|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Który weekend wakacyjny najbardziej Ci pasuje? | |||
| 23-24.07 |
|
5 | 29,41% |
| 30-31.07 |
|
4 | 23,53% |
| 6-7.08 |
|
3 | 17,65% |
| 13-14.08 |
|
1 | 5,88% |
| 20-21.08 |
|
3 | 17,65% |
| 27-28.08 |
|
1 | 5,88% |
| Głosujący: 17. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#361 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kolki poszły w zapomnienie, idą ząbki-jest ślinienie.Mamy Lipiec-Sierpień 2010
slicznotka! a widze ze juz smoka ma chyba powyzej 6 miesiaca? my jeszcze ciagniemy te 2m+ czy jak one sie tam maja. chyba znow sie musze wybrac do sklepu chociaz te jej pasuja doskonale.
a co do spinek, ja swojej kupilam juz dawno w sumie, ale zalozylam tylko raz jak miala 1,5 miesiaca, ale jakos ciezko jej cokolwiek przy glowie robic bo sie wkurza, wiec odpuscilam. czasem zaloze jej opaske. ale jakos to wszystko niepraktyczne tak jak sukieneczki... raz miala na sobie a tak to ciagle w spodenkach, pajacach lub spiochach.
|
|
|
|
#362 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kolki poszły w zapomnienie, idą ząbki-jest ślinienie.Mamy Lipiec-Sierpień 2010
Cytat:
myślę, że po tygodniu powinno być już coś widać.
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... "Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
|
|
|
|
#363 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#364 | |
|
Zadomowienie
|
Bajka, na mnie mama wyzywa, że Natalki w sukienki nie ubieram, ale mnie i jej najwygodniej jak jest w spodenkach. Pajasy jej nie ubieram, bo wydaje mi sie,że ona juz za duża i zbyt "dorosła" na takie dziecięce ubranko
![]() Wiolek, super, że się udało z dodatkiem. Anoxa, muffiny, golonki! Nie kuś! Natalkę męczą problemy brzuszkowe, więc postanawiam (tylko nie wiem, od kiedy dokładnie) jeśc tak, jak po porodzie... Papi, mi lekarka mówiła, że Debridat zaczyna działać po ok 2-3 tygodniach. Jaką dawkę i jak często masz podawać Adasiowi? Cytat:
Niezawsze, Anuszka, piszecie o wadze dzieci. Natalia skończyła 4 miesiące i waży 8 kilo. Nic mi na szczepieniu nie mówili, że dużo. Jest takim grubaskiem, że szyjki w dalszym ciagu nie widać (chyba, że leży na brzuchu i zadziera główkę mocno do góry), jak siedzi, policzki leżą jej na klatce piersiowej, gdy podwinie jej się rękawek, widać jak wylewa się tłuszczyk Nadgarstki ma jakby związane sznureczkiem. Coś a'la baleronik ![]() Niezawsze, zdjęcie bossssskie! |
|
|
|
|
#365 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
hehe to co tesciowa slepa w sumie ja od mojej mamy dostalam kilka razy niebieskie typowo chlopiece ubrania a za kazdym razem tlumaczylam, ze Maja jest dziewczynka i nosi ubranka dziewczece i ze bez sensu kase wydaje, bo ja w chlopiece ubierac nie bede! Teraz kase daje juz tyko ![]() za to rodzice tz jak kupuja to ni to chlopiece ni dziewczece tu zacytuje foremniakowa kupuja ubranka jak dla "dziecka z ochronki" ![]() Cytat:
![]() Cytat:
, ale ja tak samo nie ubiram w sukienki i inne pierdoolki, na swieta jej zaloze taka fajna miecitka sukienunie ala sweterek dluzszy i niech sie cieszy rodzina, bo tak to Mai ma byc wygodnie, da sie fajnie ubrac bez podwijajacych sie kiecek ![]() Cytat:
![]() Maja dziekuje ciociom a w ogole to ja nie wiem, ale szaleje mi dziecko, spac nie chce i do 24 walczymy ze snem
|
||||
|
|
|
#366 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a ja pajace miskowi ubieram na noc odkad sie chlodniej zrobilo. wczesniej w bodziaku spal a teraz w pajacu. a w dzien to body + spodnie dresowe. w domu nie ubieram mu takich fajnych spodni sztruksowych itp bo mi sie wydaje ze mu niewygodnie |
|
|
|
|
#367 | |
|
Zakorzenienie
|
Cześć
Wstałam dziś wcześniej, bo wiadomo- ciasta czekają. Złapało mnie jakieś choróbsko ania,niezawsze moja "teściowa" przynosi takie ubrania Idze, że zastanawiam się skąd ona je bierze i gdzie takie produkują, to samo zabawki. Są nowe (choć nie zawsze), ale wyglądają jak sprzed potopu. Czasem myślę, że to po jej dzieciach, nie zdążyła ich założyć i schowała niezawsze ślicznie w tej spineczce Przedtem miała takie chudziutkie nóżki, że aż żal było patrzeć... teraz ma już śliczne kiełbaski ![]() ---------- Dopisano o 08:02 ---------- Poprzedni post napisano o 08:00 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:02 ---------- Poprzedni post napisano o 08:02 ---------- agravka to niefajnie Ci się przytrafiło...Teść pewnie trochę się wkurzył? |
|
|
|
|
#368 | |
|
Zakorzenienie
|
Moja teściowa już też zrobiła takie dwa niewypały w ubrankach.. jedno fajne, ładne ale sztuczne jak plastikowa choinka
normalnie żywcem jakbym dziecko folią owinęła drugie tak samo, teraz kupiła trzecie i jest "jako tako" może założę ale na pewno nie na gołe ciałko...zabawki.. kupiła mu taką kaczuszkę.. jakby kąpielową.. patrze a to z kilometra chinami świeci.. biorę do łapy.. piszczy... opakowanie zasypane chińskimi literami całkowicie.. pies miał radochę i to była jedyna zabawka jakiej nie zjadł ;] teraz przytargała grzechotkę.. ale cała jest poobdzierana jakby ją w drodze gryzła i testowała osobiście.. gdyby nie to, że Sebkowi się ona tak podoba to bym mu nie dała.. wyszorowałam ją i wyparzyłam, więc chyba okej Ah.. i teraz kupiła dwa pajacyki - za małe Nie wiem jak jej powiedzieć, żeby se te swoje precjoza wsadziła... albo niech nic nie kupuje (naprawdę nie są nam potrzebne jej klamoty, przez całe życie o własne dzieci nie dbała i wywaliła je do babci a teraz wielką babunię struga) albo niech daje kasę albo nich kupi coś porządnego stara sraka o!---------- Dopisano o 09:21 ---------- Poprzedni post napisano o 09:17 ---------- Cytat:
Skojarzyło mi się z moją kuzynką, która po pijaku opowiadała jak to jej córka lubi mięso i że musi codziennie zjeść pół kilo mięsiwa i do tego wędliny, kiełbachy i ojtam ojtam co nie tylko gadka się wywiązała na imprezce rodzinnej gdzie ja jak zwykle (jak i na codzień) nie jem mięsa ani żadnych wędlin - nie jestem wegetarianką ale nie lubię i już od wielkiego dzwonu zjem coś chudego - kuraka, indyka... a z wędlin to polędwica sopocka i parówka berlinka wchodzi w grę. Nigdy nic poza tym
http://www.suwaczki.com/tickers/82down155vemfnqi.png "I Panie Boże spraw żeby te wszystkie kilogramy poszły mi w cycki... "Wzrost 175cm. Start: 90,2 Plan minimum: 70 Satysfakcja maksymalna: 61,4(max wg Dukana choć nie Dukam) Obecnie: 74,2kg |
|
|
|
|
#369 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
2kg zoladkow drobiowych sloik pieczarek konserwowych tych w zalewie octowej sloik ogorkow konserwowych majonez zoladki gotujesz do miekkosci wiec troche to trwa w osolonej wodzie pieczarki i ogorki kroisz w drobna kosteczke dodajesz majonez mniej wiecej caly ten sredni daje z winiary i podlewasz troszke woda z ogorkow wymieszasz to zoladki kroisz w cienkie paseczki wrzucasz do miski i na gore wylewasz te ogorki z pieczarkami i majonezem mozna wymieszac jak kto woli i w sumie nic juz nie przyprawiasz nic nie robisz wiece u nas zawsze mam robi z 4kg zoladkow bo faceci wyjadaja ta salatke Cytat:
u mnie w domu juz daja mi kase zebym sama kupila co chce malemu zeby gafy nie popelnic a kielbas i wedlin swojskich wam zazdroszcze u nas nie mamy gdzie uwedzic ale mam taki plan zeby za jakis czas na podworku swoja wedzarnie zrobic i bedziemy tez wedzic a puki co moja siostra od znajomych kupuje takie wyroby swojskie ale u nich to tak ze raz im sie uda raz nie o jejku jak slodko hehe pasowalo by mu do tego ubranka od dziadkow ![]() Cytat:
hehe moja "tesciowa' tez mlodemu prezenty robi a swojemu synowi nawet na ur zyczen nie zlozy na poczatku dala mu chyba 20zl (nie zyja zbyt bogato) pozniej przyniosla gwiazdki fosforyzujace dwie pary skarpetek i uzywana dziewczeca kurtke w kwiatki no i ostatnio fajna kamizelke mu kupila taka gruba i dwa pluszaki (nowe z metkami) :P ale i tak je wypralam bo smierdzialo ich domem i chubert uwielbia jednego z tych pluszakow wiec jej sie udalo ale generalnie w szoku jestem bo go chce odwiedzac no i ze te prezenty mu robi ![]() ---------- Dopisano o 09:41 ---------- Poprzedni post napisano o 09:41 ---------- aaaa od wczorajszego wieczoru mam naroznik
|
|
#370 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#371 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry!!
Troche sie rozpisałyście a u mnie notoryczny brak czasu. Cytat:
Oprócz tego mamy u moich rodziców barszcz z jaskiem, kasze z sosem grzybowym, karp, kluski z makiem i bakaliami, kompot z suszu, pierogi z kapusta i grzybami. A w tym roku jestem niestety u teściów a oni to jakos mało tego maja. Ja ugotuje barszcz. U Was wypasiona Wigilia. Super! Cytat:
Moja teściowa tez ma taki gust. Na początku dała Franco bluzkę z różowymi rękawkami, szwagier sie pyta czemu taka, skoro jest dziewczęca. A ona przy mnie mówi, ze taka miała w szafie to dała Cytat:
![]() bajka gratulacje ![]() wiolek super ze sie udało z tym orzeczeniem. A kupiłam sobie wczoraj sukienkę w Echo. Strasznie sie ciesze, bo dawno sobie już nic nie kupiłam a sukienke bardzo chciałam na świeta. Pochwalę sie:http://www.echofashion.pl/mobile/kolekcja.html 9 od góry. Jest szara a koronka jest czarna. Edytowane przez marta_d1 Czas edycji: 2010-12-23 o 10:02 |
|||
|
|
|
#372 |
|
Rozeznanie
|
Moja teściowa kupiła ostatnio kurteczkę, i powiem Wam, że gustowna i sama bym taką kupiła.
Moja mama za to raz kupiła bluzeczkę z sercem i różowymi rękawami, ale ubierałam, ot flower power. Kubek niekapek też ostatnio kupiłam różowy. Kurtki takiej nie kupię, ale bym chciała, żeby nie myślał o różu jako czymś złym. Bo jest troche tak, że ładuje się te dziewczynki w róż od małego, a potem niestety okazuje się ten róż symbolem pustoty, głupoty itp. a przynajmniej jest takie myślenie. Mamy też kilka prezentów ubraniowych schowanych na dnie szafy, bo paskudne, że szok i nie mogłabym patrzeć jak bym go w to ubrała ![]() W domu ubieram jak siebie, tzn. body krótki rękaw i bluzka plus dresy (żeby było wygodnie) lub body długi i na to krótki rękaw bluzka. I też ubieram tak, żeby ogólnie był w miarę dobrze ubrany i mógł np. w każdej chwili wyjśc. Sama tak samo, a bywam czasem w domach, że jak zaskoczysz to i dziura w skarpecie i jakieś bluzki powyciągane (u dorosłych), ja bym tak nie mogła .
|
|
|
|
#373 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny. Widzę że mnie usunęłyście z listy- ok bo odkąd wszystkie na odchowalni to ja się ze dwa razy odezwałam
Moje dzieciątko tak mnie absorbuję że z komp się widuję jak z kurzu wycieram hehe, ale też w międzyczasie nie miałam kompa bo mi się wziął i zepsuł i z miesiąc w serwisie siedział... No i wczasy z Weroniką w szpitalu były(na szczęście nic "groźnego"-zapalenie oskrzeli, bo jak wczoraj was trochę poczytałam to widzę że macie niektóre powżniejsze problemy). Ile razy sobie obiecuję że się wam "wtrącę" w wątek to moje dziecko ma inne plany niestety Dzisiaj(no dobra, wczoraj ale chciałam trochę podczytaća mam jeszcze pytanie, z tych bardziej przyziemnych-chciałam wam Weronikę wrzucić tylko coś mi nie wyszło i wyskoczył błąd jakiś- może ja coś źle zrobiłam? |
|
|
|
#374 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:18 ---------- Poprzedni post napisano o 10:15 ---------- Cytat:
![]() Zdjęcie musi być "przepisowego" rozmiaru i formatu. Odpowiadasz na forum-Zarządzaj załącznikami (poniżej okienka odpowiedzi), wybierz plik, załaduj i wyślij odpowiedź.
||
|
|
|
#375 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co do prezentow od tesciow... to wasze dzieci przynajmniej cos dostaja, a Blanka od urodzenia nic nie dostala od rodzicow mojego tz :| nawet glupiej kartki z zyczeniami. no ale na raczkach to by nosic chcieli... moja matka za to strasznie Blanke obkupuje, no ale tylko dwa razy zdarzylo sie by nie trafila w moj gust
|
|
|
|
|
#376 |
|
Raczkowanie
|
weronika.jpg
No chyba się udało |
|
|
|
#377 |
|
Raczkowanie
|
he he
|
|
|
|
#378 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny dzieki za info odnsnie Debridatu
Cytat:
![]() Cytat:
![]() wiolek dobrze ze sie udalo renatka super kartka niezawsze jak slodko ![]() anuszka kuruj sie, przypomnisz jak sie robilo ten blok ![]() anoxa ciekawa ta salatka a te kotlety z ananasem to jak ? co do ryb to ja zawsze robie wiecej po japonsku mama po grecku i sie wymieniamy ![]() anoxa, anuszka podaje przepis - 1kg ryby (np mintaj) w jajku , mace i usmazyc - 1 sloik papryki pokroic w slupki - 1 sloik ogorkow konserwowych pokroic w slupki - 4 srednie cebule pokroic w kostke zeszklic na patelni - ukladac : ryba, cebula, papryka , ogorki , zalac ciepla zalewa (w tym roku sie pomylilam i na gore polozylam papryke smaku to nie zmieni wiadomo ale lepiej jednak wyglada Z TYMI OGORKAMI NA GORZE BO Z TYM CZERWNYM SOSEM JEST TAKI FAJNY KONTRAST) sorki za capslocka zalewa: - 2 szkl. wody - 1/2 szkl oleju kujawskiego - 3 lyzki cukru - 1 maly przecier pudliszki - 4 lyzki ketchupu pikantnego - 3 lyzki octu - sol do smaku, ziele, lisc zagotowac gotowac jeszcze 2 minuty , przyrzadzic dzien przed podaniem. Troche chaotycznie ale chcialam napisac szybko sosu na kg ryby robie troche wiecej tak o 1/3 lece sprzatac bo chlopaki poszli na spacer jedyna okazja ! edit: chomiczek wszystkiego dobrego slodki bobas Edytowane przez papeteria Czas edycji: 2010-12-23 o 10:38 |
||
|
|
|
#379 |
|
Zakorzenienie
|
aniaa tak jak obiecalam ale nowego sciecia za bardzo nie widac
![]() jesli chodzi o ubieranie dziecka w dzien to u nas body na dl rekaw spodnie dresowe i skarpetusie ![]() PC201252.jpgPC201246.jpgPC201233.jpgPC201230.jpgPC201232.jpgPC191171.jpgPC181123.jpg
|
#380 |
|
Zakorzenienie
|
papi kotlety to normalnie smazysz schabowe my np robimy z reguly z piersi kurczaka smazysz pieczarki moga byc z cebulka kladziesz na kotleta plaster ananasa na to pieczarki i kladziesz gruby plaster sera zoltego i zapiekasz w piekarniku
|
#381 |
|
Rozeznanie
|
Enterete ja też jestem wege
No może nie do końca, bo jem ryby i też uwielbiam Wigilię Ciągle zastanawiam się jak karmić Agatkę... Z jednej strony może bezpieczniej i duuużo łatwiej będzie dawać jej normalnie mięso, z drugiej strony strasznie mi to "zgrzyta"... Ostatnio pomyślałam, że będę jej dawać tylko drób i ryby. Jak to będzie u Ciebie?---------- Dopisano o 11:17 ---------- Poprzedni post napisano o 11:03 ---------- Niezawsze, ale z Mai słodziak. I jaka blondyneczka! Czy ona na początku nie miała ciemniejszych włosków? Enterete, już doczytałam. Widzę, że mamy podobne podejście. Jak skończy się czas "słoiczkowy" to bedziesz gotować z mięsem dla dziecka (ja to nawet nie umiem- nigdy niczego z mięsem nie robiłam )Agravka, współczuję niepotrzebnych stresów Aniaa, ale wy macie przeboje z tymi samochodami
Edytowane przez justynacz80 Czas edycji: 2010-12-23 o 11:28 |
|
|
|
#382 |
|
Zakorzenienie
|
jesso aniaa dopiero doczytalam o tym waszym aucie wspolczuje
|
#383 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Anuszka zdrowka zycze Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Napisz do dzidzi to cie przywroci na liste i udzielaj sie czesciej Cytat:
---------- Dopisano o 13:14 ---------- Poprzedni post napisano o 13:12 ---------- Cytat:
![]() Ide sie ogarnac i Maje tez moze jakis spacer a pozniej fotki |
||||||||
|
|
|
#384 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki
![]() anoxa super widoczki i Ty też niczego sobie ![]() papi dzięki za przepis na rybkę, właśnie taką jadłam Nie wiem czy zdążę w tym roku zrobić hehea blok tak: mleko w proszku pełne 500g (nie może być granulowane)
|
|
|
|
#385 |
|
Rozeznanie
|
justynacz80 na pewno zupki wege (no może teraz na spróbowanie te ze słoiczka, bo i tak na razie daję słoiczki), bo u nas tylko takie gotujemy (czyli ja gotuję
). Więc kiedyś Tymek też będzie te nasze jeść, więc od razu przyzywczajam do takich, bo bym nie spróbowała nawet, a poza tym po co dwa razy gotować (małż je moje zupy i jest okej). Mięso osobno, w sensie z jakimś daniem, ale też jakoś 2 czy 3 razy w tygodniu (zobaczymy jak wyniki), co do rodzaju to zobaczę, bo ryby np. mogą uczulać alergików - zobaczę jak będzie. I tak jest duża szansa że kiedyś nie będzie jadł mięsa albo mało, bo tak samo mój mąż, wygodnie mu jak ma pod nos, więc je w gościach albo jak sam sobie ugotuje co zdarza się rzadko.![]() A, no i gdyby nie był alergikiem, to może poszłabym ostrzej, ale tak to się boję niedoborów, bo ch.olera wie na co jeszcze uczulony może być, i chcę zacząć z mięsem, tak bezpieczniej i łatwiej (myślę też o żłobku, przedszkolu), nie mam tego luksusu, żeby go zatrzymać długo w domu i pilnować co je. Dziewczyny wiem, że nie macie czasu, ale w wolnej chwili napiszcie jak wyglada Wasz rozkład posiłków i jak ilościowo, tak dla orientacji. Ja się w szok wbiłam. Małemu dalam dziś pierwszy raz cały słoiczek (na razie tylko testowałam, bo te uczulenia) no i nie starczyło, był ryk ,dojadł jeszcze 60 mleka. Edytowane przez entertete Czas edycji: 2010-12-23 o 14:53 |
|
|
|
#386 |
|
Zakorzenienie
|
enter ja podaję po prostu cały słoik zamiast jednego posiłku mlecznego albo pół słoika i dopajam mleczkiem
|
|
|
|
#387 |
|
Rozeznanie
|
Enterete u mnie opornie idzie ze słoiczkami. Na razie zjada 1/3 słoiczka na raz i tylko marchewka z jabłkiem jej posmakowała do tej pory. Opócz tego costaje 4 lub 5 razy mleko 150 ml wody + proszek to wychodzi gdzieś 170 ml.
|
|
|
|
#388 |
|
Zakorzenienie
|
enter ja daje jak anuszka sloiczek zamiast mleka moze sprobuj soczek zamiast mleka dac?
|
#389 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie awanti na calego
ten dzien przed wigilia pytanie i pretensja czemu swieta sa u nas znow i czemu moja mama tak czesto przychodzi(bywa raz w tygodniu i to jak my gdzies wychodzimy |
|
|
|
#390 |
|
Raczkowanie
|
Wesołych i radosnych świąt
dla wszystkich dzieci i ich rodziców oraz dużo prezentów:d |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:36.

myślę, że po tygodniu powinno być już coś widać.
Nie kuś!
Natalkę męczą problemy brzuszkowe, więc postanawiam (tylko nie wiem, od kiedy dokładnie) jeśc tak, jak po porodzie...
Nadgarstki ma jakby związane sznureczkiem. Coś a'la baleronik
hehe to co tesciowa slepa
w sumie ja od mojej mamy dostalam kilka razy niebieskie typowo chlopiece ubrania a za kazdym razem tlumaczylam, ze Maja jest dziewczynka i nosi ubranka dziewczece i ze bez sensu kase wydaje, bo ja w chlopiece ubierac nie bede! Teraz kase daje juz tyko 
, ale ja tak samo nie ubiram w sukienki i inne pierdoolki, na swieta jej zaloze taka fajna miecitka sukienunie ala sweterek dluzszy i niech sie cieszy rodzina, bo tak to Mai ma byc wygodnie, da sie fajnie ubrac bez podwijajacych sie kiecek

drugie tak samo, teraz kupiła trzecie i jest "jako tako" może założę ale na pewno nie na gołe ciałko...
ja posprzatalam jedna szafke w salonie i bylam z siebie dumna ze sie udalo