|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1591 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010
Cytat:
Wczoraj miałam już guzki w piersiach i masowaliśmy z małżem, no i też muszę ściągać to co mi się tam nazbiera. Łaże niewyspana tak jak i Wy Dzidzia śpi 2,5 godz, czasem uda się jej 3,5 nawet, ale zdarza się że za godzinę się obudzi i płacze. Nawet jej się już tak nie odbija po tym mleku jak powinno po jedzonku. Myślałyście już nad tym jakie szczepienia wybierzecie??? Czy te zwykłe, czy skojarzone, i co z dodatkowymi? Niedługo musze podać co wybieram i sama już nie wiem.---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:07 ---------- A jeśli chodzi o spanie w łóżeczku to nasza też jest czuła na tym punkcie i niezbyt jest zadowolona jak ją się tam odnosi, bo potrafi zaraz oczka otworzyć i płakać, a tak to niby śpi w łóżeczku mąż jej zrobił podwyższenia z dwóch stron, żeby miała wyżej jak śpi, a dlatego z dwóch stron bo raz ją kładziemy na jednym boczku raz na drugim. Nie ma kiedy wyjść z domu, jedynie jak mama zostaje z nią, ale jutro akurat zostanie bo idziemy na urodziny do koleżanki, więc się człowiek trochę rozerwie ![]() Odczuwam jeszcze kość ogonową po porodzie . Kiedy robicie chrzciny? Bo my planujemy na styczeń.
|
|
#1592 | |||
|
Dragonfly
|
Cytat:
ale ja odciagala 15 minut po karmieniuCytat:
![]() Przede wszystkim musisz byc stanowcza-ale naprawde stanowcza..Bo sie przyzwyczail do spania przy cycu i na rekach..Nie daj mu spac jak karmisz-laskocz po policzku,pleckach,ja czasem podnosze raczke malej lub mowie do niej-:nie spij,halo jemy!"Jak przysnal i nie ciagnie to zabierz u cycka,odbij..Cudow nie ma-moja mala musialam zawinac w kocyk w ktorym spi,przytulic do siebie,delikatnie jej szeptalam i bardzo delikatnie klepalam ja w plecki w rytm bicia serca,najpierw szybciej potem wolniej..I robilam to wlasnie gdy odlozona do lozeczka zaczynala plakac,po chwili odkladalam ja z powrotem jak sie uspokajala i wychodzilam do drugiego pokoju lub lazienki by nie wrocic do niej i nie zaczac lulac(tz ja bujal ).Plakala i ja co jakis czas do niej przychodzilam i tak uspokajalam,dodatkowo puszczalam kolysanke,potem juz nie podnosilam tylko glaskalam po policzku lub szeptalam..I po dwoch dniach zaczela zasypiac w lozeczku,nauczyla sie sama uspokajac..Jeszcze jedna sprawa-jesli widzisz,ze oczy mu sie przymykaja lub ziewnie to lepiej go jak najszybciej odlozyc spac do lozeczka,bo jesli bedzie sie dalej go zabawiac,na rekach lulac itp to nie zasnie a bedzie marudzic wlasnie w wyrku..jeszcze mow do synka,ze bedzie spal w lozeczku,ze lozeczko bezpieczne,a Ty bedziesz czuwac i nie dasz zrobic mu krzywdy oraz bedziesz w poblizu..Jak bedzie mial oczy otwarte to sie nie przejmuj-moja na poczatku tez ma,potem sie zaczyna troche wiercic by sie poprawic,a po jakims czasie zasypia..Unikaj nerwowych ruchow,nawet jak bedzie Cie nosic-zycze powodzenia i wytrwalosci![]() Cytat:
|
|
|
#1593 |
|
Zadomowienie
|
Co jaki czas karmicie piersią na dobe?
|
#1594 |
|
Zakorzenienie
|
ja różnie zwykle co 2 godziny choć ostatnia noc to koszmar mały albo na cycku wisiał albo się darł od 20 do 6 rano bez przerwy! myślałam że oszaleje już naprawdę nie wiem co robić z tymi kolkami on ma je także w dzień ale wtedy jakoś łatwiej mi jest próbować go uspokoić
oczywiście mojego też łóżeczko w dupkę parzy nie wiem czy jak płacze z powodu kolki jest sens przyuczać go do spania w łóżeczku - w nocy próbowałam go przetrzymać w łóżeczku ale tak się darł że ściany się trzęsły i zrezygnowałam. w ogóle od 2 dni jest jakiś inny - ciągle nerwowy rzuca się jak ryba bez wody, ciągle by jadł a jak ma już cycka to się wygina, ciągnie go ( boli jak diabli ) i nie można go uspokoić. czy to ten skok rozwojowy? wczoraj skończył 6 tygodni jeszcze jedna taka noc jak dziś i w Toszku wyląduje. wiem jedno - więcej dzieci mieć nie będę! |
|
|
|
#1595 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a w nocy też się budzi co 3h czy sypia dłużej? |
|
|
|
|
#1596 |
|
Zakorzenienie
|
Ja Tymka karmię w ciągu dnia co 2-2,5godziny i jeśli się sam nie obudzi to go budzę - tzn. biorę do przewijania przed karmieniem. W nocy (ostatnie karmienie zaproponowane przeze mnie przypada między 22 a 23) kładziemy się i dajemy się z kolei jemu obudzić. Ostatnio są to trzy razy - między 1-wszą a 2-gą, potem koło 5, a potem juz między 7 a 8. I potem już zaczyna się tryb dzienny
Co do prężenia się - nasz też tak się zachowuje jak robi kupkę czasem albo jak sobie popierduje
|
#1597 |
|
Wtajemniczenie
|
Hejka
![]() Niestety nie mam czasu Was teraz czytać, bo od kilku dni jest u mnie Tata w odwiedzinach i korzystam z okazji i chodzimy na spacerki ![]() Dziś byliśmy u pediatry i mam wiadomość do dziewczyn z okolic Katowic (ja neistety się nie załapałam, bo jest za późno). No więc w Michałkowicach jest doktor, która za darmo szczepi tymi dodatkowymi szczepionkami (na pewno meningokoki). Ale trzeba w okolicach 4tyg do niej zadzwonić i się umówić. Jak któraś będzie zaintaresowana to mam podać namiary na moją pediatrę i ona przekaże wtedy co i jak już konkretnej osobie. Tak więc piszcie na PW do mnie Pozdrówka ![]() PS. Jednak mamy skazę białkową i muszę przejść na ścisłą dietę
|
|
|
|
#1598 |
|
Zadomowienie
|
Wiele z Was pisze,że maleństwo nie może złapać cyca- a nie pomagacie mu? Ja przytrzymuję pierś i ściskam ją tak żeby była bardziej płaska pomiędzy 2 palcami lub pomiędzy kciukiem a resztą dłoni, wtedy jest mu łatwiej.
Właśnie zakupiłam na all książkę "Gry i zabawy z niemowlakami", podobno fajna. Moja mała Lili też zaczyna się śmiać, muszę to wywoływać ale i tak strasznie wzruszający moment! Kolejna noc ze mną w łózku- zasnęła w łózeczku ale przy pierwszej pobudce zastała w łózku, plus jest taki że w nocy nie daję butli tylko pierś (na leżąco i obie zasypiamy). A teraz czekamy bo moi rodzice i siostry mają przyjechać nas odwiedzić. Z mężem sie nie odzywam- cały dzień siedzi u starych (pomaga w remoncie), przychodzi wieczorem i jeszcze pretensje ma! Dzieckiem w ogóle nie chce się zajmować, juz mu miłość rodzicielska minęła...Łaskę zrobi że wyniesie wanienkę albo mleczko przygotuje... |
|
|
|
#1599 |
|
Zakorzenienie
|
Beata, kiepska sytuacja z mężem. Współczuję
Ja zawsze pomagam małemu z piersią tylko on czasem tak rzuca głową, tak się niecierpliwi, że nie umie się skoncentrować na zamknięciu buziaka na otoczce. I nieraz parę minut to trwa. Ale rzadko się to zdarza.
|
#1600 | ||
|
Dragonfly
|
Cytat:
Cytat:
u mnie tez kryzys,zobaczymy czy go zazegnamy...ale kryzys na innym punkcie
|
|
|
#1601 |
|
Rozeznanie
|
PONAWIAM PYTANIE???
kobitki jak wygląda wasze mleczko bo moje to jak odtłuszczone by było jakby wziąć wymieszać dwie łyżeczki wody z łyzeczką mleka tak ma byc czy moje jest jakieś nie teges??? I CYCA MI JE CO PÓŁ GODZINY DOPIERO JAK PODAM BUTLE TO JEST ZASPOKOJONY NA OK.3GODZ. Artystka dzięki. |
|
|
|
#1602 |
|
Wtajemniczenie
|
nie wiem co się dzisiaj dzieje... mała ulewa tak że szok, co chwila muszę ją przebierać... i za chwilę jakby była głodna... i co mam jej dawać cyca czy nie ? wcześniej tak nie ulewała
|
|
|
|
#1603 |
|
Zadomowienie
|
bela- a jaki kolor ma TWOJE MLECZKO?moje jest białe ale tez takie odtłuszczone. moze masz za mało pokarmu?
|
|
|
|
#1604 | |
|
Dragonfly
|
Cytat:
ale Emilka sie chyba najada, bo w trzy tygodnie przytyla pol kilo![]() Ona chciala spac a ja wstretna musialam ja przebrac i zmienic pampka,bo przy karmieniu jak co rano zrobila big kupe (czyli chyba nic jej nie jest po tym jak zjadlam wczoraj zupe mleczna),tak sie rozplakala ze wyla przez 1,5 godziny i nic na nia nie zadzialalo-dostala smoka to odpadla,ale ja bardzo nie lubie jej go dawac
|
|
|
#1605 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja co 2 tyg zostawiam mala z mezem , bo koncze swoje drugie studia i nie ma mnie prawie cala sobote i pol niedzieli. Na poaczatku jest wodniste, ale pod koniec oprozniania piersi jest kremowe i bardzo tluste- to widac na pojemniczku z mlekiem w lodowce- prawie cm tluszczu sie osadza u mnie. A jednorazowo jestem w stanie odciagnac 200ml z obu piersi. Nie martwicie sie, nie bedzie nawalu po odciagnieciu mleka na wyjscie- ja pierwszy raz poszlam na uczelnie , jak mala miala 12 dni i odciagnelam jej mleko, ale zabraklo i maz dorobil jej troche mieszanki. Jak wrocilam, to mala jeszcze spala, a ja mialam pelne piersi, wiec odciagnelam na zapas na nastepny dzien, a jak sie obudziala, to ja nakarmilam cycem. I mialam juz 1 zapas w lodowce. Teraz jak wychodze to jestem spokojna, bo mam kilka pojemniczkow zamrozonych i nawet jak zabraknie, to nie bedzie potrzeby robic mieszanki. ---------- Dopisano o 13:17 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ---------- Cytat:
Tez jest potem glodna i ja daje jej znowu i zazwyczaj juz nie ulewa przy tym drugim karmieniu. |
||
|
|
|
#1606 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#1607 |
|
Zadomowienie
|
ojej ja myślałam już, że tylko moja tak je łapczywie
a potem znowu jak jej włożyłam do buźki cyca to jej właził,. albo sama puszczała i znowu darcie! a wczoraj to się też tak zachowała nawet przy butli! i nie wiem czemu.. moja się sama wybudza na żarełko, albo ja ją przewijaniem, ale trzeba się nieźle streszczać, bo jak jej godzina zero przychodzi (czytaj: karmienie), to nawet nie da się przewinąć, tak wrzeszczy i szuka buźką jedzonka ja już jej cyca nie będę raczej dawała, co najwyżej ściągne jedzenie, żeby dać, choć nie wiem czy można, bo przez dwa dni zjadałam pare cuksów czekoladowych i dżem truskawkowy a to podobno nie można, bo uczulać może najbardziej. Z resztą ja już mam coraz mniej pokarmu.Moja jak się pręży i robi czerwona, to nie pruta, ani kupki nie robi i chyba o to chodzi, że nie może zrobić, bo takie zachowanie ma gdzieś co pare minut, a kupka jak pisałam jest po tym Bebilonie teraz raz, tylko w nocy i to cuchnąca taka, że w pokoju całym wali nieziemsko ---------- Dopisano o 13:46 ---------- Poprzedni post napisano o 13:45 ---------- moja teraz coraz mniej ulewa. Jak była pediatra na wizycie domowej to mowiła, że dziecko może boleć brzuszek i kolki mogą być tez i od mleka matki, jeśli nie pasuje mu laktoza, czy mleko krowie ---------- Dopisano o 13:47 ---------- Poprzedni post napisano o 13:46 ---------- Ja nawet jak mam dwie godz dla siebie snu to ona jak się właśnie napręża i takie dziwne dźwięki wydaje to zapłakać potrafi więc ja zaraz otwieram oczy i ją uspakajam i nici ze spania bo inaczej potrafi się rozpłakac na dobre a potem cieżko ją uspokoić. ---------- Dopisano o 13:52 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ---------- mnie bolały niexle brodawki przy podawaniu piersi bardzo jednak się Weroniczka meczyła z tym ssaniem i darcie było okrutne aż się zanosiła i musiałam jej w oczy dmuchać, i dlatego też jest butla..... smoka mieliśmy jej nie dawać, ale paluszki do buzi pchała a nawet i całą piąsteczkę, więc smok lepszy, nawet położna tak powiedziala, że dobrze zrobilismy że dajemy. Połozna była u nas raz na wizycie i omawiała karmienie, kapiel, pielęgnacje.. Dziewczyny czy u Waszych córeczek wymywacie ten śluz pomiędzy wargami sromowymi? bo mi w szpitalu jedna mówiła żeby wymywać, a druga mówiła, żeby tego nie ruszać, ja jednak delikatnie staram się to wymywać. Moja Niuńka to jeszcze jest jakaś ochrypnięta czasem, ale to chyba od tego płaczu, no i ma częste czkawki.... ---------- Dopisano o 13:58 ---------- Poprzedni post napisano o 13:52 ---------- A wogóle u Was też panuje taki nacisk karmienia piersią w szpitalach, wśród rodziny itp? bo u mnie trochę tak, najbardziej ze strony właśnie lekarzy, pielegniarek,połoznych itp.. moja siostra jak po porodzie we Wrocku chciała dostac lek na zanikniecie pokarmu to nie chcieli w szpitalu jej dać i wogóle ją zlinczować prawie chcieli a to przecież jej decyzja jak będzie karmić. Kiedy się idzie na wizyte kontrolną po porodzie do gina??????
|
#1608 |
|
Zakorzenienie
|
Sylwia, ale ja odciągnęłam dwa razy, nawet nie pełen "ładunek" tylko poprawiłam jakieś 20ml po małym i parę godzin później miałam takie balony, że mi się płakać chciało. Unormowało się po normalnych 2 czy 3 karmieniach. Dlatego teraz mam pietra...
Bela, mleko kobiece może wyglądać bardzo róznie - uczyli nas na SR. Według mnie wygląd takiej wody wymieszanej z mlekiem jest w porządku. Moje też tak wygląda jak wypływa z piersi, ale jak poleje się trochę na tetrę albo do butelki jak zebrałam, to juz tak nie wyglądało - jest żółtawe, mało przezroczyste... Nie masz możliwości skontaktować się z jakimś doradca laktacyjnym? Może by rozwiał Twoje wątpliwości?... Olajka, ja nacisków nie zauważyłam, ale to może dlatego, że sama bardzo chciałam karmić wyłącznie piersią... Na kontrolę do gina po 6 tygodniach.
|
#1609 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1610 |
|
Wtajemniczenie
|
olajka u mnie w szpitalu był STRASZNY nacisk na karmienie piersią... moją koleżankę która nie miała pokarmu ciągle płakała przez pediatrę która przychodziła na obchód :/
|
|
|
|
#1611 |
|
Zakorzenienie
|
Olajka, jak miałas problemy z karmieniem to nie dziwię się, że się zniechęciłaś
|
#1612 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny podsyłam Wam ciekawą dyskusję na temat szczepień
http://www.benc.pl/grupy/forum/29/wa...mat_szczepien/ pozdrawiam nadal w dwupaku
|
#1613 |
|
Zadomowienie
|
Zostały Wam brzusie po ciąży????????????
bo mi trochę został, a śmieszny to był w dzień porodu, tzn już po nim,ale wieczorem jak byłam w ubikacji, to taki pusty i trzęsący się Kurde Niuńka nie może spać spokjojnie przez to prężenie az borodwa się robi i ciało wygina, i wydaje dziwne dźwięki.. chyba ma problem z ,,wiatrami" ![]() Ile kupek robią Wasze dzieciaczki? Szczególnie interesuje mnie po mleku modyfikowanym.. Kiedy na spacer na powietrze wychodzicie? bo my jak do tej pory nie byliśmy na takim wózkiem, tylko do samochodu sie prae razy przeszło, jak do lekarza trzeba było jechać, czy wyjść ze szpitala. ---------- Dopisano o 14:28 ---------- Poprzedni post napisano o 14:23 ---------- kretencja widzisz..każdy mi gadał żebym się nie poddawała itp..ale latwo komuś mówić, kto nie widział zachowania dziecka za bardzo. W szpitalu jak leżałam z nią co miała tą infekcje w drogach moczowych i zwiększoną żółtaczke (chyba Wam tutaj pisałam nawet o tym, że ta żółtaczka miała po porodzie przejść i po dwóch naświetleniach na porodówie, a tu się zwiekszyła! i trafiłyśmy na oddział) to jak widziały niektóre pielęgniarki jak ona się zachowuje przy piersi to same proponowały i szły grzać mleko w butelce..a też i dlatego się zniechęciłam, że jak po porodzie wyszlam do domu to nie mogłma wyjść do ubikacji bo musialam już lecieć z cyckiem do dziecka, a ona i tak possała i albo było darcie, albo zaraz zasypiała, mimo budzenia, tylko że wtedy nie wiedziałam że Maluszek tak ma przez tą zaje*** żółtaczkę a w szpitalu mi nic nie powiedzieli że tak może wogóle być od tego ;/
|
#1614 |
|
Zakorzenienie
|
|
#1615 |
|
Zakorzenienie
|
olajka jeszcze nie bylas z mala na spacerze
juz dawno poglas isc. korzysdtaj dzis bo jutro ma byc mroz -10 stopni i tak samo w przyszlym tygodniu to nie wyjdziesz.
|
|
|
|
#1616 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Jak karmiłam Thomasa to miałam większość wody. Czyli na 100ml mleka miałam 80ml wody, a 20ml mleka i mały się nie najadał i po 4 m-cach zrezygnował z piersi całkowicie. Teraz mam super mleko. Wody jest może z 10ml, reszta to mleczko i spora warstwa tłuszczu na górze. Pascal domagał się jedzenia co 1,5-2 godziny. Cytat:
Teraz dostaje Humanę i jest spokój a kupkę robi co drugie karmienie. Ja też tak mówiłam gdy Oliwia była malutka. Byłam wtedy wykończona, bo ona darła się wniebogłosy prawie non stop. Spała max. pół godziny i znowu ryk. Do tego miała wiele problemów zdrowotnych. Bałam się kolejnej ciąży i zapierałam się, że nigdy więcej ![]() No i po 2,5 roku urodził się Thomas ![]() Ale on był kochaniutki. Nie miał kolek, nie chorował, nie płakał, ładnie spał itp. No a Pascalek to już w ogóle jest bardzo grzeczniutki. Słodkie dziecko po prostu. ![]() Cytat:
A gdy karmiłam go piersią i tylko raz na noc dawałam mm, to robił jedną kupkę. Słuchajcie dziewczyny. Mam strasznego doła już od kilku dni. Płaczę dzień w dzień. Walczyłam o karmienie Pascala, ale wczoraj już wymiękłam. Tak strasznie płakał. A dałam mu wczoraj 3 razy moje mleko. Nie mam sumienia już go tak męczyć. Dietę miałam drastyczną, nie wiem co mu nie pasuje. Wczoraj płakałam razem z nim. Nie wiem jak wy wytrzymujecie płacz dziecka, ale ja chyba nie dałabym rady tego znieść, bo serce mi pęka. Moja Oliwia ryczała dzień w dzień i jakoś wytrzymywałam płacząc z nią. A Pascalek nigdy nie płacze, więc wczorajszy płacz doprowadził mnie do rozpaczy. Na dodatek mąż się na mnie wściekł, że jestem taka uparta z tym karmieniem. No i podjęłam w końcu decyzję o odstawieniu. Jest mi z tym bardzo źle. Nie wiem jak się z tym pogodzę, na razie tylko ryczę i ryczę. Czuję się podle, chociaż wiem, że tak jest dla niego lepiej. Nie chcę już na nim eksperymentować i upierać się przy karmieniu. Kupiłam dziś więcej butelek i sterylizator i jakoś musimy przez to przejść. Mam nadzieję, że jak już zaniknie mój pokarm, to i mój dół się skończy. Na razie serce mnie boli gdy wylewam to co odciągnę. Mam nadzieję, że Pascalek mi wybaczy tą decyzję. Karmiłam go prawie 10 tygodni, bo właśnie jutro kończy 10. W zamrażalniku mam jeszcze pełną szufladę mojego mleka, jakieś 50 porcji. Nie wiem czy mam to trzymać i dać mu za parę miesięcy gdy może jego brzuszek już nie będzie taki delikatny... tylko czy on wtedy będzie chciał to pić? Czy dać sobie spokój i to wywalić? Jak myślicie? Jest sens to przechowywać? |
||||
|
|
|
#1617 |
|
Zadomowienie
|
boje się że się zaziębi
nie werandowałam jej też w domu ;/ była na dworze ze 4 razy ale tak jak mówie to była chwilunia, bo wchodzenie do auta. I nie wiem czy nie jest jeszcze za malutka na wyjście
|
#1618 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A co do wychodzenia na dwor to czemu jeszcze nie wychodziłas?? moj mlodszy o 2 dni a juz bylismy pare razy na spacerze i nawet w carrfurze na zakupach.
|
|
#1619 |
|
Zakorzenienie
|
weronisia nie zadreczaj sie
odstawilas dla dobra malego przeciez duzo dobrego przez te 10 tygodni od Ciebie dostal ![]() olajka zaziebi to Ci sie szybciej w przeciagu w domu niz na godzinnym spacerze. zwlaszcza ze przez kilka ostatnich dni nie bylo tragedii. Tragedia na dworzu dopiero sie zacznie To dzis chociaz poweranduj, ubierz w kombinezon i heja pod okno albo na balkon. |
|
|
|
#1620 |
|
Zadomowienie
|
No toladnie.. mnie też nikt nie powiedział o okuliście a jak po porodzie pytałam czy wzrok można sprawdzić takiemu maluszkowi to mi powiedzieli ,,po co? po co to pani?'' no szok... wiem, że musze jej mocz sprawdzić bo mi tak ostatnio lekarka powiedziała na domowej wizycie, żeby co miesiąc sprawdzac po tej infekcji.
Weronisia doskonale Cię rozumiem! ale dobrze, że te 10 tygodni karmiłaś Maluszka swojego i dałaś mu przeciwciała Ja nie miałam nawetr tyle mleka bo słabo ssała, a najwięcej ściągnęłam laktatorem 80 ml kiedyś w szpitalu.. :/
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:31.

Wczoraj miałam już guzki w piersiach i masowaliśmy z małżem, no i też muszę ściągać to co mi się tam nazbiera. Łaże niewyspana tak jak i Wy
Dzidzia śpi 2,5 godz, czasem uda się jej 3,5 nawet, ale zdarza się że za godzinę się obudzi i płacze. Nawet jej się już tak nie odbija po tym mleku jak powinno po jedzonku.
Niedługo musze podać co wybieram i sama już nie wiem.
. 

tak ma byc czy moje jest jakieś 

juz dawno poglas isc. korzysdtaj dzis bo jutro ma byc mroz -10 stopni i tak samo w przyszlym tygodniu to nie wyjdziesz.
odstawilas dla dobra malego przeciez