|
|
#31 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: W jakich czasach chciałybyście żyć?
Cytat:
|
|
|
#32 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i te buty
|
|
|
#33 |
|
Zadomowienie
|
Wieksza wage klade na wartosc zycia niz na jego komfort
ana gabi show fan Edytowane przez ana_gabi Czas edycji: 2006-07-14 o 21:42 |
|
|
|
|
#34 |
|
Rozeznanie
|
No no
zgadza sie yedanna Czasem żaluje, ze prawie wszystko powyrzucała. Został mi tylko taki kremowy, wcięty w talii płaszczyk w którym czasem sobie w zimie smigam
|
|
#35 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedy zaczynałam pisać ten post pomyślałam właśnie o płaszczykach - śliczne były...Teraz nie ma szans nawet na podobne ![]() P.S. A poszły do pieca...
|
|
|
#36 |
|
Rozeznanie
|
No właśnie, na szczęście babcia nie pozwolila jej go wyrzucić.
Nawet nie jest zniszczony A tak to nic nie zostawiła, wszystko w piec poszło jak się przeprowadzali z tatą Coz, moze kiedyś jeszcze wróci ta moda. Oby
|
|
#37 |
|
Zakorzenienie
|
jak to ''moze keidys wroci ta moda''????
![]() ta moda jest przeciez od dobrych kilkunastu lat!!!! Z reszta teraz to kazdy nosi co chce. mozesz dostać ubrania jak w latach 80tych,mozesz jak w latach 50tych, 70tych.... ja mialam tą przyjemnosc,ze moja mami,nie wywalila niczego do pieca,ani do smieci. Gdy zaczęlam chodzic w dzwonach od niej maialm 12 lat,tak mi sie to podobalo. a bylo to w roku 1990 .I kolezanki i koledzy ze szkoly mieli strasznie wielką zbite,bo przeciez kiedys takie rzeczy kojarzyly ludziom się z bieda. a ja mialam to w nosie i chodzilam w przepięknych koszulach z szerokimi rękawami -w kwiaty,w bluzkach z haftowanymi kwiatami, w przepieknej bluzeczce z budda na przodzie/niestety rozpadla sie ze starosci/ w dzownach z namalowanymi szlaczkami na nogawkach,na dole,w opiętym popielatym płaszczyku!!! to bylo wspaniale!!!! niestety ojciec sie bardzo sprzeciwial ,bym tak chodzila ubrana,ale ja i tak postawilam na swoim.. hie hie. szkoda ,że wyroslam z tych ciuchow i je zużylam...
|
|
|
#38 |
|
Raczkowanie
|
Sredniowiecze, ale poczatki jeszce w czasach plemion slowianskich
|
|
#39 |
|
Zadomowienie
|
w teraźniejszych
|
|
#40 |
|
Zadomowienie
|
Ja bym chciała życ na przełomie wieku XVIII i XIX w Kanadzie, na wyspie księcia Edwarda, nosić ciężkie suknie z halkami, wełniane pończochy
latać do wygódki w ogródku chodzić w wysokich, zapinanych na guziczki butkach, które zdejmowałabym wychodząc na spacer na plaże
|
|
#41 |
|
Zakorzenienie
|
W każdej epoce,gdzie nie ma Kaczyskich i Giertycha..
|
|
#42 |
|
Zakorzenienie
|
Wczesne średniowiecze.
Życie było brutalne, krótkie i "proste". Po prostu "czasy miecza" ![]() Poza tym, mam takiego "chorego" bzika na punkcie zamków. Zabrzmi dziwnie, ale uwielbiam mury ![]() Ale z drugiej strony marzą mi się czasy Williama Wallace’a, Szkocja ...
|
|
|
#43 |
|
Wtajemniczenie
|
w czasach baroku
![]() albo w latach 60. lub 70. ubiegłego wieku
|
|
#44 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Razem byśmy jeździły dorożką i nosiły koronkowe rękawiczki... |
|
|
|
|
|
#45 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Czy sądząc z Twojego ava- w USA, jako gwiazda filmowa??
|
|
|
|
|
|
#46 |
|
Mrs Mrau
|
eh
![]() czasami naprawdę czuję,jakby niewiadomo skąd się urwała... Wydaje mi się,że najlepiej czułabym się w latach '20-'30 XX wieku |
|
|
|
|
#47 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oczywiscie,ze w USA. u nas bylo wtedy zacofanie,zaklamanie,zadu ch polityczny. ![]() wiec na pewno nie chcialaby sie tam znależć z resztą ,ja tez....
|
|
|
|
#48 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#49 |
|
Zakorzenienie
|
no jesli na krotko to oczywista,ze taaaa.
ale tylko po to by poznac ja kto bylo w takiej Polsce.... a tak ,to Kalifornia.... ![]() a moze by tak zalozyc wątek, ''powrot do przeszlosci i przyszlosci '' hie hie.
|
|
|
#50 |
|
Rozeznanie
|
Na osi czasu na pewno nie przesunęłabym się wstecz.
Nie widzę dla siebie miejsca w ponurym średniowieczu. Nawet jako sama królowa - cóż miałabym do roboty? Czytać psałterze i mieć za jedyną ambicję wydanie na świat potomka płci męskiej? Dziękuję. Być chłopką w ustroju feudalnym i kłaniać się w pas "szlachetnie urodzonym" nierobom? Dziękuję. Szlachcianką i w wieku 17 lat wyjść za mąż z rozkazu ojca za podstarzałego, obleśnego pana na pięciu wsiach? A za jedyną alternatywę mieć zaszycie się na resztę życia w jakimś klasztorze? Dziękuję. W okresie rozbiorów, albo zaborów i patrzeć jak mój ojciec, brat, narzeczony wykrwawiają się w powstaniach? Chluba, ale czy to jest życie usłane różami? Wiek XX - hańba ludzkości? Dziękuję. Żyjemy w niedoskonałym, ale najlepszym z możliwych świecie.
|
|
#51 |
|
Rozeznanie
|
Gdyby można było sobie tak wybrac życie było by piękne . Ja chciałabym żyć w starożytnej Grecji lub Rzymie . I być żoną Achillesa szczególnie jeśli byłby to Brad Pitt , chodziłby pół nagi w zbroi ( trochę mam kosmate myśli ) taki opalony i umięsniony
|
|
|
|
|
#52 |
|
Zakorzenienie
|
W Ameryce lat 30'.W epoce Swingu i Jazzu,Louisa Armstronga i Elli Fitzgerald,kiedy to na balach grały big-bandy.(marzy mi się taki bal).Wtedy mężczyźni byli szamanccy i uwodzilescy,a kobiety byly cudownie delikatne i kobiece.I ta moda!
Zmieniłabym tylko właśnie prawa kobiet w tych latach,bo za nic nie oddałabym wolności,którą mam teraz. |
|
|
|
|
#53 |
|
Raczkowanie
|
ja bym chciała żyć w czasach wielkich balów, bankietów, pałaców, dworów,ogromnych sukien z gorsetami i pełnego przepychu .. może oświecenie ?? tyle o ile żeby była bieżąca woda, wc i w ogóle żeby nie było syfu jak to wtedy
|
|
|
|
|
#54 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przystaję na to, ale pod warunkiem, że nie będziesz na tych salonach przyćmiewać mnie swą urodą i wszystkich adoratorów mi nie sprzątniesz sprzed nosa
|
|
|
|
|
|
#55 |
|
Rozeznanie
|
A ja bym chciała zyć w czasach wojennych . .wtedy ludzie byli jacyś inni.Rodzice uczyli ich patriotyzmu,religijności. Pieniadz był równie wazny,ale nie najwazniejszy.
|
|
#56 |
|
Raczkowanie
|
Zdecydowanie odpowiadają mi czasy obecne. Nie wyobrażam sobie życia w średniowieczu na przykład
Ewentualnie mogłabym urodzić się z 10 lat wcześniej, ale to tylko z jednego względu
|
|
#57 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie byłoby źle gdybym urodziła się 20, 30 lat temu.
Ostatnio oglądałam Wojnę Domową i spodobały mi się te klimaty ![]() Średniowiecze też brzmi kusząco, chciałabym tam znależć się przejazdem i pozwiedzać co ja zresztą gadam, chciałabym pozwiedzać w ten sposób całą historię, z wyjątkiem czasów wojen. Na krzywdę i śmierć nie chciałabym patrzeć.
|
|
#58 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Może i jest w tym co napisałaś trochę prawdy - na pewno było sporo postaw heroicznych, szlachetnych, ale wydaje mi się, że zdecydowanie częściej popychał ludzi do walki instynkt samozachowawczy niż idea patriotyzmu. W chaosie, koszmarnej dżungli, wściekłej nagonce, kiedy jest problem z zaspokojeniem elementarnych potrzeb biologicznych - sprawy ducha muszą zejść na drugi plan. Religijność... gdy jest się w takim potrzasku, Bóg rzeczywiście może wydawać się jedyną ucieczką. Ale częściej chyba pojawia się bunt: jak On mógł na coś takiego pozwolić? To, co zapewne miałaś na myśli, a więc godność i najpiękniejszy wymiar człowieczeństwa - było udziałem jednostek... Pozostała masa nie żyła, a wegetowała w lęku, czekając na cud, albo apokalipsę.
|
|
|
#59 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tak..chodziło mi dokładnie o to
|
|
|
#60 |
|
Rozeznanie
|
.....wielokrotnie mi sie śniło że żyje w czasach drugiej wojny światowej, uciekam przed wrogimi wojskami albo planuje jakiś sabotaż albo zamach na niemieckiego oficera
gdybym mogł wybrac to pewnie lata 20 /30 albo 60 trudno wybrać bo tak szczerze to jestem ciekawa jak ludzie żyli w każdej epoce |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:45.

i te buty