|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1441 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010
|
|
|
|
#1442 |
|
Zadomowienie
|
wit k dostałyśmy obie w zastrzyku w szpitalu i nie wiem czy to już wystarczy.wit d3 podaję od 5 dni - Devikap
---------- Dopisano o 12:54 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ---------- Daję 1 kroplę dziennie d3 |
|
|
|
#1443 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
w ogole czasu na wizaz nie mam :/ ja sie juz lepiej czuje, moge delikatnie usiasc i nie boli wiec sukces ;Pmala w nocy nie daje nam spac a w dzien jak zabita miedzy karmieniami.. ale dajemy rade czekamy na wizyte pediatry w domu, ciekawe kiedy bedzie. Dzis uz pewnie nie ciekawe czy witaminy bedziemy brac, bo w sumie karmie modyfikowanym a 2 razy dziennie swoim. Mamy juz 13 dni jutro stukna 2 tygodnie od urodzenia, wiec zaczniemy werandowanie ![]() jutro pojde zlozyc wniosek na becikowe, co trzeba zabrac ze soba? cos ze skarbowki trzeba miec?
|
#1444 |
|
Zadomowienie
|
Anecka do becikowego z tego co pamietam to potrzebne sa ksero dowodów rodziców, pesel dziecka, zaświadczenie o tym że byłas pod opieką lekarską. nam w szpitalu dali specjalny formularz do wypełnienia.
|
#1445 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
- skrocony akt urodzenia oryginal -zaswiadczenie od lekarza,ze bylas pod jego opieka z pieczatka i podpisem - reszte dokumentow dostaniesz na miejscu do wypelnienia aha i u mnie konieczny jest PESEL dziecka masz juz? |
|
|
|
|
#1446 |
|
Zakorzenienie
|
jeśli twój dochód nie przekracza bodajże 504zł na osobę to należy ci się rodzinne na małą i dodatkowe becikowe - wtedy potrzeba ze skarbówki zaświadczenie o dochodach, oprócz tego ksero dowodu, zaświadczenie od lekarza, pesel (jak nie masz jeszcze peselu małej to twoj pesel) i akt urodzenia dziecka.
|
|
|
|
#1447 |
|
Zakorzenienie
|
dzieki
pesel mam miec po miesiacu od wydania aktu urodzenia czyli dostane numer po swietach
|
#1448 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a z kapturkami mi tez wygodnieja daję codziennie w kaspułkach łączoną wit D z K Cytat:
Cytat:
Weronisia, współczuję- wiem , co czujesz. Ja strasznie walczyłam o laktację, nie powiem , ile beczałam, ile siedzialam z laktatorem, żeby cos pobudzić. Tak bardzo chciałam karmić. Więc doskonale rozumiem Twój ból. Ale nie wiem, co ci poradzić ![]() ---------- Dopisano o 13:33 ---------- Poprzedni post napisano o 13:32 ---------- u mnie pesel juz po paru dniach był- poniżej tygodnia od wydania aktu urodzenia
|
|
#1449 | ||
|
Dragonfly
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#1450 |
|
Zakorzenienie
|
Marta, no ona właśnie powiedziała, żeby na razie solą, a jak nie będzie poprawy, to żeby receptę zrealizować dopiero wtedy.
|
#1451 |
|
Rozeznanie
|
MÓJ MAŁY BARDZO ULEWA PO TYM NUTROMIGENIE
Ishka -poradzisz coś?znaczy że mu nie słuzy? do obiadu był na cycu i ani razu,w obiad dostał butle i 3 ulania że hej wszystko do przebrania Boże jaka ja jestem padnięta
|
|
|
|
#1452 |
|
Zadomowienie
|
Bela14 moj przez pare dni czasem ulał na nutrze ale teraz jest spokoj.
A mieliscie problemy z ulewaniem wczesniej? ?Bo nutra jest tez na ulewania ale jesli nie bylo wczesniej problemow to niestety mleczko moze miec czasem odwrotny wpływ... Jak ulewa troche to jeszcze nie znaczy ze mu nie sluzy...brzuszek musi sie przyzwyczaic do mleczka. Chyba ze z dnia na dzien bedzie coraz gorzej wtedy ten nutriton albo znowu do lekarza po porade. Jesli ulewania nie przejda to polecam zagescic go nutritonem. To jest proszek z chleba swietojanskiego dostepny tylko w aptece dla noworodkow i niemowlat ulewajacych takze dla doroslych takze jest bezpieczny.
Tomuś ![]() Edytowane przez Ishka Czas edycji: 2010-12-08 o 14:14 |
|
|
|
#1453 |
|
Rozeznanie
|
Było ulewanie na samym początku,potem jakoś z dnia na dzień
zmalało do tego stopnia,że wydawało się to normalnym ulewaniem a nie chluśnięciami a teraz właśnie wygląda to jakby wróciło. a ten nutriton to można kupić bez recepty i zagęścic bez konsultacji z lekarzem? |
|
|
|
#1454 |
|
Zadomowienie
|
Witam wszystkich, jestem strasznie nie wyspana, zmęczona i w ogóle mam już dość
Mała wczoraj wieczorem jadła z cycka 2 godziny a i tak nie chciała zasnąć. Nosiłam ją, nawet kołysałam a ona nic.. oczy jak 5 zł.. w łóżeczku oczywiście płacz. Dzisiaj od samego rana tez nie śpi.
|
#1455 |
|
Zakorzenienie
|
Sie muszę pochwalić, że dziś ruszyłam wreszcie to swoje leniwe dupsko i poszłam z małą na spacer
20 minut nam to zajęło a zmachałam się jakbym ze 4 godziny łaziła |
|
|
|
#1456 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mallinka, doszły ci te zdjęcia, co zamawialaś? jaka jakość? ja własnie zamawiam
|
|
#1457 |
|
Zakorzenienie
|
O właśnie Marta - przypomniałaś mi - możesz podać tego linka gdzie wywołujecie te zdjęcia? miałam zapisane ale gdzieś mi wcięło
|
|
|
|
#1458 |
|
Zadomowienie
|
Ja staram się wychodzić codziennie, ale są to krótkie "spacerki" do pół godz i niestety jesteśmy uziemione- możemy przebywać tylko na naszym ogródku bo chodniki zaśnieżone u nas na wichurze...
Wczoraj moje dziecko przespało prawie cały dzień!!!!A dzisiaj już standard- krótkie drzemki, nie chce mi sie nawet sprzątać....Idę bo juz skwierczy... |
|
|
|
#1459 |
|
Zadomowienie
|
Bela14 Nutriton jest bez recepty w kazdej aptece powinien byc. Najlepiej skonsultowac z lekarzem czy mozna tego uzywac w Waszym przypadku. Ja nie konsultowalam ale i tez niepotrzebowalam tego zbytnio. Teraz mi to lezy bo zuzylam z tego jakies 2 miareczki tylko heh ale nie wyrzuce tego i bede zageszczac minimalnie malemu na noc mleczko ale ta miareczka ma 1cm średnicy a i tak po podaniu calej jednej miarki za geste mi sie wydaje wiec my na 130ml zageszczamy pol miareczką
no ale my nie mamy problemow z ulewaniem tylko szkoda mi tego wyrzucic i zuzyjemy to na nocki
|
#1460 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja nieprzespalam calej nocy, teraz na godzinke sie polozylam.
Karmilam malego jak zawolal, czasem co 20 min . Chcialam by sie przestawil z nocy na dzien, bo w dzien spi po 5 godzin.A wiec dzieki temu ja mam bezsenna noc ale maly z przerwami przespal cala noc.Teraz za to kwiczy i sie kreci tak jak normalnie robil to w nocy.Nic zrobic nie idzie.Tesknie za czasami kiedy to moglam usiasc na kibelku i nikt mnie po 2 sek. nie wolal![]() My tez bylismy dzis na spacerku.Ale w biegu, bo musielismy do lekarza.Bilirubina spadla narazie do 15 a w momencie wyjscia ze szpitala byla na poziomie 17. Gdyby byla sloneczna pogoda, to byloby lepiej a tak powolutku idziemy w kierunku polepszenia.
|
|
|
|
#1461 |
|
Zadomowienie
|
niebieskaa może spróbuj budzić Małego w ciągu dnia,żeby wiedział, że jest dzień i że się tak cały czas nie śpi.
myszka_maj a nie zjadłaś jakiegoś nowego produktu? Może te prężenia i płacz to reakcja na coś z menu? Końcówki od szwów odpadają Wam same???? Przecież je trzeba uciąć..... ![]() sereneti nie jestem za dokarmianiem, ale moja szwagierka miała taką podobną sytuację ze swoim synkiem. Przybierał, jadł a darł się non stop Dopiero kiedy dostawał mm dodatkowo zaczął więcej spać. Ale z niego to jest Głodomór cały czas....ma 3,5 roku a je jak dorosły ![]() Martinixxx bolące brodawki to efekt złego przystawiania.....ja miałam ten problem na początku po porodzie. Dopiero jak nauczyłam się jak Małą przystawić w ogóle nie bolą. A w pierwszych dniach myślałam, że będę wyła z bólu ![]() Mnie Frida spisuje się wyśmienicie i wyciąga nawet te najbardziej pochowane gile ![]() Wit. D3 + K podajecie osobno? Bo są w aptekach do kupienia razem...Chyba, że w szpitalu już Wam podali. Ja zaczynam od piątku podawać, czyli od ukończonych dwóch tygodni. Od piątku może zacznę też werandować Małą, bo na razie uchylam tylko okno na 15 minut, zakładam jej czapeczkę i przykrywam jak śpi. D28 my też mamy jeszcze żółtaczkę, ale mam wrażenie, ze powoli zaczyna ustępować
http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/9042 SARA - Mała Księżniczka http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/13591 KRÓL ARTUR Edytowane przez MARIKA.S Czas edycji: 2010-12-08 o 15:26 |
|
|
|
#1462 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mi mały tak pogryzł brodawki, że jak karmiłam to wyłam z bólu. Więc tylko jak wyszłam ze szpitala, mąż mi kupił kapturki aventu. Stosuje je już od 10 dni. Mały na poczatku nie wiedział o co chodzi, ale po 10 min już załapał. Teraz ładnie ssie a ja już nie rycze jak pomyślę o karmieniu.Pozdrawiam |
|
|
|
|
#1463 |
|
Zadomowienie
|
Hej Dziewczyny
![]() u nas na poczekalni jakis zastój się zrobił-chyba musicie wpaść i poczarować trochę ale nareszcie mamy jakieś pozytywne wieści ![]() SMS od Pelni: Wreszcie jestem po CC. Mam 3500 i 53cm. Blond włoski i różową skórkę. Pozdrawiamy mama i Grześ ![]() _____________ Marta dostałam zdjęcia szybko i jestem bardzo zadowolona z jakości
|
#1464 |
|
Wtajemniczenie
|
Mnie na szczescie ominely problemy z brodawkami.
Ale szanse na to mam bo maly ssie coraz mocniej![]() Pelnia,gratulacje Moj maly faktycznie plakal chyba z glodu Teraz karmie na zadanie i mam aniolka.Ma jednak bole brzuszka,ale nie ma juz takiego wrzasku No i jak puszcza cyca to usteczka ma pelne mleka
Edytowane przez De28 Czas edycji: 2010-12-08 o 16:10 |
|
|
|
#1465 |
|
Zakorzenienie
|
Pelnia
![]() ![]() Ja zaobserwowałam kolejną dziwaczną rzecz. Mam wrażenie, że moje wargi sromowe są o niebo mniejsze niż w ciąży, ale wygląda do tak, jakby zostało troszkę za dużo skóry po nadmiarze tkanki w środku, zrobiła mi się z tej skóry taka fałdka i się odparzyłam chyba tam, bo mnie troszkę piecze. I w ogóle obok też mi naskórek pękł, trochę tak jak kąciki ust pękają Nie wiem co z tym zrobić, mój gin na zwolnieniu i już do końca roku nie przyjmuje... Może Sudocrem albo Bepanthen mi pomoże?
|
#1466 |
|
Zadomowienie
|
SMS od Pelni (na moje pytanie co tak długo milczała...-uwaga dla wrażliwców-nie czytać):
Leżałam na patologii, tam z zimna się przeziębiłam i czekali aż katar minie, rozwarcie na 6 milimetrów i zagrożenie życia, a katar minął i CC zrobili. Wyjęli Grzesia o 9.34 bałam się bardziej niż za 1 razem . Ciśnienie spadło do 80/30, wzięło mnie na wymioty, zaczęłam zasypiac ale podratowali mnie. Operacja trwała ponad 2 godziny. Wycięli zrosty i ratowali otrzewną! Całe szczęscie teraz leżę na intensywnej opiece do jutra do 11, mąż przywiózł Grzesia-cudne, wspaniałe chwile! Pozdrawiam Was, dziękuję i buźka dla Wszystkich!
|
#1467 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam akurat osobno D3 i osobno K - takie mi dali w aptece to takie kupiłam - w sumie te kapsułki są takie malutkie, ze nie robi mi różnicy czy mam podać małej 1 czy 2 kapsułki. Cytat:
Cytat:
PELNIA - GRATULACJE !!! możecie dać linka gdzie te zdjęcia wywołujecie???? ![]() ---------- Dopisano o 16:49 ---------- Poprzedni post napisano o 16:39 ---------- Cytat:
Edytowane przez kotek81 Czas edycji: 2010-12-08 o 16:50 |
||||
|
|
|
#1468 |
|
Rozeznanie
|
Biedna pełnia.
Moja sie tez ulewa beknie jak facet i tak sie uleje boje sie
|
#1469 |
|
Wtajemniczenie
|
teraz stąd:
http://www.photobox.pl/ ale ja do tej pory zawsze zamawiałam tutaj: http://www.foto4u.pl/
|
#1470 |
|
Wtajemniczenie
|
No wiem, wlasnie zjadl i sie znowu drze
![]() Biedna Pelnia |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:42.

w ogole czasu na wizaz nie mam :/ ja sie juz lepiej czuje, moge delikatnie usiasc i nie boli wiec sukces ;P
ciekawe czy witaminy bedziemy brac, bo w sumie karmie modyfikowanym a 2 razy dziennie swoim.
jutro stukna 2 tygodnie od urodzenia, wiec zaczniemy werandowanie 

a z kapturkami mi tez wygodnie

Dopiero kiedy dostawał mm dodatkowo zaczął więcej spać. Ale z niego to jest Głodomór cały czas....ma 3,5 roku a je jak dorosły
ur. - 28.12.2010 - 4530g, 59cm