|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#541 |
Konto usunięte
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
nie przesledzilam calego watku...
od kilku dni razem ze znajommi robilismy paczke dla jednej rodziny wielodzietnej- nie wnikam, w tym corka 25 letnia w ciazy- troszczke mnie to zbulwersowalo, jak wiekszosc z Was, al czasami tak w zyciu bywa prosbe o kosmetyki, perfumy, adidasy itp potraktowalam jak marzenia- staralismy sie te punkty spelnic kupujac te elementy na wyprzedazach itp (mam nadzieje, ze nie bedzie w rodzinie hasla: kupili to w realu, ale badziewie)- na tyle nas bylo po prostu stac zrobilismy, mam nadzieje, dobra paczke- w wiekszosci rzeczy nowe, kilka kartonow oddzielnych bylo z rzeczami uzywanymi (i tutaj dobrej jakosci, markowe) i jakos nie mialam wyrzutow sumienia w zwiazku z tym, skoro to sa ludzie z zalozenia biedni badz w trudnej sytuacji dzisiaj weszlam na facebooka na szlachetna paczke i co czytam: 1op kaszy gryczanej ,1kg cukru i 1 kg maki1kg kaszy wiejskiej,5 sloikow dzemu,5 op platkow na mleko,olej,kawa ,herbata,2 makarony to wszystko bylam zszokowana liczylam na troche wiecej ,dostalam duzo slodyczy,oraz 5 plynow do naczyn, 4 odswiezacze powietrza,ale po mi tego az tyle jak dostalam 1 kg cukru 1 kg maki,zero ...jakiejsc wedliny,konserw,majonezu, nabialu,doslownie nic,po drugie wszytkie rzeczy typu zabawki i ciuszki sa uzywane,rozumiem,tylko ze przy 2 autkach sa poodlamywane czesci,maskotkie ktore wybraly sobie dziewczynki sa tak brudne jakby rok staly na polce,az mialam lzy w oczach jka patrzylam jak przytulaje te brudne maskotki jka mozna cos takiego zapakowac,a najsmieszniejsze jest to ze jako rzecz obowiazkowa oprocz zywnoisci i chemi poprosilam kombinezon dla synka bo idzie zima a on nic nie ma ,nie dosc ze dostalam 3 rozmiary za duzy to jeszcze z popsutym zamkiem,,a polowa ciuchow jest tak brudna i obleziona klakami ze brzydze sie wziasc d...o reki,dlaczego akurat mnie to spotkalo,jak patrze jak rodziny sie ciesza z otrzymywanych darow a ja siedze i placze bo poczulam sie jak dziad,ktos posprzatal szafe i zmaiast na smietnik wcisnal mi do paczki,tka sie cieczylam ze bede miala chociaz jedne swieta spokojne,,nie ze nie bede sie martwic o zywnosc,ale nic z tego,3 dni temu mialam biopsje piersi,po swietach czekam na wynik,wiec i tka swieta nerwowe,a do tego biedne,nie rzycze nikomu tekiego darczyncy,imie i nazwisko podalam oczywiscie fikcyjne,ale jak ktos bedzie chical to podam z kad jestem i pod opieka jakiego wolontariusza bylam w szlachetnej paczce,zeby ktos nie myslal ze wymyslilam to wszystko (to sie tyczy jakiejs tam paczki, nie naszej, ale dalo mi to duzo do myslenia!) ta pani dala tez fotki 3 rzeczy- no faktycznie wygladaly nie najlepiej, w klakach itp- ale przeciez mozna czesc wyprac... moze te rzeczy dala rownie biedna rodzina, ktora chciala pomoc???? no i pierwsza mysl, jaka nasunela mi sie - a komputer jest- jest, a internet jest- jest, a na facebooka mam czas po biopsji- mam.... esh!!! z drugiej strony domyslam sie, ze moze byc to upodlenie dla kogos biednego, kto dosaje takie ochlapy.... mam dylemat, mieszane uczucia ponadto- w domu mam pelno rzeczy niemodnych, ale niezniszczonych, w ktorych nie chodze i tutaj tez mam dylemat czy ktos, kto potrzebuje chcialby takie rzeczy... obawiam sie, ze mogloby pasc haslo: stare, niemodne, lepsze w lumpie znajde... OK- ja tez czasami ubieram sie w lumpie ![]() i teraz tak sobie uswiadomilam, ze moja historie zycia tez mozna przedstawic w taki ckliwy sposob (w nawiasach dopowiedziany komentarz): Agnieszka (26l) z mezem - agnieszka nie ma ojca, bo zginal w wypadku (ale dostala po nim rente), mieszka w domu po rodzicach, ktory wymaga remontu (ale ma w srodku wszystkie udogodnienia). mama agnieszki wysza drugi raz za maz i nie poswieca juz czasu corce (ale jest szczesliwa i czemu ma poswiecac czas 26 letniej corce?). maz agnieszki zostal bez pracy, poprzednio zarabial 1200 zl, agnieszka nie pracuje (bo jeszcze studiuje, i imaja sie kazdej pracy i projektu- agnieszka jest architektem i sie doksztalca ![]() nie neguje takich akcji! ale niech rodziny nie beda roszczeniowe! pozdrawiam darczynca szlachetnej paczki ![]() Edytowane przez 78ec78392a9e84b50fa9c61260c26510682869d7_6517570db0492 Czas edycji: 2010-12-12 o 15:54 |
![]() ![]() |
![]() |
#542 |
Zakorzenienie
|
A ja trochę rozumiem tą panią, która napisała tę wiadomość o otrzymanych prezentach. Nie oszukujmy się, ale dostanie samej chemii plus kilo cukru etc. nie poprawi bardzo jej sytuacji, zależało jej na jedzeniu, o czym (wydaje mi się) wspomniała, a nie dostała żywności.
Co do rzeczy, które dostała - sama również nie chciałabym dostać brudnych rzeczy i wcale jej się nie dziwię. Ja zanim oddam moje rzeczy komuś dalej, zawsze je piorę i prasuję - ot, z szacunku do osoby, która moje ciuchy dostanie. |
![]() ![]() |
![]() |
#543 |
Konto usunięte
|
ja też rozumiem, ale wiesz- wydaje mi się, że takie rzeczy powinno załatwiać się z wolontariuszem a nie na publiku... ja wtedy sobie pomyślałam- o matko! ja też swojej rodzinie dałam rzeczy używane, a co będzie, jak powiedzą, że to jest beznadziejne? - może on wyjaśni sprawę, że np darczyńca był też w kiepskiej sytuacji itp....
w każdym razie- mi też byłoby przykro, gdybym dostała badziewie... wydaje mi się, że bardzo dużą rolę odgrywają wolontariusze, którzy służą dodatkowymi informacjami o rodzinie i np się pytają czy darczyńca jest w stanie spełnić większość marzeń (nasza wolontariuszka mówiła, że jeśli mamy jakieś rzeczy dodatkowe, które nie będą pasować do tej rodziny, to ona wie, komu je przekazać) |
![]() ![]() |
![]() |
#544 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
po poście tej pani mam jeszcze gorsze zdanie o tej formie pomocy...choć oczywiśce bardzo wspolczuje sytuacji
![]() ![]() |
![]() |
#545 |
Konto usunięte
|
nie znamy profilu tej pani i co faktycznie wolontariusz napisał, ale właśnie takie głosy niezadowolenia wzbudzają we mnie wątpliwości... i zaczynam za dużo o tym myśleć ...
cała akcja podoba mi się bardzo.... jednak przypomina mi się taka akcja u mnie w podstawówce na Mikołajki- losowanie dzieci komu ma się kupić prezent... jedni dostawali super prezenty inni- kanapkę... coś w tym jest- jedni są zamożni i dadzą ładne paczki, inni nie są w stanie spełnić wszystkich życzeń rodziny- nawet w dużej grupie znajomych |
![]() ![]() |
![]() |
#546 |
Zakorzenienie
|
[1=78ec78392a9e84b50fa9c61 260c26510682869d7_6517570 db0492;23727389]nie znamy profilu tej pani i co faktycznie wolontariusz napisał, ale właśnie takie głosy niezadowolenia wzbudzają we mnie wątpliwości... i zaczynam za dużo o tym myśleć ...
cała akcja podoba mi się bardzo.... jednak przypomina mi się taka akcja u mnie w podstawówce na Mikołajki- losowanie dzieci komu ma się kupić prezent... jedni dostawali super prezenty inni- kanapkę... coś w tym jest- jedni są zamożni i dadzą ładne paczki, inni nie są w stanie spełnić wszystkich życzeń rodziny- nawet w dużej grupie znajomych[/QUOTE] Dlatego od tego jest nauczyciel, który powinien kontrolować takie akcje, bo zazwyczaj wie mniej więcej, jaki status materialny mają rodziny dzieciaków. U mnie zawsze było ustalane, że kupujemy prezenty do kwoty X i nigdy nie było z tym problemów. Podobnie jest z akcjami pt. - klasowa wycieczka/ zielona szkoła. Nie wszystkich rodziców stać na to, żeby zapłacić za to. Dlatego np. u mnie w gimnazjum moja wychowawczyni powiedziała, że jeżeli mamy możliwość, to ona bardzo prosi, żeby każdy z rodziców wpłacił więcej kasy niż tylko na wycieczkę swojego dziecka i dzięki temu ta osoba, której rodziców nie było stać na zapłacenie za wyjazd, mogła pojechać z nami. Oczywiście nikt nas nie informował, kto z nas nie może jechać z powodu problemów finansowych. Co do tego, że wolontariusze powinni sprawdzać paczki przed rozdaniem ich rodzinom, czy nie ma np. brudnych ciuchów - no własnie, POWINNI, a jak widać tego nie robią.. ![]() Inną kwestią jest jeszcze sortowanie rzeczy przez ludzi w takich instytucjach, którzy rzeczy lepszej jakości, firmowe, modne, zabierają dla siebie. No ale to już długi temat ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#547 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nawet jeśli darczyńca był również z ubogiej rodziny to ma kontakt do wolontariusza i może powiedzieć że zakupił to, to i to a na resztę go nie stać i prosi o pomoc. Wolontariusz wtedy postara się coś poradzić, zorganizować itp. A tak to klops... Po otworzeniu paczki wolontariusz wraz z rodziną wypełnia ankietę końcową, w której rodzina może ocenić zawartość paczki od 1 do 6. Może też przekazać podziękowania lub uwagi darczyńcy. Także cymemont - Ty jako darczyńca będziesz mogła sprawdzić na stronie paczki jak oceniła Twoją paczkę wybrana przez Ciebie rodzina, co im się podobało itp.
I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks. Edytowane przez titina Czas edycji: 2010-12-12 o 18:08 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#548 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() niech ktoś odda, szczerze, z dobrego serca, jak cymemont uzywane ubrania. i niech niedaj bog spotka sie z niska ocena (bo rodzina liczyla na nowe) ![]() jesli nie taki sposob kontroli, to moze staranniej dobierac darczynców? sama nie wiem. przykro mi, ze tą panią spotkało takie rozczarowanie, ale nie chcę też pochopnie oceniać darczyńcy (być może sam nie był zamożny, a chciał pomóc z dobrego serca)
![]() ![]() |
![]() |
#549 |
Konto usunięte
|
ja też uważam, że nie powinno być otwieranych paczek, aby właśnie wyeliminować podejrzenia o kradzieże
ludzie są różni i też sądzę, że dużo starszych ludzi chce pomóc i ich może nie stać na super nowe rzeczy i tutaj jest konsternacja- czy liczy się dobro materialne, czy jednak chęć niesienia pomocy ? |
![]() ![]() |
![]() |
#550 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
[1=78ec78392a9e84b50fa9c61 260c26510682869d7_6517570 db0492;23724423]n agnieszka marzy o nowym laptopie (bo stary ma 3 lata) itp itd ... [/QUOTE] No to jest właśnie to o czym wspomniałam,marzyć można ale litośc trzeba miec te marzenie iżyczenia dostosowane do faktu ,że to ktos ci spelnia te marzenia . Szczegolnie dziwne sa takie drogie marzenia w przypadku ludzi pelnoletnich ale byc moze tak zostali wychowani ,zawsze coś dostawali od innych i nauczyli sie wymagać ale tylko od innych.a nie od siebie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#551 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() w każdym razie- uważam, że nasza paczka była okej- zależy od rodziny teraz, na która trafiło ![]() ---------- Dopisano o 19:27 ---------- Poprzedni post napisano o 19:19 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#552 | |
BAN stały
|
Cytat:
Natomiast to, że ktoś jest biedny nie oznacza, że musi być głupi, zajrzyj np. w ten wątek: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=400838, natomiast jak dla mnie trzeba być nieco świnią, żeby dać komuś kombinezon z zepsutym zamkiem (zamiast ruszyć dupę do pierwszego z brzegu punktu krawieckiego i doinwestowac kilka lub kilkanaście zł) czy pokryte warstwą brudu czy kurzu maskotki maskotki czy połamane autka. Z opisu by wynikało, że tak do końca ta pani nie powinna narzekać, płyny do naczyn czy slodycze za darmo też nie są, ale i żeby komuś skomponować paczkę ''na odwal się'' (typu 4 odświeżacze powietrza za to 1 kg cukru, czy 5 słoików dżemu) to trzeba trochę być bez serca chyba jednak. No chyba, że ktoś naprawdę uwielbia dżem i się nie myje jakoś przesadnie często tylko wietrzy tymi odświeżaczami. ;-) Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2010-12-12 o 18:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#553 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#554 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
ja nigdy do tej pory nie pomaglam komus konkretnemu- po prostu wrzucalismy rzeczy do kontenerow i to bylo takie anonimowe, czy ktos wzial czy nie.... nie wiem, czy to co mam w szafie z lat 80-tych nadaje sie (sa to rzeczy nie zniszczone) do dalszego przekazania- bede musiala rozwazyc za i przeciw moze po prostu zawioze gdzies do gminnego gopsu i niech ktos, kto zna rodzine podejmie decyzje! ![]() ------edit------- ok- teraz już wiem, co zrobić z niemodną, niechcianą odzieżą... Edytowane przez 78ec78392a9e84b50fa9c61260c26510682869d7_6517570db0492 Czas edycji: 2010-12-12 o 19:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#555 |
Konto usunięte
|
Jeśli chodzi o kontenery PCK to te rzeczy nie trafiają do ludzi tylko na przemiał. Przetwarzają je na szmaty, czyściki itd. Więc czy to brudne czy podarte czy obkłaczone to wszystko jedno.
Caritas oddaje ubogim więc ważna jest jakość i stan. Ale! Trzeba uważać bo na niektórych kontenerach są jeszcze naklejki PCK czy Caritasu i gdzieś tam jedna malutka naklejeczka, że jest prywatny albo wcale jej nie ma. Ktoś kupuje stare kontenery i wystawia. I potem te ciuchy lądują w lumpeksie. |
![]() ![]() |
![]() |
#556 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() 90% kontenerów, które były wystawiane przez PCK już do nich nie należy.
![]() |
#557 |
Wtajemniczenie
|
Rzeczy z kontenerow PCK ida do szmateksów --dlatego ja nigdy tam nic nie daje
edit--dopiero teraz zobaczylam, ze byla juz o tym mowa cymemont- widziałam to zdjecie, ale sama nie wiem moze jest to obrane np. od maskotki lub czego innego..Sama mam swetr< zalozony 2 razy) a obiera sie i wszystko na okolo masakrycznie-->> dlatego lezy na samym dnie szfy
http://www.youtube.com/watch?v=v7WON...eature=related ![]() ![]() 22.08.2012 Seoul, Kr (one way ticket) ![]() Edytowane przez enii Czas edycji: 2010-12-13 o 10:38 |
![]() ![]() |
![]() |
#558 |
Zadomowienie
|
Ale z tą prośbą o laptopa, bo ma 3-letniego to jakaś kpina chyba jest.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#559 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
kpina
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#560 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
(załóżmy) jesli do pomocy zgłasza się osoba starsza, niepełnosprawna, która sama ledwie wiąże koniec z końcem, ale chce się podzielić. i ze szczerego serca robi paczkę, w której nie ma tej nieszczęsnej mąki (bo za ciężka, żeby przytachać ze sklepu), nie ma nowych ubrań, czy firmowych adidasów (bo jej nie stać). są za to ciuszki po własnych dzieciach i część słodyczy, jakie pociechy dostały od mikołaja w szkole, są stare zabawki itp., to później możemy mieć do czynienia z obustronnym zawodem i przykrymi wypowiedzimi na facebooku. ja to tak widzę. i nigdzie nie twierdziłam, że to jest proste.. jak widać niesienie pomocy innym, to cholernie trudna sprawa.
![]() ![]() |
![]() |
#561 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks. Edytowane przez titina Czas edycji: 2010-12-13 o 12:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#562 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#563 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy darczyńca ma obowiązek spełnić wszystkie oczekiwania, a jak nie to jego pomoc nie zostanie uwzględniona? ![]()
![]() |
#564 |
Zakorzenienie
|
Nie, nie zrozumiałaś mnie, chodzi o to żeby uniknąć takich sytuacji o których wcześniej pisałyśmy (rodzina prosiła o żywność a dostała odświeżacze powietrza). Darczyńca nie ma obowiązku spełniania wszystkich oczekiwań (w tym "marzeń"), ale zobowiązuje się że jeśli w opisie rodziny którą wybrał było napisane że np. rodzina potrzebuje przede wszystkim żywności, to jakaś żywność powinna się tam znaleźć.
I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks. Edytowane przez titina Czas edycji: 2010-12-13 o 13:57 |
![]() ![]() |
![]() |
#565 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#566 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
co do cytowanej wypowiedzi osoby która otrzymała szlachetną paczkę - znamy tylko jedną stronę, tak? oczywiście nie ma tam grama histerii i przesadyzmu. no i nie stać ją by za 5 zł wymienić zamek w kurtce którą dostała, ale internet i komputer jest, no jo. to całkiem logicznie składa się w całość. nie, nie popieram dawania zniszczonych rzeczy. ale powtarzam, znamy tylko wypowiedź jednej strony i prawdy nigdy nie dojdziemy. ---------- Dopisano o 17:43 ---------- Poprzedni post napisano o 17:37 ---------- Cytat:
ekchm Edytowane przez muszynianka Czas edycji: 2010-12-13 o 16:40 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#567 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Punktowanie paczek to jakaś kpina. Jeżeli ktoś robi paczkę z dobrego serca,taką na jaką go stać,traci czas i pieniądze po to żeby obdarowany się obraził i wystawił pałę bo zamiast schabu dostał konserwę turystyczną to normalne ,że za rok nic nie da. O to chodzi? Wypasionych paczek od dziennikarzy TVN-u chyba nie starczy dla wszystkich. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#568 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Edytowane przez berix_er Czas edycji: 2010-12-14 o 01:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#569 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
i wlasnie przez to, ze nie przeczytalas mojego posta od poczatku do konca wyszlo, ze nazwalas mnie krowa :P Edytowane przez 78ec78392a9e84b50fa9c61260c26510682869d7_6517570db0492 Czas edycji: 2010-12-14 o 08:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#570 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:18.