|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1291 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010
Cytat:
Jak przysypia przy jedzeniu to ją głaszczę po głowie, brodzie, uszkach - jak jest nadal głodna to zaczyna ssać jak nie to wypluwa cyca i wtedy ją odkładam. Co do pory dzień/noc to chyba musimy jeszcze poczekać aby im się to unormowało ale w dzień nie wolno chodzić na palcach wokół dzieka - musi słyszeć normalne odgłosy domowej krzątaniny żeby szybciej załapało, ze noc jest do spania bo jest cichutko i ciemno a w dzień jest lekki hałas i lepiej się porozglądać po otoczeniu niż spać. Ja nie puszczam kołysanek. Uszko możesz wyczyścić delikatnie patyczkiem - ale tylko małżowinę - w środku nie wolno gmerać. Co do Karmi to nie wiem |
|
|
|
|
#1292 |
|
Raczkowanie
|
Dzien dobry Kobietki
![]() Cały czas was podczytuje, jestem w miare na bierząco.A gdy chcem cos napisac, to moj synek sie budzi i po robocie ![]() powiem wam, ze z dnia na dzien moj skarbek robi sie coraz fajniejszy.az milo na serduszku jak sie usmiechnie i mniej ryczy niz w pierwszych tygodniach hihi ![]() Co do kropelek SABSIMPLEX to u nas zadziałały super. juz po 2 dniach poprawa byla. a teraz w ogole nie ma kolek, ale nadal mu je podajemy. ![]() cudowne sa wasze pociechy ![]() pozdrawiam |
|
|
|
#1293 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() wiem ze tak nie mozna go przyzwyczajac, ale to pierwsze dni dopiero w ktorych kazde 5minut snu jest dla nas dobrem luksusowym
|
|
#1294 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:51 ---------- Cytat:
![]() w szpitalu slyszalam,ze niektore dzieci rodza sie z zabkami ![]() ---------- Dopisano o 15:54 ---------- Poprzedni post napisano o 15:53 ---------- Cytat:
|
||||
|
|
|
#1295 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ale tez czesto je pod rzad co 30-40 min no to mu daje cycka jak ciagnie to jest glodny.a tak to tylko je i spi -dlugo tak bedziemy jeszcze musialby poczekac az sie zaczna rozkrecac ? zastanawia mnie czy wlasnie juz u takiego malucha utrwalaja sie pewne schematy i przyzwyczajenia ktorych potem ciezko oduczyc?Ty masz zawsze jakies doswiadczenie, ja przy pierwszym dziecku nic nie wiem, choc myslalam ze cos wiem ![]() jak mała spi to jej nie wybudzasz nawet jak spi np 4h? mi w szpitalu kazali wybudzac po 3h a zdrugiej strony karmic na zadanie, wiec to troche sprzeczne, bo jak nie zada to nie karmie
|
|
#1296 |
|
Zakorzenienie
|
My się zachowujemy całkowicie normalnie. W ciągu dnia robimy wszystko jak dawniej, kładziemy się tak jak zwykle (ja koło 22-23, mąż znacznie później, potem jest tak, że ja wstaję koło 7-8, a on śpi do 10
|
#1297 |
|
Zadomowienie
|
Ja małej nie wybudzam juz do jedzenia. Robiłam tak do wczoraj, kąpiel o 19.30, cyc sen do 23- wybudzanie i jazda do 2. Bez sensu. Teraz wybudzam ja tylko przed kąpielą ok18.30 i potem jeszcze troche przytrzymam. Zobaczymy jaka bedzie dzisiejsza noc.
Za dnia śpi w salonie w hałasie.Gra tv, normalnie rozmawiamy, przychodza znajomi, gra muzyka a mała spi jak zabita. W nocy wiadomo- cisza .
|
|
|
|
#1298 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może się mylę ale według mnie u takiego malucha jeszcze się nie utrwalają żadne złe nawyki typu noszenie na rękach na przykład - no ale ręki sobie uciąć nie dam. Nie wybudzam jej - często jak zrobi właśnie ze trzy podejścia do cyca co 30 minut to potem spi 4-4,5 godziny ale to się zdarza maksymalnie raz dziennie więc jej nie budzę niech sobie śpi - a w nocy to nawet nie wiem jakie ma przerwy między karmieniami bo karmię ją na śpiąco i nawet jak spojrzę na zegarek to i tak zaraz nie pamiętam która jest godzina |
|
|
|
|
#1299 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
, gadamy itp. a w nocy cisza
|
|
#1300 |
|
Zakorzenienie
|
co do rad to faktycznie nie wiadomo kogo słuchać
![]() mojego dziś coś opętało - ciągle by chciał na cycku wisieć mam nadzieje ze to mu minie a tak w ogóle to nie śpi dziś w dzień wcale ehh a w nocy też niewiele chyba że na tżta klacie tylko że on sie boi tak zasnąć z nim |
|
|
|
#1301 |
|
Zakorzenienie
|
Paulinka śpi w sowim pokoiku, w dzień ma uchylone drzwi i wszystko noramlnie robimy, czasem oglądam tam tv, jak ma spać to śpi nic jej nie przeszkadza. a w nocy jest mega zmierzła ostatnio.wczoraj jak zaczęła zrzędzić od 20 to skończyła po północy, potem się budziła co chwilę i marudziła. je coraz więcej. dziś rano pojechaliśmy do Biedronki-ale jej nie wyciągałam z auta, tż z nią siedział, nie chcialam jeszcze do ludzi z nią
jak wróciliśmy to zjadła 90 ml mleka, za pół godziny 40ml herbatki i za godzinę jeszcze chaia i 60 ml mleka, dopiero zasnęła. ja miałam cc-18-go dalej ze mnie leci już mam dość
wymianka https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...5#post47257715 "Zanim zostałaś poczęta - pragnęłam Cie , zanim się urodziłaś - kochałam Cię , nim minęła pierwsza minuta Twojego życia... - byłam gotowa za Ciebie umrzeć..." |
|
|
|
#1302 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja nie wybudzam więc nakarmiłam i dalej spała do 5 melodyjkę jej puszczam jak zasypia z karuzelki... i to jedyne, a tak to w dzień normalnie rozmawiam jak ona śpi, gra radio, wszystko normalnie... A ona i tak śpi a uszek chyba ruszać nie wolno ale nie jestem pewna ![]() Cytat:
ja czasami też mam takie myśli. Choć jak wczoraj miała gorszy dzień to wszystko ją wybudzało a teraz np tż tnie drewno do kominka, a u nas z garażu strasznie się niesie hałas po domu :/ a ona nawet nie drgnie ![]() Cytat:
![]() słuchajcie,zaczął nam odpadać pępek, ale tam jest krew czy zrobiłam coś źle czy to normalne ? ja tylko psiukam octeniseptem i patyczkiem do uszków delikatnie przemywam ![]() a oto moja czarnulka
|
|||
|
|
|
#1303 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1304 |
|
Zadomowienie
|
Paulinka to ze jest troche krwi to normalne przemywaj dalej az srodeczek sie wygoi. U kazdego dziecka inaczej to wyglada...u nas odpadl rowno po 2 tygodniach ale w srodku juz bylo suchutko. Tez psikalismy octaniseptem bardzo dobry jest
|
#1305 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja jestem w szoku.Pepek odpadl nam po tygodniu.
od poczatku byl pudrowany.Za dwa dni bedzie calkowicie suchy.Oj kretencja- jak ja bym chciala by nasz kolki mial tylko dwie godziny Wczoraj byla jazda bez trzymanki-od 23 do 7 rano jazda.Co go uspokoilam, to sie zrywal z krzykiem.Ja padalam na twarz o 4 ubudzilam tzeta i sie zmienilismy.Dzis dostalismy nastepne lekarstwo i czopki, moze cos pomoze.Podaje mu tez dzis rumianek, mam wrazenie ze jest spokojniejszy ale to nam noc pokaze.Dzis zjadlam tylko pieczywo wasa i ryz z marchewka. Mozna pic mleko sojowe?Weronisia? Tunczyka na chlebek wasa?Musze cos jesc a nie chce malemu zaszkodzic. Mi z cyckow leci jak tylko popatrze na malego A tak sie balam o laktacje.Mleka mam tyle, ze jeszcze odciagam po 50 ml na zas, jak np.chce wyjsc.Blagam, trzymajcie kciuki, by maly troche dluzej dzis pospal..bo sie wykoncze. Dzis nawet nie pobrano mu krwi do badania, bo podobno jest z zoltaczka lepiej, inaczej nie bylby taki marudny. A wieczorem puszczalam sobie to, choc maly tez slucha.Oczy jak piec zloty i slucha. http://www.youtube.com/watch?v=F01Dk...eature=related http://www.youtube.com/watch?v=eqAHpa2vX_Y http://www.youtube.com/watch?v=FAIHktnVTTw&NR=1 Edytowane przez De28 Czas edycji: 2010-12-06 o 18:16 |
|
|
|
#1306 |
|
Zadomowienie
|
De z ta marchewka tez czasem trzeba uwazac i nie przesadzac z jedzeniem jej. Czasami ma zły wplyw na dzieciatka ale trzeba obserwowac moze Twojemu nic nie bedzie po niej.
Marchewka moze dzialac zatwardzajaco a co za tym idzie moze powodowac kolki.
|
#1307 | |||||
|
Dragonfly
|
Cytat:
No a teraz nie boli tak typowo, ale jest jedno miejsce takie tkliwe dosc,tam gdzie sa jeszcze rozpuszczalne szwyCytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Mala miala wczoraj troche problem z zasnieciem to przyszedl tz,zaczal do niej tak cicho mowic i spokojnie,ze zamiast malej mi opadla glowa po chwili i film mi sie urwal Jest kolysanka,ktora ja jej zawsze puszczam jak spac nie moze,bo mi sie szalenie podoba(wciaz ta sama) I dzisiaj jak po poludniu maruda poplakiwala-puscilam jej ta kolysanke,to nawet minuta nie minela,a mala odleciala...chyba lubi regularnosc,te same piosenki,gesty,dobrze znane miejsca,ciezko znosi zmianyCytat:
![]() Paulinka,sama rozowa slodycz
|
|
|
#1308 |
|
Zadomowienie
|
Artystka eh no niby to zebole mu wychodzą jest strasznie marudny wlasnie ale nie gorączkuje na szczescie tylko wlasnie ten katar ma ale nie ropny tylko takie poprostu przezroczyste glutki.
A czy to ząbki na 100% to dowiemy sie w piątek jak pojdziemy do lekarza bo mleczko nam sie powoli konczy i trzeba isc po recepte ![]() A co do linka chustą/nosidełkiem ktore wczesniej wklejałam to jednak nie kupiłam takiego po przeczytaniu ze wlasnie w takich dzieci sie dusiły... Kupilismy zwykłą ale uzywaną bo juz lezaczek kupilismy małemu i ciezko troche z kaska a jak teraz taki marudny mały to wole go nosic w chuscie bo na rekach nie daje rady juz...rece mi dretwieja juz po 10 minutach heh a kupilismy taką: http://allegro.pl/show_item.php?item=1344900366 heh ciekawe czy bedzie chociaz zadbana...spodobal mi sie kolor łączony i ten samochodzik heh ![]() W piątek bedziemy Juniora wazyc...ciekawe jaką magiczną liczbe waga nam pokaze hehe
Tomuś ![]() Edytowane przez Ishka Czas edycji: 2010-12-06 o 18:34 |
|
|
|
#1309 |
|
Zadomowienie
|
Dzisiaj znowu seria usmiechow byla do mamusi ale moja stara komora niestety nad nimi nie nadąza i zanim zrobilam zdjecie to juz prawie usmiech znikł z buzki heh chyba bede musiala kiedys nagrac filmek
![]() i jeszcze jedna fotka z uzytym "nieładnie paluszkiem" heh oczywiscie ten paluszek tez byl skierowany do mamy ![]()
|
#1310 |
|
Dragonfly
|
De ten drugi link z kolysankami tez jest u mnie w uzyciu na zmiane z ta
http://www.youtube.com/watch?v=Fk-da...eature=related i tak puszczam malej po kilka razy w kolko to samo,raz jedna kolysanke raz ten drugi zestaw,zadnych nowych nie dodaje(podobno jak dziecko sie do jakiejs szczegolnie przyzwyczai to dziala niemal od razu-i tak jedna dzisiaj zadzialala )
|
|
#1311 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) Ja psikałam tylko oceniseptem na pępek kilka razy dziennie - żadnymi patyczkami ani wacikami już tam nie gmerałam - i od wczoraj nie ma już tej krwistej wydzieliny więc chyba już się wszystko zagoiło ![]() Cytat:
za dzisiejszą nockę i za każdą kolejną A moja maruda wreszcie śpi - całe dopołudnie marudziła i kwękała, o 14 zasnęła mi na klacie i tak leżałyśmy 2 godziny, potem ją położyłam to pospała jeszcze chwilkę, zjadła, wykąpałam ją znowu troszkę zjadła (ale bardzo malutko) i teraz śpi skrzeku jeden - oby przespała noc tak ładnie jak wczoraj
|
||
|
|
|
#1312 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
|
|
#1313 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie Dziewczyny!
Czy mogę się do Was przyłączyć? Jestem mamą z wątku styczeń - luty jednak moja Mała Księżniczka nieco się pospieszyła i przyszła na świat 26.11. Z chęcią podzielę się z Wami moimi doświadczeniami z naszego 10-dniowego stażu ![]() To moja Mała Sara
|
#1314 |
|
Raczkowanie
|
daj przepis, jak to zrobiliscie ??? |
|
|
|
#1315 |
|
Zadomowienie
|
Marika witaj
![]() Powiem Ci ze Twoja mala Sara nie wyglada wcale na mała na kiedy mialas termin i jaka duza sie urodzila?
|
#1316 |
|
Zakorzenienie
|
MARIKA witamy.
Ja mam wyrzuty sumienia - miałam wychodzić z małą codziennie na spacer chociaz na pół godzinki a tymczasem byłam tylko raz bo zwyczajnie mi sie nie chce A WY WYCHODZICIE CODZIENNIE Z MALUCHAMI???? |
|
|
|
#1317 |
|
Kici kici miau miau
|
ale macie fajnie.. bo moja budzi sie co 2,5 h na jedzenie, nawet w nocy, nie wiem co robic zeby troche dluzej spala?
poza tym mam pytanie: czy normalne jest na mleku m. zeby kupki byly takie bobkowate ale nie twarde?zawsze w dzien jest taka jedna kupka, reszta normalna |
|
|
|
#1318 |
|
Zadomowienie
|
witajcie my witamy sie na odchowalini....
Jak tylko bede miała wiecej czasu to wszystko dokładnie opisze poki co prosze o pomkoc.... Walcze z laktacja wydawało mi sie ze jest wszytko ok mleka duzo... Ale przez całe 8 dni w szpitalu mała traciła na wadze... Z 4040 przy urodzeniu dzisiaj po 8 dniach ma 3590.... Jadła z cyca 10 min i zasypiała wybudzałam ja i znowu jadła 10 min i zasypiała jeszcze w trakcjie tych 10 min tez potrafiła zasnac... Dzisiaj przyjechalismy do domu i z cyca którym miałam ja teraz nakarmic sciagnełam 50 ml.... Ile taki dzidzius potrzebuje na 1 posiłek i jak to u Was od poczatku wygladało z karmieniem .... Dokarmiacie mleliem mod.? Juz sama nie wiem co zrobic.... Przepraszam bo pewnie juz o tym pisałyscie... ale nie dam rady teraz nadrobic..... |
|
|
|
#1319 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:14 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ---------- Cytat:
|
|
#1320 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas nie wypisują ze szpitala dopóki waga nie zaczyna iść w górę. Nigdy nie ściągniesz z piersi tyle mleka co da radę ściągnąć dziecko - maluszek to najlepszy laktator. Jeśli mała wydaje się pojedzona i nie płacze, ładnie robi kupki i dużo sika to ja bym się wstrzymała z dokarmianiem - poszła bym za ok tydzień do przychodni żeby ją zważyć i zobaczyć czy waga idzie w górę - powinna przybywać ok.20-30g dziennie. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:22.

Są dzieci bardziej żywe, marudne, aktywne i są takie, które nie płaczą z byle powodu i ogólnie są bardzo spokojne. Taki jest nasz Tymek - po tatusiu 

ja nie wybudzam
czy zrobiłam coś źle czy to normalne ? ja tylko psiukam octeniseptem i patyczkiem do uszków delikatnie przemywam 

za dzisiejszą nockę i za każdą kolejną