Nasze mamusie to MĄDRE babeczki, jednak nie damy im przejąć pałeczki - III/ IV 2010r. - Strona 142 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-12-31, 11:45   #4231
anakazar
Zakorzenienie

Dot.: Nasze mamusie to MĄDRE babeczki, jednak nie damy im przejąć pałeczki - III/ IV

Dziękujemy

megi gratuluję ząbka-Igorek wiedział,że w nowy rok musi wejść zębaty
darusia bardzo mi przykro tego co się stałoAle wiem,że dacie sobie radę-masz tż i Oliwkę,a to więcej niż się wydaję.

Jejku idę do garów;/

JA TAK KRÓCIUTKO:
ŻYCZE NAM TU WSZYTSKIM PIĘKNYM I MĄDRYM MAMUSIOM SZCZĘŚCIA,BO JEŚLI JEST SZCZĘŚCIE TO MAMY WSZYSTKO CZEGO NAM POTRZEBA I DUŻO ZDRÓWKA DLA NASZYCH JESZCZE PIĘKNIEKSZYCH I MĄDRZEJSZYCH DZIECIACZKÓW

WSZYSTKIEGO DOBREGO W TYM NOWYM OBY LEPSZYM ROKU;*

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
anakazar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-31, 12:03   #4232
mrowak
Zakorzenienie

Dot.: Nasze mamusie to MĄDRE babeczki, jednak nie damy im przejąć pałeczki - III/ IV

ja tak bardzo na szybko:

1- co do kastracji (Madziwnia) to kotu nie powinno sie nic absolutnie sączyć, troszkę krwi może się pojawić, ale TROSZKĘ i weterynarz nigdy nie powinien wydać kota po zabiegu niewybudzonego! Odbiera się zwierzę przytomne-powód jest prostu-co zrobić jak zwięrzę straci przytomność, dostanie zapaści, zatoru? Wiecie? Ja nie wiem-wet ma wiedziec!

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
wiecie co...jakis nie wiem zbieg okolicznosci, rozmawiam z kolezanka, beda zdawac mieszkanie bo im sie strasznie w zyciu porobilo bedzie wolne od lutego jest piekne!
sytuacja z ojcem jest niewyobrażalna! Brak słów! WYprowadzka to chyba jedyne wyjście, bo inaczej nigdy spokoju nie zaznacie, ale...ale usiądźcie na spokojnie z kartką i długopisem i zanim podejmiecie decyzję spiszcie wydatki jakie macie teraz a jakie byłyby w mieszkaniu osobnym. Mam nadzieję, że jednak się uda wyprowadzic, bo w takiej atmosferze to sama tez bym nie chciala ani dnia dłuzej byc. Trzymam kciuki!!!

Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
Uwaga, uwaga!!!!

Jest pierwszy ząb!!!!!!!!!!!!!!!!

A tyle męczarni nas to kosztowało. Tak go boli, że nie daje nawet zajrzeć do buzi, ledwo mi się udało - za to gryzie mnie przy każdej okazji - po co gryzaki, jak mama ma takie fajne nadgarstki

BRAWOOOOOOOOOOOOO-to prezent na Nowy Rok jest

Cytat:
Napisane przez anakazar Pokaż wiadomość
Dziewczyny muszę się pochwalić! Nina zaczęła chodzićja gotowałam i patrzę,a ta złapała się pchacza i sobie do mnie idziei tak przeszła całą jadalnie i kuchnie.

Rany uwierzyć nie mogę,wczoraj skończyła 8 miesiąc,a dzisiaj taka niespodzianka.
Pękam ze szczęścia i dumy
No proszę-ale się dzieje!

Oliwka PoPowa też już pędzi, moja niunia ćwiczy samodzielne wstawanie przy kanapie.

Sara, współczuję straty psiaka-też znam to uczucie niestety...

Ktoś, chyba yoonka, pisał o swojej małej terrorystce, której już zaczyna się bać- musisz koniecznie coś z tym zrobić. Radzę malutkimi kroczkami, nie wszystko na raz: może na początek nie zwracać uwagi na histerie (jeśli nie dizeje się dziecku krzywda oczywiście), mówić spokojnym głosem, przeczekać, a potem zrobić razem coś fajnego? Na czuje doradzam, bo nie wiem jak sie wychodzi z takich sytuacji.

U nas tez noc dzis rewelacyjna-jedna pobudka o 2, bo się dziecku memu usiadło w łóżeczku przez sen i sie położyć nie umiała, a potem....obudziłam się o 8!
Nie zapeszam-od 2 nocy stosuje samodzielne zasypianie.....nie zapeszam!!!

I najważniejsze:
Moje drogie, wirtualne koleżanki z latoroślami i TZtami,
w ostatnim dniu tego roku chciałam po pierwsze zauważyć, że za wyjątkiem PoP, my wszystkie jeszcze tylko dziś możemy mówić o swoich dzieciaczkach, że urodziły się W TYM roku-jutro już będzie W ZESZŁYM!
Mamusiom (ze sobą włącznie) życzę żeby w nadchodzącym roku najczęstszymi słowami, przeżyciami, myślami i emocjami z jakimi będziemy się stykać były piękno, miłość, zdrowie, szacunek, radość, dobro, szczęście, dowartościowanie, spokój, SEN!!!!! i łzy radości-bo maluszki będą chodzić, bo będziemy świetwać pierwsze urodzinki, bo będą coraz więcej mówić, zadziwiać nas każdego dnia nowymi umiejętnościami, będą jeszcze bardziej rozbrajające, kochane, piękne i mądre oczywiście.
Dzieciolinkom naszym forumowym życzę spokojnych, wyrozumiałych, zgranych, kochających i najcudowniejszych na całym, wielkim świecie rodziców. Bo tak naprawdę oprócz zdrowia, którego nie są świadome, to nas-roziców-trzeba im najbardziej. Przecież jesteśmy dla nich CAŁYM ŚWIATEM!
A TZtom...tym fantastycznym, żeby się nie zmieniali (ew.na jeszcze lepszych), tym średniakom, żeby przemyśleli to i owo, a tym pozostałym....żeby NAPRAWDĘ przemyśleli swoje obecne życie-co, kto i dlaczego są dla nich najwawżniejsze.

i jeszcze osobne życzenie dla mamusiek niewysypiających się(włączając mnie)-jak ostatnip przeczytałam "to naprawdę jest tylko kilka miesięcy z życia naszych dzieciaczków, keidy trzeba się przemęczyć- koniec końców: You WILL sleep well again!!! I tego się trzymajmy.

Aaaaaaa i jeszcze dla futrzaków wszelakich: żeby wam dzieciaki niczego nie pourywały i nie powsadzały ołówków w oczy i inne części. Igorku PoPowy pokaż Oliwce gdzie masz nosek, bo inaczej jej własna matka wciśnie ci go do środka od tego pokazywania!

Buziole noworoczne dla Was wszystkich-mam wrażenie, że znam Was od zawsze i w wielu przypadkach lepiej niż koleżanki z tzw.realu.

to pisałam ja-mrówka

Edytowane przez mrowak
Czas edycji: 2010-12-31 o 12:06
mrowak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-31, 12:18   #4233
libra777
Zakorzenienie

Mrowak piekne życzenia pewnie nie wysyłasz tradycyjnych kartek bo sie nie zmieszczą
Cytat:
Napisane przez Baobabek Pokaż wiadomość
no tom się dobiła jeszcze bardziej
ale do mandarynki do dzioba wczoraj pchał - i nawet nie myślał o hafcie
po prostu nie lubi jabłek
Cytat:
Napisane przez tylkooliwka Pokaż wiadomość
Wiecie co mam trochę wyrzuty sumienia bo my idziemy jednak dzisiaj na imprezkę a Danielek zostanie z mamą moją,położymy go spac i dopiero wyjdziemy ale mi tak dziwnie trochę
przecież Danielek zostanie pod dobrą opieką a Ty i tak pewnie będziesz o nim cały czas myslała i tak już będzie zawsze pierwszy raz najtrudniejszy

My nigdzie nie idziemy a to dlatego że ja nie przepadam za imprezami i nie mam ochoty wydawać kilku stów na ciucha którego juz nigdy nie założę, a jeszcze jakbym miała iść do fryzjera i spędzic tam kilka godzin ,
mój tż miałby ochotę gdzieś iść ale mu powiedziałam że ja nie idę a na pewno nie w tym roku i że jak chce to nich sobie znajdzie osobe towarzyszącą i idzie beze mnnie ale on nie chce
Ale jak ktos lubi to dlaczego nie ostatecznie sylwester jest raz w roku dzieciaczkom na pewno nic nie będzie

Edytowane przez libra777
Czas edycji: 2010-12-31 o 12:20
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-31, 12:23   #4234
aneczkkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mrowak Pokaż wiadomość
I najważniejsze:
Moje drogie, wirtualne koleżanki z latoroślami i TZtami,
w ostatnim dniu tego roku chciałam po pierwsze zauważyć, że za wyjątkiem PoP, my wszystkie jeszcze tylko dziś możemy mówić o swoich dzieciaczkach, że urodziły się W TYM roku-jutro już będzie W ZESZŁYM!
Mamusiom (ze sobą włącznie) życzę żeby w nadchodzącym roku najczęstszymi słowami, przeżyciami, myślami i emocjami z jakimi będziemy się stykać były piękno, miłość, zdrowie, szacunek, radość, dobro, szczęście, dowartościowanie, spokój, SEN!!!!! i łzy radości-bo maluszki będą chodzić, bo będziemy świetwać pierwsze urodzinki, bo będą coraz więcej mówić, zadziwiać nas każdego dnia nowymi umiejętnościami, będą jeszcze bardziej rozbrajające, kochane, piękne i mądre oczywiście.
Dzieciolinkom naszym forumowym życzę spokojnych, wyrozumiałych, zgranych, kochających i najcudowniejszych na całym, wielkim świecie rodziców. Bo tak naprawdę oprócz zdrowia, którego nie są świadome, to nas-roziców-trzeba im najbardziej. Przecież jesteśmy dla nich CAŁYM ŚWIATEM!
A TZtom...tym fantastycznym, żeby się nie zmieniali (ew.na jeszcze lepszych), tym średniakom, żeby przemyśleli to i owo, a tym pozostałym....żeby NAPRAWDĘ przemyśleli swoje obecne życie-co, kto i dlaczego są dla nich najwawżniejsze.

i jeszcze osobne życzenie dla mamusiek niewysypiających się(włączając mnie)-jak ostatnip przeczytałam "to naprawdę jest tylko kilka miesięcy z życia naszych dzieciaczków, keidy trzeba się przemęczyć- koniec końców: You WILL sleep well again!!! I tego się trzymajmy.

Aaaaaaa i jeszcze dla futrzaków wszelakich: żeby wam dzieciaki niczego nie pourywały i nie powsadzały ołówków w oczy i inne części. Igorku PoPowy pokaż Oliwce gdzie masz nosek, bo inaczej jej własna matka wciśnie ci go do środka od tego pokazywania!

Buziole noworoczne dla Was wszystkich-mam wrażenie, że znam Was od zawsze i w wielu przypadkach lepiej niż koleżanki z tzw.realu.

to pisałam ja-mrówka
Dziękujemy za życzenia mrówka jesteś the best

---------- Dopisano o 12:23 ---------- Poprzedni post napisano o 12:19 ----------

Cytat:
Napisane przez libra777 Pokaż wiadomość
My nigdzie nie idziemy a to dlatego że ja nie przepadam za imprezami i nie mam ochoty wydawać kilku stów na ciucha którego juz nigdy nie założę, a jeszcze jakbym miała iść do fryzjera i spędzic tam kilka godzin ,
mój tż miałby ochotę gdzieś iść ale mu powiedziałam że ja nie idę a na pewno nie w tym roku i że jak chce to nich sobie znajdzie osobe towarzyszącą i idzie beze mnnie ale on nie chce
Ale jak ktos lubi to dlaczego nie ostatecznie sylwester jest raz w roku dzieciaczkom na pewno nic nie będzie
My też w domku drugi rok z rzędu będziemy w domku siedzieć za rok sobie odbijemy
20-12-14 10 tc
aneczkkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-31, 13:18   #4235
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
Uwaga, uwaga!!!!

A tyle męczarni nas to kosztowało. Tak go boli, że nie daje nawet zajrzeć do buzi, ledwo mi się udało - za to gryzie mnie przy każdej okazji - po co gryzaki, jak mama ma takie fajne nadgarstki
Gratki

Cytat:
Napisane przez aneczkkaa Pokaż wiadomość
andzia ja to wszystko wiem dużo czytałam na ten temat ale Maciej ma problemu neurologiczne i każde dodatkowe szczepnienie niesie ze sobą niebezpieczeństwo powikłań... wiec u nas jest ryzyko. Nasza lekarka preferuje leczenie bez antybiotyków Jeżeli wszystko będzie dobrze mam w planie zaszczepić go na pneumo po 2 rż

---------- Dopisano o 11:35 ---------- Poprzedni post napisano o 11:34 ----------

klask i: za pierwszego ząbka klask i:

---------- Dopisano o 11:37 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ----------

jacie ale super wiadomość szybciutko
A moze on już ma jakiegoś pneumokoka załapanego w szpitalu ( bo skąd to zap płuc niby zaraz po urodzeniu ) tak samo z siebie ?
A tego byś się mogła tylko dowiedzieć robią wymaz z gardła czy nosa .
A ja wam życzę życzę na nowy rok brak problemów z TZtami , dyżo kaski , żeby był to dobry rok . Żeby nasze dzieciaczki rosły duże i zdrowe . Spełnienia wszystkich marzeń tych małych i tych dużych
Stary 2010-12-31, 13:26   #4236
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Fajne chłopaki http://www.youtube.com/watch?v=_OBlg...eature=related

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-31, 13:35   #4237
aneczkkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ania p Pokaż wiadomość
A moze on już ma jakiegoś pneumokoka załapanego w szpitalu ( bo skąd to zap płuc niby zaraz po urodzeniu ) tak samo z siebie ?
A tego byś się mogła tylko dowiedzieć robią wymaz z gardła czy nosa .
a czemu ma niby mieć pneumokoka ? nie bardzo rozumiem
20-12-14 10 tc
Stary 2010-12-31, 14:05   #4238
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

moje chłopaki nie miały pneumokoka, a jednak i jeden i drugi po urodzeniu mieli zapalenie płuc i to dość poważne. Podobno miała na to wpływ grupa krwi moja i tz, ze niby dzieci ciężej przechodzą żółtaczkę i są podatne na zapalenie płuc. Dziecko tez może po urodzeniu zapalenie płuc jak przed porodem matka choruje, albo wody odejdą i poród się przedłuża(przy Erwinie po 8 h od odejścia wód podali mi antybiotyk ale jakoś nie pomógł)Może noworodek mieć zapalenie płuc jeżeli był nieprawidłowo lub niedostatecznie odśluzowany.
U Erwina zapalenie przebiegało dość łagodnie, i same antybiotyki+glukoza i lampy od żółtaczki. Ale Eryk to przez tydzień był pod tlenem i pod aparaturą(ruszył stópką i plaska linia )ale on był wcześniakiem.

---------- Dopisano o 14:05 ---------- Poprzedni post napisano o 14:02 ----------

Gratuluje ząbka tak wyczekanego, i tych pierwszych krokow przy pchaczu

anakazar mam pytanko bo ja jednak jeszcze przed kupnem pchacza, czy jest sens kupować ten z funkcją kołyski i zabudowanego Bo na wiosnę chcę kupić jeszcze ten 3-kołowiec rowerek z prowadzeniem, więc funkcji prowadzenia nie wykorzystam. A wogle szukam czegoś z gumowymi kolami żeby mi nie halasował na panelach

Stary 2010-12-31, 14:26   #4239
Ferrou
Zakorzenienie

Anakazar dla Niny

Megi w końcu się doczekałaś pierwszego zęba

Tylkooliwka, my zostawiamy Kubę z teściami, bo zostają w domku, w sumie nie będą sami, bo przyjdzie tżta rodzina. Też tak dziwnie się czuję, że Małego zostawiam, w końcu to jego pierwszy Sylwester Boję się że się zbudzi i będzie płakał, że się wystraszy fajerwerków... Mam nadzieję jednak, że będzie ok

Aniap, PoP, Libra - tak samo uważam, wychowując dziecko trzeba być konsekwentym zawsze bo dzieciaki nas sprawdzają co chwilę. I muszą mieć zakazy i nakazy dla własnego bezpieczeństwa. Nasz świat jest tak skonstruowany, są zasady których się przestrzega i nie można dziecka wychowywać bez tych zasad bo zrobi się jemu krzywdę., Ale też trzeba pamiętać o nagrodach - dużo rodziców zapomina o tym, a w wychowaniu jest to jeden z ważniejszych czynników aby nagrodami motywować dziecko do działania (bardzo mi się podobają wszelkie tabelki i naklejki, które się dzieciom daje, przykleja, nie jest to drogie a dzięki temu nagradzamy i dowartościowujemy dziecko)

Mrowak, piekne życzenia
A co do tej części skierowanych do niewyspanych Ostatnio rozmawiałam z kolegą, ma 4 letniego synka... do tej pory mały się budzi w nocy Jak to tak długo ma trwać to kiedy ja się wyśpię

Pl_Madzia - myśmy kupili Kubusiowi pchacza FP pod choinkę... tylko że go nie dostał... wyniknęła głupia sytuacja... Bo dla Kuby był ten pchacz a dla siostrzeńca takie centrum aktywności 5 w 1 - że się pod tym leży, można przy tym stać, potem się zmienia na stolik że można przy nim siedzieć. I dzień przed wigilią siostrzeniec dostał coś podobnego z pracy mojej siostry... i tak już głupio byłoby dać w sumie podobną rzecz... A że już w sklepach nic prawie nie było, a jak coś było to ceny z kosmosu, plus za bardzo kasy nie mieliśmy na dodatkowy prezent (musieliśmy też na gwałt kupić coś dla moich rodziców i teściów bo kalendarze nie doszły ) i z ciężkim sercem musielismy zamienić prezenty.
I teraz się zastanawiamy, czy Kubie nie kupić jeszcze raz tego pchacza, bo bardzo się przy nim cieszy, próbuje coś tam chodzić... tylko nie wiem czy to się w sumie jeszcze przyda
Stary 2010-12-31, 14:54   #4240
P0P70
Zakorzenienie

Cytat:
Uwaga, uwaga!!!!

GRATULACJE. To tylko patrzeć jak jutro następny się pojawi.
I tak na pocieszenie to te pierwsze nie są najgorsze przy następnych będzie gorzej

Cytat:
Dziewczyny muszę się pochwalić! Nina zaczęła chodzićja gotowałam i patrzę,a ta złapała się pchacza i sobie do mnie idziei tak przeszła całą jadalnie i kuchnie.

Rany uwierzyć nie mogę,wczoraj skończyła 8 miesiąc,a dzisiaj taka niespodzianka.
klask i: Jaka zdolna. klask i:

Moja to już tylko chodzi na 2 nogach. I jak fajnie operuje tym pchaczem jak dojedzie do ściany to sama zawraca.
Tylko że jednak lepiej jak dziecko jak najdłużej raczkuje. Ba tam jest koordynacja naprzemienna rąk i nóg i jest to bardzo ważne w rozwoju dziecka.

Ja chodziłam jak miałam 7 miesięcy i jestem strasznym dyslektykiem.

Baobabek - moja też na początku wymiotował przy owocach. Wystarczyło że tylko poczuła na języku to od razu był paw. Przestaliśmy na jakiś czas i teraz je bez problemu.

Mrowak - znowu powaliłaś mnie życzeniami. Teraz to trudno będzie coś oryginalnego napisać.

Ja sylwestra spędzam z TZ i Oliwką. Co prawda TZ twierdzi że on sobie gdzieś jedzie bo ma mnie dość . Ale pewnie zostanie ze mną i będzie mi usługiwał.

---------- Dopisano o 14:54 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ----------

Jeżeli chodzi o pchacza to my mieliśmy kupić takiego z płozami i zabezpieczeniem siedzenia z szelkami. Ale Oliwka dostała taki bez niczego po innym dziecku (dwa lata temu to właśnie my go kupiliśmy). I mała na nim siedzi trzymając się tylko kierownicy i sobie radzi a chodzi przy nim trzymając go bokiem. Uczy się równowagi. Więc jakoś sobie radzi bez tych wszystkich udogodnień i jej się podoba. No i bez problemu podnosi go do góry i przekłada w inne miejsce.

PS> Pisałam Wam wczoraj że Oliwka nabiła sobie guza. Jak babcia to zobaczyła to od razu stwierdziła że przy niej to Oliwka nie nabiłaby sobie guza i że ja źle ją pilnowałam. I dzisiaj z samego rano Oliwka nabiła sobie drugiego guza - i to przy niej jak ona ją pilnowała .
Powiedziała że tak to jest jak się na matkę narzeka.

P0P70 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-31, 15:11   #4241
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aneczkkaa Pokaż wiadomość
a czemu ma niby mieć pneumokoka ? nie bardzo rozumiem
Pneumokok, czyli dwoinka Streptococcus pneumoniae, jest bakterią często stwierdzaną w drogach oddechowych u dzieci. U zdrowych dzieci jest uważana za część normalnej flory dróg oddechowych.
I np jeśli by Twój Maciek miał a on ma te problemy czyli słabszą odporność np to może ona wywołuje te choroby . Tak tylko gdybam
czyli ma ją praktycznie sporo osób , ale wiele jest tych szczepów. jedne pewnie powodują choroby inne nie , ale doczytałam też że większość nie jest groźna i że nawet jak w badaniu wyjdą to się tego nie leczy , bo tylko niektóre szczepy prowadzą do jakiś zakażeń groźnych .
No i dzieci z grup ryzyka
Porozmawiaj ze swoim pediatrą lub lekarzem rodzinnym, jeżeli Twoje dziecko należy do grupy ryzyka poważnych zakażeń pneumokokowych. Do takiej grupy zalicza się:
dzieci poniżej 2 roku życia
dzieci poniżej 5 roku życia uczęszczające do żłobka, przedszkola, zwłaszcza jeżeli są narażone na bierne palenie tytoniu
dzieci przebywające w ośrodkach opiekuńczych lub w złych warunkach środowiskowych (duża liczba domowników na małej przestrzeni)
dzieci z zaburzeniami odporności
dzieci z przewlekłymi chorobami takimi jak zespół nerczycowy, niewydolność nerek, cukrzyca, przewlekłe choroby płuc (za wyjątkiem astmy)

Pop - hehe szkoda Oliwki że ma guza , ale dobrze tak babie . Oliwka się poświęciła żeby jej pokazać że mama jest cacy

Edytowane przez ania p
Czas edycji: 2010-12-31 o 15:13
ania p jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-31, 15:37   #4242
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

WSZYSTKIM MAMUSIOM, DZIECIOM I RODZINOM ŻYCZĘ ZDROWIA BO ONO JEST PODSTAWĄ.
SPEŁNIENIA MARZEŃ, REALIZACJI PLANÓW ŻYCIOWYCH. ŻADNYCH PROBLEMÓW FINANSOWYCH, DOMOWYCH ANI ZAWODOWYCH.
WSZYSTKIEGO NAJ... NAJ... NAJ... W NOWYM ROKU
Stary 2010-12-31, 15:44   #4243
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Cytat:
Napisane przez Ferrou Pokaż wiadomość
, Ale też trzeba pamiętać o nagrodach - dużo rodziców zapomina o tym, a w wychowaniu jest to jeden z ważniejszych czynników aby nagrodami motywować dziecko do działania (bardzo mi się podobają wszelkie tabelki i naklejki, które się dzieciom daje, przykleja, nie jest to drogie a dzięki temu nagradzamy i dowartościowujemy dziecko)
Eryk mógł przyklejać naklejki co dostawał w przedszkolu na pralkę. Najczęściej były to czarne kropki(jako nagana) ale czasem pojawiało się serduszko czy kolorowa kropeczka. Do tej pory uwielbia naklejki w nagrode na bluzke(takie jak od lekarza) no i mam takie pieczątki co jak dobrze zrobi zadanie domowe, czy np wcześniej posprząta pokój, zje kolacje, coś mi pomoże to dostawał pieczątkę na dłoń, a na wekendy to mu tatuaże te na wodę naklejalam

---------- Dopisano o 15:44 ---------- Poprzedni post napisano o 15:42 ----------

Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość
Jeżeli chodzi o pchacza to my mieliśmy kupić takiego z płozami i zabezpieczeniem siedzenia z szelkami. Ale Oliwka dostała taki bez niczego po innym dziecku (dwa lata temu to właśnie my go kupiliśmy). I mała na nim siedzi trzymając się tylko kierownicy i sobie radzi a chodzi przy nim trzymając go bokiem. Uczy się równowagi. Więc jakoś sobie radzi bez tych wszystkich udogodnień i jej się podoba. No i bez problemu podnosi go do góry i przekłada w inne miejsce.
No to jednak nie ma sensu obudowanego, bo on nie lubi być okiełznany

Eryk siedzi na balkonie i robi bałwanka będzie stal w oknie balkonowym.

Stary 2010-12-31, 15:44   #4244
anakazar
Zakorzenienie

madzia ja ma to od początku pościągane,szelki też nie nie są założone.Nina normalnie jezdzi,ma tylko te boczne barierki założone jeszcze.

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
Stary 2010-12-31, 15:48   #4245
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

No i oczywiście Życzenia Noworoczne

Wszystkiego Najlepszego, to co zle niech idzie w zapomnienie, to co dobre niech trwa przez kolejny rok.
I pamiętajcie jak spędzicie Nory Rok taki będzie cały następny rok, więc w ten jeden dzień bez kłótni, bez bolesnego ząbkowania, sexu ile sił starczy, i przyjaznego lustra

Stary 2010-12-31, 15:49   #4246
anakazar
Zakorzenienie

Jeszcze chcę małej kupić to http://allegro.pl/pchacz-chodzik-vte...392870973.html tylko nie wiem czy jest sens?

Stary 2010-12-31, 15:56   #4247
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Cytat:
madzia ja ma to od początku pościągane,szelki też nie nie są założone.Nina normalnie jezdzi,ma tylko te boczne barierki założone jeszcze.
No to jeszcze szukam, bo jak narazie tylko jeden znalazlam z gumowymi kółkami, ale on mi się za bardzo nie podobał w sklepie

o ten fajnie wygląda, tylko wyslałam zapytanie czy można używać tylko jako taki do odpychania nóżkami http://allegro.onet.pl/jezdzik-pchac...378787472.html
jest jeszcze takie coś http://allegro.onet.pl/jezdzik-nowos...376647257.html
no a ten w sklepie widziałam i troche taki hmm delikatny jak dla chłopaka http://allegro.onet.pl/jezdzik-bujak...377314587.html

---------- Dopisano o 15:56 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ----------

Cytat:
Jeszcze chcę małej kupić to http://allegro.pl/pchacz-chodzik-vte...392870973.html tylko nie wiem czy jest sens?
coś bardzo podobnego jest w biedronce za 79 zł(przecena poświąteczna) koleżanka ma córe 18 mc i jeszcze się tym bawi, ale sporadycznie, jak chyba wszystkim

Stary 2010-12-31, 16:04   #4248
anakazar
Zakorzenienie

madzia mi najbardziej podoba się ten czarny audiale najlepiej to aniap doradzi,bo ja to nie wiem na co uwagę zwracać przy kupnie takich sprzętów

---------- Dopisano o 16:04 ---------- Poprzedni post napisano o 16:02 ----------

No właśnie sama nie wiem czy jej brać ten pchacz czy nie,bo ten co ma jak dzisiaj szła za nim to za szybko leciał

Stary 2010-12-31, 16:25   #4249
P0P70
Zakorzenienie

W Święta nie zdążyłam więc już teraz piszę.

Życzę aby ten nowy rok był lepszy niż wszystkie dotychczasowe lata ale gorszy niż następne.
Ten rok będzie przełomowym dla Was. Wasze dzieci będą obchodziły już niedługo 1 roczek. Postawią pierwsze kroczki powiedzą pierwsze świadome słowa a być może i pierwsze zdania.
Życzę Wam abyście wszystkie były szczęśliwe i Wasze dzieci także. Dużo zdrowia dla Was i dzieci i Tz-ów. Catro i Trolla dla Waszych dzieci przede wszystkim dużo zdrowia.
Oby Te które nie mają pracy znalazły swoją wymarzoną prace, która będzie zarówno pasją jak i przyniesie zadowolenie finansowe.
No i ogólnie DUŻO SZCZĘŚCIA WAM ŻYCZĘ i czasu abyście mogły tu ze mną pisać na tym portalu.

---------- Dopisano o 16:25 ---------- Poprzedni post napisano o 16:22 ----------

Dzidzia śpi, Igor śpi, Vasco śpi, ja oglądam TV, TZ w pracy (nie wiem kiedy wróci), babcia pojechała do siebie. Nuuuuuuuudddddyyyyy.

P0P70 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-31, 16:33   #4250
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Darusia - bez komentarza. Dla mnie to niedoduszczalne zachowanie dorosłego człowieka. Ja już dawno bym się wyprowadziła
Będzie dobrze, coś znajdziecie i będzie spokój

Madzwinia też uczyłam się o Montesorii. Wiem że są już przedszkola stosujące jej metody. Nie wiem niestety jakie są efekty. Przedszkol są oczywiście prywatne a czesne jest nie do przeskoczenia.
Żeby dobrze poznać o co w tym wszystkim chodzi trzeba przecztać całość. Fragmenty wyrwane z kontekstu mogą popsuć obraz.

Osobiście w kwestii wychowania znowu jestem zwolenniczką własnej intuicji.
Ja jestem taka "wyrodna" matka i żandarm domowy. Nie raz boli mnie serduszko jak mi się dziecię wydziera ale muszę być twarda.

Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość

Z Zośki też się robi mała terrorystka. Na słowo nie wolno wpada w szał, ale my nie zwracamy uwagi na to i za chwile przestaje. A była takim aniołkiem, grzeczna i wogóle.
Też wina moich rodziców, bo jej pozwalają dosłownie na wszystko;/
Musisz pogadać poważnie z Twoimi rodzicami. Tak być nie może. Dziadkowie mogą rozpieszczać ale tylko w granicach ustalonych przez rodziców

Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość
właśnie zdechł mój piesek ;(
Strasznie mi przykro

Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
zgram kiedyś fotki z telefonu jak ja po tych biegach wyglądamspuchnięta na buzi, krasnaje policzki ale naprawdę hartuje organizm,nie choruję ale najważniejsze jest to cudne uczucie że mi się udało, a miejsce na którym dobiegnę nieważne
I o to chodzi. Najważniejsza jest zabawa.

Cytat:
Napisane przez yoonka Pokaż wiadomość
cicho, bo to juz nie jest nawet smieszne. ja dobrze wiem co ona robi i jak powinnam reagowac, ale sie boje jej!! od poczatku tak bylo kurcze. teraz cykam, ze sie zaraz obudzi jestem zestresowana babą.
Musisz być twarda a nie bać się własnego dziecka.

Cytat:
Madziwnia - dziecko aby być szczesliwe musi miec też zasady ( to tak troszkę z super niani ) Zasady dają poczucie bezpieczeństwa . dziecko które ich nie ma i wszystko mu wolno jest nieszczęsliwe , ciagle testując i robiąc coraz wiecej . A tu wazna jest konsekwencja . Moja ciocia kiedyś do mnie jakie biedne te dzieci w tym programie , bo ta baba je tak łamie psychicznie , a ona im wraca to poczucie bezpieczeństwa . Przykładowo jak jesteś konsekwentna i mówisz dziecku że ma się bawić zapałkami i nigdy na to nie pozwalasz , dziecko to traktuje jako coś naturalnego - mówia nie wolno , nie robie , nie ma problemu , najgorzej jest natomiast gdy mówisz 5 razy nie wolno ale potem pozwalasz raz czy dwa .. Potem znowu zabraniasz . I takie dziecko glupieje - to wolno do cholery , czy nie wolno i testuje a moze dziś wolno .. Ale Ty dziś na to nie pozwalasz ( a wczoraj mogło ) dziecko się buntuje itp .
Także jak sie jest konsekwentnym i trzyma swojego , do tego rodzice grają jeden front ( jak nie wolno to i u mamy i u taty ) wsio jest ok , dziecko sie nie buntuje tylko przyjmuje dany zakaz jako coś naturalnego - - tak jest o koniec . mam nadzieję ze jasno opisała o co mi kaman
Jak dla mnie to święta racja.
Jeszcze też syszałm w super niani że nie można dziecku mówić np "nie wolno", "nie gryź", "nie biegaj" itp,bo maluch słyszy tylko tę drugą część. Wychodzi późiej "wolno, gryź, biegaj

Cytat:
Wydaje mi się jednak ze dziecko musi mieć zakazy i nakazy. Widziałam dzieci wychowywane bez zakazów czy inaczej bez stresowo i to jest masakra. Dziecko poznaje świat i nie zna granic czy ograniczeń i dla jego dobra czasami trzeba je wyznaczyć. Oczywiście bez przesady. Ludzkość opiera się na zasadach.
Niestety ale nie będę stała z boku i patrzyła jak moje dziecko wdrapuje się po schodach. Muszę ustanowić zakaz słowny i fizyczną bramkę. Może i sama by doszła do tego ze tam nie należy wchodzić jakby z nich spadła: pytanie tylko czy przeżyła by.

---------- Dopisano o 21:42 ---------- Poprzedni post napisano o 21:35 ----------

I zgadzam się z tym co AniaP napisała. Najważniejsza jest konsekwencja i jedno zdanie taty i mamy.
Kolejna święta racja

Cytat:
Napisane przez yoonka Pokaż wiadomość
moja
Jak się można bać takiego słodkiego kwiatuszka

Cytat:
Uwaga, uwaga!!!!

klask i:

Cytat:
Dziewczyny muszę się pochwalić! Nina zaczęła chodzić ja gotowałam i patrzę,a ta złapała się pchacza i sobie do mnie idzie i tak przeszła całą jadalnie i kuchnie.

klask i:
Stary 2010-12-31, 16:44   #4251
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Dzidzia śpi, Igor śpi, Vasco śpi, ja oglądam TV, TZ w pracy (nie wiem kiedy wróci), babcia pojechała do siebie. Nuuuuuuuudddddyyyyy.
U mnie to samo.Tż poszedł z Niną spać.Ja siedzę z wami i opycham się kinder czekoladą.Tż zbiera siły na noc,ja raczej godzine 24 przespię.
Cytat:
Napisane przez izazula Pokaż wiadomość
Osobiście w kwestii wychowania znowu jestem zwolenniczką własnej intuicji.
Ja jestem taka "wyrodna" matka i żandarm domowy. Nie raz boli mnie serduszko jak mi się dziecię wydziera ale muszę być twarda.
To samo ja

---------- Dopisano o 16:44 ---------- Poprzedni post napisano o 16:39 ----------

Przyjechał do nas kurier i nie wiedziałam czy jest pijany czy taki zmęczony.Zakręcony,nieświ eży,nie wiedział co i jak.Tż poszedł z nim do auta wyciągnąć przesyłke to mówił mi,że tamten bujał sie,a nie szedł.

Facet poprosił mnie o szklankę wody i powiedział,że nie ma już siły siedzieć za kółkiem,bo to jego 19 godzina pracy i tak od paru dni,a że jeszcze ma tyle przesyłek do rozwiezienia.

Biedny;/tak mi jakoś przykro,bo taki wymęczony był na maksa.Powiedział jeszcze,że ta praca jest dla ludzi,którzy nie szanują samych siebie.

Stary 2010-12-31, 16:44   #4252
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
A u mnie dzidzia wstała, oglądamy TV a Tż będzie może ok 19-tej. Odbiera dziś syna na weekend. Balony czekają na rozwieszenie, Piccolo kupią chłopaki i będzie impreza
Stary 2010-12-31, 16:46   #4253
aneczkkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Pneumokok, czyli dwoinka Streptococcus pneumoniae, jest bakterią często stwierdzaną w drogach oddechowych u dzieci. U zdrowych dzieci jest uważana za część normalnej flory dróg oddechowych.
I np jeśli by Twój Maciek miał a on ma te problemy czyli słabszą odporność np to może ona wywołuje te choroby . Tak tylko gdybam
czyli ma ją praktycznie sporo osób , ale wiele jest tych szczepów. jedne pewnie powodują choroby inne nie , ale doczytałam też że większość nie jest groźna i że nawet jak w badaniu wyjdą to się tego nie leczy , bo tylko niektóre szczepy prowadzą do jakiś zakażeń groźnych .
w szpitalu miał robiony wymaz i nie stwierdzono pneumokoka

Wszystkiego Nalepszego w Nowym Roku

20-12-14 10 tc

Edytowane przez aneczkkaa
Czas edycji: 2010-12-31 o 16:52
Stary 2010-12-31, 16:49   #4254
sara 85
Zakorzenienie

My też życzymy Wam Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku, żeby był lepszy niż mijający, spełnienia najskrytszych marzeń, dużo zdrowia i żeby Dzieciaczki nam nie chorowały. Ponadto dużo, dużo szczęścia oraz mnóstwo miłości.

Franio 24.07.2014 r.
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-31, 16:49   #4255
aneczkkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
moje chłopaki nie miały pneumokoka, a jednak i jeden i drugi po urodzeniu mieli zapalenie płuc i to dość poważne. Podobno miała na to wpływ grupa krwi moja i tz, ze niby dzieci ciężej przechodzą żółtaczkę i są podatne na zapalenie płuc. Dziecko tez może po urodzeniu zapalenie płuc jak przed porodem matka choruje, albo wody odejdą i poród się przedłuża(przy Erwinie po 8 h od odejścia wód podali mi antybiotyk ale jakoś nie pomógł)Może noworodek mieć zapalenie płuc jeżeli był nieprawidłowo lub niedostatecznie odśluzowany.
U Erwina zapalenie przebiegało dość łagodnie, i same antybiotyki+glukoza i lampy od żółtaczki. Ale Eryk to przez tydzień był pod tlenem i pod aparaturą(ruszył stópką i plaska linia )ale on był wcześniakiem.
nic dodać nic ująć moj też w sumie lekko przeszedł to zapalenie czyli antybiotyk i glukoza dodatkowo miał jeszcze inhalacje
20-12-14 10 tc
Stary 2010-12-31, 17:09   #4256
Mysia1234
Raczkowanie

GG do Mysia1234

Darusia myślę że wyprowadzka będzie najlepszym rozwiązaniem dla Was.
Megi i Anakazar dla dzieciaczków
Sara bardzo mi przykro ... [*]
nie wiem co miałam jeszcze odpisac, mała śpi ale budzi się co chwilkę i już się pogubiłam. W nocy od 3-5 nie spała :/
Znowu się budzi.... Wszystkiego naj w nadchodzącym nowym roku

Razem od 18.03.2005
Zaręczyny 29.07.2009
Ślubowaliśmy 12.02.2011
Mysia1234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-12-31, 17:37   #4257
anakazar
Zakorzenienie

Nina ma 37.8;/ bylismy z nią dzisiaj u lekarza,ale wsio ok-tylko kaszel był,dostała cebion i ambroksol,a teraz ma lekką gorączke

Dziewczyny lepiej dać paracetamol w czopku czy ibufen?czy dać dopiero jak będzie ponad 38 stopni?

Edytowane przez anakazar
Czas edycji: 2010-12-31 o 17:41
Stary 2010-12-31, 17:47   #4258
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Cytat:
Nina ma 37.8;/ bylismy z nią dzisiaj u lekarza,ale wsio ok-tylko kaszel był,dostała cebion i ambroksol,a teraz ma lekką gorączke

Dziewczyny lepiej dać paracetamol w czopku czy ibufen?czy dać dopiero jak będzie ponad 38 stopni?
ponad 38 bo wcześniej organizm musi sam powalczyć.
oby szybko przeszło bez 38.
Zosi po paracetamolu w czopku szybko spadła ale to też zależy od dziecka. Zawsze sprawdzaj substancję czynną żeby nie przedawkować
Stary 2010-12-31, 17:54   #4259
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez izazula Pokaż wiadomość
ponad 38 bo wcześniej organizm musi sam powalczyć.
oby szybko przeszło bez 38.
Zosi po paracetamolu w czopku szybko spadła ale to też zależy od dziecka. Zawsze sprawdzaj substancję czynną żeby nie przedawkować

Stary 2010-12-31, 18:01   #4260
aneczkkaa
Zakorzenienie

Cytat:

żeby nie doszło do 38

ja dawałam nurofen i pomagał od razu na szczęście temperature mieliśmy tylko raz oby ostatni aha i dawałam jak było powyżej 38
20-12-14 10 tc

Edytowane przez aneczkkaa
Czas edycji: 2010-12-31 o 18:03
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości