![]() |
#421 |
Raczkowanie
|
Dot.: Dda
Chciałam się pożegnać.
Nareszcie udało mi sie iśc na urlop i uciekam do TŻ-a. Wprawdzie nie obyło się bez wzbudzania we mnie poczucia winy ze strony mamy (ojciec od 2 tygodni pije dzień po dniu a nawet kilka razy dziennie), jak sobie poradzi sama. Ale ja wiem, że moja obecność nic nie zmieni. I dzięki Wam nie mam wyrzutów sumienia (no, prawie... ![]() ![]() Trzymajcie kciuki, by wszystko było ok. I ja za Was trzymam. ![]() ![]()
![]() |
#422 |
Raczkowanie
|
Lavie, kochana, nami się nie przejmuj
![]() ![]() ![]() ![]()
#423 |
Raczkowanie
|
Miłych wakacji
![]() ![]()
#424 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#425 |
Zakorzenienie
|
Kurczę baw się tam dobrze i myśl o nas <tzn. nie myśl tak intensywnie> i korzystaj z 'wolności'
![]() Ok mam już film "wszyscy jesteśmy chrustusami" także zaraz będę oglądac.
#426 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ale im szybciej zrozumiemy, że to nie ma sensu, tym lepiej. to nic więcej tylko toksyczne myślenie o tym, na co nie mamy absolutnie żadnego wpływu... Lavie - będzie dobrze ![]()
Edytowane przez Pomadka Czas edycji: 2006-10-03 o 15:01 Powód: Post pod postem. Istnieje EDYCJA proszę z niej korzystać! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#427 |
Raczkowanie
|
Ja też się wstydzę.
Moja historia jest trochę inna... Trochę... Bo w końcu alkoholizm to jedno piekło. Miałam fajne dzieciństwo. Typowy dobry dom. Pieniądze się nie przelewały, ale było OK. Później coś się zmieniło. Więcej pieniążków, firmowe ciuchy, wakacje za granicą. Nie mogło to trwać wiecznie. Na początku niewinne kieliszeczki wina do obiadu, grzane wino z goździkami zimą. Nawet jak czasem przesadziła, to jakoś nikogo to niepokoiło - mnie też. Wkońcu jest taka "luzacka". Ale w pewien wieczór coś pękło ![]() A ja widzę cały ten fałsz, widzę jak mój ojciec się z tym męczy. Tak mi go szkoda. Czy może to być spowodowane tym, że ona jest DDD? (Dorosłe Dziecko Dysfunkcyjne). Nie wiem, ale nie zamierzam jej usprawiedliwiać. Wstyd mi za nią... Znacie na pewno to przyspieczone bicie serca i wściekłość jak alkoholik sięga po butelkę. I następny kieliszeczek. I następny. Mam dośc , po prostu. Wszystkie uczucia mi się pomieszały. Miłość, nienawiść... Sama nie wiem co czuję. I nie tylko w tym przypadku. Nie umiem podejmować najprostszych decyzji... U mnie nie ma awantur (raz ojciec uderzył matkę, właśnie za to, że się schlała. I czyją tu teraz przyjąć stronę?...), są za to ciche dni, o tym się nie rozmawia, to jest tabu... ![]() Czasem nie mam ochoty się z tym męczyć... Dobrze, że mam kogoś bliskiego. Bez tego bym nie wytrzymała... Chociaż nie jest doskonała, Jestem uzależniona od Niego, oddaję całą siebie, wiem, że jeśli nasz związek rozpadłby się, ja bym... Nie potrafiłabym żyć. Mam koszmarnie niskie poczucie własnej wartości. Płaczę o byle co. Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
#428 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Jesli chodzi o samo terapie wiele sie o sobie, o alkoholizmie dowiedzialam, wiem co musi sie zadziac zeby to przezwyciezyc i wiem, ze samemu - bez pomocy - jest to bardzo ciezkie. Fakt, ta terapia kosztuje mnie wiele wysilku, smutku, bolu - bo zeby zadzialala musze zaczac przezywac emocje, to co sie dzialo i dzieje, nie zamrazac sie. Wszystkie wiemy, ze dajemy rade, dajemy az wkoncu wybuchamy i po placzu jest chwile lepiej i potem wszystko od nowa. Jest we mnie duzo zlej energii, ktora musi znalezc swoje ujscie bo zjada od srodka. Dzis wiem, ze nie dopuszczajac tych zlych emocji (zeby przetrwac tak musimy) nie dopuszczamy tez dobrych - i to jest moim zdaniem tragedia. Kurcze jak ja marze, zeby kiedys z radosci potrafic tak naturalnie wyskoczyc w gore, marze o spontanicznosci, o tym zeby byc autentyczna ![]() ![]() dlatego vivian kiedy czujesz, ze chcesz plakac to placz, bo po choc na chwile poczujesz ulge i oczyszczenie. To zadna slabosc i wstyd plakac, masz ppowod placzesz, potem podnosisz sie i idziesz dalej ![]() wierze, ze damy rade! mamy duzo do zaoferowania - jako przyjaciolka, partnerka, kolezanka, pracownik, dlatego przelamujac strach i bariere przed ludzmi jestesmy skazane na sukces! bo fajne z Nas kobitki! ![]() Lavie dalas rade! super! teraz wypoczywaj ![]()
![]() |
#429 |
Zakorzenienie
|
witaj familiar_feeling, moja mama nie prowadzi swoje interesu, ale chodzi normalnie do pracy, dopiero gdy wraca, czasem w domu czasem juz po drodze pije... to dziwne ale czasem nie nawidze tego fałszu, bo samej przed soba ciezko mi okreslic czy ona jest alkoholiczka bo przeciez chodzi do pracy, ma dzieki temu dobry argument, moze mowic jak to sie stara, pracuje itp. zreszta jej praca zawsze byla wymowka dla picia
![]() ![]() Jestem z natury buntownikiem (zodiakalny baranek ![]() ![]() ![]()
#430 |
Zadomowienie
|
koKOro:
![]() ![]() z drugiej strony podobnie jak ty czuję OGROMNY wstyd i będę musiała wziąć się w garść, żebycokolwiek załatwić ![]() wydaje mi się, że obie mamy ze sobą wiele wspólego ![]() ![]() familiar_feeling: ![]()
![]() |
#431 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zauważyłąm u siebie taką dziwną sprawę, nie potrafi wyrażać uczuć...Nikt mni tego w dzieciństwie nie nauczył...Nie potrafię ot tak prosto złożyć komuś życzeń...Tak jak dziś np. Mój tata ma urodziny, od kilku dni źle się czuje <dodam że od 5 dni nie tknął piwa, mówi, że schudł 2 kg ![]() ![]() ![]()
![]() |
#432 |
Raczkowanie
|
dzięki dziewczyny
![]() Apiska , mam ten sam problem, ale to chyba nie odkrycie Ameryki ![]() Po prostu się wstydzę, jakie to głupie:/ Najgorzej jest z rodziną... |
![]() ![]() |
![]() |
#433 |
Zakorzenienie
|
niemiłe słowa wychodzą mi bardzo często z buzi, gorzej z tymi miłymi.
#434 |
Zakorzenienie
|
skąd ja to znam
![]() ![]() ![]()
#435 |
Zadomowienie
|
a ja mam już ten etap chyba za sobą. do nikogo (poza ojcem i jego matką, która twierdzi że to wina moja i mojej mamy, że pije) nie czuję niechęci i ta 'blokada' w okazywaniu emocji też znikła.
ale nie wiem, czy to z powodu silnego charakteru czy też samozaparcia ![]() męczyło mnie to i chciałam to zmienić. bo co to ma znaczyć? 'kocham cię bardzo, bardzo ale wybacz,bo nie potrafię o tym mówić a tym bardziej okazać przez np. przytulenie'.
![]() |
#436 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
I bardzo mi to przeszkadzało. W "etap" wychodzenia z tego wprowadziła mnie koleżanka w liceum, czyli ok.16 - 17 roku życia. Pokazała mi, że można żyć inaczej. Później dostałam kopa w... (patrz avatar Apiski ![]() "Przyjaciółka" z dzieciństwa - BTW też DDA - która kiedyś, jak wszyscy wokół była wobec mnie bardzo nieszczera i fałszywa - stała się bardzo dobrą koleżanką. Przyjaciółką jej nie nazwę - boję się. Działa DDA ![]() Boję się tych dobrych relacji między mną, a kimś. Ciężko było mi kiedyś jakiekolweik uczucia wyrażać, a teraz nauczyłam się tych prostych - gratulacji, składania życzeń, cieszenia się z osobami, które lubię. Nie powiem słowa KOCHAM CIĘ - nie przechodzi mi przez gardło. Jeśli ktokolwiek ode mnie to słowo usłyszy, będzie mógł być pewny, że tak jest naprawdę. Mimo, że to słowo jest proste i nazbyt często nadużywane, dla mnie ma wielkie znaczenie, bo żeby przemóc się i je wypowiedzieć, będę do tej osoby to uczucie żywić szczerze. Co jeszcze mi pozostało co do uczuć ![]() Nie potrafię sama od siebie kogoś przytulić. Jednym słowem chyba boję się bliskości, chociaż bardzo jej potrzebuję. Sama walczę ze sobą. Dziecko, które nie mogło się ze mnie wydostać przez całe życie z dzieckiem DDA, które siedzi we mnie. Dziecko DDA daje często znać o sobie, ale dziecko nienarodzone też się pokazuje. I to coraz częściej. Sama staram się nad tym pracować. I już nie staram się go tłumić. Na dzień dzisiejszy na obecne 22 lata jestem na wpół kobietą, na wpół dzieckiem, ale w całości DDA. Nienarodzone zapragnęło żyć...
![]() |
#437 |
Raczkowanie
|
Ja również mam ten problem
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#438 |
Raczkowanie
|
a ja nawet nie umiem się cieszyć cudzym szczęściem. Uczę się tego cały czas... Ale coś mi nie wychodzi...Jeśli chodzi o okazywanie uczyć to najlepszym wyjściem też jest nauka i silna wola... Wiem, wiem, łatwo mówić... Ale wszystko jest trudne zanim stanie się proste, może kiedyś wejdziemy na tą ekhm.. "normalną" drogę...
|
![]() ![]() |
![]() |
#439 |
Zadomowienie
|
jestem pewna, że jeśli tylko BĘDZIECIE CHCIAŁY MOCNO-MOCNIUTKO-Z-CAŁEGO-SERDUSZKA zmienić się i posłać tą cholerną blokadę w diabły to DACIE RADĘ!
kolejny raz do znudzenia to napiszę: dużo daje rozmowa i zrozumienie ze strony drugiej osoby. ale nawet nie zdajemy sobie sprawy ile drzemie w nas samych wewnętrznej siły. dopóki nie znajdziemy się w potrzebie, by tej siły użyć. mnie się udało ![]() ![]() jeszcze nie znalazł się ten szczęśliwiec TŻ (tzn ja jestem zbyt wybredna jeśli chodzi o facetów i uczę się na błędach) ale gdy w końcu się zdecyduję na jakiegoś, to będę musiała uważać by nie zagłaskać biedaczka na śmierć ![]()
![]() |
#440 |
Zakorzenienie
|
moj TŻ jest wpanialym czlowiekiem, dzieki temu bardziej niz ktokolwiek widzi mnie prawdziwa, choc jeszcze nie tak prawdziwa jakbym chciala - i poniekad to jest moja motywacja
![]() daigee ![]() ![]() ![]() chce i probuje, bywa roznie, wiem jednak, ze wszystko ma tez swoje dobre strony i jak juz wygramy beda same dobre ![]() ![]()
#441 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Zresztą - wierzę jej ![]()
![]() |
#442 |
Raczkowanie
|
Wiecie, ja mam tak,że TŻ jest jedyną osobą, której umiem okazywać uczucia
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#443 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ale tak serio, to trzeba na prawdę czasem przystopować ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#444 |
Zakorzenienie
|
Oj jak ja bym chciała mieć tżta cholerka. No ale nie umiem.
OD październi,a studia zobaczymy jak to bedzie..Może a nóż się ktoś znajdzie.
#445 |
Raczkowanie
|
Buena_dzidzia: witaj
![]() Tamten etap w Twoim życiu się skończył, czas zacząć pisać nowy, pogodniejszy rozdział... Wiem, wiem, nie można tak po prostu "zapomnieć"... I rozumiem, że nie potrafisz przebaczyć, wiele z nas ma ten problem. Na razie musimy iść na przód... Pozdrawiam, mam nadzieję, że jeszcze się odezwiesz. |
![]() ![]() |
![]() |
#446 |
Zakorzenienie
|
up
![]() to, ze dajemy upasc watkowi to tez wiaze sie z Naszym DDA ale tak wcale byc nie musi !!! halooooo ![]()
#447 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
U mnie narazie spokój. Mam urlop ![]() ![]() Zanudzę się... ![]()
![]() |
#448 |
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny
Ja też jestem dda. Obecnie chodzę na terapię już 2 miesiąc i próbuję jakoś poukładać swoje zycie pomału najpierw musze ułożyć samą siebie ![]() Pozdrawiam was ![]()
![]() |
#449 |
Zadomowienie
|
ja z kolei cały czas dojrzewam do myśli o terapii
![]() na razie nie jestem w stanie sobie wyobrazić, żeby ktoś mógł się dowiedzieć o tym, że chodzę do psychologa ![]() chyba wstydzę się po prostu tej całej sytuacji, upodlenia, poniżenia... a nie tego, że mój ojciec jest potworem.
![]() |
#450 |
Raczkowanie
|
Ja do terapi dojrzewałam przez rok ale w końcu stwierdziłam że już pora że jestm gotowa, że przecież muszę coś zrobić bo sobie nie radzę z tym sama. No tak ja się nie chwalę że chodze na terapię powiedziałam paru naprawdę dobrym znajomym a innym nie musze chyba że grzecznie spytają. A ojciec jest jaki jest i nie żywię do niego dobrych uczuć i wiem że się nie zmieni o nie
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:56.