|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2791 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010
Cytat:
![]() |
#2792 |
Kici kici miau miau
|
laktoza zawsze bedzie obecna w mleku kobiecym nawet jak nie bedziecie jej dostarczac w pozywieniu.
a moja Mala tez ma nietolerancje ale bez zadnej wysypki.. tylko miala kolki i zaparcia |
![]() ![]() |
![]() |
#2793 |
Zakorzenienie
|
Pare dni temu troche poczytalam o spacerach zima bo sama chcialam wiedziec jak to jest....
I wszedzie pisze ze jesli noworodek byl juz kilka razy werandowany (zalecane w temp do -3 dla noworodka w 1 m-cu zycia jako werandowanie przy oknie) to potem juz z niemowleciem mozna wychodzic na dwor do - 10 stopni po warunkiem ze nie wieje bo tylko wtedy nalezy nie wychodzic wogole, zaczac od 1 godz, potem 2 i nawet do 3 godzin mozna byc na dworze, dziecko nalezy hartowac i jak najwiecej w takie mrozy wychodzic.... takie przemrozenie wyjdzie mu na zdrowie, nie nalezy przegrzewac na spacerach bo takie przegrzanie jest bardziej szkodliwe niz lekkie przemrozenie dziecka Jesli jestesmy na dworze np godzine a jest nam bardzo zimno juz to wtedy mozna isc do domu, ogrzac siebie i dziecko i pozniej wyjsc znowu, zalecane sa niby min 2 godziny spaceru codziennie.... Dla starszego dziecka temperatura juz nie ma znaczenia, moze by nawet wiecej niz - 10 Dla zainteresowanych przykladowy ARTYKULIK o spacerach zima z niemowleciem Edytowane przez buziaczekk Czas edycji: 2010-12-29 o 21:34 |
![]() ![]() |
![]() |
#2794 |
Kici kici miau miau
|
viki ja bym raczej powiedziala ze to alergia kontaktowa na masc ale moze to zbieg okolicznosci.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2795 |
Kici kici miau miau
|
pokaze Wam mojego potworka w bujaczku-lezaczku i ide spac
![]() Edytowane przez ranka Czas edycji: 2010-12-29 o 21:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#2796 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przy karmieniu mlekiem mm nie podaje sie wit K Natomiast podaje sie obowiazkowo wit D i zestaw witamin, my mamy Devikap i Cebionmulti Wit D jest na recepte wiec musi ja przepisac lekarz Edytowane przez buziaczekk Czas edycji: 2010-12-29 o 21:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2797 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Hej, Mój maluszek też nie przybierał na wadzę. Urodził się z wagą 3700g, przy wypisie miał 3380g. Jakie moje zdziwienie było jak przy wizycie u lekarza ( mały miał 19dni) okazało się, że waży 3300g, czyli jeszcze mniej niż przy wypisie. Popłakałam się z tego wszystkiego. Zdawało mi się, że moje dziecko się najada. Lekarka kazała dokarmiać mm. Mały potrafił wisieć godzinę na cycu, a później zjadał 90ml mm. Teraz przystawiam go do piersi, odciągam laktatorem mleczko i daję mm. Z tego wszystkiego kupiłam wagę elektroniczną dla dzieci. W niedzielę już ważył 4200g ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2798 |
Zadomowienie
|
Hej dziewczynki
![]() Bartek urodził się 28 o 18.55, waży 4530-mówiłam że będę mieć największe dziecko :P i mierzy 59cm ![]() Wszystko super tylko nie umiemy złapać kontaktu przy karmieniu-staram się nie denerwować ale jak to zrobić kiedy on tak płacze...? Piszecie o częstym przystawianiu-a jak się on strasznie denerwuje to i tak co chwilę próbować? Już nie mam siły słuchać jak płacze-wieczorem płakalismy razem. Już 2-3 razy jadł z butli po 20, 30ml. Boję się karmienia ale staram się myśleć pozytywnie ![]() Wychodzimy w piątek rano, rana po cc dopiero zaczyna boleć, i resztę opisze jak wrócę bo z komórki ciężko pisać. Buziaki!
#2799 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziewczyny, sliczne macie dzieciaczki ![]() ranka, a jaki on zadowolony w tym bujaczku siedzi ![]() Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2800 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Jak ładnie śpi po karmieniu, sama wypluwa cyca i nie marudzi to się na pewno najada ![]() Ja przy Kindze miałam problemy z przybieraniem na wadze (ale troszkę większa już była bo miała 3 miesiące) i winne okazały się bakterie w moczu. Cytat:
![]() Cytat:
Wiem, że łatwo się mówi, ale przede wszystkim ty postaraj się jakoś uspokoić, wyciszyć przed karmieniem bo jak ty się denerwujesz to maluszek też. Pomalutku i się wszystkiego razem nauczycie ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2801 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
w 4 tyg 3400 w 6 tyle samo daje nutre i cyca w ogole spadł mi pokarm ide na kontrole 4 stycznia i umieram ze strachu.
Edytowane przez rptrbj1978 Czas edycji: 2010-12-30 o 08:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2802 |
Wtajemniczenie
|
A za nami ciężka noc
![]()
#2803 |
Zakorzenienie
|
Mallinka, taki maluszek jeszcze nie łapie kontaktu
![]() ![]() ![]() ![]() Co do wagi... Nasz był ważony tylko w szpitalu (!), bo wagi w domu nie mamy, a położna z wagą nie chodzi ![]() ![]() ![]() Ja za to ważę 53kg w ciuchach, czyli jeszcze 4 kg do wagi wyjściowej teoretycznie. Ale ponieważ miałam lekką niedowagę, to myślę, że spokojnie wystarczy jak zrzucę jeszcze 2kg i na tym poprzestanę ![]() O USG bioderek nikt nic nam nie mówił ![]()
#2804 |
Wtajemniczenie
|
jeju moja mała tak płacze bardzo od wieczora
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2805 |
Zakorzenienie
|
dziękuję za odpowiedzi odnośnie wagi. W sumie gdyby nie to ważenie to bym nie pomyślała, że dziecku coś nie tak. No ale z drugiej strony, czy jeśli po karmieniu piersią dziecko wypije jeszcze mm, to oznacza to, że ono rzeczywiście było jeszcze głodne, czy że wypiło, bo wypiło, ale nie potrzebowało?
![]() ![]() Mallinka, dasz radę, zobaczysz, że się unormuje wszystko ![]() ![]()
#2806 |
Rozeznanie
|
A jak zrobiłyscie z świadczenie woli o zgłoszeniu dziecka jako członka rodziny do ubezpieczenia społecznego i zdrowotnego. ja mam w pzu i nie wiem jak sie dotego zabrac?
juz wiem tylko psesel do zakładu pracy
Edytowane przez rptrbj1978 Czas edycji: 2010-12-30 o 09:39 |
![]() ![]() |
![]() |
#2807 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:25 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 10:31 ---------- Poprzedni post napisano o 10:27 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#2808 |
Zadomowienie
|
Witamy mamusie
![]() U nas marudzenia ciag dalszy...chociaz najwiecej przy butli. Maly od paru dni gryzie smoka z butli i kreci glowa tak ze musze butle mocno trzymac zeby nie wypadla mi z reki ale to przez to ze gryzie tak namietnie tego smoka,do tego jakis niejadek sie z niego zrobil...wczesniej wypijał 130-150 a raz dziennie nawet 180ml a teraz roznie ale widze ze niespokojny przez te dziasełka bo jak mu posmarujemy zelem to od razu spokoj na chwile ![]() ![]() ![]() Co do wit D to mamy podawac malemu dziennie po 2 krople bo maly ma juz ponad 6kg ![]() A mi dziewczyny zaczely wyłazic włosy garsciami ![]() ![]() ![]()
#2809 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A ja nie mam czasu przy mojej larwie, śpi po 15 minut a bawić się chce po 2 godz... a ma niecałe 2 miesiące ;/ nie wiem skąd mu się to wzięło, bo do tej pory żył w systemie 3 godzinnym i spał mniej więcej choć godzinę. Nic nie mogę zrobić a o wizażu nie wspomnę, bo \Janek absorbuje całą uwagę ;/ Sorki dziewczyny, że tak tylko wpadam na chwilę. Co robicie w Sylwestra?? My oczywiście w domu, ale sami, chcieliśmy spędzić na spokojnie tylko we własnym gronie. Żal mi, że nigdzie nie idziemy ;/// zanim zaszłam w ciążę, planowaliśmy Sylwestra na deskach na stoku ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2810 |
Zakorzenienie
|
Była położna.
Krostki na razie obserwować, ewentualnie smarować cieniutko bepanthenem. Co do usg, to ortopeda jest dziś w naszej poradni, ale mały dopiero jutro skończy 5 tygodni, więc nie wiem czy to nie za wcześnie ![]() ![]() Niestety wyłazi nam przepuklina pępkowa ![]() ![]() My Sylwestra spędzimy tak jak lubię - bardzo kameralnie ![]() ![]() ![]()
RAZEM OD 5.03.2000. ![]() Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór ![]() TYMEK - 26.11.2010 ![]() Edytowane przez kretencja Czas edycji: 2010-12-30 o 10:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#2811 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja wazylam przed i po jedzeniu, zeby sprawdzic, czy je z piersi wystarczajaco (ok 2tyg bylo to 60-80g). Rob tak przy kazdym karmieniu przez kilka dni i zobaczysz, ze pomimo wahan waga rosnie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2812 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
ja karmie moim mlekiem i mm i na pierwszej wizycie mala przybrala praktycznie polowe tego co powinna pani doktor powiedziala ze to normalne i nie mamy sie martwic wiec widzisz moze to wcale nei wina twojego mleka Cytat:
zdjęcie z TŻ debeściarskie ![]() a teraz moje dzieło ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2813 | |||
Dragonfly
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() wcale nie taki potworek,a jak sobie spokojnie siedzi M25,a jaki masz wozek? Paulinka,modnisia fajna ![]() ![]() Nauczyli mi w swieta mala nosic na rekach i wystarczylo(brali nawet jak ledwie jakis dzwiek z siebie wydala)..Teraz mam problem,bo wczoraj caly dzien mi marudzila i spac nie chciala,a nakarmiona,sucho tez,przytulanie tez bylo,brzuszek ok..Skubana uspokajala sie tylko jak bralam ja na rece i przeszlam kilka krokow ![]() ![]() Dzis juz chyba lepiej,ma dosc nisko karuzelke zawieszona,dla zartow pokazalam jej ze moze misia kopnac-sie oddalilam,patrze a ona tak zaczela fikac,ze niejeden mis oberwal ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:44 ---------- Apoolonia,a za kim ona ma takie piekne blond wloski???jak laleczka ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2814 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Artystka, niezła ta Twoja ![]() ![]() ![]() Paulinka, a kładziesz często na brzuszku? na gazy mojej na razie kładzenie na brzuszku pomaga. I klepię ją po pupie ![]() ![]()
![]() |
#2815 |
Zadomowienie
|
My na sylwestra idziemy do sąsiadów tzn sąsiadów moich rodziców ktorzy mieszkają domek dalej
![]() ![]() ![]() ![]() Ponizej wstawiam pare fotek zrobionych w Święta ![]()
#2816 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny jak ubrałyscie wasze dzieciątka na pierwszy spacer?? Bo ja dzisiaj chce wyjsc i nie za bardzo wiem co mu załozyc??
|
![]() ![]() |
![]() |
#2817 |
Zadomowienie
|
Ja ubieram małego w kombinezon(pod normalne ubranie co ma w domu czyli body, spioszki i kapcioszki na nogach),grubsza czapka,i zawijam w kocyk ale to przy takich mrozach jakie mamy teraz
![]()
![]() |
#2818 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
ja jak wychodzilam na dwor a bylo ok -3 stopni to zalozylam pod spod sweterek, spodenki, czapeczka z polaru, na to kombinezon no i mam do wozka jeszcze spiworek taki cieply.
![]() |
#2819 |
Rozeznanie
|
Artystka włosy po mnie a kolor po TZcie
tzn ja tez mam jasne ale jak się urodziłam to byly długie czarne jak u Twojej małej ![]() co do ubioru to zostawiam to co nosi w domu i na to kombinezon ![]() polecam skóre owcza swietnie grzeje! jak wyjmuje mala to skora i ona sa tak cieple jak grzejniczek haha |
![]() ![]() |
![]() |
#2820 |
Wtajemniczenie
|
mallinka ale duży Bartuś
![]() m25 a jaki masz wózek ? ![]() Karolina, my też sylwek w domku przed tv ![]() ![]() apoloonia ale blondynka słodka ![]() artystka zamówiłam na allegro termofor i jeszcze go nie mam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() aliszcze, a mi pani doktor powiedziała że dziecko do miesiąca może utrzymywać swoją wagę urodzeniową ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:30.