2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy cz.II - Strona 53 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-12-21, 09:56   #1561
martucha84
Zakorzenienie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c

gabisun zgadzam się, ja przechodziłam różyczkę i świnkę a moja siostra odrę, więc też nie kumam obie żyjemy jesteśmy zdrowe (ale o psychikę głowy nie daję ) ja mam dzieci siostra w ciąży nic nas nie upośledziło
chyba hahaha a autyzmu u nas nie ma no chyba że wynaleźli nową odmianę
Stary 2010-12-21, 10:02   #1562
gabisun
Zakorzenienie

Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
gabisun zgadzam się, ja przechodziłam różyczkę i świnkę a moja siostra odrę, więc też nie kumam obie żyjemy jesteśmy zdrowe (ale o psychikę głowy nie daję ) ja mam dzieci siostra w ciąży nic nas nie upośledziło
chyba hahaha a autyzmu u nas nie ma no chyba że wynaleźli nową odmianę
tą szczepionkę wprowadzono chyba w 86 albo 85 muszę sprawdzić ,ale ja tego nie miałam, bo jakbym miała to raczej nie zachorowałabym na różyczkę

---------- Dopisano o 10:02 ---------- Poprzedni post napisano o 10:00 ----------

O znalazłam, jednak w 88 więc się uchowałyśmy

http://pl.wikipedia.org/wiki/MMR

gabisun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-21, 10:04   #1563
niuniuniau
Zadomowienie

Cześć dziewczyny

Marta super że już po badaniu i co najważniejsze że wszystko jest ok Co do buzi to u mojej małej podobnie się robi, jeszcze nie ząbkuje raczej za młoda na to ale właśnie dookoła buziaka ma krosteczki i zaczerwienienie i też nie wiem co z tym robić.

Klarissa rzeczywiście strasznie wielki ten siniak, ja nic takiego nie miałam po wyrwaniu dwóch na raz, albo jesteś bardzo delikatna albo trafiłaś na lekarza boksera

Wszystkim dziewczynom, których dzieciaczki się popsuły serdecznie współczuję.
No i co do karmienia piersią to makabra u mnie też mała się rzucała przy jedzeniu ale okazało się że to problemy z brzuszkiem, teraz jest ok dostaje delicol i sab simplex. A właśnie Kalex Ty chyba pisałaś o tym Delicolu i że kupowałaś za 37 zł, u mnie kosztuje 27 w aptece, więc może poszukaj gdzieś jeszcze to taniej znajdziesz.
Cellaris dziękuję serdecznie za sab simplex, działa cuda, w końcu na myśl o zbliżającym się wieczorze nie mam dreszczy i nie drżę ze strachu. Jeśli mogę Ci się jakoś odwdzięczyć to wal jak w dym

Mszu mam nadzieję, że te zdjęcia się nadadzą do kolażu. Oczywiście dalej się będę starała polować na dobry humor małej.

ycnan jeśli dobrze kojarzę to Twój Borys ma podobnie lenia z podnoszeniem główki jak moja Oliwka. U nas pomaga noszenie jak najmniej w pionie, często na ręku a brzuszkiem do dołu (choć zdarza jej się długi czas podziwiać panele ;P) No i odbijam ją również na kolanach więc siłą rzeczy jest zmuszana do ćwiczenia mięśni i podnoszenia łebka jak chce coś zobaczyć i to daje nawet rezultaty bo do niedawna mała kładziona na brzuchu przechylała głowę w bok rozkładała ręce i se leżała plackiem zadowolona. Co najwyżej dupkę unosiła do góry

Więcej nie pamiętam co miałam odpisać bo podchodzę do tego już trzeci raz
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg PC181126.jpg (76,2 KB, 41 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg PC181121.jpg (73,1 KB, 39 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg PC181124.jpg (75,8 KB, 35 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg PC181125.jpg (75,6 KB, 32 załadowań)
Niechaj Bóg ma w swej opiece człowieka, który Cię naprawdę pokocha. Złamiesz mu serce, śliczna moja, okrutna, psotna kotko, która tak jest nieuważna i pewna siebie, że nie stara się nawet osłaniać swoich pazurków.

http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008080201001030.png
niuniuniau jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-21, 10:12   #1564
Mpik82
Rozeznanie

GG do Mpik82

Hej dziewuszki
Milenka bardzo przeziębiona kaszle strasznie na szczęscie śmieje się wtedy jak głupia, widocznie jej się to podoba.. nio i katar ma straszny, ciężko go fridą wyciągnąć..a ona się wtedy drze masakrycznie

Byliśmy wczoraj w Środzie śl. u lekarza.. RAMZI.. ponoć super... i wymyślił, ze pewnie to, ze ona tak krzyczy to wina brzuszka, gazów, że to nie możliwe aby ot tak sobie płakała..
Kazał po pierwsze zmienić mleko mm które podaje, bo dawałam bebilon na NUTRAMIGEN, stopniowo zmieniać, czyli jak zawsze daje 4 miarki to teraz 3bebilona i 1 nutramigenu po kilku dniach 2na2...
(karmie jeszcze swoim sciagam dalej ale coraz mniej go bo sciagam tylko 2 razy dziennie...juz mi sie nie chce ;-P)

kazał zrobić powtórnie wyniki moczu +posiew..
i sie zobaczy..

ale fakt wczoraj wieczorkiem dalam jej nowe mleczko i juz zaczela prykać śmierdząco,, a ostatnio kupka byla ale brak pierdów.. tzn były ale malo...
JEJKU jak ja bym chciała wiedziec co jej jest...
chora bidulka jest,, mało je.. w nocy się budzi ale wypije 20ml i koniec....

ide was nadrobić...
Stary 2010-12-21, 10:13   #1565
hagar1
Rozeznanie

niuniuniau cudne zdjęcia, co za stylowa fryzura moja mała prawie nic nie ma na głowie, a u was taki gąszcz włosów. zazdrościmy
hagar1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-21, 10:16   #1566
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

niuniuniau... rewelacyjnie wyszly! juz sobie zapisalam jedno

kurde dziewczyny, naprawde jest coraz lepiej ze zdjeciami. Jak patrze na watki lipcowo-sierpniowe, albo listopadowo-grudniowe... to zdjecia ich bobasow w porowaniu z waszymi to mega amatroszczyzna bo ja tam nie jestem zdania, ze niewazne ze bobas piekny a zdjecie beznadziejne to i tak jest ok. Dla mnie na beznadziejnym zdjeciu to i dziecko jest brzydkie

Jestem, bo fotografuję....
http://martalipinska.blogspot.com/

Stary 2010-12-21, 10:22   #1567
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gabisun Pokaż wiadomość
tą szczepionkę wprowadzono chyba w 86 albo 85 muszę sprawdzić ,ale ja tego nie miałam, bo jakbym miała to raczej nie zachorowałabym na różyczkę

---------- Dopisano o 10:02 ---------- Poprzedni post napisano o 10:00 ----------

O znalazłam, jednak w 88 więc się uchowałyśmy

http://pl.wikipedia.org/wiki/MMR
tak ale mnie się uroiło że chorując na te choroby też się upośledzasz a mimo że jak pisałam chorowałyśmy nic nam nie jest wiec uważam podobnie jak ty że ta szczepionka jest niepotrzebna
skoro zachorowanie na nie cię nieprzekręca

---------- Dopisano o 10:22 ---------- Poprzedni post napisano o 10:19 ----------

niuniuniau dziękuję, a córcia wymiata ale ma fryz

Mpik82 współczuje wam obu bóle minęły

mszu cóż za wyróżnienie dla nas ale serio to tylko wychodzi na plus dla nas i dla dzieci bo będą miały fajną pamiątkę
Stary 2010-12-21, 10:29   #1568
niuniuniau
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mszu Pokaż wiadomość
niuniuniau... rewelacyjnie wyszly! juz sobie zapisalam jedno

kurde dziewczyny, naprawde jest coraz lepiej ze zdjeciami. Jak patrze na watki lipcowo-sierpniowe, albo listopadowo-grudniowe... to zdjecia ich bobasow w porowaniu z waszymi to mega amatroszczyzna bo ja tam nie jestem zdania, ze niewazne ze bobas piekny a zdjecie beznadziejne to i tak jest ok. Dla mnie na beznadziejnym zdjeciu to i dziecko jest brzydkie
Cieszę się, że są ok, a tak szczerze to dzięki Tobie i ja chylę czoła przed Twoją wiedzą fotograficzną i stawiam piwo Jak już oczywiście będziemy mogły. Bo do tej pory moje zdjęcia to nawet nie nadawały się do pokazania komukolwiek z domowników Wcześniej robiłam wszystko na trybie auto a jedyne co zmieniałam to jakieś nikomu nieprzydatne bajery typu czy to portret czy zdjęcie nocne co i tak g..no dawało. Więc ja bardzo chętnie wysłucham uwag co jeszcze można poprawić
Niechaj Bóg ma w swej opiece człowieka, który Cię naprawdę pokocha. Złamiesz mu serce, śliczna moja, okrutna, psotna kotko, która tak jest nieuważna i pewna siebie, że nie stara się nawet osłaniać swoich pazurków.

http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008080201001030.png
niuniuniau jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-21, 10:44   #1569
Kalex
Zakorzenienie

GG do Kalex

niuniuniau - dzięki za info odnośnie Delicolujestem zaskoczona ceną! ja w jednej aptece widziałam za 41 zł, w drugiej za 50(!!!) i w koncu zamówiłam na DOZ za 37 ale fakt faktem,że wszystkich aptek to nie obleciałam
Kalex jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-21, 10:59   #1570
pandziolka
Raczkowanie

hej mamuśki
ale się wczoraj zdenerwowałam...na święta dla dziadków (tż ma dziadka i babcię,ja tylko babcię) wymyśliłam,że damy im zdjęcie Wojtusia w ramce,no i tż miał wywołać.przychodzi wczoraj do domu daje mi 2 (!!!!!) zdjęcia i 2 (!!!!!) ramki nosz kurka jesteśmy ze sobą 5 lat,a do niego nie dociera,że mamy troje dziadków no to ja się pytam,a gdzie zdjęcie dla mojej babci???a on mówi,że przecież kazałam mu wywołać 2 zdjęcia (chyba się przesłyszał) i on ślepo i bezmyślnie to zrobił... o Boże...faceci...

dzisiaj to się już z tego śmieje,ale wczoraj było mi przykro,że myśli tylko o swojej stronie rodziny...

apropos jego rodziny to niestety czeka mnie wizyta z noclegiem w święta u 'kochanej teściowej'... zobaczymy jak to zniosę...mam nadzieję,że nie będzie potrzeby psuć atmosfery świątecznej jakimiś kłótniami...
pandziolka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-21, 11:06   #1571
Zuziczka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość
zuziczka na to potrzeba czasu...
musisz odstawic np przezmc nabial i ja smaruje cutibasa taka masc dla alergikow do kupienia bez recepty dobrze nawilza skore.... lekarz mi kazal lykac 6 razy dziennie opareol takie kapsulki z wiesiolka i kwasami omega... polecam... dobrze natluszczaja skore i to taki suplement diety...
Ray- ja jestem na diecie od ponad 2miechow i na poczatku nie jadlam w zasadzie nic! Olek wysypke mial dalej.
Omega3 to ja jem cala ciaze i teraz tez caly czas. Tyle ze ja kupuje Zdrovit Forte i wystarczy jedna tbletka na dzien, te 6 to by mnie dobilo

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
A jeśli chodzi o ciąże to ja zrobiłam test tak jak mi pani dr kazała (w razie gdyby żeby szybko odstawić tabletki) i śmiałam się bo TZ kupował w aptece test, herbatkę dla małego i bepanten i tabletki anty i baba się dziwnie na niego patrzyła
a to dobre!

Cytat:
Napisane przez ycnan Pokaż wiadomość
No, i moja przygoda z cyckowaniem dobiega powoli końca... Smutno mi
Anulka- ja sobie nawet nie wyobrazam tego jeszcze. Bo u nas choc z problemami t cycus jest ciagle najwazniejszy. Butelka za to jest =BE! jak olek odrzuci cycka to u nas chyba od razu lyzeczka bedzie.

Cytat:
Moje dziecko moze nie rozwija sie intelektualnie, ale jak tak dalej pojdzie to bede miala małą pudzianke w domu,
no pieknie wypelni nisze na rynku Olek robi tak samo, choc ostatnio widze ze wlasnie inwestuje w intwelekt-gada i gada, wymysla nowe slowa i zaczal spiewac a zabawki chwycic to nie potrafi, ja nie wiem...

Cytat:
rączek do zabawek to ona nie wyciąga , trzeba jej wsadzić w łapkę i wtedy trochę się nią zainteresuje ale jedno jej wychodzi najlepiej wyrywanie smoczka z buzi i rzucanie jak najdalej żebym nie znalazła
hehe, olo tez tak potrafi ale kinia ladnie trzyma w obu raczkach- dla nas\to ciagle mega wyczyn

Cytat:
Napisane przez falbala Pokaż wiadomość
mszu az taki straszny miałas ten poród? kurcze ja o swoim faktycznie juz prawie zapomniałam ale u mnie była wersja light.

a my bylismy w black red white i kupilismy mlodemu meble do pokoju ) od mikolaja tzn babcia i dziadek dali na prezent 2000 i stwierdzilismy ze kupimy jakies fajne mebelki
Mi tez bedziwe sie ciezko zdecydowac na drugie dziecko... tzn dziecko jak najbardziej, ale ciaza i porod to juz zdecydowanie NIE!
2000zl na prezent? U hu hu!

Cytat:
Napisane przez ninaad Pokaż wiadomość
może jeszcze go wysypie (oby nie). A może to nie alergia na białka mleka? Albo wypiłaś tego mleka za mało. U nas niby Ola uczulona na białka mleka, ale jak jem nabiał w niewielkich ilościach to nic jej nie jest
Ola jak obudziła się o 3 w nocy to męczyłam się z nią chyba 1,5 h, żeby usnęła- marudziła, piszczała, nie dała się odłożyć do łóżka (ząbki czy co ??)
Narazie go jakos bardziej nie\wysypalo. Zobaczymy.
A co Olcia tak wariuje?

Cytat:
Napisane przez Lenka* Pokaż wiadomość
Zuziczka, współczuję, dobrze że mężowi nic się nie stało.
A propos skazy – może po kilku dniach dopiero ta wysypka wyjść.
No i wynik super – nie ma już anemii!!!
dzieki za odp Lenka Mala piekna jak zawsze

Cytat:
Napisane przez NIKaP-n Pokaż wiadomość

Zuza, bom zapomniała!!! Matko jedyna, dobrze, że Radziowi nic sie nie stanęło masakra jakas!
Ja dzisiaj pojechałam na przegląd i co? okazało się, że z tyłu mam 0 hamulcy nie wiem jakim cudem, auto niedawno było oglądane przez fachowców, czy wszystko ok... a ja z dzieckiem jeździłam. (co prawda w te mrozy nie).
Co prawda- czułam, że cos nie tak, ale myślałam, że to letnie opony i po zmianie na zimowe, miałam wrażenie, że jest ok...
I tak, Paweł wczoraj zarobił dodatkowe 700zł, cieszyłam się, że na swięta jest dodatkowa kasa. jassssne...
dzieki Moni
Kurcze, dobrze ze jednak naprawili te hamulce.
A jak zabki Pabla?

Cytat:
Majka z tym autyzmem to chodzi o szczepionkę MMR( różyczka, odra,świnka) podaje się ją koło roku, ale to temat rzeka... nie martw się na zapas bo zbiję

Kurde nie mam czasu sobie spokojnie poczytać

Ja dokładnie rok temu oznajmiałam mamie, że zostanie babcią w trakcie ubierania choinki nie mogłam wytrzymać żeby nie powiedzieć
hehe, a ja sie dowiedzialam o ciazy w marcu w Dzien Kobiet

a mi sie odechcialo jechac na Swieta do domu...
Powiedzialam wczesniej mamie, ze zostaje az do Sylwka w domu. Niesteyt Radek bedzie musial wrocic do pracy. No i wczoraj do mnie dotarlo, ze bede sie Olkiem zajmowac sama, bo przeciez moja mama tez pracuje. Bedzie moj tata co prawda, ale on mi nie pomoze tyle co Radek (przebierze, pocwiczy, zabawi, ulula itd) I dzwonie wczoraj do mamy i mowie, ze chyba nie zostane jednak miedzy swietami, bo nie dam rady sama z Olkiem.
A mama sie wziela i wkurzyla, i ze jak to? i ze co ja wymyslam? i ze zachowuje sie tak jakbym dala sie dziecku zdominowac! i ze ona trojke dzieci wychowala i tak nie mowila jak ja...

i poczulam sie jak nieudaczna niedojda...

powiedzialam mamie, ze widocznie ma felerna corke, co sie dala jednemu dziecku(czyt. ukochanemu wnusiowi) zdominowac....
Stary 2010-12-21, 11:11   #1572
aaneczka1984
Zadomowienie

Cytat:
bo ja tam nie jestem zdania, ze niewazne ze bobas piekny a zdjecie beznadziejne to i tak jest ok. Dla mnie na beznadziejnym zdjeciu to i dziecko jest brzydkie
ju toking tu mi????

JA chciałam dzis choinke ubrac i włączyłam swiatełka zeby sprawdzic czy działają..nie zauwazyłam ze kabelek jest odkryty...
no i prach... prąd pierdyknoł az gwiazdki zobaczyłam
dobrze ze nic mi sie nie stało, bo byłam sama z dziecmi w domu i nie byłoby szans na wezwanie pomocy

Zuziczko..ja codzien słysze od mamy jaka to jestem beznadziejna, i ze gdyby nie ona to w domu byłby brud smród i malaria...ale ja sie nie przrejmuje jej gadaniem...
mowie jej zawsze ze ma przynajmniej troje idealnych dzieci. a ze jedno juz jej nie wyszło no to trudno..

Edytowane przez aaneczka1984
Czas edycji: 2010-12-21 o 11:17
aaneczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-21, 11:19   #1573
pandziolka
Raczkowanie

Zuzi nie przejmuj się mamą.skoro uważasz,że sama nie dasz rady (a wcale się nie dziwię) to rób tak jak Tobie jest wygodnie.mamy mają to do siebie,że raczej ciężko im dogodzić.moja jeszcze nie widziała Wojtka (wyjechała jak miał 8 dni),a już mówi,że niesamowicie go rozpieszczam
aaneczka całe szczęście,że nic się nie stało.uważaj kobieto

nasza poranna sesja...wiem,że nie za bardzo się nadają do kolażu,ale chciałam tylko pokazać jak mój pierworodny (W KOŃCU) podnosi główkę,a wiecie co mu pomogło???mam taką piłkę gimnastyczną i kładłam go na niej i wtedy nie miał innego wyjścia tylko musiał tą łepetynkę podnieść

1.to jest kropelka
2,3,4 trochę popozuję
5.już mi się nie chce
6.a może położę się na pleckach
7.mamo błagam to już ostatnie zdjęcie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (69,1 KB, 28 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2.jpg (47,6 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 3.jpg (55,5 KB, 23 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 4.jpg (57,3 KB, 22 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 7.jpg (52,7 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 5.jpg (65,0 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 6.jpg (70,5 KB, 30 załadowań)

Edytowane przez pandziolka
Czas edycji: 2010-12-21 o 11:22
Stary 2010-12-21, 11:27   #1574
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

Zuzi... jjeej no Twoja mama po prostu juz zapomniala jak to jest miec male dziecko, a jesli ty i Twoje rodzenstwo byliscie "łatwymi" dziecmi to tym bardziej nie pamieta... ale ja Cie rozumiem i nie czuj sie jak niedojda... masz prawo byc zmeczona i potrzebowac dzielic ten obowiazek z kims jeszcze...

aaneczka.... mówię ogólnie (bo jesli zdjecie, jest przeswietlone, niedowswietlone, zle wykadrowane, lub jakos zdjecia ma stawia wiele do zyczenia to raczej trudno doszukiwac sie w nim uroczego niemowlecia)
Prad taki w swiatelkach choinkowych raczej by Cie nie zabil, ale uczucie nieprzyjemne.. fakt.

Jeszcze a propos zdjec to nawet chore dzieci, dobrze uchwycone, potrafia dobrze wygladac na zdjeciu.

Same spojrzcie...

http://whitesmokestudio.pl/blog/inde...blazek-jasiek/

pandziolka
kochana... za blisko robisz te zdjecia...40 cm dalej i juz by bylo ok Wojtuś by mi na zięcia pasowal, przynajmniej w wersji obecnej-niemowlęcej

Edytowane przez mszu
Czas edycji: 2010-12-21 o 11:32
mszu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-21, 11:37   #1575
pandziolka
Raczkowanie

Cytat:
pandziolka kochana... za blisko robisz te zdjecia...40 cm dalej i juz by bylo ok Wojtuś by mi na zięcia pasowal, przynajmniej w wersji obecnej-niemowlęcej
ok następnym razem na pewno zrobię z większej odległości

Nadinka jako synowa...kuszące. tylko nie wiem jak ja bym się sprawdziła w roli teściowej

Czas edycji: 2010-12-21 o 11:38
Stary 2010-12-21, 11:37   #1576
Pomidora
Zakorzenienie

Pandziolka,Elenka, przykro mi, że będziecie miały takie smutne Święta

Czita, powodzenia dziś na szczepieniu. Tymek w Boże Narodzenie kończy 4 mc

Weronisiu, tak sobie poczytałam o tej twojej koleżance i po raz kolejny upewniłam się, że w PL to jest tak, ze każde zmiany skórne to skaza albo AZP I od razu ciężka artyleria, zamiast spróbować czegoś innego. Dlatego ja nie do konca wierzę lekarzom, wolę od razu nie faszerować małego nie wiadomo czym.

Martuś, tak się cieszę, ze u was wszystko w porządku Badanie w fatalnych warunkach, ale najważniejsze, ze wszystko dobrze Musiało tak być! No i Patryk pięknie się rozwija, a asymetria minie
Ja to mam wszystkie badania w styczniu, zaczynamy od usg bioderek (oby w końcu skończyć pieluchowanie ) a kończymy na sprawdzaniu tej chorej nereczki (oby była już zdrowa ). W międzyczasie usg przezciemiączkowe, sprawdzamy czy się torbiel wchłonęła - normalnie styczeń to będzie jeden wielki stres

Gabi, Kinia cudnie pcha do buzi gryzak - Tymcio jeszcze tak nie trafia. Ale pięknie dziewucha sobie radzi

CDN. (odpisuję w kilku postach w razie gdyby diabeł się obudził ).

28.09.2014

Pomidora jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-21, 11:38   #1577
Zuziczka
Rozeznanie

Aaneczka- ja zawsze milam dobry uklad z mama... a teraz sie czuje niezrozumiana...

i najlepiej jakbym ciagle sie usmiechala (nawet przez lzy), bo powinnam sie cieszyc, a nie marudzic. Moze i racja, ale Olek jest ciezki, ciaza byla ciezka, porod byl ciezki, spanie na podlodze w szpitalu tez. I ja z nim ciagle sama walcze... nawet wlasnej mamie pomarudzic nie moge... Ona zreszta bardziej sie przejmuje TZ, ze pracuje ze nie spi, ze po auto jezdzi i jeszcze ten wypadek...ma wiecej zrozumienia dla niego niz dla mnie, bo ja w"cieplym domku siedze"...

cos w stylu-przeciez to bylo do przewidzenia jesli jest male dziecko!

i nie wiem czy to ja jestem przewrazliwiona (bardzo prawdopodobne) czy moja mama sie zmienila (?!)

to sie wyzalilam...

Pandziolka- dzieki. A Wojtula jest boski! Ostatnie zdjecie mnie zabilo, mamo prosze!

Mszu- no wlasnie mama twierdzi, ze nie zapomniala. Eh, ja zwariuje z ty wszystkim-dziecko wyje, chata nieogarnieta, choinki brak , ja sama jak strah na wroble i jeszcze fochy dziadkow.

Mam ochote na drinka

Edytowane przez Zuziczka
Czas edycji: 2010-12-21 o 11:48
Zuziczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-21, 11:47   #1578
Pomidora
Zakorzenienie

Klarissa, Natalka chyba rzecywiscie nie lubi leżenia na brzuszku A ty wyglądasz... Nosz w mordę jeża, jak mogli ci coś takiego zrobić! Nie wierzę, ze nie spartolili, bo ja nie widziałam nikogo z takimi siniakami po usunięciu zęba, nawet chirurgicznym! Szok!

Ycnan, jak nie lubiłaś karmić i i tak chciałaś Borysa odstawić to masz okazję i się nie smutaj A pytałaś co ja zrobię - a zawezmę się i już Ja lubię karmić i nie ze mną takie numery Po porodzie położne mówiły, ze on nie zassie i mam odciągać i tak karmić, a ja go przemęczyłam i już 4 mc karmię piersią. I jeszcze z 2 mc chcę pokarmić. On nie umrze jak nie doje, tym bardziej, że pultas jest, a jak będzie głodny to zassie i spokojnie się naje. Zobaczymy, kto kogo przetrzyma

Mszu, ty sie kobieto nie przejmuj, bo Tymcio 3 tygodnie od Nadii starszy a tez nie pcha tak ładnie do buzi niczego oprócz piąstek

Falbana, ale super prezent od rodziców - pochwal się jakie mebelki kupiliscie

Ninaad, ty to znowu piszesz, ze coś ładnego kupiłaś i wcale tym się nie pochwalisz Chociaż tę dzianinową sukienkę pokaż, wczoraj tez mierzyłam w Orsayu, ale nie było mojego rozmiaru

CDN.

28.09.2014

Stary 2010-12-21, 11:49   #1579
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

Sylwester...

Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1292866118_by_sylwisz.jpg (56,4 KB, 69 załadowań)

Stary 2010-12-21, 11:55   #1580
pandziolka
Raczkowanie

Zuzi no niestety to już jest różnica pokoleń i czasami ciężko nam się porozumieć.moja mama np cały czas wspomina jakim to ja byłam niegrzecznym dzieckim (kolki,baaaaaardzo bolesne i 'głośne' ząbkowanie,częste choroby),a mimo to potrafiła jeszcze zadbać o dom,męża i jeszcze raz w tygodniu jeździła do mojego dziadka żeby mu posprzątać i ugotować ja rozumiem,że na pewno nie było jej lekko,ale ja mimo,że moje dziecię do jakichś specjalnie niegrzecznych nie należy też mam prawo się poskarżyć i wypłakać.ale pokolenie naszych rodziców trochę inaczej do tego podchodzi.najlepiej jest zacisnąć zęby i udawać,że wszystko jest pięknie,cudownie i ze wszystkim sobie spokojnie dajemy radę.tylko,że rzadko kiedy tak jest wcale Ci się nie dziwię,że czujesz się nierozumiana...

Pomidorazobaczysz,że nowy rok przyniesie same dobre wieści

mszu jeszcze jeden plus zeswatania naszych pociech...na pewno mieliby przepiękne zdjęcia ślubne
Stary 2010-12-21, 12:00   #1581
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

Zuzi... my choinki w ogole nie bedziemy miec, bo nasze koty pod nieobecnosc (świeta u moich rodzicow) na pewno by sie "zaopiekowaly" . A mama na pewno nie pamieta (kiedy miala ostatnio male dziecko?), a mowi tak, bo wydaje mi sie ze to jej swego rodzaju metoda motywacji dla Ciebie, szkoda tylko ze nietrafiona

pandziolka.
.. no ja na pewno nie bede taka tesciowa jak moja tesciowa

Pomidora
, ja sie nie przejmuje, u mnie to raczej objaw zniercierpliwienia w czekaniu na "nowe", w koncu poza wizazem, to zauwazanie postepow u mojego dziecka to moja druga frjada, a to wszytsko wydaje sie tak powoli dziac... zaraz bedzie wkładała wszytsko bo buzi i trzeba bedzie non stop uwazac

pandziolka...
hehe... jako matka wesela nie podjelabym sie raczej takiej odpowiedzialnej funkcji, za duzo w ten dzien jest innych obowiazkow na glowie Ale bylam juz na weselu gdzie matka pana mlodego spiewala gosciom do tanca...

Edytowane przez mszu
Czas edycji: 2010-12-21 o 12:03
mszu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-21, 12:09   #1582
Pomidora
Zakorzenienie

Lenko, tak się cieszę, że mała już niema anemii No i piękna ta twoja królewna, a jakie słodkie pultyny ma!

Naked, to łączę się z tobą w bólu Oby Fifi szybko "dojrzał" i przestał marudzić.

Szczesliwa, widocznie w telewizji było coś interesującego, a na choinkę się jeszcze napatrzy

Niczka, dobrze, ze nic się nie stało na tych zdechłych hamulcach! Kochana, ale musiałaś się wystraszyć

Ilonko, spokojnej podróży

Majka, strasznie z tym ulewaniem. Może w końcu się ustabilizuje? A co do szczepionek, każdy mówi inaczej i nie dociekniesz prawdy Kochana, nie moze być tak, ze wszystkie dzieci szczepione skojarzonymi teraz będa miały autyzm, nie przesadzajmy. Zresztą ja skończyłam oligofrenopedagogikę i tam o autyzmie mówili, ze nie zależy od żadnych szczepionek, etymologia jest nieznana Nie zamartwiaj się!

Niuniuniau, mała ma rewelacyjną fryzurkę No się popłakałam

Ja zrobiłam pierwszy test w Wigilię I nikomu nie powiedziałam, bo kreska była taka słaba Całe Święta miałam swoją małą tajemnicę...

Obudziło się, idę

---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:01 ----------

Dobra, jeszcze dosypia

Mpik, współczuję choroby Milenki - oby chociaż znalazłz się przyczyna jej płaczu

Zuza, ale ci mama powiedziała. Ale to pewnie w nerwach, bo bardzo nastawiła sie na twoją wizytę Ale wierzę, ze przykro ci się zrobiło.

Pandziolka, fajne te zdjęcia - ja lubię z takiego bliska

A my wczoraj kupiliśmy choinkę, jutro będzie ubierana. No i zafundowałam sobie urodzinowo botki, jestem w nich zakochana i ciągle je przymierzam

Udało mi się odpisać, święto normalnie

28.09.2014

Stary 2010-12-21, 12:15   #1583
aaneczka1984
Zadomowienie

mszu.mi chodziło o to ze kiedys napisałm ze niewazne ze zdiecia sa kiepskiej jakosci, wazne ze dzeciaczki sa na nich śliczne

a ta sesja rodzinna ....super

pandziolka..slicznie

a ja własnie skonczyłam ubierac choinke
swiatełka naprawi tz ja wroci bo ja juz ich nie dotykam

a moj bejbik śpi..uf..nadrabia wczorajszy dzien bo wczoraj spał z 20 minut
aaneczka1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-21, 12:21   #1584
Szczęśliwa
Zadomowienie

Witam Mamusie.

Dagmara od rana niespokojna i z brakiem apetytu. Tak samo dokładnie 6 tygodni temu jak szłyśmy na pierwsze szczepienia chyba wyczuwa że znowu będą 3 wkłucia albo wyczuwa mój stres z tym związany.
Zaraz się zbieramy, mam nadzieję, że nie będzie histerii...

Cytat:
Napisane przez IlonaN2 Pokaż wiadomość
J

My już spakowani i czekamy na TZ Ma być koło 10 bo pojechał odebrać bony z pracy (500zł ) I w drogę Mały zjadł przed 8 i leczę że do 10 wytrzyma potem się naje i w drogę
Miłego pobytu i szczęśliwej drogi!

Cytat:
Napisane przez Majka232 Pokaż wiadomość

Dodatkowo zadzwoniła przed chwilą moja mama, że jej znajoma która ma kuzynkę lekarkę w stanach mówiła, żeby absolutnie nie szczepić szczepionkami skojarzonymi, bo w USA od tego odchodzą i po tych szczepieniach są różne choroby, np.autyzm.
Musisz robić zgodnie ze swoimi przekonaniami. Przecież ile nas na wątku tyle różnych opinii na temat szczepień i to samo jest z lekarzami całym środowiskiem medycznym.
Podejmij jakąś decyzję i się jej trzymaj, nie czytaj już więcej i nie słuchaj rad. Zaszczepić i tak trzeba a żadna decyzja nie będzie idealna- bo są przeciwnicy i szczepień skojarzonych i tych na NFZ.

Cytat:
prawdopodbnie beknie za to odebraniem prawa do wykonywania zawodu o ile sie juz tak nie stało...
Z tego co wiem to mu odebrali prawo wykonywania zawodu. Ale i tak szalenie swoimi publikacjami namieszał ludziom w głowach (miedzy innymi mi).
Trzeba robić po swojemu i tyle.

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
no i zapomniałam słuchajcie od tego ząbkowania i ślinienia pat ma coraz brzydsza buzie tzn robią mu się takie czewrone plamki coś jakby liszaje wycieramy mu buzie często kremujemy ale on tak się ślini że porażka znacie coś na te paskudztwa zeby mu to zeszło?
Tylko nawilżanie tego przychodzi mi do głowy. Na liszaje są specjalne mazidła, ale czy to liszaj?

Cytat:
Napisane przez niuniuniau Pokaż wiadomość
Więcej nie pamiętam co miałam odpisać bo podchodzę do tego już trzeci raz
No fryzura małej jest zaj....ta one tak ciągle sterczą czy da sie to "ulizać"?

Cytat:
Napisane przez Mpik82 Pokaż wiadomość

Byliśmy wczoraj w Środzie śl. u lekarza.. RAMZI.. ponoć super... i wymyślił, ze pewnie to, ze ona tak krzyczy to wina brzuszka, gazów, że to nie możliwe aby ot tak sobie płakała..
Śmieje się z kaszlu? A to dobre
Dobrze, że lekarz coś podpowiedział, oby miała rację i zmiana mleka pomoże.

Cytat:
Napisane przez pandziolka Pokaż wiadomość

apropos jego rodziny to niestety czeka mnie wizyta z noclegiem w święta u 'kochanej teściowej'... zobaczymy jak to zniosę...mam nadzieję,że nie będzie potrzeby psuć atmosfery świątecznej jakimiś kłótniami...
Na pewno dasz radę, w święta ma się więcej cierpliwości (zazwyczaj).
Ja też na wigilię do teściów i też już się zbroję w cierpliwość.

Cytat:
Napisane przez Zuziczka Pokaż wiadomość
a mi sie odechcialo jechac na Swieta do domu...
Mama pewnie myśli, że w ten sposób Cię skłoni do zostania. Albo jej jest żal, że nie będzie dłużej z wnuczkiem i tak wypaliła bez sens.
Na pewno to sobie wyjaśnicie.
A może jednak tata pomoże i zostaniesz? A mam do której pracuje?

Cytat:
Napisane przez aaneczka1984 Pokaż wiadomość
JA chciałam dzis choinke ubrac i włączyłam swiatełka zeby sprawdzic czy działają..nie zauwazyłam ze kabelek jest odkryty...
no i prach... prąd pierdyknoł az gwiazdki zobaczyłam
Mnie to samo spotkało w zeszłym roku

Nasza córcia jest już z nami. Dagusia- 23.09.2010r.
Szczęśliwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-21, 12:36   #1585
martucha84
Zakorzenienie

pandziolka Zuziczka no niestety nasze mamy wychowane są w tej obłudnej atmosferze że mama ma sie cieszyć i tyle chocby wszystko się waliło nie ma prawa narzekać... a jak już to robi to wielkie oburzenie bo przecież ma dziecko więc jak może... no i owszem może wysprzątały ugotowały zajęły się mężem i dziećmi ale hmmm gdzieś w tym wszystkim zatraciły sie one same... (czasem ktoś lubi martyrologiczne umarwianie się dla ludzkości czytaj rodziny ale cholera jasna co to za życie... )
chyba lepiej jest się wyżalić i wypłakać a potem wziać do roboty niż dusić wszystko w sobie bo nie wypada...
Zuziczka co ci polać?

aaneczka dobrze że nic ci się nie stało...

mszu śliczne fotki a dzidzioł cudny mimo że chory

Pomidora trzymam za was kciuki na pewno wszystkie badania wyjdą prawidłowo

mszu sylwestres w 2
my idziemy do przyjaciół dałam się w końcu przekonać szczególnie że mieszkają na tym samym osiedlu co moi rodzice którzy będą z Patem więc jak zacznie coś się dziać to w 3 minuty będę w domu
Stary 2010-12-21, 12:52   #1586
Ray
Zakorzenienie

zuziczka ja lykam 6 tabletek bo ma to sie dostac do mleka zeby i malej natluscilo skoke dwie jak bym lyknela to by sie po mnie rozeszlo i tyle

z mamami.. no tak bywa... u mnie tez bylo ze maz niewyspany zebym dala mu spokoj, on pracuje itp itd a ja to przeciez na wakacjach jestem hahahahah
nie no, aj tego kompletnie juz nie slucham, z pierwszym dzieckiem gorzej bo czlowiek troche zielonyw temacie jest i jak sie naslucha tych "cennych uwag" to zaczyna sie zastanawiac czy nie maja racji.
grunt to zyc po swojemu nikomu nic do tego..
ja mam np "trudna" starsza corke... i co najciekawsze jak sie cos na nia zalilam to wszyscy do mnie "co ty chcesz od tego dziecka?" ale uwaga...
moja corka jest tak cwana skubana ze poza domem jest aniolkiem jak mnie nie ma hahaha
a w domu jak mnie tylko zobaczy jest terror

chodz teraz juz troche "wydoroslala" to da sie jakos ja zagadac.... tzn ona gada non stop... nie przesadzam ma slinotk taki ze ja nie przezylabym bez zatyczek. tysiac pytan na minute a po co, a na co, a dlaczego,
a jak nie odpowiadam to potrafi 10 razy zadawac jedno pytanie

takze wyborazam sobie ze komus moze byc ciezko, ja to chyba juz przywyklam po prostu... i mnie nawet lament i placz dziecka nie rusza ktos jak by spojrzal z boku to by powiedzial ze ja bez serca jestem bo dziecko placze, a ja tam uwazam ze jeszcze od placzu to nikt nie umarl

ycnan a moze ma taki okres z tym karmieniem.... ja nie raz mialam takie spadki laktayjne, i moje dziecko tez je 5 min od poczatku tak je a jak sie pultoni cos przy cycku to ja mowie "nie to nie" nie bede sie wojowac to nie noworodek
za godzine tak glodna jest ze zassysa sie bez problemu i doi
dzieci sa cwane
ale butelke daje raz na wieczor 120ml i do rana nie je i moge sie wyspac

a ja sylwestra spedzam w domu mozliwe ze z przyjaciolmi.... my nie mamy planow oni tez wiec ich zaprosilam do nas zebysmy sobie razem posiedzieli cos zjedli, napili sie szampana i tak o
mam nadzieje tylko ze dzieci nie beda swirowac za bardzo

Edytowane przez Ray
Czas edycji: 2010-12-21 o 12:54
Ray jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-21, 13:03   #1587
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

Ray... pokaż nam swoja obecną Zuzie! Naprawde lubie Twoja podejscie do macierzystwa, grut nie robic z igly widly i przede wszytskim wyluzowac... tego zycze wszytskim mamom na najblizsze swieta i nowy rok (ja nie lubie skladac zyczen wiec ciesze sie ze mam to juz za sobą )

Stary 2010-12-21, 13:08   #1588
Weronisia
Zakorzenienie

Niuniuniau co ta twoja pociecha taka poczochrana Włosy stoją jej dęba
Pandziolka ten twój Wojtuś jest przesłodki

Mszu jakie ustawić ISO do zdjęć w pomieszczeniach, a jakie na dworzu? U mnie do wyboru jest 100, 200, 400, 800, 1600 i H1.
A coś jeszcze kiedyś pisałaś o balansie bieli. U mnie ta funkcja ustawiona jest na AUTo i nie da się tego zmienić
Stwierdziłam, że mam zbyt drogi aparat, żeby korzystać z opcji AUTO
A zdjęcia na naszym wątku rzeczywiście wyróżniają się jakością w porównaniu z innymi wątkami Nieźle nas tu poustawiałaś
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-21, 13:13   #1589
pandziolka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ray Pokaż wiadomość
wyborazam sobie ze komus moze byc ciezko, ja to chyba juz przywyklam po prostu... i mnie nawet lament i placz dziecka nie rusza ktos jak by spojrzal z boku to by powiedzial ze ja bez serca jestem bo dziecko placze, a ja tam uwazam ze jeszcze od placzu to nikt nie umarl
Cytat:
Ray... pokaż nam swoja obecną Zuzie! Naprawde lubie Twoja podejscie do macierzystwa, grut nie robic z igly widly i przede wszytskim wyluzowac... tego zycze wszytskim mamom na najblizsze swieta i nowy rok (ja nie lubie skladac zyczen wiec ciesze sie ze mam to juz za sobą )
dobrze gadają.trzeba im polać ,a wypiją jak będą mogły

Zuzi,Pomidora,Aaneczka,We ronisia w imieniu mojego bączka dziękuję

Czas edycji: 2010-12-21 o 13:20
Stary 2010-12-21, 13:26   #1590
mszu
Zadomowienie

GG do mszu

Cytat:
Napisane przez Weronisia Pokaż wiadomość
Mszu jakie ustawić ISO do zdjęć w pomieszczeniach, a jakie na dworzu? U mnie do wyboru jest 100, 200, 400, 800, 1600 i H1.
A coś jeszcze kiedyś pisałaś o balansie bieli. U mnie ta funkcja ustawiona jest na AUTo i nie da się tego zmienić
Stwierdziłam, że mam zbyt drogi aparat, żeby korzystać z opcji AUTO
A zdjęcia na naszym wątku rzeczywiście wyróżniają się jakością w porównaniu z innymi wątkami Nieźle nas tu poustawiałaś
Fakt to grzech focic lustrzanka przy w trybie "małpy"

Na pewno sie da zmienic, ale ja juz Pomidorze tlumaczyłam, ze lustrznaki przy swietle dziennym doskonale sobie radza z balansem bieli, a przy stucznym oswietleniu to musialabym Ci pokazac. Ogolnie chodzi o to ze rozne swiatla maja rozna temperature barwowa, swiatlo dzienne ma duzo nizsza temp. barwowa niz swiatlo żarówkowe. Wiec przy swietla stucznym nalezalo by to zmienic, zeby zdjecia nie wychodzily takie zółte.
Jesli mamy pochmurny ciemny dzien to i ISO nawet 200, normalnie 100 powinno wystarczyc. Do ciemnych pomieszen ISO musi byc wyzsze, z reguly ja probuje od najnizszych wartosci ISO, bo im wyzsze tym bedzie jasniejsze ale niestety bardziej ziarniste... niestety...

Zuziczka
bys tez sie udzielila troche w kwestii fotografii kolezanka bierze udział w konkursach i nagordy jakies wygrywa a siedzi jak mysz pod miotła... kiedy ja sie tu produkuje

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości