|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4171 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze mamusie to MĄDRE babeczki, jednak nie damy im przejąć pałeczki - III/ IV
|
#4172 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze mamusie to MĄDRE babeczki, jednak nie damy im przejąć pałeczki - III/ IV
Sara -ogromne współczucia. Znam ten ból. Przykro mi bardzo.
|
#4173 |
|
Rozeznanie
|
|
|
#4174 |
|
Zakorzenienie
|
yoonka jak masz cierpliwych sąsiadów to niech poryczy(ale tak kontrolowanie) i daj jej znać że jak spokojna to przyjdziesz i pogłaszczesz, a jak sie wydziera to powiedz BEE i wyjdz, albo CIICIII. Dzieciakom zaczyna się taki okres że zaczynają nas sprawdzać, na ile mogą sobie pozwolić, i kto ma władzę. trzymam kciuki
darusia no jakoś czułam że wcześniej czy później tak to sie skończy. Ja mieszkałam po ślubie z moimi rodzicami całe pół roku, i jak sie wyprowadzałam to byłam zdania że wolę codziennie chleb z dzemem, i nalesniki, ale komfort psychiczny ten spokój jest bezcenny zgram kiedyś fotki z telefonu jak ja po tych biegach wyglądam spuchnię ta na buzi, krasnaje policzki ale naprawdę hartuje organizm,nie choruję
|
|
#4175 | |
|
Rozeznanie
|
tesciowej Kajusia ma raka kości i bedzie trzeba ja niedlugo uspic.. jutro jedziemy ja wysciskac ostatni raz
![]() ---------- Dopisano o 21:16 ---------- Poprzedni post napisano o 21:12 ---------- Cytat:
no ona ma wladze w 100% bo ja sie jej boje. jest naszym dyktatorem od poczatku i to cholerne dbanie o jej psychike na mozg mi padlo i nie potrafie jej powiedziec nie. ale dzieci musza miec granice postawione. to bedziemy stawiac. tylko ten gigantyczny wrzask.... i jeszcze w srodku nocy... na szczescie jej pokoj graniczy z klatka schodowa...
|
|
|
#4176 | |
|
Zakorzenienie
|
Darusia - Pamiętaj o jednym: Jesteś BARDZO WARTOŚCIOWĄ OSOBĄ. I nie ważne co ktoś mówi ważne jest to co Ty myślisz o sobie.
To jest bardzo ciężkie jak rodzice dołują własne dzieci. Tylko że rodzice nie zawsze są mądrzy. Całe życie przed Wami i jeszcze zawojujecie światem. Jesteś wspaniała, ambitną, kreatywną i młoda dziewczyną. Więc głowa do góry. Cytat:
Dziecko dorasta i Cię testuje na ile może sobie pozwolić. Masz MĄDRĄ córkę Przykro mi.
|
|
#4177 |
|
Zakorzenienie
|
Darusiaaaa starsznie mi przykro bo wiem jak takie słowa bolą!!!
Ale powiem ci jedno... u mnie jest podobnie.. tylko ja juz na to zlewam bo bardzo czesto słysze coś niemiłego.. a rodziców nie zmienię w sensie charakterów... tata juz taki jest że uczuc wsydzi sie okazywac starsznie przeklina.. wiec u niego wypierdalaj to czasami jak wyjdź stad!!!!chociaz a jak np. cos mówi to ktos kto go nie zna to może pomyslec że on sie drze.. że sie kłoci.. a tak nie jest... a co do mamy.. to gadałysmy ostatnio.. moja bardzo często do mnie mówi że mam isc na swoja kuchnie.. potem mówi że mam siedziec w domu i wychowywac dziecko.. bo i tak obiady ona "finansuje" a dziecko matki potrzebuje... ja tez czesto płacze bo słowa rania jak jasna cholera.. ale wiem że czasami tak gadaja żeby gadac albo żeby pokazac swoja wyższość.. nad dziecmi czy kims innym.. ja mam nadzieje że NIGDY w ten sposób nie bede traktowałą swoich dzieci. i jeszcze ejdno.. jak bede chciała zwrócic uwagę dziecku to nigdy w obecności innych.. do dzis wspominam jak mój tata czerpał radośc przy gosciach ubliżając nam.. i smiał sie a nas dzieci to zawstydzało i tez było przykro.. czasami rodzcie myslą że to dla dobra dziecka a tak nie jest.. po prostu niektórzy powinni przeczytac chodx jeden poraDNIK jak postepowac z dzieckiem.. bo dziecko to tez człowiek tylko mały I NIE JEST WŁĄSNOŚCIA RODZICÓW.. coś wam wlkeje kawałek mojej pracy z pedagogiki.. : "Nie mogę uwierzyć, że zło jest wrodzone" A.S. Neill Podstawą koncepcji pedagogicznej A.S. Neilla jest założenie, iż dziecko to istota będąca dobrą z natury, zaś warunek wydobycia z niego zasobów naturalnego dobra, to danie mu pełnej swobody w działaniu; dziecko samo powinno decydować o własnym losie, dlatego też nie powinno się mu narzucać jakichkolwiek nakazów czy zakazów. Wszystkie dzieci są ze swej natury również mądre i rozsądne, same więc wiedzą, czego potrzebują na określonym etapie życia. Jednak większość dzieci od samych początków życia, ma uniemożliwiony naturalny rozwój ze strony dorosłych, którzy dążą do jego zniewolenia (które to przynosi korzyści jedynie rodzicom). Dlatego też, A.S. Neill, za główny punkt wychowania przyjął zachowanie albo przywracanie dziecku szczęścia, które zapewni mu możliwość "radosnej pracy i godziwego życia". Szczęście w tym ujęciu jest tożsame z dobrem, więc tylko dziecko będące szczęśliwe może w naturalny sposób być dobre, natomiast wydobycie tej dobroci odbywa się na drodze wychowania w pełnej swobodzie. Neill wykorzystuje w swojej koncepcji zasadę "czekać i patrzeć" (wait to see) - wg niego dziecko same potrafi kierować własnym rozwojem poprzez postępowanie zgodnie ze swoją osobowością. Rolą wychowawcy jest jedynie stwarzanie wychowankom odpowiednich warunków dla ich swobodnego rozwoju, i przede wszystkim - nie wywieranie jakiejkolwiek presji fizycznej czy moralnej. A. S. Neill był bowiem przeciwnikiem indoktrynacji i moralizatorstwa; jego uczniowie podejmowali wszelkie decyzje, a ich działania charakteryzowała pełna samodzielność, gdyż Neill zostawił w ich gestii kierowanie szkołą oraz internatem. Właśnie w ten sposób uczył on wychowanków odpowiedzialności, poprzez ponoszenie wszelkich konsekwencji własnych czynów; wierzył on w karę naturalną, jako wyjątkowo skuteczny element naturalnej autoregulacji zachowań. POLECAM ta lekture "Nowa Summerhill" A.S. Neilla
|
|
#4178 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4179 |
|
Zakorzenienie
|
Ona miała od 5 lat padaczke, wiedzielismy, że kiedys to się tak skończy. Zrobione było wszystko co tylko mogliśmy, żeby jej pomóc. Leki brała cały czas, ataki miala co 2 miesiące. A dzisiaj to przez godzine ją trzepało.
Na początku roku zdechł nam królik, w czerwcu śmierć teściowej, a teraz jeszcze sara
|
|
#4180 |
|
Zakorzenienie
|
cos wymyslimy......... ehhhh madziwnia ja tego w ten sposob nie traktuje, do mnie takie slowo mozna powiedziec RAZ!!!!!!
NIGDY WIECEJ!!!!! Obojetnie jakby przeklinal, jakim bylby chamem do mnie powiedzial to JEDEN JEDYNY RAZ!
|
|
#4181 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny w sumie troche z tematu zjechałam ale starsznie mnie ta koncepcja pedagogiczna zaciekawiła.. chyba nieświadomie wybrałam najlepszy temat do opracowania bo nawet te ksiązke sama profesorka mi pozyczyła bo nigdzie jej nie mogłam dostać.
PS. P0P świetnie to ujełas.. najwazniejsze jak sie samemu siebie odbiera.. dlatego ja staram sie nie zwracac uwagi na takie wyskoki moich rodziców... ale serce czasami aż peka... A Kobiety sa z Marsa mężczyźni sa z Wensus... o kurcze odwrotnie " Mężczyźni sa z Marsa Kobiet z Wenus" przeczytałam kiedys bo mam to w domu.. ale musze chyba wrócic bo nie pamietam ---------- Dopisano o 21:26 ---------- Poprzedni post napisano o 21:23 ---------- daRUSIA... widocznie nigdy wczesniej tak nie mówił wiec cie to zabolało... wiem o co chodzi... bo jakby mój tomek który jest z natury bardzo grzeczny tak jakby raz do mnie przeklnął to chyba bym, sie popłakała... ale jak całeżycie słyszysz jak tata klnie jak szewc.. a jeszcze ma brata blixniaka i jak sie tak zejdą ps są identyczni.. to tak starsznie klna.. a ale u nich to normalka!!
|
|
#4182 | ||
|
Zakorzenienie
|
madziwnia - ja zawsze staram się traktowac dziecaki tak jakbym sama chciała być traktowana . choć czasem ma się ochotę krzyknąć , nie raz podnosze głos ( jak kazdy rodzic chyba ) ale staram się nad soba panować .
Co do upominania przy innych to jak Szymek nie raz bałagni gdzies to zawsze z nim wychodze i mu tłumacze gdzies z boku a nie przy wszystkich . Cytat:
Cytat:
bardzo mi przykro . Tulam . darusiaa - przykra sprawa , moze jednak czas się wyprowadzić niż się meczyc . Głowa do góry dacie sobie rade . a tata jeszcze zateskni za wami.
|
|
#4183 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
jestem zestresowana babą.Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:31 ---------- Poprzedni post napisano o 21:28 ---------- Cytat:
|
|
|
#4184 |
|
Zakorzenienie
|
Madziwnia - dziecko aby być szczesliwe musi miec też zasady ( to tak troszkę z super niani ) Zasady dają poczucie bezpieczeństwa . dziecko które ich nie ma i wszystko mu wolno jest nieszczęsliwe , ciagle testując i robiąc coraz wiecej . A tu wazna jest konsekwencja . Moja ciocia kiedyś do mnie jakie biedne te dzieci w tym programie , bo ta baba je tak łamie psychicznie , a ona im wraca to poczucie bezpieczeństwa . Przykładowo jak jesteś konsekwentna i mówisz dziecku że ma się bawić zapałkami i nigdy na to nie pozwalasz , dziecko to traktuje jako coś naturalnego - mówia nie wolno , nie robie , nie ma problemu , najgorzej jest natomiast gdy mówisz 5 razy nie wolno ale potem pozwalasz raz czy dwa .. Potem znowu zabraniasz . I takie dziecko glupieje - to wolno do cholery , czy nie wolno i testuje a moze dziś wolno .. Ale Ty dziś na to nie pozwalasz ( a wczoraj mogło ) dziecko się buntuje itp .
Także jak sie jest konsekwentnym i trzyma swojego , do tego rodzice grają jeden front ( jak nie wolno to i u mamy i u taty ) wsio jest ok , dziecko sie nie buntuje tylko przyjmuje dany zakaz jako coś naturalnego - - tak jest o koniec . mam nadzieję ze jasno opisała o co mi kaman
|
#4185 |
|
Zakorzenienie
|
Madziwina - ja nie do końca zgadzam się z tą koncepcją. No chyba że to jest fragment i nie wszystko dobrze zrozumiałam. Wydaje mi się jednak ze dziecko musi mieć zakazy i nakazy. Widziałam dzieci wychowywane bez zakazów czy inaczej bez stresowo i to jest masakra. Dziecko poznaje świat i nie zna granic czy ograniczeń i dla jego dobra czasami trzeba je wyznaczyć. Oczywiście bez przesady. Ludzkość opiera się na zasadach.
Niestety ale nie będę stała z boku i patrzyła jak moje dziecko wdrapuje się po schodach. Muszę ustanowić zakaz słowny i fizyczną bramkę. Może i sama by doszła do tego ze tam nie należy wchodzić jakby z nich spadła: pytanie tylko czy przeżyła by. ---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:35 ---------- I zgadzam się z tym co AniaP napisała. Najważniejsza jest konsekwencja i jedno zdanie taty i mamy.
|
#4186 |
|
Zakorzenienie
|
pop ania zgadzam sie z wami, ja pamietam jak bylam mala i taki przyklad nigdy nie wolno mi bylo sie zblizyc do np torebki, bez roznicy czy to mamy babci cioci kolezanki mamy czy kogokolwiek, chodzi o to ze nieraz widzi sie jak dzieciaki zagladaja do torebek po cos tam....ja tego nie znosze! nie nawidze wrecz!
torebka jest czyjas prywatnoscia dzieciak musi wiedziec nie wolno i koniec. Podobnie z zabawami musi wiedziec kiedy co i jak bo jak jest luz pas to jest po pierwsze rozwydzone po drugie glupie instynkty zalapuje juz od malucha . Musi wiedziec tu moge wejsc tu nie moge, tym moge sie pobawic tym nie.
|
|
#4187 | |
|
Rozeznanie
|
aniap, pop - macie racje. madziwina pokazala jedna z wielu teorii, czesto praktyka je neguje. np eksperyment Zimbardo pokazuje, ze czlowiek wcale nie jest z natury dobry i nie dazy do szczescia, a tu tez pozwolono ludziom ustalac swoje zasady jak w szkole Neill'a. czasami mam wrazenie, ze te wszystkie teorie psychologiczne opisuja zawsze jakis wycinek rzeczywistosci, a prawda lezy gdzies pomiedzy.
---------- Dopisano o 21:45 ---------- Poprzedni post napisano o 21:44 ---------- Cytat:
|
|
|
#4188 |
|
Zakorzenienie
|
Ile tam zarazków musi być. feeee
|
#4189 |
|
Zakorzenienie
|
ja jestem pod tym wzgledem czyichs rzeczy takich jak telefon komputer u kogos w domu tv kable rozne dziecko ma nie ruszac, nie wazne czy pozwala ktos czy nie ja nie pozwalam i koniec.
|
|
#4190 |
|
Rozeznanie
|
|
|
#4191 |
|
Rozeznanie
|
moja
|
|
#4192 |
|
Zakorzenienie
|
o tym samym pomyślałam
A co do wychowania, to dziecko musi mieć pokazane przez rodziców gdzie są granice jego zachowań, dzięki temu się czuje bezpieczne i kochane. No postawcie sie w sytuacji że można wam robić co wam się podoba już nie jako dzieciakom, ale dorosłym np w związku, np może przyjsć kolega tz a ja mu będę dawala jednoznaczne propozycje, a mój tz nie bedzie na to reagował, no to na 100% bym pomyślala że mnie nie kocha, bo mu jest obojetne co zrobię ![]()
|
|
#4193 |
|
Zakorzenienie
|
Jakoś nie wygląda na takiego terrorystę. Śliczna, grzeczna, miła, słodka dziewczynka
|
#4194 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4195 |
|
Rozeznanie
|
hihi no wszystko sie zgadza. czasem zaplacze tylko, a glupia matka w szoku, bo w sumie, to ona pierwszy raz placze
|
|
#4196 |
|
Zakorzenienie
|
ja dzisiaj pojechalam do sklepu i przezylam SZOK!!!
Ja wiem ze tak sie mowic nie powinno ,ale sluchajcie, widzialam TAK BRZYDKIEGO FACETA! ze az mi sie zrobilo nie dobrze!!!!!!!!!!!!! mial BIAŁE RZESY, BYL OKROPNIE RUDY, OCZY JAKIES RYBIE , PIEOW TYSIACE, no nie do opisania.......i mowie do mamy, mama zobacz w zyciu tak brzydkiej osoby nie widzialam! ja wiem ze to zle co pisze, ale na prawde sluchajcie....blehhh ---------- Dopisano o 22:17 ---------- Poprzedni post napisano o 22:16 ---------- madziwniajezeli chodzi o szkole to mnie sie MEGA PODOBA koncepcja Marii Montesori.
|
|
#4197 |
|
Zakorzenienie
|
mała ślicznotka z Tosi i jaką ma fajną kiteczke
![]() Ja też się zgadzam z Anią i Pop. My małej nie pozwalamy dotykać laptopa i ona wie, że nie wolno. Natomiast dziadek kiedy Zosia chce to może siedzieć i walić w klawiature. Tylko się odwraca do tyłu i patrzy czy może, to dziadek kiwa tak możesz. Mała jest w siódmym niebie. Już wyrwała jednego klawisza. Kurde tak mi szkoda tego pieska . Ona była traktowana lepiej niż niektóre dzieci. Sarka sama nie poszła spać, tylko przychodziła i waliła łapą w drzwi tarasowe, mama szła z nią do garażu i ona dopiero się kładła spać. Zosia też ją uwielbiała i wiedziałam, że jej nic nie zrobi.
|
|
#4198 |
|
Zakorzenienie
|
Sara starsznie mi przykro!!!
Tez opłakiwałam smierć mojego psiaka!! niech ten rok sie juz zakonczy !!! ooo to juz jutro
|
|
#4199 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Po burzy zawsze wychodzi słońce , albo nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Głowa do góry ![]() Cytat:
przykro mi Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
oj ma chochliki w oczkach ![]() i śliczniutka
|
|||||||
|
|
|
#4200 |
|
Zakorzenienie
|
to ja Wam powiem cos tez na temat naszych-mojego dziecka... :
od wigili jak nauczyła sie prawie raczkować i robi to szybko to spodobało jej sie pełzanie pod choinke bo tam pełno kabli lezy.. i ciagle słyszy NIE WOLNO po 1000x dziennie... i odrazu jest zabierana... dzis podpełzła do kabla od lampki złapała koncówke bo była nie włączona.. trzyma i nic nie robi.. kątem oka widziałam że jest przy kablach ale siedzi sicho za cicho.... spojrzałam a ta tylko czekała wlepiona we mnie kiedy zobacze że trzyma kabel w reku zaczeła wierzgac ze szczescia nogami i rekami usmiechająć sie szyderczo i bach go do buzi... TAAAKI AGENT MI ROSNIE.. mama i tata juz sie smieją .. co to bedzie jak ona teraz juz taaaka MĄDRA I "GRZECZNA" HIHIH
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:49.

spuchnię ta na buzi, krasnaje policzki
ale naprawdę hartuje organizm,nie choruję

nie ma nic gorszego jak chore dziecko