|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2011 | |||
|
Zadomowienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Ostatni raz piłam (można powiedzieć że się nieźle spiłam) na poprzednim sylwestrze Pisałam już że był przebierany a ja byłam TURBODYMOMENEM TZ złożył mi wtedy życzenia że ma nadziej że przyszły rok spędzimy już we 3 A stryczeń 2010 był ostatnim cyklem przed planowanym IUI i się udało Ale wczoraj się dowiedział że znajomy który do dnia zaręczyn (a oświadczył się w ostatki) twierdził że się nigdy nie ochajta (a jego dziwczyna już traciła nadzieje) robią wesele już w czerwcu Jestem przetrącona Siedziałam do 1 z TZ i teraz jestem taka nie wyspana A mały dziś jakiś niespokojny i do cycka co godzinę chciał Dopiero niedawno usnął i śpi już 2 godzinę razem z TZ a ja nie mogę usnąć mimo że mam oczy na zapałki Położę się z Frankiem dziś po kąpieli od razy i będę liczyć na to że dziś też uśnie o 21 i wstanie o 4.30 (nadzieje matką głupich ) Idę sobie walne piwko "BAWARIĘ" bezalkoholową.... |
|||
|
|
|
#2012 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: 2010 - Wrześniowo-październikowe mamy - ze wszystkim sobie świetnie radę damy c
Fajne życzenia w radiu słyszałam i tego Wam życzę w Nowym 2011 Roku:
Dużo, dużo nie zdrowia a szczęścia, bo na Titanicu wszyscy byli zdrowi a zginęli ![]() Nie zawsze tak pięknie to wychodzi, ale staram się żeby było w ciagu dnia 5 karmień. Dziś chciałam zmienić na 4 , ale wyliczyłam że z kąpielą wyjdzie niebardzo, bo kapiemy ok.18.30-19.30. W Sylwestra mał spał od 19.30 do 4.40 z przerwą o godz. 00.20 na uśmiech noworoczny dla rodziców i chrzestnych Kilka razy piszczał i się wiercił ale usypiał i dalej spał. Chciałam nawet go wybudzić przed 23 żeby później spał min. do 6 ale przejrzałam jak jadł wcześniej (zapisuję kiedy jadł, z którego cyca itd.) i wyszło że nawet jak zjadł o 23 to nie było reguły że spał dłuzej, ale może niedługo zaryzykuję i wybudzę go na ostatnie nocne karmienie między 22-23.
|
#2013 |
|
Rozeznanie
|
nie wiem już co robić z brakiem kupy u tego mojego dziecka
wczoraj daliśmy czopka i jak pisałam małą zrobiła od razu małą kupkę, czopek wyszedł w całości nawet się nie rozpuścił. myśleliśmy że wciągu dnia zrobi resztę kupy a tu nic. od ponad tygodnia nie robiła więc dziś znów daliśmy czopek (1/4) i co??? znów to samo po 2 minutach malutka kupka razem z czopkiem. wygląda to tak jakby jej ten czopek przeszkadzał więc go wypycha i przy okazji trochę kupy wychodzi. przy tym małą się męczy, płacze i jest potem rozdrażniona, normalnie jak robi kupkę to ciśnie ale nie płacze. nie wiem co robić, bo jak widać kupa w brzuszku jest tylko wyjść nie może. kurcze już tak myślimy że może ten sab simplex co podajemy rozleniwia jelita i teraz z kupą są problemy
|
|
|
|
#2014 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#2015 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
kto daje dziecku BioGaia??? Pomaga na kupkę??? czytam na stronie producenta tych kropli i jest tam napisane że one są min. na biegunki i odwodnienia, nie ma nic o problemach z wydalaniem. Edytowane przez hagar1 Czas edycji: 2011-01-01 o 17:06 |
|
|
|
|
#2016 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Szczególnie interesuje mnie ten na chlustanie.. Mi pediatra nic na to przepisał- kazał nosić w pionie, ew. podać zagęstnik nutriton.. A ten, który dostałaś na laktację to może Lacinatal? Ja przywitałam 2011 z dziecięciem przy piersi.. Dostałąm buziaka od Tżta i parki znajomych,a potem patrzyłam z okna jak puszczają z balkonu petardy i na sentymenty mnie wzięło..i łza poleciała
|
||
|
|
|
#2017 |
|
Zakorzenienie
|
szczęśliwości
![]() a my się pobawiliśmy u przyjaciół, w 6 byliśmy, chłopcy się spili, myśmy sie pośmiały, pojedli ![]() nawet tańce były ![]() a Patryk przespał dzielnie tą naszą zabawę u moich rodziców bez problemów im zasnął obudził się tylko o 2 dostał butlę i spał do 7, petardy go nie zbudziły![]() my wróciliśmy do rodziców po 2, ale mama moja się zlitowała jeszcze nad nami rano i pozwoliła nam się wyspać ![]() to sobie odbiliśmy, bo w zeszłym roku musiałam leżeć więc w w piżamach go spędziliśmy
Edytowane przez martucha84 Czas edycji: 2011-01-01 o 18:11 |
|
|
|
#2018 |
|
Zadomowienie
|
Cześć dziewczyny
![]() Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku ![]() My przespaliśmy północ wszyscy troje Mała nawet nie jęknęła na petardy a ja tylko wybudziłam się, posłuchałam czy ona się nie kręci i dalej w kimę. Teraz sen dla mnie ważniejszy niż witanie nowego roku A wiecie że z tym ss albo boboticiem to może być prawda. U nas zaczęły się problemy kupkowe odkąd stosuję te specyfiki. Teraz daję delicol i jest ok a ss tylko na noc kilka kropel.
[vichy]263566[/vichy] Niechaj Bóg ma w swej opiece człowieka, który Cię naprawdę pokocha. Złamiesz mu serce, śliczna moja, okrutna, psotna kotko, która tak jest nieuważna i pewna siebie, że nie stara się nawet osłaniać swoich pazurków. http://suwaczki.waszslub.pl/img-2008080201001030.png |
|
|
|
#2019 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i starczaja na baaardzo krótkoCytat:
na chlustanie GASTROTUSS BABY Cytat:
|
|
#2020 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Na jedno pomagają na drugie szkodzą Martucha super że sylwester udany ja już się cieszę czerwcowym weselichem ![]() Mały mój ma jakiś dzień głodomora Nie może się najeść najlepiej co godzinie i t z 2 cycków Może jutro będzie lepiejNo i ta chrypa Nie przechodzi Mam nadziej że to nie początek choroby... Edytowane przez IlonaN2 Czas edycji: 2011-01-01 o 19:28 |
|
|
|
|
#2021 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jak dla mnie 5 karmien to już i tak minimum...Byłam dziś u koleżanki mojej siostry i powiem Wam, że mi normalnie wstyd. Ma 3miesięcze bliźniaki, które chcą być ciągle na rękach albo bujane, w nocy zawsze jedno nie śpi, więc atrakcje ma niezłe, a mieszkanie wypucowane. I tak podobno zawsze, bo siostra często u niej bywa. A ja mam jedno dziecko i czasem wygląda u mnie jak po wybuchu bomby...
|
|
#2022 |
|
Zakorzenienie
|
Nie mam neta, komp padł, piszę od rodziców
Wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku, oby nasze dzieci dawały nam same uciechy, a jak najmniej z nimi było problemów My Sylwka spędziliśmy bardzo, bardzo miło, dobre jedzenie, towarzystwo i filmy. Trochę potańczyliśmy. Tymcio przespał fajerwerki, nakarmiony o 1, obudził się o 5 na krótkie jedzonko i spał do 10 Nie wiem, kiedy będę miała dostęp do neta, więc pewnie umrę w zapomnieniu z nudów i braku rozmów z wami ![]() To się jeszcze pochwalę, że oszalałam na punkcie chustowania, właśnie kupiłam swoją pierwszą chustę ( kiedyś mówiłam, że nigdy w życiu ). Latem jedziemy w góry, moja mama już szyje nam Mei Tai, normalnie jestem zachwycona wygodą chustowania. Jak poczytałam sobie o nosidełkach to się przeżegnałam, a tym bardziej przy bioderkach Tymcia... (we wtorek kolejna kontrola, proszę o kciuki, żeby było lepiej ).Pamiętajcie troszkę o mnie Do sklikania |
|
|
|
#2023 |
|
Raczkowanie
|
Wszystkiego najlepszego w nowym Roku
my z powrotem we Wrocławiu.tym razem udało nam się przejechać całą trasę w 8 godzin,więc nie było źle.Wojtuś właśnie odsypia podróż,a ja pifffkuję z tżem.w końcu musimy sobie odbić sylwka (padliśmy o 22 Edytowane przez pandziolka Czas edycji: 2011-01-01 o 21:08 |
|
|
|
#2024 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Pomidora - jaka chuste kupilas? Dziewczyny ktore daja sloiczki- jakie dajecie warzywka i owoce bejbikom? (oprocz marchewki i jablka)
http://suwaczki.slub-wesele.pl/201009085576.html Edytowane przez waniliaania2009 Czas edycji: 2011-01-01 o 21:21 |
|
|
|
|
#2025 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeśli wybieracie się z maluchami na wakacje, to kiedy? Chciałam w lipcu, ale boję się, że może być za gorąco, pamiętam jak męczyłam się w ciąży... Myślę, że lepszy byłby wrzesien, Asia będzie miała już 13 miesięcy, co o tym myślicie? (Ja tak sobie o wakacjach rozmyślam, a urlopu pewnie nie dostanę jak będę nowym pracownikiem )
"Pamiętaj: wszystko Ci wolno - ale nie wszystko warto." Edytowane przez bordowa Czas edycji: 2011-01-01 o 21:16 |
|
|
|
|
#2026 | |
|
Zadomowienie
|
Pomi ja też uwielbiam chustę
![]() Bordowa jeśli chodzi o mieszkanie to jestem pedantka i choćby nie wiem co muszą być codziennie kurze starte i poodkurzane Ale to jest moje "zboczenia" ![]() Mój Franek oszalał Dziś cały dzień je i je i je i teraz go wykąpaliśmy o 19-stej i o 21 skoczył jeść Zjada pierś beka i znowu się domaga i tak w kółko ---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:17 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#2027 |
|
Wtajemniczenie
|
Ilona A kiedy sprzątasz? Jak dziecko śpi? A jak długo śpi?
Ja jestem bałaganiarą uwielbiającą porządek ![]() Haha chyba liczę, że ktoś mi powie, że nie mam kiedy sprzątać, więc jestem usprawiedliwiona
|
#2028 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2029 |
|
Wtajemniczenie
|
Majka Bo nie powiedziałaś, że chcesz 4 karmienia w dzien
My jemy co 3 godziny i wychodzi to mniej więcej tak, że w ciągu dnia są 4 karmienia i 2, czasem 3 w nocy. Nie wiem, czemu moje dziecię je tak dziwinie, że jak zje np. 0 5 rano, o 8 się obudzi to jest głodne dopiero o 11 Co sądzicie o odzwyczajaniu dzieci od jedzenia w nocy? Będziecie odzwyczajać czy poczekacie, aż dziecko samo zrezygnuje? Jak Aśka skonczy 5 miesięcy to zacznę wprowadzać stałe pokarmy, a od 6 chciałabym ją oduczać nocnego jedzenia, ale nie wiem czy to nie za szybko.
"Pamiętaj: wszystko Ci wolno - ale nie wszystko warto." Edytowane przez bordowa Czas edycji: 2011-01-01 o 21:35 |
|
|
|
#2030 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Piszecie o 4 karmieniach na dzień Dla mnie to szok bo mały je 7 razy dziennie i 2 w nocy |
|
|
|
|
#2031 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po 17 nie widać było żeby mały chciał jeść ale później byłaby zbyt mała przerwa do karmienia po kąpieli. Moje dziecię dziś śpi prawie cały dzień... I te drzemki między karmieniami były ponad 2 godzinne i na kąpiel też trzeba go było obudzić. Chyba to kwestia tej atmosfery noworocznej. Ja nie lubię Nowego Roku, taki smętny dzień ---------- Dopisano o 21:38 ---------- Poprzedni post napisano o 21:35 ---------- Ilona - Twój synek je tak często, drzemki tylko 20-minutowe, a Ty i tak masz wszystko w domu zrobione. Podziwiam
|
|
#2032 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
:brzydal :W sumie to u mnie też są problemy z karmieniem- mała nie najada się tym co mam w cycach. Ratuję się trochę hydrolizatem, teraz ta kaszka. Chyba jakoś nie zależy mi zresztą na podkręceniu laktacji, bo za miesiąc wracam do pracy i nie mam za bardzo możliwości ani ochoty jeździć do roboty z laktatorem. Pomidora 3mam kciuki za usg bioderek ![]() Dziewczyny, podające już kaszki- dajecie je dzieciaczkom przez smoczek? Bo wyczytałam dziś w jakiejś dzieciatej prasie, że lepiej łyżeczką albo przez kubeczek z ustnikiem (nawet u takich małych dzieci) ![]() I jak to jest z podawaniem witaminy D jak karmi się systemem mieszanym? Podawać rzadziej- np co drugi dzień? Zapytać pediatrę? No bo mm jest z dodatkiem D3... Zamówiłam zapas śliniaków bawełnianych (bez ceratki)- moczą się w zastraszającym tempie) i śliniaków do karmienia. Jutro rozejrzę się za śpiochami i pajacami, bo mała już wyrasta z tego co ma. No i powoli rozglądam się za jakimś krzesełkiem do karmienia. Wiem, że jeszcze trochę minie, zanim Ola będzie siedzieć no ale... Ktoś ostatnio mówił o jakimś takim fajnym krzesełku, które "rośnie" wraz z dzieckiem- tzn później można przerobić je na jakieś niskie krzesełko ze stolikiem czy coś w tym stylu. Niestety nie wiem o jaką firmę chodziło... |
|||
|
|
|
#2033 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Od jutra z nim Walczę bo dziś co równa godzinę było darcie o cyca i jadł badzo długo (a zazwyczaj trwa to 5 minut) Tylko kurcze u niego jest tak że zje mało potem chce często Za Chiny nie mogę go przestawić na więcej a rzadziej. A dziś to sama nie wiem bo ma ta chrypę może go garło boli i słabiej ciągnie i tak mało je i chce często? Nie wiem zobaczymy jutro---------- Dopisano o 21:49 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ---------- Mam nawilżacze na kaloryferze Dodatkowo wieszam na noc mokrą pieluchę więc sucho raczej nie mam |
|
|
|
|
#2034 |
|
Zakorzenienie
|
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku
![]() Nam wyjazd super się udał. Natalka była małym aniołkiem i podbiła serca wszystkich naszych znajomych. Zabawę sylwestrową przespała mimo, że imprezka była obok naszego pokoju i było tak głośno, że nawet ja bym nie dała rady spać. Dzięki temu jej rodzice mogli się wybawić do jakiejś 3 czy 4 rano i nawet w miarę odespać (Natalka pospała do 7:30 a potem po butli jeszcze do 9). Pospacerowaliśmy, pooglądaliśmy widoki, na stok nawet się nie wybraliśmy, bo nie było jak i kiedy... może innym razem. W wolnych chwilach dręczyłam dziecko kładąc na brzuszku - oto efekty ![]() ---------------------------- Widzę, że piszecie o sprzątaniu - wg mnie to kwestia organizacji. Ja zawsze mam w domu posprzątane, poprane, poprasowane, ugotowane i zrobione zakupy, można mieć czas na wszystko nawet przy malutkim dziecku, niestety wymaga to trochę wysiłku.
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2011-01-01 o 21:56 |
|
|
|
#2035 |
|
Wtajemniczenie
|
Klarissa Masz rację, ale gorzej jest jak się zdanym na siebie. Tż pracuje na 2 etaty, nie ma go w domu czasem 20 dób (nie dni), w międzyczasie odsypia po co najmniej kilka godzin. Jeśli jest w domu, to zazwyczaj w nocy. Wobec tego jakieś 2 razy w miesiącu mamy czas na zakupy, bo nie kupujemy na osiedlu. Sprząta też baaaardzo rzadko, bo zazwyczaj nie ma po prostu kiedy. A ja jestem leniuch i ciężko mi samej wszystko ogarnąć.
|
#2036 |
|
Zakorzenienie
|
witam w nowym roku i wszystkiego najlepszego
ja myślałam,że synuś pójdzie spać,bo miał drzemke i o 20 wstał i czekał do północy,a północ wybiła i cyca chciał tak witał nowy rok i poszedł spać,ale brat przyleciał i zaczął krzyczeć i się wybudził i poszliśmy spać po 2 dopiero hagar ja podawałam bio gaję i kupkowe sprawy były,ostatnio kupiłam actidolac baby miał to przy antybiotyku i robił kupki i podałam i kupki wróciły nawet 3 dziennie zrobi(podawałam wczesniej Dicoflor 30 ale niestety to też nie pomogło)Pomidora to fajnie,ze do chusty się przekonałaś i trzymam kciuki za biodrka Tymusia widzę,że nie tylko ja mam pobojowisko w domku ale taka prawda,że jak mały aktywny to trzeba się nim zająć,a jak drzemke ma to chcę odpocząć i nie mam ochoty na sprzątanie,a obiad jakoś też mi się nie chce robić,ale robię,ale z wielkim opóźnieniem,ale od kiedy w końcu siedzi w leżaczku w bujaczku to czasu mam więcej jakby,bo wezme go do kuchni patrzy się co robię i spokojnie obiadkek mogę robić,a to posprzątać,a jak drzemie mój czas,ale codziennie nie sprzatam.---------- Dopisano o 22:20 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ---------- Klarissa córa śliczna fajne zstawienie ![]() no od organizacji też zależy,ale też jakie ma się dziecko,a ciebie podziwiać masz czas na wszystko,aby zrobić i jeszcze posiedzieć na wizażu tak jak pisałam wyżej w końcu mam więcej też czasu,bo mały polubił leżaczek w sumie mieszkam z rodzicami mogłabym im podrzucać wnuka a ja bym spokojnie sobie porobiła,ale wole aby synuś był ze mną niż tam go mam prowadzać,jedynie jak na zakupy idę to podrzucam dziadką,bo tż to od rana do nocy praktycznie pracuje i na niego nie mam co liczyć
|
#2037 | |||
|
Zakorzenienie
|
Mszu, ninaad ja się bujałam i lansowałam po Zakopcu
Nie, absolutnie nie pozwalam. Dorośli nie zwracają na to uwagi, ale obraz w telewizorze miga, to są takie mikro migawki które rujnują oczy małego dziecka. Ja zamierzam unikać telewizji najdłużej jak się będzie dało. Nie mam z tym problemu, ponieważ ja sama praktycznie wcale nie oglądam nic w telewizji. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Tak sobie jeszcze pomyślałam, że też wiele zależy od tego jakie jest dziecko. Natalka jest bardzo spokojnym dzieciaczkiem.
|
|
#2038 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2039 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2040 | |
|
Zadomowienie
|
Klarissa super fotki No i super że na sylwestrze się wybawiłaś a Natalka dzielnie to zniosła
A faktycznie pewnie sporo zależy od dziecka A ja mam z małym mały kłopot Tzn dziś rano dostał butle z moim mlekiem bo odciągnęłam i po 4 h niejedzenia zjadł 100ml Czy to nie za mało?? I co po 20 minutach znowu chciał jeść Spacyfikowałam go jakoś i usnął Ale mi się właśnie wydaje że mój Franek je mało i chce często Ile powinny jeść dzieci ml po skończeniu 2 miesiąca? Dodam że karmię tylko cyckiem Aha i w nocy jednak Franek nie posłuchał próśb mamy i mimo że po kąpieli jadł chyba ze 2 h to i tak obudził się po 4,30 h a dzień wcześniej zjadł sporo wczesnej i zasnął i spał 8h I co? Od czego to zależy? ---------- Dopisano o 09:36 ---------- Poprzedni post napisano o 09:34 ---------- Cytat:
i już sama nie wiemU nas wczoraj nie było kupy Zauważyłam że robi dwie jednego dnia a następnego nie W nocy chyba go to trochę męczyło bo był niespokojny Jaką Ty herbatkę podajesz? |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:42.

gdzie mi wena uciekła
mam nadzieje ze wkrotce worci
niezaprzeczalnie zdziadziałam... 

Ostatni raz piłam (można powiedzieć że się nieźle spiłam) na poprzednim sylwestrze Pisałam już że był przebierany a ja byłam TURBODYMOMENEM TZ złożył mi wtedy życzenia że ma nadziej że przyszły rok spędzimy już we 3 A stryczeń 2010 był ostatnim cyklem przed planowanym IUI i się udało Ale wczoraj się dowiedział że znajomy który do dnia zaręczyn (a oświadczył się w ostatki) twierdził że się nigdy nie ochajta (a jego dziwczyna już traciła nadzieje) robią wesele już w czerwcu