|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2221 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze mamusie to MĄDRE babeczki, jednak nie damy im przejąć pałeczki - III/ IV
Cytat:
![]() dla Werci. Ciekawe po kim?? Pewnie po tatusiu bo mamusia to ..![]() ![]() A mamusia wybrała się już do lekarza ![]()
|
|
#2222 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze mamusie to MĄDRE babeczki, jednak nie damy im przejąć pałeczki - III/ IV
Cytat:
No, no... dokończ, dokończ... ![]() A co do lekarza to... hmmmmm... zamierzam się wybrać
|
|
#2223 |
|
Rozeznanie
|
chwilka dla mnie Ala spi,
dzis dostalam zawału bo stanela w łózeczku, ja wracam z kuchni a ona stoi i sie cieszy , tak sie wystraszylam ze sobie moze cos zobic. drogie mamy jakie zabawki edukacyjne kupujecie swoim dzieciom, chetnie bym cos jej kupila ale nie wiem co ? macie jakies pomysly? moze jakies klocki bo lubi podrzucac taka kostke dmuchana, sama nie wiem , pomozcie
|
#2224 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Musze powiadomic mame, bo mama czasem kupuje; |
|
|
|
|
#2225 |
|
Zakorzenienie
|
Asia to nie jest zabawne, na prawde;/
juz dawno powinnas pojsc do lekrza bo ewidentnie cos jest nie tak!
|
|
#2226 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ty się nie "zamierzaj" tylko najnormalniej w świecie się tam wybierz. Albo podaj nam namiary na Twojego TZ cobyśmy go nakręciły aby Cię tam zaprowadził siłą.
|
|
#2227 |
|
Zakorzenienie
|
koglus moja teraz non stop bawi sie walcem , krokodylem i zyrafa z fisher price. Wrzuca do niej pilki i patrzy z ktorej strony wyleci a jak juz wyleci to sie az zanosi ze smiechu.
---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:53 ---------- Asia Pop ma racje, zamiast zamartwiac sie ZDROWĄ CÓRĄ to ty sie wybierz do lekarza.
|
|
#2228 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2229 |
|
Zakorzenienie
|
Przeczytaj np to:
http://www.radio.lublin.pl/artykuly.php?id=11807
|
#2230 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak, na zewnątrz jest turkusowy polar, w środku szary, jako podszewka. Między nimi ocieplenie, nie wiem jak to sie fachowo nazywa, podobne do waty, ociepla sie tym kurtki.
|
|
|
#2231 |
|
Zakorzenienie
|
Hehe... uwierzyłby kto
|
#2232 |
|
Rozeznanie
|
wróciłyśmy
![]() wczoraj byliśmy już w domu, w poniedziałek zdjęcie szwów - znowu jedziemy ale tylko na chwilę. było strasznie. tak szczerze. ten widok i czekanie na zabieg i na Natalkę w trakcie zabiegu. ciężko się usypia bez smoczka, no ale dajemy radę jutro napiszę coś więcej, chciałam tylko tak szybko napisać, że jesteśmy już. dziękujemy za kciuki, i za pamięć o nas ![]() 1. przed chwilą robione ![]() 2. jeden z pierwszych uśmiechów po zabiegu, jeszcze w szpitalu |
|
|
|
#2233 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczyny co było dobrego na kolkę bo już nie pamiętam co używałyście,sab simplex,water grippe i co jeszcze?
|
|
|
|
#2234 |
|
Zakorzenienie
|
Natalka - jesteś dzielna dziewczynka. I jak dobrze że już macie to za sobą.
Wiem że to nie koniec ale zawsze to o jeden krok bliżej. Twoja mamusia (Sidorcia) też jest bardzo dzielna. ---------- Dopisano o 22:32 ---------- Poprzedni post napisano o 22:23 ---------- U nas sprawdził się Bobotic
|
#2235 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#2236 | |
|
Zakorzenienie
|
Ryba do nas płynie z wietnamu , hodowana w starszych warunkach wytrzymuje straszny ścisk , i karmiona jakimiś hormonami żeby szybko rosła . nawet we wszelakich poradnikach na stronach nie polecaja dawania jej dziecim i kobietom w ciązy
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;23688315]a tilapia ?[/QUOTE] Nie mam pojęcia bo nie jadłam nigdy dobra ? A TY byś napisała co tam u was , a nie wpadasz napiszesz trzy słowa i już Cię nie ma ![]() ![]() Cytat:
Sladu nie będzie po tym rozszczepie ![]() Fajnie że juz w domku
|
|
#2237 |
|
Zakorzenienie
|
Sidorcia ślicznie Natalka wygląda
![]() Co do pangi to też nie kupuję bo już dawno czytałam że to syf tu jeszcze coś o pandze: artykuł z Wprost - autor: Tomasz Molga Zdumiewająca kariera pangi rozpoczęła się od oszustwa. Pangasius hypophtalmus (sum rekini) z dolnego biegu Mekongu pojawił się kilka lat temu na światowych stołach, udając cenioną i drogą solę (po mniej więcej 30 zł za kilogram - trzy, cztery razy więcej niż panga). Szybko to odkryto, ale wietnamscy eksporterzy uznali, że skoro panga smakowała klientom jako sola, to może też smakować jako panga. Tym bardziej że ceną przebija inne ryby. Tylko w polskich hipermarketach sieci Tesco przed świętami, gdy sprzedaż ryb wzrasta nawet dwukrotnie, przygotowano 250 ton zamrożonej pangi. W licznych promocjach kilogram pangi można kupić nawet za 7,99 zł - trzykrotnie mniej niż filet z karpia. Według monitorującej rynek spożywczy firmy Nielsen, panga jest już na drugim miejscu wśród najczęściej kupowanych w Polsce ryb mrożonych (25 proc. rynku) i szybko zmniejsza dystans do najpopularniejszych kostek z mintaja (31 proc. rynku). Dzięki pandze Wietnam stał się dziewiątym co do wielkości producentem ryb na świecie (3,6 mln ton rocznie), wyprzedzając słynącą z łososi Norwegię oraz Rosję. Wietnamczycy zaatakowali światowe rynki w dogodnym momencie: większość najpopularniejszych łowisk jest przetrzebiona, a połowy dziko żyjących łososi, śledzi, dorszy czy szprotów ograniczyły limity wprowadzone m.in. przez Unię Europejską. Na nasze stoły trafiają coraz częściej ryby pochodzące z hodowli (tzw. akwakultur). Producenci szukają na świecie gatunków, które najlepiej nadają się do tego celu i mogą być substytutami ryb najpopularniejszych wśród klientów. Panga do hodowli nadaje się idealnie: szybko rośnie (dzikie okazy osiągają 1,5 m długości i ponad 40 kg wagi), nie wymaga kapitałochłonnych inwestycji i trafia w gusta gospodyń. - Jest niedroga, nie ma charakterystycznego dla ryb zapachu ani smaku, a jej filet nie nosi śladów krwi i jest pozbawiony ości - mówi Jacek Netzel z firmy Nord Capital z Połchowa koło Gdyni, importera pangi. Ryba nie ma więc wad, na które najczęściej skarżą się klienci w wypadku karpia. Europejscy producenci ryb, zaniepokojeni wietnamską inwazją, twierdzą, że nie można porównywać ich wyrobów z pangą. - Zamienić karpia na pangę? To byłaby tragedia. Nasz karp, zanim trafi na stół, rośnie w spokoju trzy lata. Panga to produkt czysto przemysłowy - mówi dr Andrzej Lirski z Instytutu Rybactwa Śródlądowego. (...) Typowa hodowla pangi to wielkich rozmiarów klatka zanurzona w rzece. W ciepłej wodzie Mekongu już po 6 miesiącach narybek osiąga wagę 1,5 kg - w sam raz, aby z ryby wykroić jedną porcję filetu. O ile z hektara stawu rybnego w Polsce uzyskuje się średnio 750 kg karpia rocznie, o tyle z podobnej wielkości hodowli w Wietnamie aż 100 ton pangi rocznie. - Widziałem farmy, gdzie trzepotało 500 ton ryb. Woda wyglądała, jakby się gotowała - opowiada kupiec z firmy importującej pangę, jeden z nielicznych Polaków, który widział jej hodowlę na własne oczy. Włoscy naukowcy po zbadaniu filetów z pangi oznajmili, że nie zawierają one prawie wcale kwasów tłuszczowych omega-3, za które dietetycy najbardziej cenią ryby. Według nich, filet z pangi to jedynie białko, sól i woda. Gorzej, że nie tylko. Mekong zbiera ścieki z ponad 100 ośrodków przemysłowych, a rozrastające się hodowle ryb jeszcze bardziej zwiększyły zanieczyszczenie wód rzeki. Wietnamczycy wsypują więc pangom coraz więcej antybiotyków i innych leków na poprawę kondycji. Hiszpanie odmówili przyjęcia kilku partii ryby z powodu zbyt wysokiej zawartości tzw. zieleni malachitowej (chemikalia te służą w hodowlach do zwalczania chorób grzybowych). Niektórzy wietnamscy producenci, nie wahają się przed potraktowaniem filetów chemicznymi dodatkami (m.in. polifosforanami), które absorbują wodę i zwiększają wagę gotowego wyrobu. Biorąc pod uwagę, że tzw. glazura (zamarznięta woda na wierzchu) to nawet 20 proc. wagi filetu w sklepie, razem z pangą klient kupuje do 40 proc. wody z Mekongu. (...) Co piąty filet z pangi eksportowany przez Wietnamczyków do Unii Europejskiej trafia do sklepów w Polsce. W 2004 r. sprowadzono do nas około tysiąca ton mrożonych filetów z pangi, a prognoza na 2008 r. mówi o ponad 40 tys. ton (czterokrotnie więcej, niż trafia na rynek karpia). - Nie może być tak, że Bruksela pompuje miliony w kampanie promujące jedzenie ryb, przez lata reguluje i kształtuje rynek, po czym pojawia się „rybopodobna" panga i wypiera z rynku zdrowsze i rodzime gatunki - oburza się Dariusz Gorbaczow, prezes Stowarzyszenia Producentów Ryb Łososiowatych. Pstrągi z polskich hodowli są wypychane z krajowego rynku i w większości idą na eksport do Europy Zachodniej. Ale i tam jest coraz ciaśniej. |
|
|
|
#2238 |
|
Zakorzenienie
|
Przyszłam się przywitać. Ciągle Was nadrabiam. Ostatnio nie miałam chęci się udzielać, jakoś taka rozlazła jestem...
Dzieciaczki są oczywiście ślicznie i mądre, cudne są Sidorcia, brawa dla Natalki i mamusi :brawo: ![]() Buziaki
Edytowane przez Ferrou Czas edycji: 2010-12-10 o 23:42 |
|
|
|
#2239 |
|
Zakorzenienie
|
w Sieradzu nie ma zadnego takiego sklepu;/ a jade bo jade zawiesc kolezanke wiec przy okazji zajrze i dokupie, takto na allegro kupuje, szczegolnie swarovskiego w ktorym jestem mega zakochana! jestem po prostu jak sroka
![]() ---------- Dopisano o 23:57 ---------- Poprzedni post napisano o 23:55 ---------- sidorcia SUPER ze jestescie i ja sie jakas taka uczuciowa zrobilam i jak zobaczylam Natalke z tymi szwami to sie poplakalam!
|
|
#2240 |
|
Rozeznanie
|
Sidorcia fajnie, ze juz jestescie z nami, dzielne dziewczyny
Natalka jest taka sliczna i pogodna, ona ma w oczach sama radosc ![]() Ale szok, jak czytam o tej pandze.... Kidys ja kupilam to mi nie smakowala i mialam wrazenie ze 80% to woda... ![]() A Oliwka P0P owa to niezla jest...jak sobie wyobrazilam jej ucieczke z wybiegu.... Inteligentna bestia, he,he...Dobra, ide TZ posmarowac woltarenem, bo mi jojczy z bolu i spadam kimac Paaa..... |
|
|
|
#2241 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak się zastanawiam czy coś takiego starszej siostrze nie sprawić pod choinkę (zawsze obdarowuję prezentami takimi jakie bym sama chciała dostać ) tylko ze TZ stwierdził że nie zasłuzyla... w sumie racja... ale to już dłuższa historia...tak czy siak kryształki bardzo ładne, najbardziej mi się podobają czarne
|
|
#2242 |
|
Zakorzenienie
|
ferrou ja mam na swieta mase zamowien na swarovskiego!
przedewszystkim na mieniace sie krysztalki )) zedytowalam bo *******e napisalam chyba ze zmeczenia juz
Edytowane przez Darusiaaaa Czas edycji: 2010-12-11 o 00:13 |
|
|
|
#2243 |
|
Zakorzenienie
|
a na allegro sprzedajesz?
|
#2244 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale na święta trzymam. Dzięki---------- Dopisano o 08:31 ---------- Poprzedni post napisano o 08:16 ---------- Cytat:
Myśle że Asiulkowy tz też to wie A tak wogle Asiu pomyśl jak byś się czuła na miejscu Werci, co dla swojej najukochańszej mamy jesteś zawsze nie tegos, zawsze coś gorsza, mniej rozwinięta, nawet zezłościc się bidulka nie morze bo mama jej padaczki wmawia. Takie padaczki to tutaj na forum 90% dzieci ma %. Ale dbaj o jej prawidłowy rozwój psychiczny. A jak to psycholog szkolny mówił na zebraniu dziecko ma być dowartościowane, a nawet więcej, mamy w nim stwarzać próżność, bo to w wieku do 8 lat jest bardzo ważne żeby dziecko w przyszłości nie przepraszało że żyje.Masz mówić że jest najpiękniejsze, najmądrzejsze, i najzdolniejsze Moja mama zawsze mnie porównywała do koleżanek córek, że tamta dostała piątkę a ja taka i owaka bo tylko 4, jak byłam nastolatką to zawsze się źle ubierałam, malowałam i mnie za to wyzywała. Wynikiem tego pierwszego chłopaka miałam w wieku 19 lat bo czulam się taka kiepska że nawet nie chciałam z domu wychodzić, a co dopiero mieć przyjaciółki, bo przecież po co kto by chciał. Dopiero na studiach (psychologia) zrozumiałam że to kim jestem zależy odemnie, a nie od tego co moja matka we mnie zasczepiła. Do tej pory mam do niej rezerwę, i miłości w tym zabardzo nie ma I idz do lekarza ![]()
|
|
|
#2245 |
|
Zakorzenienie
|
April a probowalas ta maszyne dokrecic albo wlasn ie naoliwic ?? moze ona sie poluzowala dlatego przepuszcza albo wymien stopke do szycia u mnie pomoglo
Pop moja Julka ma to samo co Oliwka kasa jeszcze ma usmiech na ustach a jest do tego stopnia zlosliwa ze jak jest u kogos na rekach a tam nie chce byc to go caluje caluje po np. po buzi i nagle ciach gryzie z zaskoczenia a u nas dzisiaj sie komin zapalil w domu ostatnio mieli przyjechac czyscic i wybierac sadze i nie dojechali bo zima i dzisiaj w nocy sie zapalil dobrze ze moj Tz strazak to bez wozu gasniczego sie obylo ale spoznil sie przez to do pracy i ja zostalam eksmitowana do pokoju mojego dziecka bo komin peknal w naszej sypielni i czad sie wydostawal dobrze ze poczulam ze smierdzi zgnilym jajkiem bo jeszcze bym sie otrula
|
#2246 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie
![]() Drcron czad to gaz bezwonny więc to co poczułaś to dym,wiem co czułaś bo u nas tez sie kiedys komin zapalił , masakra ,kiedysjeszczemieliśmy piec do centralnego podłączony do starego komina i to dlatego. Straszne to było całą noc się paliło, tzn. tliło i szczelało. Teraz mamy osobno kotłownie i nowy komin to nie ma strachu. April a może maszyna przepuszcza bo materiał za gruby , moj tak ma, mimo że nowa(mam husqvarne) to jak za grubo to ni przeszyje choćby nie wiem co i nic nie daje . ---------- Dopisano o 10:14 ---------- Poprzedni post napisano o 10:12 ---------- Darusia świetne te Twoje kolczyki(pokazywałas kiedyś zdjęcia) a kryształki swarowskiego cudne są , bardzo rozjaśniają cerę , jak się je założy , mam jedne takie. ---------- Dopisano o 10:21 ---------- Poprzedni post napisano o 10:14 ---------- Fasolka kiedyś kupiłąm rybę 0,5kg mrozoną taka pakowaną ,łosoś norweski z biedronki, po rozmrozeniu było 320g ![]() Robią nas w mambuko jak się da Z tanimi rybami to jest tak jak z tanim mięsem coś musi być z nim nie tak , mięso szprycują różnymi chemikaliami a ryby szprycują wodą dzięki temu waga się zwiększa a na rybie nic nie widać. Gotowych panierowanych tez nie radzę kupować bo nie wiadomo co w nich jest , a w słynnych paluszkach krabowych nie ma ani grama kraba jest wyprodukowany z rybiego białka i białego mięsa ryb morskich. W gotowych konserwach i pastach też jest full dodatków chemicznych , soli , cukru itp. Chyba już mam jakąś obsesję ![]() Chleb piekę sama , mięso i wędliny od znajomego rolnika , teraz zgłębiam tajniki domowej produkcji serów topionych i żółtych , żadna filozofia i niebo w gębie.No i udało mi się znaleźć mleko od krowy , twaróg , czekam na śmietanę i będę robic masło ![]() Myślicie że mi odbiło ?
|
|
|
|
#2247 |
|
Rozeznanie
|
Libra Nie, nie odbiło Ci
)) Rozumiem i zazdroszcze , ja sie lenie ![]() Gmyrelka, ostatnio bylismy w CH i cyknelam foto TZ z Hania w chuscie (czy dobrze pamietam, ze to Ty prosilas o takie foto? ) |
|
|
|
#2248 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć laski
Muszę Was ponadrabiać ![]() Madzia chyba o ryby pytała - dla dzieci najlepsze tłuste, bo mają najwięcej kwasów jedno- i wielonienasyconych (zresztą nie tylko dla dzieci są najlepsze ) czyli łosoś, makrela (uwaga na wędzone!), sardynka, węgorz, tuńczyk (nie za dużo i nie za często) Panga to największe gó... świata więc omijać szerokim łukiem Pisałam pracę mgr o żywności pochodzenia morskiego, ale specem w jej przyrządzaniu to nie jestem Dzisiaj będziemy jeść łososia z grila![]() Idę Was czytać!! sidorcia super że operacja już za Wami!! A Natalcia śliczna i humor nawet w szpitalu Jej nie opuszczał jak widzę - dzielna dziewczynka ![]() Do ryb dodałabym jeszcze śledzie i sardele
Edytowane przez Gmyrelka Czas edycji: 2010-12-11 o 12:08 |
|
|
|
#2249 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja tez mam piec do centralnego ale mamy czujnik czadu. Sidorcia brawo dla Natalki po mince wygląda,że już chyba zapomniała,lekarze super się spisali,śliczna jest. Wiecie co?chyba się już odzwyczaiłam jak zostaje w sobotę z Danielkiem to nie potrafie się zorganizować,wcześniej przy nim zrobiłam wszystko i jeszcze miałam czas na wizaż i kawkę a teraz juz południ a ja oprócz śniadania i zabawy z dzieckiem nic nie zrobiłam. Daniel mi ciągle ucieka i się cieszy,wchodzi w każdą dziurę i na wszystko się wspina.Ale na szczęście reaguje na nunu nie wolno. Uwielbia robić cześć,jak z dalek powiem cześć to juz czeka z wyciągniętą łapką i uśmiechem ![]() Dziękuję P0P za przypomnienie,koleżanka karmi piersia a ma maluszek chyba kolkę-tydzień życia. ---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:05 ---------- Hania!jak jej dawno nie pokazywałaś,ale bym ją wycałowala-taka mądra ślicznotka ![]() co rybek czasami kupowałam pangę bleee juz nigdy,przenigdy właśnie patrzyłam na te słoiczki i tam jest napisane,że ryby z dorszowatych są w nich. Jeszcze co do spaceru-jak wychodze z małym to oczywiście co pierwsze robi-usypia!myślę,że dlatego,że taki opatulony robi mu się fajnie i lulu tym sposobem wczoraj spał 3 razy a czasami tylko raz śpi w dzień Ferrou pokaż Kubusia. |
|
|
|
|
#2250 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja taki dzwonek myje , przyprawiam majerankiem , leciutko sole , obkładam czosnkiem i w foli do piekarnika na 30-40 min . Potem gotuje marchewke , ziemniaka i blenderuje to małej z rybą , zajada tylko się uszy trzęsą . Jak dla nas robie pstraga to obkładam cebulką i czosnkiem i tez przyprawiam . Mrożone tylko filety z mintaja kupuje czasem . Ola się rozpełzała na całego Wedruje już za nami , dziś przylazła do mnie do łazienki i wisiała mi na nodze dobrze ze dupsko ruszyła
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:04.

pewnie nie, tylko reaguje na moje słowa i się cieszy 
ale to już coś 

i ja zostalam eksmitowana do pokoju mojego dziecka bo komin peknal w naszej sypielni i czad sie wydostawal dobrze ze poczulam ze smierdzi zgnilym jajkiem bo jeszcze bym sie otrula

?