie małe - ok, nie będzie mu przykro, ale potem dorośnie w przekonaniu "to nie moja wina" a od rodziców się nasłucha jak to "łatwo orżnąć państwo"

---------- Dopisano o 22:49 ---------- Poprzedni post napisano o 22:48 ----------

Cytat:
jak masz pusto w zolądku, nie masz gdzie spać, wszystko ci runęło to terapia nie pomoże.
Najpierw trzeba coś zjeść.
Zwykła piramida potrzeb Maslowa

jak masz pusto w żołądku, nie masz gdzie spać, wszystki co runęło
TO LAPTOP SUSZARKA DO WŁOSÓW ŁOŻE MAŁŻEŃSKIE KOSMETYKI AVONU NOWA KOMÓRKA
tym bardziej ci nie pomoże
och ach ojejku zwykła piramida maslowa

<facepalmx333>

nie żebym tak przypadkowo tyci tyci cytowała potrzeby rodzin

a przepraszam pojawiła się

KURTECZKA Z FUTERKIEM, FIRMOWE BUTY. jak już tak baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaardzo chcesz się czepiać.
no faktycznie, firmowe buty to jest wyjście z opresji, lepsze wyjście niż terapia i warsztaty.
TAK, JESTEM ZA.
Stary 2010-12-05, 21:50   #450
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
Ad.2. Jak świat długi i szeroki, zawsze znajdą się ludzie, którzy przyjdą, często z lenistwa po pieniądze. Opieka socjalna stara się walczyć, zmuszać te osoby do pracy, dawać wędkę zamiast ryb, ale w wielu przypadkach się to nie udaje. W wielu natomiast pozwala odbić od dna i wyjść na prostą.

No i nie udało się np. 3x? To nara, do widzenia. Tak moim zdaniem powinno być.
Jestem bez serca.
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości