|
|
#571 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Poleć mi jakąś książkę!
może ktoś mógłby mi polecić jakąś dobrą, nastrojową książkę, akcja dziejąca się w zimie, ciepłe herbatki, sweterki grube i te sprawy
ale nie romanse, nie komedie romantyczne nastrój, emocje, przytulnie. normalnie gustuje w fantasy, tolkien ale też charlaine harris, wampiry, anioły, wilkołaki ale czasem potrzebuje jakiejś odskoczni na pewno nie nicholas sparks, nie nie nie każda jego książka jest taka sama, takie odnoszę wrażenie.paulo coelho też nie, nie lubię jego dumań ubranych w ładne zdania. uwielbiam przeminęło z wiatrem i wszystkie kolejne części, genialną daphne du maurier, moze to coś podpowie komuś
|
|
|
|
|
#572 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
1. Saga Lodu i Ognia (tom 1 Gra o tron) Zdecydowanie moj numer 1 wsrod wszystkich ksiazek jakie kiedykolwiek czytałam. Jest mega wielowatkowa, intrygi, zdrady spiski milosc nienawisc ale pokazywana czestwo w zupelnie innym- calkowicie nie szablonowym wymiarze. Charaktery postaci sa niekiedy bardzo zlozone. Ale to mimo wszystko tradycyjna fantastyka. z mniej tradycyjnych a przez to swierzych i poprostu innych moge polecic Amerykanscy bogowie N. Gaiman Johnathan Strange i Pan Norell S Clark Saga husycka A Sapkowski |
|
|
|
|
|
#573 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#574 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#575 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
O dzieki, to mnie zainteresowalo ![]() Moze ktos jeszcze ma jakies propozycje? Moze cos w stylu filmu "Szpilki na Giewoncie" ? Czy ktos czytal "Kudłata" Doroty Berg ? Edytowane przez Marua:) Czas edycji: 2010-12-09 o 16:21 |
|
|
|
|
|
#576 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Czytałam "Smażone zielone pomidory". Bardzo mi się podobała ta książka. Była bardzo klimatyczna, wciągająca, zabawna i bardzo ciepła. Nawet kilka razy uroniłam parę łez. A po recenzji na okładce sądzę, że "Boże Narodzenie w Lost River" będzie podobne. Książkę tą mam zamiar przeczytać za jakieś 1,5 tygodnia Też tak sobie myślałam, ale ta książka dla mnie nie ma żadnej głębi ani przekazu. A to, że mąż głównej bohaterki zmarł wcale nie czyniło z niej smutnej, mądrej czy patetycznej |
|
|
|
|
|
#577 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Masz rację, stwierdzam to na podstawie filmu. Chociaz przyznam, ze byly momenty, ze na nim plakalam Jednak nie tego klimatu teraz szukam.
Edytowane przez Marua:) Czas edycji: 2010-12-09 o 16:37 |
|
|
|
|
|
#578 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#579 |
|
Przyczajenie
|
Nie wiem czy dokładnie o to Ci chodzi ale jeżeli lubisz Pilipiuka to może spodoba Ci się cykl Kuzynki? : ) ("Kuzynki", "Księżniczka", "Dziedziczki").
|
|
#580 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:07 ---------- Poprzedni post napisano o 22:04 ---------- To może jeszcze: Zawód: Wiedźma Olgi Gromyko. Mnie się nie podobało za bardzo, ale: główna bohaterka jest kobietą, jest to fantastyka, jest to przygodowe (z wątkiem ) i leciutkie.
|
|
|
#581 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#582 |
|
Zakorzenienie
|
A ja bym prosiła o tytuły książek, których akcja dzieje się w Nowym Jorku
Bo uwielbiam to miasto
|
|
|
|
|
#583 |
|
Wtajemniczenie
|
Akurat czytam "Ostatni szczegół" Harlana Cobena i akcja właśnie dzieje się w Nowym Jorku (przynajmniej do tej pory). Ale nie ma tam zbyt wielu opisów samego miasta.
|
|
|
|
|
#584 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#585 |
|
Rozeznanie
|
"Strasznie głośno, niesamowicie blisko", "American Psycho", częściowo "Kiedy wchodziłem do pokoju" i "Good night, Dżerzi".
Edytowane przez elsha Czas edycji: 2010-12-10 o 21:29 |
|
|
|
|
#586 |
|
Raczkowanie
|
Chcę na gwiazdkę kupić przyjaciółce książkę, tyle że dotąd czytała b.mało. Za to strasznie podobała jej się "Chata" Younga, znacie coś w tym stylu?
![]()
|
|
|
|
|
#587 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki dziewczyny
"Nianię..." czytałam, "Powrót niani" również Muszę się wybrać do biblioteki
|
|
|
|
|
#588 |
|
Zadomowienie
|
Nowy York jest tłem większości powieści Paul'a Auster'a. Dzieła: Szklane miasto, Duchy, Zamknięty pokój zostały opatrzone wspólnym tytułem Trylogia nowojorska.
granica - nie czytałam "Chaty" ale z opisu wynika, że książka o Bogu. Może "Chrystus ukrzyżowany po raz wtóry" i "Ostatnie kuszenie Chrystusa" Kazantsakisa się spodoba koleżance? Te powieści są genialne - nieco inne spojrzenie na wydarzenia jakie miały miejsce 2 tysiące lat temu, w stylu: "co by się stało gdyby..." Jest też cieniutka książeczka, która wszystkim się podoba "Oskar i pani Róża" Schmitta
Edytowane przez Sorbet Czas edycji: 2010-12-11 o 15:33 |
|
|
|
|
#589 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja bym prosiła o jakieś tytuły, poszukuję czegoś z wątkami kryminalnymi, psychologicznymi. Coś w stylu: Ostatni ślad Charlotte Link, Bez śladu Linwood Barclay, Zegar słoneczny Hart Maarten' t.
|
|
|
#590 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#591 |
|
Konto usunięte
|
Paramore, poszukaj u Pattersona lub Kellermana. No i Alex Kava.
|
|
|
|
|
#592 |
|
Wtajemniczenie
|
w Nowym Jorku to np. dzieje się akcja Błękitnokrwistych, jeśli ktoś lubi taką literaturę to polecam
|
|
|
|
|
#593 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Czyżby wielbicielka AC/DC? ![]() ---------- Dopisano o 17:54 ---------- Poprzedni post napisano o 17:54 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;23702363]Paramore, poszukaj u Pattersona lub Kellermana. No i Alex Kava.[/QUOTE] Dziękuję, poszukam
|
|
|
#594 |
|
Konto usunięte
|
Deaver Jeffrey, Puste krzesło. Pamiętam, że się nieźle bałam
|
|
|
|
|
#595 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;23702466]Deaver Jeffrey, Puste krzesło. Pamiętam, że się nieźle bałam
[/QUOTE]Dopisałam do listy
|
|
#596 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Polecam, ostatnio czytałam Bezpieczny Dom i strasznie mi się podobał, trochę dawniej Fatalną Namiętność i podobał się i mnie i mojej mamie Nie jest to straszne ale wciąga i chce się przeczytać zakończenie
|
|
|
#597 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Niee, kiedyś ich lubiłam i jakoś tak się przyjęło, że mam taki nick wszędzie, gdzie mam konto ![]() Ale AC/DC wprost uwielbiam
|
|
|
#598 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja za Paramore też nie przepadam Ale AC/DC bardzo, jakoś od niedawna Ponowię swoją prośbę, czy ktoś zna książkę w której ważną rolę odgrywa muzyka?
|
|
|
#599 |
|
Zadomowienie
|
Ja również proszę o propozycje.
Mam 14 lat, uwielbiam "Jeżycjadę", ale często do niej wracam i szczerze mówiąc, trochę mi się już przejadła Szukam czegoś idealnego na zimowe wieczory, do poczytania pod kocykiem i szklanką herbaty z cytryną. I dodam jeszcze, że nie przepadam za fantastycznymi książkami (oprócz Harry'ego Pottera )
|
|
#600 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Niesamowicie wciąga, pełna przygód, przeżyć i wrażeń Przeczytałam wszystkie części i czekam na kolejną
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:40.

ale nie romanse, nie komedie romantyczne
nastrój, emocje, przytulnie. 

Dodam, że lubię takich autorów jak np Pilipiuk czy Sapkowski.

)