|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1921 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010
a już myślałam, że tylko u mnie tak jest
![]() odpukać na razie nie. Cytat:
![]() ja bym wolała dziecko obcej babie na ulicy dać pod opiekę niż teściowej
|
|
|
|
|
#1922 |
|
Zakorzenienie
|
Ja pierdziu
No szlag mnie trafi chyba
|
#1923 |
|
Zadomowienie
|
Kretencja, ja mam tak zawsze. Jak wychodzę w soboty na zajęcia, to zostawiam porządek, a wracam wieczorem do chlewu- nawet nie ma co zwracać uwagi, bo on nie rozumie słowa sprzątać- muszę jak debilowi napisać na kartce: odkurz, pozmywaj podłogi, umyj kuchenkę itd. A jak się opiekuje małą, to juz mu nie przyjdzie do głowy, zeby coś zrobić w domu- mi się udaje będąc w domu, a on nie ma kiedy
|
|
|
|
#1924 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Codziennie mnie zachwyca Twoje maleńkie życie.. Edytowane przez M25 Czas edycji: 2011-02-11 o 17:04 |
|
|
|
|
#1925 |
|
Zadomowienie
|
SMS od Patrycji:
Dziś o 17.45 przyszedł na świat nasz synek. Dł. 52cm waga 3450g. Mamy się dobrze i teraz odpoczywamy
|
#1926 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziewczyny powiem Wam, że ta maść na brzuszek WIND-salbe N jest po prostu rewelacyjna. Odkąd ją stosujemy mała nie ma problemu z kupką, brzuszek ją nie boli, nie pręży się po prostu jest super! Naprawdę polecam mamom, które jeszcze nie uporały się z bólami brzuszka. ---------- Dopisano o 19:46 ---------- Poprzedni post napisano o 19:45 ---------- Cytat:
![]() Mallinka a Ty kiedy ? ;-)
|
|
#1927 |
|
Zakorzenienie
|
M25, u nas ja przywiązuję większą wagę do porządku, choć pedantka raczej nie jestem. Więc cierpiałam katusze, jak 5-6 dni po cc nie mogłam praktycznie nic w domu zrobić, byłam za słaba i bardzo się męczyłam już samą opieką nad małym, a mąż nie mógł się przez tydzień zmobilizować żeby podłogi poodkurzać. Wanna do tej pory nie umyta (od czasu jak pojechałam rodzić!
) i chociaż to dla mnie duży wysiłek, bo nadal mnie mięśnie brzucha bolą jak dłużej postoję, to chyba się w końcu sama z nią uporam, bo juz mi się rzygać chce jak do łazienki wchodzę. Mąż dwa tygodnie był ze mną w domu i "nie znalazł czasu". Kurna, a ile umycie wanny zajmuje? 5 minut?
|
#1928 | |
|
Dragonfly
|
Cytat:
to kobieta szalona i nie chce by krecila sie wokol malej-bo ciagle by brala ja na rece,bujala,piszczala jej do ucha..Wystarczylo,ze mala wydala z siebie jakis dzwiek(chocby przez sen) to juz stala nad nia i d...mala sie budzila..Ja ja tu ucze samodzielnie spac i w ogole a ta wstretna baba mi wszystko psuje najbardz iej mnie wkurza jak zakazuje mala bujac,a ona sobie z tego nic nie robiKretencja,u mnie co rano kuchnia wyglada jak po przejsciu burzy(atak tzta w nocy na lodowke i zawartosc szafek )
|
|
|
#1929 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Moj Mikolaj na szczescie bardzo rzadko ulewa ale i tak po karmieniu najpierw do odbicia, a potem zawsze klade go na boczku Usypia naszczescie w lozeczku (chyba ze placze bo go brzuszek boli czy sama nie wiem co to trzeba go ponosic) a potem jak sie obudzi TŻ przewija i do lozka do karmienia i tak do nastepnego razu spi (na boczku ;p)Jak sie obudzi TŻ znow przewija ja karmie i ok, a ze przewaznie budzi sie w nocy dwa razy, bez placzu to narzekac w sumie nie moge Z lenistwa nie chce mi sie go odnosic, tak jak kotek81 od razu zasypiam Ale chyba troche sie wysile i po karmieniu do lozeczka odloze, zeby pozniej problemu nie miec
|
|
|
|
|
#1930 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1931 | ||||
|
Raczkowanie
|
ano leci! masakra jak szybko...
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dałam małemu herbatę hippa na trawienie i kupska nadal zielonkawe ale za to poszły z łatwością, masakra, nmie wiem,, czemu tak się dzieje, że on się tak meczy. Dzisiaj nie jadłam nic nowego znów, zobaczymy. |
||||
|
|
|
#1932 |
|
Zadomowienie
|
ja zgaszę światło na poczekalni
będę się tak turlac do stycznia i urodzę od razu 5kg Bartka a z tymi TZami nie wiem co jest że tego brudu nie zauważają - mnie też dobijają okruchy w kuchni na blacie lub ślady po kubkach-nie wiem skąd on posiada takie zdolności że zawsze mu sie rozleje i powtarzam już od 3 lat do znużenia i nic ![]() co z Kootkiem, długo się nie odzywa
|
#1933 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a mój mąż to by chyba nawet nie zasnął dlatego niestety na karmienie w nocy trzeba wstać, zapalić lampkę, nakarmić, odbić i wrócić do łóżka. Trochę to męczące, ale co zrobić...---------- Dopisano o 20:09 ---------- Poprzedni post napisano o 19:59 ---------- Cytat:
Widzę, że masz karuzelę taka jaką zamówiłam Madzi na święta, podoba się małemu?? Fajna jest? ---------- Dopisano o 20:14 ---------- Poprzedni post napisano o 20:09 ---------- Cytat:
|
|
#1934 |
|
Zadomowienie
|
A to 6 tygodniowa Madzia
Codziennie mnie zachwyca Twoje maleńkie życie.. Edytowane przez M25 Czas edycji: 2011-02-11 o 17:03 |
|
|
|
#1935 |
|
Rozeznanie
|
Hej mamusie!
Troche mnie nie było bo sie "ogarnialismy" i mało czasu na wszystko.. podczytałam troche ale nie nadrobie tych ostatnich stron a szkoda bo warto podczytywac wasze rady itp. Tak czytam o tych tż-tach, ja jestem zaskoczona, że moj tż dzielnie mi pomaga i zajmuje sie małym jak moze, wiadomo cyca mu nie da ale i tak to pomaga chociazby jak go przewija w nocy... mam pytanko jak zwykle: czy dla 2,5 tygodniowego maluszka 7-8 karmien/dobe to nie za mało? bo tyle nam wypada, ale martwie sie ze to moze za rzadko?? w nocy go budze na karmienie, ale nie wiem co ile go budzic, jak np pospi 5h to chyba za duzo na takiego maluszka bo wtedy wypada mu karmienie? budze go co ok 3-3,5h albo sam sie budzi. Czy piersi sie przystosuja do dluzszych przerw nocnych?? bo jak spie 3-4h to mam takie twarde cyce ze sie budze i musze go nakarmic bo nie wyrabiam (tylko laktatorem nie chce leciec:/ ) i wtedy karmie z obydwu (a wole z jednej do oporu) bo wtedy po kolejnej przerwie ta druga jest tak twarda ze wole zeby wypil troche tez z drugiej, nie wiem jak to opanować? Owijacie maluszki np pieluszka? ja swojego musze, bo sie uderza łapkami po buzi i płacze wtedy.. -------------------------------- a dzisiaj bylismy juz chyba na 4 spacerku ledwo sie przebilismy przez śnieg..
|
#1936 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Widze ze z TZtami to wiele z was ma podobnie. Moj niestety tez ne zalicza sie do wyjatkow. W domu nie zrobi totalnie nic, nawet nie wie gdzie trzymamy szczotke do zamiatania ani jak sie wlacza pralke. Jeszcze ani razu nie pomogl mi wykapac malej, jedynie co to raz na ruski rok zmieni pieluszke lub nakrami ja z butelki (a i to raz na tydzien). Jego zycie towarzyskei nie uleglo zmianie, przedwczoraj wrocil o 2 narabany bo byl z kolegami w barze, tydzien temu wrocil jeszcze pozniej. Ostatnio zamnknelam wiec drzwi do sypialni od srodka na klucz i musial spac na kanapie. oczywiscie po takich wypadach to juz zupelnie jest bezuzyteczny na drugi dzien bo jak tylko przyjdzie z pracy, zje cos i od razu do lozka spac, nawet pogadac z nim nie mozna. Chyba bym oszalala gdybym nie miala tutaj mojej mamy. Ale ona bedzie tu jeszcze tylko przez miesiac (przyjechala jak urodzilam mala), potem wraca do polski a ja zostane sama jak kolek, tysiace kilometrow od rodziny i przyjaciol. Juz powiedzialam tztowi ze jak moja mama wyjedzie to bedzie sie musial zaczac udzielac w domu, ciekawe co z tego wyjdzie |
|
|
|
|
#1937 |
|
Dragonfly
|
KarolinaB,ja mojej tez dalam ta herbatke(pomerdalam w niej jeszcze saszetka rumiankowej) i tak z niej gazy szly jak sie obudzila ze szok!
|
|
#1938 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Moje piersi jeszcze sie nie przystosowaly do dluzszych nocnych przerw. Od kilku dni moja mala dlugo sypia w nocy, wczoraj pobila swoj rekord bo spala od 20 do 5.30. Myslalam ze mnie rozerwie jak sie obudzilam. Wkladki mialam przemoczone i ciezkie jak w narobionej pieluszce Ale wydaje mi sie ze i do tego tez sie przyzwyczajaCo do owijania, to na poczatku to robilam dosyc czesto. Podobno noworodki to lubia, i faktycznie mala dobrze sie czula zawinieta dosyc ciasno w kocyk lub pieluszke. Wygladala jak w kokonie Teraz spi w czyms jak rozek, w takim kocyku ktory sie owija jak rozek i zapina na rzep, ale ma tam dosyc luzno. Czesto to tak wierzga nogami ze sie rozkopie i spi niczym nie przykryta.Ps, zazdroszcze ci TZta
Edytowane przez monana27 Czas edycji: 2010-12-15 o 20:42 |
|
|
|
|
#1939 |
|
Kici kici miau miau
|
nasza raz spi 3, raz 4 albo nawet 5 h, nie wiem od czego to zalezy bo je tyle samo ..
|
|
|
|
#1940 |
|
Zakorzenienie
|
Weronisia, pilas herbatki z niemieckiego rossmanna moze?
u mnie si epojawily z koperku i dla mam karmiacych |
|
|
|
#1941 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() W nocy dawalam mu z drugiej zeby mi ulzylo, ale dopiero jak wyjadł wszystko z pierwszej, wiec ok. martwiłam sie tylko, ze za rzadko moze je, ile Twoja mała ma, ze spala od 20 do 5.30? Kiedy dziecko juz moze zaczac tyle przesypiac? ![]() ja tak marze zeby pospac dluzej, ale jak spie 3-4h to juz mnie "budzą" cycki i tak i chocbym chciala dalej spac to wstaje z wielkim bólem mega spiąca do karmienia ![]() a laktator mam pozyczony Tomme Teepee reczny i slabo sciaga, ale kupilam na allegro Medela mini elektric i zobaczymy czy bedzie lepszy powinien dojsc do piatku.tak mysle czy nie kupic takiego OTULACZKA skoro On tak lubi sypiac opatulony, ciekawe ile tak bedzie lubiał ![]() ----------- wczesniej nie zdawalam sobie sprawy ze pampersy tak smierdza plastikiem a w polaczeniu z sikami i kupa to juz w ogole nieprzyjemne
|
|
#1942 |
|
Zakorzenienie
|
A my nadal bez kupy
dziewczyny, sliczne dzieciaczki mamy w watku, pochwale sie i moja Jagą, dwa miesiące już mamy
|
|
|
|
#1943 |
|
Zakorzenienie
|
Czy ktoras sie orientuje czy jesli oplacam sobie dodatkowe ubezpieczenie z PZU (poprzez zaklad pracy) to czy za cesarke nalezy mi sie jakies odszkodowanie ? jako ze operacja i jakis procent uszczerbku na zdrowiu ? za pobyt w szpitalu jesli sie ma cesarke to placa (dostalam) za naturalny nie placa (nie dostalam) i wlasnie ciekawa jestem czy
za cc jako operacje tez cos placa
|
|
|
|
#1944 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny, wpadam na chwilkę, podczytuję Was i czekam, kiedy będę mogła do Was dołączyć
śliczne dzieciaczki macie
|
#1945 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Polski Bebilon tu nazywa sie Aptamil A nasza niemiecka Beba to polski Nan. |
|
|
|
|
#1946 | |
|
Kici kici miau miau
|
Cytat:
to znaczy musialabys sobie ta cesarke dodac do ubezpieczenia zeby ci za nia pozniej zaplacili. Edytowane przez ranka Czas edycji: 2010-12-15 o 22:40 |
|
|
|
|
#1947 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Slyszalam ze laktator medela mini electric jest dobry, tak wiec powinnas nim bez problemu sciagac pokarm. Ja uzywam elektrycznego Aventa i jestem baaardzo zadowolona A mojego TZa tez w trakcie ciazy nic na ten temat nie interesowalo. Ja czytalam ksiazki i czasopisma o ciazy a on w tym czasie czasopisma o fotografowaniu lub lodkach A jak juz urodzilam i powiedzialam mu ze mam szfy na dole bo bylam nacinana to nie rozumial o co chodzi i myslal ze mialam cesarke
|
|
|
|
|
#1948 |
|
Zakorzenienie
|
Mi młoda wczoraj wieczorem dała nieźle popalić - w końcu zasnęłam w ubraniu z nią na piersi taka byłam padnięta. Ech uroki macierzyństwa
![]() |
|
|
|
#1949 |
|
Zadomowienie
|
Witam mamusie
![]() Beata ja odparzenia u małego doczekałam sie juz w szpitalu w 2 dobie jak mi go na stałe przynieśli...jak zaglądnełam do pampersa to myślałam ze sie popłacze...mial właśnie na rowku pełno pęcherzy!! Byłamtaka zła że jak był obchód i sie lekarka od noworodkow mnie zapytała "co on ma taką pupę odparzoną" to powiedziałam ze dostałam go dopiero pól godziny wczesniej!! I ze niech lekarka zapyta pielegniarki od dzieci te co przebierają i kąpią dzieciątka... Ale do wyjscia czyli niecałe 2 dni smarowania Bepanthenem poskutkowało i jak wychodziliśmy to mielismy juz gładką pupke bez śladu odparzeń ![]() A jakich pampersow uzywasz? Bo nam tylko służą Pampersy podobnie jak M25. Irsin ja mam i polską herbatke z rossmana tą bez cukru w saszetkach i tą niemiecką niczym sie nie różnią tylko napisami bo sa w innym języku Junior narazie nie chce ich pić chyba mu nie smakują bo pluje nimi my pijemy narazie wode przegotowaną z odrobiną glukozy albo i bez ![]() Weronisia jak tam Pascalek po nocce? Zrobił już kupcie? Koootku gdzie Ty jesteś? Nie oddzywasz sie tu nam...myśle o Was
|
#1950 |
|
Wtajemniczenie
|
cześć Kobietki, ja dziś walczę z laktatorem, bo po południu mam kontrolę u ginekologa. Odciągnęłam 160
- na razie na 2 po 10 minut .ależ jestem z siebie dumna - bo wcześniej 20 ml musialo cieszyć. Jeszcze potem trochę powalczę, żeby mała nie krzyczała jak mnie nie będzie. Chcę jeszcze pochodzić po sklepach, więc musi miec zapasy ![]() czytałam was wczoraj na szybko, niewiele pamiętam, ale... odparzenia- nie mamy- odpukać! po każdej zmianie pieluchy smarujemy małą sudocremem albo puder albo krem Ziajka. Pieluchy zazwyczaj pampers, ale teraz na próbę kupilam Dada z Biedronki i tez nie ma dramatu. Używam ich w dzień, bo sa pewnie mniej chłonne, a dziecko w dzień częściej przewijane. De mamy tą samą karuzelkę, ale na razie Hania średnio się interesuje. Zerka, ale bez fascynacji
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:54.

) i chociaż to dla mnie duży wysiłek, bo nadal mnie mięśnie brzucha bolą jak dłużej postoję, to chyba się w końcu sama z nią uporam, bo juz mi się rzygać chce jak do łazienki wchodzę. Mąż dwa tygodnie był ze mną w domu i "nie znalazł czasu". Kurna, a ile umycie wanny zajmuje? 5 minut? 

najbardz iej mnie wkurza jak zakazuje mala bujac,a ona sobie z tego nic nie robi
)

Wczoraj miał tomografię, jutro jedzie po wyniki, więc dodatkowo przez to siedzę jak na bombie...