2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy cz.II - Strona 49 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-12-20, 09:58   #1441
MisQa
Zakorzenienie

GG do MisQa
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c

witam kobitki z rana

hehe |Ilona - pierniczki po prostu boskie śmiałam się z nich cały wieczór

ale dziś moja córa napędziła mi stracha... budzę się rano, na zegarek-6 rano... spojrzenie na butelki-wszystkie stoją, czyli dziecię w nocy nie jadło... wyskoczyłam z łózka jak oparzona i biegne do łóżeczka i sprawdzam czy dziecię oddycha... A Julcia oddycha i spi sobie w najlepsze to jej pierwsza cała przespana noc
a ja już wystraszyłam się, że coś mi się z dzieckiem stało

Martucha - u nas frida to wielka frajda dla małej, śmieje się i cieszy już na sam jej widok

Czas zacząć nowe, lepsze życie...

Edytowane przez MisQa
Czas edycji: 2010-12-20 o 10:01
MisQa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-20, 10:06   #1442
martynka81
Rozeznanie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c

Cytat:
Napisane przez Zuziczka Pokaż wiadomość
TZ skasowal nasze stare auto, jadąc po nowe. zasnal za kierownica ten nasz wyjec daje sie nam obojgu we znaki.... i takie sa efekty. Na szczescie nic mu sie nie stalo...uff moglam miec tragiczne swieta...
zalaczam fote

Zuzi - cieszę się że Twojemu tż nic się nie stało, bo auto to strasznie wygląda.

Weronisia - cudowne masz dzieciaczki, śliczne są

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość

Aha- moja księżniczka ma dziś 3 m-ce
dla Olusi z okazji 3 miesięcy

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
dziewczyny mam nadzieje że nikogo nie urażę Ale nie mogę się od śmiechu powstrzymać Mój TZ postanowił dis upiec pierniczki świąteczne i co wchodzę do kuchni i co widzę Mama, Tata i Franek
pierniczki rewelacja

Cytat:
Napisane przez mszu Pokaż wiadomość
Wrociłam... i melduje ze jakos to przezylysmy Szczegol ze w drodze do jechalismy na sygnale, bo moje dziecko w polowie drogi przypomnialo sobie, ze za malo zjadło przed wyjazdem i sie tak darla ze musialam na jakims paringu w lesie ja nakarmic po zjedzeniu byla troche cicho a pozniej na nowo zaczela swoj koncert... a jechalismy tylko 2godziny, az sie boje pomyslec jak pojedziemy w czwartek do moich rodzicow (TZ nie ma prawa jazdy wiec tylko ja kieruje)... i jak sie bedzie tak darla to chyba ocipeieje w tym aucie. Pozniej dała jeszcze koncert u tesciow, tesciowa znowu zaczela "OJEJowac" czemu tak placze, na szczescie po jakims czasie udalo sie ją uspic i na przyjscie rodziny ciotek i wujkow byla w wysmienitym humorze, ze wszyscy nam mowili ze maly zlote dziecko... taaa. Droge do domu na szczescie cala przespala
Fajnie, że wizyta udana no i chyba cieszysz się że już po, co?

A nadia na pewno będzie się cieszyć że jedzie do dziadków, którzy nie mają problemów logopedycznych i na pewno prześpi całą drogę

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Pomóżcie coś wymyślić. Co roku na Sylwka w grupie znajomych się przebieramy - rzuca się hasło na motyw przewodni i wszyscy robią coś ze sobą. W tym roku na sylwka przebrać się mamy "za Polaka". Nie mam pomysłu na przebranie dla mnie, tż-ta i Natalki... oto moje przebrania z ubiegłych lat:

1. 2005/06 - "tandeta"
2. 2006/07 - "postacie z bajek"
3. 2007/08 - "narodowości"
4. 2008/09 - impreza w strojach wieczorowych
5. 2009/10 - brak imprezy, produkcja Natalki
Super pomysł i extra fotki

Cytat:
Napisane przez Majka232 Pokaż wiadomość
Wczoraj mój synek po raz pierwszy przewrócił się z brzuszka na plecy, skubaniec mały no i wyciąga już troszkę rączki do zabawek, ale to takie nieskoordynowane i jeszcze przypadkowe. Jednak od kilku dni wyraźnie zainteresował się grzechotkami, bo wcześniej to najlepiej było patrzeć tylko na mamę
Poza tym zauważyłam też, że składa już jedną rączkę do drugiej.
Czytałam, że wszystkie te umiejętności pojawiają się właśnie ok.2-3 m-ca.

Cytat:
Napisane przez Mpik82 Pokaż wiadomość
Witajcie Słodkie dziewuszki....

Przepraszam, że nie zaglądam i nie pisze.. ale powiem WAM szczerze, że nie moge czytać jakie to wasze maluszki są grzeczne,,, poprostu ja mam DIABŁA w anielskiej skórze,...
od kilku dni w ogóle tragedia,,,,,,,drze się co chwile,,, jak ma otwarte oczy to się drze- nawet nie płacze tylko -drze ryja - przepraszam za okreslenie...
jade dziś z nią do lekarza... niech mi powie co się z nią dzieje,, czy ją coś boli, czy poprostu ma taki charakter...
Trzeba ją ciągle nosić, najlepiej chodzić, nei wolno usiąśc,, i najlepiej bujać aż do sufitu.. dziwne, bo ja nie starałam się jej do tego przyzwyczajać...

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
Kochana Ciociu Monisiu, i inne zainteresowane ciocie
mama w końcu dała mi upragnione brokułki, aż się wczoraj popłakałem bo tak szybko zjadłem całą zawartość słoika, no ale w zamian zrobiłam dziś rodzicom niespodziankę.
Uwaliłem cudowną shrekową kupę taką jak brokułki, ale żeby nie było im za łatwo, kupka nie tylko była w pieluszce ale i na moich plecach udach łydkach a nawet na kostce nie mówiąc o pobrudzonej piżamce i śpiworku
ale miałem ubaw jak rodzice nie potrafili się za mnie zabrać, wkońcu wylądowałem w wannie było fajnie chce jeszcze raz.
Pozdrawiam Patrol

no ale przynajmniej wiadomo że smakowało

Nika - w sprawie kupkowej w której wcześniej rozmawiałyśmy - to zmałpiłam po tobie i zmieniłam mleko Filipkowi mleko z Bebilonu Comfort na zwykły Bebilon no i jest tak jak mówiłaś. Kupki żółte i nie śmierdzą i jak bąki puszcza to też bezwonne a po BC to była masakra nie dało się wytrzymać czasami .

a ja już po zjedzie i cieszę się że teraz 3 tygodnie przerwy
A tak w ogóle to byliśmy na spotkaniu dla rodziców i chrzestnych, bo chrzcimy małego w święta i spotkałam naszą Kasieńkę .
My chrzcimy w innym kościele, a tak to byśmy chrzciły razem....

no i dziś śmigam do fryzjera.... mam ochotę na zmianę koloru....

Edytowane przez martynka81
Czas edycji: 2010-12-20 o 10:10
martynka81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-20, 10:06   #1443
cellaris
Rozeznanie

szczęśliwa dzięki za opis słoiczków

Cytat:
mama w końcu dała mi upragnione brokułki, aż się wczoraj popłakałem bo tak szybko zjadłem całą zawartość słoika, no ale w zamian zrobiłam dziś rodzicom niespodziankę.
Uwaliłem cudowną shrekową kupę taką jak brokułki, ale żeby nie było im za łatwo, kupka nie tylko była w pieluszce ale i na moich plecach udach łydkach a nawet na kostce nie mówiąc o pobrudzonej piżamce i śpiworku
ale miałem ubaw jak rodzice nie potrafili się za mnie zabrać, wkońcu wylądowałem w wannie było fajnie chce jeszcze raz.
Pozdrawiam Patrol
No kochanieńki to nieźle rodziców urządziłeś ale mama martusi dziękuje za ostrzeżenie. JAk martę nakarmimy brokułami to "ubierzemy" ją w jakiś worek foliowy tak coby tylko główka i ewentualnie rączki wystawały i niej kupka ile chce

Cytat:
Napisane przez hagar1 Pokaż wiadomość
ps. dzęki za info o działaniu produktów hipp na kupę. po świętach idziemy na szczepienie to pogadam z pediatrą o rozszerzeniu diety.

co do szczepień mam do was pytanie. moja małą po szczepieniu była osowiałą, jakaś taka nie obecna. zaro gorączki, płaczu, senności ale dziecko przestało łapać kontakt z otoczeniem. po tygodniu jej przeszło. miała któreś z was podobnie???? ja się wtedy bardzo wystraszyłam bo naczytałam się w necie o rodzicach którzy twierdzą że po szczepieniu ich dzieci zachorowały na autyzm. niby nikt nie potwierdza że szczepienie ma związek z autyzmem ale .... .
No właśnie...ale... mkoniecznie powiedz o tym pediatrze bo jak dla mnie to te szczepionki mogły jakoś w układ nerwowy zaingerować.

Cytat:
cudny

mam pytanie
czym czyścicie nosek dziecku?
ja mam sopelek ale Pat sie strasznie drze, i nie wiem czy się drze bo nie lubi czy coś jest nie tak? gruszka odpada, ale jak z fridą?
U nas walczymy z gruszką więc nie pomogę
Stary 2010-12-20, 10:12   #1444
martynka81
Rozeznanie

a tak mi się przypomniało, słyszałyście o tym wypadku, gdzie tatuś (idiota) ciągnął dzieciaki na sankach za samochodem i sanki wpadły pod jadący autobus i chłopczyk zginął na miejscu a dziewczynka jest w stanie krytycznym. Normalnie cały czas mi to po głowie chodzi. Jacy ludzie są BEZMYŚLNI

---------- Dopisano o 10:12 ---------- Poprzedni post napisano o 10:08 ----------

Martucha - u nas frida działa jak najbardziej , zresztą poszła dość szybko w ruch bo Filip miał 10 dni jak dostał pierwszego kataru... ja jestem zadowolona, u nas się sprawdza
martynka81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-20, 10:13   #1445
hagar1
Rozeznanie

Cytat:
mam pytanie
ja mam sopelek ale Pat sie strasznie drze, i nie wiem czy się drze bo nie lubi czy coś jest nie tak? gruszka odpada, ale jak z fridą?
my mamy fridę. ja jestem zadowolona, mała nie przepada za czyszczeniem noska ale większych awantur nie ma, trochę pokręci głową, zamarudzi i już. staram się oczyszczać nosek jak ma dobry humor najpierw zakraplam solą fizjologiczną a potem wyciągam gilki fridą
hagar1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-20, 10:22   #1446
Paula SHIN
Zakorzenienie

Cytat:

mam pytanie
U nas sie sprawdza najlepiej frida. Ale na poczatku ciezko ciagnac, przynajmniej ja musialam z czasem dojsc do wprawy. Gruszki probowalam, ale strasznie kiepska...

Bardzo, bardzo, bardzo szczesliwa
Nasze Drugie Dziecko

Paula SHIN jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-20, 10:51   #1447
dash
Raczkowanie

Cytat:

TZ skasowal nasze stare auto, jadąc po nowe. zasnal za kierownica ten nasz wyjec daje sie nam obojgu we znaki....
i takie sa efekty. Na szczescie nic mu sie nie stalo...uff moglam miec tragiczne swieta...
zalaczam fote
Dobrze, że nic mu się nie stało!

Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość

A co do dzieciaczkow... to czy zdarza sie waszym pociechom zjesc mniej niz zwykle?
Pascal od wczoraj juz pare razy wypil mniej mleka. Zawsze pil rowne 100ml, a teraz zdaza mu sie wypic tylko 20, 30 albo 50. A spi normalnie i przerwy miedzy karmieniami takie same czyli 3 godziny.
Nie wiem co o tym myslec.
Weronisiu Maja je bardzo różnie. Czasami zje 120 na raz, innym razem zje 60... Wydaje mi się, że jak dziecko prawidłowo przybiera to nie ma co się stresować... Co do TŻ-ta to bardzo współczuję, mam wielką nadzieję, że jeszcze Wam się ułoży, będę trzymać kciuki aby TŻ zmądrzał

Cytat:
Napisane przez MisQa Pokaż wiadomość

Martucha - u nas frida to wielka frajda dla małej, śmieje się i cieszy już na sam jej widok
Maja nie cierpi czyszczenia nosa a też mamy fride...

Co do spania, to Maja różnie śpi, np wczoraj zasnęła po 22, później jadła o 3 i o 7, więc nie jest źle, natomiast dwa dni temu budziła mi się co godzinę, myślałam, że zwariuję. Ostatnio ciągle podnosi się na leżaczku, poza tym nie chce już być w pozycji leżącej, tylko musi wszystko widzieć i próbuje siadać. Z jednej strony cieszę się, że tak się rozwija, ale zastanawiam się, czy to nie za szybko na siadanie. Czy Wasze dzieci dalej gugają? bo moja zaczęła tak jakby mówić "RRRRR", tylko takie gardłowe i nic tylko ciągle to powtarza
My wczoraj mielismy gosci i Maja była strasznie zagubiona. Nic się nie uśmiechała i była marudna a na ogół śmieje się do każdego i gada po swojemu.. U teściowej od razu się rozpłakała... jak poszli to śmiała się i gadała... ciekawe co to będzie na święta... Dziewczyny później dokończę bo właśnie wstała.
dash jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-20, 10:53   #1448
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

Majka232... ale super to pierwsze zdjecie, piekna gra swiatła... super efekt daje to okno w poddaszu, ja niestety takich nie mam

Klarissa... ja widze tylko 3 na 5 zdjec rewelacyjne przebrania! tez lubie takie imprezy

Cellaris...no u nas kapiel to jest masakra, w piatek kupilam gabke do lezenia w kąpieli... moze to cos polepszyy... Fajna ta Twoja babcia

martynka81, Nadii to pewnie poki jest obojetne czy sie do niej sepleni czy nie niestety mi nie... wiec jak slysze "cio Lybko nasia, ślićne maś oćka" to mnie telepie

Jestem, bo fotografuję....
http://martalipinska.blogspot.com/

Stary 2010-12-20, 11:07   #1449
pandziolka
Raczkowanie

Martucha u nas frida świetnie się sprawuje.mały się śmieje i mi jest wygodniej niż gruszką.

o tym tatuśku ciągnącym sanki za samochodem nie wypowiem się,bo chyba by mi konto zawiesili...brak mi słów po prostu na takich bezmyślnych rodziców...

u nas nocka spokojna,mały budził się 2 razy,a my z tż znowu ze sobą gadamy. wczoraj siedzieliśmy do północy żeby sobie wszystko wyjaśnić.fajnie,że się udało,bo myślałam,że ciężka atmosfera się zapowiada na święta.

---------- Dopisano o 11:07 ---------- Poprzedni post napisano o 11:03 ----------

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
pandziolka, mam nadzieję, że z tż, to nic poważnego i szybko się pogodzicie
dzięki,już jest lepiej
pandziolka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-20, 11:39   #1450
Majka232
Zakorzenienie

Cytat:
Majka232 - twój maluszek ma 2 miesiące i tak ładnie śpi w nocy? zazdroszczę.
Bywa tak, że je w nocy trochę częściej np. 19, 22, 2, 5, po 8.
Dziewczyny pisały, że ich dzieciaczki przesypiają bez karmienia nawet po 8 godzin. Tego sobie nie mogę na razie u nas wyobrazić

Cytat:
cudny

Dziękujemy

mam pytanie
My czyścimy fridą. Dobrze wyciąga glutki. Jednak czasami synek takie oczy przy tym robi i rozkłada rączki jakbyśmy za mocno to wysysali ale to chyba niemożliwe, żeby za mocno.
Czasami płacze po oczyszczeniu noska a czasami się uśmiecha

Cytat:

ale dziś moja córa napędziła mi stracha... budzę się rano, na zegarek-6 rano... spojrzenie na butelki-wszystkie stoją, czyli dziecię w nocy nie jadło... wyskoczyłam z łózka jak oparzona i biegne do łóżeczka i sprawdzam czy dziecię oddycha... A Julcia oddycha i spi sobie w najlepsze to jej pierwsza cała przespana noc
a ja już wystraszyłam się, że coś mi się z dzieckiem stało
Super! Cała noc przespana
Zagłosowałam na Twoją Julcię

Cytat:
Napisane przez martynka81 Pokaż wiadomość
a ja już po zjedzie i cieszę się że teraz 3 tygodnie przerwy
A tak w ogóle to byliśmy na spotkaniu dla rodziców i chrzestnych, bo chrzcimy małego w święta i spotkałam naszą Kasieńkę .
My chrzcimy w innym kościele, a tak to byśmy chrzciły razem....

no i dziś śmigam do fryzjera.... mam ochotę na zmianę koloru....
Ja nie wiem jak Wy sobie dajecie radę - studia + dziecko.
Ja też znów muszę włosy pomalować, szybko rosną i już odrost widać.

Cytat:
Majka232... ale super to pierwsze zdjecie, piekna gra swiatła... super efekt daje to okno w poddaszu, ja niestety takich nie mam
Ze mnie fotograf mega-amator. Lustrzankę mamy a wszystkie fotki robimy na auto
Stary 2010-12-20, 11:54   #1451
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
Napisane przez bordowa Pokaż wiadomość

My chyba faktycznie ząbkujemy ... Asia płakała dziś cały dzien z jedną pół godzinną przerwą. Była cicho czasem jak się ją nosiło, no i jak dawałam jej gryzaczka z lodówki. Ślini się coraz więcej. Będą wesołe Święta
No to powodzenia Jej jak to szybko leci już ząbki

Cytat:

Ilona - mój Szymek wczoraj skończył 2 m-ce i od dawna też trzyma główkę tak wysoko. Pytałam rehabilitantkę i wszystko ok. Ważne, by dziecko nie odrzucało głowy do tyłu, bo tak dziobać do przodu może, bo jeszcze główka nie jest stabilna. Jak podnoszę Szymona do odbicia to też często bardzo wysoko trzyma głowę.

Wczoraj mój synek po raz pierwszy przewrócił się z brzuszka na plecy, skubaniec mały no i wyciąga już troszkę rączki do zabawek, ale to takie nieskoordynowane i jeszcze przypadkowe. Jednak od kilku dni wyraźnie zainteresował się grzechotkami, bo wcześniej to najlepiej było patrzeć tylko na mamę
Poza tym zauważyłam też, że składa już jedną rączkę do drugiej.
Czytałam, że wszystkie te umiejętności pojawiają się właśnie ok.2-3 m-ca.
No właśnie on tak z tą główką robi Ale nie odgina jej do tyłu więc się nie martwię
A widzę że nasze dzieci se podobnie rozwijają Mój jutro kończy dwa miesiące a już wykonał w poprzednim tygodniu trzy obroty z brzucha na plecy Jak on to sprytnie robi

Cytat:
Pozdrawiam Patrol
Hihihi musiało to nieźle wyglądać

Cytat:
mam pytanie
u nas Frida zdaje egzamin Mały tylko się denerwuje jak mu w nocy chce odciągać katar A w dzień nic nawet nie reaguje (ale jak są suchotniki to najpierw wpuszczam wodę morską , albo sól fizjologiczną bo inaczej podobno może boleć)

Ja byłam na uczelni na zajęciach TZ znowu się ekstra spisał z małym 4 h sobie siedzieli i kombinowali Dobrze że już pierniczków nie pieką Ich było znacznie więcej ale nie chce nikogo zgorszyć pokazałam Wam te lajtowe No i dziękuję w imieniu męża za pochwały umiejętności ...hihi

Wróciłam do domku Mały jadł godzinę przed tym i jak mnie zobaczył to znowu chciał jeść trochę go zagadałam mija już druga godzina a on przysnął nie wiem o co chodzi Coś mu się porąbało

Jutro przed nami wyprawa już na święta ... Mam nadziej że jakoś to minie i mały ja dobrze zniesie
IlonaN2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-20, 12:18   #1452
ycnan
Zadomowienie

Cytat:
Pozdrawiam Patrol

My używamy gruchy do noska i patyczków Bo czasem znajduję tam takie skarby... że inaczej się nie da
Cytat:
Szymonek na brzuszku
Słodziak

Cytat:
a tak mi się przypomniało, słyszałyście o tym wypadku, gdzie tatuś (idiota) ciągnął dzieciaki na sankach za samochodem i sanki wpadły pod jadący autobus i chłopczyk zginął na miejscu a dziewczynka jest w stanie krytycznym.
Aż się nie chce komentować...

pandziolka, super, że z TŻ już lepiej

Przeczytałam Was tylko pobieżnie, bo mi maruda w wózku kwęka

Normalnie dziecko mi się popsuło. W zasadzie od drugiego miesiąca budził mi się tylko raz w nocy (około 2:00), a od 2 tygodni za *uja wafla nie prześpi dłużej jak 4h Zasypia po kapaniu 19-20, i budzi się koło 24. Potem o 4, 8 Nerwa mam jak nie wiem. Próbowałam go dziś przetrzymać, to mi mąż z pretensjami wyskoczył, że on spać nie może Ale żeby się połozyć przed 24 to juz nie pomysli...
ycnan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-20, 12:24   #1453
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
Pozdrawiam Patrol

Cytat:
Napisane przez cellaris Pokaż wiadomość
JAk martę nakarmimy brokułami to "ubierzemy" ją w jakiś worek foliowy tak coby tylko główka i ewentualnie rączki wystawały
dobry pomysl
Cytat:
Napisane przez dash Pokaż wiadomość
Weronisiu Maja je bardzo różnie. Czasami zje 120 na raz, innym razem zje 60... Wydaje mi się, że jak dziecko prawidłowo przybiera to nie ma co się stresować... Co do TŻ-ta to bardzo współczuję, mam wielką nadzieję, że jeszcze Wam się ułoży, będę trzymać kciuki aby TŻ zmądrzał
No Pascalek przybiera dobrze, bo sie z niego zrobil paczek Dziwi mnie tylko, ze taki glodny, az sie trzesie do jedzenia , a w rezultacie wypije np. 30ml i nie chce wiecej, a nastepne karmienie i tak za 3 godziny.

A ja sie chce pochwalic: po kilku dniach walki z twardymi bobkami (2 tygodnie) dzis Pascalek wytloczyl jajeczniczke

Edytowane przez Weronisia
Czas edycji: 2010-12-20 o 12:27
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-20, 12:26   #1454
falbala
Raczkowanie

bordowa dzieki za numer, zapisalam Wiktora na 27mego ))

Mam pytanie, czy promocja hippa w tesco jest dalej aktualna bo nie moge nic znalesc u nich na stronie ?

mój młody od kilku dni dostaje soczki jabłko albo marchewke. I w koncu robi fajne kupale (zwlaszcza po jabłuszku) regularnie co drugi dzien konsystencja jak gesty budyn ))) rewelka !!!
falbala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-20, 12:26   #1455
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
:
Normalnie dziecko mi się popsuło. W zasadzie od drugiego miesiąca budził mi się tylko raz w nocy (około 2:00), a od 2 tygodni za *uja wafla nie prześpi dłużej jak 4h Zasypia po kapaniu 19-20, i budzi się koło 24. Potem o 4, 8
Nie narzekaj Ja marze o takim spaniu Poki co z pobudki co 2 godziny przeskoczylismy na co 3 godziny.
A ty narzekasz
Stary 2010-12-20, 12:28   #1456
falbala
Raczkowanie

zapomnialam dodac, że w koncu sie wysypiam )) bo jest tylko jedno karmienie w ciągu nocy i to też z reguły nad ranem ))

---------- Dopisano o 12:28 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ----------

wiec jak tylko mąż znajdzie jakas lepsza robote(to może potrwac), to zamierzam produkowac drugą dzidzie )
falbala jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-20, 12:35   #1457
Majka232
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
No właśnie on tak z tą główką robi Ale nie odgina jej do tyłu więc się nie martwię
A widzę że nasze dzieci se podobnie rozwijają Mój jutro kończy dwa miesiące a już wykonał w poprzednim tygodniu trzy obroty z brzucha na plecy Jak on to sprytnie robi

Niemalże codziennie można u takiego dzieciaczka zauważyć coś nowego

Jutro przed nami wyprawa już na święta ... Mam nadziej że jakoś to minie i mały ja dobrze zniesie
Powodzenia w takim razie!
Szymonek niezbyt dobrze znosi wizyty gości u nas lub nasze u innych. Albo widzę, ze jest zmęczony i nie może usnąć, albo bardzo marudzi, na rękach mu źle, łóżeczka pod bokiem nie ma i tak to wygląda.
Tobie życzę, żeby synuś super zniósł i podróż i pobyt.

Cytat:
Słodziak

Dziękujemy

Normalnie dziecko mi się popsuło. W zasadzie od drugiego miesiąca budził mi się tylko raz w nocy (około 2:00), a od 2 tygodni za *uja wafla nie prześpi dłużej jak 4h Zasypia po kapaniu 19-20, i budzi się koło 24. Potem o 4, 8 Nerwa mam jak nie wiem. Próbowałam go dziś przetrzymać, to mi mąż z pretensjami wyskoczył, że on spać nie może Ale żeby się połozyć przed 24 to juz nie pomysli...
Jejku, jakby mi Tż wyskoczył z pretensjami, ze mały płacze w nocy i spać nie może to chyba bym go
To mama musi wstawać w nocy, karmić, a facet ma mieć pretensje, że dziecko go zbudziło płaczem... Brrr, faceci są czasami okropni (żeby nie było, mój też )

---------- Dopisano o 13:35 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ----------

falbala - już myślisz o kolejnym dziecku? Podziwiam

Weronisia - super, że Pascalek zrobił normalną kupkę

Pytanie do karmiących cycusiem - jecie zupę pomidorową?
Ugotowałam sobie taką na przecierze pomidorowym z makaronem Durum i nie wiem czy powinnam zjeść... A w brzuchu burczy
Stary 2010-12-20, 12:37   #1458
Weronisia
Zakorzenienie

Cytat:
Ugotowałam sobie taką na przecierze pomidorowym z makaronem Durum i nie wiem czy powinnam zjeść... A w brzuchu burczy
Ja jadlam gdy karmilam
Apropo... ty juz myslisz o obiedzie, a ja jeszcze nawet nie jadlam sniadania
Stary 2010-12-20, 12:39   #1459
Majka232
Zakorzenienie

Cytat:
Ja jadlam gdy karmilam
Apropo... ty juz myslisz o obiedzie, a ja jeszcze nawet nie jadlam sniadania

Ja już jadłam śniadanie (7.30), II śniadanie (11.30) i teraz znów jestem głodna
Stary 2010-12-20, 12:53   #1460
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:
Powodzenia w takim razie!
Szymonek niezbyt dobrze znosi wizyty gości u nas lub nasze u innych. Albo widzę, ze jest zmęczony i nie może usnąć, albo bardzo marudzi, na rękach mu źle, łóżeczka pod bokiem nie ma i tak to wygląda.
Tobie życzę, żeby synuś super zniósł i podróż i pobyt.
No własnei Franek też nie za bardzo lubo gości Tzn jest już lepiej My mu zabieramy jego kojec na święta bo będziemy tam tydzień i nie wyobrażam sobie żeby spał z nami na jakiejś małej wersalce. Więc liczę że w swoim łóżeczku będzie spał Jak u Teściów będzie marudził to się przeniosę do moich rodziców (przynajmniej będzie pretekst że mi mama pomrze ) i już

Cytat:
Ja już jadłam śniadanie (7.30), II śniadanie (11.30) i teraz znów jestem głodna
o to widzę tak jak ja tyle że śniadanie zaliczyłam o 7 A teraz ugotowałam biały barszcz i zamierzam go zjeść A tak w ogóle to można jak się piersią karmi ??

Dziewczyny czy któraś z Was wybiera się na sylwestra na wychodne?
Stary 2010-12-20, 12:55   #1461
martucha84
Zakorzenienie

dziękuję za wszystkie informacje dotyczące fridy, będziemy musieli kupić
i ciesze się że kupa Patryka potrafi tak wam poprawić humor..

MisQa gratuluję przespanej nocy Julkowej

Weronisia gratuluje kupala

my mamy meksyk na 14 mamy to eeg. od 10 patryk nie śpi coby tam zasnął drze się nosimy go na zmianę, mały się nauczył że śpi sobie o 12 i teraz dupa zasypia nam na rekach co chwile go budzimy co za beznadziejne badanie...
Stary 2010-12-20, 13:01   #1462
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

Majka232... hehe, ja robie przewaznie na trybie półautomatycznym z preselekcja przyslony (Av- oznaczenie na aparcie), gdzie mam mozliwosc ustawienia wlasnie przyslony, czasy juz ustwiaja mi sie automatycznie

martucha, ja nie umiem fridą i czyszcze jej nos kawąłkiem chusteczki chigienicznej zwinietej w rulonik ktory wkładam jej do nosa i wyjmuje gile, bo sie przylepiaja do tej chusteczki

Dziewczyny orientujecie sie moze czy któreś z sieci polskich stacji benzynowych maja cos takiego jak "pokoj malucha", gdzie ma sie mozliwosc przewiniecia i nakarmienia malucha...???
w IKEA wiem ze na pewno jest bo niedawno obczajalam , a to mi tylko kolo uszu przemknelo...

Jestem, bo fotografuję....
http://martalipinska.blogspot.com/

Edytowane przez mszu
Czas edycji: 2010-12-20 o 13:03
mszu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-20, 13:05   #1463
Szczęśliwa
Zadomowienie

Hej Mamusie.

Ja jak zwykle spałam do 11 a teraz dnia mi za mało. O 16 przychodzi koleżanka na kawkę a ja mam w mieszkaniu bałagan i choinkę do ubrania (stoi łyska bo wczoraj zrobiło się zwarcie i przepaliły się lampki). No i na spacer wypadałoby iść bo jest fajna temp.

Moje dziecko w końcu wydłużył sen po tygodniowej przerwie o 21- poszła spać, wstała o 4 (jedzonko i sen) , później o 8 (jedzonko i sen) i 11. Teraz znowu przysnęła jak sobie przypomnę 2-gi miesiąc kiedy to w dzień nie spała prawie wcale wszystko się odmieniło po zmianie mleka i kropelek na bobotic. Czyli wszystko wskazuje na to, ze dokuczał jej trochę brzuch a mleko faktycznie było ciężkostrawne.

Cytat:
Napisane przez Mpik82 Pokaż wiadomość
Przepraszam, że nie zaglądam i nie pisze.. ale powiem WAM szczerze, że nie moge czytać jakie to wasze maluszki są grzeczne,,, poprostu ja mam DIABŁA w anielskiej skórze,...
od kilku dni w ogóle tragedia,,,,,,,drze się co chwile,,,
Kurcze to naprawdę nieciekawie . To już w sumie duża dziewczynka, ciekawe co powie Ci lekarz. Może to jednak brzuszek?

Cytat:
No to ślicznie Patrysiu. Funduj mamusi więcej takich niespodzianek- w końcu jest kobieta na macierzyńskim co innego ma do roboty

Cytat:
co do szczepień mam do was pytanie. moja małą po szczepieniu była osowiałą, jakaś taka nie obecna. zaro gorączki, płaczu, senności ale dziecko przestało łapać kontakt z otoczeniem. po tygodniu jej przeszło. miała któreś z was podobnie????
U nas tak nie było. Mała była niespokojna i marudna ale dostała paracetamol i poszła spać. Następnego dnia było już dobrze. A uśmiechała się cały czas- już 10 minut po szczepieniu.
Jutro kolejne dawki- 3 wkłucia....

A o autyźmie nie czytaj, faktycznie są takie opracowania medyczne że autyzm jest skutkiem szczepień skojarzonych(i muszę przyznać że to jeden z licznych powodów da których ja wybrałam szczepienia na NFZ), ale to nie jest tak, że to od razu widać. Autyzmu nie stwierdzisz u tak małego dziecka. No i to jest tylko teoria, nie potwierdzona.

Cytat:
Szymonek na brzuszku
Fajnie No właśnie dziewczyny kładziecie maluchy na brzuchu na takich rogalach jak Majka? Bo ja mam takiego i nie wiem czy można?

Cytat:
c

My fridą. Ale u nas nie było jeszcze prawdziwego kataru. Tylko suche baby, które psikam wodą morską i po chwili traktuję fridą. Sprawdza się. Mała nie lubi jak jej cokolwiek robisz przy nosie ale nie płacze.

Cytat:
ale dziś moja córa napędziła mi stracha... budzę się rano, na zegarek-6 rano... spojrzenie na butelki-wszystkie stoją, czyli dziecię w nocy nie jadło... wyskoczyłam z łózka jak oparzona i biegne do łóżeczka i sprawdzam czy dziecię oddycha...
Taka sama była moja reakcja jak córcia pierwszy raz przespała 8 godzin bez przerwy. Biegłam do łóżeczka przerażona

Cytat:
a tak mi się przypomniało, słyszałyście o tym wypadku, gdzie tatuś (idiota) ciągnął dzieciaki na sankach za samochodem i sanki wpadły pod jadący autobus i chłopczyk zginął na miejscu a dziewczynka jest w stanie krytycznym
Tragedia naprawdę. Głupota ludzka nie zna granic. Niektórzy są nparwdę nieprzewidywalni, chcieli dzieciom radochę zrobić i doprowadzili do tragedii. Ale bardzo szkoda mi bardzo tej rodziny, ojciec się pewnie nie pozbiera.

Cytat:

A ja sie chce pochwalic: po kilku dniach walki z twardymi bobkami (2 tygodnie) dzis Pascalek wytloczyl jajeczniczke

Cytat:
Napisane przez falbala Pokaż wiadomość
wiec jak tylko mąż znajdzie jakas lepsza robote(to może potrwac), to zamierzam produkowac drugą dzidzie )
wow!
Mój mąż też już ciągle gada kiedy następne dziecko i planuje. Ale ja jakoś jeszcze nie myślę. Nie przeraża mnie ciąża i poród. Ale teraz przy jednym dziecku jest tyle roboty a co mówiąc przy dwójce maluchów.
Teraz jak ktoś się źle czuje albo boli głowa itp. to jedno się dzieckiem zajmuje a drugie leży itp. A jak dwójka to dwoje rodziców zaangażowanych non stop. Z domu też się ciężko samemu ruszyć, bo to już dwójka dzieci którym trzeba opiekę załatwić.... narazie jeszcze trawię.

Cytat:
Ja jem.

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-20, 13:07   #1464
Zuziczka
Rozeznanie

od godziny wam odpisuje i mozilla sie wziela i errorowala a taka bylam blyskotliwa w odpowiedziach (skromnie przyznając).

Dupa zimna, wkurzylam sie, bo teraz nie mam czasu odpisywac.

majka- ja jem pomidorowke- czemu nie? Co prawda ja robilam z mrozonych pomidorow z ogrodka.

Ilonka- u nas sylwl to albo spontan albo siedzimy z rodzicami
Stary 2010-12-20, 13:08   #1465
Szczęśliwa
Zadomowienie

Cytat:
my mamy meksyk na 14 mamy to eeg. od 10 patryk nie śpi coby tam zasnął drze się nosimy go na zmianę, mały się nauczył że śpi sobie o 12 i teraz dupa zasypia nam na rekach co chwile go budzimy co za beznadziejne badanie...
Biedy Patryś- spać nie dają. Każdy by się wkurzał

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-20, 13:12   #1466
Majka232
Zakorzenienie

Szczęśliwa - nam rehabilitantka kazała na początku kłaść na swoim przedramieniu tak jak na rogaliku, a później wprowadzić taki rogal, więc czasami kładę na nim Szymona, ale zazwyczaj sam leży. Ważne by miał łokcie pod kątem prostym (tak z przodu) i blisko klatki piersiowej. Rączki nie powinny uciekać

---------- Dopisano o 14:12 ---------- Poprzedni post napisano o 14:10 ----------

Dzięki za odp. dot. zupki.
Już ja zjadłam , a pytałam, bo pomidory maja podobno działanie alergizujące. Każde źródło mówi co innego, więc już sama nie wiem
Stary 2010-12-20, 13:23   #1467
IlonaN2
Zadomowienie

GG do IlonaN2

Cytat:

Dziewczyny orientujecie sie moze czy któreś z sieci polskich stacji benzynowych maja cos takiego jak "pokoj malucha", gdzie ma sie mozliwosc przewiniecia i nakarmienia malucha...???
w IKEA wiem ze na pewno jest bo niedawno obczajalam , a to mi tylko kolo uszu przemknelo...

Mszu
ja próbowałam znaleźć informacje na ten temat bo tez ruszam jutro w podroż Ale chyba brak taki pokoi Bo nawet z tego co pamiętam to na Orlenach na mojej stracie w kiblu damskim jest tylko stolik do przewijania (ale w męskim już nie ma) A w Ikei w Krakwie też tylko taki stolik jest i o żadnym pokoju nie słyszałam i nie widziałam

Zuziaczek
na pewno te odpowiedzi były błyskotliwe

Weronika
brawo dl Pascala za kupkę

Majka
ja pomidorowej nie jadam bo małego wysypuje po pomidorach

---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:18 ----------

Cytat:
Napisane przez falbala Pokaż wiadomość

o nie nie u mnie to nie ma takiej możliwości

Edytowane przez IlonaN2
Czas edycji: 2010-12-20 o 13:21
Stary 2010-12-20, 13:25   #1468
Majka232
Zakorzenienie

Ilona - co do Sylwestra to nigdzie nie wychodzimy. Możliwe, że do nas przyjdzie max.6 osób, a możliwe, ze będziemy tylko my i jedna para w ciąży

Mój Tż nakręcił się na wyjazd na wakacje do Chorwacji. Wg mnie Szymon będzie na to za mały. Nawet w foteliku dziecko nie powinno siedzieć zbyt długo
Stary 2010-12-20, 13:26   #1469
kotekk81
Zakorzenienie

Czesc

ale mielismy wczoraj ciezki dzien od rana tak bolala mnie glowa ze nawet myslec mi sie nie chcialo i trzyma mnie do dzis chociaz jest juz lepiej chcialismy jechac na zakupy ale akumulator nam padl a prostownik pozyczylismy tylko ta osoba nie spieszy sie z oddaniem (juz wczoraj do niego dzwonilismy i dzis ma nam go oddac) oczywiscie NIKT z sasiadow i znajomych nie posiada czegos takiego jak prostownik w sklepie tlumy jeszcze bym to jakos przezyla ale jakiez te ludzie sa niepociumane, zostawia wozek na srodku i w d.pie maja ze ktos inny nie ma jak przejechac a po powrocie do domu zastalismy tesciowa (przyszla na imienimy mojej mamy) i to jej ojejowania i tiutianie dobilo mnie calkowicie jeszcze zaczela mniec waty odnosnie chrzcin i juz totalnie odechcialo mi sie tej imprezy

i jeszcze na dodatek tego wszystkiego ukruszylam se jedynke i 80 zl w plecy bo gwarancja juz sie skonczyla

ad. noska - my czyscimy "skretkami" z watki, czasami na sucho czasami nasaczamy sola fizjologiczna i daje rade, fride tez mamy ale Maja ryczy juz na sam widok

ad. pomidorowej - jem i malej nic nie dolega

ad. tego wypadku - to kolo mojego miasta sie zdarzylo i jak o tym uslyszalam to az usiadlam na temat ojca wypowiadac sie nawet nie bede bo szkoda slow zreszta ta tragedia dotknela tez jego i to on bedzie mial wyrzuty sumienia do konca zycia

A moje dziecko zrobilo niespodzianke jak zjadla wczoraj o 21 tak obudzila sie o 6:30 niestety wiem ze to juz sie wiecej nie zdarzy, przeciez nie mozna za bardzo rozpieszczac rodzicow bo za dobrze by mieli hahaha

Martucha trzymam kciuki za badanie

Zuza normalnie jak zobaczylam to auto to az mi sie goraco zrobilo dobrze ze Tz nic sie nie stalo

Mszu szczerze podziwiam Cie ze wyruszycie w taka podroz bo nie dosc ze tylko ty jestes kierowca to jeszcze Mala nie przespi Ci ten podrozy z Maja nie byloby takiego problemu bo ona jak tylko ma ubrany kombinezon to udrza w kimono i niewazne czy jedzie wozkiem czy samochodem potrafi spac dopoki sie jedzie a potem sie drze bo taaaka glodna jest hahaha

lece obiad zrobic bo Tz zaraz bedzie

Podczas gdy obrabiasz mi tyłek nie zapomnij mnie w niego pocałować
kotekk81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-20, 13:28   #1470
ycnan
Zadomowienie

Cytat:
Super
Cytat:
Nie narzekaj Ja marze o takim spaniu Poki co z pobudki co 2 godziny przeskoczylismy na co 3 godziny.
A ty narzekasz
Narzekam, bo już od dawna ładnie spał i ja mogłam się wyspać, a tu taka kicha teraz

Majka232, pretensji specjalnie, to mój mąż nie miał, tylko burknął, czy nie mogę małemu dać tego cycka A jak powiedziałam, że nie, to wtedy coś tam pod nosem pogadał o tym, że się za****ście wyśpi.
Pomidorówkę jadłam chyba tylko raz.
BTW, Zuziczka, Ty, przy skazie Olka, jesz pomidorówkę? Ze śmietaną?
IlonaN2, barszczu białego nie jadłam, ale zalewajkę na barszczu z butli - tak.
A na Sylwestra, oczywiście, że wychodzimy ...do kuchni
Cytat:
Oj oj oj. To współczuję Wam i Patrykowi. Daj znać po badaniu.

Cytat:
Majka232... hehe, ja robie przewaznie na trybie półautomatycznym z preselekcja przyslony (Av- oznaczenie na aparcie), gdzie mam mozliwosc ustawienia wlasnie przyslony, czasy juz ustwiaja mi sie automatycznie
O żesz Ty niedobra!
A o pokoju do przebierania na stacjach nei słyszałam. Trzeba by poczytać na stronach www.

Cytat:

od godziny wam odpisuje i mozilla sie wziela i errorowala a taka bylam blyskotliwa w odpowiedziach (skromnie przyznając).
ycnan jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości