|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2761 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010
Cytat:
Ta cieplo ubrany?? ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2762 |
Zakorzenienie
|
pelnia ja wit D podaje, bo nie ma slonka by sie sama wytworzyla. wit k nie podaje.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2763 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja dawałam z butli moje odciągnięte mleczko i mały wypijał 40 ml , a wg lekarzy powinien 65ml, ale tyle to on nie dawał rady i był wtedy dokarmiany przez sondę włożoną przez nos do żołądka. Nie było innego sposobu, żeby wypił te 65 ml. Jadł co 4 godziny z zegarkiem w ręku. To było w szpitalu, bo byliśmy 2,5 tygodnia. W domu przestawiłam go tylko na pierś, to jadł co 2 godziny. Cytat:
Mleko modyfikowane należy podawać co 3-4 godziny. Jeśli dziecko domaga się jedzenia wcześniej np. 1,5 czy 2 godzinach, to musisz podać herbatkę albo wodę, ale nie mleko ![]() Wiadomo, że jak twoje dziecko jadło co 2 godziny, to teraz nie przestawi się samo na co 4 godziny. Musisz to zrobić stopniowo wydłużając mu te przerwy między karmieniami nawet o 15 minut... tym sposobem dojdziesz do 3 godzin, czy nawet 4. Cytat:
![]() Trądzik niemowlęcy, to są pojedyńcze duże krostki , czerwone, często z białym czubkiem. Natomiast pełno drobniutkich czerwonych, też mogą mieć końcówkę białą, ale drobniutkie, to są potówki. A skóra sucha i szorstka, to wygląda na jakąś alergię. Kretencja takie krosteczki to ma też mój Pascalek i lekarza pytałam, to mówi, że to nic nie jest, nawet nie trądzik, jak już to potówki. Ja tam nie wiem co to jest, ale wiem, że to go nie boli, nie swędzi itp. bo jest spokojny. Zarówno z trądzikiem, jak i z potówkami nic się nie robi. Nie wolno ich niczym smarować. Trądzik przechodzi z wiekiem najpóźniej w wieku 2 m-cy. Na potówki najlepszy sposób, to nie przegrzewać dziecka, czyli nie sprawdzać temperatury dłoni, bo te są prawie zawsze jak sopelki, ale sprawdzać kark - jeśli jest ciepły, to dziecku jest ciepło. Gdy potówki już się jednak pojawiły to wykąpać dziecko i lekko ubrać. Gdy potówki nie schodzą na drugi dzień, to można wykąpać z dodatkiem nadmanganianu potasu (do kupienia w aptece). Poniżej zamieszczam fotki z trądzikiem niemowlęcym i z potówkami. Fotka nr 1 i 2 - trądzik niemowlęcy Fotka 3 - duże czerwone porozrzucane po całym ciele - trądzik niemowlęcy, a te drobne krosteczki, których wszędzie pełno - potówki Fotka nr 4 - potówki Edytowane przez Weronisia Czas edycji: 2010-12-29 o 13:00 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2764 |
Wtajemniczenie
|
weronisia- niektore zmiany zanikaja i zaraz przy nich tworza sie nowe. DLatego skora jest jak tarka, po krostki sa jedna przy drugiej. Mam nadzieje, ze to jednak nie alergia. Jest juz na mleku bez mleka krowiego. Mam nadzieje, ze szukac dalej nie bede musiala.Brzydko to wyglada, nasila sie jak maly placze, wtedy krostki robia sie czerwone.
Na moje oko to na polikach i brodce to tradzik a na szyjke potowki. Na reszcie ciala potowek nie ma. Mam nadzieje, ze to szybko minie, bo jakos zal mi na niego patrzec ![]() Edytowane przez De28 Czas edycji: 2010-12-29 o 13:04 |
![]() ![]() |
![]() |
#2765 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jak piszesz, że te krostki znikają, a obok powstają nowe, to tak zachowuje się trądzik niemowlęcy. Dziwne tylko, że zostaje po nim szorstka sucha skóra... ![]() ------------------------------- A mi właśnie listonosz przyniósł przesyłkę z nosidłem dla Pascalka ![]() Super! Tak czekałam na to. Z wózkiem nie da się chodzik po ośnieżonych, udeptanych chodnikach. Za każdym razem gdy się wybiorę z wózkiem, to sobie obiecuję, że to było ostatni raz, bo to jest niewykonalne. Dlatego kupiłam nosidło. Będę z nim chodzić na spacerki w nosidle ![]() Edytowane przez Weronisia Czas edycji: 2010-12-29 o 13:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2766 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
My dostalismy wczoraj takie nosidlo i jest napisane ze mozna od urodzenia, ale chyba sie wstrzymam, az maly osiagnie trzy miesiace. Glowka jest przytrzymywana ale nozki zwisaja, a to chyba niezbyt dobre? http://www.mifus.de/Baby/Baby-Aussta...bis-10kg.html? Edytowane przez De28 Czas edycji: 2010-12-29 o 13:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2767 | |
Raczkowanie
|
![]() ![]() ![]() Edit: Wlasnie doczytalam, robie kilka rzeczy naraz i zanim skoncze pisac posta to pojawia sie 10 nowych hehe Cytat:
Moja mala miala podobne krostki ale bylo ich znacznie wiecej. Zaczely sie pojawiac jak skonczyla miesiac i zeszy samoistnie po uplywie 2 tygodni. Niczym nie smarowalam, a lekarz powiedzial ze to normalne i ze to byly potowki. Edytowane przez monana27 Czas edycji: 2010-12-29 o 13:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2768 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nic się nie martw, samo zniknie ![]() A nosidło masz podobne do mojego. Ja mam Baby Björn takie Pascalek trzyma już mocno główkę, a poza tym to ma dość mocne oparcie, nawet gdyby główka się kiwała. A nóżki mogą sobie zwisać, to nic nie szkodzi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2769 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() u nas jest 19-21 stopni i mała jest w bodach i śpiochach tylko - a na noc jak nie zmniejszę temp. do 18 stopni to muszę jej śpiochy zdejmować bo jej za gorąco pod kołdrą i się złości ![]() Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2770 |
Zakorzenienie
|
Dzięki, kobietki, za wszystkie odpowiedzi i rady
![]() ![]() ![]() Jesteście nieocenione! ![]() Póki co najbardziej jednak skłaniałabym się ku trądzikowi niemowlęcemu, gdyż zmiany stają się zaczerwienione, gdy się mały zgrzeje lub gdy zostaną zamoczone np. po ulaniu, natomiast gdy jest mu nieco chłodniej i leży spokojnie - stają się mało widoczne. Część znika, pojawia się trochę nowych, skórkę miejscami ma lekko przesuszoną, ale nie za bardzo. Na razie nic z tym nie robię wobec tego, a jutro być może przyjdzie położna to podpytam ![]() Pelnia, moim zdaniem przegrzewasz małego, chociaż skoro mówisz, że widzisz, że mu zimno, to nie wiem... ![]() ![]() Kiedy śpi z nami w łóżku, jest zawinięty tylko we flanelkę i do pasa okryty naszą kołdrą.
RAZEM OD 5.03.2000. ![]() Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór ![]() TYMEK - 26.11.2010 ![]() Edytowane przez kretencja Czas edycji: 2010-12-29 o 13:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#2771 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
A co do pobudzenia laktacji to najlepsza metoda to jaknajczestsze prrzystawiane malucha lub odciaganie laktatorem. I lepiej nie czekac tych 4 godz az piersi maja sie napelnic tylko sciagac co 2 godz. Tak "maltretowane" piersi w koncu zaczna produkowac wiecej. Cytat:
![]() A czkawki tez sa normalne, nie wiem czy to od zimna, moja mama np twierdzi ze od przeciagow ![]() |
||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2772 |
Raczkowanie
|
dzieki dziewczyny za odpowiedzi, widze, ze chyba tylko ja tak sie przejelam rola mamuski, ze hustam maluszka wieczorem do spania (wczoraj 1,5 godz) dziwne bo w dzien potrafi sam ze smokiem zasnac.
Ishka- czyzby twojemu maluszkowi juz zabki szly, tak wczesnie ??? ![]() Moj Filipek natomiast ciagle sie slini i pcha raczke do buzi, jak daje mu smoczka to go wypluwa i wsadza raczke. ale on ma dopiero 2,5 miesiaca przeciez to troche za wczesnie na zabki. |
![]() ![]() |
![]() |
#2773 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dostała wit C w kropelkach i syrop Deflegmin, Jedno i drugie 5 kropli 2 razy dziennie. Strasznie mi jej żal, smutas, wystarczy spojrzeć na buzię i juz widać , że chora ![]() Cytat:
LAKTACJA- ja miałam gigant problemy, a teraz mysle, ze dwojkę bym wykarmiła ![]() piłam 3-4 herbatki laktacyjne dziennie, ok 1,5 l wody niegazowanej, często Karmi i po karmieniu jechalam laktatorem wg zasady 7 min jedna pierś, 7 druga, potem każda 5 min i na końcu każda po 3 minuty.
![]() |
#2774 |
Rozeznanie
|
W którym tyg robi sie usg bioderek?
#2775 |
Zakorzenienie
|
i moj maly czlowiek z syberii
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2776 |
Kici kici miau miau
|
ja podaje wit D mimo karmienia od poczatku mm , 1 krople.
tez sie czaje na to nosidlo Baby Bjorn ![]() ![]() dostalismy bujaczek - lezaczek w prezencie gwiazdkowym ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2777 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() No i pamiętajcie, żeby na lajcie podchodzić do tego ile się ściągnie. Ja póki nie wyluzowałam, to też maiłam problem z ilością mleka. A jak pogodziłam się z tym, że dokarmiam mm, to się ruszyło ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2778 |
Zadomowienie
|
Ona1010 ząbki mogą "iść" bardzo długo. Mały od jakis 3 tygodni sie masakrycznie ślini a raczej ślina leje sie z niego litrami heh
![]() Mąż jak miał 3 miesiące to miał już 2 zęby ![]() ![]() ![]() ![]()
#2779 |
Zadomowienie
|
Hejka!
Ja od wczoraj na diecie Dukana...Ale staram sie też nie obżerać. No i wróciłam do palenia..Albo palenie albo jedzenie ech... Moja mała juz chce jeść coraz więcej- czasami 120 ml na raz to za mało i muszę dorabiać. Dzisiaj wypiła do południa 90 ml herbatki- robię koperek i dodaje pół łyżeczki herbatki bobovita bo samego nie chciała pić a w tej granulowanej mało ziółek więc pełni funkcje słodzika. U nas jest 21-2 stopnie i ubieram- body z krótkim lub z długim i pajac albo kaftan plus śpiochy, raz grubsze raz ciensze, co tam mi wpadnie w ręce. Moja nie lubi gorąca. |
![]() ![]() |
![]() |
#2780 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2781 |
Zadomowienie
|
Mojemu maluszkowi na szyjce i na karku powychodziły takie małe krosteczki wiec to tez pewnie potówki bo nawet czasem glówke ma spoconą.Musze chyba ubierac go troszke cieniej.Teraz zakładam mu body na kr.rekaw, na to kaftanik i pajac, myslicie ze mu za ciepło??
Juterko idziemy na pierwszy spacerek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2782 |
Zakorzenienie
|
patrycja zrezygnuj z kaftanika.
ja do pajaca zakladam body z kr. rek. a do spiochow z dlugim. i jak spi to przykryta kocykiem. ![]() ---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:37 ---------- rptrbj usg bioderek miedzy 4-6tyg. yak pisze mi na skierowaniu ktore dostalam w szpitalu. ---------- Dopisano o 17:42 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ---------- to dzieci w brzuszku tez czkaja od przeciagow? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2783 | |
Kici kici miau miau
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2784 |
Wtajemniczenie
|
irsin słodziak
![]() ![]() to ja wstawię swoją strojnisię ważymy już 5 kg ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2785 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() moj miał robione w szpitalu po urodzeniu, wiec kolejne w 3 miesiącu sie robil, a jezeli dziecko nie mialo w szpitalu to po 6 tygodniach A my dziś bylismy na szczepieniu, wzielismy skojarzone 5w1, mial 2 ukłucia i zapłakal tylko podczas ukłucia a jak tylko pielegniarka wyciagnela igłe to był spokój już nie płakał, pielegniarka mowi- normalnie anioł ![]() a tutaj michałek sie uśmiecha ![]()
![]() |
#2786 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2787 |
Wtajemniczenie
|
Na krowie? Czy nietolerancja laktozy? Ja jem tylko sery owcze i kozie a to podobno mozna, pije mleko kozie a podajemy mieszanke bez mleka krowiego.
Edytowane przez De28 Czas edycji: 2010-12-29 o 19:14 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2788 |
Zadomowienie
|
Prawdopodobnie nietolerancja laktozy. Na dniach sie okaże.
#2789 |
Zakorzenienie
|
jestem załamana, popłakałam się wieczorem. Wypożyczyliśmy wagę na 14 dni, bo położna zaleciła. I dziś ( w prawdzie na czczo ale jednak) ważyliśmy Asię no i waga się nie ruszyła
![]() ![]() ![]()
#2790 |
Zakorzenienie
|
Aliszcze, moja tez ma 10 dni, ja swojej nie waze a tez jestem ciekawa jak przybiera. Nie odrywa sie sama od piersi, od butelki tez sie nie odrywala
![]() ![]() Moja mala dzis aniol w ciagu dnia, darla sie tylko przy porannej toalecie i wieczornej, po kapieli chyba nalecialo jej wody z emolium z kapieli do oczu - ale to chyba nie powinno szczypac ![]() No a tak to dostala cyca i odpadala. Bo w ogole sprobowalam dzis przystawic, kolezanka mi pokazala jak powinnam to robic, i sie klade ze zwinietym kocek w ala rogal i sutki nie bola juz ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:25.