Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010 - Strona 47 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-12-07, 18:24   #1381
Weronisia
Zakorzenienie

Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010

Cytat:
Napisane przez M25 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, które z Was decydują się na szczepienia na pneumokoki i meningokoki i w jakich cenach są u Was te szczepienia?
Pascalek byl wczoraj szczepiony na pneumokoki, ale u nas to jest obowiazkowe szczepienie, a wiec bezplatne. Musi jeszcze 2 razy to dostac.
A moja Oliwia zostala wczoraj zaszczepiona na meningokoki i oczywiscie tez bezplatnie.
Akurat z tym mamy tu fajnie, ze na dzieci wszysto jest bezplatne i najlepszej jakosci
Wspolczuje wam, ze wy musicie za to wszytko placic.

A Pascalek wlasnie wypil wode z dodatkiem herbatki rumiankowej i mu smakowalo , hurra
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-07, 18:25   #1382
anankee
Rozeznanie

Dziewczyny szczepicie wasze dzieci tymi szczepionkami bezpłatnymi, czy też może tymi skojarzonymi 5w1 lub 6w1???
bo maluszek zamiast 3 wkłuć może dostać 1, ale te szczepionki kosztują 5w1 ok 150zł a 6w1 ponad 200zł.
Mam dylemat... może wystarczy posmarować skórę tym kremem znieczulającym i obędzie się bez histerii????

Emi!

anankee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-07, 18:34   #1383
Martinixxx
Zadomowienie

Jakbym była w Polsce to nie brałabym skojarzonej szczepionki bo mała wcale nie płacze.Pobierali jej 3 razy krew w szpitalu, dostała szczepionke przeciwko gruźlicy i ani nie pisnęła. Pneumokoki i meningokoki sa u nas obowiązkowe i tez bezpłatne. Na rotawirusy nie szczepię.

Weronisia jaką te herbatkę rumiankowa podałaś??W ganulkach czy taka zwykłą z torebki?

Martinixxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-07, 18:46   #1384
ranka
Kici kici miau miau

ja szczepie 5 w 1 - Pentsximem.

Weronisia tez bym chciala wydluzyc czaskarmien bo ja mam podobnie .. tez co 2-2,5 h, sporaduycznie co 3 h i nie wime co zrobic. dodatkowo mamy problemy brzuchowe i dzis Mala dala czadu chyba po herbatce na lepsze trawienie, a woda pluje...

Instagram mój
ranka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-07, 19:19   #1385
kotek81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anankee Pokaż wiadomość
Dziewczyny szczepicie wasze dzieci tymi szczepionkami bezpłatnymi, czy też może tymi skojarzonymi 5w1 lub 6w1???
bo maluszek zamiast 3 wkłuć może dostać 1, ale te szczepionki kosztują 5w1 ok 150zł a 6w1 ponad 200zł.
Mam dylemat... może wystarczy posmarować skórę tym kremem znieczulającym i obędzie się bez histerii????
Ja szczepie tymi bezpłatnymi - maluchy wcale tak znowu nie rozpaczają przy szczepieniach - podejrzewam, że my przeżywamy to 100 razy bardziej niż one

Weronisia
- to Pascalek już fajny pulpecik musi być
kotek81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-07, 19:20   #1386
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Martinixxx Pokaż wiadomość
Pneumokoki i meningokoki sa u nas obowiązkowe i tez bezpłatne. Na rotawirusy nie szczepię.

Weronisia jaką te herbatkę rumiankowa podałaś??W ganulkach czy taka zwykłą z torebki?
Dalam zwykla w saszetkach. Zaparzylam i wlalam troszeczke do wody dla dzieci, tak zeby byl delikatny smak rumianku.
Nie wiem czy to zasluga rumianku, ale zaraz po wypiciu kilku lykow maly zrobil kupke i to bez stekania i placzu

A na rotawirusy tez nie szczepie.
Ani Oliwii ani Thomasa na to nie szczepilam , a oboje chodzili do przedszkola od 3 latek i nigdy na to nie zachorowali.
Cytat:
Napisane przez ranka Pokaż wiadomość

Weronisia tez bym chciala wydluzyc czaskarmien bo ja mam podobnie .. tez co 2-2,5 h, sporaduycznie co 3 h i nie wime co zrobic. dodatkowo mamy problemy brzuchowe i dzis Mala dala czadu chyba po herbatce na lepsze trawienie, a woda pluje...
Ranka a ty karmisz piersia? bo jesli tak to moze ci byc trudno przestawic dziecko na dluzsze przerwy. mi sie nie udalo.
Stary 2010-12-07, 19:23   #1387
kotek81
Zakorzenienie

Ech Polska to jednak jest zadupie totalne - nie dość, że za wszystko trzeba płacić to non-stop trąbią w tv że rząd kasy nie ma NFZ kasy nie ma - a zwykły szary człowieczek to pewnie śpi na kasie i powinien jeszcze dobrowolnie dodatkowe podatki i ubezpieczenia płacić

---------- Dopisano o 19:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ----------

Moja Kinga miała rotawirusa kilka miesięcy przed pójściem do przedszkola (w przedszkolu ani razu) gdzie nie miała prawie kontaktu z innymi dziećmi - i skąd to cholerstwo się wzięło ale małej nie zamierzam szczepić bo spotkałam się z tym, ze po szczepieniu dzieci i tak chorowały na to świństwo więc jaki sens szczepić jak i tak może zachorować - paranoja
Stary 2010-12-07, 19:25   #1388
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kotek81 Pokaż wiadomość
Ja szczepie tymi bezpłatnymi - maluchy wcale tak znowu nie rozpaczają przy szczepieniach - podejrzewam, że my przeżywamy to 100 razy bardziej niż one

Weronisia
- to Pascalek już fajny pulpecik musi być
Tak , Pascalek jest jak pulpecik, krotki i grubiutki

A co do szczepien, to tez tak uwazam, ze my to bardziej przezywamy od dzieci.
Jesli lekarz jest dobry, to potrafi tak sie wkluc, ze dziecko nawet nie czuje. Nasz lekarz lapie skore na udzie , robi taki gruby fałd i się w to wkłuwa.
Stary 2010-12-07, 19:50   #1389
sereniti
Zakorzenienie

liczę że lekarz który będzie kłuł Bubusia będzie znał się na rzeczy
a to moje maleństwo w nielicznych momentach bez płaczu
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg PB280041.jpg (95,0 KB, 37 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg PB280039.jpg (133,0 KB, 44 załadowań)
sereniti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-07, 19:55   #1390
kotek81
Zakorzenienie

A ja ponowię pytanie bo chyba nikt nie zauważył....

WYCHODZICIE CODZIENNIE Z MALUSZKAMI NA SPACER???
bo ja przyznaję bez bicia, ze mi sie nie chce i mam cholerne wyrzuty sumienia z tego powodu - codziennie obiecuję sobie, że jutro już na pewno wyjdę i jakoś się zmobilizować nie mogę

---------- Dopisano o 19:52 ---------- Poprzedni post napisano o 19:51 ----------

u nas akurat szczepią pielęgniarki nie lekarz...

---------- Dopisano o 19:53 ---------- Poprzedni post napisano o 19:52 ----------

sereniti - śliczny jest

---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:53 ----------

Zrobiłabym sobie kolację ale jak tylko dotknę chleba to się mała obudzi więc nie wiem co lepsze - cisza na głodniaka czy pełny brzuch i maruda na rękach
Stary 2010-12-07, 19:57   #1391
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:

bo ja przyznaję bez bicia, ze mi sie nie chce i mam cholerne wyrzuty sumienia z tego powodu - codziennie obiecuję sobie, że jutro już na pewno wyjdę i jakoś się zmobilizować nie mogę
Kotek ja nie wychodzę gdy jest deszczowo, albo za duży mróz. Ale staram się wychodzić codziennie.
Jeśli jakiegoś dnia mały jechał ze mną autem, to już potem nie idę na spacer. Uważam, że takie krótkie wietrzenie też wystarczy, szczególnie gdy się ma lenia
Dziś wyszłam na godzinkę, bo ani nie padało, ani nie ma mrozu, a więc brak wymówek

Serenti fajny ten twój bobas aż nie możliwe, że taki z niego płaczek
Stary 2010-12-07, 20:03   #1392
kotek81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość
Kotek ja nie wychodzę gdy jest deszczowo, albo za duży mróz. Ale staram się wychodzić codziennie.
Jeśli jakiegoś dnia mały jechał ze mną autem, to już potem nie idę na spacer. Uważam, że takie krótkie wietrzenie też wystarczy, szczególnie gdy się ma lenia
Dziś wyszłam na godzinkę, bo ani nie padało, ani nie ma mrozu, a więc brak wymówek

Serenti fajny ten twój bobas aż nie możliwe, że taki z niego płaczek
czyli ja wyrodna matka jestem

muszę się kurde zmobilizować wreszcie - od razu może kilka deko zrzucę
Stary 2010-12-07, 20:13   #1393
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:

Nie wyrodna, tylko troche leniwa
Stary 2010-12-07, 20:13   #1394
ranka
Kici kici miau miau

Weronisia ja nie karmie piersia - sa takie momenty ze zjada od 60 -120 ml.. karmie Enfamilem ale ona jak pisze znowu robi bobkowate kupki, steka , placze, wyciska a i tak nic nie robi. oczywiscie zdarzy sie ladna kupa codziennie ale reszta czyli ok. 4-5 to bobki. Zal mi jej bardzo

Sa momenty ze spi 4 h ale barfdzo rzadko - musi byc naprawde zmeczona ,tak jak dzis po placzu rannym bo wlasnie byly problemy z kupka

Instagram mój
ranka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-07, 20:19   #1395
M25
Zadomowienie

Cytat:
Pascalek byl wczoraj szczepiony na pneumokoki, ale u nas to jest obowiazkowe szczepienie, a wiec bezplatne. Musi jeszcze 2 razy to dostac.
A moja Oliwia zostala wczoraj zaszczepiona na meningokoki i oczywiscie tez bezplatnie.
Akurat z tym mamy tu fajnie, ze na dzieci wszysto jest bezplatne i najlepszej jakosci
Wspolczuje wam, ze wy musicie za to wszytko placic.

A Pascalek wlasnie wypil wode z dodatkiem herbatki rumiankowej i mu smakowalo , hurra
W mojej przychodni wyliczyli, że za szczepienia na rotawirusa będę musiała zapłacić 400zł za jedno a potrzebne sa dwa, za szczepienie na pneumokoki 350zł za jedno a potrzebne sa 4, na meningokoki 170zł za jedno a potrzebne sa 2, do tego jeszcze 140zł za szczepionkę DTPa oczywiscie za jedna a potrzeba 4 !!!!!!!!!!!!!!!!! Jak sobie to zsumowałam to o mało nie dostałam zawału :/

---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:16 ----------

Cytat:

Ja nie wychodzę codziennie bo nie zawsze ma mi kto wózek znieść a sama nie dam rady, ale jak tylko mąż jest rano w domu to staram się wychodzić.
Stary 2010-12-07, 20:21   #1396
niebieskaa
Rozeznanie

u nas masakra, Tymek dal czadu do 6 rano od wieczora az dostal mm

spalismy od wczoraj 3h, boli mnie rana po cc chyba ze zmeczenia i nerka ta co mialam na nia ucisk w ciazy, moze dlatego ze b.duzo pije wody 3-4l i ona nie nadaza?

Cytat:
Napisane przez kretencja Pokaż wiadomość
My się zachowujemy całkowicie normalnie. W ciągu dnia robimy wszystko jak dawniej, kładziemy się tak jak zwykle (ja koło 22-23, mąż znacznie później, potem jest tak, że ja wstaję koło 7-8, a on śpi do 10 ). W nocy budzimy się wtedy kiedy mały się budzi i kwęka - co ok.3 godziny. W ciągu dnia to my dyktujemy mu pewien rytm, bo przewijamy go średnio co 2,5 godziny oraz gdy jest przesikany (niestety czasem nam coś wyleci z pieluszki). Wygląda to mniej więcej tak, że bierzemy go z łóżeczka, lekko budzimy, przewijamy, ja karmię, trochę się porozgląda, pogadamy do niego i w sumie dosyć szybko zasypia. Odkładamy go do łóżeczka i na 2 godziny jest spokój Oczywiście gdy pojawia się kolka jest zupełnie inaczej, np. trzeba go tulić i uspakajać godzinę czy dwie. Ale takie sytuacje zdarzyły się chyba dotąd dopiero 2 razy. Nie zastanawiam się w ogóle nad tym, co powinnam robić kiedy. Czy go skłaniać do aktywności, czy nie za często/za rzadko karmię... Póki co ten rytm się sprawdza, a my jesteśmy zbyt zaaferowani zmianą w naszym życiu, żeby jeszcze się trzymac jakichś wytycznych. Przyjdzie na to czas, na razie musimy się siebie nauczyć nawzajem... Sądzę, że najważniejszy jest spokój i dystans do wszelkich rad, poradników, zaleceń. One się zmieniają co jakiś czas, a dzieci są ciągle takie same Pięćdziesiąt lat temu nie było internetu, powszechnej telewizji z programami edukacyjnymi, nikt nie słyszał o ludziach jak Tracy Hogg, Zawitkowski, Superniania... A jednak nasze babcie radziły sobie z wychowaniem naszych rodziców Najważniejszy jest instynkt i zdrowy rozsądek - tak mi się wydaje. To pomaga nie zwariować w natłoku miliona złotych rad - często sprzecznych
zgadzam sie z Toba ja w szpitalu dostalam mnotwo rad i zalecen-kazda inna-efekt?wyszlam glupia i omal sie zalamalam bo tojakis czeski film-kazdy kazal robic co innego

Cytat:
Napisane przez MARIKA.S Pokaż wiadomość
Witajcie Dziewczyny!

Czy mogę się do Was przyłączyć?
Jestem mamą z wątku styczeń - luty jednak moja Mała Księżniczka nieco się pospieszyła i przyszła na świat 26.11.
Z chęcią podzielę się z Wami moimi doświadczeniami z naszego 10-dniowego stażu

To moja Mała Sara
my tez mamy 10dniowy staz, jak sobie radzicie? u nas ciezkawo...

Cytat:
Napisane przez M25 Pokaż wiadomość
Oj u mnie to samo, zawsze gdy zaczynam jeść obiad mała zaczyna płakać

---------- Dopisano o 17:00 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ----------

Dziewczyny, które z Was decydują się na szczepienia na pneumokoki i meningokoki i w jakich cenach są u Was te szczepienia?
ja na pneumokoki ale nie wiem czy brac skojarzone bo kasa juz poszla...czekamy na becikowe -to bedzie szał w sam raz na pieluchy starczy

Cytat:

ja dopiero zaczne werandowac moze jutro o ile bede miala siłe..
niebieskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-07, 20:34   #1397
Martinixxx
Zadomowienie

Ja bardzo chciałabym wyjśc na spacer. Jeszcze nie bylysmy ani razu bo non stop mamy mróz poniżej -10Ponoc w czwartek ma byc -5 to sie wybierzemy.

Martinixxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-07, 20:52   #1398
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
Weronisia ja nie karmie piersia - sa takie momenty ze zjada od 60 -120 ml.. karmie Enfamilem ale ona jak pisze znowu robi bobkowate kupki, steka , placze, wyciska a i tak nic nie robi. oczywiscie zdarzy sie ladna kupa codziennie ale reszta czyli ok. 4-5 to bobki. Zal mi jej bardzo

Sa momenty ze spi 4 h ale barfdzo rzadko - musi byc naprawde zmeczona ,tak jak dzis po placzu rannym bo wlasnie byly problemy z kupka
Ranka a nie powinnaś zmienić mleka?
Pascal miał problemy po Nan. Jak zmieniłam na Humanę to od razu się wszystko unormowało.
Dla mnie jak dziecko stęka i płacze przy tłoczeniu kupki, to znak, że cos nie tak jest z mlekiem. A juz tym bardzije, jak twoje robi bobki
Pascalek zawsze robi jajeczniczkę
Stary 2010-12-07, 21:02   #1399
Ishka
Zadomowienie

Moj robi albo jajecznice albo cos podobnego do pasty do zebow heh

Ranka jak pojdziesz do lekarza to powiedz jak jest pewnie Ci zmieni te mleczko.
Ishka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-07, 21:03   #1400
De28
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez myszka_maj Pokaż wiadomość
Śliczne te wasze maleństwa ....wiec moze i ja pochwale sie swoim

kiedy zaczelyscie ukladac swoje maluszki an brzuszku???
Mojego kladzono od razu po urodzeniu na brzuszku

Cytat:
Ja piję mleko sojowe smakowe Alprosoja i jem te deserki, oraz jogurty sojowe
Tuńczyka też jem

A te czopki kminkowe ja dzielę na pół wzdłuż czopka. Przeważnie nie jest równo, ale ważne, że część czopka odpadnie i ją wyrzucam.
Tylko te czopki sa strasznie kruche. Wczoraj nawet polozna probowala wlozyc mu polowe czopka i nie dalo sie.Obsral ja

Powiedzcie mi ile powinno wypijac mleka tygodniowe malenstwo? Moj je co ok 3 godziny i najpierw daje mu cycka, a potem moje odciagniete mleko i z butelki ubywa ok 40 ml. Teraz dalam mu MM i tez tylko 45 ml wypil. Czy to nie za malo?
Dopadl mnie baby blues Przemeczenie, zoltaczka malego jego kolki mnie wymeczyly. Dzis sie wyryczalam na ramieniu tzeta. Dobrze ze ma jeszcze wolne bo nie dalabym rady.
Jestem bardzo zaskoczona moim mezem.Przewija malego, gada do niego godzinami,w nocy sie zmieniamy.Pozalatwial wszystkie urzedowe sprawy, tez jest wykonczony. I juz totalnie zakochany w malym. Nawet nie zdawalam sobie sprawy ze narodziny malego tak poprawia i wzbogaca nasz zwiazek. I chyba to, ze moj maz byl przy porodzie sprawilo, ze jakos bardziej mnie kocha.Mam wrazenie, ze ma wiekszy szacunek i czesciej okazuje mi milosc.Caly czas mi powtarza, ze jestem matka jesgo syna i jest z tego powodu szczesliwy.

Jedno mnie martwi- mialam na poczatku duzo mleka,przeciekalo przez wkladki, kapalo a od dzis produkuje sie go mniej.Czy to moze byc problem zmeczenia? Polozna kazala mi wrocic do normalnego jedzenia, szczegolnie jesc tlusty rosol,pic herbatki na laktacje i normalnie sie odzywiac, oczywiscie unikajac wzdymajacych rzeczy, bo strace pokarm. Zaczynam sie martwic. Dzis podalam malemu MM,bo mam wrazenie ze sie nie najada.Jak pobudzic znowu laktacje?Do tej pory przed przystawieniem malego do cycka pobudzalam piersi laktatorem, by mleko szybciej lecialo, bo maly szybko sie zniechecal jak nie czul od razu mleka. Jeszcze wczoraj odciagalam z jednego cycka 50ml a teraz tylko 20 ml..co jest?

Daniel

Christian

Edytowane przez De28
Czas edycji: 2010-12-07 o 21:08
De28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-07, 21:18   #1401
Weronisia
Zakorzenienie

De28 nie martw się o pokarm, on poprostu się unormował. Na początku jest go dużo i nawet może być nawał pokarmu, a po tygodniu już powinno się ustabilizować do potrzeb dziecka i pewnie u ciebie właśnie to nastąpiło. U mnie to było jakos po tygodniu właśnie.
W pierwszym tygodniu pokarm pojawił sie jakoś 4 dnia i nie nadążałam zmieniać wkładek, ciągle przeciekały. Potem coraz mniej ich zużywałam. A ostatnio zmieniam wkladki, bo sie niszcza, a nie przeciekaja.

A skoro twoje dziecko wypija jeszcze 40 ml to wg mnie dość sporo. Niektóre dzieci nie są w stanie tyle wypić w pierwszym tygodniu.
Pamiętaj, że u takich maluszków wyznacznikiem jest waga. Jeśli przybiera, to znaczy, że najada się dosyć Gorzej jeśli waga spada, ale to mam nadzieję Was nie dotyczy

A co do położnych, to nie bierz każdego słowa położnej do siebie. Położna tez człowiek i ma prawo się mylic
Ja moją położną też nieraz traktowałam z przymrużeniem oka, bo w wielu sprawach miałam odmienne zdanie. Była bardzo pomocna, ale niektóre rady uważałam za błędne.
W twoim przypadku. gdy twoje dziecko ma kolki, płacze, pręży się, to uważam ,że ci źle doradziła, że masz jeść wszystko. Szkoda dziecka, żeby tak cierpiało.

A te czopki kminkowe są twarde i kruche, ale mi się jakoś nudaje kawałek odkroić, ważne żeby ten czopek choć trochę się zmniejszył. Ale ja dawałam tylko 3 razy, gdy mały drugi dzień nie umiał się załatwić.

Edytowane przez Weronisia
Czas edycji: 2010-12-07 o 21:20
Stary 2010-12-07, 21:38   #1402
De28
Wtajemniczenie

Narazie tylko ugotowlam rosol i popijam w ciagu dnia. No wlasnie nie wydaje mi sie ze sie unormowalo, poniewaz probowalam czekac 4 godziny i odciagam tylko 20 ml z jednej piersi.A to malutko Maly jest glodny i dalej wklada raczki do buzi po puszczeniu cycka No i mam wrazenie, ze piersi sa puste.Nie sa juz takie pelne.

Daniel

Christian
Stary 2010-12-07, 21:42   #1403
kretencja
Zakorzenienie

De, moje piersi też nie są juz takie pełne, jak 3 dni temu, ale wtedy były zbyt pełne, mały nie wyjadał wszystkiego. Teraz są dosyć miękkie przed karmieniem (choć po karmieniu czuję różnice - wtedy się robią totalne flaki), ale wydaje mi się się, że mały się najada, bo puszcza sam pierś po pewnym czasie ssania (czasem 5 minut, czasem 15, nigdy dłużej) i nie chce z powrotem wziąć. Kupki sa regularnie i widzę, że rośnie, więc sądzę, że laktacja po prostu ustaliła się odpowiednio do jego potrzeb - widocznie tyle mu wystarcza...
No ale jak Twój pcha łapki do buzi, to chyba rzeczywiście jest głodny

RAZEM OD 5.03.2000.

Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór

TYMEK - 26.11.2010
kretencja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-07, 21:56   #1404
De28
Wtajemniczenie

Moj zasypia przy cycku juz po paru minutach ale ma nadal lekka zoltaczke i nie ma takiej sily ssania jak powinien.Ostatnio malo przybral a nawet znow stracil na wadze dlatego sie boje. Dokarmilam go butelka i zobaczymy jaka bedziemy mieli noc.

Daniel

Christian
Stary 2010-12-07, 22:18   #1405
MARIKA.S
Zadomowienie

niebieskaa u nas narazie jest spokój.....odpukać. Mała ładnie sypia, ładnie je i nie ma problemów z kupką. Jedynie cały czas kiedy chce złapać cycka trochę się musi nagimnastykować zanim załapie, ale jest cierpliwa, aż się dziwię, bo się nie wścieka tylko dzielnie dąży do celu
A u Was z czym są problemy?

kretencja widzę, że Twój synuś z tego samego dnia co moja Sara
O której rodziłaś? Ja o 10:03

Czy Was też tak ciągną/ciągnęły szwy po nacięciu krocza?
Normalnie już mnie to wykańcza......nawet wypróżnić się nie mogę porządnie tak mnie boli tyłek.....

De28 spróbuj jak najczęściej przystawiać Maluszka do piersi, może pobudzi laktacje. Możesz też spróbować herbatek na laktacje. A nóż pomogą.

Ja chyba jednak zaszczepię Małą darmową szczepionką....W ogóle mam awersję do wszelkiego rodzaju szczepień, więc na rota, pneumo i meningokoki też nie będę szczepiła.
Dla mnie to po prostu nabijanie klientów nic więcej....

A to moje Maleństwo w dniu dzisiejszym
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_3829zz.jpg (83,3 KB, 26 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_3840z.jpg (77,8 KB, 32 załadowań)
MARIKA.S jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-08, 00:50   #1406
Artystka23
Dragonfly

Cytat:
Napisane przez Martinixxx Pokaż wiadomość
Lewy sutek mi odpadaMała terrorystka.Zaraz zejde z bólu
Cytat:
Napisane przez bela14 Pokaż wiadomość
JESTEM SZCZĘŚLIWA
mam dwóch,zdrowych, wspaniałych chłopaków
i są dla mnie najważniejsi na świecie.
Nie wyobrażam sobie zycia bez nich.
ale nie wiem czemu nie potrafię przestać myśleć
o tym dziecku które straciłam,jakie by było
test,usg i rózowe buciki leżą w pudełeczku
a w moim sercu jakiś BRAK.
sory że zaczełam taki temat ale mam
z tym problem i nie mam z kim o tym pogadać.

Cytat:
Kootekk, Ishka dzieki za odpowiedz.
Moj Pascalcio wypija 100ml gestego AR, nieraz uda mu sie wypic wszystko czyli 130ml.
Ale po 2 godzinach znowu szuka jedzenia i bardzo sie denerwuje.
Dzis dawalam mu herbatke, taka mieszanke z kopru, anyzu i kminku. Nie chcial tego pic, wypluwal. Dalam mu wode i tez nie chcial. A na butelke sie rzucal glodny. A jak poczul co z niej leci to wypluwal.
Zapakowalam wiec go do wozka i poszlismy na spacer w nadziei, ze pospi i zapomni o glodzie. Poszlam do sklepu w posukiwaniu takich herbatek, ale slodzonych, no i nie bylo.

Pascalek mial wczoraj pierwsze szczepienie i tylko na pneumokoki. Za 2 tygodnie powtorka.
Chce sie jeszcze pochwalic, bo Pascalek wazy juz UWAGA: 4500g !!! Normalnie klopsik maly. Krotki a ciezki
Ciuszki zakladam mu na 56 cm, ale
sa jeszcze za duze

Podejrzewam, ze jak przejdziemy tylko na butelke, to jeszcze bardziej bedzie tyl.
duzy facet sie z niego robi
Cytat:
ja szczepie 5 w 1 - Pentsximem.

Ja karmie piersia i dzis sie zmartwilam,ze mala chora bo jadla o 18 i musialam ja obudzic o 23 na karmienie,jeszcze sie posrala wiec nie bawilismy sie w wanienki tylko sio pod prysznic

Cytat:

Zrobiłabym sobie kolację ale jak tylko dotknę chleba to się mała obudzi więc nie wiem co lepsze - cisza na głodniaka czy pełny brzuch i maruda na rękach
ja bym chciala,ale na razie wietrze dom i weranduje dom by w weekend zaliczyc pierwszy spacer

Cytat:
Napisane przez niebieskaa Pokaż wiadomość
u nas masakra, Tymek dal czadu do 6 rano od wieczora az dostal mm

spalismy od wczoraj 3h, boli mnie rana po cc chyba ze zmeczenia i nerka ta co mialam na nia ucisk w ciazy, moze dlatego ze b.duzo pije wody 3-4l i ona nie nadaza?.
mnie tez nerka pobolewala,zastoj schodzi z nerki do dwoch tygodni po porodzie jakos...
Cytat:
Napisane przez De28 Pokaż wiadomość

Powiedzcie mi ile powinno wypijac mleka tygodniowe malenstwo? Moj je co ok 3 godziny i najpierw daje mu cycka, a potem moje odciagniete mleko i z butelki ubywa ok 40 ml. Teraz dalam mu MM i tez tylko 45 ml wypil. Czy to nie za malo?
Dopadl mnie baby blues Przemeczenie, zoltaczka malego jego kolki mnie wymeczyly. Dzis sie wyryczalam na ramieniu tzeta. Dobrze ze ma jeszcze wolne bo nie dalabym rady.
Jestem bardzo zaskoczona moim mezem.Przewija malego, gada do niego godzinami,w nocy sie zmieniamy.Pozalatwial wszystkie urzedowe sprawy, tez jest wykonczony. I juz totalnie zakochany w malym. Nawet nie zdawalam sobie sprawy ze narodziny malego tak poprawia i wzbogaca nasz zwiazek. I chyba to, ze moj maz byl przy porodzie sprawilo, ze jakos bardziej mnie kocha.Mam wrazenie, ze ma wiekszy szacunek i czesciej okazuje mi milosc.Caly czas mi powtarza, ze jestem matka jesgo syna i jest z tego powodu szczesliwy.

Jedno mnie martwi- mialam na poczatku duzo mleka,przeciekalo przez wkladki, kapalo a od dzis produkuje sie go mniej.Czy to moze byc problem zmeczenia? Polozna kazala mi wrocic do normalnego jedzenia, szczegolnie jesc tlusty rosol,pic herbatki na laktacje i normalnie sie odzywiac, oczywiscie unikajac wzdymajacych rzeczy, bo strace pokarm. Zaczynam sie martwic. Dzis podalam malemu MM,bo mam wrazenie ze sie nie najada.Jak pobudzic znowu laktacje?Do tej pory przed przystawieniem malego do cycka pobudzalam piersi laktatorem, by mleko szybciej lecialo, bo maly szybko sie zniechecal jak nie czul od razu mleka. Jeszcze wczoraj odciagalam z jednego cycka 50ml a teraz tylko 20 ml..co jest?
na pewno masz mleko,ja tez czasem mam wrazenie ze niewiele tego jest ale skoro mala spi...
Cytat:
Narazie tylko ugotowlam rosol i popijam w ciagu dnia. No wlasnie nie wydaje mi sie ze sie unormowalo, poniewaz probowalam czekac 4 godziny i odciagam tylko 20 ml z jednej piersi.A to malutko Maly jest glodny i dalej wklada raczki do buzi po puszczeniu cycka No i mam wrazenie, ze piersi sa puste.Nie sa juz takie pelne.
ja mam caly czas miekkie piersi...jesli chodzi o tzta to dzis mielismy nasza pierwsza rocznice,a ja padlam jak on wrocil z pracy i niewiele czasu spedzilismy razem
Stary 2010-12-08, 02:25   #1407
De28
Wtajemniczenie

Powiedzcie mi, ile czasu moze stac mleko MM w podgrzewaczu?Przygotowala m by dac malemu zaraz po cycku i wiem, ze za jakas godzine znowu bedzie plakac.To pewnie juz musze nowe przygotowac?

---------- Dopisano o 02:25 ---------- Poprzedni post napisano o 02:13 ----------

Cytat:
Jedynie cały czas kiedy chce złapać cycka trochę się musi nagimnastykować zanim załapie, ale jest cierpliwa, aż się dziwię, bo się nie wścieka tylko dzielnie dąży do celu
A u Was z czym są problemy?

Normalnie już mnie to wykańcza......nawet wypróżnić się nie mogę porządnie tak mnie boli tyłek.....

De28 spróbuj jak najczęściej przystawiać Maluszka do piersi, może pobudzi laktacje. Możesz też spróbować herbatek na laktacje. A nóż pomogą.
Chyba pozegnam sie z teoria ze trzeba robic przerwy co 2 godziny.Maly pije za jednym razem za malo i dlatego sie wscieka.Dziwi mnie tylko ,ze wscieka sie tylko w nocy a w dzien potrafi przespac 5 godzinW kazdym razie dzis od 21 zaczal marudzic i za kazdym razem przystawialam go do cycka.Pomoglo na tyle,ze nie ma spazmow wrzasku, jednak nie najada sie bo po pol godzinie najpozniej znow kwili.
W kazdym razie po odpowiedniku sab simplex w brzuszku ciszej, nie bulgocze tak.
Herbatki na laktacje pije litrami.
Moj tez sie wscieka zanim zlapie porzadnie cycka.Buzia otwarta i walczy najpierw jakby cycka nie chcial.To go przyciskam jak pokazywali w szpitalu na sile i w koncu za ktoryms razem sie przyssie.
Mnie krocze nie boli,za to od wczoraj swedzi,czyli zaczyna sie goic.

Cytat:
Napisane przez Artystka23 Pokaż wiadomość

na pewno masz mleko,ja tez czasem mam wrazenie ze niewiele tego jest ale skoro mala spi...
No wlasnie moj nie spi Tzn.w dzien tak, ale w nocy godzinami wrzask.I narazie pierwsza noc, w ciagu ktorej karmie go czesto bo co godzine ale przynajmniej po tym od razu zasypia a nie wrzeszczy. On jeszcze nadal slabiutki i wazne by wogole jadl a nie tracil sily na wrzaski. Nadal ma zolte bialka oczne, choc skora juz jest rozowa a nie zolta.

Zobaczcie co mi przyniosl mezulek po porodzie
No i moj maly, na kazdym zdjeciu inaczej wyglada
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg pandora 001.jpg (54,3 KB, 56 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg daniel 05.12.2010 016.jpg (106,8 KB, 57 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg daniel 05.12.2010 034.jpg (90,2 KB, 51 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg daniel 05.12.2010 015.jpg (103,5 KB, 55 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg daniel 05.12.2010 026.jpg (63,8 KB, 49 załadowań)

Daniel

Christian

Edytowane przez De28
Czas edycji: 2010-12-08 o 04:17
Stary 2010-12-08, 06:25   #1408
Artystka23
Dragonfly

ale macie fajne zdjecia maluszkow
De to sie tz postaral
Stary 2010-12-08, 09:14   #1409
kotek81
Zakorzenienie

Cytat:

Tylko te czopki sa strasznie kruche. Wczoraj nawet polozna probowala wlozyc mu polowe czopka i nie dalo sie.Obsral ja

To zupełnie normalne - laktacja ci się unormowała - ja chodziłam z pieluchą tetrową w biustonoszu bo wkładki nie dawały rady tak ze mnie ciekło a teraz mam piersi miękkie i nic mi z nich nie cieknie
Cytat:
Powiedzcie mi, ile czasu moze stac mleko MM w podgrzewaczu?Przygotowala m by dac malemu zaraz po cycku i wiem, ze za jakas godzine znowu bedzie plakac.To pewnie juz musze nowe przygotowac?

---------- Dopisano o 02:25 ---------- Poprzedni post napisano o 02:13 ----------

Chyba pozegnam sie z teoria ze trzeba robic przerwy co 2 godziny.Maly pije za jednym razem za malo i dlatego sie wscieka.Dziwi mnie tylko ,ze wscieka sie tylko w nocy a w dzien potrafi przespac 5 godzinW kazdym razie dzis od 21 zaczal marudzic i za kazdym razem przystawialam go do cycka.Pomoglo na tyle,ze nie ma spazmow wrzasku, jednak nie najada sie bo po pol godzinie najpozniej znow kwili.
W kazdym razie po odpowiedniku sab simplex w brzuszku ciszej, nie bulgocze tak.
Herbatki na laktacje pije litrami.
Moj tez sie wscieka zanim zlapie porzadnie cycka.Buzia otwarta i walczy najpierw jakby cycka nie chcial.To go przyciskam jak pokazywali w szpitalu na sile i w koncu za ktoryms razem sie przyssie.
Mnie krocze nie boli,za to od wczoraj swedzi,czyli zaczyna sie goic.

No wlasnie moj nie spi Tzn.w dzien tak, ale w nocy godzinami wrzask.I narazie pierwsza noc, w ciagu ktorej karmie go czesto bo co godzine ale przynajmniej po tym od razu zasypia a nie wrzeszczy. On jeszcze nadal slabiutki i wazne by wogole jadl a nie tracil sily na wrzaski. Nadal ma zolte bialka oczne, choc skora juz jest rozowa a nie zolta.

Zobaczcie co mi przyniosl mezulek po porodzie
No i moj maly, na kazdym zdjeciu inaczej wyglada
mleko chyba przed każdym podaniem trzeba świeże przygotować...

No i karm go tak jak dzisiaj jak zawoła a nie co dwie godziny - nocne karmienia są bardzo ważne bo w nocy mleko jest bardziej kaloryczne niż w dzień więc nie żałuj małemu tylko dawaj cycka jak zawoła a na pewno waga szybciutko ruszy do góry

To się mężuś postarał

A malutki cudny

Moja dziś w nocy jadła co dwie godziny - no wściekła się normalnie głodomór mały...

Wczoraj babka wysłała nam leżaczek więc mam nadzieje, że dziś nareszcie przyjdzie

---------- Dopisano o 09:14 ---------- Poprzedni post napisano o 09:08 ----------

Cytat:
Po pierwszym porodzie bardzo długo mnie wszystko bolało i ciągnęło - teraz jest ciut lepiej ale też jeszcze mnie coś zaboli/pociągnie.

Mała śliczna
Stary 2010-12-08, 09:19   #1410
Ishka
Zadomowienie

Kotek mi chłop tez wczoraj wysłał lezaczek i czekamy bardzo na niegi zeby go wkonu wyprobowac ciekawe kiedy przyjdzie jak wysłał priorytetem...hmmm no i ciekawe czy małemu sie spodoba...
Ishka jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości