Uczulenie na nikiel-jak z tym żyć? - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-02-04, 21:05   #241
essere
Przyczajenie

Dot.: Uczulenie na nikiel-jak z tym żyć?

Witam!Prawdopodobnie jestem uczulona na nikiel,a wysypka pojawia się w formie bolesnych zgrubień oraz zasinienia skóry na pośladkach.Martwię się,ponieważ nie wygląda to estetycznie,a zbliża się lato.Jak wyjść na plażę?Jest to bardzo krępujace.Zażywam Zyrtec i dbam o właściwą dietę.Może jest jakaś skuteczna maść na tę dolegliwość?
essere jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-21, 16:18   #242
blackbetty
Przyczajenie

Witam

Również należę do grona uczulonych na nikiel.

Pojawiło się ona samoczynnie jakies 7late temu-wcześniej nie miałam żadnych !!! objawów alergii. Po kilkunastu wizytach u dermatologa jasna diagnoza - alergia na nikiel.

Jedynym działającym na mnie lekarstwem jest maśc/krem Clobederm 0,5mg/g - działa bardzo szybko juz na nastepny dzień objawy i zaczerwienione miejsca znikają, zmniejszają sie i nie swędzą.

Najczęsciej wysypke, krostki pojawiają się na dekolcie, na piersiach, pod piersiami, na brzuchu w okolicy paska, oraz na udach i łydkach. Prawdopodobnie najwiecej alegrgenu jest w mojej wodzie - zawsze po kapieli dostaje najwiecej krostek...

Pare lat temu jak miałam dość intensywny świąd i krostki, że w nocy podczas snu potrafiłam się drapać aż do krwi i robić sobie rany, dostałam tabeletki na bazie sterydów nazwa chyba Metypred (choc moglam cos przekrecic) tez bardzo skuteczne
blackbetty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-22, 10:06   #243
stokroteczka777
Wtajemniczenie

GG do stokroteczka777

Cytat:
Napisane przez blackbetty Pokaż wiadomość
Witam

Również należę do grona uczulonych na nikiel.

Pojawiło się ona samoczynnie jakies 7late temu-wcześniej nie miałam żadnych !!! objawów alergii. Po kilkunastu wizytach u dermatologa jasna diagnoza - alergia na nikiel.

Jedynym działającym na mnie lekarstwem jest maśc/krem Clobederm 0,5mg/g - działa bardzo szybko juz na nastepny dzień objawy i zaczerwienione miejsca znikają, zmniejszają sie i nie swędzą.

Najczęsciej wysypke, krostki pojawiają się na dekolcie, na piersiach, pod piersiami, na brzuchu w okolicy paska, oraz na udach i łydkach. Prawdopodobnie najwiecej alegrgenu jest w mojej wodzie - zawsze po kapieli dostaje najwiecej krostek...

Pare lat temu jak miałam dość intensywny świąd i krostki, że w nocy podczas snu potrafiłam się drapać aż do krwi i robić sobie rany, dostałam tabeletki na bazie sterydów nazwa chyba Metypred (choc moglam cos przekrecic) tez bardzo skuteczne
Clobedrem to steryd, uważaj żeby zbyt często go nie stosować. Tak samo Elocom, świetnie działa ale trzeba używaz go rozsądnie.

Nasz ślub:
http://s3.suwaczek.com/20100922640113.png

Jesteśmy razem od:
http://s1.suwaczek.com/200706022338.png

"Jest bowiem kilka odmian ciszy; najlepsza jest ta, która zapada z wyboru człowieka, a nie przeciw niemu"
stokroteczka777 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-22, 14:27   #244
TakaSobieJa88
Przyczajenie

czesc wszystkim
jestem tu nowa i niestety rowniez mam ten problem :/
bylam dzisiaj u dermatologa i pani doktor powiedziala mi, ze mam chyba uczulenie na nikiel :/ u mnie objawia sie to tym, ze jak nosze kolczyki to robia mi sie takie gulki w uszach i to bardzo boli przez co nie moge nosic kolczykow :/ probowalam juz ze srebrnymi, zlotymi i zwyklymi kolczykami i ciagle to samo. Przeszkadza mi to bo chcialabym moc normalnie nosic kolczyki a niestety nie moge bo zaraz mam te gulki :/ moze ktoras miala taki problem i ma jakis pomysl jak to zwalczyc?? dermatolog kazal mi przemywac uszy spirytusem salicolowym i dostalam masc pimfacour czy jakos tak. Uszy mialam dopierp przebijane w liceum czyli jakies 4-5 lat temu i nie wiem czy to moze mialo jakis wplyw na to, ze nie mgoe teraz nosic kolczykow.
TakaSobieJa88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-22, 16:19   #245
Neferet
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Kamulka84 Pokaż wiadomość
Ale np firma Colibra ma biżuterie antyalergiczna nie zawierajaca niklu. I sa to naprawde bardzo ładne rzeczy
Zgadzam się.Mam śliczne kolczyki wisienki/czereśnie tej firmy i nie uczulają.Niestety srebna bizuteria totalnie mnie uczula.Bazarowe kolczyki mogę nosić tylko przez ok. 2 godziny,bo później okropnie bolą mnie uszy.
Neferet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-23, 10:07   #246
blackbetty
Przyczajenie

Cytat:
Clobedrem to steryd, uważaj żeby zbyt często go nie stosować. Tak samo Elocom, świetnie działa ale trzeba używaz go rozsądnie.
Wiem że Clobederm nie mozna stosowac czesto i długo, ale jak juz pisałam wcześniej borykam się z tym problemem od ponad 6 lat wiec jak już swiąd jest nie do zniesienia wtedy uciekam się do kremu/maści.
Trzeba stosować bazę w postaci gestego kremu dobrze jak jest mocno nawilzający wtedy dzialanie masci Clobederm na skóre nie jest takie macne a swoje zadanie spełni
blackbetty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-23, 23:36   #247
magdalenka_w_86
Zakorzenienie

Mnie niektóre kolczyki z Colibry i tak uczulają

2014

magdalenka_w_86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-24, 12:55   #248
grazkako
Zadomowienie

Mam podobny problem od lat i zauważyłam , że bez problemu moge nosić na okrągło kolczyki wykonane z jasnego srebra . Koniecznie kupione u jubilera nie na bazarku .Uczula mnie ciemne srebro z takim metalicznym blaskiem -pewnie duży dodatek niklu . Pozdrawiam
grazkako jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-24, 13:31   #249
mourie
Zakorzenienie

Mam dla was pozytywną wiadomość.
Mnie już nigdzie nie wyrzuca od wielu, wielu miesięcy!

Unikam biżuterii, diety nie stosuje, od wszelkich balsamów do ciała stronię, a jeśli już jest taka potrzeba to tylko z mocznikiem (Oxedermil).
Nawet podczas tegorocznych wakacji w gorącej Grecji nic mi nie wyskoczyło!

Ostatnio zdałam sobie sprawę, że nawet gdyby mi coś wyskoczyło, to nie mam Elocomu, ostatnią tubkę gdzieś zawieruszyłam i mam nadzieje już go nie używać

Czasami pojawia się suchość skóry i lekkie idące za tym swędzenie, tak jak przed tym jak zbliżała się wysypka, ale jak tylko odczuwam taki dyskomfort - robię sobie kąpiel z duuuużą dawką Oilatum, czasami dolewam trochę Balneum Intensiv (kupiłam pod prysznic na wakacje, na wypadek, gdyby mnie wywaliło) - leżę w wannie jakieś 15 min i delikatnie osuszam ręcznikiem, żeby tłusta powłoczka pozostała na skórze. I po 2-3 dniach zupełnie przechodzi.

Trzymam kciuki i za was, że to minie!
mourie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-24, 14:36   #250
Guuusiaa
Zadomowienie

hej dziewczyny

ja mam ten sam problem

na dekolcie mam wiecznie jakieś krostki, plamki i bóg wie co jeszcze...
nie nosić nic ze srebra na szyji

znacie może jakąś maść na to ???
bo bardzo chciałabym nosić łańcuszki na szyji

08.08.2013 r. Nasze Życie Nabrało Sensu Synuś

Rośnij kruszynko rośnij

Guuusiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-24, 15:01   #251
mourie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Guuusiaa Pokaż wiadomość
hej dziewczyny

ja mam ten sam problem

na dekolcie mam wiecznie jakieś krostki, plamki i bóg wie co jeszcze...
nie nosić nic ze srebra na szyji

znacie może jakąś maść na to ???
bo bardzo chciałabym nosić łańcuszki na szyji
Guuusiaa będziesz leczyła maścią, żeby za moment znów kaleczyć się wisiorkami?
Myślę, że najpierw powinnaś podleczyć zmiany skórne na dekolcie, a później zaobserwować, który wisiorek uczula Cię bardziej (i niestety go odstawić), a który można bez problemu nosić.
Stary 2010-02-24, 15:20   #252
Guuusiaa
Zadomowienie

o to chodzi że niestety wszystkie mnie uczulają zaraz gdy założe zaczyna mnie swędzieć i robią sie takie plamki a troche poźniej krostki

zauważyłam że gdy noszę złoto ale takie delikatne to nic niee mam tylko że ja nie lubie tego łańcuszka

Rośnij kruszynko rośnij

Stary 2010-02-24, 16:29   #253
mourie
Zakorzenienie

No to co wolisz - zdrowie, czy łańcuszki. Raczej będziesz musiała wybierać.
Ale przede wszystkim idź do lekarza i upewnij się, czy to aby na pewno to i z nim porozmawiaj na ten temat.
Stary 2010-03-09, 11:54   #254
Cerfona
Zadomowienie

GG do Cerfona

Witam was kobietki piszcie jak tam stoją sprawy z waszym uczuleniem, może macie jakieś nowe metody na to pieroństwo?
Jeśli chodzi o mnie to wygląda na to, że moja twarz wygląda dobrze już od dłuższego czasu, oczy normalne co najważniejsze i policzki za to mam problem z ustami a raczej skórą wokół nich :/ dokładnie robi mi się coś co przypomina zajady i jest całe czerwone, nie wiecie może czy jest to efekt uczulenia? może któraś z was miała coś podobnego? i wie jak to leczyć...
Chciałabym także zaczerpnąć informacji na temat dłoni bo na jednej wyskoczyła mi plama która się łuszczy i swędzi okropnie :/ jak wy sobie radzicie z wysypka na rękach, żeby nie stosować maści sterdowych? da sie tak wogóle? Czy ten sposob z cytryną jest dobry, stosowała go któraś?
pozdrawiam

Człowiek jest odpowiedzialny nie tylko za uczucia, które ma dla innych ale i za te, które w innych budzi...

Cerfona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-09, 12:13   #255
mosiaq
Rozeznanie

hej dziewczyny.

ja rowniez jestem alergikiem swoj problem rozwiazalam nastepujaca :
spodnie ktore posiadala nity podszylam nie swedzi nie ma krostek
paski duze i na material zapinam
bizuteria tylko srebro

mosiaq jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-03-09, 15:06   #256
mourie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cerfona Pokaż wiadomość
Chciałabym także zaczerpnąć informacji na temat dłoni bo na jednej wyskoczyła mi plama która się łuszczy i swędzi okropnie :/ jak wy sobie radzicie z wysypka na rękach, żeby nie stosować maści sterdowych? da sie tak wogóle? Czy ten sposob z cytryną jest dobry, stosowała go któraś?
pozdrawiam
To na ustach to może jakaś opryszczka i by to potraktować Zoviraxem/Hascovirem na przykład?

Co do rąk - może dostałaś uczulenia od rękawiczek?
Może spróbuj smarować czymś bardzo tłustym (aptecznym) np. Alantan maść (bez recepty).
Niedroga, a pomaga -> można nią również smarować pierwsze oznaki uczulenia i swędzącą, ściągniętą skórę.
Jeśli to nie pomoże to przede wszystkim porada lekarza i ew. sterydy.
A cytryną bym nie ryzykowała, bo może podrażnić...
Stary 2010-03-10, 11:01   #257
Cerfona
Zadomowienie

GG do Cerfona

Cytat:
Napisane przez mourie Pokaż wiadomość
To na ustach to może jakaś opryszczka i by to potraktować Zoviraxem/Hascovirem na przykład?

Co do rąk - może dostałaś uczulenia od rękawiczek?
Może spróbuj smarować czymś bardzo tłustym (aptecznym) np. Alantan maść (bez recepty).
Niedroga, a pomaga -> można nią również smarować pierwsze oznaki uczulenia i swędzącą, ściągniętą skórę.
Jeśli to nie pomoże to przede wszystkim porada lekarza i ew. sterydy.
A cytryną bym nie ryzykowała, bo może podrażnić...
Dziękuję idę dzisiaj do lekarza co prawda nie dermatologa tylko zwykłego bo mnie jakieś grypsko dopadło więc jeszcze się jego zapytam może coś pomoże

Człowiek jest odpowiedzialny nie tylko za uczucia, które ma dla innych ale i za te, które w innych budzi...

Cerfona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-19, 17:53   #258
nyhylo
Przyczajenie

Z uczuleniem na nikiel męczę się już chyba z 10 lat. Ogólnie rzecz biorąc - tragedia to jest. Szczerze współczuję każdej z towarzyszek tej niedoli. Początkowo miałam niewielkie uczulenie - przy pępku i na uszach (po niby srebnych kolczykach :/). Potem tak mnie obsypało krosteczkami, że musiałam iść do lekarza - miałam je wszędzie - od stóp po szyję. A najgorsze to,że rozdrapywałam je przez sen (boziu, jak to piekielnie swędzi...). Dostałam od lekarki tabletki - niestety nazwy nie pamiętam - dla osób które "rzucają" się w nocy. Po jednej takiej tabletce w nocy nie poruszałam się właściwie wcale. Męczyłam się nieziemsko - rano nie byłam w stanie się podnieść. Teraz to już tylko profilaktyka - czyli: nie noszę ŻADNEJ biżuterii z niklem (niekiedy nawet gorszego gatunku srebro uczula - wtedy ląduje niestety w śmieciach,żeby nie kusiło ), ZAWSZE noszę podkoszulkę do jeansów (nawet latem, w niesamowite upały z niej nie rezygnuję - guziki i nity przy spodniach strasznie uczulają). Wybór biustonosza jest też nie lada wyzwaniem - fiszbiny koniecznie plastikowe, zapięcia ramiączek plastikowe.

Jedna rada - ZREZYGNUJCIE Z WSZYSTKIEGO CO UCZULA. Pozaszywajcie guziki przy spodniach, w domu przebierajcie się w dresy, ściągajcie biustonosze (ewentualnie sportowe nosić - bez zapięć żadnych). A w razie uczulenia - nie stosujcie maści - natłuszczanie nic nie daje na dłuższą metę - Zyrtec, ewentualnie tabletki ze sterydami (tylko nie stosujcie długo - ja po jednym opakowaniu przytyłam 7 kg).
nyhylo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-04-23, 14:42   #259
poorlittlegirl
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez virtual_reality Pokaż wiadomość
zgadzam sie nawet zegarki odpadaja jedyne co mi "nie grozi" to pierscionki (chociaz nosilam tylko okazjonalnie, mozliwe ze na stale by uczulaly)
spróbowałam na stałe. mój narzeczony kupił mi srebrny pierścionek. zawierał śladowe ilości niklu. po dwu dniach noszenia bez przerwy spuchły mi ręce, zaczęły boleć stawy (i tak miewam z nimi problemy), chodziłam mocno rozdrażniona. pierścionka nie mogłam zdjąć właśnie przez to, że dłonie mi spuchły. dziś go rozcięliśmy (strasznie było mi go szkoda...) . po kilku godzinach opuchlizna zaczęła schodzić. stawy bolą nadal, ale objawy uczulenia przechodzą po 72 godzinach.
poorlittlegirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-05-04, 16:24   #260
Guuusiaa
Zadomowienie

a ja mam sposób nie wiem na jak długo ale na razie pomaga

poleciła mi to znajoma która też ma ten problem a więc:

codziennie rano piję wapno (przez pierwszy tydzień brałam 2razy dziennie)
i lerzina (lek na alergie) no i przeszło noszę łańcuszki i nic mnie nie swędzi i nic nie wychodzi..

20 maja i tak ide o dermatologa więc może też coś poradzi

Rośnij kruszynko rośnij

Stary 2010-05-06, 10:09   #261
edytka2801
Przyczajenie

Dot.:WIEM JAK WAM POMÓC!

SŁUCHAJCIE UWAŻNIE ,SAMA JESTEM ALERGICZKA STRASZNA NA TEN CHOLERNY NIKIEL JAK I RÓWNIEZ KOBALT ;/ ALE CIĄGLE SZUKAŁAM LEKU KTÓRY MI /NAM POMOŻE NIE BYŁMA BIERNA WALCZYŁAM O TO ABY TO CHOLERSTWO WYLECZYĆ ,
POLSKIE APTEKI NIESTETY JAK I DERMATOLODZY NAM NIE POMOGA TU TRZEBA MIERZYC TROCHE DALEJ ,ZNALAZŁAM ARTYKUŁ W CZESKIEJ GAZECIE KTÓRY OPISUJE CUDOWNA MAŚC NA RANY OPRACOWANA DWA LATA TEMU PRZEZ UCZONYCH DERMATOLOGÓW ,ONA W POLSCE JEST JESZCZE NIEDOSTĘPNA ALE W CZECHACH ,SLOWACJII,KANADZIE I USA TEN PROBLEM ALERGIII JEST JUZ ROZWIĄZANY,CO BARDZO MNIE CIESZY WIEC PRZECHODZE DO SEDNA NAZWA TEJ MAŚĆI TO 'HEMAGEL" MAŚC TA SZYBKO GOI RANYI PRZEWLEKŁE SCHORZENIA SKORNE;LEK TEN NIE ZAWIERA ŻĄDNYCH STERYDÓW ANI SUbSTANCJII PODOBNYCH I JEST CAŁKOWICIE BEZPIECZNY DLA NASZEGO ORGANIZMU .PRZYSPIESZA ON GOJENIE RANY,ZMNIEJSZA BÓL, I POWSTAWANIE STRUPÓW ORAZ BLIZN BEZ JAKICHKOLWIEK DZIAŁAŃ UBOCZNYCH.KOSZT MAŚCI W CZECHACH 5 G TO 100 KORON WIEKSZE TUBKI SA JUZ DROŻSZE ALE MYŚLE ŻE WARTO JA KUPIĆ.ACHA CO NAJWAŻNIEJSZE JEST BEZ RECEPTY!
DZIELE SIE Z WAMI TA INFORMACJA BO WIEM JAK WAM CIĘŻKO Z TYM ŻYĆ.DLATEGO TAKA MAŁA POMOC Z MOJEJ STRONY DLA WAS,
POZDRAWIAM ,EDI
edytka2801 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-14, 13:24   #262
path87
Zakorzenienie

Dot.: WIEM JAK WAM POMÓC!

sub
Stary 2010-10-20, 17:35   #263
asiula1306
Zakorzenienie

postanowiłam trochę odświeżyć wątek. Moja alergia (już nie wiem czy to tylko nikiel) dała mi się we znaki w poniedziałek. Wysypało mnie na przedramionach, potem dekolt, plecy, uda, kark i dzisiaj na twarzy...Strasznie swędzi, nie mogę funkcjonować, jestem cała w krostkach, plamach a do tego podrapana... Wcześniej wylazło mi coś strasznego pod pachami, to nawet nie krostki tylko jakieś...zgrubienia, rany i również swędzące. Najgorsza jest twarz bo wyglądam jakbym miała silny trądzik a to jednak widać... Myślicie że to ta alergia? Bo nie miałam kontaktu z niczym nadzwyczajnym, żadnych nowych kolczyków i biżuterii, kosmetyki też nie a pokarmy do tej pory mnie nie uczulały. Mam w piątek wizytę u internisty i nie wiem czy znów mam iść do alergologa? Czy może to coś innego niż alergia na nikiel?
asiula1306 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-11-03, 14:49   #264
SoGoodGirl
Przyczajenie

Najpierw dowiedz się jak ocenia Twój stan lekarz...
Ja pare dni temu dowiedziałam się,że mam alergie na nikiel.
Nie zszokowało mnie to w sumie... ale mimo wszystko jedzenie, spodnie, biżuteria - muszę uważać.

Mam nadzieje,że Twój stan szybko się poprawi
Stary 2010-12-07, 09:51   #265
izabla
Rozeznanie

Witam Wizażanki, mam pytanie częściowo związane z tematem. Podejrzewam u siebie alergię, z tym że na złoto. Szukam jakiejś poradni/laboratorium, w którym mogłabym przeprowadzić testy alergiczne. Czy któraś z Was robiła testy na uczulenie spowodowane metalami? Jestem ze Śląska. Będę wdzięczna za informacje.
izabla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-01-30, 22:20   #266
asiula1306
Zakorzenienie

Pewnie już nieaktualne ale najpierw idziesz do internisty i on cie kieruje na testy.

Taka przestroga dla Was, dziewczyny: moja alergia (wysypka na całym ciele, rany pod pachami) zakończyła się zakażeniem skóry i leczeniem sterydami. Prawdopodobnie tak silna reakcja wystąpiła przez jednorazowe użycie innego niż zazwyczaj dezodorantu. Reakcja spowodowała że mogła się u mnie pojawić astma. Dostałam skierowanie na spirometrię bo mam problemy z oddychaniem i wydolnością płuc. Mam zakaz używania innych kosmetyków niż apteczne (i to te dla dzieci) i gdy tylko czuję że znów coś się dzieje od razu aplikuję maść sterydową. Więc jeśli czujecie że alergia zaatakowała silniej niż zazwyczaj to lećcie do lekarza bo się możecie się nabawić poważnych problemów
Stary 2011-02-05, 13:40   #267
rivacra
Przyczajenie

Ja w ten dwa dni temu dowiedziałam się, że jestem uczulona na nikiel, balsam peruwiański, perfumy i jakąś substancję zawartą w niektórych maściach.
na początku mój dermatolog myślał, że to świerzb (!!) i było całe zamieszanie z maściami, gotowaniem wieszości ubrać, pracowaniem ich i potem musiały leżec jeszcze dwa tygodnie w plastikowych workach na strychu (!!). Musiałam w czymś chodzić do szkoły, więc trzeba było kupić nowe spodnie, bluzki, itp.
A kiedy swędzenie powróciło, ale już nie tak bardzo jak wcześniej (za pierwszym razem bylam cała wysypana), więc zrobiono mi testy. Okazało się, że najbardziej jak się da uczulona na nikiel. Moja mama się "załamała". Muszę ze swojego otoczenia wyeliminować wszystkie metale, chyba, że byłoby to srebro, platyna, złoto lub mosiądz. Czyli z wszystkich spodni trzeba wyrzucić napy, zamki wymienic na plastikowe, guziki też, biżuteria tylko bez niklu - antyalergiczna (na szczeście całkiem sporo jest tego na allegro, chciaż zobaczymy, czy też czasem nie będzie uczulać )
ogolnie totalna masakra, jak każda z nas mam pełno biżuterii, paskow, i nie wyobrażam sobie czwgokolwiek odmawiać. Jest mi cieżko odstawić moje ulubione rzeczy, ale myślę, że w nowej sytuacji się odnajdę i znajdę coś ładnego i ciekawego BEZ GŁUPIEGO NIKLU!

życzę wszystkim dziewczynom powodzenia w walce z niklem
rivacra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-17, 08:09   #268
agusiamyszka
BAN stały

ja mam uczulenie na nikiel. nie nosze tandetnej bizuterii w ogole. mam 2 pierscionki srebrne apartu i nic mi nie jest. objawy sa na brzuchu - pasek, guziki to jest problem + drapanie gojacej sie rany. tz jest bezradny , trzyma mi rece (jak spie u niego) zebym sie nie drapala i mnie wyzywa. smaruje brzuch clotrimazolem zeby nie swedzialo + masc cynkowa ew masc z kitu pszczelego. w lato w usa kupilam masc z cortizonem i powiem ze pomagalo, tyle ze trzeba uwazac bo szczypie na rankach. musze sobie kupic nowa tubke

zakupilam sobie tez w lato zegarek ale zauwazylam objawy alergiczne na dloni - przestalam go nosic

moja dermatolog powiedziala - zaszyc guziki i nie nosic paskow, albo cos z nimi zrobic albo zmienic. tyle ze w mocne paski maja metalowa klamre. mam paski plecione ale one sie rozwalaja. owijanie metalowej klamry nie jest zbyt estetyczne.

a ordynator ginekologi (mam miec operacje, ktora byla odstawiona z racji uczulenia) bezczelnie powiedzial ze mam nosic spodniczki skoro mnie spodnie uczulaja - do spodniczek tez trzeba czasem pasek nosic

zakupie sobie wapno, babcia tz tez tak radzila

pasek ktory nosze non stop(czasem zmieniam na inny) do dzis zakupilam 3,5 roku temu w usa. nie zauwazylam zadnych uczulen, dopiero potem cos sie stalo. obecnie mam tez brzuch wystajacy w miare wiec jak siedze to chocby czesc brzucha ma stycznosc z klamra
przeczytalam artykul i dieta z eliminacja produktow "zaniklowanych" to jakis koszmar - jak mozna zyc na samym nabiale, pieczywie razowym i owocach i warzywach ktorych nie jestesmy do konca pewni skad pochodza

Edytowane przez agusiamyszka
Czas edycji: 2011-02-17 o 08:13
agusiamyszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-17, 20:32   #269
asiula1306
Zakorzenienie

a mnie znów atakuje alergia. Nawet ostatnio śniło mi się że mam potworną wysypkę na całej twarzy Ja niestety drapię się przez sen, do krwi (prawie jak Czarny Łabędź- kto widział ten wie) a potem mam rany... nie pomagają dezodoranty bez aluminium, dla alergików, apteczne- nic kompletnie (bo moim głównym problemem jest alergia pod pachami). No i jak już strasznie mnie wywali to smaruję Elocomem albo Diprogentą.
Stary 2011-02-21, 07:15   #270
agusiamyszka
BAN stały

ja zakupilam wapno, cortizon i pasta cynkowa zaszylam guzik i pasek pomalowalam bezbarwnym lakierem, zmniejszylo sie

polece moze jeszcze po 2 kremy na rany- tribiotic i tormentiol
agusiamyszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości