|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1741 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010
Moj nie spi w dzien i marudzi. Mam go od godziny na rekach i slucha mojego ryku jak spiewam
|
|
|
|
#1742 | ||
|
Dragonfly
|
Cytat:
to sa miesnie,jak bedziesz cwiczyc to dojda do siebie szybciej...ja mam kompletny post od prawie trzech miesiecy i teraz boje sie,ze sie zraze i nic z tego nie bedzie ale z innego powodu-blizna boli![]() rodzilam miesiac temu i po karmieniu niestety troche leci,a nawet mnie boli jeszcze brzuch jak karmie Cytat:
)..ja uwazam,ze na SR wciskaja kity o odzywianiu matek karmiacych,ale z tymi rzeczami wzdymajacymi tybu kapusta,brokuly,kalafior i cebula cos jest u dzieci..Bo ja sama po takiej jalowej diecie(jesc normalnie zaczelam tydzien temu,mleko krowie tez,smazone tez) jak zjadlam te klopsy z cebula,to sama mialam wzdecia,a tego samego dnia mala miala pierwszy raz taka naprawde powazna kolke na ktora pomogl jej masaz brzucha i cieply oklad z pieluchy-nastepnego dnia sadzila takie baki,ze lo matko..dobrze ze jej tylka nie rozsadzilo slychac bylo jak te gazy odchodza I obie mialysmy przeboje,tylko ze ja lepiej je znioslam,bo wzdecia pod koniec ciazy i inne rewelacje to mozna sie przyzwyczaic,a takie malutkie dziecko nie rozumie czemu ma twardy brzuszek i ze te baki tak potrafia wymeczyc
|
|
|
#1743 |
|
Raczkowanie
|
BEATA BATUMI GDZIE kupujesz tak tanio enfamil???? Ja płacę w aptece 31 zł za puszkę 400g która jak na razie wystarcza mi na tydzień
|
|
|
|
#1744 |
|
Wtajemniczenie
|
moje dziecię dziś zadebiutowało na macie edukacyjnej, oczywiście z boku musiało być kulturalno- oświatowy ( w skrócie kaowiec
) czyli ja. Ale chyba jej się podobało. Właśnie widzę, że padła w łóżeczku. Ogólnie uczy się w nim zasypiać- puszczam karuzelkę- olewa ja, ale mam wrażenie, że melodyjka ją usypia i patrzy na nosek misia w łóżeczku - zmienia kolory. Pogapi się 5 minut i odlot. Jeżeli chodzi o dietę- pewnie macie rację. Ale ja i tak wolę uważać i nie przeginać. Nie jest to z mojej strony ŻADNE poświęcenie- kocham moje dziecko i nie chcę, żeby cierpiało. Tyle
|
#1745 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sylwia ale post Masz prawo to napisac Ale uwierz mi - nie bez powodu tyle pisza o diecie matki. Nie kazde dziecko placze bo placze. Niektore potwornie cierpia i to z powodu zlej diety matki. To co je matka ma wielki wplyw na mleko tylko niektorym dzieciom to nie przeszkadza tak jak twoim. Inne cierpia bardzo. Ja karmilam troje dzieci. Jedno z nich, to srodkowe nie mialo kolek itp. Moglam jesc doslownie wszystko i nic mu nie bylo. Ale pozostala dwojka cierpiala na potworne bole brzuszka. Wystarczylo dostosowac diete i bylo dobrze. Nie mow , ze to co jesz nie wplywa na pokarm, bo przeciez to jest stwierdzone medycznie, to nie jest zaden wymysl. Masz tylko to szczescie, ze jestes w stanie uspokoic swoje dziecko i nie widziec w tym winy twojego odzywiania. Ja osobiscie bardzo ci zazdroszcze, bo tez bym tak chciala, zeby moje dziecko nie plakalo po tym co jem. Ale ze zal mi strasznie gdy Pascalek cierpi i placze, to wole miec scisla diete i nie miec wyrzutow sumienia, ze to przeze mnie ![]() Zgodze sie z toba, ze niektore matki przesadzaja z dietami i kazdy placz zwalaja na bledy w diecie, a wcale nie musza bo dziecko moze plakac z innych powodow. Duzo osob trzyma diete choc wcale nie musi, ale wyczytalo, ze tak trzeba i tak robi i nie potrzebnie sie meczy. Ale ogolnie przeciez lekarze i polozne mowia, ze jesc mozna wszystko i ja tez tak uwazam, o ile dziecko jest spokojne, placze tylko z glodu itp. Diete powinno sie wprowadzac dopiero wtedy, gdy dziecku cos dolega i wyeliminowano wszelkie inne powody delogliwosci dziecka. Wtedy uwazam, ze czas wprowadzic diete, aby to twierdzenie potwierdzic, lub wykluczyc. Mysle, ze jest to szczegolnie trudne dla matek, ktore maja pierwsze dziecko. Jest to w koncu normalne, bo takie matki musza sie wszystkiego nauczyc. A jak naczytaja sie tego nie wolno, tamto be, a trzeba robic to czy tamto, to tak robia, bo chca jak najlepiej dla swojego dziecka. Latwiej jest matkom, ktore maja kolejne dziecko, bo juz jako takie doswiadczenie posiadaja i prawdopodobnie mniej panikuja. Choc moj przyklad tego akurat nie potwierdza Najmniej panikowalam przy drugim dziecku, bo bylo grzeczne, malo placzliwe itp. A teraz przy trzecim zapomnialam juz sporo i musze sobie wszystko przypominac jak to bylo i tez nieraz panikuje niepotrzebnie ![]() Tak czy siak kazda matka chce dla swego dziecka jak najlepiej i jesli czuje, ze dieta pomaga dziecku, to jak najbardziej powinna sie jej trzymac, a kto nie widzi takiej potrzeby, to nie musi miec diety
Edytowane przez Weronisia Czas edycji: 2010-12-13 o 14:16 |
|
|
|
|
#1746 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Weronisia- dziekuje |
|
|
|
|
#1747 |
|
Zakorzenienie
|
No to ja może się narażę, ale muszę się przyznać, że dla mnie rezygnacja z tłustych wędlin, orzechów, czekolady - jest GIGANTYCZNYM poświęceniem, w związku z którym przeszła mi przez myśl butelka z mm (szybko te myśl przepędziłam). Ale to chyba nie świadczy o mnie źle jako o matce. Mam swoje potrzeby i jestem w stanie z nich zrezygnować dla dobra dziecka, ale nigdy nie powiem, że to nie jest dla mnie poświęcenie. Bo prawda jest taka, że się potwornie z tym męczę
|
#1748 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jak tam oczka małego?
|
|
#1749 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie zamierzam jutro kawałek czekolady zjeść
Dziękuję, że pytasz. Oczka trochę lepiej, choć miałam nadzieję na większą poprawę po tych kropelkach (sól fizjologiczna nie pomogła). Ale jeszcze je mamy zakraplać do czwartku, więc może całkiem wydobrzeją
|
#1750 |
|
Zadomowienie
|
Podaję link do listy tego co mozna a czego nie mozna jeść ze szpitala w którym rodziłam, ja sie tego trzymam bo w różnych publikacjach różnie pisze http://szpitalmadalinskiego.pl/sites...-karmienie.pdf , ciężko było znaleźć..
Ja śniadania i kolacje jem normalne (nigdy nie lubiłam tłustych wędlin np boczku- tłuszczyk zawsze odkrajam ) najgorzej jest z obiadami ale jakoś daję radę i co dziwne- nie chudnę... Jak czytam ile Wam zostało kg to smutno mi, ja bym chciała schudnąc 20 kg a minimum to 15... Patrzeć na siebie nie mogę Dziecię płącze t o lecę, napiszę potem |
|
|
|
#1751 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#1752 |
|
Zadomowienie
|
Już jestem- popołudnia mam w miarę wolne ale do południa moja łapie tylko drzemki i nic nie mogę zrobic...
Sylwia- może nie do końca się z Tobą zgadzam ale gratuluję odwagi!!! ENFAMIL KUPUJE W APTECE INTERNETOWEJ DBAM O ZDROWIE ale nie wiem czy się nie przerzucę na bebilon bo tańszy...Zobaczę czy szwagierka kupi nam zapas w UK bo tam podobno jest po 7 Ł podwójna puszka... |
|
|
|
#1753 |
|
Zadomowienie
|
Weronisia i inne dziewczyny
temat, który poruszyłam jest kontrowersyjny i każda mama ma swoje zdanie. (Byłam nawet zdziwiona, że położna, która mnie odwiedziła powiedziała, zebym jadła wszystko- czosnek , cebulę , kalafior , brokuły- byle więcej warzyw i owoców , no i zdrowo. Bo w szpitalu zalecano dietę lekkostrawną.) Podzieliłam się swoimi spostrzeżeniami co do panikujących mam, które sprawiają wrażenie jakby ich mleko produkowane było w ich żołądku i dziś mamy np mleko z bigosem, a jutro mleko z kiełbasą. Nie kwestionuję, że to co jemy ma wpływ na pokarm, ale nie sądzę, że aż taki jak napisałam w zdaniu wyżej. Substancje do produkcji mleka pochodzą z krwi, a nie z zołądka matki. Zwróciłam uwagę na częste sytuacje, że mama tłumaczy płacz dziecka dzisiaj - bigosem , a jutro brokułami, a nie szuka innych przyczyn, niezwiazanych z brzuchem- bo z tego, co czytam, to każdy gorszy dzien dziecka jest tlumaczony problemami z karmieniem- na logikę to wydaje sie nieprawdopodobne na dłuższa mete- a gdzie płacz z nudow, albo zmiany cisnienia czy niewygodnej pozycji? I mówię o płaczu w wydaniu dziecka- trochę płacze, potem się uspokaja, zasypia. A nie drze się cały dzień codziennie- wtedy sama bym szukała przyczyny pewnie i szłabym do lekarza. Dałam porównanie do mam karmiących sztucznie - one naprawdę często są bardziej wyluzowane i ich dzieci też. Przecież krowa, z której mleka jest zrobiona mieszanka też coś jadła- może zdrową trawkę ,a może wzdymającą kiszonkę, a moze dostała obrzydliwą paszę z antybiotykiem? Czy przez to mama ma odstawić formułę, bo nachodzą ją takie wątpliwości. Ja nie jestem za ani przeciw diecie, tylko za wyluzowaniem napięcia, bez względu na to, czy wyznaje się taką, czy inną szkołę. Wtedy z pewnością będzie lepiej- nie twierdzę ,że dziecko przestanie od razu boleć brzuch, ale odbierze nasz spokój w każdej sytuacji i zniesiemy oboje każdy problem lepiej. Jestem przeciwniczką nakręcania się - i to tyle. Buziaki dla wszystkich na diecie i tych, takich jak ja, które właśnie zgrzeszyły zjadając 5 cukierków czekoladowych ![]() Masz rację, ze pewnie łatwiej jest mamom kolejnego dziecka, ale ja miałam takie podejscie z pierwszą córką też, więc może to zależy od mamy? |
|
|
|
#1754 |
|
Zakorzenienie
|
czytam o przebojach z brzuszkami i jedzieniem i strasznie wam wspolczuje dziewczyny.
Diety tez - moja mala wiekszosc toleruje, nie jem czekolady np w ogole ani smazonych rzeczy. Skusilam sie na pizze margaritę i tez nic jej nie bylo. Nie pije zadnych gazowanych napoi, staram sie w sumie jakos trzymac listy, ktora tutaj Beata pokazala. Ostatnio zajadam sie np. kaszkami dla dzieci przepyszne
|
|
|
|
#1755 |
|
Rozeznanie
|
Własnie mozna jesc rzeczy dla dzieci np misiowe jogurty herbatkniki itp ale sa cholernie drogie.
|
#1756 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() kaszki sa po 65 gr w biedronce/za opakowanie ostatnio sprawdzilam sklad moich herbatek z koperku i uspokajacej z ziol, uwaga : 4% kopeku , a w drugiej 5,6% ziol - reszta to cukier w ktorych herbatkach nie ma cukru tyle, wiecie moze? na pewno Weronisia wie moze sa jakies odstepne u Was? poprosze siostre o kupienie wtedy
|
|
|
|
|
#1757 |
|
Zadomowienie
|
IRSIN- ja polecam tą http://www .*******/apteka/p48403-Herbatka_ziolowa_dla_mate k_karmiacych_wspomagajaca _laktacje_25_saszetek, najwięcej mleczka po niej mam (30 ml ściągam na raz ale bez problemu, szybciutko leci, wiem że to mało ale coż poradzę..) w **** wpisz doz
Dziewczyny polecam fajną stronke gdzie można się bezpłatnie pobawić w wirtualnego stylistę, własnie mam ochotę na fryzjera ale chyba jednak zostawię... http://www.ofeminin.pl/uroda/wirtualny-stylista.asp Edytowane przez Beata_Batumi Czas edycji: 2010-12-13 o 16:52 |
|
|
|
#1758 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dla mnie najtrudniej jest zrezygnować z czekolady i karmiąc jadłam czekoladę i to w sporych ilościach. Później stwierdziłam, że Pascalek cierpi przez czekoladę, ale ja jej jadłam na prawdę dużo, potrafiłam tabliczkę zjeść zamiast kanapki ![]() Żal mi też było przepysznych obiadków np. gulaszu, w którym jest cebula. Wiem jak to działa na mnie - mam strasznie wzdęty brzuch i rewolucję w jelitach, i to bolesną. A więc nie jadłam gulaszu, czy innych potraw zawierających cebulę. Możnaby tak wymieniać.... Cytat:
Ja przytyłam w ciąży 21kg a zostało mi jeszcze 12 i też mi przykro jak czytam, że niektóre z nas mają już 2 czy 4 kg do zrzucenia...Cytat:
Ja jak tu pisałam o herbatkach to za każdym razem pisałam, że tych nie polecam, właśnie ze względu na ten wątpliwy skład Za to bardzo polecam te herbatki w saszetkach. To jest 100% ziół, bez dodatku, cukru, glukozy itp. Nawet Pascalkowi kupuję w saszetkach, bo w tej rozpuszczalnej jest glukoza, a ja nie chcę go do niej przyzwyczajać. A jeśli chodzi o herbatki dostępne u nas, to właściwie wszystkie w saszetkach mają ten sam skład: koper, anyż, kminek, melisa. Różnią się firmą i ceną tylko. A więc bez względu jaką ci kupi siostra, to będzie dobra. Zresztą w Polsce też takie macie. Ja kupowałam HIPP-bio. W Polsce też jest. Ale ta jest dość droga. Ten sam skład mają tańsze herbatki Beata to rzeczywiście mało odciągasz. Zamieniłabym się z Tobą ![]() Ja odciągam 150ml z obu i leci nawet więcej. Teraz próbuję zasuszyć piersi i mam taki nawał, że szok. Wczoraj myślałam, że z bólu będę po ścianach skakać. Okładam się kapustą już 4 dni. Dziś jest troszkę lepiej. Cyce mam pełne jak balony, ale już tak nie bolą jak wczoraj. Chętnie oddam moje mleczko
Edytowane przez Weronisia Czas edycji: 2010-12-13 o 17:00 |
|||
|
|
|
#1759 |
|
Rozeznanie
|
dziewczyny gdzie i jakie kupowałyście staniki do karmienia????
bo mam duże piersi i nie chcę żeby mi po karmieniu obwisły do pasa.... potrzebuję porządnego stanika, najlepiej usztywnianego może z fiszbinami??? doradźcie coś |
|
|
|
#1760 |
|
Zakorzenienie
|
No i super. mała jadla o 7, 13 i jeszcze nie jeczy z glodu i ciagle spi
probowalam ja wybudzac zeby nie kimala w dzien ale nie da rady a w noc bedzie co godzine jeczec juz lapie mnie dol na wieczór.
|
#1761 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja mala dopiero teraz nie spi w dzien kilka godzin czym ja uspokajasz jak beksi? ja okapem kuchennym i pozytywka - tylko te dwie rzeczy dzialaja na razie. Rachunek za prad przyjdzie nieziemski
|
|
|
|
|
#1762 |
|
Zakorzenienie
|
Irsin, jak placze a jest najedzona i ma sucho w pieluszce, to trzymam ja za dłon i smyram, ale nie zawsze to cos daje. TZ spiewa, ale tez nic.. generalnie nic jej nie uspokaja, moze to te kolki w nocy, sama nie wiem. Dzis bede podawac do karmienia te kropelki..
|
#1763 |
|
Zakorzenienie
|
I ja się przyłącze
![]() Jestem w końcu mamusią od 4 grudnia Ale wyszłysmy dopiero z Oliwką ze szpitala w tą sobotę![]() ---------- Dopisano o 17:41 ---------- Poprzedni post napisano o 17:37 ---------- A u nas też problemy z brzuszkiem.Małą na wieczór boli i płacze.Ja trzymam diete wiec nie wiem od czego. Ładnie śpi w dzień, w nocy nawet potrafi przespać o 1 do 6 rano bez pobudki ,ale na wieczór potrafi wisiec przy cycku non stop a ja juz mam takie poranione brodawki, a ona tak mocno ssie
|
#1764 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
To ja chyba jestem rekordzistką w tym towarzystwie - ja odciągam 150 ml z jednej piersi, jak idę na zajęcia, a z drugiej nakarmię małą do pusta . W przerwie odciągam ponad 250 ml z obu - muszę zabierać dwa pojemniki na pokarm, jak nie ma mojego ssaka przy mnie.Cyce mam duze teraz i muszę mieć stanik z fiszbinami. Ale te do karmienia są średnie. Teraz zakładam stare staniki z okresu ciąży- bo miałam wszystkie z fiszbinami i po prostu odchylam pierś- nie żal mi staników, że się rozciagną czy zniszczą, bo po karmieniu i tak nie będą się nadawały, bo piersi się zmniejszą. |
|
|
|
|
#1765 | |||||||
|
Dragonfly
|
Cytat:
Cytat:
![]() Oby De oby... Cytat:
Cytat:
bym zjadla z kasza gryczana i duza iloscia cebulki...moze jakis z warzywami sobie jutro zrobie..Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
a smazone jem:PA ja mam inny problem,bo na poczatku mala jadla z cyca i po 20 minutach wypuszczala piers i juz nie chciala i spala trzy godziny...A od jakis dwoch tygodni coraz dluzej na mnie wisi i cos slabo ciagnie,zabieram piers to ryczy,a mleko w piersi zostaje sporo-a ta mala szuka piersi znowu..Podczas karmienia mi zasypiala z cycem w buzi,tak "bezproduktywnie"..W nocy zaczelam karmic ja na lezaco,to po 20 minutach odpadala sama i budzila mnie glosnym beknieciem,ale w ten sposob "zginelo gdzies" jedno nocne karmienie az sie zastanawiac zaczelam czy ona moze chora...ze jesc w nocy jak zwykle nie chce..I doszlam dzis do wniosku ze mam zbyt duze cycki(rozmiar G ![]() A tak w ogole to mojemu tztowi cos sie stalo-kupil mi kwiata bez okazji,zaczal okazywac mi ludzkie uczucia i ochrzania mnie wciaz ze teraz probuje sie odchudzac i jak tak dalej pojdzie to strace pokarm,zaczal mnie pilnowac z tym jedzeniem stary piernik mam nadzieje ze to nie jest krotkotrwala poprawa
|
|
|
#1766 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i wydaje mi sie ze mam duze, bo normalnie mam A. Ale ty musisz chyba miec duzo wieksze piersi, skoro az tyle odciagasz...
|
|
|
|
|
#1767 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
I zdumiewa mnie to, że ja taką ilość odciągam w 10 minut zwykłym laktatorem ręcznym aventu
|
|
|
|
|
#1768 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam teraz 80C i mam laktator elektryczny. Odciagam moze z 5-10 minut 150ml z obu, ale mysle, ze dociagnelabym spokojnie do 200ml, ale nie do 250. A Pascalek wypija tylko 100ml, wiec co robic z tym mlekiem. No a teraz gdy juz nie karmie, to staram sie odciagac tylko troszke, tak po 30ml z kazdej, ale i tak one ciagle produkuja. |
|
|
|
|
#1769 |
|
Zadomowienie
|
Jakie to niesprawiedliwe...jedne mają tyle mleka że 2 dzieci by spokojnie wykarmiły a inne prawie wcale...
|
|
|
|
#1770 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A teraz mam tak, że jak widzę, że mała nie dopiła mojego mleka z butli i trzeba wylać, to czuję taki żal, że się zmarnuje Wiem, ze to głupie, ale nie przechodzi mi to - raz nawet jak mała miała 2 tygodnie pokłóciłam sie o to z tz- wyszlam do sklepu niedaleko i nie było mnie może 40 min i ona w tym czasie się darla, to tz wyjął z zamrazarki pojemnik z mlekiem i zaczął rozmrażać, żeby jej dać- w tym czasie ja przyszłam i ją nakarmiłam z piersi i tamto trzeba było wylac- serce mnie bolalo, szczegolnie , ze on mial takie podejscie- co to wielkiego, nic sie nie stalo... A dla mnie to bylo MOJE mleko , ale wtedy to bylo jak zloto, a on tak lekko to zmarnowal. W ogole mnie nie zrozumial wtedy i byl obrazony , ze na niego nakrzyczalam.WEronisia, a Ty wylewasz teraz swoje mleko, czy zbierasz dla innych dzieci? Ja słyszałam o bankach mleka kobiecego w pl, moze u Was też jest? |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:42.

Ehh a takiego smaka mialam.
Wspaniale uczucie
to sa miesnie,jak bedziesz cwiczyc to dojda do siebie szybciej...ja mam kompletny post od prawie trzech miesiecy i teraz boje sie,ze sie zraze i nic z tego nie bedzie ale z innego powodu-blizna boli

)..ja uwazam,ze na SR wciskaja kity o odzywianiu matek karmiacych,ale z tymi rzeczami wzdymajacymi tybu kapusta,brokuly,kalafior i cebula cos jest u dzieci..Bo ja sama po takiej jalowej diecie(jesc normalnie zaczelam tydzien temu,mleko krowie tez,smazone tez) jak zjadlam te klopsy z cebula,to sama mialam wzdecia,a tego samego dnia mala miala pierwszy raz taka naprawde powazna kolke na ktora pomogl jej masaz brzucha i cieply oklad z pieluchy-nastepnego dnia sadzila takie baki,ze lo matko..dobrze ze jej tylka nie rozsadzilo

a w noc bedzie co godzine jeczec 
bym zjadla z kasza gryczana i duza iloscia cebulki...moze jakis z warzywami sobie jutro zrobie..