|
|
#1 |
|
BAN stały
|
Wybór pierścionka zaręczynowego i oświadczyny zwierciadłem podejścia Tż do związku?
Hej Dziewczyny, interesuje mnie wasze zdanie na pewien temat.
Otóż usłyszałam teorie, że sposób wyboru oraz to jaki pierścionek facet wybiera, odzwierciedla całe jego podejście do związku i jego wybranki. Jak myślicie, ile w tym prawdy? Czy jak bogaty,mający kase facet wybiera pierścionek (załóżmy że srebrny 925, ale taki za np 40 zł) ze stoiska (tzw.bazarku) w jakieś pierwszej lepszej galerii a nie w sklepie jubilerskim, to jest egoistą lub zależy mu mniej, niż facetowi który ledwo wiąże koniec z końcem a i tak oszczędza, żeby szarpnąć się na białe złoto z apartu? Czy jak facet wpada na oświadczyny dzień przed spotkaniem z ukochaną a pierścionek kupuje na kilka minut przed spotkaniem z nią, w pierwszym lepszym otwartym miejscu,nie trafiając nawet w rozmiar, jaki ona nosi, może znaczyć to, że wbrew temu że się oświadczył ma jednak luźne podejście do związku? A i wpadło mi jeszcze do głowy jedno pytanie a właściwie to już nie jedno , tym razem nie ogólnie o zaręczynach ale dotyczące osobiście mnie..Co sądzicie o tym, jeśli pan załóżmy X : - oświadcza się 2 tyg (no może 3 tyg) po rozmowach o tym, tzn jak go zaczełam dyskretnie podpytywać co o tym sądzi i że marze żeby to kiedyś zrobił - kupuje pierścionek w ogóle nie przypominający zaręczynowego (tzn że nie złoto białe czy zółte tylko srebro, nie z 1 kamieniem/brylantem/czym innym ale z mnóstwem cyrkoni, taki typu tak o, do noszenia ale że jak mówie że zaręczynowy to każdy wielkie oczy, bo wcale nie wygląda.. - nie ubiera się na te chwile w żaden sposób elegancko(fakt że to lato i były upały)ale chodzi mi że jakieś krótkie spodenki, adidasy i poplamiona koszulka..xD - mówi minutę po oświadczynach (notabene strasznie psując te tak ważna dla mnie chwile ..) że ma nadzieje że wiem, że to nie są oficjalne oświadczyny i będą kiedyś (z naciskiem na to) jeszcze jakieś inne..Co sądzicie o tym? Zapraszam do dyskusji i napiszcie przy okazji co sądzicie o moim problemie, który dopisałam, bo mimo że to była taka cudowna chwila, niepokoją mnie one jednak.Oj ale się rozpisałam, mam nadzieje że ktoś to przeczyta.. Edytowane przez Ananasowa86 Czas edycji: 2010-12-27 o 22:03 |
|
|
|
|
#2 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wybór pierścionka zaręczynowego i oświadczyny zwierciadłem podejścia Tż do zwią
Tak odzwierciedla to podejście do związku. Twój facet zrobił takie "zaręczyny" dla Ciebie. Ot kupił Ci pierścionek i coś powiedział, tak ładniej, że Cię kocha, ale nie są to zaręczyny oznaczające: wybieramy datę ślubu, mówimy rodzicom, chwalimy się znajomym...
A skąd to wiem? BO CI TO POWIEDZIAŁ, ŻE TO NIE SĄ OFICJALNE ZARĘCZYNY Z ZARĘCZYNOWYM PIERŚCIONKIEM OZNACZAJĄCE ŚLUB, ŻE TAKIE DOPIERO KIEDYŚ TAM BĘDĄ. |
|
|
|
|
#3 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Wybór pierścionka zaręczynowego i oświadczyny zwierciadłem podejścia Tż do zwią
Facet najwyraźniej zrozumiał, że chodzi ci o zaręczyny i pierścionek przede wszystkim, a nie o ślub i inne następstwa zaręczyn
Pomarudziłaś mu to kupił ci błyskotkę, żebyś dała mu święty spokój i zapewne chce odwlec owe oficjalne oświadczyny w czasie
|
|
|
|
|
#4 |
|
BAN stały
|
A mnie natomiast zastanawia to co, napisałaś, że zwykły srebrny i nawet nie wyglądajacy na taki, a wiadomo ze standardowy to złoto/białe złoton z jakimś czymś typu diament xD a pisałaś że ma pieniądze, wiec hmm.
No i fakt że kupował chwile przed spotkaniem..;p A czy odzwierciedla tak ogólnie? Ciężko mi powiedzieć, napewno nie zawsze..
|
|
|
|
|
#5 |
|
Zakorzenienie
|
Wiesz to były takie "zaręczyny", że nie zdziwiłabym się gdyby na pytanie znajomych: co zaręczyłeś się z X? odpowiedział: yyyy ja nic o tym nie wiem. Chciała pierścionek to jej kupiłem, taki najzwyklejszy, nie żaden zaręczynowy i powiedziałem, że oficjalne faktyczne zaręczyny dopiero będą.
|
|
|
|
|
#6 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Co do cyrkonii to cóż, niektórzy po prostu mają inny gust, lub nie wiedzączego oczekuje partnerka. Spodobało mu się, to kupił. Poplamione koszulki, brak jakiejkolwiek oprawy, powiedzenie za chwile że to niemal żart...cóż dziwne podejście. Wygląda na to że się "oświadczył" bo Ty tego chciałaś. On póki co jeszcze nie.
|
|
|
|
#7 | |
|
Zakorzenienie
|
lolmógł efektownie wjechać na jednorożcu jesteś pewna że tak sprawę załatwiają dorośli ludzie?;p kreolkaa - zgadzam sę z tobą ---------- Dopisano o 22:31 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Zadomowienie
|
Ja bym była bardzo rozczarowana, gdyby mój mężczyzna sobie ze mnie żarty robił.
Bo jak to inaczej nazwać? Kupiła pierścionek, dał i cieszy się, że ma święty spokój na trochę. |
|
|
|
|
#9 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#10 |
|
Zakorzenienie
|
Prawdę mówiąc mi to trochę wygląda jak albo krótki (roczny? ) związek, albo zwiazek nastolatki z nastolatkiem czy niewiele starszym facetem.
Podsumowując: niedojrzały gdzie facet nie ma żadnych myśli o przyszłości skonkretyzowanych. Ona marudziła miesiąc o pierścionku to tam jakiś bazarkowy świecący kupił, na jakimś letnim spacerze powiedział o co mu dupę truła, od razu zaznaczając, że to nie na poważnie, nie na serio, i nie oficjalnie (mówiąc wprost., że to NIE ZARĘCZYNY bo zaręczyny oznaczają planowanie ślubu... ). No i tyle mniej więcej. |
|
|
|
|
#11 |
|
Rozeznanie
|
Swoją drogą teraz wszystkie małolaty się zaręczają, pary nastoletnie kupują sobie srebrne obrączki i takie tam
więc nietrudno się w tym pogubić Może chłopak już się wcześniej oświadczał w taki sposób, młodszej dziewczynie jeszcze nie oczekującej zamążpójścia, pewnie wystarczył srebrny pierścionek i brak poważniejszych planów ![]() Ananasowa, powiedz mu od razu, że nie oto ci chodziło i, żeby się lepiej postarał. Jednak nie wiem po co naciskać, sądząc po cyferkach za nickiem masz jeszcze czas na poważniejsze deklaracje
|
|
|
|
|
#12 | |
|
BAN stały
|
Dzięki Dziewczyny za szczerość..
Jeśli chodzi o status związku - jesteśmy ze sobą prawie 3 lata, mamy oboje nieco ponad 20 lat, więc z etapu niepoważnych nastolatków już wyroślismy ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 22:51 ---------- Poprzedni post napisano o 22:49 ---------- Aha, cyferki za nickiem nie są przypadkowe z 1 strony do 30 jeszcze troche mam, z drugiej 18 lat też już nie mam, wiele moich koleżanek w moim wieku ma już śluby za sobą czy nawet dziecko, nie żebym czuła presje otoczenia, ale nie wydaje mi sie z kolei żebym była za młoda na ślub, a co dopiero na zaręczyny..;p
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Zakorzenienie
|
Wybacz wywnioskowałam te nastolatki z zachowania Twojego faceta, z Twojego chwalenia się koleżankom zaręczynami jakbyś nie zrozumiała (i nie zrozumiałaś), że zaręczyn tak de facto to nie było.
Porozmawiaj ze swoim facetem poważnie. A pierścionek traktuj jak zwykły prezent bo zaręczynowy on niestety nie jest (i nie o wygląd chodzi a o zamiar z jakim był dany). |
|
|
|
|
#14 |
|
BAN stały
|
aaha i odpowiadajac na reszte posta Kreolki - żałuje teraz że nie powiedziałam od razu xD ale byłam zbyt (momo tego że tym tekstem zespsuł strasznie nastrój
) szczęśliwa, a te rzeczy uderzyły mnie dopiero po czasie..teraz mineło już prawie pół roku i troche sie boje mu nagle z tym wyjechać..xD
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zadomowienie
|
Pomijając jak był ubrany i jaki to pierścionek, to powyższe tłumaczy wszystko. Skoro facet zaznacza, że nie są to "oficjalne" oświadczyny, to nie są to żadne oświadczyny i już... Zresztą nie rozumiem co on powiedział "wyjdziesz za mnie" a za chwile "ale to nie jest oficjalne".... troche to smieszne.
|
|
#16 |
|
Zakorzenienie
|
Spokojnie możesz ten temat poruszyc bo on też przecież uważa, że OFICJALNYCH zaręczyn nie było. Więc de facto nie było zaręczyn wcale.
Powiedziałabym mu coś w stylu: wiesz długo się zastanawiałam nad sytuacją z wakacji, porozmawiałam z koleżanką i dopiero ona uświadomiła mi to co mnie tak wewnętrznie gryzło: mianowicie, że nasze zaręczyny nie były zaręczynami, były tylko no... sposobem na ukrócenie mojego marudzenia o nich. Twój pierścionek traktuję jak zwykły prezent. Jak sam mówiłeś oficjalne zaręczyny dopiero będą. Mam nadzieję, że nie będę na nie czekac jakoś bardzo bardzo długo, i że wtedy postarasz się tak na oficjalnie i poważnie. |
|
|
|
|
#17 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale moja przyjaciółka też się "zareczyła" z chłopakiem w wieku lat 17, ledwo się wtedy znali a teraz mają 21 i już są po prawdziwych zaręczynach i ślubie, wiec wiedzieli co robią
|
|
|
#18 |
|
Raczkowanie
|
Szanowne Panie, mój współlokator ostatnio się zaręczył. Przed tą radosną chwilą trwała narada i kampania wojenna, gdzie występowałem w roli doradcy.
Wiecie jak dla nas facetów wygląda wybór pierścionka? Szanowne Panie. Otóż: Wszystkie. Są. Dokładnie. Takie. Same. Różnią się tylko ceną I kiedy facet wybiera pierścionek sam, bez pomocy przyjaciółki/koleżanki, głównym kryterium jest cena! Prosty schemat myślenia: droższy=lepszy, tańszy=gorszy.I tak kolega poszedł z najlepszą psiapsiółą narzeczonej i właściwie ona wybrała pierścionek, a on zapłacił. Gdy opowiadał mi o tym zdarzeniu, najpierw: 1. Podał cenę 2. Powiedział, że zrobiony jest z białego złota i brylantu 3. Prosił o przygotowanie browarów na wieczorną poważną rozmowę ![]() Nigdzie ani słowa, że ładny, że brylant w kształcie delikatnego trapezoidalnego półtrójkąta z wyjątkowym blaskiem, podobnym do tego, który nosi Ania, koleżanka Tomka, ta od Kasi...etc. Tyle.
|
|
|
|
|
#19 |
|
BAN stały
|
Hahaha
dobre i w sumie..prawdziwe;p..No właśnie też słyszałam że faceci w ogóle nie odróżniają brzydkich od ładnych, typowych od nietypowych xD i dlatego kierują się ceną, że im wyższa tym lepszy i tym bardziej się spodoba dlatego niepokojące jest to, że ona napisała, że dostała go z jakiegoś straganu..xD
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mniej więcej o te delikatne różnice chodzi. Kwestię czy chciałoby się żółte złoto, białe czy srebro, powinna zasugerowac partnerka. Dlatego, że w tej kwestii co kobieta to inne zdanie i lepiej faceta uprzedzic. |
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Zakorzenienie
|
Booże naprawdę to aż taki problem ten pierścionek?
to że kogoś stać by lekką ręką wydać 600-1000 zł niekoniecznie oznacza że chce tą lekką ręką wydawać tyle na pierścionek.Zapytajmy lepiej co ona zrobiła dla niego i dla dobra związku ![]() ---------- Dopisano o 23:12 ---------- Poprzedni post napisano o 23:11 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Raczkowanie
|
Cóż, takiego rozróżnienia nie brałem nawet pod uwagę Oo
Jeśli facet kocha swoją dziewczynę, chce się jej oświadczyć, ożenić i być z nią przez całe życie, to nie kupi jej chłamu z budki na rynku Oo I nie mówię, że ma kupować pierścionek za 2000 zł, ale na Boga, zaręcza się raz w życiu? Jeśli to ma być wyjątkowa chwila, no to cóż... A jeśli facet chce prosić swoją wybrankę o rękę pierścionkiem niewiele różniącym się od tych z automatu z gumami...pozostawię to bez komentarza. |
|
|
|
|
#23 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Może on nie ma zamiaru się żenić? Może chwilowo nie stać go na lepszy pierścionek, a co dopiero wesele? Tak się mówi, ale nie każdy ma to kilka stówek, żeby wydać od tak na złoty pierścień ![]() Cytat:
Macie gdzie zamieszkać, za co urządzić ślub i wesele? Może twój facet nie chce planować takich spraw na wiele lat w przód, a wie, że w tej chwili finansowo nie podołacie
|
||
|
|
|
|
#24 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#25 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
U mnie taka rozmowa była w 100% naturalna. Tż zaczął mówic o temacie zaręczyn. Powiedziałam, że nie chcę nic wiedziec, chcę miec 100% niespodziankę, rozmiar pierścionka zna, a jedyne sugestie jakie mam to żeby był klasyczny, złoty, i niedrogi, bo obawiałabym się nosic drogi na palcu i ciągle obawiac, że gdzieś posieję. Czy to czyni ze mnie księżniczkowatą panienkę co chłopem dyryguje? No proszę Cię ![]() ---------- Dopisano o 23:23 ---------- Poprzedni post napisano o 23:20 ---------- Cytat:
No ok ja to wszystko rozumiem. Tylko wtedy się nie oświadczam a rozmawiam, mówię jak ja to widzę, jak ja to czuję, co i jak i kiedy i w ogóle. A nie odwalam cyrk zaręczynowy i w momencie jak kobieta (kicha pierścionek adidasy i krótkie spodenki i miejsce) zalewa się łzami ze wzruszenia, rzucam: ale wiesz to tak nie na poważnie, tak oficjalnie to to dopiero będzie... Tak się dojrzały facet zachowuje? To ja nie chce wiedziec jak się ci niedojrzali zachowują
|
|||
|
|
|
|
#26 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez normalnyFacet Czas edycji: 2010-12-27 o 23:28 |
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W takim razie, jeśli zaręczyny nie są dla Ciebie tak ważną okazją, to Twój facet może Ci się oświadczyć przez nk wysyłając Ci "pierścionek zaręczynowy.jpg"? Może jestem staroświecki, ale uważam, że dzień zaręczyn i ich oprawa powinna być wyjątkowa.
|
|
|
|
|
|
#28 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#29 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 23:27 ---------- Poprzedni post napisano o 23:26 ---------- Cytat:
to że ktoś tupie nóżką na nie taki pierścionek jak trzeba, no nie wiem. może to tylko ja jestem jakaś przygłupia i niedzisiejsza bo wartości są troszeczkę ważniejsze dla mnie niż to żeby pierścionek był z białego złota... |
||||
|
|
|
|
#30 | |
|
Zakorzenienie
|
No dobra trochę popadam w przesadę
![]() Cytat:
O takie drobne rzeczy mi chodzi A nie o: słuchaj stary my już 1,5 roku razem a kryśka z kazikiem to się po roku zaręczyli, weź mi tu już zaraz kupuj piercionek, złoty przekoniecznie, no i za 1500zł bo kryska miała za 1200 z aparta to co ja gorsza mam byc |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:05.

, tym razem nie ogólnie o zaręczynach ale dotyczące osobiście mnie..
i napiszcie przy okazji co sądzicie o moim problemie, który dopisałam, bo mimo że to była taka cudowna chwila, niepokoją mnie one jednak.

Pomarudziłaś mu to kupił ci błyskotkę, żebyś dała mu święty spokój i zapewne chce odwlec owe oficjalne oświadczyny w czasie

lol

Może chłopak już się wcześniej oświadczał w taki sposób, młodszej dziewczynie jeszcze nie oczekującej zamążpójścia, pewnie wystarczył srebrny pierścionek i brak poważniejszych planów 
a teraz mają 21 i już są po prawdziwych zaręczynach i ślubie, wiec wiedzieli co robią