|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Na kolejny tytuł nowego wątku wybieram: | |||
| "Raz jest synek, raz córeczka - wiosną wskoczą do wózeczka" |
|
23 | 37,10% |
| "Kurtka za mała, brzuszek już duży, a nam do wiosny czas się dłuży" |
|
6 | 9,68% |
| "Wielkie brzuchy, duże dzieci, do porodu szybko zleci" |
|
1 | 1,61% |
| "Mamusie zaczynają wyprawkę kupować, a dzidzie na naszych brzuszkach trenować" |
|
2 | 3,23% |
| "Dzieciaczki w brzuszkach buszują, a mamusie wyprawki kupują" |
|
3 | 4,84% |
| "Z uśmiechem na twarzy na wiosnę czekamy, by przywitać się z naszymi maluszkami" |
|
3 | 4,84% |
| "Płeć maluszków już znamy i wyprawkę im szukamy" |
|
1 | 1,61% |
| "Chłopiec czy dziewczynka - to już wiemy i piękną wyprawkę kompletujemy!" |
|
5 | 8,06% |
| "Coraz większe mamy brzuszki - uśmiechnięte w nich maluszki" |
|
18 | 29,03% |
| Głosujący: 62. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2131 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pierwsze ruchy, większe brzuszki - pięknie rosną nam Maluszki. Mamusie maj-czer
anulinka kciukaski
|
#2132 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pierwsze ruchy, większe brzuszki - pięknie rosną nam Maluszki. Mamusie maj-czer
moria44 tez wlasnie mowilam wczoraj znajomej, ze budka chroni przed sloncem i trzeba taka z przewiewem wybrac, a ona ze dziecko jest ze wszystkich stron zasloniete i nie ma powietrza, no nie wiem kazdy sam wypracuje sobie metody, mowilam mezowi ze ta gondola potrzebna jak bedziemy malego wozili, pojdziemy gdzies na caly dzien i co w nosidelku
ponoc takiego bobasa nie nalezy trzymac wiecej niz 30 min w nosidelku
|
#2133 |
|
Wtajemniczenie
|
Anulinka2009 trzymam kciuki
i dziękuję Tobie i Principessinie za określenie normy TSH - czyli w normie ![]() Moria właśnie też wyczytałam, że leukocyty mogą byc podniesione, tylko, że u mnie przekroczyły już normę, a jeszcze tydzien temu miesciły sie w niej. Powiem Wam, że ja się dzisiaj modliłam, żeby coś wyszło w tych badaniach - a tu nic . Najdziwniejsze miałam objawy w święta - bóle pleców cały czas (czasami z kłuciem), przy zgięciu to już masakra - jakby mi tężały i momentalnie mdlały mi nogi, okropne nudności, mocne osłabienie, temp. 36,00 i dreszcze, aż się trzęsłam, a jak wzrastała do 36,6 to byłam tak rozpalona jakbym miała 39 stop. gorączki - czułam się po prostu strasznie . Wczoraj jeszcze zaczęły mie rwac pachwiny do tego wszystkiego, dobrze, że dzisiaj trochę lepiej.A mój lekarz chyba mnie jednak dzisiaj nie przyjmie - powiedzial, że ma pilne cięcia i chyba nie da rady . Zarejestruje się jutro do internisty, niech spojrzy na wyniki badan, a wizyte u gina mam w czwartek - to może wytrzymam
|
|
#2134 |
|
Zakorzenienie
|
anulinka
![]() dziewczonka ![]() odezwe się wieczorkiem |
|
|
|
#2135 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ja odebralam wyniki glukozy, morfologii i moczu glukoza po wypoiciu po godzinie max 140 mam 170 a przed wypiciem norma od 80 do 120 chyba mam 87 tez w normie z reszty wynika wszystko, ze w normie czerwone krwinki jedynie mam minimum, nawet lekko ponizej hmm zobaczymy co doktor powie
|
||
|
|
|
#2136 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale w czwartek moge isc prywatnie do innego lekarza i jak mi nie przejdzie to pojde, na razie jest ok, nie mam zadnych plamien, normalny sluz, wzielam luteinke i leze, mialam wczoraj na zakupy isc, ale odpuszczam dla dobra dzidziusia![]() mysle, ze bedzie dobrze, choc wiadomo, ze denerwuje sie , poza tym chyba bardziej przeraza mnie to, ze w tym kraju niestety w ciazy jest sie troche pozostawiona sama sobie i nawet nei ma do kogo zadzwonic i sie zapytac co robic czy to normalne itd.ehhh..
|
|
|
|
|
#2137 |
|
Zakorzenienie
|
Witam poswiatecznie
choc u mnie nadal w pewnym stopniu swieta bo tz ma wolne do czwartku, wiec lezymy ![]() Principessima nie wyobrazam sobie kilku pierwszych miesiecy bez gondoli, a w upaly 40st. najlepiej w ogole nie wychodzic, wiec problem rozwiazany bedziesz wychodzic wczesnym rankiem albo wieczorem.Co do rejestracji w Polsce - my to zrobilismy jak Olek mial ponad rok, bo akurat wtedy bylismy w Polsce, nie slyszalam o terminie 3 miesiecy i moim zdaniem Polska nie moze odmowic rejestracji nawet jesli termin istnieje, bo w koncu to jest polski obywatel. Olek ma podwojne obywatelstwo - dla Polski oczywiscie jest wylacznie Polakiem - tu, w Irlandii jest co prawda prawo krwi, ale dziecko "obcych" moze dostac obywatelstwo jesli urodzilo sie tutaj i jesli rodzice przebywali w Irlandii co najmniej 3 lata przed narodzeniem dziecka. Poki co Olek ma wylacznie irlandzki paszport, ale jest juz zarejestrowany w Polsce. Paulizia tak z ciekawosci - a czy jest mozliwosc, ze Ty albo Twoje dziecko otrzymacie kiedys obywatelstwo brytyjskie ? Bo u nas mozna sie ubiegac po 5 latach pobytu. U mnie zaczal sie 16 tydzien i nie moge sie doczekac 7go i usg, w koncu sie czegos dowiem, bo poki co poza tym, ze jestem w ciazy i krew mam ok, to nie wiem nic i troche sie martwie o ewentualne wady... ---------- Dopisano o 16:20 ---------- Poprzedni post napisano o 16:18 ---------- No i u nas od wczoraj wiosna |
|
|
|
#2138 |
|
Wtajemniczenie
|
Eve...
|
#2139 |
|
Zakorzenienie
|
anula_81 a pisalas kiedys, ze ciaze tam u Ciebie polozne prowadza, to nie masz z jakas kontaktu zeby zadzwonic czy sie umowic?
Eve slicznie dziekuje za info, czyli nie bede musiala jechac na leb na szyje z malym bobaskiem do Pl zeby rejestrowac tylko teraz jedno mnie zastanawia, jesli nasz synek bedzie mial paszport wloski to czy ja moge z synkiem jechac do Pl majac paszport polski, czy pozwolenie ojca bedzie potrzebne, jesli maz nie bedzie ew. z nami lecial pozniej chcialabym wyrobic dziecku polski dowod osobisty...
|
#2140 |
|
Wtajemniczenie
|
Eve, a czemu w Irlandii jest tylko jedno USG? W Anglii mam dwa. Pierwsze miedzy 9-14 tygodniem, a drugie po 20.
Jeszcze tylko tydzien i dwa dni
|
#2141 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale dziekuje wam kochane za dobre rady, jestescie niezastapione! ![]() Cytat:
przez calusienka ciaze.... |
||
|
|
|
#2142 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie Kochane zaraz zaczne was nadrabiac
![]() Jestem juz po Swietach, niedawno wrocilam od Tzdlatego tez nie zagladalam do Was. Pierwszy raz zgodzilam sie zanocowac u tesciow... wooow.. nie bylo tak zle. Wszyscy skakali nade mna, ineresowali sie ciaza brzuszkiem, ady chcial dotknac brzuchalka nawet tesciowa pytala czy kopie, bylam w szoku ,ze sie wreszcie zainteresowali, tesciowi zbralo sie na ogladanie wspolnych zdjec z dziecinstwa ich dzieci. A jego brat to wogole po glaskal po brzuchu i rozmawail: mlody, Tu dziadek marian z tej stony. Bylo mi bardzo milo ,ze byla tak w centrum, ze byli mili, taka duma mnie rozpierala hihi
|
#2143 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() teraz bedziesz czula ruchy coraz wyrazniej i mocnej
|
|
|
#2144 | |||
|
Wtajemniczenie
|
hej dziewczyny troche mi zajelo doczytanie was , ale juz jestem w temacie
![]() Cytat:
acz kolwiek wiem ze w skandynawii jest najmniejszy odsetek umieralnosci noworodkow (na pewno w europie, a moze i na swiecie, nie pamietam) i powiem ci ze jesli znow by sie okazalo ze cierpie na to samo co w pierwszej ciazy to nie bede chcialam rodzic w polsce, tylko w norwegii. Cytat:
Cytat:
principessina, do wyrobienia paszportu sa potrzebni obydwoje rodzicow, i obydwoje musza wyrazic zgode. powinni byc obydwoje przy skladaniu wniosku i odbiorze, chyba ze ma sie upowaznienie. (chyba ze we wloszech jest inaczej ) no i jestes mama malenstwa wiec spokojnie mozesz leciec. nie beda ci robic problemow. wiele moich kolezanek ktore maja dzieciaczki z mezczyznami innej narodowosci smiagaja po swiecie czesto same i nikt im problemow nie robi, takze spokojnie. ![]() aaaa zapomnialam dodac, brzuszki rewelacyjne, kiecki i ciuszki tez brzuszki rosna i to ostro, moj tez haha, po swietach tym bardziej
Edytowane przez agnieszka_pe25 Czas edycji: 2010-12-27 o 19:27 |
|||
|
|
|
#2145 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
jak ci te badania moczu wyszly dobrze, to raczej z nerkami wszystko ok. Nie lekcewaz tych boli kochana, rob co mozesz by sobie i dzidzi ulzyc. Trzymam kciuki![]() Cytat:
|
|
|
#2146 |
|
Zadomowienie
|
I widze,ze macie mega duze brzuszki
kurde moj duzo mniejszy a w piatek zaczelam 6 miesiac![]() I wiecie co siada mi krgoslup od chodzenia, a zebra bola od siedzenia i co tu wez rob?
|
#2147 |
|
Zakorzenienie
|
Paulizia brzuszek rośnie pełną parą
![]() 24kasia86 ważysz tyle co ja teraz ciekawe do ilu dobrniemy ![]() wyprawka już całkiem pokaźna, brzusio zresztą też ![]() amarcia ja też niewiele mam jeszcze (poza ciuszkami po Zosi), kupiłam dziś parę bodziaków z h&m, zwykłe białe po przecenie i jeden kocyk i to wsio anula_81 ja już plamień nie ma to dobrze, leż i odpoczywaj, tak naprawdę lekarz też dużo więcej zrobić nie może, poza nakazem leżenia i luteiną .... spokojnie doczekasz do czw eweska gratuluje blendera nowego ![]() principesina ja też nie wyobrażam sobie wozić noworodka w spacerówce i do tego w upale, bo jednak gondola trochę od słońca ochroni, przewiewu w upale to nigdzie nie ma ... Dziewczonka współczuje twoich świątecznych przeżyć, może jakieś przeziębienie cie bierze ??? grypa?? Eve1603 jak tam Oluś i jego prezenty ?? zadowolony z mikołaja ??? Kwiatecek u mnie też pełne zainteresowanie, nawet moja mam poczuła jak mała kopie ![]() Zosia coś wczoraj zjadła i od 3 w nocy wymiotowała najpierw śliną, później porannym mlekiem i cały dzień prawie nic nie zjdała w południe gorączka (zawsze jak przejeżdżamy do teściów to Zośce coś się dzieje) ![]() już chce do domu !!! byłam dziś w CH kupić sobie lokówkę i chciałam coś na sylwestra, ale jakoś sił mi zabrakło na obchodzenie tych wszystkich sklepów (jedną sukienkę z cekinami przymierzyłam to mężu powiedział że wyglądam jak "lafirynda w ciąży" )nie wiem w co się ubiorę mężu miał dziś owocniejsze zakupy bo kupił sobie dwie pary dżinsów i kurtkę wyobraźcie sobie jak fuks: wchodzimy i pani mówi ze tej kurtki to juz nigdzie nie ma (z diversa) no i wybralimy jakąs inna, ale michu się zastanawiał czy ją kupić, poszliśmy dalej ... wracamy po prau godzinach i to z moim przymusem, bo kazałam mu jeszcze raz ją przymierzyć a tu pani mówi że właśnie jakiś pan zwróciłl tą kurtkę (którą michu chciał na początku) i to w dobrym rozmiarze ![]() Zocha znów zwymiotowała do tego grzebie w uchu aaaaaaaaaaaa !!!!!!! zmykam
|
|
|
|
#2148 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mysle, ze bez problemow mozesz leciec z synkiem, ale dowiedz sie jeszcze szczegolow, moze miej ze soba jakis dokument, akt urodzenia, czy akt slubu - tak na wszelki wypadek. Ja mialam ze soba akt urodzenia Olka, ale lecielismy wszyscy, jednak na lotnisku w Polsce zwrocono mi uwage, ze w moim paszporcie jest inne nazwisko niz ma syn (mam jeszcze paszport na panienskie), wiec dopoki tak bedzie, to w razie mojej podrozy z synem (bez ojca) musze miec jego akt urodzenia.Jesli chodzi o rejestracje w Polsce, to ja przy tym nie bylam, wiekszosc zalatwili dziadkowie, a jak przylecielismy, to tz poszedl chyba tylko jakis podpis zlozyc, wiec nie zawsze sa potzrebni oboje rodzice. Dowodu nie wyrabialam, latamy do Polski raz na kilka lat, wiec Olek jest glownie Irlandczykiem. A moze czesc formalnosci (paszport) moglabys zalatwic w polskiej ambasadzie ? Ja mam daleko, wiec sobie darowalam. Cytat:
bo na wizytach i usg widywalam jej pomocnikow) - no i ta pani doktor zwyczajowo robi tylko jedno usg, chyba, ze ciaza wymaga wiecej, ale normalnie robia 2, czasami 3.Ja wybieram sie jeszcze prywatnie na 3/4d, ale to tylko na pamiatke, bo w tym gabinecie robia to tylko tak, jakbys szla do fotografa - bez jakiejkolwiek diagnostyki, podadza najwyzej plec. Jestem strasznie ciekawa kogo mam w brzuszku ![]() |
||
|
|
|
#2149 |
|
Wtajemniczenie
|
a to jeszcze raz ja
|
|
#2150 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
piszac o obecnosci obydwojga rodzicow, ja mialam na mysli wlasnie paszport, sprawy z rejestracja zalatwilam sama i bez najmniejszego problemu, prawie, bo trafilam na wyjatkowo wredna babe ktora sie doczepila ze na angielskim akcie nie ma zadnej pieczatki ze imie meza jest bez polskich znakow - i nie szlo jej przetłumaczyć ze w uk nie istnieje litera "ł" jak chodzi o podrozowanie to moze tez jacys zlosliwcy byli na lotnisku? prawie nikt z moich z najomych nie jest po slubie, wiadomo dzieciaki maja inne nazwiska niz matki i ani razu problemu nie bylo. wszystko pewnie zalezy na kogo sie trafi
|
|
|
|
|
#2151 |
|
Wtajemniczenie
|
Kasiu ale po Tobie widac ciąże
Rewelacja naprawdę, już teraz wiem o co chodzi mojej babci, kiedy mówi, że po mnie nawet nie widac, że w ciąży jestem
|
|
#2152 | |
|
Zakorzenienie
|
Andziot duzo zdrowka dla Zosi, biedna mala... Skoro zawsze cos sie dzieje jak jestescie u tesciow, to moze to wina np. wody ? A Olus totalnie olal swieta prezenty, tzn. rozpakowywanie, nie zaintersowaly go wcale bo zajal sie... ciastem Czulismy sie rozczarowani teraz oczywiscie wszystkim sie bawi i jest zachwycony, ale moment rozdawania nie zrobil na nim zadnego wrazenia. Za to zajadal sie zupa grzybowa, az bylam zdziwiona ![]() ---------- Dopisano o 19:14 ---------- Poprzedni post napisano o 19:05 ---------- Cytat:
i juz slyszalam takie historie, ze uwierzyc nie moglam ![]() Na lotnisku w sumie nie robili mi problemow, ale zwrocono mi uwage, moze dlatego, ze to lotnisko wojskowe i do tego mieli jakis praktykantow, a wojsko wiadomo - porzadek musi byc Bagaz podreczny mi tak przetrzepali, ze mi oczy wyszly, musialam sie tlumaczyc z kazdego grama bizuterii jaka wiozlam |
|
|
|
|
#2153 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i dzidzia kopala w pewnym momencie wariacko az mnie zabolalo, wiec mysle, ze moze bedzie ok![]() nooo jaki piekny brzuszek! sliczne masz Kasiu te golfiki! cuudne zdjecia! widac ze jestes szczesoiwa mama w ciazy ![]() Ja dodatkowo zadzwonilam tutaj do szpitala!! udalo mi sie dodzwonic co jest neiwiarygodne i nawet polaczyli mnie z polozna! wysluchala mnie dokladnie, zapytala czy czuje ruchy o moj mini doppler(tu jest to badzo popularne) kiedy mialam USG i czy lozysko mam z tylu czy przodu, po czym stwierdzila, ze jesli nie ma czystej krwi ani zadnych boli to powinno byc dobrze i nei ma powodow do paniki, ze brazowawe uplawy sa niebezpieczne tylko na pocztaku ciazy, teraz moga zwiastowac przemeczenie i nadwyrezenie szyjki macicy itp, i ze jesli nie mam zadnych boli( a nie mam naprawde zadnych) to najpewniej nic sie nie dzieje i ze mam troche wypoczac po prostu i dopiero jesli to sie powtorzy lub jesli wystapia bole to przyjechac, ale tak to raczej nie panikowac, bo panika bardziej szkodzi dziecku. Takie maja tu podejscie ale byli bardzo mili, wiec chyba musze im uwierzyc a w czwartek i tak pojde na USG na wszelki wypadek![]() chyba obejrze jakies glupoty w TV bo za duzo sie naczytala o tych plamieniach i nei bede mogla pewnie spac przez to
|
|
|
|
|
#2154 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, bardzo Wam dziękuję za życzonka z okazji mojej rocznicy
Moria, Kasia - piękne brzuszki Kasieńko - tak ślicznie wyglądasz, taka rozpromieniona jesteś, że ...musi być chłopaczek ![]() A teraz lecę świętować, zaraz mężuś wraca
|
|
|
|
#2155 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
haha, z lotnisk to pamietam, ze w uk zawsze bylo ok, bez najmniejszego problemu i zlosliwosci, ani nie czepiali sie nadprogramowego kilograma czy dwoch , we wrocku uwielbiali sie czepiac wszystkiego, a najbardziej dyskutowali ze mna w norwegii na temat tego dlaczego wioze mleko w 2 butelkach dla dziecka skoro on juz taki duzy(mial ok 2 lat, ale mleko do niedawna to byl jego ulubiony posilek i to w ogromnych ilosciach), w dodatku to byl lot po ktorym musielismy jeszcze bardzo dlugo jechac samochodem do domu i musialam sie zaopatrzyc w takie ilosci. to byla najsmieszniejsza i najdluzsza odprawa
|
|
|
|
|
#2156 |
|
Zadomowienie
|
Faktycznie ma Kasia brzuchalka
![]() ale maly bulgocze smiesznie ![]() Dziewczyny tez macie duzo wodnistego sluzu, ja juz dluzszy czas to mam, wkladki non stop, to normalne?
|
#2157 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
aaaaaaaaa! nie doczytalam, wszystkiego najlepszego |
|
|
|
|
#2158 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny meldujemy się po badaniu
Piotruś, okazał się Piotrusiem TŻ, jak niewierny Tomasz, zobaczył i uwierzył ![]() Badanie trwało ponad pół godziny, bo synuś nie był dzisiaj za bardzo skłonny do współpracy , pomimo tego, że przed badaniem zjadłam batonika.Wszystkie wyniki badań w normie i nic nie budziło niepokoju pana doktora. Robliśmy też 3D/4D. Mały drapał się po czole, ssał kciuk. Nieziemskie widoki Mały waży ok 370g. Tp wg tego badania 11.05. W 30 tygodniu zrobimy jeszcze 3 badanie. |
|
|
|
#2159 |
|
Wtajemniczenie
|
Kwiatecek zbóju mały - A NIE MÓWIŁAM??
|
#2160 |
|
Zadomowienie
|
anulinka no to swietne wiesci gratulacje
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:51.

ponoc takiego bobasa nie nalezy trzymac wiecej niz 30 min w nosidelku
i dziękuję Tobie i Principessinie za określenie normy TSH - czyli w normie
. Wczoraj jeszcze zaczęły mie rwac pachwiny do tego wszystkiego, dobrze, że dzisiaj trochę lepiej.
Czekamy na Ciebie fasolko

dzidzia sie ruszla troch dzisiaj ale tez troche niemrawo noo