|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4381 |
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze mamusie to MĄDRE babeczki, jednak nie damy im przejąć pałeczki - III/ IV
I jeszcze wkleje pare fotek;
Corcia na spacerku w czapie, ktora jej zrobilam, cieszy sie do konika z ktorym miala bardzo bliskie spotkanie; a potem fotki pt "Co mi mama zrobila"- czyli nozyczkowe dzielo mamy ![]() Wyszlo mi kRZYWO; ale latwo nie bylo; Tlumacze sobie, ze fryzurka jest nowoczesna asymetryczna, a corka moja i tak piekna, a wlosy odrosna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4382 |
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze mamusie to MĄDRE babeczki, jednak nie damy im przejąć pałeczki - III/ IV
Wiesz co, ja do wszelkich wypiekow mam taki patyczek z ostra koncowka i nakluwam do dna wypiek i sprawdzam, czy ciasto jest suche w srodku dotykajac patyczka (najlepiej wargami, bo najczulsze); i tak wiesz czy ciasto, chleb upieczone, czy jeszcze nie, czy zakalec. Z kazdego przepisu moze Ci nie wyjsc. Trzeba manipulowac temperatura dobrze.
Edytowane przez cigi Czas edycji: 2011-01-02 o 21:43 |
![]() ![]() |
![]() |
#4383 |
Zakorzenienie
|
Mrowak - mam nadzieję ze uda Ci się z książką. A rozmowa jak widzę to ciążka. Czasem w związkach jest bardzo ciężko. A Wasz związek nie może być fikcją bo macie dziecko a ono z fikcji się nie bierze.
Dziewczyno co jest z Tymi Waszymi chłopami. ![]()
#4384 |
Rozeznanie
|
Pop, Oliwka sie pewnie z czasem nauczy. Moja juz reaguje na niewolno; trzeba stanowczo mowic; Ale nie zawsze, czasem powiem, nie, nunu, Basiu, stop i ona wie, ze nie wolno. A czasem nagadam sie, a robi swoje. ja mysle, ze nie wolno nie jest "wolno"; dziecko nawet na samo "nie" zareaguje, a tu wolno jest dorzucone. a czasem powiem jej za ostro (nieczesto) to sie poplakala, ale szybko ja wyprzytulam i jest ok.
---------- Dopisano o 22:31 ---------- Poprzedni post napisano o 22:29 ---------- mrowak, wspolczuje, rozumiem Ano, te chlopy to takie nieudane; to tylko popowy chlop jakis taki idealny(???, choc tej to i tak malo ![]() Ale tak ogolnie, to nie dziwie sie Bogu, ze stworzyl kobiete, jak zobaczyl jaki z chlopem straszny niewypal sie okazal... |
![]() ![]() |
![]() |
#4385 |
Zakorzenienie
|
Cigi - fryzura świetna Basia z grzywką i bez tak samo śliczna. A to bliskie spotkanie to naprawdę było bliskie.
A wiesz że jest jakiś taki przesąd że nie powinno się w pierwszym roku obcinać włosy. Dokładnie nie wiem o co tam chodzi bo u Oliwki to jeszcze długo nie będzie nic do obcięcia. Czapka też fajna ![]()
#4386 | |
Zakorzenienie
|
cigi - moja nie chorowała
![]() ![]() Pop - tłumaczyć niestey trzeba po 100 razy albo i wiecej ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:38 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ---------- Cytat:
![]() ![]() ja Szymkmowi obciełam jak miał 5 miechów . bo miał takie jak cigi basia kudły , to go przejechałam maszynką .
![]() |
#4387 |
Zakorzenienie
|
Cigi - ale nawet jak głośno i ostro krzyknę to ta się nie boi. Dzisiaj polazła do kominka i tak krzyknęłam że zwierzaki pouciekały a ta nic tylko dalej do przodu. Ona rzadko tez płacze nawet jak się uderzy to nie płacze. Chyba że jedzenie zobaczy
![]() A jeżeli chodzi o idealnego faceta to takich NIE MA!!!. Mój też nie jest idealny np. w tym tygodniu nie dostałam kwiatów. ![]() ![]() ![]() ![]()
Moje słońce 16.12.2009 (28 tc. 900 gr) Moja stokrotka 21.02.2012 (27 tc. 700 gr) Edytowane przez P0P70 Czas edycji: 2011-01-02 o 21:45 |
![]() ![]() |
![]() |
#4388 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
toz sie rok zaczał!!! a miało byc lepiej!1 a może własnie to zwiastun lepszego!!! mrowcia <tulę> ![]() ![]() a ja sie chwalę.... organizuję u nas na sali IMPREZE KARNAWAŁOWA Z karaoke super DJ. który prowadził kiedys w koszalinie ogólnopolski konkurs na karaoke w EMCe. a dodatkowo warunkiem uczestniczenia w imprezie jest przebranie sie.. za cokolwiek/kogokolwiek juz nie moge sie doczekac!!!
![]() ![]() |
![]() |
#4389 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Spotkanie bylo bardzo bliskie to fakt, ale kontrolowane. A kon taki bardoz lagodny. Ale wiecie co zrobil..... Otoz oprychal nas, oczyszczal sobie drogi oddechowe i wozek i kombinezon Basi caly w kropki. Znalazlo sie tez cos w rodzaju glutka na wozku przyczepionego... ![]() ![]() ![]() Taaa, o tym przesadzie slyszalam, ale jakos tak... nie chce mi sie wierzyc, ze moge basiulce zaszkodzic... ![]() Cytat:
Musialam jej ciachnac, bo co rano wszystko w oczach miala; strasznie dlugie. ---------- Dopisano o 22:56 ---------- Poprzedni post napisano o 22:50 ---------- Cytat:
A co do tych KWIATOW... pffffffffffffffff...... litosci... Ale, ze taki palacz zawziety... nawet na tydzien nie rzuci, azeby zdobyc twe wzgledy... ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4390 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tez na swojego nie moge narzekać, ale własnie też pali. Jak czuje od niego papierosy to dostaje białej gorączki ![]() Izaizula dzieciaczki śliczne. A ty figurke też masz niezłą, tylko pozazdrościć. ![]() Cigi Basia jak zwykle śliczniutka i te włoski... ![]()
Zosia 26.03.2010 r. ![]() Franio 24.07.2014 r. ![]() Edytowane przez sara 85 Czas edycji: 2011-01-02 o 22:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4391 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cigi - Szymek też nie nalezy do chorowitych teraz w przedszkolu dzieciaki porozkładało a on miał tylko lekki katarek .
![]() |
#4392 |
Zakorzenienie
|
Ania - no właśnie tak robię. Zawracam, przenoszę w inne miejsce a ta jak w amoku dąży do celu. Tylko Vasco trzęsie się ze strachu. Ale ten to akurat musiała mieć jakąś traumatyczną młodość bo jak tylko coś głośniej powiem to ten już ze strachu się trzęsie. Na początku to jeszcze piszczał ze strachu ale to już mu przeszło.
---------- Dopisano o 23:09 ---------- Poprzedni post napisano o 23:07 ---------- Ania miałaś iść spać!!!
#4393 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
mam dość stanowczy głos niektórzy twierdzą że krzyczę ![]() a najlepiej właśnie uwagę odwrócić jak się uda bosko wygląda ![]() a koniska to bym się bała, u nas kobiecie koń capnął prosto za twarz kolkadziesiąt szwów jej założyli Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
tak samo ty się na dworze nie czesz bo jak Ci włos wypadnie i ptak go porwie to też głupia będziesz ![]() Cytat:
![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#4394 |
Zakorzenienie
|
mrowak wracaj do nas jak najszybciej
![]() |
#4395 |
Zakorzenienie
|
P0P palicie w kominku?u nas się nie pali w tym roku
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4396 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Libra nie strasz ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4397 |
Zakorzenienie
|
Libra - czasami palimy tak dla nastroju. Ja lubię ogień w kominku w zimowe wieczory.
#4398 |
Zakorzenienie
|
martuko izaizula- podziwiam was
![]() no jak po ciazy blizniaczej?no jak!? no jak!? ja juz nie wstawie nigdy swojego zdjecia tu bo tylko w kompleksy wpadam, dzieci sliczne. cigi moja mala takie wloski to jak dobrze pojdzie za 3 lata bedzie miala;D ja jak podniose glos na mala to sie na mnie patrzy i peka ze smiechu;D ot takie u nas wyniki podnoszenia glosu:P ---------- Dopisano o 23:27 ---------- Poprzedni post napisano o 23:24 ---------- ja na tz tez nie moge narzekac np dzisiaj przyszla ciocia siedzialam z nia i mama i gadalysmy pozniej poszlam do sasiadki a on caly dzien siedzial z mala, wrocilam wykapalam ja i tz ja usypial lacznie z karmieniem jej na dobranoc. Chlopa mam dobrego i wyrozumialego tylko ja zołza jestem;D i zadziora tez jestem wiec prowokuje klotnie, pozniej zaluje ale on kochany zawsze mi wybacza;D nieraz jeszcze przeprasza ![]()
![]() |
#4399 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja bardzo kocham konie; potrafie chyba w miare odczytac ich nastroje, i zamiary. U tego juz bywalam pare razy i jest kochany, przytulak, lubi ludzi, idzie do nich; jeszcze go kawaleczkiem chleba przekupilam ![]() Jest tutaj taki inny, tez milutki, ale czasem nie wiem co on sobie tam knuje, i na przyklad lubi obskubywac rekawy, buty, nie wiem, czy czasami przez przypadek nawet nie dziabnie, wiec temu zblizac sie zanadto do Basi nie pozwalam, ale ja zawsze jestem bardzo blisko gotowa, zeby ja oddalic; a u tego konika wozek postawilam dosc daleko, zeby juz bardziej sie nie zblizyl (zeby jej calusa nie dal) zebym mogla fote zrobic; ja widze libra, ze Ty skarbnica przesadowo folklorystyczna jestes ![]() ![]() Cytat:
Dziewczyny, moja tez jak zasuwa do lazienki np i jak widzi ze sie ja goni to tez ze smiechem ucieka; ale my sie z nia tak bawimy; mowimy Basiu nie wolno, ale jednoczesnie, lecimy za nia, mowimy, zaraz cie zlapie, uciekaj i jest zabawa, ale jak zbliza sie do czegos niebezpiecznego to nei wolno jest bardzo stanowcze, inne. Ide spac; to juz postanowione. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4400 |
Zakorzenienie
|
Idę spać. Jutro się nie wyśpię bo jestem sama z Oliwką. TZ dał wolne swojej mamie bo to taki krótki tydzień więc zadzwonił do niej dzisiaj aby nie przyjeżdżała. Nie będę miała śniadania o 10-tej do łóżka
![]() Dobranoc
#4401 | |||
Zakorzenienie
|
No ale figura
![]() A dzieci to każde inne, jedno pewnie za mamą drugie za tatą ![]() U Was to nierudno o porównania, ale każde dziecko ma swoje indywidualne tempo ![]() ---------- Dopisano o 07:24 ---------- Poprzedni post napisano o 07:01 ---------- Cytat:
![]() ![]() A wczoraj stał przy oknie balkonowym i sie przewrócił na grzejnik, a mam taki żeliwny ![]() ![]() ---------- Dopisano o 07:26 ---------- Poprzedni post napisano o 07:24 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 07:30 ---------- Poprzedni post napisano o 07:26 ---------- Cytat:
![]() Mój pierwszy synuś był płaczek, i non stop na rękach, to w 2 mc mialam mniej na wadze niż przed ciążą, a ten to grzeczny, no i brat przypilnuje, że tak gorzej było z wróceniem do wagi, bo z prawie te 8mc ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4402 |
Zakorzenienie
|
Dzień dobry,
Ja też już na nogach od 7. Oby do 10-tej bo wtedy idziemy obydwie spać ![]()
#4403 |
Wtajemniczenie
|
Cześć Mamulki
![]() Ja siedzę w pracy i wcale a wcale nie chce mi się tu być ![]() Właśnie gadałam z moją chrzestną - pediatrą, która jest mega łebską babką i stanowi dla mnie potworny autorytet i Ona powiedziała że dziecku do 2 roku życia ABSOLUTNIE TRANU się NIE PODAJE ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() P0P o 10 spać?? Jak ja Ci zazdroszczę ![]()
Edytowane przez Gmyrelka Czas edycji: 2011-01-03 o 08:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#4404 |
Zakorzenienie
|
Cześć Kochane,
u mnie niezbyt różowo, ale... mniejsza właściwie z tym. Mam za to dowcip z rana: Ojciec z Jasiem w sklepie. Jaś zobaczył kondomy i pyta się co to jest. - To są kondomy i używa się ich dla ochrony podczas seksu. Jaś podnosi jedno opakowanie i pyta: - Czemu w środku są trzy? - To dla chłopców z liceum. Jeden na piątek, jeden na sobotę,jeden na niedzielę. Jaś podnosi paczkę z 6 kondomami i pyta: - Dlaczego tu jest sześć? - To jest dla studentów - dwa na piątek, dwa na sobotę i dwa na niedzielę. Jaś spostrzega paczkę z 12 kondomami i zadaje to samo pytanie. Ojciec na to: - Synu, te są dla żonatych. Jeden na styczeń, drugi na luty, trzeci na marzec...
#4405 |
Wtajemniczenie
|
megi kawał rewelacja
![]() ![]() ![]() yoonka a Ty podjęłaś już decyzję w sprawie pracy?? ![]()
Edytowane przez Gmyrelka Czas edycji: 2011-01-03 o 08:25 |
![]() ![]() |
![]() |
#4406 |
Zakorzenienie
|
dzien dobry
gmyrelka juz kiedys pisalam ze moja pediatra mi mowila zebym nie podawala wiec jeszcze nie podaje pop a ja ci zazdroszcze ze potrafisz usnac w dzien megi az oplulam monitor
![]() |
#4407 |
Zakorzenienie
|
Megi - A co tam u Ciebie? Bez zmian??
Ale humor całkowicie Cię jeszcze nie opuścił - jak widać po dowcipie ![]() Moje dziecko lata po całym salonie na 2 nogach - oczywiście podpierając się na pchaczu. Mi się strasznie spać chce a ona na śpiącą nie wygląda niestety ![]() ---------- Dopisano o 09:45 ---------- Poprzedni post napisano o 09:37 ---------- Darusia - ja też nie potrafię ale czasami mi się udaje. Wczoraj poszłam spać dopiero po 1-ej a wstałam o 6:30 Więc może mi się uda. Jeżeli chodzi o spanie to mój TZ jest nie do pobicia on to mógłby spać 24 godz. W sobotę to np. wstał dopiero o 9.30 zjadł śniadanie i poszedł z Oliwką spać. Wstali po 12-tej ja ją nakarmiłam a on ugotował nam biad i po 15 znowu poszedł z Oliwą spać na 2 godziny - wstali po 17-tej. I po 20 znowu ją usypiał czyli spali razem. ![]()
![]() |
#4408 |
Zakorzenienie
|
A z tż jest dużo, dużo gorzej.
I wskutek tego... no cóż... lepiej się śmiać niż płakać. Mam postanowienie noworoczne - prócz odchudzania oczywiście - to mam coroczne noworoczne - szybko i migiem znaleźć za***istą pracę, w której będę się spełniała, będę zarabiała i czuła się dobrze. Tylko w mordę - angielskiego nie pamiętam prawie wcale, a spędziełam w USA i Anglii trochę czasu i dupa blada... skleroza mnie dopadła. Mrowaczku - jesteś w stanie polecić jakiś kurs on-line angielskiego? Nie mam czasu, żeby chodzić gdzieś na lekcje.
Iguś 09-03-2010 http://www.suwaczki.com/tickers/3jvzi09k0n9lq2xz.png Kaliniaczek 30-03-2013 http://www.suwaczki.com/tickers/km5szbmhnfv4n6dc.png Edytowane przez megi-megi Czas edycji: 2011-01-03 o 08:55 |
![]() ![]() |
![]() |
#4409 |
Rozeznanie
|
hej;
mam chwile, basia zajeta wkladaniem i wyciaganiem z pudla skarpetki; oj, juz nie; teraz wspina mi sie na kolana; ja tez spiaca; nie dosypiam od wiekow a dzis Basia budzila sie 3 razy w nocy i nie mogla usnac... super noc; basia tez spiaca, ale trzeba ja dotrzymac do cyca, bo inaczej dlugo nie dospi, a cyc za pol godziny najwczesniej, wiec musimy ziewajac sie trzymac jeszcze... ![]() Pop, to dlatego ten twoj ideal tak chetnie sie Oliwka zajmuje... Moze sie wyspac... ![]() ![]() dobra, dziecie wzywa |
![]() ![]() |
![]() |
#4410 |
Zakorzenienie
|
Witam
Dołonczamy do chorych tylko nie wiadomo na co. Miko takiego pawia w nocy walnął że wszystko było do przebrania , oba łóżka nasze i jego , on , ja , pół sypialni do mycia.Masakra jakaś . Najgorsze że zaczął wymiotować leżąc na wznak i dobrze że ja śpię jak zając pod miedzą i słyszę każdy jego ruch bo udusiłby mi się . Zerwałam się szybko go podniosłam a on fontanna dosłownie. A tak sie bidulek wystraszył że nawet nie pisnął cały był tym oblepiony ![]() Po pół godzinie usnął ale się wiercił już do rana. Rano dawałam mu kaszke ryzową i po kilku łyżkach znowu zwymiotował. Po chwili jeszcze rozwolninie dostał i to takie że całego go do wanny wsadziłam bo nie było jak sie zabrać za niego no szok. Nie wiem czy mu cos zaszkodziło czy co?, bo ta kupa okropnie śmierdziała(sorry jak obrzydziłam komus śniadanie ![]() A w wymiotach było niestrawione kawałki marchewki z rosołu i kiełbasa którą wczoraj zjadł i tak myślę że to może ta kiełba ![]() Gorączki nie ma dostał pół smekty i na razie spi i parę łyżek kaszki , takiego kleiku na wodzie mu dałam z jagodami na szczęście już nie zwrócił. Tośmy zaczęli Nowy Rok od pawia i świstuchy ![]() __________________ P0P ja tez lubie jak się pali ale się boję bo nie kupiliśmy osłony i na bank by tam lazł do tego komina. Ania ja nie straszę ja ostrzegam ![]() Cigi oj tak przesądów to znam sporo , wynikają z moich zainteresowań , magią i demonologią polską między innymi ![]() ![]() Gmyrelka a dlaczego D dajesz co drugi dzień zawsze lekarze mówią że codziennie, a cebionu mówisz nie dawać profilaktycznie? ale jak poziębiony to tak? Megi trzymaj się jakoś ![]() ---------- Dopisano o 10:30 ---------- Poprzedni post napisano o 10:21 ---------- A to może sie komuś przyda , czyli dobrze że dałam jagody: "Jedna luźna kupka, druga, trzecia... Twój maluszek ma biegunkę? Nasz dietetyk radzi, co podać dziecku do jedzenia, by nie biegało tak często do toalety. Niestety, małe dzieci często zapadają na infekcje, którym towarzyszą biegunki. Ich winowajcą nierzadko jest wirus Rota, choć malec może mieć problemy z kupką z powodu zatrucia pokarmowego, salmonellą, escherichią coli, a także w wyniku przejedzenia czy niewykrytych chorób jelit. Biegunka jest niebezpieczna, bo wraz z luźnymi kupkami dziecko traci dużo wody, a przy tym cennych składników mineralnych. Nietrudno wtedy o odwodnienie. Co robić? Gdy kupka jest wodnista, ze śluzem, ropą lub krwią, nie mija albo towarzyszą jej wymioty i gorączka, trzeba zgłosić się do lekarza (może zdecydować o pozostawieniu dziecka w szpitalu). Jeśli biegunka ma łagodniejszy przebieg, wystarczy odpowiednia dieta. Warto zostawić Maluszek z biegunką powinien dużo pić. Najlepsza jest niegazowana woda mineralna o temperaturze pokojowej. Kasia nie jest już niemowlakiem, więc można jej dać taką średniozmineralizowaną. Pomocne są też różne herbatki, np. z mięty, kopru włoskiego, rumianku lub z suszonych jagód (do kupie-nia w aptece). Ważne, aby były bez cukru, który m.in. nasila fermentację w jelitach. Gdy maluch nie chce pić, nie wolno się poddawać. Radzę podać wtedy dziecku jedną lub dwie łyżki płynu, ale za to często. Oczywiście na czas biegunki z jadłospisu maluszka znikają soki, napoje gazowane i mleko. Jeżeli mimo biegunki dziecko ma apetyt, można przygotować dla niego lekkostrawny posiłek, np. rozgotowany kleik ryżowy, kaszkę, kisiel (najlepszy jest zrobiony w domu, zwłaszcza z jagód), sucharki. Owoce? Świetne są pieczone jabłka. Zawierają pektyny, które pęczniejąc, chłoną z jelit nadmierne ilości wody. Maluszek może zjeść też banany. Działają na jelita ściągająco, wchłaniają wodę, „uspokajają” układ trawienny. Radzę wypróbować Skuteczne są preparaty zawierające sole mineralne (np. Gastrolit) lub leki probiotyczne (Trilac, Floridral, Enterol). Środki zapierające podaje się tylko po konsultacji z lekarzem. Sprawdzi się też zupa z marchwi. Są w niej pektyny, które oprócz wody wchłaniają gazy i jady bakteryjne. Jeśli maluch nie chce jeść, lepiej go do tego nie zmuszać. A po biegunce nadal podawać mu lekkostrawne posiłki: kaszki, gotowane warzywa i owoce, chude mięso i ryby, kefiry, jogurty. Porcje powinny być niewielkie, by nie obciążać jelit. To czas potrzebny układowi pokarmowemu na regenerację. Szykuj marchwiankę Kilogram obranej marchwi ugotuj w litrze wody. Dodaj szczyptę soli. Na początku podaj dziecku wywar, a gdy poczuje się lepiej – marchew zmiksuj." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:59.