|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1 |
|
Zakorzenienie
|
Trądzik, nieregularne miesiączki, hirsutyzm?
Witam
|
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Trądzik, nieregularne miesiączki, hirsutyzm?
Byłas u ginekologa bo to podstawa na równi z dermatologiem.
Badanie bez skierowania od lekarza na nfz kosztują ,wiesz jakie zrobić ? dwa depilacja laserowa to spory wydatek a 160 na lekarz ci szkoda? idz do gina na nfz to podstawa ,wypisze ci ew.skierowanie na badania za darmo i ztym wrócisz do gina lub dalej do endokrynologa. Możesz iśc sama ,tym bardziej prywatnie. |
|
|
|
|
#3 |
|
Raczkowanie
|
Polecam wizytę u ginekologa. Powinien zlecić badania glukozy, testosteronu, LH, FSH i USG. Mam jeszcze takie pytanie - jesteś szczupła czy raczej puszysta? Bo jeśli puszysta, to z objawów mogłoby to sugerować zespół policystycznych jajników.
---------- Dopisano o 18:02 ---------- Poprzedni post napisano o 17:58 ---------- Oj, według polskiego prawa medycznego lekarz nie ma prawa wykonywać czynności medycznych bez zgody opiekuna prawnego/rodzica i może odmówić przyjęcia, ale raczej zdarza się to bardzo rzadko.
|
|
#4 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czytałam o zespole policystycznych jajników i objawem są właśnie jakieś nieprawidłowości na USG, tak więc, chyba mnie to nie dotyczy... Co do wagi, to od dziecka mam problemy, zawsze byłam troszkę "przy kości". Od 3 lat utrzymuję tę samą wagę- 59 kg przy 166 cm. Dziękuję bardzo za odpowiedzi ![]() Pójdę od razu prywatnie do endokrynologa, bo wizyta u ginekologa, do którego chodzę prywatnie kosztuje tyle samo, a to chyba problem z hormonami. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Raczkowanie
|
Cześć! Mam podobny problem choć może trochę mniejszy z nadmiernym owłosieniem. Okres powinnam dostać mniej więcej w wigilię a do tej pory nie mam ; / Chcę iść w tygodniu do ginekologa, ale chcę wiedzieć co Tobie powiedział lekarz?
Pozdrawiam |
|
|
|
|
#6 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wizytę u endokrynologa mam w sobotę
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zakorzenienie
|
Byłam dziś u endokrynologa i jako podejrzenie mam wpisane hirsutyzm
Mam sobie zbadać hormony: TSH, testosteron, DHEA-S, 17-OH progesteron, androstendion i jakiś hormon FTL (nie mogę się odczytać). Czy któryś z tych hormonów trzeba robić w określonym dniu cyklu?
|
|
|
|
|
#8 |
|
Raczkowanie
|
Prawdopodobnie ten ostatni to FT4 - hormon tarczycy. W zasadzie to lekarz powinien Cię poinformować jeśli te hormony miałyby być robione w jakiejś określonej fazie cyklu - dla bezpieczeństwa poszłabym ok. 10 dnia.
|
|
#9 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, teraz widzę, że to FT4
Jutro wybiorę się do laboratorium i zapytam, bo lekarka nic mi nie mówiła, że trzeba je robić w określonym dniu cyklu.
|
|
|
|
|
#10 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() TSH, FT3 i FT4- możesz badać kiedy chcesz, pozostałe hormony (za wyjątkiem progesteronu) najlepiej między 2 a 5 d.c. Z hirsutyzmu wyleczyła mnie depilacja laserowa A tak poważnie, leczę się, bo muszę (wykryto różne schorzenia), hirsutyzm się zatrzymał, ale tu naprawdę najwięcej pomogła mi depilacja laserem Light Sheer.
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:00.

Wizytę u endokrynologa mam w sobotę
Mam sobie zbadać hormony: TSH, testosteron, DHEA-S, 17-OH progesteron, androstendion i jakiś hormon FTL (nie mogę się odczytać). Czy któryś z tych hormonów trzeba robić w określonym dniu cyklu?

Jutro wybiorę się do laboratorium i zapytam, bo lekarka nic mi nie mówiła, że trzeba je robić w określonym dniu cyklu.