Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka" - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-12-05, 21:52   #451
muszynianka
Zakorzenienie

Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"

Cytat:
Napisane przez 1000days
No i nie udało się np. 3x? To nara, do widzenia. Tak moim zdaniem powinno być.
Jestem bez serca.
Na mnie po prostu większość rzeczy przestało robić wrażenie, bo naprawdę dużo się tego naoglądałam.
Kto faktycznie będzie chciał wyjść ze złej sytuacji, stanie na głowie by z niej wyjść. A kto będzie chciał w niej tkwić, to nie ruszy się z miejsca. Tylko że czasami potrzeba motywacji i kopa a jak już pisałam, kosmetyki czy firmowe buty to tylko chwilowe rozwiązanie żeby zacieszyc banana przez pół godziny a potem iść ryczeć.
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-05, 21:53   #452
titina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Ale ile tej przyjemności? Dzień, dwa?
A co z resztą roku? Wyczekiwanie na kolejną paczkę?

Dla mnie już sensowniejsze są kolonie, ale nie gdzieś na zadupiu nad jeziorem, ale na przykład dla dzieci ze wsi w wielkim mieście: pokazanie dzieciom, jak zyją inni ludzie, że są inne modele życia niż ich rodziców, nauka zachowania się i obycia w takich przybytkach jak kino, teatr, restauracja czy nawet głupia galeria handlowa. Spotkania z ludźmi wywodzącymi się też z nieciekawych środowisk, którzy jednak do czegoś w życiu doszli, niekoniecznie są lekarzami czy prawnikami, ale na chociażby otworzyli swój zakład stolarski i uczciwie w nim pracują. Pogadanki z lekarzami, z naciskiem na ginekologów, o antykoncepcji - no ale to już nie przejdzie oczywiście w katolickiej organizacji

Jeśli Szlachetna Paczka ma taki potencjał w postaci bazy rodzin, to czemu nie wykorzysta tego też w taki sposób?
Przecież przynajmniej kilka jak nie kilkanaście razy pisałam że właśnie wykorzystuje, a "szlachetna paczka" jest tylko jedną ( świąteczną) z akcji Stowarzyszenia. Przez cały rok jest prowadzone douczanie dzieci i pomoc im w nauce.

http://www.wiosna.org.pl/main/pl/sec...rticle/552.htm

Pogadanki z ginekologami o antykoncepcji prowadzi inna fundacja. Możecie zostać ich wolontariuszami jeśli chcecie.

I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks.

Edytowane przez titina
Czas edycji: 2010-12-05 o 21:55
titina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-05, 21:54   #453
Seona
Zakorzenienie

Żałuję, że włączyłam się tu w wątek

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
O tak, dziecko które ma 14 rodzeństwa dostanie laptopa na święta, zacznie się uczyć, czytać wikipedię, skończy szkołę pójdzie na studia, zdobędzie doktora, potem nagrodę nobla, potem wynajdzie lek na raka, o tak!
A skąd wiesz, że nie?

Cytat:
Napisane przez Fresa Pokaż wiadomość
No widzisz, czyli jednak...
No jasne że tak, przecież na całym świecie są tacy ludzie. Ameryki tutaj nie odkrywam...

Cytat:
Paczka cukierków, tuńczyk w puszce i kilkaset złotych miesięcznie mu pomoże?
Prędzej terapeuta i bodziec do podniesienia się z dna, podjęcia pracy, doradca zawodowy.
Może gdy się najedzą i zapomną o głodzie to pójdą do terapeuty i doradcy zawodowego?

Jak ktoś chce, to do wszystkiego się przyczepi. Do każdej akcji: czy to zwierzętom, czy to dzieciom, czy pijakom, czy bezrobotnym. A nawet opiece socjalnej się dostanie. Za to, że za mało daje. A tak pomoc też bez sensu. Bo to tylko chwilowy banan na twarzy.

Ślub
Pati
Lili

Edytowane przez Seona
Czas edycji: 2010-12-05 o 21:57 Powód: dopisek
Seona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-05, 21:56   #454
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ***luna Pokaż wiadomość
jak masz pusto w zolądku, nie masz gdzie spać, wszystko ci runęło to terapia nie pomoże.
Najpierw trzeba coś zjeść.
Zwykła piramida potrzeb Maslowa
Ja też tak uważam. Gdybym nie miała za co kupić chleba i lekarstw to ostatnią rzeczą o jakiej bym myślała byłby laptop i komórka (o, a jeszcze ciekawe, co komu po laptopie bez internetu i ciekawych programów do nauki - a i jedno i drugie jednak kosztują; za komórkę też trzeba płacić abonament albo doładowywać konto... skąd ci obdarowani wezmą na to kasę? )
Cytat:
Napisane przez Seona Pokaż wiadomość
Żałuję, że włączyłam się tu w wątek
Ja nie (ale żałuję tylko, że nie można przekonać niektórych ludzi, że nie zawsze maja rację)

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-05, 21:59   #455
***luna
Zakorzenienie

Muszynianko ja tu mówię o ludzich, którym swiat runął a ty się nabijasz.

Mówię o ludziach, którym świat się zawalił a ty przytaczasz listę zyczeń zupełnie innej grupy ludzi.

każdy ma prawo do marzeń jesli już chodzi o te listy zyczen

A ty jak widzę masz niestety male pojęcie o tym jak system funkcjonuje i o tymj ak się biedę dziedziczy, jak zyciepotrafi zaskoczyć.

Świetnie się siedzi zapewne w ciepłym domu i klepie posty prześmiewcze na wizazu.

Widzisz ja pracuję z ludźmi, których socjal (nie w Polsce, a w UK) czasami jest wyzszy niz moje wynagrodzenie.

W Polsce socjal jest zaden, jesli mówimy o godnym poziomie zycia.
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-05, 21:59   #456
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Seona Pokaż wiadomość
Jak ktoś chce, to do wszystkiego się przyczepi. Do każdej akcji: czy to zwierzętom, czy to dzieciom, czy pijakom, czy bezrobotnym. A nawet opiece socjalnej się dostanie. Za to, że za mało daje. A tak pomoc też bez sensu. Bo to tylko chwilowy banan na twarzy.
to naprawdę ci co dostają to jeszcze krzyczą, że za mało? jestem w szoku

Stary 2010-12-05, 22:01   #457
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
Muszynianko ja tu mówię o ludzich, którym swiat runął a ty się nabijasz.

Mówię o ludziach, którym świat się zawalił a ty przytaczasz listę zyczeń zupełnie innej grupy ludzi.
ale ja jak najbardziej jestem za pomocą dla ludzi którym świat runął na głowę, dla ludzi którzy nagle zachorowali, za zbiórką na sprzęt dla ludzi, sprzęt nierefundowany (wiemy jak jest), bo taka sobie zdrowa osoba niepracująca dostaję tyle co osoba która jest poważnie chora niezdatna do pracy i musi sobie jeszcze najprawdopodobniej drogie leczenie opłacić.

Cytat:
Pogadanki z ginekologami o antykoncepcji prowadzi inna fundacja. Możecie zostać ich wolontariuszami jeśli chcecie.
ta ponton i kościół skutecznie rzuca w nich pomidorami i wszystkim co jest pod ręką, nie dziękuję, nie w tym kraju.
Stary 2010-12-05, 22:02   #458
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też tak uważam. Gdybym nie miała za co kupić chleba i lekarstw to ostatnią rzeczą o jakiej bym myślała byłby laptop i komórka (o, a jeszcze ciekawe, co komu po laptopie bez internetu i ciekawych programów do nauki - a i jedno i drugie jednak kosztują; za komórkę też trzeba płacić abonament albo doładowywać konto... skąd ci obdarowani wezmą na to kasę?
Widziałaś może głośny ostatnio film dokumentalny "Czekając na sobotę"? Jestm tam biedna wiejska rodzina wielodzietna, chyba 11 dzieci, już dorosłych, nikt nie pracuje, ojciec rencista bez nogi, gdzieś tam od czasu do czasu sobie dorobią. Wszyscy, dosłownie WSZYSCY dysponowali telefonami komórkowymi i non stop wysyłali sobie smsy czy mmsy z filmami z ostatniej dyskoteki (czyli takie starodawne cegły to jednak nie były). A w domu bida aż piszczy, do szlachetnej paczki by się kwalifikowali jak nic...
I jakoś na to kasa się znalazła...cud jakiś czy co
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-05, 22:04   #459
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
A skąd wiesz, że nie?
nie no oczywiście takich przypadków są setki i miliony.

---------- Dopisano o 23:03 ---------- Poprzedni post napisano o 23:02 ----------

Cytat:
Świetnie się siedzi zapewne w ciepłym domu i klepie posty prześmiewcze na wizazu.
nie powiem co mnie strzela kiedy widzę takie komentarze.
tak super się klepię, już pisałam, że w moim złotym domku na złotej nóżce na złotej klawiaturce na moim złotym iPadzie to się najlepiej klepie prześmiewcze posty.
acha, siedząc oczywiście w złotych kozaczkach śmiem nadmienić.

Q@#(_%$@W#*(TSEFS.

---------- Dopisano o 23:04 ---------- Poprzedni post napisano o 23:03 ----------

Cytat:
W Polsce socjal jest zaden, jesli mówimy o godnym poziomie zycia.
znów mnie coś strzela jak coś takiego widzę.

ty myślisz że przeciętna pensja pozwala by osoba SAMOTNA mogła normalnie żyć?
Zarabiasz 1600 zł na rękę i co? Wynajem kawalerki 700-100 zł w dużym mieście, plus opłaty. Zostaje ci na suchy chleb i bilet miesięczny.
Nie no ale to socjal leży i piszczy.

nadmieniam ze 1600 zł to i tak nie każdy zarabia, 8 zł/h na rękę, czyli koło 1250 miesięcznie, to jest buahaha a nie pieniądze jeśli ktoś chce się usamodzielnić. no ale tak, wiadomo, że socjal to worek bez dna i zawsze będzie mało.

Edytowane przez muszynianka
Czas edycji: 2010-12-05 o 22:10
Stary 2010-12-05, 22:07   #460
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Widziałaś może głośny ostatnio film dokumentalny "Czekając na sobotę"? Jestm tam biedna wiejska rodzina wielodzietna, chyba 11 dzieci, już dorosłych, nikt nie pracuje, ojciec rencista bez nogi, gdzieś tam od czasu do czasu sobie dorobią. Wszyscy, dosłownie WSZYSCY dysponowali telefonami komórkowymi i non stop wysyłali sobie smsy czy mmsy z filmami z ostatniej dyskoteki (czyli takie starodawne cegły to jednak nie były). A w domu bida aż piszczy, do szlachetnej paczki by się kwalifikowali jak nic...

To nie żaden cud.
Tylko tak ten styl konsumpcyjny działa i to, że nie mając dochodu mozna sobie wziąć umowe na telefon, cokolwiek.

Bo przecież taki telefon to własnie oznaka tego jak komu sie powodzi.

są równiez takie przypadki.

I to jest dramat, bo jak ludzie się napatrza na takie rodziny to im sie odechciewa pomagać.
A przecież kazdy przypadek jest odrębny i indywidualny.

Wracajac do kwestii dzieci: nie wina dziecka, że ma matkę co woli sobie telefon kupic zamiast buty dziecku, przez co jesieniom młode w sandalach biega.
blogowo:
aktywnie
Stary 2010-12-05, 22:08   #461
_vixen_
Zakorzenienie

Tak zwany socjal to nie są pieniądze znikąd. Donald z Bronkiem ich nie drukują nocami w Mennicy Państwowej

***luna, nie otwiera Ci się nóż w kieszeni na to, że ktoś dostaje socjal wyższy lub porównywalny w Twoją krwawicą? Przecież nic dziwnego, że wtedy się nie opłaca pracować. Ale Wielkiej Brytanii to się chyba potężną czkawką te socjale teraz odbijają, z tego, co słyszałam...
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-12-05, 22:08   #462
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
Wracajac do kwestii dzieci: nie wina dziecka, że ma matkę co woli sobie telefon kupic zamiast buty dziecku, przez co jesieniom młode w sandalach biega.
tak, zdecydowanie, winny jest SYSTEM, bo jak wiadomo "W Polsce socjal jest zaden, jesli mówimy o godnym poziomie zycia."
Stary 2010-12-05, 22:12   #463
Seona
Zakorzenienie

Brak mi słów w tym wątku. Opieka socjalna źle że daje, że za mało, że za często, że powinno być tylko 3 razy, że żadnych paczek, że paczki ok, ale nie z telefonem i kurtką z futerkiem.

Czasem taka głupota jak drobny prezent z takiej paczki to właśnie będzie taka wędka. Muszynianko, znam sama 3 przypadki takie, z dalekiej Afryki. Wystarczyła kolorowanka.

Ślub
Pati
Lili
Stary 2010-12-05, 22:13   #464
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Nie widziałam tego filmu (a skąd mieli pieniądze i na telefony i na opłaty za ich użytkowanie?) było powiedziane? bo jestem ciekawa

Cytat:
To nie żaden cud.
Tylko tak ten styl konsumpcyjny działa i to, że nie mając dochodu mozna sobie wziąć umowe na telefon, cokolwiek.
Jak to?

Stary 2010-12-05, 22:13   #465
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
nie no oczywiście takich przypadków są setki i miliony.

---------- Dopisano o 23:03 ---------- Poprzedni post napisano o 23:02 ----------

nie powiem co mnie strzela kiedy widzę takie komentarze.
tak super się klepię, już pisałam, że w moim złotym domku na złotej nóżce na złotej klawiaturce na moim złotym iPadzie to się najlepiej klepie prześmiewcze posty.
acha, siedząc oczywiście w złotych kozaczkach śmiem nadmienić.

Q@#(_%$@W#*(TSEFS.

---------- Dopisano o 23:04 ---------- Poprzedni post napisano o 23:03 ----------

znów mnie coś strzela jak coś takiego widzę.

ty myślisz że przeciętna pensja pozwala by osoba SAMOTNA mogła normalnie żyć?
Zarabiasz 1600 zł na rękę i co? Wynajem kawalerki 700-100 zł w dużym mieście, plus opłaty. Zostaje ci na suchy chleb i bilet miesięczny.
Nie no ale to socjal leży i piszczy.

Niech cię tak nie strzela.

Zarobki w polsce sa różne, zyje się róznie.
W porównaniu z krajami UE jest wręcz kiepsko.

A socjal lezy i kwiczy. Pisząc socjal mam na mysli nie tylko zasiłki dla osób nie pracujących, ale takich,które mają dochód bardzo niski.
Nie trzeba miec stawki głodowej by zrozumieć, ze zasiłek rodzinny w Polsce to coś irytująco niskiego.

Niewiadomo na co to przeznaczyć

Socjal w UK chodź wcale nie najbardziej rozbudowany zapewnia standard zycia na bardziej niż godnym poziomie.
Taki zasiłek rodzinny daje możliwość na zakup pieluch czy mleka na dziecka.

A co do twojej wygodnej pozycji. nic złosliwego; po prostu ciężko zrozumieć pewne mechanizmy jak sie w nich aktywnego udzialu nie bierze, nie brało i pewnych rzeczy nie doświadczyło.
blogowo:
aktywnie
Stary 2010-12-05, 22:15   #466
Seona
Zakorzenienie

I tyle. EOT. Wyłączam subskrypcję tego wątku. Nie widzę sensu dalszego przebywania tutaj.

Każdy broni swoich racji i nikt nie przekona mnie, że takie akcje są zbyteczne. Uważam, że im więcej tym lepiej. Na przeróżne cele. W różnym czasie.

Ślub
Pati
Lili
Stary 2010-12-05, 22:16   #467
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
Czasem taka głupota jak drobny prezent z takiej paczki to właśnie będzie taka wędka. Muszynianko, znam sama 3 przypadki takie, z dalekiej Afryki. Wystarczyła kolorowanka.
Wierzę że znasz takie przypadki, ale skoro mówisz o dalekiej Afryce to mimo wszystko zastanów się bo że tak to ujmę, realia są subtelnie inne niż w Polsce

Cytat:
Brak mi słów w tym wątku. Opieka socjalna źle że daje, że za mało, że za często, że powinno być tylko 3 razy, że żadnych paczek, że paczki ok, ale nie z telefonem i kurtką z futerkiem.
Brak ci słów ale mimo wszystko zdobywasz się na komentarz :P
Tak, paczki są super. Są. Naprawdę. Gdyby mnie było stać sprezentowałabym pieluchomajty albo radio starszej pani (takie prośby się pojawiły) albo teatr dla dzieci. Albo książki. Albo świąteczny obiad.
Ale nigdy w życiu nie podjęłabym się paczki pt "mamy 10 dzieci, wychowujemy 31 26 23 21 [...] latków. marysia chce kurteczke z futerkiem aniula kosmetyki z avonu [...]" bo to wydaje mi się kompletnie takie niezbyt.
Stary 2010-12-05, 22:16   #468
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
A co do twojej wygodnej pozycji. nic złosliwego; po prostu ciężko zrozumieć pewne mechanizmy jak sie w nich aktywnego udzialu nie bierze, nie brało i pewnych rzeczy nie doświadczyło.
Nawet jeśli, to nic trudnego trochę pomyśleć, co by było gdyby... przecież każdy z nas jest świadomy tego, że kiedyś sam się może znaleźć w naprawdę trudnej sytuacji.

Stary 2010-12-05, 22:19   #469
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:

jestem głupiutka do tego obrzydliwie bogata, koniec tematu tauzend trzymaj mnie pliska albo zaraz zwymiotuję dużą ilością gotówki.

dobra odpowiem treściwiej: jak już piszesz moją autobiografię, to odszukaj temat pt alimenty rodziców dla dziecka a potem przejrzyj co powiedziałam co piszę i jaka jest moja fajna historia. z resztą to nie temat o mnie. kwiaty bogactwa moja droga, bogactwo. moje bogactwo ma się tak świetnie że nawet nie zdajesz sobie sprawy. opływam w zajefajność.

---------- Dopisano o 23:19 ---------- Poprzedni post napisano o 23:17 ----------

Cytat:
Nie widziałam tego filmu (a skąd mieli pieniądze i na telefony i na opłaty za ich użytkowanie?) było powiedziane? bo jestem ciekawa
Zasiłek (kobieta cieszyła się że mąż w wypadku stracił nogę bo stały dochód był) poza tym zbierają puszki na dyskotece a córka występowała w konkursie miss mokrego podkoszulka, nic ciekawego, jeśli mam być szczera to nie powiedzieli wprost. No ale było dokładnie jak vixen mówi, świetnie to zmontowali
mama
"Bieda panie, bieda okrutna"
i rzut kamery na 9 osób które pisze smsy :P

Edytowane przez muszynianka
Czas edycji: 2010-12-05 o 22:27
Stary 2010-12-05, 22:20   #470
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Zasiłek (kobieta cieszyła się że mąż w wypadku stracił nogę bo stały dochód był) poza tym zbierają puszki na dyskotece a córka występowała w konkursie miss mokrego podkoszulka, nic ciekawego, jeśli mam być szczera to nie powiedzieli wprost. No ale było dokładnie jak vixen mówi, świetnie to zmontowali
mama
"Bieda panie, bieda okrutna"
i rzut kamery na 9 osób które pisze smsy :P
Aż będę musiała obejrzeć ten dokument.

Stary 2010-12-05, 22:23   #471
***luna
Zakorzenienie

Cytat:

Jak to?
W UK taka sytuacja jest od dawna, w Polsce tendencja się zbliza.

jesteś tym co masz.

To co czlowiek je, ile listów od komornika przychodzi, ile dlugów do zapłacenia to już nie wazne.

Zaczyna sie od zaciągania pozyczek na swięta: by dziecko dostalo gadżet albo nawet kilka. (bo mieć musi).

od kart kredytowych rozdawanych tak po prostu z oprocentowaniem z kosmosu.

od tego, że zdolnosci kredytowej w wielu miejscach sie nie sprawdza solidnie.

W UK organizacji chrytatywnych jes tod groma i trochę, a nadal pojawiają się ludzie,którzy twierdzą, ze jak ich nie stac na kilka prezentów pod choinke dla dziecka to pójda i ukradną.
I tacydla,których biedny jest ten co nie ma telewizora na pół sciany.

I to jest inny rodzaj biedy, niz ten o którym myslimy, gdy chcemy komus dać chleb czy mleko.
blogowo:
aktywnie
Stary 2010-12-05, 22:23   #472
muszynianka
Zakorzenienie

Nawet temat pod ręką był https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...j%B1c+sobot%EA
Stary 2010-12-05, 22:27   #473
Hultaj
BAN stały

Cytat:
Ta kobieta ma 24 lata i 5 dzieci!!!! Najprosciej narobić sobie dzieci i wołać o pomoc do innych.
Ludzie mogą, to się zgłaszają, nikt nie musi robić nikomu paczki, gdzie są stare konie nie garnące się do pracy.
A co do samej wielodzietności jako takiej, to raczej nieładnie karać dzieci za błędy rodziców. I bez tego mają trudniej. I czemu ironizujesz/trywializujesz ''choroba alkoholowa''. Masz kasę, możesz dać bez żalu, to co ci szkodzi. Niech się takie dziecko też ucieszy.
Ogólnie Muszynianka trochę mieszasz; to może jak Ty jesteś dorosłą kobietą na utrzymaniu rodziców z ktorymi się nie bardzo dogadujesz, to może sama nie zasługujesz na to, by mieć miłe święta. ;-) Taka uszczypliwość tylko, bo tak nie myślę i nie życzę.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2010-12-05 o 22:33
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-12-05, 22:29   #474
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
Ogólnie Muszynianka trochę mieszasz; to może jak Ty jesteś dorosłą kobietą na utrzymaniu rodziców z ktorymi się nie bardzo dogadujesz
Właśnie nieeeee Hultaj, już nie :P (kolejna osoba zainteresowana moją autobiografią z dużymi dość dziurami )
Stary 2010-12-05, 22:33   #475
***luna
Zakorzenienie

muszynianko przecież ja od początku mówię, ze warto pomagać mądrze. 9juz pisałam co mam na mysli w tej kwestii)
Madre pomaganie np. alkoholikowi to m.in ustalenie zasad: przyjdziesz pijany, drzwi zastaniesz zamkniete itd.

nie mówię, że jesteś zamozna. Mówię, że jest wygodnie pisać posty z ciepłego domu.
O wiele wygodniej niz z zimnego centralnego albo innego fantastycznego dworca w Polsce.

Człowiek w potrzebie zasługuje na pomoc.
blogowo:
aktywnie
Stary 2010-12-05, 22:34   #476
Hultaj
BAN stały

Czemu zainteresowana Twoją biografią, najpierw sobie nie żałujesz prywaty odnośnie swojej osoby, a potem wiecznie wyskakujesz z takimi tekstami jak powyżej, ilekroć ktoś coś wspomni;-).
Cytat:
już nie :P
gratuluję; ale to jak gdyby tak raczej od niedawna. Pamięc chyba niekrótka. ;-)
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-05, 22:34   #477
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
nie mówię, że jesteś zamozna. Mówię, że jest wygodnie pisać posty z ciepłego domu.
O wiele wygodniej niz z zimnego centralnego albo innego fantastycznego dworca w Polsce.

Człowiek w potrzebie zasługuje na pomoc.
o pomocy i niańczeniu alkoholików to naprawdę coś wiem nie z takiej świątecznej paczki.

Cytat:
gratuluję; ale to od niedawna.
pomijając resztę dzięks za gratki to budujące

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-12-05, 22:37   #478
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
o pomocy i niańczeniu alkoholików to naprawdę coś wiem nie z takiej świątecznej paczki.

pomijając resztę dzięks za gratki to budujące

I to chyba jest sedno.
Nianczenie osoby uzalenionej ma niewiele wspólnego z pomoca.
blogowo:
aktywnie
Stary 2010-12-05, 22:37   #479
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
Madre pomaganie np. alkoholikowi to m.in ustalenie zasad: przyjdziesz pijany, drzwi zastaniesz zamkniete itd.
acha, ocho mówisz to z takim przekonaniem jakbyś co najmniej kilka razy trzaskała bliskim osobom przed nosem w okolicy świąt gdy na dworze -15.
bądźmy realistami. to nie jest zawsze tak proste, nie ogranicza się do zamykania drzwi.

Cytat:
Nianczenie osoby uzalenionej ma niewiele wspólnego z pomoca.
a pomoc materialna to nie jest niańczenie?
Stary 2010-12-05, 22:40   #480
Fresa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
Ludzie mogą, to się zgłaszają, nikt nie musi robić nikomu paczki, gdzie są stare konie nie garnące się do pracy.
Ale dlaczego takie rodziny przyjmują do programu?
(przecież jak ludzie takie rodziny widzą to się do pomocy zniechęcają i przez to właśnie ucierpią ci, którzy tej pomocy naprawdę potrzebują.)

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości