![]() |
#3001 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Dziewczyny z Irlandii, cz. 2
Marty zazwyczaj wyprzedaże zaczynają się po świętach
![]() Mnie nie zawiało ani nie zamroziło... u nas tu w środku wyspy nie jest aż tak źle ![]() ![]() Mi Mikołaj nic nie przyniósł ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3002 |
Raczkowanie
|
motylem kiedys bylam- tu w Irl w przeciwieństwie do polskich planów będzie wąskie, kameralne grono. 20-25 osób w zależności ile potwierdzi przybycie
![]() m.arty-u nas niestety nic nie zawiało i nie posypało wręcz przeciwnie przez weekend doczekaliśmy się odwilży, bałwanek przed domem topnieje widoki już nie białe, a szare i ponure i deszcz powrócił do łask. paulinaizabela- ma rację wyprzedaże to dopiero po świętach. Na dziale z dziecięcymi ubrankami także, w penneys w ciągu tygodnia na środku przejścia lub do koszy wrzucają codziennie przecenione rzeczy więc jeśli masz czas to zagladaj można coś wygrzebać, ale szłu nie ma. Jako mama powiem Ci, że te ładne komplety/zestawy ubranek na maleństwa, które można kupić w cenach 5-10e są cudowne i w porównaniu do cen polskich to wręcz za grosze, a jakościowo są super!! ![]() Powiem Ci też, że wyjeżdżając i kupując bez wyprzedaży patrz na jakość nie na ilość, przy maluszku nowo narodzonym zużywa się kilka rzeczy i zaraz jest wszystko za małe więc kup lepiej mniej, ale porządniejszych. Zamiast zwykłych śpiochów i bodziaków - które w Pl są wszędzie kup takie właśnie zestawy ubranek, które zrobią furorę wierz mi ![]() Jak Wam mija dzień?? Widzę, że wątek troszkę przycichł. Ja buszuję po sieci i oglądam cudowne buty ![]() ![]() Miłego wieczoru |
![]() ![]() |
![]() |
#3003 |
Zakorzenienie
|
Chwilko no faktycznie cicho tu ostatnio
![]() A przypomnij skąd jesteś? u mnie teraz 2 stopnie na plusie ideszcz trochę pada ![]() a mi dzień się wlecze...w pracy siedzę, na szczęście za godzinkę koniec ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3004 |
Raczkowanie
|
paulinaizabela- mieszkam w Galway
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3005 |
Wtajemniczenie
|
Chwilko - dzieki za rade. Wiem ze te komplecici sa super, moja mama juz kupila kilka jak byla u mnie w pazdzierniku. Bobo skonczy roczek dopiero w lutym. Nie robie duzych zapasow, mam liste od siostry z tym co chce, zreszta moja sis zwraca mi pieniadze za to co kupie. Wiosna mieli super przeceny, kupilam 2 kombinezony zimowe ktore mloda teraz nosi, zaplacilam za nie 3 euro. Jezeli nie kupie teraz to po swietach i najwyzej wysle paczka. Pochodze po sklepach w weekend, moze cos sie trafi.
Ja sie ciesze ja sie ociepla. Boje sie rachunku za prad ktory przyjdzie przed swietami. |
![]() ![]() |
![]() |
#3006 |
Zakorzenienie
|
A mnie rano śnieg zaskoczył, nie spodziewałam się... i padało jeszcze pół dnia
![]() Teraz już nic nie widać, chlapa się zrobiła ![]() ![]() Ja też się boję rachunku ![]() Edytowane przez paulinaizabela Czas edycji: 2010-12-07 o 19:31 |
![]() ![]() |
![]() |
#3007 |
Raczkowanie
|
cześć, jestem nowa, więc ogromne dzień dobry dla wszystkich
![]() jeżeli chodzi o przeceny to w dunnes zaczynają się wcześniej, na wieszakach już można znaleźć całą masę przecenionych ubranek dla dziewczynek (dla chłopców, to tyle co kot napłakał w normalnych cenach, o przecenach można zapomnieć ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3008 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3009 |
Wtajemniczenie
|
Atomufka - też w zeszłym miałyśmy 400, a potem tylko 300 za druga cześć zimy. Ale u nas jest w miare ciepło więc nie jest źle.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3010 |
Zakorzenienie
|
Ja w tamtym roku mieszkałam w strasznie zimnym apartamencie i rachunek był koło 400
![]() Teraz mieszkam w nowym ciepłym domku i mam nadzieję, że ten rachunek będzie dużo niższy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3011 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() marty my tez pierwszy mielismy 400,drugi prawie 300 wrrr ,teraz zatankowalismy za 200 i mam nadzieje ,ze do czasu wyjazdu nam wystarczy ,duza oszczednosc na oleju. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3012 |
Wtajemniczenie
|
Jak mieszkałam w domku też miałysmy olejowe ogrzewanie i było nie dość że cieplej to i taniej. Ale jeszcze tylko ta zima bo potem wprowadzam się do mojego Iryska. A on ma olej i na dodatek kominek podłączony jest do ogrzewania
![]() Znalazłam kiece na christmas party. Stara ale pasuje i jak ją mam 4 lata to założyłam ją raz. |
![]() ![]() |
![]() |
#3013 |
Zakorzenienie
|
Kochane.
Pozwoliłam sobie zamieścić tu u Was niecodzienną dość wiadomość. Udzielam się w wątku o zaginionych. Tak się składa, że baza danych w serwisie www.zaginieni.pl została uaktualniona o kolejną osobę. Jest nią mężczyzna, który zaginął właśnie w Irlandii. W załączniku zamieszczam jego zdjęcie- być może któraś z Was Go skojarzy. 18 października 2010 roku w Kanturk Co Cork zaginął Piotr Szczepański lat 50 170 cm wzrostu ok 76 kg niebieskie oczy brak znaków szczególnych ostatni raz widziany w niewielkiej miejscowości Boherbue, w hrabstwie Cork (źródło) Policja prosi o kontakt wszystkie osoby posiadające jakiekolwiek informacje na temat Polaka pod numerem 029-20680, Kanturk Garda Station. Linki : http://www.waterpol.org/index.php/co...k-zagin-w-cork |
![]() ![]() |
![]() |
#3014 |
Raczkowanie
|
sweetish- z Galway do Cork kawałek drogi, ale będę mieć oczy szeroko otwarte
![]() m.arty, paulinaizabela- padłabym na zawał gdybym otrzymała kopertę z takim rachunkiem ![]() m.arty- chyba wiem o czym mówisz z tym podłączeniem kominka do ogrzewania, my mieszkamy w przytulnym 2 pokojowym domku, z ogrzewaniem olejowym i przy kominku jest specjalna pompa, która zawsze gdy palimy w kominku rozprowadza ciepło na wszystkie grzejniki w całym domu. To fantastyczna sprawa! my ponad 2 lata szukaliśmy wolnego, ładnego domu na naszej ulicy ale opłacało się. To ogromna oszczędność, oleju kupiliśmy za 500e ostatnio ale olejowe ogrzewanie chodzi u nas tylko 3h na dobę rano przed wyjściem z łóżek choć dom mamy ogrzewany 20-21h/dobę, bo resztę dnia i wieczoru dopóki nie pójdziemy spać palimy drzewo w kominku i jest cieplutko. Dzięki temu domkowi nie odczuwam, ze mieszkam w Irlandii czy też ich beznadziejnym nieocieplanym budownictwie. I zazdroszczę, że pasują na Ciebie ubrania sprzed 4 lat, ja od 3 lat nie mieszczę się w dawne ciuchy ![]() agnieszka_ask- cześć, no tak penneys tani ale zależy też czego się szuka jak sie wczoraj podłamałam, szukałam ubranek w 4 różnych sklepach dziecięcych dla mojego synka (ubranka na wiek 4-5) i albo same paskudztwa albo nie było nic na ten wiek. Wróciłam do domu z rajstopkami i 1 koszulką zła jak osa, musiałam wejść na stronę next i zamówić online. Odkąd się mały urodził to nigdy nie miałam problemu z ładnymi ubrankami dla niego, doszłam do wniosku ze na chłopców,wiek 4-5 jest najmniejszy wybór i rzeczy są najbrzydsze ![]() Ja od rana pracuję na 1000 obrotów, robię generalne świąteczne porządki, przystrajam dom, a za chwilkę zabieram się z synkiem za pierniczki i lepienie pierożków z kapustką i grzybkami bo farsz już prawie miękki. Chcę się dziś uporać z wszystkim by od jutra zasiąść i na spokojnie przygotować się do egzaminów. ![]() Mmmm uwielbiam zapach świąt w domu i tą magiczną atmosferę. A jak Wasze przygotowania?? |
![]() ![]() |
![]() |
#3015 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() u mnie już nie ma śladu po zimie... jest 8 stopni na plusie i sucho ![]() Przyszło nam dziś już prawko ![]() szukam auta ![]() ![]() a wy jakie macie autka? są niezawodne? polecacie?? Chwilka ja też uwielbiam atmosferę świąt ![]() wczoraj ubraliśmy choinkę i udekorowaliśmy dom ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3016 |
Raczkowanie
|
atomufka opowiadać o sobie nie będę, bo to temat rzeka, strasznie długi, czasem wesoły, jednak miejscami tak nudny, że nie idzie wytrzymać. Może więc nie będę was zasypywać informacjami o sobie, ale będę je dozować w małych dawkach
![]() tylko chwilka, a ja myślałam, że najgorszy wybór w ubraniach jest rozmiar 12-18m, a wcześniej 9-12m ![]() U mnie już też zima się skończyła i całe szczęście, bo nie lubię marznąć, ale z drugiej strony szkoda, bo nawet bałwana nie zdążyłam ulepić. Mam nadzieję, że poprószy jeszcze troszeczkę na święta. Jak wam w domu zimno, to pogońcie landlorda, żeby dom docieplił. Teraz weszła ustawa, że każdy, kto wynajmuje dom lub chce go sprzedać musi go docieplić. Myśmy to zrobili latem i teraz w domu jest bez porównania cieplej, a rachunki za gaz nie przekraczają 200e (zobaczymy jaki będzie następny ![]() paulinaizabela GRATULUJĘ PRAWKA!!! ![]() ja jeżdżę yariską i uważam, że to najwspanialszy samochodzik na świecie. mały litraż, więc małe opłaty, nie psuje się, oszczędny -paliwa zużywam nie więcej niż za 10-15e tygodniowo, a do tego zmieścisz się w absoltnie każde miejsce parkingowe, a nawet pół hihi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3017 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Mi się też yariski podobają ale mężowi niezabardzo... też chcemy mały, bo to nasz będzie pierwszy, żeby opłaty nie zeżarły ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3018 |
Wtajemniczenie
|
Chwilko - w tą kieckę mieszczę się tylko dlatego że się rozlkoszowuje do dołu
![]() Ja święta lubiłam jak dziadkowie żyli, teraz została nam tylko babcia z piekła. Ale może w tym roku będzie inaczej, dzieciak siostry może coś zmieni. |
![]() ![]() |
![]() |
#3019 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mnie w ogóle nie cieszą święta w tym roku.W zeszłym byłam jakoś pozytwniej nastawiona,ale to wszysko przez to ,że zostajemy tutaj. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3020 |
Rozeznanie
|
Takie lepsze wyprzedaze to zaraz po swietach.
W UK wyprzedaze zaczynaja sie w Boxing Day, 26 grudnia, czyli juz drugiego dnia świąt i ludzie w ten dzien szaleja na zakupach ![]() ale tutaj jest troszke inaczej, bo 26 grudnia to St. Stephen's Day i nalezy do public holidays, wiec pewnie wtedy jeszcze sklepy sa zamkniete, chociaz nie wiem bo nie sprawdzalam nigdy ![]() takze tez jestem ciekawa kiedy dokladnie te wyprzedaze ![]() My tez mamy Toyote Yaris, jest super ![]() Wlasnie wyczytalam, ze 1 kwietnia wchodza nowe przepisy i kto bedzie zdawal na prawko bedzie musial zrobic kurs obowiazkowo, 12 godzin jazdy z instruktorem i posiadanie jakiegos dzienniczka jazdy ![]() ![]() Edytowane przez lissome Czas edycji: 2010-12-12 o 10:22 |
![]() ![]() |
![]() |
#3021 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A z tym prawkiem to wreszcie cos zmieniaja ,moze poprawią się ich umięjętności,choć 12 h to nadal mało ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3022 |
Rozeznanie
|
wlasnie znalazlam fajna strone dotyczaca wyprzedazy, tzn. kiedy gdzie sie zaczynaja
![]() http://shopping.blogs.ie/category/january-sales/ |
![]() ![]() |
![]() |
#3023 |
Raczkowanie
|
mysle, ze nie tylko ich umiejetnosci sa, jakie sa. jak widze wyczyny niektorych Polakow - wymachujacych przy okazji fakami, bo sa panami i wladcami drog - to antypolonizm mi sie wlacza. I nie ma nic "lepszego" niz Polak siedzacy w Irlandii i ciagle obwieszajacy gospodarzy psami i uwazajacy Irlandczyka za gorszego w kazdej kwestii... ludzie, skoro wam tak tu zle pomiedzy Irolami, co tu jeszcze robicie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3024 |
Wtajemniczenie
|
Atomufka - na samym początku to było zajadanie stresów związanych z brakiem pracy i walącym się związkiem. Dopiero jak znalazłam pracę a związek diabli wzieli (okazało się to najlepszym co mnie spotkało) waga mi się ustabilizowała.
Tak, jade do PL na całe 10 dni, już w sobotę. Właśnie robiłam ostatnie zakupy. Już pawie wszystko mam. Jeszcze tylko kremy i perfumy na lotnisku dla mamy i ciotki. Lissome - fajna ta stronka. Pcheła - zgadzam się. Ja jedynie moim znajomym Irolom wypominam brak używania kierunkowskazów :P |
![]() ![]() |
![]() |
#3025 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() A propos tycia,to pamiętam jak tu przyjechałam to koleżanka mnie uprzedzała ,że na pewno przytyję minimum 10 kg ![]() ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3026 |
Wtajemniczenie
|
Atomufka - mnie się wydaje że pogoda też ma na to wpływ. Ale dopóki BMI jest w granicach normy to nie ma się co martwić. Najważniejsze żeby być zdrowym. Miałam tutaj koleżankę która z jednej skrajności (okrąglutka jak pączuszek) wpadła w druga (patyczak).
|
![]() ![]() |
![]() |
#3027 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3028 |
Wtajemniczenie
|
Ale nerwa zaliczylam. Znowu! Wczesniej zdarzaly sie takie sytuacje ale od jakiegos czasu byl spokoj. Ale dzis niemoglo sie obyc bez nerwa.
Pracuje dla nas sporo Polakow, czesc z nich nie mowi po angielksu, pracuja u nas po 3-4 lata, od czasow kiedy to brakowalo ludzi do pracy i bralo sie kazdego jak leci. Nie nauczyli sie angielksiego, bo po co? A odkad ja tutaj pracuje (prawie 3 lat) to juz nie maja zadnej motywacji bo przeciez moga sie dogadac po Polsku ze mna. I dzisiaj zadzwonila jedna taka, ktora nie dosc ze mowi tak jakby za chwile mialam zemdlec, mowi wolno, cicho, rozciagle, to jeszcze slowa ale to slowa po angislkeu z siebie nie wyrzuci. I sie zaczelo, ze ona pokazywla managerce czego potrzebuje, jakich produktow i ze jeszcze ich nie ma, a juz powinna miec, i ze jej managerka nie byla w stanie jej zrozumiec, ze jak ona ma pracowac jak sie z managerka nie moze dogadac i dlaczego nie przyslemy kogos kto mowi po polsku bo ona nie ma juz cierpliwosci do naszej firmy. Bo w poprzedniej (od ktorej przejelismy kontrakt) to miala polakiego supervisora i nie bylo problemu. I drze sie na mnie. Trzy razy policzylam do 10, a potem wstecz. Jak w koncu lapala odech to jej powiedzialam ze jezeli nadal bedzie na mnie krzyczec to odloze sluchawke i nie bede jej sluchac. No to sie zamknela. To sie jej zapytalam ile juz tutaj jest - 3 lata. To jej powiedzilaam ze to nie moja wina ze po 3 latach nie jest w stanie sie wyslowic po angielksu i ze pretencje moze miec tylko do siebie i ze jezeli jeszcze raz na mnie naskoczy to zloze na nia skarge bo u nas w firmie nikt niema prawa na nikogo krzyczec. I zeby mi powiedzilaa czego potrzebuje to zamowie. Ale wqwa zlapalam na maxa. ![]() Pierwszy raz jak przydazyla mi sie taka rozmowa to sie usmialam ze ktos moze miec pretensje ze nie moze sie dogadac z irlandzka managerka poniewaz ona nie mowi po polsku! Ale potem, po kilku kolejnych nieprzyjemnych rozmowach to sie zalamalam. Co za ludzie???? ![]() I jeszcze cos. Mamy tez Litwinow, Lotyszy i innych. Z nimi dogaduje sie moim bardzo lamanym rosyjskim ale oni nigdy nie maja pretensji ze nikt nie mowi w ich jezyku. |
![]() ![]() |
![]() |
#3029 |
Raczkowanie
|
m.arty nie stresuj się, bo złość piękności szkodzi
![]() Niestety bardzo dobrze rozumiem co czujesz. Mój angielski może biegły nie jest, ale na pewno jest bardzo dobry w mowie (bo z pisaniem to mi cienko idzie ![]() Przez ten nieszczęsny angielski też sporo znajomych potraciłam. Moja połowica jest Irlandczykiem, wiec jak zamieszkaliśmy razem i założyliśmy rodzinę, to koleżanki przestały mnie odwiedzać, bo co piąte zdanie wypadałoby rzucić jakieś słowo w obcym języku, a im się nie chce ![]() do wypowiedzi pchela1980 też się przychylam. Polacy potrafią narzekać na czym świat stoi, ale jak widzę jak się czasami moi sąsiedzi rodacy zachowują, to mi tak strasznie wstyd. |
![]() ![]() |
![]() |
#3030 |
Wtajemniczenie
|
agnieszko - moja spokojniejsz apolówka tez jest tubylcem
![]() Wzielisciie slub? Ja sie przeprowadzam do mojego na wiosne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:32.