|
|
#31 |
|
BAN stały
|
Dot.: Bieganie w zimie
Ja lubię biegać na bieżni, jest wygodnie, bo one są amortyzowane. Do tego utrzymujesz równe tempo, pogoda Cię nie interesuje, nie boisz się że wbiegniesz w coś. Muzyczka na uszy i do przodu
|
|
|
|
|
#32 |
|
Zadomowienie
|
Po odwilżach i powrocie mrozu zrobiło się niezłe lodowisko. Kupiłam sobie w Hi Mountain mini-raki. Świetnie się sprawują.
![]() Bieganie po bieżni elektrycznej to dla mnie jak za karę! Jak jest burza, zawieja śnieżna, albo jak się zrobi znów - 25 stopni jak rok temu, to wolę to przeczekac na basenie i fitnesie. Takie ekstremalne pogody nigdy nie trwają długo. |
|
|
|
|
#33 |
|
Raczkowanie
|
Na bieżni napewno jest wygodniej, na dworze nie masz tak prostego terenu, przez co pracuje więcej parti mięśni( przy bieganiu na biezni wykonujesz jeden cykliczny ruch, w terenie a to biegasz pod górkę, a to musisz przeskoczyć przez kamień itd). Według mnie jest to dużo łatwiejsza forma biegania i raczej jestem za bieganiem zimą na dworze
Jak ktoś chce biegać i naprawdę to lubi, to z czapką, rękawiczkami, żaden mróz mu nie przeszkodzi.Foka, mini raki mocowane do butów ? Gdzie kupilas i ile dalas ?
|
|
|
|
|
#34 |
|
BAN stały
|
Jestem pełna podziwu dla "zimowych biegaczek"
![]() Ja mam w planach na wiosnę zacząć jak będzie cieplutko, teraz nie ma bata aby wyszła w taki mróz. |
|
|
|
|
#35 |
|
Rozeznanie
|
Jak się zacznie biec to nie jest wcale tak zimno
|
|
|
#36 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#37 |
|
Zadomowienie
|
Kupiłam w Hi Mountain i dałam 59 zł. To są kolce na takiej rozciągliwej gumie, którą naciąga się na buty.
![]() Najgorsze pierwsze 2 minuty - później już sama radośc. Powiem tak - ZDECYDOWANIE lepiej biega się w mrozy niż w upały. Najgorzej jak organizator jakiejś masówki umyśli sobie start w samo południe. Tak było w Mławie na półmaratonie terenowym ... w trakcie fali afrykańskich upałów. Gdyby nie fakt, ze biegło się skarpą nad zalewem, to bym nie ukończyła nawet tego biegu. Kilkakrotnie zanurzałam się po czubek głowy i biegłam ociekająca jak topielica
|
|
|
|
|
#38 |
|
Zadomowienie
|
za chwile wyruszam realizowac swoje postanowienie noworoczne, po 5 miesiacach przerwy, wracam do akcji
|
|
|
|
|
#39 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#40 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#41 |
|
Wtajemniczenie
|
Mam pytanie do biegających zimą: stosujecie jakąś suplementację, jakieś dodatkowe witaminki jako ochrona przed przeziębieniem?
|
|
|
#42 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale zauważyłam, że najważniejsze to nie ubierać się zbyt ciepło i nie w bawełnę. Właśnie, ja też mam pytanie, czy też tak macie że po biegu ciężko wam oddychać? Zdarza wam się takie gwizdanie przy wdechu? Wcześniej nie biegałam zimą i nie wiem czy to normalne o tej porze roku (zwłaszcza że oddycham ustami), czy może jest to spowodowane astmą. Oczywiście niedługo idę do pulmonologa, ale chiałabym się najpierw zorientować czy tylko ja tak mam.
Edytowane przez Amelia_bm Czas edycji: 2011-01-01 o 21:59 Powód: literówka |
|
|
|
|
|
#43 | |
|
Raczkowanie
|
Ja biorę zestaw witamin Falvit, mamusia mi za niecale 20 zl kupila, a prawie wszystkie witaminy tam są, po 100% dziennego zapotrzebowania. Ogólnie bardzo wazne jest zelazo jezeli biegamy, tutaj macie ciekawy artykuł na ten temat -> klik
Amelia, ja rok temu w zimie podczas szybszych treningów siłowych nie mogłam oddychać, miałam wiele badań przeprowadzonych, na astme itd, ale wszystko było w porządku, więc myślę, że przez to -20 stopni mialam zadyszke, bo w lato nie miałam w ogole takich dolegliwości. W tym roku jakos unormowalo mi sie to i normalnie mi się już oddycha. Mysle ze to tez kwestia przyzwyczajenia pluc do takich ekstremalnych warunkow. Astma tez moze sie do tego przyczyniac, są osoby ktore nie mogą biegać na dluzsze dystanse bo mają astmę. ---------- Dopisano o 22:47 ---------- Poprzedni post napisano o 22:41 ---------- Cytat:
![]() Foka to niezla mialas przygode, prawie jak w szkole przetrwania Biegasz tez w maratonach ;>?
|
|
|
|
|
|
#44 |
|
Zadomowienie
|
Nie mam żadnych dolegliwości oddechowych w trakie, ani po bieganiu. Myślę, że to nie jest normalne.
baku, jestem kompletną amatorką więc nikt mnie nie przegania z powodu kolców. Królewski dystans pokonałam na razie tylko raz (Maraton Warszawski we wrześniu). Na razie nie biegam powyżej 21 km, nawet treningowo, ze względu na ciążę. Na pewno będę jednak chciała powtórek - niesamowita satysfakcja! Witaminy biorę regularnie, dodatkowo stosuję białko serwatkowe i BCAA po treningach siłowych i długich wybieganiach. Edytowane przez Foka29 Czas edycji: 2011-01-02 o 06:29 |
|
|
|
|
#45 |
|
Rozeznanie
|
Dzięki za odpowiedzi, tak myślałam, bo ogólnie często mam problemy z płucami. Mam tylko nadzieję że lekarz mi nie zabroni biegać :/
i tak nie posłucham
|
|
|
#46 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mnie czeka jeszcze długa droga, żeby przebiec 46 km, ale mysle ze kiedys, jak poprawię wytrzymałość, to może się odważę ![]() ---------- Dopisano o 19:52 ---------- Poprzedni post napisano o 19:51 ---------- Cytat:
Hehe ja zawsze jak biegalam na stadionie latem to taki staruszek biegal![]() ---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:52 ---------- Amelia zrób sobie badania u alergologa, być może przepisze Ci jakieś leki, ja swego czasu, przez jakies 2 miesiące, w okresie zimowym, brałam przed treningiem Ventolin, taki w aerozolu. Po nim nie miałam zadnych problemów z oddychaniem. Teraz zostało mi jeszcze sporo tego Ventolinu, ale zaprzestalam, bo juz nie mam zadyszek. Ale zawsze, gdyby coś się działo to do niego wrócę :P |
||
|
|
|
|
#47 |
|
Zakorzenienie
|
A ja chyba jestem dziwna bo wolę biegać w zimie niż w lato
![]() Jak biegam w lato to bardziej mnie męczy ten upał, niż sam bieg. Raz dwa jestem zapocona i zmęczona. A w zimie? Po paru metrach przestaje być zimno i jest bardzo sympatycznie Jedynie co to trzeba poradzić sobie z oddychaniem w tym mrozie...
|
|
|
|
|
#48 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#49 |
|
Konto usunięte
|
hej dziewczyny,
ja też wracam do biegania (od października przestałam). Zabieram buty ze szkoły i jutro biegam!
|
|
|
|
|
#50 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja dzisiaj się wybrałam na 30 minutowy bieg
Było ok, tylko pod koniec strasznie wiało, a mi skończyły się chusteczki... aż żałowałam, że nie potrafię jak faceci tak w powietrze
|
|
|
#51 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
chociaż praktyczna
|
|
|
|
#52 |
|
Wtajemniczenie
|
Mnie też brzydzi, ale czasem by się przydała ;p
I ja też wolę biegać w zimie, przynajmniej odczuwam zmęczenie od biegania, a nie od gorąca.
|
|
|
#53 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:58 ---------- Poprzedni post napisano o 19:57 ---------- [1=05229d6435bfa79aa52f176 cf07bc8a371a4d01a;2412952 3]hej dziewczyny, ja też wracam do biegania (od października przestałam). Zabieram buty ze szkoły i jutro biegam! [/QUOTE]O to super Powodzenia !![]() ---------- Dopisano o 19:59 ---------- Poprzedni post napisano o 19:58 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:01 ---------- Poprzedni post napisano o 19:59 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#54 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Morfologię zawsze miałam przepisową, więc jednak obstawiam astmę (mam stwierdzoną przez alergologa).
Edytowane przez Amelia_bm Czas edycji: 2011-01-03 o 22:40 |
|
|
|
|
|
#55 |
|
Raczkowanie
|
To nic tylko pozostaje wizyta u alergologa. A wczesniej mialas jakies tego typu problemy? I czy wczesniej lekarz zezwalał Ci na uprawianie sportu ?
|
|
|
|
|
#56 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
czasem mi się to zdarza, ale myślałam że to reakcja na alergeny, a tu proszę, widocznie na wysiłek też.
|
|
|
|
#57 |
|
Raczkowanie
|
No to mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze i będziesz nadal biegać, tzn. no musisz dalej biegać, bo z tym trudno zerwać ;>
|
|
|
|
|
#58 |
|
Rozeznanie
|
Co racja to racja
nigdy nawet nie myślałam, że w środku zimy będę miała potrzebę pobiegać
|
|
|
#59 |
|
Rozeznanie
|
Ja niestety nie moge biegac w mroz przez moje notoryczne problemy z gardlem- 3 razy w roku zapalenie gardla to u mnie norma. Wszystko przez to, ze nie potrafie oddychac przez nos podczas biegania. Dlatego z niecierpliwoscia wyczekuje wiosny, bo ciezko oj ciezko bez biegania i oczywiscie ,,rosne w sile"
juz mialam nadzieje ze zrobi sie cieplej i rozpoczne treningi ,a tu niespodzianka w postaci kolejnej fali mrozow
|
|
|
|
|
#60 |
|
Zadomowienie
|
bo podczas biegu oddycha się ustami - przez nos leci za mało powietrza. Zwłaszcza w zimie, kiedy ten zwyczajnie przymarza.
Za bieganie w zimie nie bierze się tak ad hoc - trzeba się hartować cały rok, wtedy bieganie podczas mrozów nie zrobi krzywdy. Biegam nawet poniżej -10 st. i nigdy nie wróciłam z przeziębieniem. Ale tylko dlatego, że stopniowo przygotowywałam się do biegania w coraz niższej temperaturze. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:52.

?