|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1381 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010
Cytat:
A moja Oliwia zostala wczoraj zaszczepiona na meningokoki i oczywiscie tez bezplatnie. Akurat z tym mamy tu fajnie, ze na dzieci wszysto jest bezplatne i najlepszej jakosci Wspolczuje wam, ze wy musicie za to wszytko placic. A Pascalek wlasnie wypil wode z dodatkiem herbatki rumiankowej i mu smakowalo , hurra
|
|
|
|
|
#1382 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny szczepicie wasze dzieci tymi szczepionkami bezpłatnymi, czy też może tymi skojarzonymi 5w1 lub 6w1???
bo maluszek zamiast 3 wkłuć może dostać 1, ale te szczepionki kosztują 5w1 ok 150zł a 6w1 ponad 200zł. Mam dylemat... może wystarczy posmarować skórę tym kremem znieczulającym i obędzie się bez histerii???? |
|
|
|
#1383 |
|
Zadomowienie
|
Jakbym była w Polsce to nie brałabym skojarzonej szczepionki bo mała wcale nie płacze.Pobierali jej 3 razy krew w szpitalu, dostała szczepionke przeciwko gruźlicy i ani nie pisnęła. Pneumokoki i meningokoki sa u nas obowiązkowe i tez bezpłatne. Na rotawirusy nie szczepię.
Weronisia jaką te herbatkę rumiankowa podałaś??W ganulkach czy taka zwykłą z torebki? |
|
|
|
#1384 |
|
Kici kici miau miau
|
ja szczepie 5 w 1 - Pentsximem.
Weronisia tez bym chciala wydluzyc czaskarmien bo ja mam podobnie .. tez co 2-2,5 h, sporaduycznie co 3 h i nie wime co zrobic. dodatkowo mamy problemy brzuchowe i dzis Mala dala czadu chyba po herbatce na lepsze trawienie, a woda pluje... |
|
|
|
#1385 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Weronisia - to Pascalek już fajny pulpecik musi być |
|
|
|
|
#1386 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem czy to zasluga rumianku, ale zaraz po wypiciu kilku lykow maly zrobil kupke i to bez stekania i placzu ![]() A na rotawirusy tez nie szczepie. Ani Oliwii ani Thomasa na to nie szczepilam , a oboje chodzili do przedszkola od 3 latek i nigdy na to nie zachorowali. Ranka a ty karmisz piersia? bo jesli tak to moze ci byc trudno przestawic dziecko na dluzsze przerwy. mi sie nie udalo. |
|
|
|
|
#1387 |
|
Zakorzenienie
|
Ech Polska to jednak jest zadupie totalne - nie dość, że za wszystko trzeba płacić to non-stop trąbią w tv że rząd kasy nie ma NFZ kasy nie ma - a zwykły szary człowieczek to pewnie śpi na kasie i powinien jeszcze dobrowolnie dodatkowe podatki i ubezpieczenia płacić
---------- Dopisano o 19:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ---------- Moja Kinga miała rotawirusa kilka miesięcy przed pójściem do przedszkola (w przedszkolu ani razu) gdzie nie miała prawie kontaktu z innymi dziećmi - i skąd to cholerstwo się wzięło ale małej nie zamierzam szczepić bo spotkałam się z tym, ze po szczepieniu dzieci i tak chorowały na to świństwo więc jaki sens szczepić jak i tak może zachorować - paranoja
|
|
|
|
#1388 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A co do szczepien, to tez tak uwazam, ze my to bardziej przezywamy od dzieci. Jesli lekarz jest dobry, to potrafi tak sie wkluc, ze dziecko nawet nie czuje. Nasz lekarz lapie skore na udzie , robi taki gruby fałd i się w to wkłuwa. |
|
|
|
|
#1389 |
|
Zakorzenienie
|
liczę że lekarz który będzie kłuł Bubusia będzie znał się na rzeczy
![]() a to moje maleństwo w nielicznych momentach bez płaczu |
|
|
|
#1390 |
|
Zakorzenienie
|
A ja ponowię pytanie bo chyba nikt nie zauważył....
WYCHODZICIE CODZIENNIE Z MALUSZKAMI NA SPACER??? bo ja przyznaję bez bicia, ze mi sie nie chce i mam cholerne wyrzuty sumienia z tego powodu - codziennie obiecuję sobie, że jutro już na pewno wyjdę i ---------- Dopisano o 19:52 ---------- Poprzedni post napisano o 19:51 ---------- u nas akurat szczepią pielęgniarki nie lekarz... ---------- Dopisano o 19:53 ---------- Poprzedni post napisano o 19:52 ---------- sereniti - śliczny jest ---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:53 ---------- Zrobiłabym sobie kolację ale jak tylko dotknę chleba to się mała obudzi więc nie wiem co lepsze - cisza na głodniaka czy pełny brzuch i maruda na rękach |
|
|
|
#1391 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli jakiegoś dnia mały jechał ze mną autem, to już potem nie idę na spacer. Uważam, że takie krótkie wietrzenie też wystarczy, szczególnie gdy się ma lenia ![]() Dziś wyszłam na godzinkę, bo ani nie padało, ani nie ma mrozu, a więc brak wymówek ![]() Serenti fajny ten twój bobas aż nie możliwe, że taki z niego płaczek
|
|
|
|
|
#1392 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
muszę się kurde zmobilizować wreszcie - od razu może kilka deko zrzucę |
|
|
|
|
#1393 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1394 |
|
Kici kici miau miau
|
Weronisia ja nie karmie piersia - sa takie momenty ze zjada od 60 -120 ml.. karmie Enfamilem ale ona jak pisze znowu robi bobkowate kupki, steka , placze, wyciska a i tak nic nie robi. oczywiscie zdarzy sie ladna kupa codziennie ale reszta czyli ok. 4-5 to bobki. Zal mi jej bardzo
![]() Sa momenty ze spi 4 h ale barfdzo rzadko - musi byc naprawde zmeczona ,tak jak dzis po placzu rannym bo wlasnie byly problemy z kupka |
|
|
|
#1395 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:16 ---------- Ja nie wychodzę codziennie bo nie zawsze ma mi kto wózek znieść a sama nie dam rady, ale jak tylko mąż jest rano w domu to staram się wychodzić.
|
|
#1396 | |||
|
Rozeznanie
|
u nas masakra, Tymek dal czadu do 6 rano od wieczora az dostal mm
spalismy od wczoraj 3h, boli mnie rana po cc chyba ze zmeczenia i nerka ta co mialam na nia ucisk w ciazy, moze dlatego ze b.duzo pije wody 3-4l i ona nie nadaza? ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ja dopiero zaczne werandowac moze jutro o ile bede miala siłe..
|
|
#1397 |
|
Zadomowienie
|
Ja bardzo chciałabym wyjśc na spacer. Jeszcze nie bylysmy ani razu bo non stop mamy mróz poniżej -10
Ponoc w czwartek ma byc -5 to sie wybierzemy.
|
|
|
|
#1398 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pascal miał problemy po Nan. Jak zmieniłam na Humanę to od razu się wszystko unormowało. Dla mnie jak dziecko stęka i płacze przy tłoczeniu kupki, to znak, że cos nie tak jest z mlekiem. A juz tym bardzije, jak twoje robi bobki ![]() Pascalek zawsze robi jajeczniczkę
|
|
|
|
|
#1399 |
|
Zadomowienie
|
Moj robi albo jajecznice albo cos podobnego do pasty do zebow heh
![]() Ranka jak pojdziesz do lekarza to powiedz jak jest pewnie Ci zmieni te mleczko.
|
#1400 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Wczoraj nawet polozna probowala wlozyc mu polowe czopka i nie dalo sie.Obsral ja![]() Powiedzcie mi ile powinno wypijac mleka tygodniowe malenstwo? Moj je co ok 3 godziny i najpierw daje mu cycka, a potem moje odciagniete mleko i z butelki ubywa ok 40 ml. Teraz dalam mu MM i tez tylko 45 ml wypil. Czy to nie za malo? Dopadl mnie baby blues Przemeczenie, zoltaczka malego jego kolki mnie wymeczyly. Dzis sie wyryczalam na ramieniu tzeta. Dobrze ze ma jeszcze wolne bo nie dalabym rady. Jestem bardzo zaskoczona moim mezem.Przewija malego, gada do niego godzinami,w nocy sie zmieniamy.Pozalatwial wszystkie urzedowe sprawy, tez jest wykonczony. I juz totalnie zakochany w malym. Nawet nie zdawalam sobie sprawy ze narodziny malego tak poprawia i wzbogaca nasz zwiazek. I chyba to, ze moj maz byl przy porodzie sprawilo, ze jakos bardziej mnie kocha.Mam wrazenie, ze ma wiekszy szacunek i czesciej okazuje mi milosc.Caly czas mi powtarza, ze jestem matka jesgo syna i jest z tego powodu szczesliwy. ![]() Jedno mnie martwi- mialam na poczatku duzo mleka,przeciekalo przez wkladki, kapalo a od dzis produkuje sie go mniej.Czy to moze byc problem zmeczenia? Polozna kazala mi wrocic do normalnego jedzenia, szczegolnie jesc tlusty rosol,pic herbatki na laktacje i normalnie sie odzywiac, oczywiscie unikajac wzdymajacych rzeczy, bo strace pokarm. Zaczynam sie martwic. Dzis podalam malemu MM,bo mam wrazenie ze sie nie najada.Jak pobudzic znowu laktacje?Do tej pory przed przystawieniem malego do cycka pobudzalam piersi laktatorem, by mleko szybciej lecialo, bo maly szybko sie zniechecal jak nie czul od razu mleka. Jeszcze wczoraj odciagalam z jednego cycka 50ml a teraz tylko 20 ml..co jest? Edytowane przez De28 Czas edycji: 2010-12-07 o 21:08 |
||
|
|
|
#1401 |
|
Zakorzenienie
|
De28 nie martw się o pokarm, on poprostu się unormował. Na początku jest go dużo i nawet może być nawał pokarmu, a po tygodniu już powinno się ustabilizować do potrzeb dziecka i pewnie u ciebie właśnie to nastąpiło. U mnie to było jakos po tygodniu właśnie.
W pierwszym tygodniu pokarm pojawił sie jakoś 4 dnia i nie nadążałam zmieniać wkładek, ciągle przeciekały. Potem coraz mniej ich zużywałam. A ostatnio zmieniam wkladki, bo sie niszcza, a nie przeciekaja. A skoro twoje dziecko wypija jeszcze 40 ml to wg mnie dość sporo. Niektóre dzieci nie są w stanie tyle wypić w pierwszym tygodniu. Pamiętaj, że u takich maluszków wyznacznikiem jest waga. Jeśli przybiera, to znaczy, że najada się dosyć Gorzej jeśli waga spada, ale to mam nadzieję Was nie dotyczy ![]() A co do położnych, to nie bierz każdego słowa położnej do siebie. Położna tez człowiek i ma prawo się mylic ![]() Ja moją położną też nieraz traktowałam z przymrużeniem oka, bo w wielu sprawach miałam odmienne zdanie. Była bardzo pomocna, ale niektóre rady uważałam za błędne. W twoim przypadku. gdy twoje dziecko ma kolki, płacze, pręży się, to uważam ,że ci źle doradziła, że masz jeść wszystko. Szkoda dziecka, żeby tak cierpiało. A te czopki kminkowe są twarde i kruche, ale mi się jakoś nudaje kawałek odkroić, ważne żeby ten czopek choć trochę się zmniejszył. Ale ja dawałam tylko 3 razy, gdy mały drugi dzień nie umiał się załatwić. Edytowane przez Weronisia Czas edycji: 2010-12-07 o 21:20 |
|
|
|
#1402 |
|
Wtajemniczenie
|
Narazie tylko ugotowlam rosol i popijam w ciagu dnia. No wlasnie nie wydaje mi sie ze sie unormowalo, poniewaz probowalam czekac 4 godziny i odciagam tylko 20 ml z jednej piersi.A to malutko
Maly jest glodny i dalej wklada raczki do buzi po puszczeniu cycka No i mam wrazenie, ze piersi sa puste.Nie sa juz takie pelne.
|
|
|
|
#1403 |
|
Zakorzenienie
|
De, moje piersi też nie są juz takie pełne, jak 3 dni temu, ale wtedy były zbyt pełne, mały nie wyjadał wszystkiego. Teraz są dosyć miękkie przed karmieniem (choć po karmieniu czuję różnice - wtedy się robią totalne flaki), ale wydaje mi się się, że mały się najada, bo puszcza sam pierś po pewnym czasie ssania (czasem 5 minut, czasem 15, nigdy dłużej) i nie chce z powrotem wziąć. Kupki sa regularnie i widzę, że rośnie, więc sądzę, że laktacja po prostu ustaliła się odpowiednio do jego potrzeb - widocznie tyle mu wystarcza...
No ale jak Twój pcha łapki do buzi, to chyba rzeczywiście jest głodny
|
#1404 |
|
Wtajemniczenie
|
Moj zasypia przy cycku juz po paru minutach ale ma nadal lekka zoltaczke i nie ma takiej sily ssania jak powinien.Ostatnio malo przybral a nawet znow stracil na wadze dlatego sie boje. Dokarmilam go butelka i zobaczymy jaka bedziemy mieli noc.
|
|
|
|
#1405 |
|
Zadomowienie
|
niebieskaa u nas narazie jest spokój.....odpukać. Mała ładnie sypia, ładnie je i nie ma problemów z kupką. Jedynie cały czas kiedy chce złapać cycka trochę się musi nagimnastykować zanim załapie, ale jest cierpliwa, aż się dziwię, bo się nie wścieka tylko dzielnie dąży do celu
![]() A u Was z czym są problemy? kretencja widzę, że Twój synuś z tego samego dnia co moja Sara O której rodziłaś? Ja o 10:03 ![]() Czy Was też tak ciągną/ciągnęły szwy po nacięciu krocza? Normalnie już mnie to wykańcza......nawet wypróżnić się nie mogę porządnie tak mnie boli tyłek..... De28 spróbuj jak najczęściej przystawiać Maluszka do piersi, może pobudzi laktacje. Możesz też spróbować herbatek na laktacje. A nóż pomogą. Ja chyba jednak zaszczepię Małą darmową szczepionką....W ogóle mam awersję do wszelkiego rodzaju szczepień, więc na rota, pneumo i meningokoki też nie będę szczepiła. Dla mnie to po prostu nabijanie klientów nic więcej.... A to moje Maleństwo w dniu dzisiejszym
|
#1406 | |||||||
|
Dragonfly
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#1407 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Powiedzcie mi, ile czasu moze stac mleko MM w podgrzewaczu?Przygotowala m by dac malemu zaraz po cycku i wiem, ze za jakas godzine znowu bedzie plakac.To pewnie juz musze nowe przygotowac?
---------- Dopisano o 02:25 ---------- Poprzedni post napisano o 02:13 ---------- Cytat:
W kazdym razie dzis od 21 zaczal marudzic i za kazdym razem przystawialam go do cycka.Pomoglo na tyle,ze nie ma spazmow wrzasku, jednak nie najada sie bo po pol godzinie najpozniej znow kwili.W kazdym razie po odpowiedniku sab simplex w brzuszku ciszej, nie bulgocze tak. Herbatki na laktacje pije litrami. ![]() Moj tez sie wscieka zanim zlapie porzadnie cycka.Buzia otwarta i walczy najpierw jakby cycka nie chcial.To go przyciskam jak pokazywali w szpitalu na sile i w koncu za ktoryms razem sie przyssie. Mnie krocze nie boli,za to od wczoraj swedzi,czyli zaczyna sie goic. Cytat:
Tzn.w dzien tak, ale w nocy godzinami wrzask.I narazie pierwsza noc, w ciagu ktorej karmie go czesto bo co godzine ale przynajmniej po tym od razu zasypia a nie wrzeszczy. On jeszcze nadal slabiutki i wazne by wogole jadl a nie tracil sily na wrzaski. Nadal ma zolte bialka oczne, choc skora juz jest rozowa a nie zolta.Zobaczcie co mi przyniosl mezulek po porodzie ![]() No i moj maly, na kazdym zdjeciu inaczej wyglada
Edytowane przez De28 Czas edycji: 2010-12-08 o 04:17 |
||
|
|
|
#1408 |
|
Dragonfly
|
ale macie fajne zdjecia maluszkow
De to sie tz postaral
|
|
#1409 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
No i karm go tak jak dzisiaj jak zawoła a nie co dwie godziny - nocne karmienia są bardzo ważne bo w nocy mleko jest bardziej kaloryczne niż w dzień więc nie żałuj małemu tylko dawaj cycka jak zawoła a na pewno waga szybciutko ruszy do góry To się mężuś postarał ![]() A malutki cudny Moja dziś w nocy jadła co dwie godziny - no wściekła się normalnie głodomór mały... Wczoraj babka wysłała nam leżaczek więc mam nadzieje, że dziś nareszcie przyjdzie ![]() ---------- Dopisano o 09:14 ---------- Poprzedni post napisano o 09:08 ---------- Cytat:
Mała śliczna |
|||
|
|
|
#1410 |
|
Zadomowienie
|
Kotek mi chłop tez wczoraj wysłał lezaczek
i czekamy bardzo na niegi zeby go wkonu wyprobowac ciekawe kiedy przyjdzie jak wysłał priorytetem...hmmm no i ciekawe czy małemu sie spodoba...
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:20.

ale małej nie zamierzam szczepić bo spotkałam się z tym, ze po szczepieniu dzieci i tak chorowały na to świństwo więc jaki sens szczepić jak i tak może zachorować - paranoja

Ponoc w czwartek ma byc -5 to sie wybierzemy.
Wczoraj nawet polozna probowala wlozyc mu polowe czopka i nie dalo sie.Obsral ja
Przemeczenie, zoltaczka malego jego kolki mnie wymeczyly. Dzis sie wyryczalam na ramieniu tzeta. Dobrze ze ma jeszcze wolne bo nie dalabym rady.