|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1531 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010
U nas nigdy nie było bezwonnych kupek
śmierdzą tak jakoś "kwaśno" nie wiem jak to opisać - od początku ten sam zapach. Wydaje mi się, ze przy karmieniu mieszanym zapach będzie podobny a przy samym mm to nie mam pojecia - ponoć bardziej je czuć ale to niech się wypowiedzą mamy co karmią mm...
|
|
|
|
#1532 |
|
Zadomowienie
|
Beata to ze wodniste kupki nie znaczy od razu ze wskazuja na nietolerancje...na to zbiera sie wiecej czynnikow jak kolor,zapach,krew w kale lub zwiekszona ilosc sluzu...pozatym dzieci karmione wylacznie MM nie powinny miec takich wodnistych kupek bo to jest jednoznaczne z biegunką. Inaczej dzieci karmione piersia i mm te moga robic bardziej wodniste.
A te pampersy sleep&play to bodajze sa od rozmiarowki "4" wiec jeszcze nie uzywalismy takich uzywamy "2" ale jeszcze jedna pake mamy i pozniej "3" bo juz wyrastamy z nich ![]() ![]() Martinixx potowki mozna przemywac woda przegotowana a potem miescowo przetrzec potowke lekko spirytusem
|
#1533 | |
|
Zakorzenienie
|
Beata Pascalek miał wodniste kupki po źle dobranym mleku. Cierpiał przy tym okropnie.
Pascalek miał i to dość mocno, aż poleciałam do lekarza, bo nie wiedziałam co to. Tak naprawdę to samo przechodzi. Ja od razu wykąpałam Pascalka, nasmarowałam oliwką i ubrałam lżej niż dotychczas. Potówki zniknęły na drugi dzień. On miał wiecznie sopelkowate łapki i nózki, więc go ciepło ubierałam i jeszcze zawijałam w kocyk. Stąd te potówki. Teraz ubieram go cieniutko. Samo body i śpioszki, a do spania tylko body i potówek nie ma. W domu mam 21 stopni, a w sypialni ok. 23-24 stopni. A jak moje inne dzieci będąc malutkie miały potówki i nie schodziły, to do kąpieli dodawałam nadmanganian potasu. Bardzo szybko pomagał. Cytat:
Natomiast smrodek może się pojawić, gdy mleko nie pasuje dziecku. Pascalek zaczął robić kwaśno/ostro śmierdzące kupki jak dawałam mu mleko Beba (polskie Nan). Bąki śmierdziały przeokropnie. A jak przy tym się nastękał i najęczał... No a kupki były bardzo wodniste. Jak wróciliśmy do Humany kupki znowu zrobiły się jak jajeczniczka i takie bezwonne. ------------------------- Trzymajcie za nas kciuki. O 13.00 dałam Pascalowi moje wcześniej odciągnięte mleczko, bo któraś pisała, żeby spróbować mu dać z butelki, że może on za szybko pije i stąd te jego problemy. Wypił 90ml, a więc tyle samo co pije Humany. Nosiłam go w pionie pół godziny i mu się nie odbekło. Położyłam go i dalej śpi, nie płacze i nawet nie ulał. Mam nadzieję że będzie dobrze. Gdyby się udało, to w dzień dawałabym mu moje odciągnięte mleczko przez butelkę, a mm tylko w nocy, bo po tym nigdy nie ulewa, ani nie cierpki, więc byłoby pewniejsze przespanie nocy a w dzień mogę go nosić i przebierać gdy mu się uleje. Ale oby nie było takiej potrzeby...
Edytowane przez Weronisia Czas edycji: 2010-12-09 o 15:02 |
|
|
|
|
#1534 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Więc teraz pozostaje mi ze zdwojoną siłą trzymać za powodzenie całej akcji |
|
|
|
|
#1535 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rzeczywiście pił z butelki wolniej niż bezpośrednio z cycka, bo jak karmię to z moich cycków mleko leci samo pod wielkim ciśnieniem, że on nie nadąża łykać. |
|
|
|
|
#1536 |
|
Zakorzenienie
|
Co do czkawki - u nas też prawie po każdym karmieniu
), ale nie zawsze chce. U nas kupki mają taki kwaśny zapaszek, ale delikatny, trzeba się blisko nachylić, żeby poczuć. Mój mąż twierdzi, że... lubi ten zapach
|
#1537 |
|
Zadomowienie
|
Weronisia trzymamy kciuki za powodzenie
ale ja cos czuje że to bedzie strzał w 10!!!!!!! ![]()
|
#1538 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeszcze zamówiłam kropelki, które pomagają trawić laktozę, bo może on po prostu nie trawi laktozy tak jak ja?... wszystko możliwe, że odziedziczył to po mnie. Póki kropelki nie przyjdą i ich nie wypróbuje, to chcę odciągać mleko i mrozić, a więcej karmić mm. A czkawkę też mamy. Pascalek już się z nią męczy ponad 2 miesiące. Jest coraz rzadziej. Wcześniej bywała po każdym karmieniu, ulaniu, czy po zmarznięciu. Teraz czkawka bywa max. raz dziennie. Niestety nigdy nie chciał cyca czy butelki mając czkawkę, bo ona przeważnie występuje gdy on już jest najedzony. Edytowane przez Weronisia Czas edycji: 2010-12-09 o 15:19 |
|
|
|
|
#1539 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za kilka tygodni z tego wyrosną
|
|
|
|
|
#1540 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny jaki kremik stosujecie na buzke na zime dla maluchow? Chce zaczac werandowac i isc na spacer, no ale nie wiem jaki krem kupic?
Jaka herbatka dopajacie maluchy? Czy ktoras z was stosuje BioGaia na kolki? Wlasnie byl u nas lekarz i dziecina zdrowa, ale byc moze bedzie alergikiem.. mamy wypisana witamine d3 w kropelkach, witaminy k nie przyjmujemy.
|
#1541 |
|
Zakorzenienie
|
Anecka ja smaruję Pascalkowi buźkę kremem z Penaten. Świeci mu się buźka, ale nigdy nie marznie. Nawet mojej 12-letniej córce dałam na spory mróz i mówi, że była spora różnica
|
|
|
|
#1542 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam krem Nivea Baby na każdą pogodę.
|
|
|
|
#1543 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam kupiony Krem na każdą pogodę Nivea
Na kolki na razie nic nie stosuję, od dwóch dni - odpukać - jest znacznie lepiej I nie dopajam, bo karmię tylko cycem
|
#1544 |
|
Zadomowienie
|
|
#1545 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1546 |
|
Wtajemniczenie
|
|
#1547 |
|
Zadomowienie
|
Ja dzis poczulam sie jak czlowiek- wyjechalam z mala do kolezanki na drugi koniec miasta. Ona ma dzidzie o miesiac starsza, wiec wyszlysmy na dlugi spacer, wypilysmy kawe i pogadalysmy- na co dzien w domu czuje sie jak pustelnik- tylko spacer i zakupy mnie ratuja od zdziczenia
![]() Ja staram sie wychodzic z mala codziennie na min pol godziny, a zwykle ponad godzine- w miedzyczasie robie codzienne zakupy, czasami biore psa ze soba. Zaczelismy wychodzic jak miala ok tygodnia i bylo wtedy nawet dosc zimno, ale sucho i bardzo nie wialo. Teraz jak Hela ma ponad 5 tygodni wydaje mi sie tak duza, ze bede z nia wychodzic nawet w brzydka pogode, najwyzej na krocej- traktuje to tez jak trening dla mnie w powrocie do formy. |
|
|
|
#1548 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny po cc - jak u Was wyglądało wydalanie odchodów połogowych? Bo u mnie w sumie tak falami, niemal przy każdym karmieniu trochę, oczywiście z dnia na dzień mniej. Do dzisiaj rano był to taki śluz zabarwiony krwią, powiedziałabym beżowo- różowy... Ale dziś od rana nic, mimo, że karmiłam już parę razy
Trochę jestem zaniepokojona, czy mi się nie zatrzymały Ile czasu przerwy jest normalne? Wcześniej zdarzyło mi się po 2-3 godziny przerwy, jak dużo lezałam, to nawet więcej, ale dziś już jakieś 6 godzin nic nie leci Jutro będą 2 tygodnie po cięciu, może mają prawo już tak zanikać?
|
#1549 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wole Bobotic - tanszy niz te powyzej i skuteczniejszy ---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:15 ---------- wlasnie bede piekla ciasto marchewkowe
|
|
|
|
|
#1550 |
|
Zadomowienie
|
Sylwia zeby zdiagnozowac skaze białkową owszem trzeba zrobic badnia ale takie badania u tak małych dzieci sa niemiarodajne. Dlatego u nas bylo drogą eliminacji i wkoncu sie okazało ze to skaza. Łatwiej zdiagnozowac tą nietolerancje laktozy bo robi sie badanie moczu i kału bodajże i to wychodzi w tych badaniach. Ale zgadzam sie ze czesc lekarzy bardzo pochopnie diagnozuje skaze i potem dzieci musza sie meczyc na tych preparatach mlekozastepczych... A nasza lekarka jest tez starej daty i ma takie samo zdanie
|
#1551 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1552 |
|
Zakorzenienie
|
Moja Jaga zrobila dzisiaj tyle kupy, ze nogawka jej wyszla
a pozniej lezala na przewijaku i odpoczywala po ciezkiej pracy
|
|
|
|
#1553 |
|
Zakorzenienie
|
irsin,
![]() dzieki dziewczyny za odpowiedzi chyba skusze sie na ten penaten, sprawdze sklad jeszcze. W ogole od wczoraj lece na chustkach nawilzanych Hippi jestem zadowolona. Lepsze sa niz Kindii ktore dostalam i takie mieciutkie sa.. ale chyba zaczne cipcie przemywac woda przegotowana. No i boje sie tej wizyty u okulisty w 3 t.ż małej, bo ponoc bedzie miala cos do oka wkladanego, ale musze isc bo miala zoltaczke i te lampy oby bylo dobrze.. tylko jutro musimy sie zapisac, niestety prywatnie bo juz miejsc nie ma. masakra.
|
#1554 |
|
Zadomowienie
|
Anecka ja przemywam Małej cipcię ciepła wodą z kranu, nie używam chusteczek, bo Mała reaguje zaraz płaczem na zimno a nie chce jej stresować
Tylko do oczek używam wody przegotowanej My też miałyśmy fototerapię, ale nikt nam nie zalecił pójścia do okulisty..... A nie miała zasłanianych oczek jak leżała pod lampami?Kiedy wyszłyście ze swoimi pociechami na pierwszy spacer? Ja już bym tak chciała
|
#1555 |
|
Zakorzenienie
|
Ale jaja
Poszłam załatwić grubszą sprawę (niestety przy pomocy czopka ), pokarmiłam małego i... tak mi poleciało, że nie tylko podpaskę, ale i majtki musiałam zmienić Na pewno nie mam zatrzymania odchodów
|
#1556 |
|
Zakorzenienie
|
a my nadal uziemieni - są takie koleiny u nas ze tż miał problem dojechać na podwórko autem - jak jutro dosypie śniegiem to będzie koszmar. tak to jest jak się na zadupiu mieszka
nikt tu nigdy nie odśnieża nawet nie ma czegoś takiego jak chodniki postanowiłam walczyc z kolką w sposób zdecydowany - skoro te krople bobotic co mam maja prawie taki sam skład jak sab simlex to będę je dawkowac jak te niemieckie czyli 15 kropli 4 razy dziennie. dziś już 2 razy podałam w tej dawce i nie chcę zapeszyć ale chyba jest poprawa. mały ma od 2 dni dziwną wysypkę na buzi - wygląda jak trądzik takie malutkie czerwone krostki. co to może być? ma to tylko na buzi. nie wiem czy to ma jakiś związek ale mnie też dziwnie obsypały pryszcze blee mam okropną cerę teraz |
|
|
|
#1557 |
|
Zakorzenienie
|
marika to pakuj dzieciaka w wozek i na spacer
|
|
|
|
#1558 |
|
Zakorzenienie
|
A jeszcze mam pytanie do dziewczyn po cc. Dostawałyście jakiś antybiotyk profilaktycznie? Bo ja nie, chyba, że w pierwszej dobie w kroplówce. Jak mi odłączono kroplówy półtorej doby po cięciu to już żadnych leków nie dostawałam
|
#1559 |
|
Zadomowienie
|
Kretencja ja żadnych antybiotyków nie dostawałam ale w nocy po cc dostałam oksytocyne w kroplowie( straszny bol obkurczania sie macicy po oksy) i w brzuch zastrzyk i to wszystko
![]() Oksy mi dali dlatego że miałam krwotok w czasie cc
|
#1560 |
|
Zakorzenienie
|
ja też dostałam tylko raz przed operacją
ciesz się ze nie masz więcej zastrzyków przeciwzakrzepowych - nic miłego wręcz przeciwnie
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:47.

śmierdzą tak jakoś "kwaśno" nie wiem jak to opisać - od początku ten sam zapach. Wydaje mi się, ze przy karmieniu mieszanym zapach będzie podobny a przy samym mm to nie mam pojecia - ponoć bardziej je czuć ale to niech się wypowiedzą mamy co karmią mm...

uzywamy "2" ale jeszcze jedna pake mamy i pozniej "3" bo juz wyrastamy z nich 

a w dzień mogę go nosić i przebierać gdy mu się uleje. Ale oby nie było takiej potrzeby...

), ale nie zawsze chce. 

oby bylo dobrze.. tylko jutro musimy sie zapisac, niestety prywatnie bo juz miejsc nie ma. masakra.
Tylko do oczek używam wody przegotowanej