|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2971 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Już Maluszki są wśrod nas i do boju ruszyć czas:) listopad-grudzień 2010
Cześć Dziewczynki!
Ja jak zwykle nie udzielam się na forum ale czytam Was żeby być mądrzejsza Artystka normalnie napatrzeć się nie mogę na czuprynę twojej Emilki 79 Marta trzymam kciuki żeby malutka szybko wyzdrowiała A ja mam problem, może któraś z Was mi pomoże ![]() ![]() ![]() Pod koniec piątego tyg zaczynały mi zanikać odchody połogowe, już praktycznie nic nie było, więc poprzytulaliśmy się z tztem ale tak w sumie delikatnie, nawet orgazmu nie miałam. I po ok dniu zaczęłam znowu krwawić, tak średnio , jakby taka skąpsza miesiączka i tak już cztery dni. I sama nie wiem czy to już okres dostałam czy to znowu odchody połogowe do gina się szybko nie dostanę, dodam ze czuję się dobrze nie mam podwyższonej temp. więc może to już okres? Nie karmię piersią i jestem po cc. Czy któraś miała podobnie ?Wszystkiego Dobrego W Nowym Roku!!!!!!!!!!! |
|
|
|
#2972 |
|
Rozeznanie
|
U nas tz jak jest w domu to naprawdę dużo mi pomaga. Przebiera, uspokaja, zabawia, mleczko robi - nawet w nocy, zajmuje się jak ja wychodzę gdzieś. Kochany jest
|
|
|
|
#2973 |
|
Zakorzenienie
|
NUCHISIA, nie pomogę niestety, mam trochę inny problem. Jestem 5 tygodni po cc i u mnie cały czas leci, ilość się zmniejsza, ale odchody cały czas są podbarwione krwią, raz mocniej raz słabiej. Z tym, że ja karmię piersią, więc nie mam prawa mieć jeszcze miesiączki.
Jeśli Ty nie karmisz, to może rzeczywiście już dostałaś okres? Albo coś tam się podrażniło w wyniku stosunku i jeszcze sobie polatuje teraz?... Generalnie przypuszczam, że jeśli nie jest to żywa krew, nie masz gorączki ani innych dolegliwości, to chyba można na razie spokojnie to obserwować. Gdyby ilość krwi była duża to jednak na pewno trzeba się szybko skonsultować z lekarzem.
|
#2974 |
|
Rozeznanie
|
U mnie po porodzie sn leciało do ok 5 tygodnia może pare dni dłużej. A po stosuku w 6 tygodniu jeszcze jakieś pozostalości wyleciały ale w małej ilości.
|
|
|
|
#2975 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A u Ciebie to w sumie normalne takie krwawienia do 8 tyg chyba mogą być. |
|
|
|
|
#2976 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
pokazujecie zdjecia, a tu chudzinki takie!!! |
|
|
|
|
#2977 |
|
Zadomowienie
|
NUCHISIA- tez jestem po cc i nie karmię piersią i miałam odchody ok 3 tyg, potem spokój i po ok 2 tyg znowu poleciało i też myslałam, że to okres ale gin powiedział że to jednak odchody były. Moja mała ma juz dwa miesiące i jeszcze nie mam okresu.
Irsin- ja też jestem pączek, wziełam się za siebie i od 5 dni jestem na Dukanie (wczoraj i dziś rano trochę zgrzeszyłam więc muszę przedłużyć 1 fazę), muszę schudnąć 20 kg- jeszcze przedciążowa część... Pierwszy raz pokazuję twarz na wizażu- oto ja i moja córa Edytowane przez Beata_Batumi Czas edycji: 2011-01-01 o 18:17 |
|
|
|
#2978 |
|
Rozeznanie
|
Weronisia ale gdzie jest ta niebieska kulka??
|
|
|
|
#2979 |
|
Raczkowanie
|
kularek, Aliszcze, a moze to wina laktatora? te dobre laktatory bardzo fajnie sciagaja pokarm. Poza tym mleko czesto nie pojawia sie od razu, moze to byc po kilkunastu sekundach albo nawet po kilku minutach
Artystka, plecy mnie nie bolaly, byc moze dlatego ze byl to krotki spacer, tylko 30 min Z tymi krwawieniami to nie ma zartow, ja na twoim miejscu wybralabym sie do lekarza Paulinka, kliwia zazdroszcze takich TZtow Moj TZ to nie pomaga, albo raczej bardzo rzadko. Nawet jak ma wolne to nic nie zrobi. Jego pomaganie ogranicza sie do sporadycznej zminay pileuszki, raz na kilka dni (dobrze ze sie chociaz kup nie boi ), przebrac sie boi i jeszcze ani razu nie pomagal mi nawet jej wykapc. Od czasu do czasu wezmie ja na rece ale jak tylko zaczyna marudzic to przynosi ja do mnie Raz jak gotowalam obiad, zostawilam Asie pod jego opieka, a ona zaczela glosno plakac (ale glodna nie byla), zawzielam sie i postanowilam ze nie pojde no bo musze dokonczyc obiad o on tam siedzi obok kolyski i czyta gazete wiec moglby laskawie cos zrobic. Po jakims czasie wzial ja na rece i... przyniosl mi do kuchni A o innych obowiazkach domowych to juz nie wspomne kretencja, skora moze popekac od nadmiaru higieny (wiem ze to dziwnie brzmi) Kiedys mi sie to przydarzylo i juz myslalam ze jakies paskudztwo zlapalam, poszlam do gina i okazalo sie ze to wlasnie od plynow do higieny intymnej i mydla. Musialam myc sie tylko woda i nawilazac jakas mascia (juz nie pamietam nazwy) ---------- Dopisano o 21:53 ---------- Poprzedni post napisano o 21:42 ---------- Beata batumi, ale wy slicznie razem wygladacie, jaka swietna sylwestrowa sukienusie miala twoja mala. A co do kilogramow to wcale nie iwdac zebys miala az 20 do zrzucenia, bardzo ladna masz buzie ![]() NUCHISIA, ja mialam podobnie. Wydalalam odchody przez 5 tyg, po ok tygodniu gdy juz myslalam ze sie skonczylo poprzytulalismy sie z TZtem a na drugi dzien zaczelam lekko krwawic. Byla to zywa krew, plamilam przez jakies 5 dni. Potem znowu ustalo na jakis tydzien by plamienie powrocilo po raz kolejny na jakies dwa dni. Ja sie tym wcale nie przejmowalam bo wiem ze nieraz oczyszczanie sie trwa nawet dluzej niz te 6 tygodni. Poza tym byc moze w trakcie seksu sie cos podraznilo (ja bylam nacinana) |
|
|
|
#2980 |
|
Zakorzenienie
|
aliszcze i jak maluch przybiera na wadze??
|
|
|
|
#2981 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, wszystkie maluchy śliczne.
Monana, zazdroszcze pogody i to bardzo. Odkąd urodziłam w Łodzi pogoda fatalna. Nawet jak słońce się pojawi to i tak jest wiatr albo bardzo niska temperatura. Także, Kretencja, nie przejmuj się - my też na dwór wychodzimy sporadycznie - tylko do lekarza i raz do męża dziadków. Dwóch pediatrów mi odradzało, położna środowiskowa a nawet personel w szpitalu. Może dlatego, że Maria urodziła się za wcześniej? Nie wiem, ale faktycznie nie widzę się z Małą na spacerze - ciekawe czy wózkiem bym przejechała przez zaspy przed domem. ![]() A co do kupek, to nasza Marysia wciąż robi po każdym karmieniu, czyli nawet 8 dziennie a ma już 6 tygodni. Mój bardzo pomaga. Często sprząta, gotuje i w ogóle myśli o zajmowaniu się domem. Stara się też czasami zajmować Marią - to on ją kąpie (ja tylko przytrzymuję), czasami usypia lub przewija. Chętnie też z nią zostaje gdy ja chcę gdzieś wyjść. |
|
|
|
#2982 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, wiem ze juz rozmawialysmy na ten temat ale ja ponownie chcialam do niego wrocic, gdyz czasem zmieniaja sie nasze poglady. Czy wasze dzieziaczki spia z wami w lozku? Nasza zwykle spi obok w koszu dla niemowlat ale czesto tak mnie kusi aby ja wziac do nas. Uwielbiam sie do niej przytulac. Nawet TZ lubi z nia spac. W nocy jednak staram sie oprzec pokusie i biore ja do siebie dopiero rano przy karmieniu ok 6.
|
|
|
|
#2983 | |
|
Kici kici miau miau
|
Cytat:
taaak przestarzalaa jasne.. Azalia i Cerazette to jest to samo tylko innej firmy Artystka o moj Boze ale twoja cora ma wlosy
|
|
|
|
|
#2984 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2985 | |
|
Kici kici miau miau
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2986 | |
|
Zakorzenienie
|
przybiera
ale dokarmiam po każdym karmieniu piersią, raz zje mm 20 ml, raz 40 ml. Ja już nie wiem, ile mi z piersi wyssysa, bo dość długo trzymam ją przy piersi i pilnuję by jadła a nie po prostu ssała sobie sutka a Ty dokarmiasz mm?Cytat:
i w ciągu dnia też ją biorę do łózka, gadamy sobie, kłade ją na brzuszku, śpiewam kołysanki, czasem utkniemy sobie drzemkę![]() Beata batumi, ja się spodziewałam jakieś babki z nadwagą a Ty śliczna dziewczyna 20 kg chcesz zgubić? nie za dużo? cudnie wyglądasz z maluszkiemArtystka, Twoja to ma boskie te włosy monana, w szpitalu próbowałam odciągnąć ręcznym laktatorem, mąż potem próbował, a potem położna i nic nie dało, kilka mizernych kropli. A jak wyciskałam ręką to mleko tryskało potem dali mnie na elektryczny laktator (by walczyć z moim nawałem pokarmu), może jakieś 20 ml wycisnął ze mnie (z obu piersi!!!
|
|
#2987 |
|
Zadomowienie
|
Kurcze mój maluszek od dwoch dni kupki nie zrobił i biedny widze ze go to męczy. Moge podac mu czopek glicerynowy czy lepiej do lekarza z nim?
|
|
|
|
#2988 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sprobuj sciagnac pampka zgiac mu nogi i tak chwile go potrzymac moze pomoze a jak nie to tez zgiac nogi i chusteczka wymasowac tylek tzn odbyt tak podraznic, pomasowac, ponaciskac, porozszerzac leciutko......mojej malej to zawsze pomaga jak sie wczesniej meczyla, to albo robila kupe jak byla bez pampka i miala zgiete nogi albo jak widzialam ze sie meczy to podraznialam odbyt chusteczkami i zawsze kupa poszla i to taka ze sie zastanawialam gdzie ona to trzymala teraz juz jak narazie robi ladnie kupki do pampka bez pomagania, mozna tez lekko ponaciskac na brzuch przed karmieniemPomaga tez wcisniecie lekko koncowki z termometru do tylka i poruszanie.....ale ja tego nigdy nie robilam bo jakos nie potrafilam nic tam wcisnac ale wiem ze tego czesto robic nie wolno tylko w kryzysowych sytuacjach Edytowane przez buziaczekk Czas edycji: 2011-01-01 o 20:32 |
|
|
|
|
#2989 | ||
|
Dragonfly
|
Cytat:
ale nie mam czasu na cwiczenia Cytat:
Ja chyba musze tzta zostawic przez dwa dni samego z mala, by przekonal sie na wlasnej skorze jak to jest nie moc isc swobodnie do toalety..teraz jest lepiej,bo daje jej wieksza dawke Sab,ale jakbym jej zmniejszyla to po 3 godzinach mialby dosc Zeby bylo smieszniej to poszedl pocieszac kolege,ktory sie poklocil z dziewczyna
|
|
|
#2990 |
|
Zakorzenienie
|
aliszcze ja na razie w dzien nie dokarmiam - czekam moze sie laktacja wzmozy, czy cos...., ale wczoraj w nocy podalismy mm.
jakie mm stosujesz? |
|
|
|
#2991 |
|
Zadomowienie
|
Przepraszam ale dziś Was nie zdążę nadrobić
![]() kopiuję wiadomość z poczekalni+moje pytania do mam ![]() To jesteśmy od wczoraj w domu... powiem wam że jest mi strasznie ciężko-psychicznie, Mały nie chce ssać mojej piersi-nawet nie próbuje zassać-nie wiem co robić przy tym zawsze jest mega krzyk co odbieram trochę jak odrzucenie-choć wiem że tak nie jest, to jest mi strasznie przykro i nie mogę przestać przeżywać dopiero dziś udało mi się ściągnąć trochę pokarmu-rano 10ml, a teraz 30ml-z obu piersi. więc będę miała pół porcji na następne karmienie-bo dziś je po 60ml wydaje mi się że to strasznie dużo-to jego 4 doba, a je co 2 godz.przy przewijaniu jest straszny płacz-a ja w ogóle nie mogę tego znieść i wczoraj miałam ochotę żeby ktoś go sobie wziął i się nim zajął-ja nie dałam rady-na szczęście była mama i TZ bardzo pomaga. dziś już lepiej się czuje i mam nadzieję że oswoję sie wkrótce z płaczem. kąpiel też jest dość problematyczna-dobrze że co 2 dni... mały ma strasznie odparzoną pupę po szpitalu, i póki co czuję że sobie kiepsko radzę... to się pożaliłam a w poniedziałek mam nadzieję przyjdzie położna do nas i może pomoże rozwiązać niektóre problemy... uważam że za takie przeżycia podczas porodu i po w szpitalu i w domu, kobiety powinny co najmniej po 10tys dostawać nagrody ![]() mimo wszystko Bartek jest kochany i cudowny i staram się jak tylko mogę ![]() Proszę doradźcie mi jakąś butlę z której jak najwolniej płynie, albo jak najbardziej przypomina pierś, używałam nuk i TT, ale szukam jeszcze czegoś lepszego, tylko nie wiem którą wybrać-jutro TZta rano wyprawię. aha, na domiar złego, wczoraj wieczorem mieliśmy pożar obok domu- u TZta i dzięki info sąsiadów sam pobiegł i gasił! a ja myślałam że umrę ze strachu dobrze że była ze mną mama...a dziś rano dowiedzieliśmy że zmarł mój dziadek i mama pojechała-to jej tato... i cały urlop który wzięła wykorzysta na całe przygotowania i uroczystość a my zostalismy sami, co mnie przeraża...aż się boje myśleć co jeszcze się wydarzy-przytłacza mnie to ![]() pozdrawiam Was wszystkie odezwę się jak lepiej się zorganizujemy
|
#2992 | ||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Jakby mi moj takie cos powiedzial, to bym go za drzwi wystawila. On powinien cie wspierac, szczegolnie teraz a nie dolowac. Cytat:
Moj pomaga i to bardzo. Ale widze, ze cieszy sie ze idzie znow w poniedzialek do pracy bo odpocznie ![]() Cytat:
Bosh, ale ta twoja mala ma czupryne U ciebie to krwawienie to miesiaczka? Cytat:
Moj rowniez wyrazil kupalem swoja opinie o sylwestrze ![]() Ja juz tak wygladalam dwa tygodnie po porodzie. Przytylam prawie 20 kg ale ze 4 kg to byla woda, bo spuchlam strasznie i 2 tygodnie po porodzie wypocilam wszystko. Teraz zostalo troszke brzucha i zapasy na udach. Ale niech tylko snieg stopnieje, to bedziemy czesciej chodzic na spacerki. Cytat:
![]() U nas byli dzis tesciowie. Tesciowa wytrzymala tylko tydzien bez malego i wprosila sie z ugotowanym objadem na wizyte. Poprasowala mi rzeczy, przyniosla objad i zajela sie malym a ja moglam wreszcie odgruzowac mieszkanie i ogolic drugiego kota. Nadrobilam pare rzeczy, taka pomoc by sie czesciej przydala.Martwi mnie maly.Od dwoch dni wrocilam do nabialu, narazie do szklanki mleka dziennie i albo przesadzam albo wydaje mi sie ze maly znow staje sie marudny. Nie ma tych kolek i tych wrzaskow co przed zmiana mleka na nutre, ale jak nie spi to placze i uspokaja sie tylko przy cycu lub na rekach. Jak mial te kolki to nie dalo sie go wogole uspokoic. Nie wiem, czy to znow jakis skok rozwojowy, ze on taki marudny i nie polezy sam w lozeczku (zacal tez od dwoch dni wiecej mleka wypijac) czy to wina nabialu. Bede kilka dni obserwowac i zobaczymy czy sie troszke uspokoi. Ostatnio mial wzdecia jak zjadlam bio chleb, bez mleka. Ja i tz tez mielismy po tym chlebie problemy. Skomplikowane to wszystko. Tesciowe uwazaja, ze troche przesadzam, ze nie jem wszystkiego, ze kiedys sie wogole nie uwazalo na to co je karmiaca matka. Tylko oni nie slyszeli malego jak kilka godzin krzyczal az rozdzieralo serce. Teraz jest tylko marudny ale i tak oznacza to, ze musze go wiecznie nosic bo inaczej jest ryk. ![]() ---------- Dopisano o 21:19 ---------- Poprzedni post napisano o 21:13 ---------- Cytat:
W uszach mi bebnilo ze dwa tygodnie. Teraz sie przyzwyczailam. Nie musisz kapac co dwa dni. Nam nawet zalecano kapiel raz w tygodniu, ze wzgledu na sucha skore.Tez sie zle czulam ze moj maly nie chcial mnie ssac.Odpychal mnie raczkami i krzyczal. Ale on mial zoltaczke i to byl za duzy wysilek dla niego, by zassac piers. My mamy butelki aventa, mleczko leci jedna malutka dziurka. Wspolczuje smierci dziadka
|
||||||||
|
|
|
#2993 |
|
Zakorzenienie
|
Monana, to chyba nie od nadmiaru higieny, ja w sumie myję się tylko 2 razy dziennie, nawet za bardzo w ciągu dnia się nie podmywam... Bardziej podejrzewam właśnie chodzenie w podpaskach już ponad 5 tygodni - w końcu wilgoć to trzyma... No nic, posmaruję może trochę sudocremem, zobaczymy, czy coś pomoże...
Co do spania z dziećmi... Ja sobie obiecywałam, że absolutnie nie będę z małym spać, bo chcę, żeby się nauczył spać w swoim łóżeczku. I w sumie większość nocy tak przesypia, tylko po ostatnim nocnym karmieniu (zwykle koło szóstej) już go nie odkładam do łóżeczka i śpi z nami aż wstaniemy (czy jak ja wstanę, jak mąż idzie wcześnie do pracy). Taka tradycja juz się z tego zrobiła ![]() Kurde, ja poszalałam w sylwestra, pojadłam różnych smakołyków (nawet na chipsy się skusiłam) i mały dziś cały dzień się pręży, płacze i straszliwie pierdzi... Nie wiem, czy to przez to ![]() Beata_Batumi, jesteś pięknością! Mallinko, współczuję śmierci dziadka i ogólnie trudnej sytuacji. U nas też nastroje nie były za wesołe w tych dniach, bo moja Mama z kolei wzięła urlop, aby mi pomagac przy małym, a odwiedzała w szpitalu Tatę po operacji mózgu i opiekuje się nim teraz w domu... także wszystkim nam też przykro i ciężko. Życie płata nieładne figle... Przytulam mocno
RAZEM OD 5.03.2000. Optymista uważa, że świat stoi przed nim otworem. Pesymista... wie, co to za otwór ![]() TYMEK - 26.11.2010 Edytowane przez kretencja Czas edycji: 2011-01-01 o 21:25 |
|
|
|
#2994 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Edytowane przez De28 Czas edycji: 2011-01-01 o 21:30 |
|
|
|
|
#2995 | |
|
Zakorzenienie
|
My śpimy razem - nie wyobrażam sobie inaczej - i dopóki będę karmić w nocy to będzie z nami spać - czyli pewnie jeszcze z pół roku
![]() Cytat:
a niech mu będzie - cenowo jest podobnie więc mnie w sumie wszystko jedno ![]() mallinka współczuję śmierci dziadka ![]() co do małego to spokojnie - niedługo przyzwyczai się do przewijania, kąpieli itp. i już nie będzie tak płakał |
|
|
|
|
#2996 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() to chyba wypróbujemy te butle avent-dziękuję
|
|
#2997 |
|
Rozeznanie
|
ja mam laktator reczny avent i do 6 tyg nie mogłam wycisnac mleczka moze lepiej jak sie stabilizuje laktacja moja
mała wyła z bolu bo wczoraj nie zrobiła ani 1 kupki w koncu połozyłam ja na przewijaku i zdjełam pampersa reke wysmarowałam oliwka robiłam okrezne ruchy w pewnym momencie nie płacze ja patrze a tam mega ilosc kupy . Hurra pomogło
|
#2998 |
|
Zakorzenienie
|
Kobietki, które są już jakiś czas po cc: Czy Wasza blizna jest gładka/równa w dotyku? Bo ja czuję, jak przejeżdżam wzdłuż niej palcem, że jest taka leciutko pofalowana miejscami, takie jakby grudki twardszej tkanki mam tam pod skórą... I się zastanawiam, czy tak ma być, czy to jakiś bliznowiec brzydki mi się robi?
|
#2999 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Mallinko, cieszymy się, że już jesteś z nami. Współczuję śmierci dziadka. ![]() A bekiem przy przewijaniu sie nie przejmuj. Maria też się długo darła przy pielęgnacji, przebieraniu itp. a teraz uspokaja sie tylko na przewijaku i mam wrażenie, że bardzo lubi jak jej czyszcze tyłek. A wcale nie sądzę bym cokolwiek inaczej robiła niż wcześniej, więc może niektóre dzieci muszą się przyzwyczaić.Nie chcę zapeszać, ale nasza Mała chyba załapała, że nocą to się śpi i już od jakiegoś tygodnia pięknie przesypia od 20 do 4-6 z jedną przerwą ok. 0:00 - 01:00. Za to dzisiaj w dzień nie spała prawie wcale. |
||
|
|
|
#3000 |
|
Zakorzenienie
|
Joanna, nasz też dziś bardzo mało spał w ciągu dnia. Co chwilę był ryk... No ale to pewnie przez to moje kulinarne szaleństwo w nocy, mam nadzieję, że jutro już będzie lepiej...
---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ---------- Mallinka, Tymek prze pierwsze 2 tygodnie gdzies też się awanturował przy przewijaniu strasznie. Teraz wręcz nieraz się uspokaja, bo najczęściej po przewijaniu dostaje cyca i już kuma co i jak ![]() To samo z kąpielą. Na początku był ryk, teraz jest spokojny, rozgląda się zaciekawiony i przebiera w wanience nogami
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:34.

do gina się szybko nie dostanę, dodam ze czuję się dobrze nie mam podwyższonej temp. więc może to już okres? Nie karmię piersią i jestem po cc. Czy któraś miała podobnie ?

krwotok normalnie i brzuch mnie boli

ale za to nosi, przytula i ogólnie jak jest w domu to głównie on się zajmuje małą, no ale żeby nie było tak fajnie to w domu jest tylko na sobotę/niedzielę lub tylko na niedzielę.

ur. - 28.12.2010 - 4530g, 59cm
przebadaj się kochana..