|
|
#271 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Miłośnicy A.Christie
A ja jestem kolejny raz w trakcie czytania "Godziny zero" (jedna z moich ulubionych)-dziś też oglądałam powtórkę filmu na Ale Kino. Jak dla mnie panna Marple jest tam zbędna, wolałabym zobaczyć jak przedstawią insp. Battle
Edytowane przez hanjah Czas edycji: 2010-11-13 o 20:21 |
|
|
|
|
#272 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W czwartek planowałam sobie, że do piątku (czyli do wczoraj) przeczytam "Ślepca z Sewilii" R. Wilsona, a w sobotę (dzisiaj) Christie, ale tak ciężko czyta mi się tą książkę że nie wiem, czy uda mi się ją skończyć w ciągu najbliższych 5 dni :/ Wracając do tematu - strasznie żałuję, że nie mam Canal+ ani Ale Kino!. Dzisiaj "Godzina zero", a niedawno "Wigilia wszystkich świętych". Kurza stopa, że też zawsze musi mnie ominąć taka okazja. |
|
|
|
|
|
#273 |
|
Zadomowienie
|
W rzeszowskim Matrasie nie było Christie :/ Zaledwie 3 jej książki i to za 24 zł...
|
|
|
|
|
#274 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
.Następny film- "Próba niewinności", gdzie w powieści nie ma panny Marple, podobnie, jak w "Godzinie zero". |
|
|
|
|
|
#275 |
|
Zakorzenienie
|
Obejrzałam wczoraj "Nemezis"
Dobrze, że przeczytałam książkę. Ja rozumiem, że film jest na podstawie powieści, ale bez przesady ![]() Jestem ciekawa jak pannę Marple wkręcą do "Próby niewinności". A 28 listopada premiera "Hotelu Bertram"
|
|
|
|
|
#276 |
|
Wtajemniczenie
|
Przeglądałam ostatnio gazetę z programem telewizyjnym i zauważyłam, że w każdy weekend puszczają jakąś ekranizację na ale kino!
Dzisiaj zacznę czytać "Śmierć lorda Edgware'a" Hurra! Bardzo się cieszę, bo stęskniłam się za Christie. Czytała któraś z Was tą powieść? Jak ją oceniacie?
|
|
|
|
|
#277 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#278 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A w tym tygodniu idę do biblioteki po coś z dorobku Christie ![]() A czytała któraś "Autobiografię: autorki? Spotkałam sie z opiniami, że to najlepsze c o udało sie autorce napisać
|
|
|
#279 | |
|
Wtajemniczenie
|
Wczoraj skończyłam czytać tą książkę i mam podobne zdanie.
Podobała mi się, momentami przezabawna (ach, ten Poirot ), ale zakończenie (właściwie pewien element) był bardzo naciągany i nieprawdopodobnyAle ogólnie naprawdę mi się podobało. Cytat:
![]() Dostałam "Autobiografię" w prezencie, ale nie miałam okazji jeszcze jej przeczytać. Raz mi przemknęło przez głowę, że byłoby bardzo fajnym zakończeniem przeczytanie jej po przeczytaniu wszystkich powieści Christie. Jednakże doszłam do wniosku, że chyba nie wytrzymałabym tak długo
|
|
|
|
|
|
#280 |
|
Raczkowanie
|
Ja również jestem wielką miłośniczką książek Christie
choć opowiadania średnio przypadły mi o gustu, za to książki wyśmienite. Najbardziej lubię:Dom Zbrodni - genialne zakończenie Zwierciadło pęka w odłamków stos Morderstwo odbędzie się Uśpione morderstwo 4:50 z paddington Zabójstwo Rogera Ackroyda Entliczek pentliczek Hotel Bertram Noc w bibliotece N czy M Śmierć na Nilu Osobiście wolę pannę Marple niż Poirota, ale już wszystkie książki z nią przeczytałam tak że teraz czytam te z Poirotem.Co do filmów to uwielbiam stary serial BBC o pannie Marple, zwłaszcza odcinki: zwierciadło pęka w odłamków stos , hotel bertram i morderstwo odbędzie się. W tym ostatnim pięknie ukazana jest angielska wieś. Co do nowyc odcinków Marple w któych gra Geraldine McEwan to podoba mi się odcinek Hotel Bertram
Edytowane przez back_in_thee_dayy Czas edycji: 2010-11-22 o 23:27 |
|
|
|
|
#281 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ile mniej więcej Ci zostało? Mi trochę mniej niż 30, musiałabym policzyć Jestem strasznie ciekawa tej "Autobiografii" Cytat:
Ale moje ulubione ksiązki autorki są trochę inne niz Twoje ![]() A dziś wypożyczyłam "Tajemnicę Sittaford" Będzie dobra na zimowe wieczory
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#282 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Czytałam trzy zbiory opowiadań - "Trzynaście zagadek", "Poirot prowadzi śledztwo" i "Pułapkę na myszy". Opowiadanie "Pułapka na myszy" było genialne! Momentami aż wytrzeszczu dostałam z przejęcia Ale pozostałe opowiadania są moim zdaniem słabe i jakoś nie przemawiają do mnie. Cytat:
Z drugiej strony przeczytanie "Autobiografii" byłoby genialnym (ale pozornym) zakończeniem przygody z Agathą Christie. Dlaczego pozornym? Otóż dlatego, że gdy już przeczytam wszystkie książki Christie zamierzam zabrać się za nie jeszcze raz, ale tym razem według daty napisania Która z powieści Christie ma zimowy klimat? Poza "Tajemnicą Sittaford", którą już czytałam. No i prócz "Morderstwa w Boże Narodzenie" - mam zamiar przeczytać tą powieść tuż przed świętami
|
||
|
|
|
|
#283 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jest jeszcze opowiadanie "Tajemnica gwiazdkowego puddingu". |
|
|
|
|
|
#284 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny a czytałyście zbiór opowiadań zatytułowany "Śmiertelna Klątwa"? Tam jest takie opowiadanie "Lalka krawcowej". Normalnie to się pierwszy raz bałam jak czytałam coś Christie
Niektórzy twierdzili, że przerażała ich książka 10 małych Murzynków, we mnie to jakieś specjalnej grozy nie budziło, ale to opowadanie jest takie inne niż reszta jej książek. ![]() Co do Tajemnicy Sittaford to bardzo mi się podobała Ja teraz kończę "Rendez-vous ze śmiercią" a potem zabieram się za "Morderstwo w Mezopotamii".
Edytowane przez back_in_thee_dayy Czas edycji: 2010-11-24 o 19:06 |
|
|
|
|
#285 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Kolejne filmy to już seria z inną aktorką (również ekranizacje powieści, w których panna Marple nie występuje). |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#286 |
|
Raczkowanie
|
Ja osobiście wolę starą wersję z Joan Hickson, ale ta nowa wersja Hotelu Bertram jest naprawdę super.
|
|
|
|
|
#287 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dziękuję Cytat:
![]() Jak dla mnie to prawdziwego cykora miałam w trakcie czytania opowiadania "Pułapka na myszy". Momentami byłam naprawdę przerażona i gdybym czytała to w nocy, będąc sama w domu, pewnie odłożyłabym tą książkę. |
||
|
|
|
|
#288 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja z kolei nie czytałam jeszcze "Pułapki na myszy", mimo że słyszałam o jej fenomenie. W księgarni czy w bibliotece nie zdarzyło mi się jej spotkać. Obecnie czytam "Cukiernię pod Amorem" Gutowskiej-Adamczyk, jak skończę znowu wrócę do Christie
|
|
|
|
|
|
#289 |
|
Zadomowienie
|
Dziś ( ale kino!) był pierwszy odcinek serii z Julią McKenzie jako p. Marple- "Kieszeń pełna żyta". Bardzo dziwne jest oświetlenie w tym filmie- wszystko jakieś ciemne, plenery jakby przymglone
, może miało to stworzyć bardziej staroświecki nastrój ( aż się wystraszyłam , że coś mi się z tv porobiło ).Bardziej mi się podobała Geraldine McEwan jako "biało-różowa, krucha, drepcząca staruszka" (białe włosy, różowe policzki, drobnej postury)- tak przynajmniej była opisywana (w "Karaibskiej tajemnicy"?). Julia McKenzie jest zbyt energiczna, tryskająca zdrowiem i ma szpakowate włosy![]() 17 grudnia na c+ Poirot- premiera- "Morderstwo w Orient Expressie" z Davidem Suchet Edytowane przez aldi1174 Czas edycji: 2010-12-05 o 23:47 |
|
|
|
|
#290 |
|
Zadomowienie
|
Mnie właśnie pasuje to nasycenie barw i mocne cieniowanie. Kobiety są wspaniale strojone i malowane do tych filmów. Te czerwone usta, mrrr!
|
|
#291 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Orientujecie się może, czy te ekranizacje które teraz puszczają w TV, zostały wydane na DVD? Bodajże jakieś 2 lata temu wydano serię filmów z Poirotem i panną Marple, można je było kupić w kiosku. To te same filmy, które teraz puszczają? ![]() Nie mam Ale kino! ani Canal+. Strasznie żałuję i w każdy weekend jestem wściekła z tego powodu. |
|
|
|
|
|
#292 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Na dvd wydano serie o pannie Marple z Geraldine Mc Ewan (właśnie się skończyła na ale kino, ale na płytach było więcej filmów) i z Joan Hickson. Serię z Julią Mc Kenzie oglądam na ale kino po raz pierwszy, nie wiem, czy jest na dvd. |
|
|
|
|
|
#293 |
|
Crazy turtle lady
|
Ja również na DVD oglądałam wiele filmów, ale głównie z Poirotem wybierałam. Kiedyś jak miałam Hallamark to widziałam kilka z Panna Marple, ale to raczej jako ciekawostkę traktowałam niż film, nie mogłam się przekonać do tego.
|
|
#294 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mam kilka filmów na DVD z tej serii i są raczej przeciętne. |
|
|
|
|
|
#295 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A to opowiadanie, o którym tu wspominasz faktycznie jest trochę inne ![]() W "Sittaford" zostało mi około 65 stron - od około połowy książki mam pewne podejrzenia, ale czy sie sprawdzą- zobaczymy
|
|
|
#296 |
|
Zakorzenienie
|
"Tajemnica Sittaford" taka zimowa jest, często do niej wracam o tej porze
![]() Zgłaszam się jako oddana fanka Christie od lat 10, wszystkie jej książki posiadam i wszystkie przeczytałam po kilka razy. Niestety Zazdroszczę tym, które mają jeszcze przed sobą jakieś książki Agathy Od Christie zaczęła się moja fascynacja kryminałami, po tym jak przeczytałam ich bardzo dużo to i inaczej patrzę na te książki, jestem mniej zachwycona. Ale zawsze będę miała ogromny sentyment Teraz już prawie nikt nie pisze w ten sposób kryminałów
|
|
#297 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
I też czasem zazdroszczę tym, którym zostało jeszcze coś z Poirotem lub panną Marple... Wiele z tych książek czytałam po kilka razy, inne pamiętam mniej, bo przeczytałam je tylko raz a potem nie było okazji żeby do nich wrócić... |
||
|
|
|
|
#298 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jest bardziej polityczno-szpiegowska, ale wspominam ją bardzo miło. Cytat:
A żeby mi się nie przejadła (choć do tej pory w przypadku Christie mi się to nie zdarzyło), to raz na miesiąc czytam jakąś Jej książkę Za jakieś 1,5 tygodnia planuję zabrać się za "Morderstwo w Boże Narodzenie". Chociaż przez Was zastanawiam się nad sięgnięciem po raz drugi po "Tajemnicę Sittaford" ![]() Cytat:
To taka smutna prawda Teraz to klną, piorą się po mordach... Szkoda gadać
|
|||
|
|
|
|
#299 |
|
Zadomowienie
|
Na Ale kino! obejrzałam właśnie dziwny kryminał pt.: "Zabity na śmierć". Bohaterowie zostają zaproszeni przez szalonego milionera na kolację, który zapowiada, że o północy zostanie popełnione morderstwo. Osobie, która rozwiąże zagadkę oferuje milion dolarów.
Persony występujące w filmie przypominają ... bohaterów książek kryminalnych! Jest np Belg, którego wszyscy mylą z Francuzem W kryminałach nie siedzę zbyt głęboko więc innych nie potrafię rozszyfrować. Jeden przypomina mi adwokata Perry'ego Mason'a, ponieważ na ramieniu wisi jego seksowna sekretarka. Innych nie kojarzę. Myślę, że ciekawe kino, ale jak na czarną komedię to mało śmieszne...
|
|
#300 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie słyszałam o tym filmie, ale chętnie rzuciłabym na niego okiem
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:37.

Dawno już nie czytalam Christie 
.
Dobrze, że przeczytałam książkę. Ja rozumiem, że film jest na podstawie powieści, ale bez przesady
Bardzo się cieszę, bo stęskniłam się za Christie. 

Teraz już prawie nikt nie pisze w ten sposób kryminałów